Dodaj do ulubionych

WROCŁAW - LONDYN SAMOLOTEM

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 16:00
To już drugi miesiąc, jak z wrocławskiego lotniska startuje do Londynu
samolot niskokosztowego przewoźnika Ryanair. Efekty są imponujące. Każdego
dnia Boeing 737-800 ze 189 miejscami na pokładzie zapełniony jest w 90%.

Połączenie lotnicze Wrocław – Londyn Stansted – Wrocław zostało uruchomione
24 marca br. Już od pierwszego dnia codziennie około godziny 13.00 halę
odlotów międzynarodowych wypełnia liczna grupa pasażerów udających się do
Londynu. Podróżują w różnych celach, głównie do pracy i do szkoły. Ale
zdarzają się też tacy, którzy korzystając z atrakcyjnej oferty cenowej,
wybierają się na weekend do Londynu. Tak po prostu - na herbatę, na spacer
nad Tamizą. Pasażerowie zagraniczni stanowią ok. 30% i przyjeżdżają do
Wrocławia głównie w celach turystycznych. W marcu i kwietniu br. średnie
wypełnienie samolotu na trasie Wrocław – Londyn wyniosło 176 osób, a na
trasie Londyn – Wrocław 160 osób. W ubiegłym roku regularne połączenia
międzynarodowe z wrocławskiego lotniska wzrosły o 46%. Dotychczasowe
zainteresowanie rejsami Ryanaira, a także uruchomienie przez Lufthansę
trzeciego, codziennego połączenia do Monachium pozwalają prognozować, że
trend wzrostowy utrzyma się również w bieżącym roku.

Połączenie Wrocław – Londyn Stansted – Wrocław to czwarte międzynarodowe
połączenie rejsowe z Portu Lotniczego we Wrocławiu. Z Wrocławia można
polecieć także do Frankfurtu, Kopenhagi, Monachium i Warszawy, a rejsami
czarterowymi w sezonie Lato 2005 do Bułgarii, Egiptu, Turcji, Tunezji oraz na
Chalkidiki, Thassos, Kretę i Majorkę.
Obserwuj wątek
    • lukaszww Re: WROCŁAW - LONDYN SAMOLOTEM 05.05.05, 17:48
      Widać, że post służy jako reklama, same plusy. Jednak największym minusem jest
      terminal. Ostatnio w artykule GW było napisane, że terminal może obsłużyć 450
      tyś. pasażerów. Pewnie, że może nawet milion i dwa. Z tym, że przy 450 tyś.
      osobach rocznie (loty rejsowe, czarterowe) terminal jest zapchany na maxa. A tak
      gwoli ścisłoci przepustowść wynosi 250 tyś. pasażerów.
      Można powiedzieć, że idzie ku lepszemu z uwagi na to, że terminal jest
      "rozbudowywany". Likwiduje się pomieszczenia socjalne, itp. Ale najlepsze jest
      to, że likwiduje się kasy i przenosi w inne miejsce. Niebyło by w tym nic
      dziwnego, gdyby nie to, że kasy był przebudowane pod koniec zeszłego roku.
      Kolejnym felerm jest parking. Chodzi jedynie o ceny. Jeśli zamierzacie kogoś
      przywieźć/odebrać i spędzicie tam ponad godzinę, to parkujcie jak najdalej :) A
      zapomniał bym, pierwsze 10 min. gratis :)))))))))
      • Gość: Belzebub Re: WROCŁAW - LONDYN SAMOLOTEM IP: 195.116.199.* 05.05.05, 19:41
        Podoba mi się jak samolot kołuje na pas startowy, znika za budynkiem a ludzie
        lecą w kierunku na parking (ten od zachodu) żeby zobaczyć jak się stalowy ptak
        rozpędza i wzbija powoli. Znacznie lepiej zrobili w Gdańsku, stoi się w
        terminalu więc nie groźny deszcz czy mrozy, widać większośc płyty postojowej i
        pas elegancko. Może i u nas by się coś takiego przydało w nowym terminalu żeby
        ludzie nie latali po całym lotnisku jak głupi?:))
        • Gość: kasik Re: WROCŁAW - LONDYN SAMOLOTEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:00
          Tez tak mam,uwielbiam patrzeć a u nas nie ma na co!Bo wszystko pozasłaniane.
        • Gość: erni Re: WROCŁAW - LONDYN SAMOLOTEM IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 08:28
          Taras widokowy jest na I piętrze, ale z niego tez nie widac pasa startowego.
          Drugi terminal za to bedzie równoległy do pasa tak wiec tam bedzie widac
          wszystko.
          • Gość: Belzebub Re: WROCŁAW - LONDYN SAMOLOTEM IP: 195.116.199.* 06.05.05, 09:35
            O tym co jest to ja wiem ale z tego co widze to i tak sporo osób wybiera stanie
            przy płocie (łącznie ze mną:)).

A nie wiecie czy ten nowy będzie mieć rękawy?:) Chociaż dwa :)
    • Gość: kolowr dziwne, skoro są miejsca..... IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.05.05, 19:57
      a nie ma najtańszych biletów "last minute"... ciekawe... czy nie lepiej sprzedać
      na koniec tanie miejscówki, skoro przeciętnie 15-20 miejsc wolnych zostaje?????
      • Gość: DRAB Re: dziwne, skoro są miejsca..... IP: *.range81-158.btcentralplus.com 05.05.05, 21:23
        Taki model zarabiania. Pierwsze tanie bilety ida na paliwo, a potem sie czeka
        na frajera, ktory placi jak za zboze.
        Lot do Wrocka to super sprawa - szybko i bezposrednio. Teraz czekam na kolejna
        linie:)
        • Gość: kolowr no dobra, to jasne, ale ja mówię o "last minute" IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.05.05, 21:45
          skoro zostają wolne miejsca, to czemu jak chciałem kilka razy kupić dosłownie
          pół dnia przed wylotem, to tylko za jakieś 300 pln były. a za tyle walę, miałem
          sobie skoczyć na tanią wycieczkę i klapa :)
          • Gość: DRAB Re: no dobra, to jasne, ale ja mówię o "last minu IP: 158.180.64.* 06.05.05, 09:19
            gdyby tak bylo to kto by kupowal bilety po 300 funtow?
            • Gość: q dziwne ceny biletów IP: *.media4.pl 06.05.05, 11:29
              bilety z londynu do wrocka według wszelkich prawideł stale są tanie.
              bilety z wrocka do londynu według wszelkich prawideł są drogie [powrotne dla
              wycieczkowych anglików].

ale ceny biletów z wrocka do lądka zachowują się dziwnie, kupujesz miesiąc
              przed lotem za cenę X, po dwóch tygodniach są o połowę tańsze przez jakiś dzień
              lub dwa, a później drożeją od ceny X w górę...

ciągle tak mam...

no o ten śmieszny limit 15 kg głównego bagażu... i przepakowywanie się przed
              odprawą... bagaż leci ten sam, ale w 3 torbach zamiast w jednej, paranoja.

też czekam na inną koknkurencyjną linię, która powinna się pojawić szybko
              zważywszy na wypełnienie samolotów ryana
              • Gość: ceglar Re: dziwne ceny biletów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 00:52
                a ja mam problem - gdzie do licha na Visie Electron (z banku millenium) jest kod CVV??? nie mam na odwrocie karty zadnego numeru (oprocz fabrycznych wielkosci pchly na skraju karty...) Jesli nie moge zabukowac biletu Electronem to po jakiego grzyba pisza ze mozna? a moze sa 2 rodzaje electronow...
                • Gość: irizar Re: dziwne ceny biletów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 01:30
                  oj chyba nie można Visa Electron, bo kod CVV jest tylko na kartach kredytowych
                  wypukłych, sam miałem ten problem z AirBerlinen, i musialem pożyczać kartę
                  kredytową wypukłą :(
                  • Gość: Kokeeno Re: dziwne ceny biletów IP: *.crowley.pl 11.05.05, 08:27
                    Nie wiem jak w Millenium, ale na visa electron BZWBK CVV jest dokładnie w tym
                    samym miejscu, co na visa classic - na odwrocie - ostatnie trzy cyfry - po
                    numerze karty. Inna sprawa, że nie zawsze karta ta zostanie zaakceptowana w
                    sklepach internetowych...
                    • Gość: erni Elektron niet IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.05.05, 09:01
                      Niestety karta Visa Elektron nie jest pelnowartosciowa karta kredytowa i
                      zazwyczaj nie moze byc uzywana do zakupow przez internet.
                      • Gość: DRAB Re: Elektron niet IP: 158.180.64.* 11.05.05, 09:29
                        Visa Electron nie jest w ogole karta kredytowa i ma z nia wspolny tylko rozmiar.
                        W kazdym banku, ktory wydaje takie karty w UK i Niemczech (mysle w Polsce tez)
                        mozna zamowic sobie karte pre-paid i nia placic w sklepach internetowych.
                        • Gość: ceglar Re: Elektron niet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 10:00
                          oczywiscie electron nie jest karta kredytowa tylko debetowa. Ale wlasnie ryanair wprowadzil "wielka rewolucje" polegajaca na mozliwosci bukowania przez debetowki...ale chyba faktycznie chodzi o wypukle debetowki.
                          • Gość: cookie Re: Elektron niet IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.05.05, 11:10
                            IMHO to, czy elektron bedzie autoryzowany przez Internet, czy nie, zalezy wylacznie od banku go wydajacego, a nie od linii lotniczych. Liniom uroczyscie wisi, czym placisz, byle pieniadze trafily na ich konto. Niestety nie wiem, czy w PL jakis bank autoryzuje elektrony bez ich fizycznego przeciagniecia przez terminal, choc technicznie przeciwwskazan nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka