Gość: Ditran IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.05, 20:12 Gdy w Niemczech nastało 8 procentowe bezrobocie ogłoszono żałobę narodową. W Czechach i Słowacji były rozruby. Polacy jak widać są pokorni i wytrwali. Brawo. Biedronkla walczy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wro73 Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ 11.05.05, 20:16 Gość portalu: Ditran napisał(a): > Gdy w Niemczech nastało 8 procentowe bezrobocie ogłoszono żałobę narodową. W > Czechach i Słowacji były rozruby. Polacy jak widać są pokorni i wytrwali. > Brawo. Biedronkla walczy! Jakie bezrobocie: milion pracujących emerytów, norma godzin 240 h/m-c, dwa, trzy etety za jedną pensję. Nie Polacy - Biali Murzyni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramzes a kiedy to było ? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 13.05.05, 13:06 > Gdy w Niemczech nastało 8 procentowe bezrobocie ogłoszono żałobę narodową falgi opuścili do połowy masztu ? odwołali imprezki ? ile dni trwała ? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ 11.05.05, 20:33 Ktoś musi poprowadzić bezrobotnych na barykady. Może Ty spróbujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie milczą Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.05, 20:45 Wassermann, Giertych, Rokita codziennie w Sejmie zajmują się 20% bezrobociem w Polsce! Włączcie telewizor, radio, otwórzcie gazety! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ditran Nie prawda. Nikt nie mówi o bezrobociu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.05, 20:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: Bezrobocie? IP: *.ma-cambridg0.sa.earthlink.net 12.05.05, 03:35 A kogo to obchodzi? To co z tego, ze prawie 20% bez pracy. Wciaz 80%+ ja ma a to juz o czyms mowi...polski sUKCES!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ 12.05.05, 17:40 Ja mam takie wrażenie, że przereklamowane to bezrobocie - przynajmniej jeżeli chodzi o młodych ludzi. Przez moją skrzynkę mejlową przewaliły się w ostatnim kilku miesiącach dwie propozycje pracy na etat. Po za tym kilka fuch na zlecenie mogłem wziąć. NIe jestem wysoko wykształconym specjalistą po 3 fakultetach. Jestem przeciętnym studentem podobno nieprzydatnego kierunku :) NIe były to też oferty super prestiżowej roboty, ale np. nie uwazam, że praca kierowcy na dobrych warunkach to coś, co uwłaczałoby bezrobotnemu studentowi... Nie wziąłem, bo studiuję, pracuję i nie mam czasu... Tam gdzie pracuję zleceń jest mnóstwo sam robię ile chcę i jeszcze znajomych obdzielam Inni znajomi przyjechali do W-wia niedawno i po 2 (slownie: dwóch) dniach oboje mieli pracę. Kolega prowadzi firmę i ma wieczny problem ze znalezieniem uczciwego pracownika- a płaci przyzwoicie (nie-super, ale znośnie - sam u niego robiłem) Oczywiście, jak ktoś szuka pracy jako prezes zarządu coca-coli to nie ma tak łatwo. NIe zaprzeczam też, że może cięzko jest znaleźć pracę, jeżeli jest się np. kobietą po 40-tce. Ale tu nie rozumiem, dlaczego tacy ludzie nie pracują np. w McDonald's. Taka polityka w Polsce, że nie chcą starych? W NIemczech w McDonaldzie nie pracują tylko 20-latki ale i nawet panie wyglądające na emerytki... To, że polacy starsi też mogą dowodzi fakt, że w Anglii zasuwają po kilkanaście godzin na dobę na zmywaku... Więc jak to tak naprawdę jest? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ 12.05.05, 18:20 Bezrobotni w Polsce w dużej mierze przypominają tych łodzkich. 30 lat w jednej branży, zawód polegający na kontroli jakości koszulek i spódniczek, a potem po zwolnieniu brak etatów na takim stanowisku. Albo jak ci z Ożarowa: "30 lat skręcam kable i nie chcę robić nic innego". Podkreślam jednak, że w DUŻEJ MIERZE. Nie większość i nie wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
no.logo Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ 12.05.05, 20:01 Widzisz, mr_pope, to nie jest przecież wina tych ludzi, że 30 lat przepracowali w jednej branży. Teraz jest rzeczywiście nieco łatwiej z przekwalifikowaniem, bezpłatnymi szkoleniami, etc., ale na początku lat 90. naprawdę rządził u nas XIX-wieczny liberalizm w kwestiach zatrudnienia. I w przywołanej przez Ciebie Łodzi nikt się nie przejmował jakąkolwiek pomocą dla zwalnianych szwaczek. One - w przeciwieństie do górników - nie poszłyby ze styliskami na Warszawę, więc rżnięto całymi fabrykami do ziemi, bez zastanowienia co dalej z tymi ludźmi. Jak się jest młodym i ambitnym, z Wrocławia, a w dodatku rodzice pomagają, to fajnie jest narzekać na łódzkie szwaczki. Gdybyś miał pecha i urodził się powiedzmy jako syn jednej z nich, to zmieniłbyś zdanie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ 12.05.05, 20:22 Ale dla ludzi bez studiow, np. synow biednych szwaczek tez jest praca. Dlaczego McDonald's ciagle szuka nowych i nie moze znalezc? (no, to ze ciagle szuka, to pewnie akurat nikogo nie dziwi, bo niewielu lubi tak zasuwac jak tam, ale to ze nie moze znalezc to mnie juz dziwi. Moze po prostu latwiej sobie siedziec na kuroniowce, od czasu do czasu robiac jakis handelek czy fuche na lewo...) Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ 12.05.05, 20:27 > > Dlaczego McDonald's ciagle szuka nowych i nie moze znalezc? > McDonald.... A czemu ludzi znaleźć nie może Toyota w Jelczu?! To mi się w głowie nie mieści. Wcale nie takie duże wymagania, pensje całkiem ok, gotowi przeszkolić każdego a braków kadrowych wypełnić nie mogą (praca przy taśmie). To mi wytłumacz... Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdek Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ IP: *.crowley.pl 12.05.05, 20:36 Gadac to każdy potrafi, a robić nie ma komu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdek Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ IP: *.crowley.pl 12.05.05, 20:37 Pracy ni ma? Masz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=23841625 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.05.05, 20:59 nie wiesz, że ditran jest chory jak nikt nie wytknie mu tego że nie ma pojęcia o tym co pisze. To taki typ masochisty. Przy braku argumentów rzuci miąskiem, odpowie w stylu "a u was biją murzynów" albo zwieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdek Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ IP: *.crowley.pl 12.05.05, 21:15 Wiem, ale mnie rozwala ten facet czasem.. I lubie sie z nim droczyc. Typ typa, ktory zawsze ma odmienne zdanie. Tacy tez sa potrzebni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ditran A na czym tu się znać tom? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.05, 23:32 To, że przez bezrobocie stale rośnie przestępczość chyba już dzieci w przedszkolu wiedzą. Wystraczy wyjść na ulice, aby zobaczyć jaki mamy syf w niepodległym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: A na czym tu się znać tom? IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.05.05, 23:47 znać się powinno na tym o czym się pisze. Twój sentyment do kraju okupowanego jest tutaj znany (pewnie piałeś z zachwytu jak ostatni namiestnik twojej duchowej ojczyzny wypiął pierś po medal) Wtedy mieliśmy przestępczość w imię prawa. Byle zapyziały pijany ormowiec mógł cię zlać w majestacie prawa. Przedszkolak może mieć takie pojęcie o życiu. Dorosły powinien wiedzieć trochę więcej. Tak więc do nauki, masz dużą szansę, że przedszkolaki nie prześcigną cię intelektualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nietakimlody Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.05.05, 18:17 no.logo - nie zgadzam się z tobą. pochodzę z rodziny robotniczej (po 30 lat też moi starzy tyrali w czymś czego dziś własciwie nie ma;) i z małej miejscowości. zacząłem studia we wrocku, spodobało mi się i osiadłem. i naprawdę jest trochę pracy. tylko, jak ktoś chce, żeby, jak za komuny wszystko mu na tacy podawali, to już nie wiem, co doradzić. trzeba się rozejrzeć, przekwalifikować - a możliwości są. tylko czasem ludziom się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o-o Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ a właśnie że nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:41 hmm, a ja jednak twierdzę ze nie tak łatwo sobie znaleźć pracę. Moj kolega rok szukał. Ja także jak przeglądam ogloszenia to dla po studiach NIE MA pracy. Pytalem sie nawet w MPK czy sa miejsca do pracy jako kierowca (chociaz tylko w wakacje) i NIE MA. Moze coś mi poradzisz, albo podrzucisz jakimś przykładem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ditran Bo pracy nie ma.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.05, 00:13 Ale są tacy forumowicze, którzy twierdzą, że praca jest. Mało tego mówią, że to dobrze, że jest bezrobocie, bo ludzie nauczą się pracować. Słowo wyzysk ma dla nich pozytywne znaczenie. Pojmujesz? - Bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Bo pracy nie ma.... 13.05.05, 00:25 A co Ditran? Ciebie nie chcą zatrudnić? Bo ja nie narzekam. Twierdzę że praca jest - bo ani ja, ani żaden z moich znajomych problemów z jej znalezieniem nie miał. Co prawda nie wszystkich stać na skode superb tak jak jednego z moich kolegów, niektorzy tyraja za 700 zl w supermarkecie - ale praca taka czy inna jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Bo pracy nie ma.... 13.05.05, 02:06 A czasami są problemy ze znalezieniem pracy. Dlaczego? Na przykład ukończenie studiów liczy się jako 8 lat stażu pracy, automatycznie większe uprawnienia pracownicze, co pociąga koszty zatrudnienia. Albo płaca minimalna (która ma być zwiększona). To działa w drugą stronę, osoby bez kwalifikacji nie będą zatrudniane. Państwo robi wszystko aby tylko pomóc. No nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ a właśnie że nie! 13.05.05, 00:22 Co mogę poradzić. Wiele pism szuka autorów. Za wierszówki lepsze lub gorsze - poszukaj w portalach internetowych, magazynach dla studentow itp Wszędzie szukają też kogoś, kto im będzie zdobywał reklamy - co prawda to prawie akwizycja, ale można nieźle zarobić. Wiem, że w niektórych PKSach brakuje kierowców, bo powyjeżdżali do Anglii - masz prawko D? Uderzaj. Kierowcy mają wzięcie - skoro masz "duże" prawko to powinienes poszukac co prawda ciężko trafić na jazdę najnowszym FHczem i pensję 1500 euro, ale jak jesteś bezrobotny to pewnie i jazda starem za 1000 Cię zadowoli. Ogłoszenie o pracy widziałem dzisiaj w Carrefurze - do działu AGD RTV i wczoraj w biedronce na Komandorskiej. To tyle, co mi bez namysłu przyszło do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ a właśnie że nie! 13.05.05, 00:24 A, zrób sobie kurs wychowawców kolonijnych - koszt ok. 80-100 złotych. Za 3 tygodnie kolonii w zeszłym roku dostałem 750 zł. Za dwa miesiące wyszlo by ok. 2000 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adv Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ a właśnie że nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 00:57 www.praca.pl/site/s,joboffers,type,search,page,0,rows,50.html Ponad 270 ofert pracy. Na Dolnym Slasku. Malo?? Jasne ze niektorzy nie mierza sil na umiejetnosci, i chca byc od razu dyrektorami/kierownikami. Ale chyba nie tedy droga. Czasem trza i czasu i pieniedzy poinwestowac zeby moc godnie zarabiac. Aaaale... No przeciez tam zadaja zeby pracowac, wyniki osiagac jakies... A to niegodne przecie, prawdaz? Witaj w kapitalizmie, Ditran ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o-o Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ a właśnie że nie! IP: 212.127.95.* 13.05.05, 18:05 ha :) wyobraź sobie ze na pierwszym roku studiów zrobilem kurs wychowawców kolonijnych :) ALe na tym kursie ostrzegali aby nie pojsc do więzenia za to że jeden chlopak z drugim wypiją piwo i zgwałcą dziewczynę a ja pójdę siedzieć :|No więc moze coś innego poszukam, gdzie można znaleźć kasiorę w bezpieczniejszy sposób. Dzieki za rady, może coś mi się uda znaleźć. No chyba, że jak się wscieknę, to pojade do Anglii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ a właśnie że nie! 13.05.05, 19:24 No, sorki, ale jezeli twoi kolonisci piliby piwo, i przebywali nie w tych pokojach co trzeba, to to jest Twoja odpowiedzialnosc. Ja pare lat pracowalem w ten sposob i nigdy nie mialem takich problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berek Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ a właśnie że nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:48 "A, zrób sobie kurs wychowawców kolonijnych - koszt ok. 80-100 złotych." - i uchowaj Boże przed takimi "wychowawcami". Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: BEZROBOCIE - POLACY MILCZĄ a właśnie że nie! 13.05.05, 19:22 Podaję przykłady pierwsze z brzegu, czyli takie z własnego doświadczenia. NIe każdy się nadaje do pracy z dziecmi - to oczywiste. Jezeli czujesz, ze sie nie nadajesz- idz do McDonalda. Teoretycznie kursy takie powinny odsiewac tych, co sie nie nadaja, no ale wiemy jak jest... Odpowiedz Link Zgłoś