Dodaj do ulubionych

Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody

IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 14.05.05, 08:39
A kiedy klimatyzacja w autobusach, w których otwierają się tylko małe okienka
i można umrzeć w lecie z gorąca?

Władze oszczędzają na MPK i kupują sobie z oszczędności wozy z klimą a
chołota niech stoi na przystankach i czeka na autobusy którym ogranicza się
kursy! Z takim podejściem do wyborców to panie Dudkiewicz na taczce się można
przejechać!
Obserwuj wątek
    • Gość: :( Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:39
      Kupili skody! Ale wstyd!
      • nepirg Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody 14.05.05, 22:01
        Niby z czego ten wstyd ma wynikać? Uważam, że Skoda to dobre auto a Superb
        dobrze się nadaje do funkcji reprezentacyjnych.
    • Gość: JW Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:53
      Jak Dutkiewicz przejedzie sie autobusem lub tramwajem w lecie, Kaczyński sie
      przejechał w lecie i zmienił zdanie o wyposazeniu( na lepsze)
      • tomek854 Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody 14.05.05, 13:59
        To Dutkiewicz pracuje w Urzędzie Marszałkowskim?
    • makabi Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody 14.05.05, 13:18
      a mniej re[prezentacyjnymi samochodami to nie łąska? przecież kupiono Skody
      Superb nie dlatego, że takie trwałę i tanie w eksl\ploatacji tylko dlatego, ze
      urzędnikowi państwowemu w kraju z 20% bezrobociem nie wypada tyłka wozić
      samochodem za 30-40 tysięcy zł. Przecież po to się jest urzędnikiem
      państwowym, zeby zaznać odrobinę luksusu.
    • Gość: mjf Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 13:26
      Kończy się kadencja trzeba zarobić /ktoś wziął prowizję/ Bardziej niż Skody
      zbędny jest ten urząd nie wiadomo po co i komu. W Polsce jeszcze niepodległej
      PRL/ wystarczył wojewoda.Po NFZ i ZUS to najbardziej elitarna /pochłaniająca
      miliony na urządzanie się urzędasów/ firma partyjna.
    • Gość: Emeryt Re: Zła krew mnie zalewa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 13:26
      Nie dlatego, że urzędasy kupują samochody. Niech kupują, mogą nimi jeździć
      asystentki i kto tam chce. Zła krew mnie zalała gdy w tym samym numerze GW
      czytam, że 40 chorych na białaczkę przez miesiąc nie dostawało leku ratującego
      im życie. A przecież to Urząd Marszałkowski jest odpowiedzialny za reformę
      zdrowia.
      Partyjniacy różnej maści rządzący krajem zajmują sie obronnością, kupują
      złomowane F-16 od amerykańskich cwaniaków, transportery z Finlandii, rakiety
      p/panc z Izraela, itd. Wszystko to ma chronić życie rodaków. A tymczasem służba
      zdrowia nie pieniędzy, ludzie w długich nawet kilkuletnich zabiegach czekają na
      zabiegi, kobiety nie maja dostępu do mammografii, nie ma pieniędzy na leki,
      zwiększa sie umieralność na nowotwory, wróciły epidemie gruźlicy, itd.
      To ja się pytam przed czym mnie te rządy chcą chronić i bronić. O kant d...,
      pardon stołu tą całą obronność potłuc. Czesi i Węgrzy są w tym samym rejonie
      Europy i mają nas za głupków.
      • Gość: darek_w1 Re: Zła krew mnie zalewa IP: *.lan.pop.pl 14.05.05, 14:38
        Z cyklu mity Radia M.:

> czytam, że 40 chorych na białaczkę przez miesiąc nie dostawało leku
        ratującego
        > im życie.

Okazuje się, że pieniądze na to były, tylko ktoś zabałaganił.

> Partyjniacy różnej maści rządzący krajem zajmują sie obronnością, kupują
        > złomowane F-16 od amerykańskich cwaniaków,

F-16 będą nówki.
        • Gość: Emeryt Re: Zła krew mnie zalewa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 15:48
          Czy GW=RM tego nie wiem. O 40 chorych, którzy dostaną lek dopiero po miesiącu,
          dzięki interwncji GW, o tym wyczytałem w artykule "Uwolnili szpitalnych
          zakładników". Niedawno pisano też o braku leków dla pacjentów po transplantacji
          nerk. Czy to też bałagan?
          F-16 nówki? Wykonanie może, tak. Tyle, ze model ze złomu, ciut, ciut nieświeży.
          Ponad 130 szt. tych zabytków myśli lotniczej już się rozwaliło.
          Zresztą przed czym i kogo mają broni, jeżeli jedynym lekiem serwowanym przez
          służbę zdrowia niedługo będzie pavulon albo chlorek potasu.
          • wielki_czarownik F-16 14.05.05, 19:56
            Nasze F-16 C/D Block 52+ z pierwszymi F-16 A/B to wspólną mają tylko nazwę. Reszta inna. Inne silniki, awionika, elektronika, hydraulika, uzbrojenie, elektryka, etc.
          • wielki_czarownik AMV Patria - Rosomak 14.05.05, 19:59
            Nasze Rosomaki to naprawdę porządne maszyny. Media piszą, że nie spełniają wszystkich postawionych im wymogów. Owszem, ale nie piszą, że te wymogi było 30-50% wyższe od amerykańskich! Przy dzisiejszym stanie techniki nie było możliwe sprostać wymaganiom jakie postawiła Polska. I tak AMV ma o około 30% wyższą celność ognia niż amerykański Stryker. Ale nie spełnił wymogów bo te zakładały celność o bodajże 50% wyższą co jest nierealne.
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: Zła krew mnie zalewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:40
            Urzędnicy odpowiedzialni za reformę slużby zdrowia odwiedzają szpitale, gdzie
            pacjenci przychodzą z własnym wyżywieniem, lekarstwami opatrunkami itp., ale
            jednak leżą na państwowych, samorządowych łózkach. Sprawiedliwość wymaga, żeby
            urzędnicy też korzystali z państwowych, samorządowych pojazdów, tak jak
            pacjenci z łożek.
            • tomek854 Re: Zła krew mnie zalewa 17.05.05, 21:54
              Dobrze, ale niech tak jak pacjenci w szpitalach sami kupują do nich paliwo, materiały eksploatacyjne i oplacają ich serwis :) Wtedy będzie sprawiedliwie :D
      • robak_wroc Re: Zła krew mnie zalewa 15.05.05, 01:04
        nie no... skody suberBeeee kupic? fuj. skoro octavia sie sypala po roku jak
        jezdzilem taka, to nie wiem co bedzie z tego suberBeee skoro oni tam z racji
        przejazdow asystentek i zon na zakupy, etc maja przebiegi po 400tys. jak juz
        tyle siana wydali, to trzeba bylo przynajmniej jakies VW/Honda bo ceny podobne
    • wielki_czarownik SKANDAL!! 14.05.05, 19:54
      Czemu Superb? Jaśnie oświęconym urzędasom korona z głowy spadnie jakby mieli się Fabią albo Octavią przejechać? Pięknie Suberb! Co następne? Maybach? Rolls-Royce? A może Aston Martin? Należy wprowadzić ustawę, że samochody dla administracji publicznej nie mogą kosztować więcej niż pewna wielokrotność średniej krajowej. Np. nie więcej niż 20 pensji.
      • Gość: wielki_poplecznik Popieram IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 22:31
        Czarwnik na PREZYDENTA :-)
    • Gość: nemo Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.provider.pl / *.provider.pl 14.05.05, 21:32
      Nie przesadzajcie. Kupili Skody. Mogło być gorzej. Mogli kupić Lexusy
      • nepirg Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody 14.05.05, 21:56
        Zgadzam się. Znając pomysły rządzących z innych miast to mogło być znacznie
        gorzej. Nie ma się czego czepiać.
        • Gość: Jorg Co za bzdury!!! IP: *.siec2000.pl 14.05.05, 23:10
          Widzę, że wszyscy mają już wypaczone umysły przez propagandę ostatnich lat. Otóż
          prawda jest taka, że jeśli chcemy żyć w państwie sprawiedliwym, to ŻADNE
          SAMOCHODY SŁUŻBOWE NIE POWINNY ISTNIEĆ. Urzędnicy, którzy je sobie fundują
          powinni siedzieć na swoich służbowych stołkach i załatwiać urzędowe sprawy,
          przecież oni nie są akwizytorami, doręczycielami czy innymi komiwojażerami, żeby
          ciągle jeździć w godzinach pracy. Jak pracownik niższego szczebla ma jechać w
          delegację, to musi jechać własnym samochodem (za zwrotem kosztów), lub
          skorzystać z transportu publicznego. A czy ci wszyscy dygnitarze za mało
          zarabiają, żeby nie kupić sobie własnego samochodu??? A może na wysokie
          stanowiska dopuszczać wyłącznie ludzi, którzy posiadają swój samochód? Myślę, że
          my, podatnicy, powinniśmy przy każdej okazji wyrażać swą dezaprobatę dla tego
          typu bizantyjskich zwyczajów.
          • Gość: Belzebub Re: Co za bzdury!!! IP: 195.116.199.* 15.05.05, 00:49
            Wszystko zależy od tego jak je będą wykorzystywać. Jeśli do rozwożenia
            sekretarek to faktycznie pogardzam. Ale z drugiej stronu to jest Urząd
            Marszałkowski, jak by nie patrzeć dość ważna instytucja, odpowiedzialna m.in.
            za szereg inwestycji w województwie. Wole już żeby kupili te Skody i nimi
            pojechali na spotkanie do Wałbrzycha powiedzmy z inwestorami z Japonii, niż
            żeby jechali tam Polonezem (sytuacja teoretyczna, bez haseł "a kto tam ma
            poloneza?" proszę). Ogólniej i prościej mówiąc: myślę, że taki urząd powinien
            mieć takie bryki. Może nie 4 tylko 2 ale powinien.
          • Gość: WK Re: Co za bzdury!!! IP: *.ig.pwr.wroc.pl 17.05.05, 11:24
            Ano właśnie. Są we Wrocławiu taksówki, które przyjeżdżają na telefon o każdej
            porze. Są też limity na wykorzystywanie samochodów prywatnych do celów
            służbowych. W firmach samochód służbowy to ukryta forma dodatku do pensji
            (nieopodatkowanego) i sposób na "robienie" kosztów, żeby zmniejszyć podatki
            firmowe. ALE NA TE KOSZTY FIRMA MUSI SAMA ZAROBIĆ! Samorząd nie zarabia
            więc "robienie" kosztów w jego wypadku to bezczelne zjadanie NASZYCH pieniędzy
            z NASZYCH podatków.
    • sevrin Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody 15.05.05, 00:36
      tramwajki miasto też u Skody kupuje :>

PEPICKI jakoś potrafią zrobić dobry samochód (inna sprawa że to w sumie VW, ale przynajmniej pod własną marką robią) i tramwaj (nie wiem czy dobry, ale robią).

a my ??!! żal d..pe ściska !!!
    • Gość: as82 Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 15.05.05, 10:30
      Tramwaje skody, auta skody, czyżby za jakiś czas miała zostać powołana w we
      Wrocławiu "Komisja Śledcza ds. Kontraktów ze Skodą"? Ciekawe kto będzie
      przewodniczącym?:)
    • Gość: fogel Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.05, 08:25
      Nie jest źle. 410 tys/5 = 82 tys. Tak więc nikt nie przepłacił, a raczej
      patrząc na te ceny, dosyć korzystnie to wyszło. Był przetarg, Skoda to VW, jest
      OK...

www.skoda-auto.pl/salon/cenniki/superb/Superb%20ceny.pdf
      • Gość: juli Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.pl 16.05.05, 09:39
        O tym, że w Urzędzie trzeba kupić nowe samochody mówiono juz od roku, bo
        passaty były juz narawdę nieźle wysłużone ( benzyniaki mające ponad 300 tys. km
        na licznikach)a o skodach Superb też już Karpf mówił. Praca zarządu województwa
        składa sie w dużej mierze z różnych funkcji reprezentacyjnych (vide kalendarz
        zarządu dostępny w GW lub na stronach UMWD), km-ów robi sie mnóstwo no i jakby
        nie patrzeć są to członkowie władz województwa, więc ja akurat uważam, że jakiś
        poziom te samochody musza mieć. Klima? Oczywiście, że ma być. Jak ktos ma
        decydowac o sprawach rangi wojewódzkiej, to wolę, żeby na spotkaniu był
        wypoczety i myślący a nie w charakterze wypoconej, ugotowanej ściery.
        Śmieszy mnie podejście niektórych - sami wybieramy kogoś, żeby rządził
        województwem, ponosił odpowiedzialność za decyzje,gmerał w tych wszystkich
        brudach i dostawał w łep za wszelkie problemy, ale jednoczesnie najlepiej, zeby
        to robił charytatywnie a wręcz dokadając ze swoich pieniędzy.

Na marginesie co ma urząd marszałkowski do finansowania leczenia chorych ???
        Chyba sie komuś z NFZ pomerdało? A MPK, jak sama nazwa wskazuje, to tez jakby
        nie ten urząd.
        • wielki_czarownik Słyszałem 16.05.05, 16:08
          Słyszałem, że rząd Wielkiej Brytanii ma coś około 10 służbowych samochodów. Cały rząd.
        • Gość: Jarus Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.dint.wroc.pl 16.05.05, 16:21
          > ... sami wybieramy kogoś, żeby rządził
          > województwem...
          albo cos mi umknelo, albo to 'sami' oznacza, ze piszesz z punktu
          osoby bezposrednio zainteresowanej
          • Gość: Ciekawy Re: A co z limitami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.05, 17:39
            na używanie samochodów prywatnych do celów służbowych. W ZDiK-u pani księgowa
            nie miała prawa jazdy, a limit pobierała. Czy w Urzędzie Marszałkowskim te
            limity służą tylko do dojazdu samochodem do pracy? I ilu pracowników takie cóś
            dostaje?
          • Gość: juli Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.pl 17.05.05, 14:56
            Tylko o tyle bezpośrednio zainteresowanej o ile bezpośrednio może być
            zainteresowany kazdy mieszkaniec naszego województwa. Oczywiście wiem, że
            zarząd wybierany jest przez Sejmik, ale już radni pochodzą z wyborów
            bezpośrednich - w pewnym sensie więc sami sobie (jako wyborcy) zgotowaliśmy
            taki ...zarząd.
        • Gość: ZdS Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.05.05, 00:54
          Praca zarządu województwa
          >
          > składa sie w dużej mierze z różnych funkcji reprezentacyjnych (vide kalendarz
          > zarządu dostępny w GW lub na stronach UMWD), km-ów robi sie mnóstwo no i
          jakby
          > nie patrzeć są to członkowie władz województwa, więc ja akurat uważam, że
          jakiś
          >
          > poziom te samochody musza mieć.

Ona (ta praca) taka jest bo sobie Panowie sami wymyslili, ze taka ma byc. Gdzie
          jest powiedziane/napisane, ze polega glownie/w duzym stopniu na pelnieniu
          funkcji reprezentacyjnych? Jezdzenie do Koziej Wolki na otwarcie sali
          gimnastycznej to nic innego jak kampania wyborcza.
          Klima? Oczywiście, że ma być. Jak ktos ma
          > decydowac o sprawach rangi wojewódzkiej, to wolę, żeby na spotkaniu był
          > wypoczety i myślący a nie w charakterze wypoconej, ugotowanej ściery.
          A ja wole, zeby siedzial na tylku i dumal jak zrobic, zeby cos zrobic. Od
          poczatku do konca i porzadnie...Za 8 patykow i sluzbowy telefon komorkowy z
          dosc duzym limitem chyba sie nalezy troszke pracy co?
          Śmieszy mnie podejście niektórych - sami wybieramy kogoś, żeby rządził
          > województwem, ponosił odpowiedzialność za decyzje,gmerał w tych wszystkich
          > brudach i dostawał w łep za wszelkie problemy, ale jednoczesnie najlepiej,
          zeby
          >
          > to robił charytatywnie a wręcz dokadając ze swoich pieniędzy.
          Nie rozsmieszaj mnie...Hehe...Ktory z nich doplaca? Masz przyklady? Ja tam
          Pardy nie wybieralem. Wroblewskiego de facto tez, ale to insza inszosc.
          • Gość: Jorg Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: 213.227.80.* 17.05.05, 09:26
            No, nareszcie jakiś zdrowy pogląd podobny do mojego (patrz "co za bzdury").
          • Gość: juli Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.pl 17.05.05, 15:28
            Część tej pompy wynika jednak z zadań ustawowych województwa, konieczności
            współpracy z samorządem na innych szczeblach i promocji naszego regionu. Co
            prawda wybory sie zbliżają, więc pewnie teraz część kampaniano-wyborcza zacznie
            znacząco przeważać:)
            Co do siedzenia na tyłku w biurze - w sumie we wcześniejszym zdaniu masz już
            odpowiedź. Poza tym, praca w terenie daje mozliwość rzeczywistego poznania
            problemu, a nie tylko teorii wyczytanej z kartek.Całkiem inaczej wyglada np.
            problem ochrony zdrowia widziany w tabelkach z kolumnami cyferek, a całkiem
            inaczej w szpitalu, patrząc w oczy ludziom, którzy od 3 miesięcy nie dostali
            pensji. Wydaje mi się, że władze samorządowe są właśnie po to, zeby byc bliżej
            problemów, w innym przypadku w zupełności wystarczyłaby władza centralna,w
            Warszawie ( a to juz mieliśmy i jakos kiepsko sie sprawdziło w praktyce).

Ja nie napisałam, że ktokolwiek z naszych włodarzy dokłada, napisałam, że
            smieszy mnie podejście wyrażające, że dokładać powinien.Jeżdżą chłopaki
            służbowo, ale jakiż wsyd, że samochodami slużbowymi. Oczywiście powinni do tego
            celu używac własnych i najlepiej nie korzystając również z limitow na paliwo.
            Komórki - feee, a stacjonarne nie łaska? A diety w zębach powinni odnieść do
            kasy. I 4 lata pracy charytatywnej dla społeczeństwa, zyjąc z pensji żony, albo
            oszczędności, bo członkom zarządu nie wolno przecież prowadzić innej
            działalności ( byłoby to korupcjogenne i na dodatek taki członek nie
            poświęcałby calego swojego czasu ważkim problemom województwa). Problem
            bezczelności zarządu, który śmie pobierac diety był poruszany w innym watku,
            ale taki w wydźwięku podobny jest do tego, że aż się prosiło, żeby nawiązać.

Też nie wybierałam Pardy ani Wróblewskiego, ale niestety na tym polega
            demokracja, że musimy pogodzić się z wyborem wiekszości. Choć jak widzę Pardę
            to naprawdę mi trudno:)))
            • tomek854 Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody 17.05.05, 16:14
              > Co do siedzenia na tyłku w biurze - w sumie we wcześniejszym zdaniu masz już
              > odpowiedź. Poza tym, praca w terenie daje mozliwość rzeczywistego poznania
              > problemu, a nie tylko teorii wyczytanej z kartek.Całkiem inaczej wyglada np.
              > problem ochrony zdrowia widziany w tabelkach z kolumnami cyferek, a całkiem
              > inaczej w szpitalu, patrząc w oczy ludziom, którzy od 3 miesięcy nie dostali
              > pensji.

Taaa. Zamiast siedzieć w urzędzie i wykonywć swoją pracę (jak samanazwa wskazuje urzędową, czyli podanie, pieczątka, metryka, stempelek, dwa znaczki skarbowe, życiorys, numerek... :) ) leopiej pojechać do szpitala swoją skodą superb i patrząc głęboko w oczy ludziom stojącym w kolejkach i lekarzom nie dostającym pensji od iluś miesięcy "Tak, co prawda przez ostatnie lata kiedy byliśmy u władzy nic nie zrobiliśmy, ale za to teraz kupiliśmy sobie luksusowe samochody, zeby byc blizej Waszych problemow"...

Problem w tym, że do pracy urzędu nie trzeba iluś luksusowych limuzyn. Niech kupią sobie jedną luksusową skodę jak koniecznie muszą mieć do celów reprezentacyjnych a reszta urzędników niech zasuwa seicento albo inną taniochą - w rezultacie będzie jeszcze lepszy pożytek dla społeczeństwa, bo za tą kasę będzie można kupić dwa razy tyle samochodów i będzie dwa razy tyle urzędników mogło być bliżej ludu jednocześnie.

A nie wiem dlaczego nie podoba Ci się pomysł z tym, zeby urzędnicy jeździli własnymi samochodami? W wielu krajach na świecie tak jest i nikt nie robi z tego problemu. Mój ojciec też od lat korzysta z własnych samochodów w pracy i korona z głowy mu nie spadła. W ustawach jest wszystko zapisane jak ma wyglądać ryczałt - wiem, bo sam użyczałem własnego samochodu firmie.
    • Gość: WK Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.ig.pwr.wroc.pl 16.05.05, 13:40
      Urzędy państwowe i samorządowe wydają więcej na samochody służbowe niż na
      szkoły wyższe. W Polsce, oczywiście.
      • Gość: Anka Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 09:27
        A z jakiej racji samorządy mają łozyć na szkolnictwo wyższe? To niezgodne z
        prawem.
        • Gość: WK Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.ig.pwr.wroc.pl 17.05.05, 11:14
          A z takiej, że gdyby sfinansowały np. akademiki (czego prawo nie zabrania) to
          do Wrocławia przyjechałoby więcej studentów. Większa liczba absolwentów
          zwiększyłaby z kolei atrakcyjność miasta i regionu dla inwestorów co
          spowodowałoby spadek bezrobocia. Inwestowanie w szkolnictwo (nie tylko wyższe)
          to najlepszy sposób na rozwój gospodarczy. A kupowanie sobie luksusowych bryk
          to bezczelne przejadanie budżetu ubogiego kraju przez "wybrańców narodu".
          Podobno w Anglii jest ok. 50 stanowisk państwowych, którym przysługuje samochód
          służbowy z kierowcą.
        • tomek854 Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody 17.05.05, 15:16
          Niech łożą na szkoły srednie - będzie więcej szkół średnich dobrych - bedzie wyższy poziom na uczelniach :)
    • Gość: ??? Re: Urząd Marszałkowski kupił nowe samochody IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.05.05, 12:22
      Y debilu lub debilko - co ma Dutkiewicz wspólnego z zakupem samochodów przez
      Urząd Marszałkowski?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka