wroclaska 23.05.05, 13:16 Znajomi myślą o niepublicznym ogólniaku dla córki - ja się nie znam, ale może ktos cos wie - najlepiej dzięki własnym doświadczeniom. Które najlepsze i czy rzeczywiście lepsze od publicznego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: co sądzicie o SZKOŁACH NIEPUBLICZNYCH we Wroc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 08:21 niezła jest Ekola, Urszulanki i być może Salezjanie, unikałabym Sigmy (duzo obiecują, mało realizują),Assy (za dużo samodzielności i swobody dla uczniów no i całej reszty tych nowych, co działają rok i padają Odpowiedz Link Zgłoś
escriva Re: co sądzicie o SZKOŁACH NIEPUBLICZNYCH we Wroc 24.05.05, 10:34 > i całej reszty tych nowych, co działają rok i padają Jakieś konkrety? O ile mi wiadomo, nie było takich przypadków (pomijam wieczorowe/zaoczne, tego rynku nie ogarniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
hamled Re: co sądzicie o SZKOŁACH NIEPUBLICZNYCH we Wroc 24.05.05, 11:41 kiedyś znałem dziewczynę z Wiśniowej i była zadowolona ze swojej szkoły (dziś juz chyba po studiach) a może Iza tu czasem zagląda? odezwij się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biol Re: co sądzicie o SZKOŁACH NIEPUBLICZNYCH we Wroc IP: *.pl / *.elektrosat.pl 24.05.05, 20:19 Szkoły niepubliczne to strata pieniędzy dla rodziców, a czasu dla młodzieży. Polecam dobre, wypróbowane licea publiczne: 14,7,5,3, 9, 8,10,13.Dyrektorzy szkół niepublicznych zatrudniają najczęściej nauczycieli stażystów(bezpośrednio po studiach) bez doświadczeń. Wykwalifikowanemu nauczycielowi z doświadczeniem musieliby zapłacić więcej.Wystarczy przyjżeć się rankingowi szkół. Po szkołach publicznych jest duża luka i zaczynają się niepubliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa Re: co sądzicie o SZKOŁACH NIEPUBLICZNYCH we Wroc 25.05.05, 08:37 hmmm - dużo by tu mówić ;-) sa wśród tych szkół prywatne folwarki nawiedzonych włascicieli, przystanie dla zbłąkanych owieczek, kuźnie talentów, oazy pracy i nauki i pseudofirmy z zadęciem europejskim ;-) ale generalnie to mam wrażenie, że i publiczne i niepubliczne szkolnictwo pada na pysk w konfrontacji z wymaganiami jakie stawia świat dzis szkoły nie nadążają za rozwojem cywilizacyjnym - nie mają szans, bo zbyt długo i nieadekwatnie kształci sie nauczycieli więc może nie chodzi o nadążanie a o trwanie przy sprawdzonych wartościach...? jesli tak, to polecałabym Urszulanki ale jesli trzeba doganiać świat, to taka szkołę, gdzie języki obce na poziomie, informatyka, dobrze wykształceni nauczyciele (wciąż podnoszacy swoje umiejętności) i ...demokratyczne formy zarządzania ale z doświadczenia wiem (:-)))), że trudno jest sprawdzić, czy ple ple z ulotek i gabinetowych zapewnień dyrekcji rzeczywiście jest prawdą, czy tylko marketingową papką dla naiwnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramzes Re: co sądzicie o SZKOŁACH NIEPUBLICZNYCH we Wroc IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 25.05.05, 09:17 > dzis szkoły nie nadążają za rozwojem cywilizacyjnym - nie mają szans, bo zbyt > długo i nieadekwatnie kształci sie nauczycieli racja, reforma szkolnictwa wprowadzona za rządów Buzka nie poprawiła sytuacji. Pogorszyła ją ? > ale z doświadczenia wiem (:-)))), że trudno jest sprawdzić, czy ple ple z > ulotek i gabinetowych zapewnień dyrekcji rzeczywiście jest prawdą, czy tylko > marketingową papką dla naiwnych pozostają dni otwarte organizowane przez szkołę oraz bezpośrednia rozmowa z jej aktualnymi uczniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mango Re: co sądzicie o SZKOŁACH NIEPUBLICZNYCH we Wroc IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.05.05, 11:48 a jak widzicie poziom niepublicznych podstawówek? Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa Re: co sądzicie o SZKOŁACH NIEPUBLICZNYCH we Wroc 25.05.05, 12:29 sa plusy i minusy do plusów należą niewątpliwie: maleńkie klasy, bardzo dużo atrakcji (języki, plastyka, tańce, baseny, kółka, kółeczka, opieka psychologów,pedagogów, logopedów itd.) więc siłą rzeczy poziom nauczania może być duzo wyższy ale cóż, ale w tych małych grupach stosunkowo zbyt wiele jest dzieci z poważnymi problemami zachowania (np. ADHD) oraz specyficznie wychowywanych (przez przypadkowe, uległe nianie, sztaby dziadków, opiekunek)więc sporym problemem jest utrzymanie dyscypliny w klasie i czasem te słodkie maluchy ...terroryzują nauczycieli polecam wpaść do takiej szkoły podczas przerwy, żeby zobaczyć na ile pozwala się dzieciom ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: co sądzicie o SZKOŁACH NIEPUBLICZNYCH we Wroc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.05, 21:45 Cześć! Na wstępie trochę prywaty - Seledynowa - tak jak ja- kończyła Piątkę (ja 88-92)- pozdrowienia dla Koleżanki. Ale teraz do rzeczy - jest dokładnie tak jak S. pisze - "są plusy dodatnie i ujemne" ;) Z mojego punktu widzenia - a uczylem przez pewien czas w prywatnym liceum (dawno temu) - problemy o których tu mowa występują najczęściej. Mit szkół prywatnych jako tych "przechowalni dzieci trudnych" w czasach mi znanych na 90% sprawdzał się - czy teraz tak jest nie wiem. Wadą takich szkół jest zasada - uczeń to klient - więc trzeba się dostosować. I może to co napiszę będzie niesprawiedliwe dla części szkół, ale takie postawienie sprawy stwarza sytuacje patologiczne, co najmniej wątpliwe etycznie. Oczywiście znam przypadki uczniów bardzo dobrych z takich szkół ale wiadomo że klasa ciągnie poziom "w dół". Co do zajęć to różnie to też wygląda - jest basen, wf itp ale np. rozrzucone po całym mieście - i już mamy plus ujemny ;) Moja rada - szukać szkoły dostosowanej do możliwości ucznia - czyli takiej w której poziom innych nie odbiega znacznie "w dół". Podstawą jednak będzie poszukiwanie informacji o szkołach przez znajomych a nie przez internet. Anonimowość w internecie wiąże się z łatwością manipulacji informacjami. Inna sprawa to fakt, iż nawet Autor tego wątku może być pracownikiem (hipotetycznie) takiej placówki badającej rynek, postrzeganie przez internautów zarówno siebie jak i konkurencji. Poszukującej cech preferowanych przez klientów. Ale to czyste spekulacje. Pozdrawiam ex Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent ASSY Re: co sądzicie o SZKOŁACH NIEPUBLICZNYCH we Wroc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.05, 00:50 przenioslem sie do assy z XIII LO we Wroclawiu i ukonczylem tam klase 3, 4 i zdalem mature. Obecnie jestem na 3 roku na PWR. ASSA jest szkola zarowno genialna jak i beznadziejna jednoczesnie. Nikt nie pilnuje uczniow tak ja w zwyklym LO, zadko kiedy sprawdzana jest obecnosc, jednak z drugiej strony zajecia sa prowadzone w malych grupach przez sprawdzona kadre nauczycielska (czesc uczy w innych LO, czesc na uniwersytecie /chemia,fizyka,angielski/francuski/ czesc na politechnice /matematyka/), ktora przedewszsytkim chce przekazywac wiedze uczniom i robi to naprawde ciekawie i solidnie. Kazdy nauczyciel ma godziny konsultacji na ktore czesto trzeba sie zapisywac z tygodniowym wyprzedzeniem - z uwagi na zainteresowanie. W szkole tej jest kilka kolek zainteresowan i naprawde jesli ktos chce wyniesie z tej szkoly duuuzo wiecej niz ze zwyklego ogolniaka, aha i jeszze jedna rzecz - zaliczanie semestralne - duzo by tlumaczyc, ale mozna ta szkole skonczyc wczesniej - razem ze mna pisala mature dziewczyna ktora ukonczyla liceum w 3 lata. jesli chodzi o wf to:sala gimnastyczna(pilka nozna, siatka, koszykowka) basen, silownia z sauna, w lecie tenis. do tego szkola ma wlasny osrdoek w Ponikwie do ktorej uczniowie jezdza raz na semsstr. mozna dodac ze ta szkla to takie male Beverlly Hils - wszycy sie znaja - chce sie chodzic do tego LO:) teraz o MINUSACH - jak napisalem wczesniej - nikt tutaj nikogo nie pilnuje- byli tacy agenci ktorzy siedzieli w ASSIE i po 8 lat....coz mamusia placila to bylo fajnie, nikt tu do niczego nikogo nie zmusza - tylko do placenia. tak wiec...zeby isc do tej szkoly trzeba miec naprawde duzy wplyw na dziecko lub wybrac mu dobrego opiekuna w szkole (kazdy uczen ma swojego opiekuna wsrod nauczyciela) ktory bedzie go "pilnowal". Poza tym uczen musi miec dyscypline w sobie. tak czy siak ja milo wspominam ta szkole, duzo z niej wynioslem i bardzo ja polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
wroclaska dziękuję 26.05.05, 19:40 dzięki za informację o Assie a co sadzicie o innych szkołach tego typu: Ekola, Sigma, Akademos i chyba jeszcze Olimp lub Paranas, no i te kościelne? bardzo proszę o informacje Odpowiedz Link Zgłoś