jogers 27.05.05, 16:11 Może mi ktoś wyjaśni, dlaczego w naszym pięknym mieście nik dotychczas nie przedstawiał projektów kolei miejskiej z odcinkami tunelowymi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogers Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 27.05.05, 16:34 Proponuję trasę: Psie Pole - Sołtysowice - Rychtalska - wjazd do tunelu - Pl. Bema - Pl. Dominikański - Dw. Główny - Pl. Kościuszki - Dw. Świebodzki - wyjazd z tunelu -ponowny wjazd do tunelu - Nowy Dwór - Os. Kosmonautów (Bystrzycka) - wyjazd z tunelu - Pilczyce - Pracze. Proponuję więc połączenie SKM i metra czyli kolej miejską o wyższym standardzie. Linia ta, obsługiwana np. przez elektryczne polskie autobusy szynowe miałaby charakter szybkiej lini tramwajowej. Będzie obsługiwać dzielnice pozbawione komunikacji szynowej i oddalone od centrum miasta. Spójrzmy: Pracze - daleko od centrum, Pilczyce - też daleko, przesiadka na tramwaj, obsługa przyszłego Centrum Zachodniego (terny EXPO), stacja Os. Kosmonautów - obsługa Kuźnik i okolic Bajana, Nowy Dwór -stacja taka to raj dla mieszkańców tego dużego osiedla, znaczne źródło potoków pasażerskich, potem mamy Dworzec Główny i Pl. Dominikański czyli miejsca, gdzie wszyscy chcemy dojechać! Następnie Pl. Bema - ważny węzęł komunikacji szynowej (znów możliwość przesiadek jak wszędzie w centrum miasta), Rychtalska - obsługa okolic J. Narodowej, Kromera - obsługa Karłowic, Sołtysowice i Psie Pole - już znacznie bardziej oddalone od centrum - osiedla mieszkaniowe, sklepy, zakłady pracy... znów źródła potoków pasażerskich. Czyli, wbrew temu co piszą inni, moim zdaniem, Wrocław generuje wystarczająco duże potoki pasażerskie by wybudować a'la metro :) Poza tym, część pociągów, np. co drugi, mogłaby opuszczać miasto i jechać do Oleśnicy i Brzegu Dln. lub Wołowa. Inwestycja służyłaby nie tylko wrocławianom ale i mieszkańcom aglomeracji. Myślę, że gdyby miasto chciało zająć się tym, chyba realistycznym, wyważonym jeśli chodzi o możliwości finansowe, pomysłem część trasy możnaby otworzyć już na EXPO! Warto mieć marzenia! Postarajmy się wspólnie je zrealizować :) jogers@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 27.05.05, 16:39 jogers napisał: > wbrew temu co piszą inni, moim zdaniem, Wrocław generuje wystarczająco duże > potoki pasażerskie by wybudować a'la metro :) Poza tym, część pociągów, np. co No własnie niespecjalnie wystarczające. > Myślę, że gdyby miasto chciało zająć się tym, chyba realistycznym, wyważonym > jeśli chodzi o możliwości finansowe, pomysłem część trasy możnaby otworzyć już Po pierwsze miastu niespieszno do znacznie bardziej realistycznych i fianansowo wyważonych projektów. Po drugie ten taki znów finansowo wyważony nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
jogers Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 27.05.05, 16:45 Ooo, pierwszy oponent:) Hmm, a dlaczego więc w Zagłębiu Ruhry w wielu miastach zbudowano odcinki tunelowe dla stadtbahnów, gdy te kursują właśnie w takcie co 10 minut? A tam są tereny górnicze i inne szmery bajery... Tam stwierdzono, że warto, że to jest potrzebne, poprawi jakość transportu publicznego. A u nas jak zwykle nie bo to, nie bo tamto. Trudno znaleźć w Polsce przekonujące argumenty. A szkoda... Myślałem, że 5 km tunel pod centrum Wrocławia będzie miał wzięcie :) ! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 27.05.05, 18:29 Tereny górnicze, a trudne warunki geologiczne to nie to samo :D Po za tym jak będziemy mieli tyle kasy co w Niemczech będziemy mogli podyskutować. Jak na razie nei ma kasy żeby tramwaj na Gaj czy na Kozanów pociągnąc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.05.05, 18:31 Oponentów tego pomysłu jest sporo, tylko nie każdy się odzywa, bo to jest stary, nudny temat wielokrotnie omawiany. Osobiście mam już dość tłumaczenia, skoro i tak się znajdzie za miesiąc, dwa kolejny mądry co wymyśli tunel. A wysyp takich osób jakoś występuje w upalne dni, albo podczas dni wolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 27.05.05, 20:02 Porównywanie Wrocławia, w którym jeszcze długo będą dziurawe ulice i stare tramwaje do zagłębia Ruhry jest nieporozumieniem. Ich na to stać. Nas nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
almac Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 27.05.05, 23:16 piast9 napisał: > Porównywanie Wrocławia, w którym jeszcze długo będą dziurawe ulice i stare > tramwaje do zagłębia Ruhry jest nieporozumieniem. Ich na to stać. Nas nie stać. > Ja raczej bym powiedział, że ich NIE STAĆ na taką prowizorkę jak u nas..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? IP: *.kom / *.kom-net.pl 28.05.05, 09:56 Dziwne rozumowanie, brak tramwaju na wielkie osiedla to prowizorka? We Wrocławiu są pilniejsze potrzeby, które i tak nie będą realizowane, zatem przestańcie fantazjować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoj stary Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.05, 20:24 od kiedy w zaglebiu ruhry mieszka tylu ludzi co we wroclawiu? nie slyszalem o zadnej gigantycznej epidemii Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 27.05.05, 18:56 > wjazd do tunelu (...) > Bema - Pl. Dominikański (...) wyjazd > z tunelu -ponowny wjazd do tunelu - Nowy Dwór (...) > wyjazd z tunelu - Pilczyce - Pracze Wiesz co ja mam lepszy pomysł - może tyle razy nie wyjeżdżać z tunelu? Bo wiesz, jak słońce motorniczego oślepi raz, drugi, to biedak może szybciej wzrok stracić... Albo tak: Jelcz -> Swojczyce, wjazd do tunelu, przejazd pod rzeką, wyjazd z tunelu, przejazd przez park, wjazd do tunelu, przejazd pod rzeką, wyjazd z tunelu na Sienkiewicza, pl. Bema, wjazd do tunelu na Drobnera, pl. 1 Maja, wyjazd z tunelu na Legnickiej, Lotnicza, zjazd na tory kolejowe na północ, zjazd na Kozanów i pętla... 8-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Wypierd Idiotyczny pomysł IP: *.wroclaw.mm.pl 27.05.05, 20:38 Masz kolego niezłą wyobraźnię, ale zero wiedzy inżynierskiej. Akurat budowa tuneli we Wrocławiu, to przedsięwzięcie praktycznie NIEREALNE. Poziom wód gruntowych jest zbyt wysoki, nawet przejścia podziemne wymagają ciągłego odwadniania. Nieprzypadkowo dojazd do dworca głównego nie jest w tunelu ( a Niemcy lubili takie rozwiązania) tylko ładnie poprowadzony wiaduktem. Ale oczywiście są duże możliwości na uruchomienie SKM, to należy popierać. Także równolegle pracować nad szybkim tramwajem miejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Idiotyczny pomysł 27.05.05, 23:27 > Nieprzypadkowo dojazd do dworca głównego nie jest w tunelu ( a > Niemcy lubili takie rozwiązania) tylko ładnie poprowadzony wiaduktem. W Dortmundzie dojazd też jest po podobnej estakadzie a nie w tunelu, natomiast istnieje tam podziemna kolejka miejska. Więc akurat nie wiem czy gdyby Wrocław miał korzystne warunki do kopania tuneli, powstałby taki dla pociągów do dworca głównego... Co do Dortmundu (zagłębie Ruhru zresztą) różnica jest taka, że tam zrobili sieć Stadtbahnu rezygnując całkowicie z tramwaju takiego jak u nas. Pozostała jedna linia, którą już niedługo też zlikwidują (kończą budowę ostatniego tunelu). I na mieście w wielu miejscach widać stare szyny tramwajowe (tak jak u nas np. na Borowskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
jogers Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 27.05.05, 16:39 A poza tym, przy jednej trasie, bez rozgałęzień, mamy możliwość wprowadzenia ruchu pociągów z dużą częstotliwością w jednym kierunku. To też jest ważne! Inne dzielnice już mają a'la metro - tramwaje na wydzielonych torowiskach. Proponowałbym tu dwie linie: M1 i M2. M1 z Psiego Pola do Pacz co 20 minut. M2 z Psiego Pola do Os. Kosmonautów (w czasie Expo do Pilczyc) też co 20 minut. Na wspólnym odcinku co 10 minut. Dobra częstotliwość :) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 27.05.05, 20:45 jogers napisał: > Na > wspólnym odcinku co 10 minut. Dobra częstotliwość :) No i sam widzisz. Nakłądy finansowe są nieproporcjonalne do mizernej dziesięciominutowej częstotliwości. Ot co... Odpowiedz Link Zgłoś
jogers Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 30.05.05, 08:01 Hmm, tunel nie pasuje nikomu, nowe trasy na osiedla też nie pasują. SKM też jest niedobra... A co Wam pasuje? Aaaa, słowo do osoby, która twierdzi, że nie mam wyobrażenia inżynierskiego o tunelach. Może tego nie wiesz ale tunel to taka konstrukcja podziemna, która sprzeciwia sie wyporowi wody przez swój ciężar. Poza tym projektuje się odwodnienia, drenaże i inne izolacje przeciwwodne! Tunele buduje się na całym świecie w różnych warunkach geotechnicznych. Tylko nie w Polsce! Ufff... ale mama nadzieję, że kiedyś przekonam was do tuneli :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.05.05, 08:28 Przepraszam, że takim tonem, ale muszę to napisać. Ograniczony jesteś! Wrzucasz wszystkich do jednego worka (na nie). Dzięki takim ignorantom dyskusje tutaj są zbędne i niepotrzebne, gdyż zupełnie oderwane od rzeczywistości i poważnej argumentacji. Sytuacja jest bardziej skomplikowana niż kwestia jakiegoś tunelu, ale widać nie jesteś w stanie tego ogarnąć. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
jogers Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 30.05.05, 13:40 hmm, nie jestem ignrantem ani ograniczony. Po prostu szukam wśród Was kogoś, kto ma realne pomysły poprawy komunikacji szynowej we Wrocławiu. A tu na czacie tylko gadanie i gadanie. A propozycje Szanowni Państwo? Zaproponujcie coś konkretnego i podyskutujmy. Ja proponuję i staram się bronić swych pomysłów. Nie zamykam się przed krytyką! Mam na temat komunikacji zbiorowej pewne wyobrażenie i chętnie bym z kimś podyskutował (po sesji czerwcowej). Może wspólnie znajdziemy rozwiązanie? Byłoby wspaniale! Wiem też, że bez dużej kasy żadnej poprawy nie będzie. Dlatego musimy postarać się i stawić czoła wyzwaniu. Może ktoś do mnie napisze? Prześle mapkę ze swoimy propozycjami? Chętnie ją przejrzę, odpiszę! Po prostu proszę o konkrety. A wogóle to nie jestem oszołomem, który jako kolejny mówi o tunelach. Troszeczkę na ten temat wiem i mam odwagęo tym pisać. Więc jak to będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 30.05.05, 14:18 > hmm, nie jestem ignrantem ani ograniczony. Po prostu szukam wśród Was kogoś, kt > o > ma realne pomysły poprawy komunikacji szynowej we Wrocławiu. A tu na czacie > tylko gadanie i gadanie. A propozycje Szanowni Państwo? Zaproponujcie coś > konkretnego i podyskutujmy. Ja proponuję i staram się bronić swych pomysłów. Ni > e > zamykam się przed krytyką! Mam na temat komunikacji zbiorowej pewne wyobrażenie > i chętnie bym z kimś podyskutował (po sesji czerwcowej). Może wspólnie > znajdziemy rozwiązanie? Byłoby wspaniale! Wiem też, że bez dużej kasy żadnej > poprawy nie będzie. Dlatego musimy postarać się i stawić czoła wyzwaniu. Może > ktoś do mnie napisze? Prześle mapkę ze swoimy propozycjami? Chętnie ją przejrzę > , Kurna blaszka... nie było propozycji? Nie było mapek? Nie było projektów? Poszukaj sobie na forum... Temat wałkowany wiele razy. Jedna uwaga - przy ocenie opłacalności takiego przedsięwzięcia jakim jest metro TYLKO W OBRĘBIE MIASTA (pomijając oczywiście koszty) trzeba wziąć dużo więcej czynników pod uwagę - porównanie czasu przejazdu (czy istotnie się skróci), dostępu do środka jakim jest metro i porównania tego wszystkiego np. z komunikacją tramwajową (w tym projektowaną czy postulowaną). Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 30.05.05, 19:23 Dużo mniejsze pieniądze kosztuje wydzielenie torowisk na ulicach, na których obecnie tramwaj stoi w korku, oraz zamontowanie gdzie tylko się da sygnalizacji świetlnej dającej zielone nadjeżdżającemu tramwajowi. Jeździłem tak urządzonym tramwajem po mieście nieco mniejszym od Wrocławia. Różnica w średniej prędkości poruszania się jest conajmniej dwukrotna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.05.05, 12:13 Przestań farmazonić. Piszesz tak jakbyś urodził się wczoraj. Wiele pomysłów było wielokrotnie omawianych. Powstały mapki, plany, układy linii. Zajrzyj do archiwum i sobie poczytaj. Sam mam na dysku mapki z mniej lub bardziej futurystycznimi wizjami a w głowie masę pomysłów. Ale porównując wizje i możliwości z podejściem władz i stanem finansów to możemy sobie gadać. A gadać to myśmy już gadali. Nie nasza wina, że nie potrafisz czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 30.05.05, 08:30 Kto napisał, że nie pasują nowe trasy na osiedla? Czytaj uważnie! One pasują tyle że nawet tego nikt nie robi w naszym mieście, więc co dopiero tunel? W naszej komunikacji zbiorowej da się dużo poprawić w inne, o wiele mniej kosztowne sposoby. Tunel jest ok, ale jest bardzo drogi i nas na to nie stać. Byłbyś skłonny płacić 10PLN za bilet jednorazowy a 400 za miesięczny dlatego, że miasto musi spłacić budowę i pokrywać koszty utrzymania takiego tunelu? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 30.05.05, 15:37 jogers napisał: > przeciwwodne! Tunele buduje się na całym świecie w różnych warunkach > geotechnicznych. Tylko nie w Polsce! Ufff... ale mama nadzieję, że kiedyś Ależ skąd. W Polsce też się buduje. Cała Polska buduje taki jeden tunel w Wawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.05.05, 12:15 Brawo Paweł, jak ładnie napisane. Ja dodam, że to coś w Warszawie to karykatura metra. Zatem przestańcie pitolić, bo szkoda miejsca na serwerze. Odpowiedz Link Zgłoś
jogers Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? 31.05.05, 14:26 Ja uważam, że nie ma czego zarzucać metru warszawskiemu. Spełnia swoją funkcję, jest szybkie (choć średnia prędkość wynosząca 36km/h mogłaby być większa) wygodne, dostępne. Nie szukajmy dziury w całym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Dlaczego SKM + tunel = NIEMOŻLIWE? IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.05.05, 22:26 Skoro tak uważasz, to proszę bardzo. Pokazuje to jednak, że masz blade pojęcie o funkcjonowaniu KM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek a w tunelu ... chłodniej IP: *.magma-net.pl 30.05.05, 10:21 Niewątpliwie w tunelach jest chłodniej, stąd wysyp takich pomysłów w gorące dni, gdyby jeszcze dawali w metrze coś chłodnego do picia, hmmm pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wro73 SKM + tunel = Metro 30.05.05, 14:20 Miałem śmiałość poruszyć już ten temat na forum "Inweswtycje". Oprócz standartowych odpowiedzi typu: "nie da sie", "nie stać nas", "jesteśmy malutką wioską, więc po co to nam", padło klika ciekawych. Polecam do przejrzenia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=20174037 PS. Jak widać nie jesteś jedynym "tunelofanem" w tym mieście :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jogers Re: SKM + tunel = Metro 31.05.05, 10:39 Czy ktos z użytkowników forum zgłaszał swoje propozycje urzędnikom? Odpowiedz Link Zgłoś
jogers Re: SKM + tunel = Metro 31.05.05, 14:41 Ok., przejdźmy do konkretów. Rozbudowujemy sieć tramwajową. Myślę, że tramwaje na Nowy Dwór można poprowadzić ze skrzyżowania Legnickiej i Na ostatnim groszu (Astra). Skręt w lewo na ul. Na ostatnim groszu. Zaraz potem do tunelu:) (niektórzy już się niepotrzebnie wściekają, a po co?). Pierwsza stacja koło kościoła i dalej, nieco głębiej łagodnym łukiem pod Strzegomską na Nowy Dwór. Ta trasa ma wyraźną zaletę: linia nie będzie jałowa gdyż nie tylko obsłuży Nowy Dworek i Muchoborek ale też korytarz komunikacyjny wzdłuż Legnickiej. Tylko nie pisać mi, że woda nam coś zaleje albo że się nie da :)! Odpowiedz Link Zgłoś
jogers Re: SKM + tunel = Metro 31.05.05, 14:43 Myślę, że inwestycja do zaakceptowania. W Kolonii już chyba dwie lub 3 linie kończą się właśnie w tunelu. A czwarty taki przystanek końcowy Gorlinger Zentrum jest w budowie! Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: SKM + tunel = Metro 31.05.05, 16:43 jogers napisał: > Ok., przejdźmy do konkretów. Rozbudowujemy sieć tramwajową. Myślę, że tramwaje > na Nowy Dwór można poprowadzić ze skrzyżowania Legnickiej i Na ostatnim Na Odyna! Zanim coś napiszesz pomyśl trochę. Na przykład co przy takim podejściu (plus lansowane już n razy na forum budowanie trasy na Kozanów tylko przez Milenijną) się dzieje w razie wypadku albo awarii na Legnickiej. Stoi _cały_ zachód. Pół miasta jest odcięte od świata. W tym kontekście problemy techniczne (przepustowość Legnickiej, problematyczne zasilanie) to już drobiazg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: SKM + tunel = Metro IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.05.05, 22:42 Paweł, spokojnie. Widać, że człowiek nie ma pojęcia o zasilaniu, rezerwach terenowych, alternatywnych trasach i innych tego typu sprawach. Ignorować i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_che Re: SKM + tunel = Metro IP: *.kom / *.kom-net.pl 02.06.05, 09:45 No jasne... Najlepiej ignorowac, ewentualnie opierdzielic lub zmieszac z blotem. Pieprzone kolko wzajemnej adoracji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: SKM + tunel = Metro IP: *.kom / *.kom-net.pl 02.06.05, 10:31 Przyzwoitość wymaga posiadania odpowiedniego poziomu wiedzy gdy proponuje się pewne rozwiązania. Wtedy można prowadzić dyskusje na poziomie. Ja nie mam ochoty dyskutować o fantasmagoriach niektórych forumowiczów. A odnośnie wiedzy to polecam lekturę archiwum, książek czy zapoznanie się ze specjalistycznymi stronami www. Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: SKM + tunel = Metro 02.06.05, 10:33 > No jasne... Najlepiej ignorowac, ewentualnie opierdzielic lub zmieszac z > blotem. Pieprzone kolko wzajemnej adoracji... Nieprawda. Ja też się tu jakiś czas temu nagle pojawiłem z pomysłami SKM, tunelami itp i wcale nie czułem się ignorowany. Były konkretne dyskusje dzięki którym zmieniłem od pierwszego razu niektóre poglądy (np. że po torach kolejowych nie opłaca się obsługiwać tylko mieszkańców samego Wrocławia bo miasto nie jest aż tak rozproszone). Odpowiedz Link Zgłoś
jogers Re: SKM + tunel = Metro 03.06.05, 14:51 Ignorujcie jeśli chcecie! To wasza specjalność tu na forum. Myślę jednal, że na żywo chyba byśmy się nie pożarli :) Warto zwracać uwagę na wszystkie głosy. A Wy, ze swoimy wspaniałymi pomysłami (szkoda, że nikt o nich nie wie - złośliwość) zgłaszaliście się do Urzędu Miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek do jakiego urzędu ? IP: *.magma-net.pl 03.06.05, 22:16 do jakiego urzędu ? do jakiego miasta ? o naiwności !!! Odpowiedz Link Zgłoś