Gość: Agnus IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 31.05.05, 08:22 Czy ktoś wie jak szybko i skutecznie załatwić we Wrocławiu nauki przedślubne, oczywiście bez chodzenia na takowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Old Fashion Man Re: Nauki przedślubne IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 08:27 proponuję nie brać ślubu w kościele... po co masz się męczyć?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Nauki przedślubne IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.05.05, 08:40 Dokładnie tak. Nie ma przymusu bycia katolikiem. Albo jesteś katoliczką i przestrzegasz zaleceń swojego Kościoła, albo równie dobrze możesz nająć jakiegoś aktora, a strój księdza pożyczyć w Operze, jeśli już zależy Ci na tym, by Twoi goście nie poznali się, że porzuciłaś Kościół katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nostromo Re: Nauki przedślubne IP: *.iitd.pan.wroc.pl 31.05.05, 08:43 dokladnie tak po co ci slub skoro chcesz przeskoczyc nauki pewnie mature tez za ciebie ktos zdaweal a magisterke kupiles na niskich lakach daj se spokój ze slubem koscielnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnus Re: Nauki przedślubne IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 31.05.05, 08:51 Nie prosiłam o rady dotyczące wiary, tylko o konkret, jesli chcecie politykować to zmieńcie wątek. Typowe dla oszołomów, zawsze wyskoczy paru zbawicieli świata, czy ktoś tego chce czy nie. Dziękuje i jeszcze raz powtarzam pytanie: Czy ktoś wie jak można szybko zdobyć nauki przedślubne- np w jakiej parafii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Nauki przedślubne IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.05.05, 09:05 Nie chodzi o żadne oszołomstwo. Sam jestem ateistą i antyklerykałem. Chodzi o elementarną uczciwość wobec siebie i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornel Re: Nauki przedślubne IP: *.prosystem.pl 31.05.05, 09:07 Agnus daj sobie na wstrzymanie dziewczyno.Współczuję takiego podejścia do życia.Żal mi Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nostromo Re: Nauki przedślubne IP: *.iitd.pan.wroc.pl 31.05.05, 09:08 wejdz na jakis portal katolicki i rzuc na forum swoaj propozycje po co na forum GW zalatwiasz takie sprawy a wiesz co mysle ze kwestia finansów rozwiazuje wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślubny Re: Nauki przedślubne IP: *.magma-net.pl 31.05.05, 09:41 Umawiasz się z proboszczem na rozmowę podczas której ustalacie ile taka usługa ekspresowa kosztuje. Są parafie, w której takie sprawy załatwia się od ręki. Natomiast wszystkim, którzy wieszają na pytającej psy odpowiem, że ślub kościelny warto brać bo ułatwia życie. Np. po urodzeniu dziecka należy je ochrzcić, żeby uniknąć w szkole tolerancji po polsku. A stawka za ochrzczenie dziecka, którego rodzice nie mają kościelnego jest wyższa niż za nauki. Poza tym jak do władzy dojdą siły pokroju LPR lepiej mieć kilka "certyfikatów bezpieczeństwa". Jest to obłudne, ale niestety konieczne w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
em.em.em Re: Nauki przedślubne 31.05.05, 10:39 ale obluda - pieknie!!! po co wam slub koscielny? pewnie do komunii pojdziecie bez spowiedzi - bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nostromo Re: Nauki przedślubne IP: *.iitd.pan.wroc.pl 31.05.05, 11:35 moze zamiast ceremonii slubu lepiej dac pokaz sexu przed ołtarzem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Nauki przedślubne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 14:57 Zgadzam się! Z tego samego założenia wyszłam 2 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza...belka Re: Nauki przedślubne IP: *.os.kn.pl 31.05.05, 22:13 ja nie byłam chrzczona w kościele, i jakoś z tego powodu nigdy problemów w naszym społeczeństwie nie miałam... ale po za tym zgadzam się, że obłuda to nie ewenement, a raczej cecha charakterystyczna większości "praktykujących"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lama Re: Nauki przedślubne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 10:59 Moja kolezanka z Wrocławia, takowe nauki załatwiła w jeden weekend, tzn. chodziła na nie, a konkretnie jeździła do Oławy do Kościoła pod wezwaniem Piotra i Pawła (poszukaj sobie w necie telefon) i umów się. Trwało to chyba dwa dni, tj. sobota, niedziele po półgodziny. Dzięki nim mają już odpowiedni dokument, niezbędny przy zawieraniu ślubu kościelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnus Re: Nauki przedślubne IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 31.05.05, 12:59 Lama, bardzo dziękuję :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lama Re: Nauki przedślubne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 13:00 Nie ma sprawy;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksena Re: Nauki przedślubne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:34 ja brałam nauki na Glinianej 2 tygodnie + nauka o rodzinie - i mimo obaw nie bylo tak źle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nauki przedślubne IP: *.iel.wroc.pl 02.06.05, 08:37 Nie wiem, czy taka forma zalatwienia sprawy jest wlasciwa... tam jednak trzeba (o zgrozo!) pojsc i posluchac tego co mowia. A swoja droga, to po co slub koscielny? Przeciez za pare lat nie bedzie mowy o dyskryminacji dziecka (teraz tak szybko swiat "normalnieje"). Jestem przekonany, ze jak dobrze pojdzie, to jak dziecko troszke podrosnie, to prawo zostanie do tego stopnia zmienione, ze bedzie moglo juz zawrzec zwiazek homoseksualny. Zatem po co oszukiwac wszystkich dookola (i ponosic dodatkowe koszty)? Mozna przeciez to uproscic i zarejestrowac sie USC bez wielkiego zamieszania... nawet idac w krotkich spodenkach... Czyz zycie nie bedzie prostsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksena Re: Nauki przedślubne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.05, 09:43 to powiedz to tylko przyszlej Pannie Mlodej, w ktorej gdzieś tkwią marzenia o bialej sukni slubnej , weselu i tym calym podziwie jakim jest w tym dniu obdarowywana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nauki przedślubne IP: *.iel.wroc.pl 03.06.05, 07:51 Przeciez Panna Mloda moze kupic sobie piec bialych sukni i chodzic w nich przez miesiac. Do tego nie sa potrzebna ani nauki, ani slub koscielny. Wesele- jak wyzej. A podziw.. to juz zalezy czyj. W wiekszosci przypadkow mozna go kupic (wystawne wesele). A jesli czyjegos podziwu nie da sie kupic, to udawany slub koscielny tez w tym nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Red! Re: Nauki przedślubne IP: *.Korbank-do-Telbank.Korbank.PL 03.06.05, 11:56 Poracha, droga autorko tego wątku, po stokroć poracha - weź lepiej cywilkę i nie gadaj o oszołomach i oszołomstwie, bo nie w tym rzecz. Mam wrażenie, że należysz do grupy osób, które mają... wesele, a nie ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em.em.em Re: Nauki przedślubne IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 03.06.05, 13:56 BTW jak ktos bylby zainteresowany prawdziwymi naukami to naprawde warto pojsc do Wawrzynow (Orzech) lub Redemptora (o. Szczyglo) i koniecznie pojechac na Dialogi Narzeczenskie - warto, mozna sie wiele od siebie nawzajem nauczyc i lepiej poznac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziute_k Re: Nauki przedślubne IP: *.kom / *.kom-net.pl 03.06.05, 14:21 A ja niewierzę, że Agnuś nie pobierała "nauk przedślubnych" i ten pośpiech to właśnie skutek tych nauk :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Red! Re: Nauki przedślubne IP: *.Korbank-do-Telbank.Korbank.PL 03.06.05, 14:22 Zgadzam się z przedmówcą :) Ja swoje nauki "zaliczyłem" u Orzecha (Wawrzyny). Naprawdę wiele dają! To chyba jedyne nauki przedślubne, które dają odpowiedź, czy faktycznie do siebie pasujemy. Warto tam pójść, bo brak tam świętojebliwego (przepraszam za wyrażenie) podejścia do tematu, jakiego nie brakuje w wielu parafiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Old Fashion Man Re: i ja.... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 03.06.05, 16:20 Gość portalu: Red! napisał(a): > Zgadzam się z przedmówcą :) Ja swoje nauki "zaliczyłem" u Orzecha (Wawrzyny). > Naprawdę wiele dają! Też tam byłem i zaliczyliłem razem z moją Żonką :-)))) pzdr. OFM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nauki przedślubne IP: *.iel.wroc.pl 03.06.05, 14:36 Popieram, ale niestety autorka watku chce tylko "papierek", zeby nie miec problemow. Jej chodzi o "odbebnienie" sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosh Re: Nauki przedślubne IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.06.05, 14:33 wiesz co - może w ogóle sfałszuj papier, ze chodziłaś na te nauki. czy mówią ci coś rzeczowniki typu obłuda i hipokryzja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziękuję!!! Re: Nauki przedślubne IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.05, 17:54 Miałam ten sam problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezus Re: Nauki przedślubne IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 06.06.05, 01:40 nie przeginaj! Odpowiedz Link Zgłoś