jakarta 13.07.05, 22:22 Tak to jest z tymi "profesorami": ten od fortepianu, drugi od bębnów, inny od gry w palanta czy w ping-ponga.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 23:16 skoro jest taka wybitna, to czemu sie nie habilituje?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 08:52 bo zeby sie habilitowac to trzeba najpierw sie doktoryzowac - to tak na marginesie. przedewszstkim jednak moze ktos poprostu nie chce ? no wiem - z konsekwencajmi wszystkimi ale degradacja za to ze sie jest kims kim sie do tej pory bylo ? troche nielogiczne ... Odpowiedz Link Zgłoś
lazymer Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 14.07.05, 11:05 Bo ma doktorat nauk i habilitację z Rosji, a Polska ma zdaje mi się uznawać tytuły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peters Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 23:17 Oj bzdury piszesz panie Domagała. 1.Nikomu nie można zaproponować stanowiska adiunkta z kw.II stopnia. Oba stopnie trzeba zrobić- zagrać recitale, obronić prace. 2. Nie można z dyplomu otrzymać szóstki bo...nie ma takiej oceny na A.Muz. 3. Organizacja trzech edycji Classic Premiere, zgoda, tylko warto wspomnieć poziom tych festiwali- żenujący Każdy nauczyciel akademicki powinien zrobić doktorat a potem habilitację i starać się o profesurę. Pani Rusina przy swoim dorobku mogłaby dwa pierwsze stopnie zrobić błyskawicznie i ja też nie rozumiem czemu nie chce, szczególnie że nie ma możliwości nadania jakiegokolwiek tytułu osobie która formalnie jest jedynie magistrem. Te stopnie mają swoje znaczenie-dla zainteresowanej :znaczna podwyżka pensji, swoboda działania- dla uczelni: uprawnienia, prestiż, wyższe miejsce w rankingach. Ponadto na innych kierunkach znakomici artyści robią i nie marudzą bo jest to w interesie wszystkich... Zaś co do konkursów w których laureatami są jej studenci to w sumie racja że są to imprezy niższej rangi, co gorsza niekiedy z udziałem w jury samej pani Rusiny... Dopóki nie zobaczę że ktoś z naszych młodych pianistów coś zdziała w Konkursie Chopinowskim lub innym naprawde prestiżowym konkursie pianistycznym nie uwierzę że ktoś tu uczy na poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBY! Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.05, 23:47 Żeby wszystkie sprawy, instytucje i rzeczy były na poziomie wrocławskiej akademii Muzycznej Wrocław byłby kulturalną, techniczną, kulinarną, itd. stolicą Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smutny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 00:12 Tak to jest jak sztuką zaczyna kierować biurokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad a może by się tak pogodzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 11:25 Znam i szanuję główne postacie sytuacji opisanej w tekście.Wiem jedno-obecność red.Domagały i Gazety nie służą zażegnaniu konfliktu. A ten szkodzi dobremu imieniu AM, wypracowanemu min. przez p.Rusin i p.Kurzyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: a może by się tak pogodzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 12:06 wiesz to nie byłby głupi pomysł..ale obie strony są nieugiete..p. Oldze się nie dziwię, bo sam obstawałbym za tym..ona ma dokumentacje z której jasno wynika co gdzie ukończyła i co jej sie należy...p. rektor natomiast uważa że sam tylko ma rację, ale to tylko zagrywka polityczna...i tak...na sądzie pewnie się skończy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 09:59 peters czy ty aby nie wchodzisz w grupe bojkotujaca edycje ostatniego festiwalu??? mało wiesz a duzo się wymądrzasz...typowe dla kiepsko grających studencików rektorka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwila prawdy Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.amuz.wroc.pl 18.07.05, 11:52 Z przykrościa muszę stwierdzić, że w artukule Pana Domagały jest wiele nieprawdy. Rektor prof. G. Kurzyński nigdy nie chciał zwolnić Pani O. Rusiny, a jedynie zaproponował jej inne stanowisko, gdyż ta od kilkunast lat odmawia konsekwentnie zrobienia doktoratu. Z punktu widzenia polskich przepisów Pani O. Rusina jest magistrem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwila prawdy Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.amuz.wroc.pl 18.07.05, 12:37 Szczerze mi żal Rektora Kurzyńskiego. Tyle nieprawdy jest w tych głosach.To wspaniały Człowiek, znakomity koncerujący w kraju i zagranicą artysta. Stale zapraszany jako juro krajowych i międzynarodowych kobnkursów pianistycznych. Tak wielu ludziom stara się stale pomagać w różnych ludzkich sprawach. Wspaniale rozwija uczelnię. Czego chcieć więcej. Właściwie całe swoje życie podporządkował dobru uczelni. Czego chcieć więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 14:43 Dokladnie tak jest jak piszesz Chwila Prawdy. Natomiast wiekszosc z uczestniczacych w tym forum internautow "zna" p.Rektora,p.Rusine i sprawy akademii tylko na podstawie tego jednego i moim zdaniem tendencyjnego artykulu.I ta "wiedza" pozwala im na mieszanie z blotem wspanialych ludzi.Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 18:53 ty mój drogi, chyba nie wiesz, o czym mówisz...z całym szacunkiem jakim to niby artystą koncertującym jest p. Dyżewski??? chyba w swoich czterech ścianach...zresztą słyszałem jak nagrywał ostatnio utwór po taktach,,,ten wyśmienity artysta..:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 19:02 oczywiście mowa w poprzednim poście o p. Kurzyńskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pianist Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.07.05, 22:53 panie kokonie w pelni przyznaje racje petersowi ktory idealnie ocenil mysle ze jest to przede wszystkim poziom pianistyczny naszej kochanej uczelni bo ta cala sytuacja jest zenujaca i obydwaj profesorowie nie maja zadnych znaczacych w wiekszym stopniu osiagniec...oczywiscie maja zdolnych utalentowanych studentow ktorzy po prostu tu gnija i tak zostanie do konca..beda to tzw.gwiazdy lokalne ale profesorowie beda uwazani za rewelacyjnych nic nie straca na swojej randze...tak wiec ciesze sie ze mnie tu nie ma bo moge patrzec na te chore klimaty z dystansem...pozdro dla wszystkich geniuszy p.rusiny i p.kurzynskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 10:16 nie rozumeim na jakiej podstawie opierasz swoje zarzuty..tak sie sklada, ze znam p. Profesor od wielu lat i widzialem jej wszystkie dyplomy, w Rosji byłaby juz profesorem, a to że nie stało się tak w Polsce to kwestia regulacji prawnych a nie jej nieuctwa...wyobraź sobie że jedziesz do Paryża, studiujejsz tam kilka lat, robisz profesure, potem wracasz i degraduja cie do stopnia magistra...miło co??? Poziom Festiwali gdyby był żenujący nie byłby tak wspierany przez publiczność i media (PR II pr, magazyny muzyczne, prasa codzienna (wyborcza itd.)...byłem na wszystkich edycjach i uważam że poziom Festiwalu jest świetny, zreszta nie sądze żeby Erica LUx przyjeżdzała grać na jakimś podrzędnym nicnieznaczącym festiwalu... Trzecia sprawa że p. Olga conajmniej dwukrotnie starała się i wnosiła prośbę o umozliwienie otwarcie przewodu...nawet nie otrzymała odpowiedzi na piśmie... co do konkursów to juz przeginasz...nigdy nie brała udziału jako juror, gdy w wystepowali jej studenci...czyżby mała podpucha...może jakieś konkrety rzucisz zamiast obsmarowywać kogoś, kto tak wiele robi dla kultury muzycznej w naszym mieście... peters...cos mi smierdzi...i chyba nawet wiem skąd owa woń pochodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
lazymer Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 14.07.05, 11:09 ...szczególnie, gdy rektor posyła "bojówkę" do filharmonii by zerwać występ - co sie nie udało...po przepychankach, blokowaniu drzwi Dyrektor Filharmonii jakoś sobie poradził - szkoda, że nie wezwał policji... Odpowiedz Link Zgłoś
szch69 Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 15.07.05, 12:32 > 2. Nie można z dyplomu otrzymać szóstki bo...nie ma takiej oceny na A.Muz. formalnie nie ma, ale 24 i 25 jest odpowiednikiem szostki. Odpowiedz Link Zgłoś
slon16 ale to Polki nie mogą uczyć ??? 14.07.05, 06:42 Jakie to jej konkursy Towarzyskie nazwijmy to delikatnie jakie to sukcesy ??????? tu chodzi o naukę gry a nie o koniunkturę polityczną i nie marnotrawienie talentów Jasne Rektor ma rację nie o take grę chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 08:34 Rasista ten rektor...czy cóś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 08:45 mam nieodparte wrazenie, ze ten obecny rektor to zwykly szowinistyczny gbur nie mogacy scierpiec ze jego podwladna (w dodatku kobieta) jest lepsza pianistka i lepszym oraz lubianym pedagogiem - zwykla infantylna zazdrosc ;-p niestety takie postawy wsrod nauczycieli akademickich sa dosc czeste a im wyzszy tytul naukowy tym nos wyzej zadarty ... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 14.07.05, 09:23 Gość portalu: drom napisał(a): > mam nieodparte wrazenie, ze ten obecny rektor to zwykly szowinistyczny gbur > nie mogacy scierpiec ze jego podwladna (w dodatku kobieta) jest lepsza > pianistka i lepszym oraz lubianym pedagogiem - zwykla infantylna zazdrosc ;-p > niestety takie postawy wsrod nauczycieli akademickich sa dosc czeste a im > wyzszy tytul naukowy tym nos wyzej zadarty ... :-( Moje wrazenie jest identyczne. Ale nie mozna pominac innego aspektu tej sprawy. Adiunkt na polskiej uczelni musi miec stopien dr. Nacisk na uzyskanie tego stopnia (dla korzysci obydwu stron -pensje, dotacje, pensum dydaktyczne...), szczegolniew przypadku pracownika ktory wnosi jakis znaczacy wklad jest ze strony uczelni rzecza naturalna, wystepuje w kazdej szkole i nie moze byc odbierany jako szykana. Stanowisko st wykladowcy jest wlasnie dla pracownika bez dr. Co jednak nie usprawiedliwia zasciankowej postawy rektora... Odpowiedz Link Zgłoś
lazymer Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 14.07.05, 11:12 ...a wyrzucenie z mieszkania służbowego pod pretekstem, że potrzebne dla BARDZOWAŻNEJ osoby....do teraz stoi puste na Orzechowej... Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 14.07.05, 12:33 Oczywiscie, rektor odtawia jakąś wiochę... Chcialem tylko (obok powyzszego) zwrocic uwage ze wymaganie dr to zadna szykana, w ten sam sposob szykanowanych jest 99% mgr i asystentow na dowolnej uczelni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 12:35 jasne, ale p. Rusina wg dokumentów i prawa rosyjskiego jest dr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BABA Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 22:55 TO NIECH WRACA DO ROSJI. DLACZEGO NIKT NIE STAJE W OBRONIE POLSKICH ARTYSTÓW, STUDENTÓW I NAUKOWCÓW? Inna sprawa: skąd opinia studencka (publiczna) zna punktacje, uzyskana na dyplomie (24, 25)? Czyzby maly wynos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurp Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.07.05, 23:01 Droga Babo, to nie jest dyskusja na tle nacjonalistycznym. Muzyka, jako jeżyk międzynarodowy, stoi ponad takimi podziałami :) I nieprawda, że nikt nie bierze w obronę polskich artystów, studentów i naukowców. Inna sprawa: dlaczego sądzisz, że punktacja uzyskana na dyplomie jest sprawą ściśle tajną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z boku Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.07.05, 19:50 To nie są jedyne błędy obecnego rektora. Koniecznie chcial przeprowadzic na wyborach po raz trzeci swojego faworyta a to jest raczej niemożliwe!!!Ponadto w wyborach brały udzial osoby po 70 roku życia. Jeżeli to jest w porządku, top niech to sprawdzi prokuratura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ORFEUSZ Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 08:57 Faktyczny to ten nowy rektor jest mutantem.Jeśli jego studenci odpadają na pierwszym etapie konkursów to nic dodać nic ująć z wyjątkiem życzenia mu zdrowia bo na rozum jak widać za późno.To wKurzający facet.Muzyka jest podobna do sportu, im więcej występów i wygranych tym lepszy zawodnik!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z boku Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 10:13 Skoro wybitne osobowosci ze swiata sztuki robia kolejne stopnie i tytuły, a Pani konsekwentnie odmawia, to znaczy ze byc moze niezwykle wysoko sie ceni i pewnie ma racje. Ale sztuka to taka dziedzina, ktora wymaga pokory. I nie nalezy tego mylic z ponizaniem osiagniec i dokonan. Z tych informacji wynika ze prawo jest tu po stronie władz uczelni, szkoda tylko ze odbedzie sie to ze szkoda dla kazdej ze stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 10:21 to nie jest tak...ona nie odmawia, dwa razy wnosiła prosbę na piśmie, widziałam pieczątki uczelni, ale na żadną nie otrzymała odpowiedzi...zwyczajnie zbywają ją uznając sprawę za niebyłą...a jak przyszło co do czego, ajk zaczęło być o niej głóśno, wystąpiła na wielkim koncercie w Polskim Radiu, poradziała sobie z bojkotem Festiwalu, który notabene urządzili studenci p. rektora, i nie poddała sie to oni...cóż wylali na nią całe wiadro pomyj...typowe dla niespełnionych i zawistnych "artystów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 14:08 Drogi Kokonie! O jakim "bojkocie" festiwalu piszesz?Jesli sprawe znasz TYLKO z opowiesci p.Rusiny,to nie zabieraj glosu,bo zeby moc o czyms sie autorytatywnie-tak jak Ty to czynisz-wypowiadac,to najpierw trzeba sprawe DOKLADNIE poznac (w tym konkretnym przypadku poznac zdanie "bojkotujcych").Poza tym,pisanie ze "bojkotu" dokonali studenci p.Rektora jest po pierwsze nieprawdziwe,a po drugie,wydaje mi sie,ze gdyby opisac na tym forum sprawe konfliktu p.Rusiny z mlodymi muzykami,zdecydowanie zmienilo by to tak przychylne nastawienie wielu uczestnikow tej dyskusji do p.Rusiny.Tak wiec skoro tak zawziecie jej bronisz,to na sprawe festiwalu lepiej sie nie powoluj,bo tylko mozesz ja pograzyc. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 15:14 tak się składa, że nie byłem biernym obserwatorem spraw na festiwalu tylko jedna z osob na nim wystepujcych...wiec prosze nie przeginaj i nie kłam..narobiłes smrodu to siedz cicho...zreszta zapewne jako jeden z bojkotujących oberwałeś dostatecznie, i jedyne co ci pozostało to wymądrzać się na tym forum pod anonimowym nickiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 15:25 Kokonie! Nie,przyjacielu.Nikomu sie nie oberwalo-bo niby za co?To sa sprawy pomiedzy mna (i moimi przyjaciolmi) a p.Rusina.Powiem Ci wiecej,bo chyba nie jestes studentem AM,ze nie znam ANI JEDNEJ osoby na Akademii,ktora po zapoznaniu sie ze sprawa festiwalu powiedziala by mi,czy moim kolegom,ze postapilismy niewlasciwie.Moze to da Ci cos do zrozumienia. Klamstwa mi nie zarzucaj,bo piszac,ze "narobilem smrodu" tym bardziej utwierdzasz mnie w przekonaniu,ze znasz relacje tylko jednej ze stron.Pamietaj jednak,ze kij ma ZAWSZE dwa konce. Poza tym,gdybys mial troche oleju w glowie i elementarnej wiedzy muzycznej,oraz znal troche srodowisko AM,to nawet po anonimowym nicku,wiedzial bys do kogo pyskujesz. Pozostaje w uszanowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 16:19 >>Nie, przyjacielu. Nikomu sie nie oberwalo-bo niby za co? To sa sprawy pomiedzy mna (i moimi przyjaciolmi) a p.Rusina.<< Droga Jascha.. Poki jestes studentką A.M. działasz w swietle uczelni. Nie oberwalo sie? a powinno.. ponieważ 2 dni po Festiwalu został złożony wniosek w tej sprawie o wyciągniecie konsekwencji w stosunko do was w rektoracie A.M. ze strony organizatorów Festiwalu. (ZOSTAŁ BEZ ODPOWIEDZI) choć terminowo rektor mial 2 tyg. na odpowiedz.. P.S. Co do kija ktory ma dwa konce.. Moze umowimy się na kawe i powiesz mi jak wygląda kij z obu stron.. Ponieważ to forum nie jest do tego przeznaczone, wiec wolalbym uniknąc godzinnych przepychanek? Wiec jak? p.s.2 Jak tam "Taniec czarownic" - już troche pewniej się w nim czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 17:29 Drogi CocaColo! Po pierwsze-Jascha,to imie meskie. Po drugie-"Taniec czarownic" miala grac moja kolezanka, i zapewniam Cie,ze zawsze swietnie sie w nim czula i swietnie go grala,wiec akurat to nie ma nic do rzeczy. Po trzecie-to w stosunku do p.Rusiny powinny zostac wyciagniete konsekwencje (zglosilismy fakt jej bulwersujacego zachowania w urzedzie kultury i pozostalo to bez odpowiedzi),bo to ona dziala w swietle uczelni umieszczajac jej nazwe na afiszach organizowanego przez siebie festiwalu. Po czwarte-chetnie opowiem Ci jak sprawa wyglada z mojego punktu widzenia.Jesli masz jakies propozycje pisz na jascha_violin@go2.pl. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 19:09 <<bulwersującego zachowania>>? :) bez komentarza.. faktycznie chetnie z tobą pogawędze przez maila.. dzieki za adres.. zatem Odpowiedz Link Zgłoś
lazymer Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 14.07.05, 11:14 ...bo te stopnie już dawno zrobiła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pianist Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.07.05, 23:10 zobaczymy jak wypadna uczniowie pani rusiny teraz na eliminacjach do chopinowskiego zreszta p.kurzynskiego tez....jak przejda eliminacje to znaczy ze sa czegos warci...a nawiasem mowiac wystepy uczniow p.rusiny na ostatnim festiwalu to byla zenadaaaa....p.gacek i te inne chopinistki....sama technika juz zapomniano co to muzyka emocje przezycia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.gacek Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.magma-net.pl 21.12.07, 18:04 Zanim zaczniesz pisać o mojej technice i muzykalności (szkoda, że dopiero dziś zajrzałam na to forum), wiedz, że miałam tylko 3 dni na "odgrzanie" koncetu, a w międzyczasie maturę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akademik Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.amuz.wroc.pl 14.07.05, 11:27 Skład sedziowski : Rusina , Dyżewski, Domagała - wydał wyrok - zły rektor dobra Rusina. Szybko tanio skutecznie. Poco mieszać w to jeszcze sąd pracy skoro tak łatwo można rozwiązać ten problem ? A może poczekamy na wyrok sądu i dopiero wtedy Pan Domagała będzie przytaczał wypowiedzi sfrustrowanych "krytyków"(bo wszystkich krytykuje). Panie Domagała zamiast wygłaszać własne opinie (a czy Pan się na tym zna ?) może lepiej wziąłby się Pan do roboty i posprawdzał faky. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 11:59 ale chyba cos w tym jest...zresztą p. rektor jakim artystom i jakim pedagogiem jest to wszyscy wiemy....bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.in-indianap0.sa.earthlink.net 14.07.05, 12:26 Zamiast licytowac sie kto ma racje, kto uzyskal wieksze sukacesy na polu muzyczno-pedagogicznym, proponuje zamknac AM we Wroclawiu. Obecny rektor potwierdzil, ze jest zle w klasie fortepianu (podejrzewam,ze z innych specjalniosci akademia rowniez nie blyszczy - chyba, ze gra na organach i flecie. Ale te przedmioty, typowo anatomiczne mozna przeniesc do Akademii Medycznej)wiec po co wydawac spoleczne pieniadze na utrzymywanie pseudo-muzykow i pedagogow z bozej laski. A propos, czy Chopin byl magistrem? Czy zeby uczyc muzyki Chopina trzeba byc profesorem? Czy zeby uczyc sztuki rzezbienia Vita Stwosza trzeba miec tytul profesora z habilitacja? Odpowiedz Link Zgłoś
lazymer Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 14.07.05, 12:41 ...a chyba to rzadkość pedagog koncertujący, chyba że mi umknęły jakieś publiczne koncerty JM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 12:45 wiesz to zależy jaki pedagog...w tej branży (muzyka klasyczna)można dostać tytuł profesorski za wybitne osiągnięcia właśnie w działalności artystycznej (koncerty etc)...oczywiście będąc jednocześnie dobrym pedagogiem...problem w tym , że taki wniosek musi wnieść rektor...a on wiadomo...polityka..zreszta sam jest wykładowca w klasie fortepiany, niestety niekoncertującym...mówie niestety, bo wowczas możnaby było pojść na jego koncert i samemu ocenić jego wybitność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosia Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.amuz.wroc.pl 14.07.05, 13:36 1) artykuł jest do bólu tendencyjny i niezgodny z zasadami etyki dziennikarskiej, a informacje w nim wykorzystane są stekiem bzdur 2) osoba, która wypowiada się w artykule, a nie jest jego autorem, jest "medialnym zombim", które robi wszystko, by zapobiec swojej ostatecznej "medialnej śmierci" 3) artykuł zawiera mnóstwo nieścisłości( począwszy od tego, iż rzeczywiście w skali ocen AM nie ma 6, kończąc na tym, że mieszkanie służbowe nikomu nie należy się dożywotnio) 4) autor powinien zapoznać się z definicją obiektywizmu dziennikarskiego i uważać na to jakich informacji i OD KOGO (!!!) zaciąga do stworzenia takiej prasowej „bomby” 5) Rektor powinien wnieść pozew sądowy o zniesławienie, gdyż kontekst artykułu obarcza Go winą za czyny, jakich względem p. Rusiny nie popełnił 6) Rektor nie decyduje samodzielnie o zatrudnieniu, zmianie stanowiska i tym podobnych swoich pracowników dydaktycznych Powodzenia życzę tym, którzy bezpodstawnie wypowiadają się na temat jednej bądź drugiej strony nie licząc się ze słowami oraz tym którzy głosząc podobne bzdury publicznie oczekują akceptacji wrocławskiego środowiska muzycznego : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 13:41 hmmm...IP z Wocławsiej AM...czyżby kolejny afront z pokoju rektora?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 13:46 6) Rektor nie decyduje samodzielnie o zatrudnieniu, zmianie stanowiska i tym podobnych swoich pracowników dydaktycznych.. owszem, ze nie...ale wszelkie pisma od p. Olgi (o nieprofesjonalnym i chamskim zachowaniu studentów na festiwalu "Classic Premiere", oraz dwie prosby o możliwość otwarcie przewodu) ominął szerokim łukiem i nawet nie pofatygował się żeby na nie odpisać...a przepisowo ma na to 14 dni...nooo chyba miał jakiś powód...jak mniemam - Pani prawnik - o tym pani zapewne wie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosia Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.amuz.wroc.pl 14.07.05, 14:11 nie wypowiadam się w kwestii procedury przeprowadzania przewodów i nie znam szegółów kontaktów pomiędzy stronami! sama forma artykułu, jego wydźwięk, użyte słowa są przedmiotem mojej osobistej i ostrej krytyki!!!!!!!!! Bo trochę się znam na obrazowaniu konfliktów na łamach prasy i zasadach obowiązujących dziennikarzy i widzę jak kiepsko przygotował się p. Domagała do napisania swojego artykułu! Ta sprawa to przykład tego jak nieumiejętnie prezentując fakty doprowadza się do medialnego szumu, niepotrzebnych konfliktów, a przede wszystkim do zszargania czyjegoś dobrego imienia.....i co taka osoba z tego ma? Chyba uścisk ręki jakiegoś nieudacznika i satysfakcję z tego, że naskrobało się kolejnego gniota! Drogi KTOSIU, prawda leży po środku, a obie strony na pewno nie są bez winy, jednakże lepiej by było, żeby w artykule zostało to w jakikolwiek sposób zasugerowane! Dla dobra instytucji (jeśli wiesz co mam na myśli) poprostu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:34 dosiu, z całym szacunkiem, cały twój poprzedni post to własnie wypowiadanie się w kwestii procedury przeprowadzania przewodów ...to bo to jest na rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosia Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.magma-net.pl 14.07.05, 14:40 właśnie problem w tym, że chyba nie to jest na rzeczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:45 problem w tym dosiu, ze to kwestia polityki..chciei znalezc haka i zanlezli, choc jest on zupelnie bezpodstaway...znam szczegoly tej sprawy od wewnatrz, widzialem wszystkie dokumenty p. Rusiny (prośby na pismie o umożliwienie otwarcia przewodu, dokumenty potwierdzajace tytul dr uzyskane w Konserwatorium Moskiewskim etc) na tym opieram moje opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POPCORN Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 15.07.05, 01:48 oj kokoniku, co ty widziałeś? ąby otworzyć przewód trzeba złożyć dokumentację osiągnięć artystycznych a nie podanie. A może p. R... nie posiada dyplomu ukończenia studiów i dlatego nie chce robić przewodu? W całej historii wrocławskiej uczelni muzycznej tylko 2 osoby z jej grona dopuściły się szkalowania uczelni. Pierwszą był jej pseudo-rektor mgr. M. D. marny absolwent klasy fortepianu słynnego pedagoga i pianisty rodem ze stolicy (celowo nie przytaczam nazwiska profesora, by nie kompromitować go takim absolwentem) oraz samozwańczy muzykolog, któtego jedynym walorem jest słowotok, niekoniecznie logiczny i poprawny merytorycznie. Drugą osobą jest sprawczyni obecnej awantury - p. O. R. , która zamiast wziąć się do włąściwej pracy dla dobra uczelni i własnego histerycznie reaguje na wymogi ustawy o szkolnictwie wyższym. Wcale też nie jest tak kochana przez swoich uczniów - bo prawdę mówiąc jest bardzo kosztowna ( prywatne lekcje za duże honoraria i finansowanie przez uczniów startujących w konkursach w Pcimiu Dolnym róznych krajów jej wyjazdów na nie. Nie płacisz - nie jedziesz. DZIENNIKARZE nie kompromitujcie się niewiedzą i brakiem rzetelności. Nie szkalujcie ludzi, którzy na to nie zasługują. ZŁY TO PTAK, KTÓRY KALA WŁASNE GNIAZDO ||||||||||| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 09:38 no oczywiscie, czyzy p. rektor zalatwil ci kolego ciepla posadke na uczelni...cos tak mi sie wydaje...wiesz akurat ty wstrzymalbys sie od komentarzy..a dokumentacje widzialem pelna, niech cie o to glowa nie boli...poza tym nikt wybitny nie ceni swoich lekcji nisko...powinienes o tym wiedziec...i jeszcze jedno..wielka uczelnia muzyczna jednyne co robi to pierdzi w stołek i trzyma poziom tylko za pomoca taki osób jak Rusina, Kuzryński....cóż ten wielki artysta zrobił??? no, tak wychował kolejne pokolenie na swój stołek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POPCORN Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.07.05, 03:02 tak sie skLada, że nie mam nic wspólnego (w kwestii zatrudnienia) z ta uczelnią, ale mierzi mnie twoje zacietrzewienie i brak rzetelnej wiedzy na temat przepisów. Mam nadzieję, że Polska jest państwem prawa, które w końcu zwycięży. Powiedz, co ma zrobić szef uczelni jeśli Ministerstwo kilkakrotnie odmówiło p. O.R. uznania tytułu sowieckiego "docenta" - równoznacznego z naszym magistrem? Rektor ma łamać prawo? - ty byś to zrobił i wziął na siebie odpowiedzialność? No, zastanów się ... dopiero wywołalibyście aferę. Przestańcie niszczyć kulturę w naszym mieście - za was robią to włądze centralne obcinając dotację. Wywołując skandale dajecie władzom argument do ręki i w końcu Wrocław, również dzięki takim Rusinom i jej poplecznikom zostanie pustynią kulturalną. Chwilowo mieszkam w Monachium, jestem rzeżbiarzem . Tutaj ceni się instytucje kultury i nikt nie waży się obniżać ich rangi... No cóż, wyższa kultura osobista przeciętnego Niemca.Szkoda, że Polacy, zamiast toczyć boje o obcokrajowców nie umieją doceniać osiągnięć własnych rodaków . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 10:18 Drogi Popcorn.. Skoro tak sie znasz na prawie, przestudiuj prosze DZ. Ustaw o Szkolnictwie Wyższym Nr. 365 art. 84, p.1-3 - ktory wyraznie mowi, ze w gestii P. Rektora lezy prawo o zatrudnieniu osoby obywatelstwa innego niż polskie na dowolnym stanowisku wedlug (SWOJEGO) uznania kwalifikacji osoby zatrudnianej.. itd. Ponad to wyraźnie jest napisane, że wedle w/w artykułu P.Rektor ma pełne prawo do odstąpienia od warunków zapisanych w art. 80 dotyczącym obywateli Polskich.. Natomiast P. Rektor uparcie powołuje się na art. 80, który faktycznie uniemożliwia zajmowania stanowiska bez odpowiedniego stopnia naukowego.. I kto tu mowi o sprawiedliwości Polskiego Prawa? Kto je nagina wedlug wlasnego uznania? Kto walczy o szacunek dla siebie i uczelni? P.S. Wracając do wniosku i Ministerstwa.. Niema czegoś takiego w międzynarodowym prawie jak nie uznawanie tutułów naukowych.. W przypadku braku odpowiedników rozwiązuje się taką sprawę drogą nostryfikacji.. (a z takim przypadkiem mamy wlasnie do czynienia). Nostryfikacja natomiast lezy w gestii uczelni (A nie Ministerstwa) i p. Olga zwracała się do rady wydziału Instrumentalnego A.M we Wrocławiu - jej podanie zostało bez odpowiedzi!!!! >>> "docenta" - równoznacznego z naszym magistrem?>> Docent jest rownoważny z adiunktem II stopnia!.. I tak na marginesie uważam, że P. Rusinie nie chodzi wcale o tytuły i ordery tylko o spokojną i tworczą prace na uczelni. (Prosze wziąść pod uwagę iż nauczyciel akademicki niema dużego wyboru - jest tylko 6 uczelni muzycznych w Polsce.. wiec musi walczyć o swoje prawo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.mm.pl 24.07.05, 13:03 > Skoro tak sie znasz na prawie, przestudiuj prosze DZ. Ustaw o Szkolnictwie > Wyższym Nr. 365 [...] Z którego roku jest ten DZ. Ustaw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiapt Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.05, 09:54 Ale sie madrzysz!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:36 a jesli chodzi o forme artykułu, to p. Domagała chyba był mocno zmęczony...beznadziejnie mu wyszło i totalnie dyletancko...feee..taka gazeta i taki dziennikarz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.lauderhill-fl.gov 14.07.05, 14:04 Jakim kryterium oceny PEDAGOGICZNEJ moze byc wystep (sukces) w konkursie im F. Chopina? Pedagogika nie ma nic wspolnego z wystepem lub sukcesem w konkursie muzycznym. Z wielkim respektem dla samego konkursu, pianistow i... wlasnie jak powinienem ich nazwac...instruktorow, nauczycieli, czy tez profesorow habilitowanyhch z gry na fortepianie(?!) - ktorzy nie tworza nic nowego jak tylko PLAGIAT. Tylko Chopin gral swoja muzyke w sposob idealny. Reszta to tylko nasladowcy - lepsi lub gorsi. Jak w sztuce, "mistrzowie falszerstwa". Dzisiejsi wielcy tego swiata w dziedzinie muzyki rozrywkowej (roznego gatunku i zabarwienia) sa tym, kim byl Chopin w swoich czasach - "salonowym szarpidrutem" lub jak ktos woli "mistrzem klawiatury". Czy ktos ze zwyklych zjadaczy chleba potrafi zanucic lub zaspiewac jeden z "przebojow chopinowskich"? Czy o sukcesie pianisty mowimy wtedy kiedy wygral konkurs np.Chopina? Czy tez o pianiscie ktorego koncerty muzyki lekkiej, latwej i przyjemnej sluchaja i oklaskuja dziesiatki tysiace sluchaczy kazdego dnia podczas wystepow w Las Vegas. Pianista, ktory zarabia dzisiatki milionow dolarow rocznie. Pianista, ktory ma miliony wielbicieli na calym swiecie. Czy nasz laureat konkursu, ktory zdobyl serca kilku jury, nota bene, profesorow habilitowanych jest naprawde czlowiekiem sukcesu? Czy w tym przypadku uczelnia bedzie uczelnia sukcesu? A tak nawiasem mowiac, czym jest sukces? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mila Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: 195.117.195.* 14.07.05, 15:09 W całym środowisku muzycznym Wroclawia od dawna głośno jest o konflikcie między Kurzyńskim a Rusiną. Prawda jest bardzo prosta - od paru lat Rusina dostaje najlepszych pianistów z naszego rejonu, stara sie ich promować, chce sie jej organizować koncerty i festiwale. Proszę mi pokazać drugiego takiego pedagoga we Wrocławiu. Jej uczniowie wygrywaja konkursy ( międzynarodowe niestety i to takie, gdzie w jury nie ma Kurzyńskiego ), ponieważ w Polsce nie mają szansy na sukces ( "ręce" państwa Kurzyńskich sa długie i wpływowe ). Ma świetne przygotowanie pedagogiczne, jest też wielkim autorytetem dla swoich uczniów - dlatego,że sama doskonale gra, ale też dlatego, że potrafi stworzyć rodzinną i twórczą atmosferę. Dlaczego mierni profesorowie mają takie wpływy we Wrocławiu. To miasto zasługuje na dobrą Akademię Muzyczną !!! A prawda jest taka, że odkąd pan Kurzyński zarządza tą placówką jej poziom bardzo sie obniżył. Jak to sie stało, że wybrano go na kolejną kadencję ?? Polskie piekiełko i polski brak madrości ! Ci, którzy go wybrali chcą zachować status quo, bo pewnie jest im tak dobrze. A co na to władze Wrocławia ? Może by tak ktoś zareagował na to co się dzieje w naszej Akademii ? Nasze dzieci nie musiałyby wyjeżdżać do Katowic, Warszawy czy Krakowa, żeby studiować na przyzwoitym poziomie ! A Pan Kurzyński niech się zastanowi nad tym co robi, życie jest sprawiedliwe a krzywdy wyrządzone innym bardzo szybko sie odbijają. Za chwilę to na niego zacznie sie nagonka, oby nie gorsza od tej, która zafundował Oldze Rusinie. Odpowiedz Link Zgłoś
malena.mali Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 15.07.05, 10:55 Rusina dostaje najlepszych pianistów z naszego rejonu o tak coś o tym wiem.... promuje tylko pianistów z "naszego regionu" (tj wrocławskich).... miałam przez trzy lata przed egz na studia kontakt z panią prof. (wszyscy zainteresowani wiedzą jak to wygląda)... w rozmowach często pytałam kto zdaje z Wrocławia na akademię, pani prof zarzekała się, że nie wie... (rozmowa ta odbyła się 2 dni przed egz)... w dniu egz okazało się, że każdy kandydat konsultowalsię z p. prof. Przyjęci swoi ..... może nie tylko kłamała w sprawie kandydatów ??? dziś tam nie studiuję i nie żałuję.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 11:03 "Rusina dostaje > najlepszych pianistów z naszego rejonu: to chyba o czymś świadczy...poza tym z drugiej strony na Festwialu, ktory robi promuje utalentowanych ludzi nie tylko z Wrocławia: Lutosławski PinoDuo (Warszawa), Piotr Banasik (Katowice), Denis Bodnar (Rosja), Floren Maigrot (Francja) itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.att.sch.gr / *.att.sch.gr 15.07.05, 15:39 To prawda. Sądzę, że u podłoża konfliktu leży zazdrość i obustronne stosowanie nieetycznych metod działania. Pezpardonowe umieszczanie "swoich" na stanowiskach, szykany trącące mobbingiem, forowanie na egzaminach uczniów zasięgających "konsultacji" (ciekawe, czy w tym celu założono działalność gosp. i odprowadza się podatki, co na to US?), bezprawne oficjalne posługiwanie się tytułem profesorskim, pospolite kłamstwa, zazdrość. Abstrahując od oceny walorów artystycznych - osobiście nie odpowiada mi pianistyka żadnej ze stron, ale to rzecz gustu - i mocno dyskusyjnych osiągnięć dydaktycznych, postawę taką uważam za niegodną ludzi kultury i sztuki. Gdzie prosta przyzwoitość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:29 z wieloma słowami z twojego ostatniego postu jestem w stanie sie zgodzic...nie rozumiem tylko jednego..oceniasz ludzi których osobiście nie znasz (ja + p. Rusina + p. Kurzyński), podważasz ich zawodowe doświadczenie, oceniasz prace pedagogiczną i działalność artystyczną, o której, wnioskując po sposobie w jaki piszesz (same ogólniki, generalizowanie) nie masz właściwie pojęcia...i skoro żadna z tych osób w żaden sposób nie jest ci bliska, skoro ich sprawy i problemy w żaden sposób cie nie dotycza..skąd ten jad?? skad te emocje... jesteś jedyna , poza mną, osobą w tym temacie, która ustawicznie wiesza psy na kim popadnie, tylko w swoich słowach upatrując prawdę i sens..róznica między nami polega na tym, że ja znam i szanuje p. Rusine, nieobca jest mi też osoba p. Kurzyńskiego, stąd moje przejęcie tą sprawą i interwencje na tym forum...natomiast ty najpierw wyzywasz wszystkich od " lokalni, mierni muzycy, bez istotnych osiągnięć zarówno artystycznych jak i pedagogiczych" oraz "Co do osiągnięć artystycznych - nawet 5 zł nie zapłaciłbym na bazarze za płytę z jej/jego nagraniami, i wolę w domu obejrzeć mecz niż spędzić wieczór w sali, w której któreś z nich wydaje dźwięki przy użyciu fortepianu"...te twoje słowa dowodza jawnie, że niewielkie masz pojęcie o kim faktycznie mówisz...druga sprawa, że na żadnym bazarze nie kupisz ich płyt...nie kompromituj się, po co?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOKON Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:38 skad te emocje... jesteś jedyna , osobą w tym temacie,(tu dodaj piszącą niustannie) która ustawicznie wiesza psy na kim popadnie, tylko w swoich słowach upatrując prawdę i sens.. Odpowiedz Link Zgłoś
lazymer Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 19.07.05, 18:10 ...< bezprawne oficjalne posługiwanie się tytułem profesorskim, >....chyba wszystkich nauczycieli w szkołach średnich zwyczajowo nazywa się profesorami...dlatego tak się zwracają do P.Rusiny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 19.07.05, 19:20 > chyba wszystkich nauczycieli w szkołach > średnich zwyczajowo nazywa się profesorami >...dlatego tak się zwracają do P.Rusiny ZWYCZAJOWO tak, nie tylko w szkołach ale tym bardziej na uczelniach. Ale ja nie pisałem o tym jak uczniowie zwracają się do p. R., tylko o tym, że ona sama kilkakrotnie w sytuacjach OFICJALNYCH (na dokumentach) posługiwała się nienależnym jej tytułem profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mila Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 18:03 Proszę pokaż mi profesora, który tego nie robi !!! Moze Pan Kurzyński ? U tu już " koń by sie uśmiał ". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 15:15 Co Ty za brednie wypisujesz? Pianista nie jestem,ale zapewniam Cie,ze na muzyce znam sie "troszke" lepiej niz Ty (sadzac po tezach przez Ciebie stawianych) i dziwi mnie ze tak lekko przychodzi Ci deptanie zaslug Rektora i wychwalanie p.Rusiny. Po pierwsze,powiem Ci ze znam doskonale wielu studentow p.Rusiny i zapawniem Cie,ze nie cenia oni sobie owej "rodzinnej,tworczej atmosfery".Oplaty za lekcje,finansowanie jej wyjazdow jako osoby towarzyszacej na konkursy i kursy (takze zagraniczne)-te rzeczy sa na porzadku dziennym.Zapytasz na pewno:"skoro jest im tak zle,to czemu nie zmienia pedagoga".Ja tez ich o to pytalem.Odpowiedz jest prosta-jak zmieniac nauczyciela na roku dyplomowym,lub tuz przed nim? Nauka gry na instrumencie,to nie gotowanie rosolu (z calym szacunkiem do wszystkich kucharzy),gdzie mozna sobie eksperymentowac kazdego dnia.Albo juz sie na cos decydujesz i trzymasz sie tego czerpiac TYLKO to co dobre,albo ciagle szukasz swojej wlasnej drogi majac swiadomosc,ze moze Ci sie nie udac. Po drugie,czy wydaje Ci sie,ze tylko taki Rektor ktory duzo mowi o sobie i robi pelno szumu wokol swojej osoby jest dobrym Rektorem?Taki byl niejaki M.D. i jak to sie skonczylo,lepiej nie komentowac. Wreszcie po trzecie,na jakiej podstawie stwierdzasz tak wielkie obnizenie poziomu Akademii za kadencji obecnego Rektora?Moze gdybys przeniosl(a) sie w czasie o pare lat wstecz,nie wypisywal(a) bys takich bzdur! Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 15:51 >>i zapawniem Cie,ze nie cenia oni sobie owej "rodzinnej,tworczej atmosfery"<< Nieznam pedagoga uwielbianego przez wszystkich studentów. Kwestia gatunku gliny z jakiej pedagog i uczen sa ulepieni.. ,a rodzinna atmosfera mi osobiscie pewnie też by przeszkadzała. Uczelnia to nie prywata. >>Po drugie,czy wydaje Ci sie,ze tylko taki Rektor ktory duzo mowi o sobie i robi pelno szumu wokol swojej osoby jest dobrym Rektorem? Taki byl niejaki M.D.<< Pewnie, że lepiej po cichu swoją rzepkę skrobać.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: 195.128.172.* 16.07.05, 17:38 > Oplaty za lekcje,finansowanie jej wyjazdow > jako osoby towarzyszacej na konkursy i kursy > (takze zagraniczne)-te rzeczy sa > na porzadku dziennym. Dodam, że z podobnymi praktykami mają szansę spotkać się również rodzice dzieci uczących się w szkole 2 stopnia na podwalu, gdzie p. R. prowadzi klasę fortepianu, a także rodzice kandydatów do tej szkoły, jeżeli zdecydowali się na skorzystanie z przedegzaminacyjnych "konsultacji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 17:44 Dokladnie tak jest! Warto w tym miejscu uprzedzic stwierdzenia w stylu:"Kto tego nie robi?".Otoz prawde mowiac wiele widzialem na roznych akademiach w Polsce i za granicami i musze stwierdzic,ze tak postepuja tylko i wylacznie mierni nauczyciele-obiecuja zlote gory,przez wiele miesiecy kasuja od grajacego lub jego rodzicow gruba forse,po czym umywaja rece po nieudanym egzaminie wstepnym. Wstyd,wstyd...p.Rusino-to takze do pani kieruje...wstyd... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 19:26 Oj koledzy "Jascha" i "Spokojny" wywolujecie wilka z lasu.. po pierwsze - ten watek forum nie nazywa się "Wylej więciej jadu na Rektora i Rusine" tu chodzi o konkretny problem i sytuacje. po drugie - największa kolejka chetnych ustawia sie pod 220B.. tam mozna dostać wiecej.. nie tylko egzaminy.. ba.. mozna zostać na uczelni.. 100% satysfakcji ale widzisz jak sam napisales <<tak postepuja tylko i wylacznie mierni nauczyciele>> A jesli chodzi o wyjazdy i konkursy.. To jak sobie wyobrażacje.. Jesli ktoś jest nieletni to jedzie z rodzicami albo ze swoim nauczycielem.. To jest normalne! Znasz choc jeden przypadek nacisku na wyjazd wylacznie z P. Olga? A koszty w polskim szkolnictwie najczesciej "niestety" musi poniesc strona zainteresowana. Czyli kto? sami sobie odpowiedzcie na to pytanie :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 22:18 CocaColo! Widze,ze sale na AM masz niezle opanowane,ale do rzeczy: Tak,znam osobiscie nie jeden,a wiecej przypadkow "sponsoringu" wymuszanego przez p.Rusine.Nie na dzieciach-bo tam o tyle o ile byloby to zrozumiale-co na jej studentach,22-24 letnich.Odbywa sie to na zasadzie:"nie placisz za moj wyjazd,to sam nie jedziesz.Pojedziesz na wlasna reke,to juz sie u mnie nie uczysz". Co do tego,o czym jest to forum,sadze ze juz nie raz bylo jasno powiedziane,ale powtorze to raz jeszcze.Ja widze sytuacje tak: Nikt na p.Rusine sie nie uwzial.Sa przepisy,ktore musza obowiazywac wszystkich wlasnie po to,by nie dochodzilo do takich sytuacji.Zeby bylo jasne,cenie ja jako pianistke i tym bardziej jestem pewien,ze przewod zrobilaby blyskawicznie i bez problemu.To ze jest uparta i mysli ze wszystko jej sie nalezy,bo ukonczyla jedna z najlepszych uczelni na swiecie?Sama sobie jest winna.Jakos inni jej rodacy wykladajacy obecnie na AM swietnie sobie radza,zagrali wymagane egzaminy i jest po sprawie.SAMA JEST SOBIE WINNA. I jeszcze sprawa wylewania jadu.Przez takie-tendencyjne moim zdaniem-artykuly sami zobaczcie co sie dzieje:9 na 10 postow na tym forum,to pomyje na glowe Rektora i spolecznosci akademickiej,tylko dlatego ze redaktor ktory sam powiedzial mi kiedys w naszej rozmowie telefonicznej,ze "nie zna sie na muzyce",bierze sie za poruszanie spraw ktorych swiadom jest tylko z opowiadania p.Rusiny i mgr.Dyzewskiego.Co wiecej,sam autorytatywnie wydaje sady o poziomie wroclawskiej pianistyki.To chyba delikatnie mowiac niepowazne! Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 23:31 Jascha prosze.. nie bede zbyt obszernie komentowal tego co napisales w pierwszym wersie.. powiem tylko, że p. Olga zwiedzila troche swiata przy okazji swoich koncertów oraz zapewne wycieczek turystycznych.. Naprawde wierzysz, ze twoj załosny przyklad i zapewniania maja jakis sens. Jaki to niby wielki interes kryje się za podrożowaniem wraz ze swoim studentem na konkursy :).. to co piszesz nazywam pomowieniem drogi kolego, a ze jezyk masz niewyparzony pisz wiecej takich bzdur. <<Sa przepisy,ktore musza obowiazywac wszystkich wlasnie po to, by nie dochodzilo do takich sytuacji>> no wlasnie - w odpowiedzi przetaczam moj tekst z poprzednich postow.. ...................... Skoro tak sie znasz na prawie, przestudiuj prosze DZ. Ustaw o Szkolnictwie Wyższym Nr. 365 art. 84, p.1-3 - ktory wyraznie mowi, ze w gestii P. Rektora lezy prawo o zatrudnieniu osoby obywatelstwa innego niż polskie na dowolnym stanowisku wedlug (SWOJEGO) uznania kwalifikacji osoby zatrudnianej.. itd. Ponad to wyraźnie jest napisane, że wedle w/w artykułu P.Rektor ma pełne prawo do odstąpienia od warunków zapisanych w art. 80 dotyczącym obywateli Polskich.. Natomiast P. Rektor uparcie powołuje się na art. 80, który faktycznie uniemożliwia zajmowania stanowiska bez odpowiedniego stopnia naukowego.. I kto tu mowi o sprawiedliwości Polskiego Prawa? Kto je nagina wedlug wlasnego uznania? Kto walczy o szacunek dla siebie i uczelni? P.S. Wracając do wniosku i Ministerstwa.. Niema czegoś takiego w międzynarodowym prawie jak nie uznawanie tutułów naukowych..(A taki jak mi wiadomo P. Olga juz posiada "docent"). W przypadku braku odpowiedników rozwiązuje się taką sprawę drogą nostryfikacji.. (a z takim przypadkiem mamy wlasnie do czynienia). Nostryfikacja natomiast lezy w gestii uczelni (A nie Ministerstwa) i p. Olga zwracała się do rady wydziału Instrumentalnego A.M we Wrocławiu - jej podanie zostało bez odpowiedzi!!!! >>> "docenta" - równoznacznego z naszym magistrem?>> Docent jest rownoważny z adiunktem II stopnia!.. I tak na marginesie uważam, że P. Rusinie nie chodzi wcale o tytuły i ordery tylko o spokojną i tworczą prace na uczelni. (Prosze wziąść pod uwagę iż nauczyciel akademicki niema dużego wyboru - jest tylko 6 uczelni muzycznych w Polsce.. wiec musi walczyć o swoje prawo) ............................ A co do oceny redaktora.. hm widzisz Ja tez uwazam iż artykuł o ktorym mowa nie jest najwyższych lotów. A jeli nawet P. Domagała stwierdza, "że nie zna się na muzyce" to nawet lepiej - patrzy na sprawy muzyczne z pozycji redaktora, a nie muzyka. A swiadomość o tym o czym pisze na pewno ma wieksza niż ty. Zaden szanujący sie redaktor nie pisze czegos bez poznania sprawy od podszewki na wlasny subiektywny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 00:11 CocaColo,co tu duzo gadac-jesli bedziesz mial kiedys ochote,a ja czas,to napisz,spotkamy sie i pogadamy.Przekonasz sie wowczas,ze p.Domagala nie ma nawet w polowie takiego rozeznania w tej sprawie co ja i ze z cala pewnoscia nie rozpoznaje on zadnej ze spraw dotyczacych p.Rusiny obiektywnie,tylko pod odgorne dyktando.Dowiesz sie takze jak wygladala i wyglada nadal sprawa zwiazana z festiwalem p.Rusiny.Wreszcie poznasz tez inne zdanie odnosnie tytulow jej przynaleznych.Moze takze zrozumiesz,ze indywidualne wycieczki i podroze koncertowe nie maja nic wspolnego z wymuszaniem pieniedzy od studentow na krajowe i zagraniczne wyjazdy.Na koniec takze opowiem Ci o praktycznie lapowkarskiej propozycji zlozonej mi przez p.Rusine w Akademii Muzycznej... Pozdrawiam serdecznie. Natomiast do Bylego Studenta! Nie czytales uwaznie moich poprzednich postow:naprawde wielce szanowalem mgr.Dyzewskiego.Wiem,ze jego zamiary byly jak najbardziej pozytywne,tylko z wykonaniem troche gorzej-to co nazywasz przykrym zakonczeniem,sprowadzalo sie w istocie do przypadkow pobicia wykladowcow uczelni przez studentow podpuszczonych przez uwczesnego Rektora...bez komentarza!!! Ale do rzeczy:moim zdaniem fatalne jest takie jednostronne angazowanie sie mgr.Dyzewskiego w sprawe,ktora jeszcze nie zostala rozstrzygnieta.Wydaje on swoje sady i opinie,ktore stawiaja obecne wladze AM i cala Akademie i jej spolecznosc w niezwykle niekorzystnym swietle.Mozna miec takze wielkie zastrzezenia do formy jego wypowiedzi,gdyz od osoby na poziomie,jaka jest chyba byly Rektor,mozna by oczekiwacczegos wiecej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 00:57 Do Jascha.. Wiesz, a ja slyszalem, ze przyleca Marsianie w rożowych szortach i cie porwą.. Mam na to dowod - dostales list w tej sprawie tydzien temu.. (mam kserokopie) Rzucasz ostre slowa na wiatr.. skoro jestes najlepiej poinformowana osoba idz prosze do pewnej gazety "F..t". Tam bardzo lubia barwne opowiesci w twoim stylu. Moze tam jeszcze nia maja dziennikarzy sterowanych odgórnie.. Widze, że nic z twoich poglądów i "prywatnych" opinii nigdy nie zmienie.. Zreszta jest to zasadniczy element kazdej kłutni. Nie zdobyles mojego szacunku jako rozmówca (stosujesz chwyty poniżej pasa).. Pamietaj jednak ze to forum jest publiczne więc jak masz jeszcze zapal na wyjasnianie swoich racji i wielowatkowych zdarzen zwiazanych z Uczelnia, P. Rektorem i P. Rusina podaje swoj mail: yevs1@poczta.onet.pl Lecz jesli masz cos do powiedzenia na temat Polskiego Prawa w omawianym temacie chetnie poczytam rowniez na tym forum.. Dobrej nocy.. p.s. i uważaj bo Marsjanie wyjatkowo ciężko trawią skrzypków, zwasza ci w różowych szortach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 01:13 Coz,naprawde chcialem z Toba normalnie porozmawiac i przedstawic Ci swoje zdanie na ten temat.Ty jedno co potrafisz,to po raz kolejny mnie obrazac i zaczepiac,w czym przypominasz mi pewnych poslow w specyficznych krawatach,ktorym zadne argumenty do "mozgu" nie trafiaja i jedyne co potrafia odpowiedziec na wszystko to:"Balcerowicz musi odejsc". Skoro z gory zakladasz,ze normalna wymiana pogladow anonimowo wystepujacych osob to klutnia,to z takim nastawieniem nawet nie mam co z Toba rozmawiac. Szacunku Twojego nie staralem sie zdobyc,bo nawet nie wiem kim jestes. Skoro opisywanie faktow majacych bezposredni zwiazek ze sprawa nazywasz "chwytami ponizej pasa" i juz z gory masz mnie za osobe z "barwnymi opowiesciami" znaczy to,ze to wlasnie do Twojej glowy nie trafia zadne argumenty. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były student Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.05, 03:23 >to co nazywasz przykrym zakonczeniem,sprowadzalo sie w > istocie do przypadkow pobicia wykladowcow uczelni przez studentow > podpuszczonych przez uwczesnego Rektora...bez komentarza!!! Jascha, czy ty naprawdę wierzysz w każdą informację którą Ci sprzedają na A.Muz.? Przeczytaj dokładnie to co napisałeś i zastanów się jakie konsekwencje miałaby taka informacja w tamtym burzliwym czasie- prokuratura i sprawa karna nie wspominając o dyscyplinarce. Takich "sensacji" to znam z tamtych czasów kilkanaście i po latach przypadkiem zorientowałem się że podobne "informacje" pojawiały się też w innej instytucji z którą związanych jest kilka osób szczególnie aktywnych wtedy w akademii. Co do angażowania się Dyżewskiego to ma ku temu prawo. Jest wolnym człowiekiem i może mówić co chce, a że jest pytany i cytowany...Co do formy to mnie już nie dziwi- zawsze miał ostry język a co do oczekiwań wobec byłego Rektora to wolałbym żebyś nie wiedział jakim językiem wypowiadali się niektórzy poprzedni rektorzy czy profesorowie których nazwiska są teraz wymawiane z nabożną czcią a co poniektórzy są patronami np. szkół. Niestety kultura osobista to towar deficytowy w naszym kraju. Zacietrzewienie, ostry język, kłamstwo, obłuda to nasz chleb powszedni. Kto komu bardziej dosadnie przywali, kto ma silniejsze łokcie i kark...Jeżdżąc za granicę często odnosze wrażenie że cywilizacja zaczyna się za Łabą i Nysą. pozdrawiam i życzę umiaru i pokory w sądach i opiniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 11:40 Byly studencie! Prosze,nie odbierz tego zle.Naprawde to wspaniale o Tobie swiadczy,ze tak trzymasz strone Rektora Twoich czasow,ale: Przypadki pobicia i przepychanki-to nie wyssane z palca opowiesci.Ja znam osobiscie wielu pedagogow,ktorzy tego doswiadczyli na wlasnej skorze. Co do jezyka innych poprzednikow,to nie miej mnie za takiego glaba-wiem doskonale o kogo Ci chodzi i zapewniam Cie,ze wcale nie wymienia sie ich nazwisk z nabozna czcia. A jesli chodzi o wypowiadanie sie mgr.Dyzewskiego,to dziwnym zbiegiem okolicznosci uaktywnia sie on wyjatkowo wowczas,gdy chodzi o p.Rusine. Masz racje,jest osoba prywatna,moze robic co mu sie tylko podoba.Lecz ocen sam,czy postepuje fair tak szkalujac Akademie (ktora przeciez sam takze tworzyl) i obecnego Rektora.Nawiasem mowiac ja nie slyszalem ani razu,ani nigdzie nie przeczytalem,by Rektor Kurzynski "obsmarowal" mgr.Dyzewskiego,tak jak on to czyni w stosunku do niego. Pozdrawiam Cie serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drozu Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.07.05, 13:32 Ktoś kiedyś słyszał, aby Rektor Kurzyński w ogóle kogokolwiek obsmarował? On wydaje się do tego organicznie niezdolny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były student Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.05, 22:39 Wygląda na to że nieprzekonani musimy pozostać przy swoich opiniach i poglądach szczególnie że dokonam teraz znacznego wakacyjnego oddalenia się od komputera a po powrocie niestety już nie do Wrocławia tutejsze wątki nie będą mnie tak interesowały . Natomiast jeśli moja sporadyczna obecność we Wrocławiu nałoży się na koncert orkiestry akademickiej z przyjemnością przyjdę was posłuchać. Podsumowując: cenię bardzo wszystkie wymienione w tym wątku osoby bo każda dużo dobrego zrobiła w akademii. Szkoda że ten potencjał nie może zafunkcjonować razem. To by były dopiero efekty. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 23:12 Dzieki Byly studencie,za kulturalna wymiane pogladow o ktora-jak pewnie zdazyles juz zauwazyc-tak trudno na tym forum. Zycze udanych i spokojnych wakacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afera! Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.05, 23:16 Ktoś rozpętał prawie międzynarodową aferę. Od strony prawnej i formalnej "wiele hałasu o nic". Więcej skromności i dbałosci o dobre imię uczelni i miasta nie zaszkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurp Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.07.05, 00:19 Oj, Coca-Colo, Coca-Colo... Zły przykład. To prawda, że pan Rektor udziela lekcji wielu kandydatom na studia, ale robi to całkowicie charytatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 00:24 Brawo Blurp! Tak jest,to prawda.Wiem o tym i znam wielu pedagogow tej uczelni ktorzy udzielaja konsultacji przed egzaminami wstepnymi absolutnie za darmo. Niestety wiem tez o jednej osobie ktora za taka usluge kaze sobie slono placic i ta osoba jest p.Rusina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 01:23 Do Blurp i Jascha.. Lekcje prywatne są czyms normalnym. Dawał wam ktos korepetycje za darmo? Natomiast powiem.. iż dodatkowe zupełnie nieodpłatne lekcje studentów przygotowujących sie do konkursów lub recitali są czyms normalnym w klasie P. Rusiny. To człowiek b.oddany swojej pracy, a nie kasie.. A co do mojej wypowiedzi "220B" itd. wcale nie napisalem ze chodzi o pieniądze.. nie mi to osadzac. A co do egzaminów jak widzicie sami P. Rusina pracuje w dosc niemilym otoczeniu wiec nigdyby nie zapewnila komus zdanego egzaminu - jest malo zalezna i ma "kiepskie wplywy na Katadrze". I jej studenci o tym wiedza.. tak wiec sami dostaja conieco rykoszetem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 01:41 Owszem lekcje prywatne sa czyms normalnym,chociaz w czasach gdy uczylem sie i studiowalem nie raz znani pedagodzy udzielali mi wielu darmowych(!) lekcji-tyle jesli chodzi o Twoje pytanie odnosnie lekcji prywatnych. Sprawa ma sie zupelnie inaczej jesli chodzi o konsultacje przed egzaminem wstepnym.Na calym swiecie w akademiach muzycznych konsultacja taka jest ZAWSZE darmowa-uczen ma sprawdzic jak prowadzi zajecia ewentualny przyszly pedagog,profesor z kolei orientuje sie w mozliwosciach ucznia.Jedna p.Rusina uwaza,ze za taka konsultacje nalezy zaplacic. "Kiepskie wplywy na Katedrze"???Oj zebys Ty wiedzial,co ona tam wyrabia... Na koniec napisze Ci ostatni raz(zebys mi juz wiecej nie docinal i nie zaczepial): SZANUJE RUSINE JAKO PIANISTKE I UWAZAM ZE PRZY JEJ POZIOMIE WYKONAWCZYM MOGLABY ZAGRAC I SPRAWE TA RAZ NA ZAWSZE ZAKONCZYC. A jakim jest czlowiekiem,to juz kazdy kto mial z nia stycznosc musi ocenic wg wlasnych kryteriow... Zegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 01:58 Na całym swiecie, a rownież we Wrocławiu Uczelnie organizują kursy przygotowawcze dla studentów - które są odpłatne.. Niewiem jak sie prawnie ta sprawa ma na A.M. ale moze wlasnie czas to wyraznie opisać w przyszlym roku przy egzaminach wstepnych.. A zaczepiac bede cie dowoli dopuki mi odpisujesz.. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurp Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.07.05, 02:16 "Na całym swiecie, a rownież we Wrocławiu Uczelnie organizują kursy przygotowawcze dla studentów - które są odpłatne.. " Tak, ale kurs opłaca się w kasie uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 02:28 No tak wlasnie.. i powiec to wszystkim zdającym, bo pewnie się gubią biedacy. nie wiedzą gdzie sie udać z forsą w rekach.. narysuj im strzalki najlepiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurp Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.07.05, 02:46 To Ty chcesz się koniecznie odnosić do innych uczelni... Tam tak właśnie jest. Ale na A.M. byłoby to bezsensowne, niewątpliwie obecne zwyczaje załatwiania tych spraw indywidualnie są najlepsze z możliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.05, 16:43 > Lekcje prywatne są czyms normalnym. > Dawał wam ktos korepetycje za darmo? Masz słuszność. Dodam tylko, że jest to oczywiście forma uzyskiwania dochodu należy więc płacić podatki. Można zarejestrować działalność gospodarczą, można kazdorazowo zawierać umowę o dzieło lub zlecenie. Inaczej jest się oszustem podatkowym. > jak widzicie sami P. Rusina pracuje w dosc > niemilym otoczeniu Ponowne masz słuszność. Tak jest w istocie. Pedagodzy mający trudności z pracą w zespole, tendencyjni zwłaszcza podczas oceniania, mający inklinacje do wywyższania się i ataków personalnych często muszą pracować w nieprzyjaznym otoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POPCORN Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.07.05, 18:49 Coca Colo - wypuść bąbelki. Pobieranie opłat za lekcje prywatne własnych uczniów - czyli tych za naukę których otrzymuje się pensję jest przestępstwem karalnym. Dziwię się, że ta pani nie otrzymała jeszcze tzw. wilczego biletu, czyli zakazu pracy w polskim szkolnictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były student Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.07.05, 22:56 Wybacz że się wtrące ale gdyby nie M.D. to zamiast do dobrze urządzonej i liczącej ponad 150 sal Akademii uczęszczałabyś do walącej się ciasnej poniemieckiej willi gdzie otrzymanie ćwiczeniówki graniczyło z cudem. Ponadto nie byłoby sporej ilości nowych instrumentów z klawesynami na czele, wielu świetnych pedagogów, zaś idea budowy sali koncertowej prawdopodobnie jeśliby była to dopiero w fazie wstępnej. I śmiem sądzić że sposób obecnego (znakomitego chociażby na tle innych uczelni art. w Polsce) zarządzania uczelnią to też pokłosie sposobu działania M.D. Nie twierdze że M.D. był idealny- nie był, ale denerwuje mnie jak traktuje się go w sposób jednowymiarowy. Przez całą jego kadencję miałem przyjemność być naocznym świadkiem przemian w tej szkole i z wyjątkiem przykrego zakończenia jego rządów muszę stanowczo stwierdzić że pracował dla Akademii 24 g. na dobę i ta praca przyniosła efekty. Dlatego proszę o wstrzemięźliwość w ocenie M.D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.phoenix.bsd.sk.ca / *.phoenix.bsd.sk.ca 15.07.05, 19:23 > ...a chyba to rzadkość pedagog koncertujący Fakt, to duża rzadkość. Jedna i druga forma działalności jest tak pochłaniająca, że w zasadzie na dłuższą metę niemożliwe jest ich łączenie z jednoczesnym utrzymaniem najwyższego poziomu każdej z nich. Pewnie dlatego wielcy pianiści jeśli odnosili znaczące sukcesy czy to na polu pedagogiki czy na polu animacji życia muzycznego, to raczej u schyłku albo po zakończeniu kariery estradowej (np. twórca konkursu chopinowskiego, J.Żurawlew). I odwrotnie - późniejsi znakomici pedagodzy z czasem rezygnowali z prowadzenia działalności koncertowej na wielka skalę, aby poświęcić się dydaktyce (ex. T.Leszetycki, L.Godowski). Dotyczy to zresztą oczywiście nie tylko pianistów. Gdzieś napotkałem na ciekawą wypowiedź zmarłego w ostatnich dniach A.Sułtanowa dotyczącą poniekąd tej materii; niestety nie pamiętam gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XD Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 17:05 Proszę zajrzeć na stronę www.amuz.wroc.pl/relacja_001.html. Opisane są tam osiągnięcia Akademii Muzycznej, jej pracowników, studentów, różnego rodzaju koncerty, zdarzenia itp. Olgi Rusiny, Jej studentek oraz studentów tam nie ma! Wyjątkiem jest informacja o Kursie Mistrzowskim Eriki Lux związanym z Dniami Maurycego Moszkowskiego. Kto to cenzuruje? Czy JM Rektor Akademii Muzycznej - mimo wszystko za te publikacje odpowiedzialny - postępuje właściwie deprecjonując osiągnięcia nielubianych osób, a także ich wychowanków? Czy może w taki sposób deprecjonować osiągnięcia całej Akademii Muzycznej, którą kieruje i za której poziom odpowiada (a także własnych studentów, którzy wystąpili w "niewłaściwch" koncertach)? XD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 17:26 właśnie...pan rektor woli pisac o swoich osiągnięciach (szkoda tylko że nie bardzo ma się czym pochwalić)...po co działać na korzyść Uczelni??wysiedzi swoje 4 lata, dibrze mu zapłacą, niespecjalnie się zmęczy, a potem zmieni się szefostwo uczelni, sprawa ucichnie i tak zostanie w tej hierarchii wysoko...reka reke myje..jak w całym tym kraju..zresztą jaką ma politykę we wspieraniu i promowaniu prawdziwych talentów?? pewnie obawia się, że jak zablysną to on spłonie niczym supernowa...i racje ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.lauderhill-fl.gov 14.07.05, 18:09 "XD" pisze prosze spojrzec na website AM... Spojrzalem. Zobaczylem. Zrozumialem. "XD", wejz sobie pare dni urlopu. Pojedz nad morze albo w gory. Odpocznij moj przyjacielu. My rozumiemy, ze miales trudne dziecinstwo a i pozniej tez nie bylo Ci latwo...a to trzeba bylo udowodnic, ze Chopin byl czlonkiem PZPR-u, a to trzeba bylo przestroic fortepian zeby grac w tonacji "czerwonej". I teraz znowu musisz sie przestawic na inny kolor...Za duzo zmian. Uwertury Ci sie pomieszaly. Teraz gramy opus 2005-te. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.07.05, 22:57 pan Rektor też był członkiem PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwila prawdy Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.amuz.wroc.pl 21.07.05, 13:17 To totalna bzdura. Dobrze znam prof. Grzegorza Kurzyńskigo. On nigdy nie był członkiem żadnej partii politycznej, nie należał do PZPR. Nie można pisać takich bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PZPR Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.07.05, 22:15 Jak to nie , sama należałam o razem zmim bywalam na zebraniach!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XD Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 18:04 W tym momencie zmienił się adres strony: www.amuz.wroc.pl XD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.07.05, 20:38 To jest wewnętrzna sprawa Akademii, jest prawo, są władze.Komuś bardzo zależy na zrobieniu skandalu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 14:52 Co Ty,przyjacielu za bzdury wypisujesz? Rektor-cenzorem?Hahaha...!Czy wiesz w jaki sposob umieszczane sa publikacje dotyczace pedagogow i studentow AM w jej informatorach (w tym na stronie www)? Chyba nie masz o tym zielonego pojecia. Wydaje Ci sie,ze czyta to kapitula pod przewodnictwem JM i notatki o sukcesach p.Rusiny wyrzuca do kosza,by nikt nigdy o tym sie nie dowiedzial. Otoz nie:Gdy pedagog lub student odnosi sukces na jakiejs imprezie,informuje (ALBO I NIE) odpowiednia osobe,ktora podaje to do publicznej wiadomosci. Prawda jest taka,ze wiekszosc osob po prostu w ten sposob nikogo nie informuje,bo albo zapominaja o tym,albo nie wiedza ze taka mozliwosc istnieje,albo zwyczajnie nie chca. Ale,skoro uwazasz,ze jeszcze dziala cenzura... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 15:30 >Gdy pedagog lub student odnosi sukces na jakiejs imprezie,informuje (ALBO I NIE) odpowiednia osobe,ktora podaje to do publicznej wiadomosci. To wlasnie po raz kolejny swiadczy o organizacji na uczelni.. Takie informacje powinien udzielac "odpowiedniej osobie" Kierownik Katedry lub "odpowiednia osoba" powinna zasiegać co jakiś czas u niego informacji. A pisanie, że czesc pedagogów o takiej opcji moze nawet nie wiedzieć jest w ogóle smieszne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 19:37 KOLEJNA AWANTURA MARECZKA DYŻEWSKIEGO!!!!! CZY TEN FACET NIGDY NIE BĘDZIE MIAŁ DOŚĆ SZCZUCIA LUDZI PRZECIWKO SOBIE NAWZAJEM??? SAM OCZYWIŚCIE CHCIAŁBY ZOSTAĆ AYTORYTETEM MORALNYM. CHROŃ BOŻE OD TAKICH AUTORYTETÓW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POPCORN Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 15.07.05, 01:27 CO PRAWDA TO PRAWDA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 14:40 Absolutnie sie z Toba zgadzam! Panie Dyzewski,po ostatnim konkursie im.Wieniawskiego mialem o Panu znacznie wyzsze mniemanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A posty z 19go?? Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: 195.117.195.* 20.07.05, 08:11 Cóż to sie stało, ze nagla zginęły posty z 19-go ? Były dużo ciekawsze niz powyższe, na przyzwoitym poziomie dyskusji i kultury !!! Bardzo prosze administratora tego forum o udostępnienie ich. Ich brak bedzie swiadczył o tym, że ktoś tym wszystkim manipuluje. I to na pewno nie Rusina ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akademik Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.07.05, 19:40 Doktoraty i habilitacje na uczelniach artystycznych to kompletna bzdura. połowa tak zwanych doktorów i profesorów nigdzie indziej nie przeszła by takich przewodów , tylko wśród "swoich', najlepiej na zamkniętych koncertach. Artysta jest artystą, ocenia go publiczność a nie wybrani kumple-recenzenci. Wystarczy niech wyjdzie ktoś z wrocławskich pianistów na estradę Filharmonii Narodowej. w Unii zatrudnia się znanych artystów na zamknięte kontrakty, nie ma profesorów tytularnych sztuki.Nikt dzisiaj nie pamięta kto ze znanych pianistów ( na przykład Paderewski) robił "doktorat" z fortepianuNajlepiej ocenia publiczność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różnica Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.05, 22:20 Jest ogromna między estradą, salą koncertową i szkołą, w tym przypadku wyższą szkołą artystyczną. Idol estrady może być beznadziejnym nauczycielem, może z reguły ufundować stypendium (ilu jest takich?), Z kolei dibry nayczyciel nie musi być ulubieńcem oubliczności. To są dwa odległe światy, nieraz przeciwstawne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw to niestety standard nie wyjątek IP: *.autocom.pl 14.07.05, 19:49 Niestety ten przypadek to nie wyjątek lecz standard w systemie polskiego szkolnictwa wyższego www.nauka-edukacja.p4u.pl/articles.php?topic=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryka Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.do.pl / *.generacja.pl 14.07.05, 20:56 Olga Rusina gra po prostu genialnie i jest to stwierdzenie bezdyskusyjne, proszę zreszta poczytać recenzje w Ruchu Muzycznym. Zachowanie JM wobec tak wspaniałej pianistki jest po prostu śmieszne. A jak uczy? Też wspaniale. Jej absolwenci umieją znacznie więcej niż absolwenci szkoły pianistycznej pana Profesora i Jego Małżonki. Ta cała sytuacja to jedna wielka kompromitacja dla AM i Wrocławia. A Rektor M.Dyżeski na prawdę chciał stworzyć uczelnię o poziomie co najmniej europejskim. Niestety zawsze tak wychodzi, że miernoty są w wiekszości i mają większa siłę przebicia. Jak sie nie ma osiągnięć artystycznych i dużych wymagań wobec siebie to beszczelność i tupet są najlepsza bronią w osiaganiu sukcesów zawodowych. Ta teza dotyczy nie tylko AM we Wrocławiu ale całego srodowiska muzycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
vigla Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 14.07.05, 21:20 Ta teza dotyczy także calego środowiska akademickiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magister Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.07.05, 22:50 Rektor Dyżewski też popierał miernoty. W przypadku Rusinej ma akurat ten jeden raz w życiu rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 22:55 Szanowni państwo, spokojnie, po co się tak angażować. Wszak tu nie mowa o jakichś muzycznych osobowościach. Tematem są lokalni, mierni muzycy, bez istotnych osiągnięć zarówno artystycznych jak i pedagogiczych. Ponadto uwikłani w żenujące rozgrywki interpersonalne, nieprzystojące ludziom naprawdę dużego formatu. Co do pedagogiki - to żadna z tych osób nie rozumie sensu kształcenia artystycznego inaczej, niż przez pryzmat własnych interesików. Zero umiejętności pracy w zespole, zero obiektywizmu. Co do osiągnięć artystycznych - nawet 5 zł nie zapłaciłbym na bazarze za płytę z jej/jego nagraniami, i wolę w domu obejrzeć mecz niż spędzić wieczór w sali, w której któreś z nich wydaje dźwięki przy użyciu fortepianu. Sam fakt istnienia konfliktu i jego podłoże jasno mówi z jakiej "klasy" ludźmi mamy do czynienia. Pozdrawiam, cieszmy się latem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 09:32 nie zapominaj o tym, ze za całą tą sprawą stoją ludzie, tacy jak ty czy ja...którzy mają swoje racje i walczą o swoje prawa..jak ty o prawo wyboru meczu zamiast klasyki...a jakby ci to prawo zabrano, ot tak??? pomyśl chwile, zanim walniesz takie prostactwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.esp.co.il 15.07.05, 10:10 Raz piszesz jako kobieta: >widziałam pieczątki uczelni a innym razem jako mężczyzna: >widzialem wszystkie dokumenty p. Rusiny W ogóle piszesz jak najęty/a (i to w sensie dosłownym), gdyby tak może choć trochę uczciwości, obiektywizmu, że o rozumie nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 10:44 jakie ma znaczenie czy jestem on czy ona?? czy to na tyle zmienia płeć mózgu, że powoduje ogólny regres>> nie sądze..o mój obiektywizm glowa niech cie nie boli, tak się składa że nie musze gdybać, znam fakty...tylko krew mnie zalewa, gdy patrzę na to co sie robi z ludzi, którzy cos robią dla tego miasta..docenia sie tu przecietniactwo, zamiast promować wybitne jednostki...ciebie to nie martwi, że kwestią polityki jest to, czy będzie cię uczył wybitny czy kiepski pedagog? mnie martwi, bo sam jeszcze (studiuje) jestem skazany na podporządkowanie sie tej polityce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.esp.co.il 15.07.05, 11:08 >jakie ma znaczenie czy jestem on czy ona?? Jednocześnie? ;-) Kwestia wiarygodności. Jak ktoś ściemnia (i to nieudolnie) w jednej sprawie, to w innych pewnie też. >nie musze gdybać, znam fakty Czyżby? A na pewno wszystkie? I czy umiesz je zinterpretować? Zresztą jak trochę pożyjesz to pojmiesz, że liczą się nie tylko gołe fakty ale również czyny i ich intencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 11:19 hmmm...naprawde uważasz, że bycie "spokojnym" czy "lolkiem", czy kimkolwiek innym w jakikolwiek sposów bardziej uwiarygadnia??? nie sądze..jedynym pewnikiem byłoby forum na którym posługujemy sie własnymi nazwiskami...jak mozesz pisać o wiarygodności nie posługując się własnym nazwiskiem...myslisz, że nick ktory sobie wybrałeś czyni cie bardziej wiarygodnym??? faktem jest, że twoje ripostowanie i podważanie pewnych poruszanych tu spraw, świadczy raczej o nieznajomości całej tej branży..skoro twierdzisz, że osoby o których mówimy to podrzędni grajkowie, to chyba faktycznie trochę wiedzy ci zabrakło...nie wiem, czy to kwestia kompleksów, czy negowania wszystkich i wszystkiego, ale zapewne nie jst to kwestia dojrzałości i świadomości, o której brak mnie oskarżasz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 11:32 poczytajcie sprostowanie autora miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2819244.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Domagała To nie jest sprostowanie IP: *.wroclaw.agora.pl 15.07.05, 13:04 Zakładam, ze czytają Panstwo uważnie to, co napisałem o konflikcie między Olgą Rusiną, a prof. Kurzyńskim. Żeby jednak uniknąć jakichkolwiek nieporozumień, wyjaśniam też, że to, co Pan (Pani?)kokon nazwał(a) 'sprostowaniem', i do czego odsyła, nie jest sprostowaniem, a jedynie wyjaśnieniem sytuacji prawnej. I w żadnym wypadku nie stoi w sprzeczności z treścią mojego tekstu. Z wyrazami szacunku dla wszystkich dyskutantów Adam Domagała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: To nie jest sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 13:14 szkoda, ze tego wyjaśnienia nie umieścił Pan we wczorajszym tekście...jego brak spowodował sporo zamieszania, czego efekty można zobaczyć choćby na tym formu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Domagała Re: To nie jest sprostowanie IP: *.wroclaw.agora.pl 15.07.05, 13:23 W wydaniu internetowym wyjaśnienie zostało opublikowane razem z tekstem zasadniczym. W wydaniu papierowym zabrakło na nie miejsca, niestety. Jako autor nie miałem na to wpływu. Adam Domagała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: 195.* / *.mclink.it 15.07.05, 13:56 > w jakikolwiek sposów bardziej uwiarygadnia??? > nie sądze.. To czemu sam jesteś kokonem o zmiennej płci? ;-) > byłoby forum na którym posługujemy > sie własnymi nazwiskami... Eee tam, jak się znasz tak gadasz. Nazwisko wiarygodne? A uwierzytelnienie? Może podpis elektroniczny z ważnym certyfikatem, kod dostępowy terminal magnetyczny... ;-)) > faktem jest, że twoje ripostowanie > i podważanie pewnych poruszanych tu > spraw, świadczy raczej o nieznajomości > całej tej branży.. Hmmm... widzisz to że coś nazywasz faktem nie oznacza wcale, że to faktem rzeczywiście jest. Brak samokrytycyzmu, (będącego wszak pochodną dojrzałości) szczególnie w młodym wieku jest do wybaczenia, chyba że przekracza pewne normy. Ale wtedy się to zupełnie inaczej nazywa... Pochopne i kategoryczne a jednostronne osądy czynione na bazie fragmentarycznej wiedzy także nie świadczą o dojrzałości. Myślę, że na tym skończę dyskusję z tobą. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 14:04 gdy zabraknie słów..lepiej jest pomilczeć...brawo za brawure Spokojny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 10:50 "po co się tak angażować. Wszak tu nie mowa o > jakichś muzycznych osobowościach. Tematem są lokalni, mierni muzycy, bez > istotnych osiągnięć zarówno artystycznych jak i pedagogiczych. "...a swoją drogą takie potraktowanie tematu, bo chyba jesteś totalnym ignorantem, który nie wie co jest na rzeczy, świadzcy o twoim braku wiedzy i obiektywizmu...tak sie składa, że aby byc obiektywnym trzeba posiadać pewne minimum wiedzy na dany temat, tobie jak widze nie tylko trochę brakuje...zamiast rzucać na forum słowa na wiatr nie podszyte żadną wiedzą ani żadnymi faktami, przenieś sie może na jakieś forum, nie wiem, może kosmetyczne, albo letnich pogadanek, ponoć lubisz lato.. pozostało mi tylko życzyć, abyś sam nigdy w życiu nie został postawiony w takiej sytuacji jak bohaterka tego reportażu...swoją drogą ciekawe jakbyś się wówczas cieszył latem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.sci.univr.it / *.sci.univr.it 15.07.05, 14:54 Widzisz, synku, dyskusja z tobą nie ma sensu, to jak wymiana zdań z posłem Antonim Macie... zacietrzewienie, prymitywizm, oszołomstwo, słowotok. Zatem to by było na tyle, pewnie się nie zdołasz powstrzymać i jeszcze coś tu naklepiesz, proszę bardzo - czasem bawią mnie tacy ludzie i chętnie zostawiam im ostatnie słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ekostar Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia 14.07.05, 23:04 - To szykana - uważa pianistka. - Nie chodzi o to, żeby zweryfikować moje kwalifikacje, lecz mnie poniżyć. Także w oczach studentów. Kurzyński zaprzecza: - Zrobiłaby ten doktorat w rok i nie byłoby sprawy. Nie chce, bo jest zbyt dumna. Jest dobrą pianistką, ale słabym pedagogiem. Marek Dyżewski nie zgadza się z nim: - Zarzut, że nie rozwija się jako artystka i pedagog, jest cyniczny. To kara dla niej za brak pokory. Bo zamiast grać recitale dyplomowe przed miernotami ubranymi w togi, występuje w prestiżowych salach, zbiera znakomite recenzje i jest uwielbiana przez studentów. Uczelnia mogłaby wystąpić o nadanie jej tytuł profesora na podstawie dorobku artystycznego i pedagogicznego, ale tego nie zrobi, bo nad sztuką górę bierze polskie piekiełko: Rusina to obcy element i trzeba go usunąć. -------------------------------------------------- www.nauka-edukacja.p4u.pl/articles.php?topic=1 www.nauka-edukacja.p4u.pl/articles.php?id=102 www.nauka-edukacja.p4u.pl/articles.php?id=16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były student OR Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 19:19 Rusina jest brzydka,głupia i gruba. Bardzo chciała sie zalegalizowac w Polsce i znajomych dobierała sobie na zasadzie "kto mi może cos załatwić". Brzydzę się nią. A fe!!! Zabiera prace Prawdziwym Polakom!!! Do domu won!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 19:22 rany, ludzie przynajmniej jakis poziom trzymacie...taki rasistowskie teksty są conajmniej nie na miejscu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 08:37 Ludzie ( chciałoby się rzec - i dalej) czy was po-gięło! Za sprawą marnego tekstu, marnego dziennikarza ,wyłażą z Was jakieś niefajne emocje ! Domagała nie raz "używany" był jako rozpylacz w różnych lokalnych ( prowincjonalnych ) awanturkach. Weźcie kocyki i jedźcie na wakacje albo gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aplus MOZE ONA PROBLEMY Z POLSKIM? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.07.05, 21:50 Doktorat jest wymagany po pewnym czasie od kazdego mlodego pracownika na jakiejkolwiek Uczelni. Dlaczego ta pani mialaby byc wyjatkiem? Sam fakt ze pracuje na polskiej uczelni jako obcokrajowiec swiadczy wybitnie o tolerancji jaka musi panowac na AM. Mysle ze czasy kiedy samo slowo rosjanin zamykaly wszystkim usta naleza juz do przeszlosci i beda oni czuc sie rowni innym a nie ciagle ponad Polakami, nawe w ich wlasnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aplus Re: MOZE ONA PROBLEMY Z POLSKIM? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.07.05, 21:51 Ps. zamiast ona mialo byc ma .Przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha BRAWO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 14:27 Brawo Aplus! Nareszcie ktos na to zwrocil uwage.Dokladnie jest tak jak piszesz.Z tego co wiem,na wroclawskiej uczelni muzycznej jest oprocz p.Rusiny jeszcze pare osob pochodzacych m.in. z bylego ZSRR i osoby te jakos nie skarza sie na zle traktowanie,szykany ze strony wladz uczelni i tym podobne sprawy.Powiem wiecej:sa swietnymi fachowcami,niezwykle cenionymi i lubianymi przez akademicka spolecznosc. Gdyby p.Rusina miala troche pokory i klasy,nie doszloby-moim zdaniem-do calej tej sytuacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aplus Re: BRAWO! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.07.05, 23:55 Ja rowniez pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
opiekun_forum Nie kłóćcie się i nie obrażajcie ludzi bo usunę wą 15.07.05, 23:01 Nie kłóćcie się i nie obrażajcie ludzi bo usunę wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: Nie kłóćcie się i nie obrażajcie ludzi bo usu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 12:59 Bulwersuje mnie wypowiedz P. Rektora i niektorych osob na formum apropo "konkursików" na które P. Olga wysyla swoich studentów. Otóż uważam drodzy maksymaliści, iż konkursy dużej rangi jak np. Chopinowski są dla ludzi wpełni dojarzłych artystycznie, jednostek które nie potrzebują już profesora, myslą w pełni samodzielnie.. Potrafią przekonać SWOIM charakterem wykonawczym. Rzadko się spotyka studenta ktory konczy uczlnie i ma już wszystkie w/w cechy! (oczywiście sa wyjątki). A wieć konkursy pianistycznej mniejszej rangi sluzą temu aby zebrać doswiadczenie podczas studiow, zmierzyc sie z miedzynarodowa obsada, uwierzyc w siebie i wlasne mozliwości.. Jest to b. wazny element dydaktyczny. Lecz jesli ktos tego nie rozumie i woli raz w zyciu wystartować w poważnym konkursie, opodpaść po I-szym etapie, a pozniej zatruwać atmosfere wlasna frustracją.. coż jest to tylko potwierdzenie wysokiego poziomu pedagogiki P. Rektora.. P.s. Uczelnia nie wylozyla na zaden wyjazd na "konkursiki" ani zlotówki.. w jaki sposób wiec niby marnuje na to swoje pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolek Re: Nie kłóćcie się i nie obrażajcie ludzi bo usu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.07.05, 13:27 b Odpowiedz Link Zgłoś
brzytewka Re: Nie kłóćcie się i nie obrażajcie ludzi bo usu 16.07.05, 23:29 W artykule zarówno wypowiedzi prof. Kurzyńskiego jak i pani Rusiny wydają się wyrwane z kontekstu - jak można, Coca-Colo, odpowiadać na nie jak na stwierdzenia zasłyszane osobiście w dyskusji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent na jaki, na czyj pożytek jest to działanie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 00:41 Po pierwsze: przy założeniu, że największym sprzymierzeńcem p.Rusiny są jej studenci, erupcja konfliktu w czasie wakacji jest dość przemyślnym zbiegiem okoliczności. Brać studencka jest rozproszona, nawet gdyby chciała, to nie zmobilizuje swych sił dla obrony Profesorki. Wydaje się, że władze wyciągnęły naukę z minionych lat, kiedy to właśnie studenci swoim strajkiem usunęli ze stanowiska jednego z uprzednich rektorów. Tamten prawdopodobnie był nie mniej pewny siebie niż obecny. Po drugie: prościej jest również skrytykować kogoś za to, jak uczy, niż za występy. Lekcje odbywają się za zamkniętymi drzwiami, a koncerty publicznie. Nad oceną koncertu można dyskutować na szerokim forum, tu nonkonformizm bym uznał za odwagę. Natomiast "podszczypywanie tam, gdzie nikt nie widzi" - czyli krytykowanie prowadzenia lekcji - nie jest w moim mniemaniu przejawem elegancji. Po trzecie: publiczne podważanie kwalifikacji własnego pracownika (cytat: jest słabym pedagogiem) jest oczywiście bezdyskusyjnie działaniem na szkodę uczelni i jej wizerunku, i jako takie powinno być weryfikowane doraźniej niż nostryfikacja dyplomów. Oczywiście również przez prawo. Teraz bardziej osobiście: jestem po stronie p. Olgi Rusiny, zakładam bowiem, że prawo stanowione zza biurka mogę pozostawić, żeby broniło się samo, ja prędzej poczuwam się do chronienia sztuki, a do tej wiadomo komu jest bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: na jaki, na czyj pożytek jest to działanie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 00:55 Absolwencie,absolutnie w wielu kwestiach masz racje,jednak pamietaj prosze,ze artykul ktory przeczytales nie jest gornych lotow i w przytoczony cytat wypowiedzi Rektora,jakos nie chce mi sie wierzyc.Autor artykulu juz nie raz zaslynal z nadgorliwosci,zwlaszcza gdy przychodzilo mu pisac o p.Rusinie. Natomiast jedna rzecz-nie tylko w Twojej wypowiedzi-bardzo mnie uderza.Wiekszosc z komentujacych internautow pisze o p.Rusinie jako o wybitnej koncertujacej artystce i wybitnym pedagogu.Natomiast o JM Rektorze jako o fatalnym pianiscie i rownie fatalnym nauczycielu. Tak sie sklada,ze mialem PRZYJEMNOSC nagrywac w ubieglym roku koncert fortepianowy Brahmsa,gdzie solista byl wlasnie Rektor Kurzynski i...daj Boze zdrowie,by tak graly osoby na codzien zwiazane kierowaniem uczelnia i wszystkim co z tym sie wiaze. Natomiast Ci z czytelnikow ktorzy znaja studentow czy tez absolwentow Rektora,wiedza doskonale jakim naprawde jest pedagogiem-starczylo byc chociazby na pewnym majowym koncercie w filharmonii i posluchac koncertu Rachmaninowa... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blurp Re: na jaki, na czyj pożytek jest to działanie??? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.07.05, 01:13 Dobrze, że ktoś wreszcie zwrócił na to uwagę! Pan Rektor - mimo że, co zrozumiałe, sprawy uczelni pochłaniają mu większość czasu - bynajmniej nie zarzucił własnych występów pianistycznych, zarówno solistycznych (np. recital na zakończenie poprzedniego Festiwalu Nauki) jak i z Triem Wrocławskim (z którym kilka lat temu także nagrał wspaniałą płytę). Jakoś nie było słychać, by ktoś krytycznie je oceniał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: na jaki, na czyj pożytek jest to działanie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 01:30 Pedagog w żadnym razie nie musi konkurować ze swoim przełożonym (jeśli już mają szczęście dzielić profesję). Nie musi też być do niego odnoszony i porównywany, by uczyć. Nie dość że to temat zastępczy, to jeszcze w tej konkretnej sytuacji niezręczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CocaCola Re: na jaki, na czyj pożytek jest to działanie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 01:37 Otóż wlasnie.. To nie jest wyscig szczurów. Tylko walka o elementarne zasady etyki i sprawiedliwość na Uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
ekostar Re: na jaki, na czyj pożytek jest to działanie??? 17.07.05, 08:29 NIEZALEŻNE FORUM AKADEMICKIE www.nauka-edukacja.p4u.pl Portal dla studentów, naukowców i rektorów, ale tylko dla niezależnie myślących. Jak reformować szkolnictwo wyższe w Polsce ? Jak zmienić osobliwy system nauki i edukacji ? Jak ograniczyć patologie życia akademickiego ? Jak walczyć z mobbingiem ? Czy i jak lustrować środowisko akademickie ? Trudne pytania i jeszcze trudniejsze odpowiedzi. Najodważniejsi na portalu mówią to czego nikt inny nie ośmieli się głośno powiedzieć, chociaż wielu myśli podobnie. Każdy student, doktorant, profesor ma szansę na aktywny udział w budowaniu niezależnego portalu akademickiego. Poznaj potęgę internetu w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego - pro publico bono Przyłącz się do tych, którym nie jest wszystko jedno. Naprawdę warto !!! www.nauka-edukacja.p4u.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie warto! Re: na jaki, na czyj pożytek jest to działanie??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.05, 10:59 Nie warto wydawać na portal "nauka" pieniędzy. Mielone są te same tematy, "bohaterami" są te same osoby, ponoć pokrzywdzone. Nie w internecie powinny szukać sprawiedliwości. Swoją drogą doskonały instruktaż dla sfrustrowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: na jaki, na czyj pożytek jest to działanie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 01:15 > Natomiast jedna rzecz-nie tylko w Twojej wypowiedzi-bardzo mnie > uderza.Wiekszosc z komentujacych internautow pisze o p.Rusinie jako o wybitnej > koncertujacej artystce i wybitnym pedagogu.Natomiast o JM Rektorze jako o > fatalnym pianiscie i rownie fatalnym nauczycielu. Uderzać nie może, bo nie było o tym mowy. JM występuje w tym konflikcie jako urzędnik, nie jako pianista. To nie jest turniej, gdzie każdy siedziałby przy klawiaturze (a i w takim nie byłbym śmiały do wydawania opinii, chociaż oczywiście taki byłby milszy moim uszom). Tu jedna strona sidzi za klawiaturą, a druga za biurkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: na jaki, na czyj pożytek jest to działanie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 01:00 Jeszcze jedno: ZAPEWNIAM Cie,ze kto jak kto,ale na pewno nie studenci sa sprzymierzencami p.Rusiny.Jesli,to-co chyba jest naturalne-tylko jej wlasni,a i tez nie wszyscy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Okres smuty! Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.05, 11:14 Okres rektorowania jednego z bohaterów tego wątku to był okres "smuty" we wrocławskiej Akademii. To rektor Kurzyński wydobył w końcu środki finansowe na budowę sali kocertowej i uzyskał od władz miasta odpowiedni grunt! Mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.05, 19:52 > Okres rektorowania jednego z bohaterów tego wątku to był okres "smuty" we > wrocławskiej Akademii. To rektor Kurzyński wydobył w końcu środki finansowe na > budowę sali kocertowej i uzyskał od władz miasta odpowiedni grunt! Mało? Człowieku - ty chyba w ogóle nie wiesz o czym piszesz. Zanim napiszesz kolejną bzdurę dowiedz się od kogoś starszego trochę na ten temat !!!! Energiczne zabiegi o przekazanie gruntu na tyłach Akademii podjął już rektor Dyżewski, jak również sam pomysł budowy sali jest jego zasługą. A przeniesienie Akademii do nowej pięknej siedziby praktycznie bez pomocy z zewnątrz graniczyło z cudem - on tego dokonał, zresztą moiżna by długo wyliczać... "Okres smuty" owszem był -, dla rozmaitych miernot, których rektor nie tolerował i które do dzisiaj maja mu to za złe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graha aroma@post. Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 15:44 Tu widać całą prawdę o naszych wadach narodowych. W. Młynarski świetnie opiewa tę sytuację w piodence "Szajba". Kiedy nauczymy się dostrzegać i podziwiać dobre cechy u bliźnich? Dlaczego nie ma w nas miłości bliźniego??? Dlaczego nie dążymy do poprawiania siebie?,dlaczego zaglądamy bliźniemu w kieszeń, nawet decydujemy o jego pieniądzach? To dygresja do tematu zasadniczego... Źle jest, kiedy odrzuca się zdolnych pra- cowników dla zasady... Grażyna H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.esp.co.il 17.07.05, 23:52 Dziękuję moderatorowi tego forum za szybką reakcję i usunięcie postu o haniebnej treści. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: fed. Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 11:06 Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta: bowiem na początku lat siedemdziesiątych na podstawie ustawy(po wypełniemniu "sterty" papierzysk) nadawano tytuły magistra absolwentom tzw. uczelni artystycznych,w tym również muzycznych. Prawdopopobnie, tedy właśnie p. Dyżewski "załapał się" na pierwszy tytuł naukowy. Pozdrawiam serdecznie - choć bez tytułu naukowego - wybitną rosyjską pianistkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurp W obronie wybitnej jednostki IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.07.05, 17:47 W dotychczasowej dyskusji padło wiele niesprawiedliwych słów pod adresem Rektora. Część napisano świadomie, ale wiele jest niewątpliwie skutkiem bezmyślnej umysłowej inercji internetowych Znawców Każdego Tematu. Cieszę się z wypowiedzi na tym forum takich osób, jak Jascha czy Chwila Prawdy, nie wahających się wziąć w obronę Dobrego Człowieka. Różnym pozostałym, kwestionującym pianistyczne osiągnięcia prof. Kurzyńskiego radzę: idźcie go sami posłuchać. A tym, którzy uważają go za słabego pedagoga, bo może zbyt mało jego uczniów zdobywa laury na międzynarodowych konkursach, chcę zwrócić uwagę, że zadaniem uczelni muzycznych nie jest tylko kształcenie Wybitnych Wykonawców, Wirtuozów, Ludzi Scenicznego Sukcesu ale także - jednak - przyszłych pedagogów szkół muzycznych (ukończenie studiów magisterskich wymagane :] ). Przyszli pedagogodzy mogą być zżerani przez tremę przed publicznością i mogą nie znosić rywalizacji, powinni natomiast umieć dobrze grać i wiedzieć, jak to osiągnąć - i tego prof. Kurzyński uczy naprawdę świetnie, nigdy nie zapominając o tym, co jest w muzyce najważniejsze, na rzecz taniej błyskotliwości czy łatwego sentymentalizmu. Ludzie, nie dostrzegajcie w całej tej sprawie prostego schematu: "Wybitny, Pokrzywdzony Podwładny (kobieta - ofiara płciowych stereotypów) kontra Mierny, Zawistny Szef (szowinistyczny mężczyzna)"! To nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystian Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 18.07.05, 17:53 Bardzo niechętnie wypowiadam się w tego rodzaju dyskusjach ale kilka rzeczy nalezy tu przedstawic. Olga Rusina jest zdecydowanie najlepszym pedagogiem wroclawskiej Akademii Muzycznej.Niepodważalna jest jej pozycja jako pedagoga. w 2005 roku zostałem jej studentem i uważam , że jest świetnym kontynuatorem myśli szkoły rosyjskiej. Dzięki jej pracy pedagogicznej odnoszę sukcesy na arenie międzynarodowej Jako jej absolwent chcę powiedzieć , że wiele jej zawdzięczam jako pianista.Ona robi wiele dla rozwoju pianistyki i powinno zwolnić się ją z kruczków regulaminowych przewidzianych dla przeciętnych pedagogów. Pod jej okiem zdobyłem 5 nagród na konkurach międzynarodowych oraz stałem się jednym z najlepszych pianistów młodego pokolenia w Polsce. Wszelkie oskarżenia występujące na tym forum zarówno pod jej adresem jak i jej studentów dotykają w pewnej formie również mnie i szczególnie czytając dzisiejsze posty jestem zbulwersowany i chcę , by Pani Olga Rusina wiedziała , że ma we mnie sprzymierzeńca.Oskarżenia ( szczególnie te dotyczące prywatnej sfery życia Olgi Rusiny i DU ) są obrzydliwe i z przykroscią muszę czytać takie bzdury Z poważaniem Krystian T Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Rektor Akademii Muzycznej kontra rosyjska pia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 18:00 Oj,Krystian,Krystian... Ciekaw jestem,czy to naprawde Ty napisales,czy ktos Ci zrobil psikusa z tym "jednym z najlepszych pianistow mlodego pokolenia"... Obojetnie,tak czy siak pozdrawiam Cie serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Cala prawda o Oldze Rusinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 19:14 oj, panie Skolarski trochę obiektywizmu, zwłaszcza w stosunku do siebie...jakby był pan takim wyśmienitym artystom, to chyba cos by było o Panu słychać...poza tym o Pana problemach z tożasamościa i dalece posuniętym ironizmem wynikającym chyba z ogromnych kompleksów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Cala prawda o Oldze Rusinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 20:47 Coz,przykra to rzecz,ze forum ktore juz chociazby z racji poruszanego tematu (SPRAWY KULTURY I SZTUKI) powinno trzymac jakis poziom,sprowadza sie za sprawa niektorych osob do zwyklej pyskowki. Ale czego mozna wymagac od osob ktore nie maja nawet podstaw prawidlowej gramatyki i pisowni,oraz bedac az tak zaangazowanym w sprawe myla mgr.Dyzewskiego z prof.Kurzynskim.Tak,tak szanowny panie/pani Kokon-to o panu/pani.Jak juz piszesz pod dyktando adiunkt-samozwaniec Olgi Rusiny,to przynajmniej przepisuj uwaznie! Poza tym,skoro taki/a z Ciebie hacker/ka i z anonimowych nick'ow wiesz kto jest kim na forum (Skolarski?),to czemu sam/a kulturalnie sie nie przedstawisz? Czyzbys byl/a studentem/ka AM i boisz sie "szykanowania"? Nie boj sie:na Akademii NIE MA takich osob-POZA p.RUSINA-ktore mscilyby sie na "niewygodnych". A jesli juz uwazasz,ze wiesz kto kryje sie pod konkretna wypowiedzia,to zachowaj to dla siebie.Bo daj Ci Boze,bys mial w sobie chociaz odrobine tej klasy ktora ma zmieszany przez Ciebie z blotem pan Skolarski. A moze jestes "artystom" (zachowano Twoja oryginalna pisownie)?W takim razie,czemu to pan Rektor nagrywa plyty i koncertuje,a nie Ty...? Mimo wszystko,pozostaje w uszanowaniu i pozdrawiam Cie serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Cala prawda o Oldze Rusinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:18 oj, ty to naprawdę, chyba na uczelni zostaniesz za to wcibianie nosa i nadaktywność na forum...swoja drogą ponoc już dopiąłeś swego...nie łap mnie za słówka, bo po całym dniu pracy każdemu może zdarzyć się przejęzyczenie...zresztą owo łapanie za słówka do domena bezmyślnych desperatów, niewiele mając do powiedzenia poodbijają piłeczkę choćby w ten sposób...myślałem, że stać cię na więcej...szykanowania się nie obawiam, a skoro taki odważny jesteś to czemu sam się wszem i wobec nie przedstawisz...dalej...zresztą chyba nie ma powodu, i tak każdy kto choć trochę orientuje się w sprawie wie z kim ma doczynienia drogi skrzypku.. a jesli chodzi o osobę pana Skolarskiego, to jest to niestety typ żenujący i nie chce mi sie wypowiadac na jego temat, wszak chcąc napisać coś o nim musiałbym znizyć się do jego poziomu, a tego robić nie zamierzam... Swoją droga gdyby miał tyle oleju w głowie ten "znakomity" artysta to nie szkalowałby z imienia i nazwiska osób trzecich beszczelnie i niezgodnie z prawdą (mówie tu o D.U) Jeśli natomiast uważasz że twoje posty trzymają poziom tylko dlatego że za każdym razem gorąco pozdrawiasz wszystkich wokół to oszczędź sobie...i prosze nie wypowiadaj się na temat kultury, nie ty.. tak się składa, że o płytach p. Rektora co nieco wiem i na temat ich poziomu nie zamierzam się wypowiadać, każdy zainteresowany wie jaka to sztuka.. o sztuce Pana Skolarskiego natomiast nie zamierzam dyskutować, nie uważam tego co robi za żaden objaw sztuki, no, może ewentualnie moge się zgodzć z określeniem że jest totalnym minimalistą...mało gra, mało o nim słychac, mało znaczy na tej scenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Cala prawda o Oldze Rusinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:38 Skoro sie nie obawiasz,to na co jeszcze czekasz...? Moze takie anonimowe forum,to jedyna dla Ciebie okazja do "spelnienia" sie i bluzgania na osoby ktorym na codzien musisz sie klaniac w pas...? To ze pozdrawiam i szanuje kazdego rozmowce (nawet Ciebie) to prawda.Ty nawet nie wiesz,ze zwracajac sie pisemnie do kogokolwiek (obojetne co bys sobie o nim nie myslal) zwyklo sie uzywac wielkiej litery... Coz,na tym zakoncze mila pogawedke,gdyz niechcac znizac sie do Twojego poziomu,nie skomentuje nawet Twoich wypowiedzi o mnie,o Konradzie Skolarskim,o Panu Rektorze juz nie wspominajac.Ostatnie slowo zostawiam wiec Tobie. Pozdrawiam serdecznie, Jacek Ropski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Cala prawda o Oldze Rusinie IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 18.07.05, 21:48 Nie karm trolla, proszę. (co prawda na początku ja się też nie popisałem...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jascha Re: Cala prawda o Oldze Rusinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:52 Masz racje Spokojny,szkoda klawiatury. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Cala prawda o Oldze Rusinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 22:21 Panie Ropski, nie zamierzam dyskutować z Panem na temat p. Olgi więcej.. W sądzie okaże się kto ma rację, tak czy inaczej historia to wszystko oceni..a jeśli Pan sądzi, że weźmie mnie pan pod włos i zdradzę swoją tożsamość to jest Pan w błędzie... Proszę jeszcze pamietać, że o kulturze człowieka nie świadczy zasób słów czy bon ton.. i mogę Pana zapewnic, że przyjdzie niebawem czas na takich jak Pan.. zatem avios pomidoros... Odpowiedz Link Zgłoś