Dodaj do ulubionych

Lelewela 15 - foto

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 15:09
Byłem dzisiaj zobaczyć odnowioną kamienicę. Robi wrażenie. Zrobiłem kilka
zdjęć i umieściłem na www.wroclaw.dolny.slask.pl

wroclaw.hydral.com.pl/46577,foto.html
wroclaw.hydral.com.pl/46578,foto.html
wroclaw.hydral.com.pl/46579,foto.html
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kotbehemot Re: Lelewela 15 - foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 15:12
      dzieki Gwaihir! To sa wlasnie kolory i sposob odnawiania, ktore mnie osobiscie najbardziej sie podobaja- kolory warszawskie;)

Swietna jest, dzieki za foto!
      • svarte_sjel Re: Lelewela 15 - foto 26.07.05, 21:07
        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
        > najbardziej sie podobaja- kolory warszawskie;)

Obrzydliwość :^P

Skądinąd ciekawe, że najpiękniejszych kamienic nikt nie remontuje. Może to i
        dobrze...
    • Gość: ! Re: Lelewela 15 - foto IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.05, 15:12
      Dziękujemy za fotki. Ciekawe przez jaki czas elewacja oprze się naszym
      wrocławskim graficiarzom? :(

• Gość: Gwaihir Re: Lelewela 15 - foto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 15:24
        Po drugiej stronie ulicy stoi również odnowiona kamienica. Rok przed
        graficiarzami jakimś cudem się uchroniła. Mam nadzieję, że z tą bedzie podobnie.
        • Gość: Rafis Re: Lelewela 15 - foto IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.07.05, 15:29
          tak jak pisałem kilka dni temu to mój nr 1 wsród tegorocznych rewitalizacji
          elewacji ;)
          Chociaz wpływ na to ma takze sam styl kamienicy-do takiego stylu najlepiej
          pasuja takie kolory.
          Jednak nie chciałbym zeby wszystkie kamienice były tak odnawiane, troche
          żywszych kolorków tez sie przyda.
          Własnie odsłonili kolejną kamienice na Gajowej(tuz obok tej różowej).
          Architektonicznie sa słabe ale kolorki od razu ozywiły te ulicę :)
    • Gość: wro2015 Re: Lelewela 15 - foto IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.07.05, 17:40
      ... powoli kultura europejska tez dotarla do wroclawia ... dzieki bogu!
      • Gość: ! Re: Lelewela 15 - foto IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.05, 17:52
        taaaaaak, do tej pory to była Azja, nie to co Munchen................
        • Gość: marc Re: Lelewela 15 - foto IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 26.07.05, 20:45
          wroclaw.hydral.com.pl/46579,foto.html
          a przy okazji w centralnym punkcie tego zdjęcia możemy podziwiać typ oprawy
          oświetleniowej jaki bedzie oświetlał ulice szewską :-)
          • preslaw Re: Lelewela 15 - foto 26.07.05, 21:18
            A u mnie nie chodzą te zdjęcia. Może dlatego, że korzystam z gościenego
            komputera. Kiedy wrócę do Wrocławia, chyba sobie pojadę na własne oczy
            obejrzeć. A swoją droga, jakie to są kolory warszawskie?
            • Gość: kotbehemot Re: Lelewela 15 - foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 21:31
              napisalem "warszawskie" kolory, bo tak mi sie kojarza- jasne, kremowe, ewentualnie kawa z mlekiem i biel. Tak sie remontuje w Warszawie. Nie jest to bynajmniej fachowe okreslenie!!;)
              • preslaw Re: Lelewela 15 - foto 26.07.05, 21:41
                Czy tych kolorów nie używano dotychczas we Wrocławiu? U nas jest więcej kolorów
                wyrazistych, ale mnie się podobają, bo nie walą jednak po oczach, są
                odpowiednio nasycone, ale nie krzykliwe. Ale w niektórych miejscach przydałoby
                się malować w kolorach warszawskich.
                • Gość: kotbehemot Re: Lelewela 15 - foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 21:50
                  warszawa ma wiecej budynkow nawiazujacych do klasycyzmu i secesji- a te swietnie wygladaja w tych kolorach. We Wroclawiu chyba wiecej jest takiego "dzikiego" eklektyzmu (znowu nie są to fachowe okreslenia;)) gdzie lepiej wygladaja kolory. Ale przyklad Gajowej czy Nowowiejskiej pokazuje, ze kolorowe nie znaczy kiczowate.

A ta kamienica na Lelewela stylowo jest podobna do tego co sie widuje w Wawie,czy Lodzi, wiec bardzo dobrze,ze uzyto tych kolorow:)
            • Gość: dziadek Re: Lelewela 15 - foto IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 26.07.05, 21:38
              Jestem ciekaw jak to jest ze kamienica z samego sierodka ciagu budynkow jest
              remontowana.A co z reszta ? przecierz jeden wyremontowany budynek nie ozywi
              calej ulicy.
              • Gość: ! Re: Lelewela 15 - foto IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.05, 21:50
                Właściciela stać na remont, to sobie remontuje kamienicę.
    • Gość: dziadek Re: Lelewela 15 - foto IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 26.07.05, 22:05
      A juz myslalem ze i nasze miasto stac na pare remontow.
      • Gość: ! Re: Lelewela 15 - foto IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.05, 22:11
        Stać
        • preslaw Re: Inne kamienice 27.07.05, 12:49
          Też mi się wydaje, że stać. Powinno się w pierwszej kolejności wyremontować
          kamienice przy Kazimierza Wielkiego i Ruskiej, bo znajdują się one wzdłuż
          najważniejszych ciągów komunikacyjnych i bardzo je idać. Rzuca się w oczy
          nieprzyjemnie ich obecny stan. Tylko, że nie wiem, czy należą one do miasta,
          czy są w prywatnych ręach.
          • Gość: kotbehemot Re: Inne kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 14:17
            bez sensu Presławie. Miasto powinno w pierwszym rzedzie odnawiac kamienice, które są zabytkami- i to mniej wiecej robi! Kamienice w najlepszych punktach miasta (którym KW w przyszłosci niewątpliwie sie stanie) tak czy owak zostaną kiedyts wyremontowane przez prywatnych inwestorów.

Miasto w tej chwili powinno sie skupic na tym, zeby w jakis sposob zachecic prywatne pieniadze do inwestowania w XIXwieczne czynszówki i zostawic juz zupełnie centrum prywatnym inwestorom.
            • preslaw Re: Inne kamienice 27.07.05, 22:48
              Zgadzam się, że ważniejsze są kamienice zabytkowe i rzeczywiście coraz więcej
              takich kamiec jest remontowanych. Zgadzam się też, że lepiej, gdy kamienice są
              prywatną własnością. Niemniej jednak te najważniejsze arterie komunikacyjne
              takie jak Kazimierza Wielkiego powinny stanowić wizytówkę miasta, bo zanim ktoś
              dojedzie do Rynku jedzie przez inne ulice, patrzy na nie i ocenia. Sam to robię
              niemalże codziennie.
              • Gość: kotbehemot Re: Inne kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 22:51
                zgadzam sie,ze _powinny_ byc wyremontowane,ale uwazam,ze nie przez miasto. Te kamienice tak czy owak zostana sprzedane, bo KW jest atrakcyjnym miejscem. I nie wyobrazam sobie,zeby miasto mialo sprzedawac wyremontowana za wlasne pieniadze kamienice;)
                • preslaw Re: Inne kamienice 27.07.05, 23:10
                  Absolutnie się tu zgadzamy. Dodałbym jeszcze, że Kazimierza Wielkiego wywołuje
                  u mnie wyjątkową niecierpliwość, bo jest centralną ulicą, przez którą często
                  przejeżdżam, a ponadto do szału doprowadza mnie stary komunisyczny neon na rogu
                  z Krupniczą z napisem "Olgina". Sam kiedyś wejdę na niego i go zdejmę. W nocy
                  oczywiście...
                  • Gość: kotbehemot Re: Inne kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 11:03
                    ... i wrocilismy do dawnego problemu, ze KW nalezaloby generalnie przebudowac/zwezic/zabudowac/wyslac w kosmos, wtedy pojawia sie tam prywatni inwestorzy;)
                    • preslaw Re: Inne kamienice 28.07.05, 13:09
                      A dlaczego zwęzić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka