Dodaj do ulubionych

Nowe uniwersytety we Wrocławiu

IP: 71.11.128.* 01.09.05, 21:55
Przeciez Politechnika Wrocławska ma oficjalną nazwę angielską Wroclaw
University of Technology. To jest zmiana kosmetyczna i nic nowego nie wnosi.
Obserwuj wątek
    • vigla Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu 01.09.05, 22:04
      Nadamy tytuły, zmienimy nazwy i prestiz nam rośnie. A to, że poziom poniżej
      poziomu to nikogo to nie obchodzi.
    • Gość: czas Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 01.09.05, 22:32
      Panie Hrabio, przecie to nic innego tylko "kastralno-adjecanckie" oszolomstwo.
      Nie ma w tym ani Rzymu ani Krymu. Nie na tym polega prestiz i akredytacja
      uczelni ze bedziemy sie inaczej nazywac/po polsku/ bo w Afryce tego nie kumaja.
      Zgroza!
    • kazimierzp Politechnika Wrocławska 01.09.05, 23:16
      Ciekawe czy razem z nazwą zmieni swój herb w którym jest stary, komunistyczny
      herb Wrocławia?
      Drobiazg, ale mnie to denerwuje!
      • Gość: breslauer a nie dawno wydali kupe kasy na nowe logo ... IP: 212.127.66.* 01.09.05, 23:24
        ... tylko po co?
        www.pwr-old.wroc.pl/logotyp/
        • vigla Re: a nie dawno wydali kupe kasy na nowe logo .. 02.09.05, 08:35
          MOże żeby wykazać że naklady na nauke rosną ?
        • sothis666 Re: a nie dawno wydali kupe kasy na nowe logo .. 02.09.05, 09:50

teraz sie mowi "system identyfikacji wizualnej"
          a logo to symboliczny atraktor informacyjny
          ;)
      • Gość: gosc Re: Politechnika Wrocławska IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.09.05, 12:41
        A nie denerwuje cie wlasna glupota? Jaki komunistyczny herb Wroclawia ?? Czy ty nie wiesz co symbolizuje orzel piastowski ?? To, ze sie znajduje w herbie politechniki to symbol tradycji lokalnych itp, a nie wspominka po komunie.
        • Gość: gosc Re: Politechnika Wrocławska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 21:16
          Tylko sie przyjzyj dobrze. Nigdy zaden orzel polski nie mial dwu glow, a ten
          powstal ze skrzyzowania polowki orla bialego i orla piastowskiego, tylko temu
          przekrecono glowe
    • Gość: zenon co za głupota z ta zmiana nazwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 09:45
    • tram_ktos Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu 02.09.05, 10:30
      Zgadzam się. To głupia decyzja. Po ang. nazwa W. U. of T., a po polsku P. Wr.,
      bo ta nazwa w Polsce jest znana i ma historię i renomę.
      • Gość: niuniek Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.09.05, 12:43
        Czy zaistnienie w nazwie slowa 'uniwersytet' czasem nie obnizy prestizu politechniki? Moze lepiej niczego nie zmieniac i trzymac stale wysoki poziom?
        • Gość: re Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.wroclaw.mm.pl 02.09.05, 16:05
          Zmiany są konieczne i nie rozumiem, dlaczego wszyscy tak się rzucili zajadle
          krytykować ten pomysł.Co na tym tracicie? Przecież rzeczowe argumenty za padły
          w artykule.A poziom wrocławskich uczelni jest niezły.Należymy do krajowej
          czołowki w tej dziedzinie.Po co ta ironia i żółć?
          • Gość: Krasnal Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.09.05, 18:00
            Zmiany wcale nie są konieczne!!! I nie rozumiem dlaczego w tym kraju panuje
            mania na upodabnianie wszystkeigo na kiczowaty styl zachodni? Dla obcokrajowców
            istnieje Wrocław University of Technology i to im powinno wystarczyć! W Polsce
            jest Politechnika Wrocławska i tak powinno zostać a nie jakieś debilne
            upodabnianie nazwy do zachodnich standardów! To jest tradycja i Polska! I
            trzeba to szanować i chronić. A nie na siłę bez potrzeby niszczyć! Bo niedługo
            się okaże, że naszym godłem nie jest orzeł biały tylko white eagle!!!!
        • Gość: gosc Re: politechnike zostawcie w spokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 16:26
          A mnie sie podoba nazwa Politechnika przynajmniej rózni sie od Uniwerku!
    • Gość: D Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:46
      Już na samą myśl, że jestem studentem Uniwersytetu Technologicznego dostaję
      skrzydeł i widzę te wszystkie nęcące oferty pracy:)
    • Gość: karassus Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.05, 20:14
      studiuje na Akademii Ekonomicznej we Wroclawiu. jestem na 3 roku i mam
      nadzieje, ze zdaze skonczyc studia przed zmiana nazwy mojej uczelni. zmiana
      nazwy wiaze sie przede wszystkim z wiekszymi kosztami, m.in. zmiana pieczatek,
      wyrabianie nowych legitymacji, a moze nawet indeksow. to nie usmiecha mi sie za
      bardzo. w dzisiejszcych czasach nie jest tak wazne gdzie sie studiuje, czy to
      jest uniwersytet czy akademia. wazne jest to czy ma sie doswiadczenie i czy
      jest sie dobrym w danej dziedzinie. Wiele uczelni na zachodzie sa to
      uniwersytety. wiem co sie dzieje na Akademii Rolniczej. nie maja zbyt wiele
      pieniedzy, ktore moga przeznaczyc dla studentow i AR pcha sie o tytul
      uniwersytetu. Jeszcze daleko AR do zachodnich uniwersytetow. ale w koncu
      jestesm w UE, dlatego podazamy za innymi krajami. ale jak przed kilku laty
      wprowadzono gimnazjum,tak jak jest na zachodzie, tylko ze w polsce wprowadzenie
      gimnazjum to wielka katastrofa, wielu uczniow ma zaleglosci, gdyz szkoly
      prowadza rozny program nauczania. dlatego nie wiem czy to jest dobry pomysl,
      aby zmieniac nazwe na Uniwersytet.
    • agentbolek Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu 16.09.05, 22:39
      To spowoduje w mojej opinii spadek prestiżu tak renomowanej uczelni, jaką jest
      Politechnika Wrocławska, jak i każda inna politechnika o wieloletniej tradycji
      i znana pod tą nazwą od wielu lat, także za granicą.
      Kolejny chybiony pomysł urzędasów
    • agentbolek A PO wprowadzi nam płatne studia ! 16.09.05, 22:40
      Platforma Obywatelska chce płatnych studiów dziennych:

platne-studia-platforma.prv.pl/
      Prosimy o rozpowszechnienie tej informacji w miarę dostępnych środków!
      Studenci
    • Gość: Borys Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.pvd.pl 19.09.05, 21:46
      Na szczęście to tylko dzielna i rzetelna tfurczość wyborczej.

www.pwr-old.wroc.pl/ebip/index.php?id=1753
      • Gość: zegarowa Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.magma-net.pl 23.09.05, 01:12
        No tak, to może jeszcze "ap" wytłumaczy, dlaczego Politechnika bezprawnie używa
        nazwy "Uniwersytet" przedstawiając się na zachodzie w języku angielskim?
        Przecież nie ma takiego prawa?
    • Gość: bez przesady Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.am.wroc.pl 21.09.05, 15:32
      Nazwa nie jest najważniejsza. Musi informowa o jaką wyższą szkołę chodzi.
    • callafior KOMPLETNA GŁUPOTA! 28.09.05, 15:34
      Po co to komu? Tak samo jak ze zmianami nazw ulic, znów ktoś che zarobić!
      • Gość: NEMO Re: KOMPLETNA GŁUPOTA! IP: 5.6.2R1D* / *.saix.net 28.09.05, 16:07
        MIT i LSE nie maja w swej nazwie slowa University i jakos to nie obniza
        prestizu. Jeden to tylko "Instytut" a drugi raptem "Szkola".
        Naprawde szkoda!!!!

Pozdrawiam
    • Gość: Tommi Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.hsd1.ga.comcast.net 17.10.05, 23:44
      Glownym powodem tych zmian, jest rzekoma trudnosc w rozpoznaniu dyplomu za
      granica oraz pozyskiwanie zagranicznych studentow. O pierwszym watku juz
      napisano, mam natomiast powazne watpliwosci co do importu studentow
      zagranicznych?
      Czy ktos wie jak odbywa sie rozliczenie kosztow studiow dziennych(bezplatnych
      dla polakow)obcokrajowcow? - watpie zebysmy wychodzili na tym na swoje. A
      doplacanie przez polskiego podatnika do studiow obcokrajowcow w Polsce jest
      niezgodne z konstytucja, gwarantujaca bezplatny dostep do nauki obywatelom
      polskim.
      • mi.chal Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu 18.10.05, 00:00
        Z tego co wiem to obcokrajowcy placa za studia dzienne i to nie malo.
    • tram_ktos nie dla Uniwersytetu Technologicznego! 22.10.05, 21:48
      Jestem przeciw. Nazwa angielska istnieje od lat i nie ma z nią problemów. A w
      Polsce polska nazwa jest całkowicie zrozumiała i znana. Wiąże się z nią
      kilkudziesięcioletni dorobek naukowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka