Gość: a IP: 71.11.128.* 01.09.05, 21:55 Przeciez Politechnika Wrocławska ma oficjalną nazwę angielską Wroclaw University of Technology. To jest zmiana kosmetyczna i nic nowego nie wnosi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vigla Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu 01.09.05, 22:04 Nadamy tytuły, zmienimy nazwy i prestiz nam rośnie. A to, że poziom poniżej poziomu to nikogo to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 01.09.05, 22:32 Panie Hrabio, przecie to nic innego tylko "kastralno-adjecanckie" oszolomstwo. Nie ma w tym ani Rzymu ani Krymu. Nie na tym polega prestiz i akredytacja uczelni ze bedziemy sie inaczej nazywac/po polsku/ bo w Afryce tego nie kumaja. Zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Politechnika Wrocławska 01.09.05, 23:16 Ciekawe czy razem z nazwą zmieni swój herb w którym jest stary, komunistyczny herb Wrocławia? Drobiazg, ale mnie to denerwuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer a nie dawno wydali kupe kasy na nowe logo ... IP: 212.127.66.* 01.09.05, 23:24 ... tylko po co? www.pwr-old.wroc.pl/logotyp/ Odpowiedz Link Zgłoś
vigla Re: a nie dawno wydali kupe kasy na nowe logo .. 02.09.05, 08:35 MOże żeby wykazać że naklady na nauke rosną ? Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 Re: a nie dawno wydali kupe kasy na nowe logo .. 02.09.05, 09:50 teraz sie mowi "system identyfikacji wizualnej" a logo to symboliczny atraktor informacyjny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Politechnika Wrocławska IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.09.05, 12:41 A nie denerwuje cie wlasna glupota? Jaki komunistyczny herb Wroclawia ?? Czy ty nie wiesz co symbolizuje orzel piastowski ?? To, ze sie znajduje w herbie politechniki to symbol tradycji lokalnych itp, a nie wspominka po komunie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Politechnika Wrocławska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 21:16 Tylko sie przyjzyj dobrze. Nigdy zaden orzel polski nie mial dwu glow, a ten powstal ze skrzyzowania polowki orla bialego i orla piastowskiego, tylko temu przekrecono glowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon co za głupota z ta zmiana nazwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 09:45 Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu 02.09.05, 10:30 Zgadzam się. To głupia decyzja. Po ang. nazwa W. U. of T., a po polsku P. Wr., bo ta nazwa w Polsce jest znana i ma historię i renomę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniek Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.09.05, 12:43 Czy zaistnienie w nazwie slowa 'uniwersytet' czasem nie obnizy prestizu politechniki? Moze lepiej niczego nie zmieniac i trzymac stale wysoki poziom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.wroclaw.mm.pl 02.09.05, 16:05 Zmiany są konieczne i nie rozumiem, dlaczego wszyscy tak się rzucili zajadle krytykować ten pomysł.Co na tym tracicie? Przecież rzeczowe argumenty za padły w artykule.A poziom wrocławskich uczelni jest niezły.Należymy do krajowej czołowki w tej dziedzinie.Po co ta ironia i żółć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krasnal Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.09.05, 18:00 Zmiany wcale nie są konieczne!!! I nie rozumiem dlaczego w tym kraju panuje mania na upodabnianie wszystkeigo na kiczowaty styl zachodni? Dla obcokrajowców istnieje Wrocław University of Technology i to im powinno wystarczyć! W Polsce jest Politechnika Wrocławska i tak powinno zostać a nie jakieś debilne upodabnianie nazwy do zachodnich standardów! To jest tradycja i Polska! I trzeba to szanować i chronić. A nie na siłę bez potrzeby niszczyć! Bo niedługo się okaże, że naszym godłem nie jest orzeł biały tylko white eagle!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: politechnike zostawcie w spokoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 16:26 A mnie sie podoba nazwa Politechnika przynajmniej rózni sie od Uniwerku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:46 Już na samą myśl, że jestem studentem Uniwersytetu Technologicznego dostaję skrzydeł i widzę te wszystkie nęcące oferty pracy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karassus Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.05, 20:14 studiuje na Akademii Ekonomicznej we Wroclawiu. jestem na 3 roku i mam nadzieje, ze zdaze skonczyc studia przed zmiana nazwy mojej uczelni. zmiana nazwy wiaze sie przede wszystkim z wiekszymi kosztami, m.in. zmiana pieczatek, wyrabianie nowych legitymacji, a moze nawet indeksow. to nie usmiecha mi sie za bardzo. w dzisiejszcych czasach nie jest tak wazne gdzie sie studiuje, czy to jest uniwersytet czy akademia. wazne jest to czy ma sie doswiadczenie i czy jest sie dobrym w danej dziedzinie. Wiele uczelni na zachodzie sa to uniwersytety. wiem co sie dzieje na Akademii Rolniczej. nie maja zbyt wiele pieniedzy, ktore moga przeznaczyc dla studentow i AR pcha sie o tytul uniwersytetu. Jeszcze daleko AR do zachodnich uniwersytetow. ale w koncu jestesm w UE, dlatego podazamy za innymi krajami. ale jak przed kilku laty wprowadzono gimnazjum,tak jak jest na zachodzie, tylko ze w polsce wprowadzenie gimnazjum to wielka katastrofa, wielu uczniow ma zaleglosci, gdyz szkoly prowadza rozny program nauczania. dlatego nie wiem czy to jest dobry pomysl, aby zmieniac nazwe na Uniwersytet. Odpowiedz Link Zgłoś
agentbolek Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu 16.09.05, 22:39 To spowoduje w mojej opinii spadek prestiżu tak renomowanej uczelni, jaką jest Politechnika Wrocławska, jak i każda inna politechnika o wieloletniej tradycji i znana pod tą nazwą od wielu lat, także za granicą. Kolejny chybiony pomysł urzędasów Odpowiedz Link Zgłoś
agentbolek A PO wprowadzi nam płatne studia ! 16.09.05, 22:40 Platforma Obywatelska chce płatnych studiów dziennych: platne-studia-platforma.prv.pl/ Prosimy o rozpowszechnienie tej informacji w miarę dostępnych środków! Studenci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.pvd.pl 19.09.05, 21:46 Na szczęście to tylko dzielna i rzetelna tfurczość wyborczej. www.pwr-old.wroc.pl/ebip/index.php?id=1753 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zegarowa Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.magma-net.pl 23.09.05, 01:12 No tak, to może jeszcze "ap" wytłumaczy, dlaczego Politechnika bezprawnie używa nazwy "Uniwersytet" przedstawiając się na zachodzie w języku angielskim? Przecież nie ma takiego prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez przesady Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.am.wroc.pl 21.09.05, 15:32 Nazwa nie jest najważniejsza. Musi informowa o jaką wyższą szkołę chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
callafior KOMPLETNA GŁUPOTA! 28.09.05, 15:34 Po co to komu? Tak samo jak ze zmianami nazw ulic, znów ktoś che zarobić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: KOMPLETNA GŁUPOTA! IP: 5.6.2R1D* / *.saix.net 28.09.05, 16:07 MIT i LSE nie maja w swej nazwie slowa University i jakos to nie obniza prestizu. Jeden to tylko "Instytut" a drugi raptem "Szkola". Naprawde szkoda!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommi Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu IP: *.hsd1.ga.comcast.net 17.10.05, 23:44 Glownym powodem tych zmian, jest rzekoma trudnosc w rozpoznaniu dyplomu za granica oraz pozyskiwanie zagranicznych studentow. O pierwszym watku juz napisano, mam natomiast powazne watpliwosci co do importu studentow zagranicznych? Czy ktos wie jak odbywa sie rozliczenie kosztow studiow dziennych(bezplatnych dla polakow)obcokrajowcow? - watpie zebysmy wychodzili na tym na swoje. A doplacanie przez polskiego podatnika do studiow obcokrajowcow w Polsce jest niezgodne z konstytucja, gwarantujaca bezplatny dostep do nauki obywatelom polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Nowe uniwersytety we Wrocławiu 18.10.05, 00:00 Z tego co wiem to obcokrajowcy placa za studia dzienne i to nie malo. Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos nie dla Uniwersytetu Technologicznego! 22.10.05, 21:48 Jestem przeciw. Nazwa angielska istnieje od lat i nie ma z nią problemów. A w Polsce polska nazwa jest całkowicie zrozumiała i znana. Wiąże się z nią kilkudziesięcioletni dorobek naukowy. Odpowiedz Link Zgłoś