Dodaj do ulubionych

taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - długie

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.05, 21:55
Zachcialo się nam hiszpańskiej kuchni. Poszliśmy do wspomnianej taverna
espanola, mieszczącej się w Rynku w miejscu dawnego baru varia. W środku
męcząca muzyka, na zewnątrz niewygodne krzesła z logo producenta piwa, z
dwojga złego wybraliśmy ogrodek. Nikt nie jadł, większosć piła piwo, co już
powinno nas pewnie zaalarmować. Zamówiliśmy klasyki, najpierw gazpacho. to,
co przyniesiono, przypominało raczej przecier pomidorowy z kartonu okraszony
rozdrobnionym ogórkiem, papryką i niesamowicie ostrymi przyprawami. Rózne
warianty gazpacho zdarzało mi sie jadać w Hiszpanii, ale to nie było podobne
do niczego. Zaprzeczenie lekkości, jaka cechuje to wspaniałe w zamysle danie.
Dalej było niestety jeszcze gorzej. Paella mixta okazała się być swoistym
przekładańcem - warstwowo ułozone osobno przygotowane: biały ryż, warzywa,
ostro przyprawiony kurczak Z GRILLA, na to warstwa frutti di mare. KURIOZUM!
Pani kelnerka wyjasniła nam, że oni doskonale wiedzą, jak wygląda prawdziwa
paella, oraz że ta, która podają nie ma z tym daniem nic wspólnego, ale
cyt. " w Polsce nie da sie zrobić paelli" Szczyt bezczelności, nie ma co
komentować... Po czym dodała jeszcze "ale klienci sie nie skarżą" czy coś w
tym stylu...
To chyba ten tupet nas tak osłabił, bo zapłaciliśmy bez gadania rachunek,
zostawiając ledwie ruszoną "paellę." Tak czy inaczej to przykre, ze ludziom
nie wydaje się nieuczciwe oferowanie pod oryginalną nazwą dań, które nie
mają nic wspólnego z pierwowzorem.

Reasumując, wizyta w tej knajpie zakonczyła się dla nas rozczarowaniem i
niesmakiem i szczerze ją odradzam - no chyba, że ktoś chce po prostu napić
się piwa....
Obserwuj wątek
    • Gość: gazeciorek Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.05, 22:23
      dziękuję za ostrzeżenie.
      zatem napiję się tam tylko piwa, które na wszelki wypadek przyniosę ze sobą :)
    • Gość: Zosia Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: *.cust.tele2.pl 06.09.05, 00:04
      Hmm, zaraz po otwarciu bylam tam 2 lub 3 razy "na obiedzie", cudzyslowie
      dlatego,ze osobiscie chyba niczego nie zamawialam (odwieczna dieta;)),
      probowalam natomiast dan znajomych. Skubnelam z paru talerzy i wszystko bylo
      jakies takie albo pozbawione smaku, albo po prostu niesmaczne! Szkoda! Tym
      bardziej, ze chyba prowadza to ludzie, ktorzy posiadaja Mexico Bar i Havana
      Club - a w nich, przynajmniej w Mexico - jedzenie jest swietne! Wszystkim
      znajomym tez nie przypadly do smaku potrawy z Espanioli! Dlatego wlasnie nigdy
      wiecej juz sie tam nie pojawilam. Uwielbiam kuchnie hiszpanska i znam sie
      troche na niej, a w Espanioli niestety zasmakowac jej nie mozna :(

P.S. Choc lubie jedzenie w Mexico Barze, to raz zaserwowano mi zamiast Chorizo
      (pyszna hiszpanska kielbasa) - zwykla polska kielbase!!! A kelnerka z poczatku
      chciala mi wmowic, ze to na pewno chorizo :) Poprosilam wtedy, zeby jednak
      zapytala sie kucharza i nie wmawiala mi takich glupot. Efekt - nie policzono mi
      tego dania. Zachowali twarz:) Ale to zdarzylo mi sie tylko raz z takim
      oszukanstwem.
    • Gość: klops Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: *.visp.energis.pl 07.09.05, 16:42
      Za paelle, ktora ani nie wyglada, ani nie spakuje jak paella - nie zaplacilabym
      nawet zlotowki! ...nawet bedac 'w szoku'!
      • Gość: coll Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.05, 17:40
        Gość portalu: klops napisał(a):

> Za paelle, ktora ani nie wyglada, ani nie spakuje jak paella - nie
        zaplacilabym
        >
        > nawet zlotowki! ...nawet bedac 'w szoku'!

I dobrze byś zrobiła. Moze i ja się tego kiedyś nauczę....
    • Gość: q Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: 81.219.224.* 07.09.05, 17:56
      to potwierdzenie mojej tezy, że nie jada się tam, gdzie na każdym stoliku jest
      tylko piwo :-) ale do tej pory to było tylko moje przypuszczenie :-)))
    • Gość: amapola Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.09.05, 18:45
      To dziwne, bo zawsze kiedy tam jestem, każdy coś je, a ludzie przed knajpą
      czekają aż zwolni sie miejsce,hmm. Moi znajomi hiszpanie też często bywają w
      espanioli i sobie chwalą. Cóż, może niech każdy za siebie się wypowiada w
      kwestii smaku, zanim będzie "ostrzegał" innych.
      • Gość: selena Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.09.05, 20:36
        buhaha obrazony wlasciciel sie odezwal
        • Gość: Zosia Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: *.cust.tele2.pl 07.09.05, 22:52
          Gość: amapola 07.09.05, 18:45 + odpowiedz

To dziwne, bo zawsze kiedy tam jestem, każdy coś je, a ludzie przed knajpą
          czekają aż zwolni sie miejsce,hmm. Moi znajomi hiszpanie też często bywają w
          espanioli i sobie chwalą. Cóż, może niech każdy za siebie się wypowiada w
          kwestii smaku, zanim będzie "ostrzegał" innych.

Ale przeciez mowimy za siebie... :) I ostrzegamy, bo mamy wlasnie takie, nie
          inne, doswiadczenia! Jesli znajdzie sie na forum wiecej osob, chwalacych te
          knajpe, to ok - ich sprawa, ich smak, ich wybor. Ale dzieki wolnosci slowa ja
          moge glosno mowic, ze pa paru razach w Espanioli - nie wroce juz tam i nie
          zamowie zadnego jedzenia! Sorry...
    • Gość: amapola Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.09.05, 20:48
      No pewnie, bo jak ktoś ma inne zdanie to na pewno właściciel. śmieszna jesteś,
      na szczęście niedaleko jest Pizza Hut i Mc Donald więc smacznego.
    • Gość: minia Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.05, 08:22
      Ja tam już kilka razy zawiodłam się na kuchni, prawdę mówiąc jeszcze nic
      dobrego oprócz kawy nie udało mi się tam zamówić. A próbowałam zupy z cukini,
      sałatki z tuńczykiem, warzyw duszonych itp. Wszystko bez smaku, po prostu
      niedobre.
      • Gość: Loki Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: 5.6.1D* / 195.75.14.* 08.09.05, 09:28
        Kiedy bylem tam raz jakas zimna pora roku, powiedzieli ze nie maja gazpacho bo
        to nie jest sezon (to rozumiem), ale w lecie gazpacho bylo zrobione nie ze
        swiezych pomidorow, ale takich z puszki. Po kilku lyzkach oddalem je i tez mi
        za to nie policzyli.... dziwne, ze nie potrafia tego dobrze zrobic. Jesli
        chodzi o paelle to nie jest taka zla....przynajmniej mi smakuje.
    • Gość: drom Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.05, 10:13
      tez tam bylem zaraz po otwarciu i choc nie znam sie jakos czczegolnie na
      hiszpanskiej kuchni to jedyne pozytywne wspomnienia dotycza slicznych kafli
      podlogowych ;-)
      reszta wystroju jak i kuchnia trąci niedopracowaniem .. niestety :-(
      i to w takim stopniu, ze wiecej tam juz nie zajzalem i pewnie nie zajze ...
    • sothis666 tak 08.09.05, 10:21
      Niestety, zgadzam sie z autorką wątku.
      Tam potrafia zrobić bakłażanowi coś takiego,
      że potem wykorzysta go już tylko szewc.
      Niestety.
    • nelka To masz szczęście, że nie zamówiliście sangri ! 08.09.05, 11:28
      to co nam podali, wyglądało jak woda po wyżęciu ścierki do podłogi, i
      usłyszałam ten sam tekst :
      my wiemy jak wygląda i jak smakuje sangria, ale to jest taka nasza sangria.
      Ale sałatka z kurczakiem mi tam smakuje, a wina więcej już nie zamawiam,
      żadnego.
    • Gość: vvvika Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.08.14, 13:06
      Dziwne bo ja też już tam byłam parę razy i z dziećmi i ze znajomymi na meczu w czasie mistrzostw świata piłki nożnej i jakoś nikt z nas się i zatruł-drinki ,desery,kawa pycha , przystawki-grzanki na ciepło z różnymi dodatkami np. z wędzonym łososiem też pycha tak samo makarony i dania dla dzieci oraz pizze, wszystko było ciepłe, smaczne i krótki czas oczekiwania, a kelnerzy bardzo mili i przystojni ;-)
      • mozambique Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług 07.08.14, 11:50
        bzyknął cie ktory ze wpisujesz sie w watku sprzed 9 lat ??????????
    • julian_07l Re: taverna espanola w Rynku - ostrzeżenie - dług 05.09.15, 21:02
      DRAMAT! Ale to mój błąd bo bawiąc się w sapera trafiłem na minę! Powinienem przeczytać recenzje na tej stronie. Od początku - obsługa dosyć nieśmiała intelektualnie. W trakcie czekania w ogródku na zamówioną potrawę żebrały rumunki. Kelnerki powinny je wyprosić żeby nie przeszkadzały gościom, tymczasem całkowicie zignorowały temat! Po otrzymaniu paelli z owocami morza....GNIOT! Zimne!! Małże nieświeże! TURBO twarda ośmiornica, BARDZO wyraźny smak vegety! Po prostu wstrętne! Razem z żoną zjedliśmy kilka widelców tego czegoś i poprosiliśmy o rachunek(brak asertywności z naszej strony). Kelnerki obserwując jak nam "smakowało" podstępnie się zamieniły i jakaś inna BARDZO szybko nas skasowała nawet nie pytając jak nam to padło smakowało - bo po co usłyszeć coś niewygodnego? Podsumowując - DRAMAT!!! Odradzam każdemu! Bo ja boję się o swój żołądek jutro rano!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka