Dodaj do ulubionych

Tramwaje ciągle wakacyjne

06.09.05, 06:23
Rok temu Sz. Pan Vice-Prezio Sławek Najniger mówił, że we Wrocławiu jest za
dużo linii tramwajowych, trzeba trochę pokasować, a pobudować więcej dróg -
dla autek buców z Urzędu oczywiście. Słyszałem, że ostatnio w sposób cudowny
(jak wyjście sowietów z Czech a Słowacji) zmienił zdanie. Trzeba rozwijać
komunikację szynową - oczywiście przy ogólnej panaprezydenckiej indolencji -
równie idiotycznie. Nikogo nie słuchają - wiedzą lepiej, najlepiej, bo to Oni
rządzą i basta!
A skąd ta zmiana poglądów?
Znów oczywiście - kasa! UE daje kasę na tory - nie drogi... Proste? A jak jest
duża kasa, to zawsze coś dla siebie się skroi...
Obserwuj wątek
    • adminn Re: Tramwaje ciągle wakacyjne 06.09.05, 06:54
      Kiedyś pisałem i nic się nie zmieniło
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=22581241
      Od 06 kwietnia autobusy, którymi jeżdżę 135 i 127 po godz. 21.30 ograniczyły
      częstotliwość kursowania i jeżdżą co pół godziny. Przecież to są linie, które
      łączą ogromne blokowiska takie jak Kozanów i Popowice z centrum. Na tych
      osiedlach mieszka mnóstwo ludzi. Nastąpiło to w dodatku w momencie kiedy z
      zachodnich części miasta nie można dojechać tramwajami do centrum.

Po ubiegłorocznych podwyżkach cen i likwidacjach linii 23 i 21 MPK robi
      wszystko aby ludzie przestali kupować bilety i przesiedli się do samochodów.

Nie jest w porządku takie traktowanie pasażerów przez monopolistę
      • margaret74 Re: Tramwaje ciągle wakacyjne 06.09.05, 08:44
        A ja wysłałam maila w sprawie 135 o przywróceniu częstotliwości porannych
        kursów - przed godz.6 rano. Bo już na samej pętli na Kozanowie jest załadowany
        autobus. Zobaczymy co odpowiedzą.
        • adminn Re: Tramwaje ciągle wakacyjne 06.09.05, 09:25
          A gdzie wysłałaś? Może mi podać mail? Też wyślę na temat kursów wieczornych :)
    • Gość: JarekL Re: Tramwaje ciągle wakacyjne IP: 5.6.1D* / *.whirlpool.com 06.09.05, 07:41
      Wladze nie przejmuja sie potrzebami mieszkancow... ich interesuje droga do
      wlasnego domu. Reszta niech sie martwi sama. Buduje sie troche nowych drog, ale
      jakos nie slyszalem o budowie nowych linii tramwajowych. A autobusy coraz
      slabiej sobie radza z wzrastajacymi ilosciami pasazerow.
    • Gość: Analfabeta Re: Tramwaje ciągle wakacyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 09:29
      Nijak nie mogę pojąc jak można w porze kiedy powtarza sie zwiększony ruch
      turystyczny wymyślęc pojęcie wakacje. To chyba jakiś analfabeta wymyślił, bowiem
      wszystkim wiadomo iż w tak zwanej porze wakacyjnej panuje większy ruch są
      dodatkowe pociągi autobusy wszędzie tylko nie u nas we Wrocławiu
      • Gość: dzidzi Re: Tramwaje ciągle wakacyjne IP: *.magit.com.pl 06.09.05, 10:48
        a może by tak "2" zostawić na obecnej trasie, a "17" puścić tylko od pętli na
        Krzykach? - Klecina nie ma bezpośredniego połączenia z Biskupinem.
        • kukus68 Re: Tramwaje ciągle wakacyjne 06.09.05, 11:05
          Klecina ma niewiele połączeń z jakimkolwiek miejscem. To osiedle ciągle się
          rozbudowuje i ma coraz więcej mieszkańców. Coraz więcej ludzi pracuje na
          Klecinie a połączenie z innymi rejonami miasta jest jak za króla ćwieczka.
      • Gość: Fakir Re: Tramwaje ciągle wakacyjne IP: 195.117.40.* 06.09.05, 12:10
        ale komunikacja miejska z ruchem turystycznym zbyt wiele nie ma wspólnego. W
        końcu kilkaset tysiecy ludzi jeżdzacych na stałych trasach typu nauka/praca - dom
        wujeżdza z miasta a turyści raczej spacerują lub jeżdzż własnym środkiem
        transportu (autokar, samochód, rzadziej KM - chocby ze względu na nieznajomośc
        linii)
    • tram_ktos Re: Tramwaje ciągle wakacyjne 06.09.05, 14:59
      Ja się tylko nadziwić nie mogę pomysłowości naszych władz. Najpierw likwidacja
      linii 21 i 23 poprzez ich zawieszenie (przynajmniej można kupić bilet okresowy -
      piszę, bo inaczej zaraz svarte o tym przypomni), teraz przedłużenie wakacji.
      Moim zdaniem podejście do komunikacji miejskiej jest u nas beznadziejne. W
      zasadzie ma ona funkcjonować tak, by samochodom nie przeszkadzać zbytnio.
      Stworzenie "zielonej fali" dla tramwajów wciąż pozostaje w sferze science-
      fiction. Szkielet komunikacji szynowej nie ulega zmianom, mimo że miasto się
      rozrasta. Aż trudno uwierzyć, że w trudnych, powojennych latach zrealizowano
      takie inwestycje jak np. drugi tor na Leśnicę, tramwaj na Klecinę, itp.
      Tymczasem osiedla z lat 70-tych i 80-tych nie doczekały się budowy torowisk. W
      przypadku osiedli budowanych współcześnie nikt już chyba nawet torowisk nie
      planuje.
      Obecne prace to praktycznie wyłącznie remonty, pozwalające na utrzymanie
      dotychczasowych połączeń. A i one, nierzadko, robione są w nietrwałej
      technologii.
      • Gość: silas Re: Tramwaje ciągle wakacyjne IP: *.glzy.uf.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 18:23
        co racja to racja, tylko że to chyba jest typowe dla całej Polski - jeśli znasz
        jakieś przykłady rozbudowy sieci tramawajowej w naszym kraju to podaj, bo
        jestem ciekawy, jak to jest że gdzieś tam jednak można a u nas nie, bo nie:)
        • Gość: ep Re: Tramwaje ciągle wakacyjne IP: *.devs.futuro.pl 06.09.05, 20:47
          w warszawie rozwijaja siec komunikacji szynowej. dla mnie nie ma innej
          alternatywy poza samochodem. przebic sie z jednego kranca wroclawia na drugi
          przy pomocy komunikacji miejskiej to 2 godziny. autem 30 minut.
        • tram_ktos proszę bardzo - przykłady 07.09.05, 10:42
          Swego rodzaju fenomenem tramwajowym jest Elbląg. To stosunkowo niewielkie (jak
          na "miasto tramwajowe"), 150-tysięczne miasto nie tylko rozbudowuje swoją sieć
          tramwajową, ale także kupuje niskopodłogowe tramwaje. W tym roku rozstrzygnięto
          przetag, który wygrała bydgoska PESA. Więcej o elbląskich tramwajach można
          znaleźć na forum "Tramwaje".
          Wśród wielkich miast prym wiedzie Kraków, który sukcesywnie realizuje budowę
          szybkiego tramwaju. Obejmuje ona nie tylko modernizację istniejących, lecz
          także budowę zupełnie nowych odcinków torowisk. Do tego dochodzą jeszcze zakupy
          niskopodłogowców w liczbach, o jakich Wrocław mógłby sobie pomarzyć. Ostatnio
          rozpisano przetarg na dostawę bagatela 24 składów. Gdy zostaną one dostarczone,
          w Krakowie będzie ok. 50 niskopodłogowców. A Wrocław, jak wiadomo, ma pewne 8
          tramwajów i może 9 dodatkowo.
          W Poznaniu dużo działo się w latach 90-tych, kiedy od zera zbudowano Poznański
          Szybki Tramwaj. 6-kilometrowa trasa jest zupełnie bezkolizyjna. Potem nastąpił
          pewien przestój w rozwoju torowisk, ale obecnie Poznań znów zaczął poważnie
          myśleć o rozwoju trakcji tramwajowej. Wystarczy popatrzeć na projekty zgłaszane
          do dofinansowania z UE.
          Warszawa nie wyróżnia się jak dotąd szczególnie (poza planami). Oddano do
          użytku 1 całkowicie nowy odcinek torowiska (chyba ok. 3 km). Plany są natomiast
          potężne, ale trudno powiedzieć czy i kiedy zostaną zrealizowane.
          • Gość: silas Re: proszę bardzo - przykłady IP: *.glzy.uf.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 14:13
            dzięki za info - czyli jednak można, jeśli się chce i wie się jak. A kiedy tak
            u nas będzie?
    • mills Tramwaje już nie wakacyjne 09.09.05, 00:32
      www.zdik.wroc.pl/ogloszenia/show-content.html?Id=1764
      Czemu 2 i 10 będą kursowały przez Most Grunwaldzki? Czy to tylko z powodu
      zapchania Szczytnickiej czy jakaś dłuższa zmiana?

Swoją drogą nie wiedziałem, że przybyło nam nowe skrzyżowanie.

> i otwarciem dla ruchu kołowego prawoskrętu z ul. Grunwaldzkiej w Wybrzeże
      Wyspiańskiego (w kierunku Biskupina i Sępolna)

I to jeszcze ZDiK pisze takie rzeczy. Łomatkoboska.
      • mills Re: Tramwaje już nie wakacyjne 09.09.05, 00:34
        Dobra, 70 też jedzie przez Most Grunwaldzki. Więc wychodzi na to, żeby nie
        odblokować chociaż trochę Sczytnicką (w sumie i tak jeździ tam spora liczba
        autobusów), a i dzięki temu szybciej do miasta się bedzie można tramem dostać.
        • mills Re: Tramwaje już nie wakacyjne 09.09.05, 00:35
          Miało być "odblokować" a nie "nie odblokować". My bad.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka