Dodaj do ulubionych

Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i Wroc

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.05, 00:36
Euro 2012 nie dla Krakowa i Poznania

Artur Brzozowski 08-09-2005 , ostatnia aktualizacja 07-09-2005 19:05
GAZETA WYBORCZA

Warszawa, Chorzów, Gdańsk i Wrocław to miasta, które PZPN i Ministerstwo
Sportu zgłosiły do organizacji finałów piłkarskich mistrzostw Europy w 2012
roku, które Polska chce przeprowadzić wraz z Ukrainą. Z listy ewentualnych
organizatorów wypadły Kraków i Poznań, co wywołało wściekłość u
przedstawicieli tych miast.

Polska i Ukraina kilka tygodni temu oficjalnie wyraziły chęć wspólnej
organizacji ME i zgłosiły po sześć miast, w których byłyby rozgrywane mecze.
Polska wybrała: Warszawę, Chorzów, Kraków, Poznań, Wrocław, Gdańsk, a w
rezerwie była Bydgoszcz. Jednak 12 sierpnia UEFA wysłała komunikat, w którym
poinformowała, że finały rozgrywane będą tylko w ośmiu miastach (po cztery w
każdym z krajów) i zarówno Polacy, jak i Ukraińcy musieli okroić swoje
kandydatury.

Ostateczną decyzję podjęto wczoraj w Ministerstwie Sportu. W spotkaniu u
ministra Jerzego Ciszewskiego wzięli udział wysłannicy sześciu polskich
miast, prezes PZPN Michał Listkiewicz oraz przedstawiciele firmy KPMG, która
pomagała Polakom przygotować ofertę do UEFA.

- Przez ponad godzinę minister i prezes Listkiewicz opowiadali ogólnie o
ofertach każdego z miast, o szansach Polski, ale ciągle bez żadnych
konkretów - opowiada nasz rozmówca pragnący zachować anonimowość. - Wreszcie
jeden z uczestników spotkania nie wytrzymał i zaapelował: - Panowie, nie
trzymajcie nas dłużej w niepewności i powiedzcie, które miasta znalazły się w
czwórce. Zapadła długa cisza. Minister Ciszewski i prezes Listkiewicz
spuścili wzrok i nie byli chętni do zabrania głosu. W końcu o decyzjach
poinformował Adam Olkowicz, pełnomocnik PZPN do spraw organizacji ME w 2012
roku - tłumaczy nasz rozmówca.

Informacja, że za burtą znalazły się Poznań i Kraków, wywołała wściekłość
przedstawicieli tych miast. Szczególnie nerwowo zareagował delegat z Poznania
Stefan Antkowiak, członek prezydium PZPN . - Przecież my już tyle zrobiliśmy
na naszym stadionie! Co ja powiem prezydentowi? - rozpaczliwie pytał
Antkowiak.

Nie wzbudziły wątpliwości kandydatury Warszawy i Chorzowa. W stolicy Polski
miałby zostać rozegrany mecz otwarcia finałów, a w Chorzowie jeden z
pófinałów. Według Ciszewskiego najlepszy wniosek opracował Wrocław i to on
wraz z Gdańskiem znalazł się w gronie wybranych. Na finały ME Wrocław chce
zmodernizować Stadion Olimpijski, a Gdańsk zamierza wybudować zupełnie nowy
obiekt, który ma nosić nazwę Arena Bałtycka.

Ukraińcy wybrali: Kijów, Lwów, Donieck i Dniepropietrowsk. Z list skreślono
Odessę i Charków.

Przedstawiciele PZPN i Ministerstwa Sportu wierzą, że Polska i Ukraina mają
duże szanse, aby dostać się do finałowej trójki państw, z których UEFA wyłoni
organizatora mistrzostw. Decyzja ma zapaść 8 listopada. Największe szanse
przyznaje się jednak kandydaturze Włoch i Grecji.

Organizator Euro 2012 ogłoszony zostanie w grudniu 2006 roku.
Obserwuj wątek
    • Gość: ! hmmm......... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.05, 00:38
      (...)
      Według Ciszewskiego najlepszy wniosek opracował Wrocław i to on
      wraz z Gdańskiem znalazł się w gronie wybranych. Na finały ME Wrocław chce
      zmodernizować Stadion Olimpijski,
      (...)
      • luka182 Re: hmmm......... 08.09.05, 01:51
        Szkoda troche Poznania.. Chociaz przez to, ze tam ostatnimi laty na meczach
        najwiecej ludu przychodzilo...
        • preslaw Re: hmmm......... 08.09.05, 10:52
          Cieszy mnie niezwykle informacja, że może zostać zmodernizowany Stadion
          Olimpijski, choć mam wątplwiości, czy to nie jest za mały obiekt na tego typu
          imprezę. Poza tym nie rozumiem, dlaczego wypadł Kraków, wszak to tam jest chyba
          w tej chwili stolica polskiej piłki nożnej, jakkolwiek by ona wyglądała, chyba
          że decydujące sa zupłełnie inne względy. Ale na piłce to ja się nie znam...
    • Gość: kotbehemot Mój bezczelny komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 11:17
      jest następujący:

muahahahahahahahahahaha;D ;D ;D :)
      • preslaw Re: Mój bezczelny komentarz 08.09.05, 11:27
        A do czego jest ten twój komentarz?
        • Gość: wiecie_kto Re: Mój bezczelny komentarz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.05, 12:09
          No i dobrze! Popieram.
          • Gość: wiecie_kto Poznan znów bez honoru IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.05, 15:22
            rozumiem, że trudno przełknąc kolejną porażkę ale chyba można zachowac więcej
            honoru niż to się dzieje w komentarzach np na forum Poznań.
            Wrocłąw i Gdańsk sa mieszane z błotem. Poznaniacy chyba naprawde sądzą, że ich
            miasto jest czymś szczególnym... żałosne.
            • luka182 Re: Poznan znów bez honoru 08.09.05, 15:52
              No to już mi nie jest szkoda poznaniaków i ich kozłów.. :P
            • preslaw Re: Poznań z honorem 08.09.05, 16:02
              Zamieszczam obszerny cytat z forum Poznań inwestycje. Chyba nie jest tak, że
              wieszją psy na Wrocłaiu, a przynajmniej nie wszytscy

< Poznań najlepszą gminą - jakaś paranoja chyba... IP: 62.29.137.*
              Jestem Poznanczykiem. Bezsprzecznie. Dlatego po lekturze paradoksalnie
              doszedlem do wniosku, ze mam juz po dziurki w uszach tego samozadowolenia
              wladz. Wygrywania rankingow podczas, gdy w miescie panuje marazm. SKAD SIE TO
              BIERZE? O CO CHODZI? Przeciez wiemy, ze Poznaniowi daleko od miasta z klasa.>

< zGADZAM SIĘ W PEŁNI!!! SĄ LEPSZE MIASTA I LEPSZE INWESTYCJE!!!
              NIE MA TO JAK PARALIZATOR - PAN PREZYDENT GROBELNY I JEGO ŚWITA.
              JAK TAK DALEJ BĘDZIE, TO WKRÓTCE POZNAŃ BĘDZIE ZAŚCIANKIEM DUŻYCH MIAST W
              POLSCE>

< Odsyłam na analogiczne forum Wrocławskie, tam już śmieją się z Poznania.
              Jesteśmy zadufani w sobie (patrz Grobelny) a inwestorzy nam uciekają.
              We Wrocku prawie co dziennie słyszę o nowej inwestycji a w Poznaniu o nowych
              zwolnieniach w zakładach. Co jest nie tak w Poznaniu??????? >

< Może coś należy zrobić? Rozwiązać nasze ślepe władze?????????>

< Do wyborów samorządowych jeszcze rok.
              Mam nadzieję, iż Panu Grobelnemu, Kyserowi i Frankiewiczowi
              podzięujemy w bardzo kulturalny i demokratyczny sposób.
              Nie wybierając ich na kolejną kadencję.>

< Pytanie rysuje się niesttey inne. Kogo poprzeć, komu zaufać??

Wszystko lgnie do sejmu i senatu. Niemniej jednak mam nadzieję, iż w tym roku
              wyklaruje się nowa siła. Bowiem póki co to w Poznaniu mamy naprawdę próżnię
              polityczną. Wszystkie organizacje wypalone.Młodym nikt nie ufa, starych wszyscy
              mają dość.
              Błędne koło.>

< Brakuje silnego, progospodarczego ugrupowania. Zbudowanego na bazie
              specjalistów, a nie kolesi.
              Brakuje jasnych celów. Do tego Rada Miasta mimo redukcji cały czas jest zbyt
              liczna. Panuje ogólny chaos. Sprawy miasta schodzą na dalszy plan w stosunku do
              interesu partii. Jest to pochodna całej orynacji wyborczej, która nie
              odzwierciedla rzeczywistego poparcia dla kandydatów i uzależniona jest od
              ogólnego poparcia dla danej partii. Zatem kandydat by mieć szanse na dostanie
              się do RM, sejmu, czy senatu musi się sprzedać. A to kosztuje...tzw. lojalność.
              Weksle samoobrony są tego jaskrawym przykładem.>

< Z tym trzeba walczyć!!!!>

< A we Wrocławiu jest LG:):):)>

< znowu Wroclaw lepszy :( Ale dobeze ,ze to w sumie nie tak daleko ,moze i nam
              cos skapnie >
              • Gość: ! Przygotowanie oferty / profesjonalizm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.05, 20:14
                Po raz kolejny okazało się, że wygrywają nie ci co dużo gadają i się
                wywyższają, tylko ci, którzy są lepiej przygotowani, potrafią przygotować dobrą
                ofertę i działają profesjonalnie. W Poznaniu i Krakowie chyba sądzili, że
                zostaną wybrani za zasługi i na piękne oczy... NIE TE CZASY!
                • Gość: antoslaw Re: Przygotowanie oferty / profesjonalizm IP: *.neting.com.pl / *.neting.pl 08.09.05, 20:24
                  W Poznaniu i Krakowie chyba sądzili, że
                  > zostaną wybrani za zasługi i na piękne oczy... NIE TE CZASY!

Albo za "pierwsze" miejsca w rankingach hehe.
                  • Gość: ! Re: Przygotowanie oferty / profesjonalizm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.05, 20:30
                    :)))
                    • martouf Re: Przygotowanie oferty / profesjonalizm 08.09.05, 21:51
                      A ja bym chciał żeby Wrocław był przykładem, za którym pójdą inne miasta, takim
                      motorem napędowym, żeby inni patrzyli i uczyli się pozyskiwać inwestycje.
                      Chciałbym rozwoju innych polskich miast, już nie mówię o Poznaniu czy Krakowie
                      ale nie wiem, o takiej Częstochowie czy Bydgoszczy. Chciałbym zeby Polska
                      wreszcie zaczęła się intensywnie rozwijać jako kraj.
                      • Gość: ! Re: Przygotowanie oferty / profesjonalizm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.05, 21:53
                        Ja również.
                        • Gość: Jacek Re: Przygotowanie oferty / profesjonalizm IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 08:18
                          A ja bym chciał aby Wrocław miał taki stadion jak ma Poznań

stadiony.net/stadiums/poland.php?incStadium=lech
                          • garym Re: Przygotowanie oferty / profesjonalizm 09.09.05, 09:55
                            a kto mialby na nim grac

dla drugo/trzecio ligowego zespolu nie oplaca sie takiego stadionu budowac
                            • Gość: Jacek Re: Przygotowanie oferty / profesjonalizm IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 10:02
                              I-ej ligi nie będzie dopóki nie będzie stadionu, bo obecnie żaden we Wrocławiu
                              nie spełnia wymogów PZPN.

A Śląsk ma szanse awansować ale bez stadionu daremny trud. Poniżej tabela II
                              ligi dla tych co się nie interesują a mają dużo do powiedzenia.
                              sport.onet.pl/1020297,278,309255,art,dyscyplina.html
                    • preslaw Re: Przygotowanie oferty / profesjonalizm 08.09.05, 21:53
                      W świetle ostatnich sukcesów inwestycjynych Wrocławia rzeczywiście rankingi
                      wydają się nieco, by łagodnie to nazwać, nieadekwatne. Ciekawy jestem, czy
                      rankingi w różnych dziedzianch, które będą się pojawiały w przyszłości
                      uwzględniać będą, to co dzieje się we Wrocławiu pod względem inwestycji.
                • Gość: ar Profesjonalny PZPN? IP: *.chello.pl 09.09.05, 09:33
                  Gość portalu: ! napisał(a):
                  > W Poznaniu i Krakowie chyba sądzili, że
                  > zostaną wybrani za zasługi i na piękne oczy... NIE TE CZASY!

Nie, wcale tak nie myśleliśmy. Gdybyśmy wiedzieli, że wystarczy przedstawić
                  kolorowe projekty...

Szczerze mówiąc wydawało mi się, że to raczej Listkiewicz i PZPN są
                  niedzisiejsi, a tu niespodzianka. Wystarczyła jedna decyzja i już
                  najnowocześniejsze miasto Polski zapomina o smrodzie korupcji i postępowaniach
                  prokuratorskich i uważa PZPN za organizację kryształowo czystą i działającą w
                  pełni profesjonalnie.
                  Być może Wasz zapał ostygnie, gdy posunięcia betonu Listkiewicza zdyskwalifikują
                  reprezentację Polski z mistrzostw świata. Ambicje ustawionych do zwycięstw przez
                  Wisłę Henryka Kasperczaka piłkarzy są przecież mniej ważne od kilku stołków.

Uchował się jeszcze w tym mieście jakiś rozsądny lwowiak?
                  • preslaw Re: Profesjonalny PZPN? 09.09.05, 09:40
                    Nie spodziewaj się wielu postów w rekacji na swoją wypowiedź, bo za mało użyłeś
                    inwektyw. Mieszkańcy najnowocześniejszego miasta w Polsce, które zapomniało o
                    smordzie korupcji i postępowaniach prokuratorskich reagują tylko powyżej
                    pewnego poziomu. Myślę jednak, że nie jest wykluczone, że pojawi się np. łoś...
                    • Gość: Rafis mój komentarz IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.09.05, 10:36
                      do tej całej sytuacji i zachowania ludzi z pewnego miasta, słow apiosenki
                      Janerki:

" Wrocław się uśmiecha, Wrocław trochę drwii" ;)
                      • martouf Re: mój komentarz 09.09.05, 10:57
                        Szok po decyzji PZPN w sprawie organizacji ME

ostatnia aktualizacja 09-09-2005 10:12

Zaszokowany jest Kraków, zaszokowany jest Poznań, nabrały wody w usta miasta,
                        które znalazły się na liście wybrańców. Według PZPN do organizacji piłkarskich
                        mistrzostw Europy 2012 nadają się tylko Chorzów, Gdańsk, Warszawa i Wrocław.

O sprawie informowaliśmy wczoraj: PZPN wynajął firmę konsultingową KPMG, by
                        spośród miast-kandydatów do organizacji ME wybrała najlepszych, bo ponoć UEFA
                        zażądała skrócenia listy z sześciu do czterech. I w ten sposób Kraków znalazł
                        się na szóstym, ostatnim miejscu. Przyczyną miała być... mała atrakcyjność
                        miasta. Kiedy wczoraj pytaliśmy o szczegóły ministra sportu Jerzego
                        Ciszewskiego, uchylił rąbka tajemnicy, że w zgłoszeniu Krakowa zadeklarowano
                        stadion na 27 tys. widzów, a UEFA wymaga 30 tys. Prezes PZPN Michał Listkiewicz
                        był dla nas nieuchwytny.

Wczoraj badaliśmy sprawę nieszczęsnych 27 tys., bo wydawało nam się, że obiekt
                        Wisły miał być przystosowany do przyjęcia większej liczby widzów. Architektem
                        przebudowywanego stadionu jest Wojciech Obtułowicz: - To skandal, że ktoś chce
                        powalić kandydaturę stadionu w Krakowie i niesie takie hiobowe informacje! -
                        mówił zbulwersowany. - Już w lutym pojemność stadionu została przeprojektowana
                        pod kątem kandydatury Krakowa do Euro 2012 i zwiększona do 30 560 widzów. Nowy
                        projekt spełnia wszystkie normy wraz z zadaszeniem obiektu.

Potwierdza to samo rzecznik Wisły Jerzy Jurczyński. - Od razu widać, że to jakaś
                        nieczysta sprawa - dodaje. Przypomina, że choć tak wielu piłkarzy z Wisły grało
                        i gra w reprezentacji Polski, od dawna nie przyznano nam organizacji meczu
                        międzypaństwowego. - Tak wiele zrobiliśmy w sprawie przebudowy stadionu i teraz
                        przegrywamy z Gdańskiem i Wrocławiem, które nie zrobiły nic?! - pyta Jurczyński.

Jeśli jednak nie ma antykrakowskiego spisku (choć akurat o tym wiele się w
                        Krakowie mówi), to kto z samorządu popełnił błąd, podając w zgłoszeniu
                        nieaktualne dane o stadionie? Więcej będzie wiadomo po powrocie prezydenta Jacka
                        Majchrowskiego z zagranicy. Co jednak zrobią z niekorzystną decyzją władze
                        województwa? - To niepoważna decyzja. Będziemy protestować, chcemy wybrać
                        najskuteczniejszą drogę do zmiany decyzji przez Warszawę - mówił nam wczoraj
                        wicemarszałek województwa małopolskiego Witold Śmiałek.

Władze Poznania zwołały wczoraj konferencję prasową, na której oświadczono, że
                        miasto nie zrezygnuje z ubiegania się o organizację. Przypomniano też, że PZPN
                        nie poinformował kandydatów o stawianych wymaganiach.

Minister Ciszewski próbuje uspokoić wzburzenie w Krakowie i Poznaniu. - Chcemy,
                        aby nadal o Euro ubiegała się cała szóstka, bo to korzystne i dla nas, i dla
                        tych miast. Ranking musieliśmy zrobić, bo wyraźnie żądała tego UEFA. To jednak
                        ona dokona ostatecznego wyboru miast. Obecną listę należy traktować jako roboczą
                        i nie wykluczam jej weryfikacji. Prawdziwy wyścig zacznie się po 8 listopada,
                        gdy okaże się, czy Polska z Ukrainą znalazły się w trójce finałowej kandydatów -
                        twierdzi min. Ciszewski.

Wczoraj nie udało nam się uzyskać szczegółowych informacji dotyczących rankingu
                        sporządzanego przez firmę KPMG. Nie wiemy też, co zrobią władze PZPN w sytuacji,
                        gdy doszło do ewidentnego przekłamania dotyczącego informacji o pojemności
                        wiślackiego stadionu.

--------

P.s. Oni tylko wciąż gadają o stadionie, że to wszystko wina stadionu. Czy oni
                        wreszcie przejrzą na oczy ile czynników jest ważnych przy wyborze takiego miasta????
    • Gość: kóń Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 09.09.05, 10:57
      misiek.pop.e-wro.pl/bonczek/konwiarz/stadion.htm
      www.wroclaw.pl/m36352/p42171.aspx?select=stadion%20olimpijski
      • Gość: Rafis Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.09.05, 11:02
        jakie stadiony? przeciez stadion w Poznaniu i Krakowie po wybudowaniu bedzie
        juz archaiczny :)
        Tylko Wrocław i Gdansk sa w stanie wybudowac cos na europejskim poziomie.
        • Gość: Wrocław Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 11:07
          > Tylko Wrocław i Gdansk sa w stanie wybudowac cos na europejskim poziomie.

Europejski poziom typowego stadionu piłkarskiego nie przewiduje bieżni do o
          koła boiska. Czy tak będzie we Wrocławiu? Buduje się jeszcze czasami piłkarskie
          stadiony z bieżnią ale na pewno nie jest to europeski poziom.
          • Gość: Jacek Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 11:09
            nie wiem czemu podpisałem się Wrocław :/
            Jacek
            • Gość: Rafis Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.09.05, 11:16
              widac z eo stadionach nic nie wiesz :)
              a wyobrażasz sobie ze nowoczesne stadiony maja rozsuwane trybuny, dachy a nawet
              murawy wysówane?
              To co widac na wizualizacji to tylko propozycja jakiegos architekta. Żeby
              zaprojektowac stadion trzeba najpierw wiedziec ile ma sie kasy, za 100 mln zł
              mozna zrobic cos takiego jak na wizualce a za 100 mln EUR moxzna zrobic cos
              takiego jak pisałem czyli Europejskiego.
              Natomiast takie stadiony jak buduje Poznan i Gdansk to sie na zachodzi ejuz
              burzy.
              Berlinski stadion tez był zabytkowy i został przebudowany na jeden z
              najnowoczesniejszych obiektów Europy.
              • Gość: Jacek Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 11:21
                Jeśli to co ma Poznań i Gdańsk się burzy to czemu my we Wrocławiu chcemy
                remontować Olimpijski który powiedzmy sobie szczerze jest jeszcze bardziej
                zacofany technicznie niż stadiony w Poznaniu, Krakowie i Gdańsku?

Czy my aby mieć nowoczesny stadion też zburzymy Olimpijski? Według mnie jeśli
                tego nie zrobimy to europejski on na pewno nie będzie a to są mistrzostwa
                Europy i do czegoś to zobowiązuje.
                • Gość: Jacek Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 11:27
                  > Berlinski stadion tez był zabytkowy i został przebudowany na jeden z
                  > najnowoczesniejszych obiektów Europy.

Pytanie tylko jeszcze na co tam pozwolił konserwator zabytków a na co pozwoli u
                  nas.
              • ert3 Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i 09.09.05, 12:46
                Najlepszym rozwiązaniem byłoby rozpisanie konkursu architektonicznego na
                projekt modernizacji SO z uwzględnieniem wszystkich uwag konserwatora
                zabytków,na pewno z 20-30 projektów dałoby się wybrać coś na europejskim
                poziomie.
      • Gość: Jacek Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 11:03
        > www.wroclaw.pl/m36352/p42171.aspx?select=stadion%20olimpijski

Zwróć uwagę na tym projekcie (nie wiem jak to nazwać) na odległość trybun za
        bramkami od boiska. Bez lornetki meczu się nie obejrzy.
        • preslaw Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i 09.09.05, 11:05
          Gość portalu: Rafis napisał(a):

> jakie stadiony? przeciez stadion w Poznaniu i Krakowie po wybudowaniu bedzie
          > juz archaiczny :)
          > Tylko Wrocław i Gdansk sa w stanie wybudowac cos na europejskim poziomie.

A to dlaczego?

• Gość: hb Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.09.05, 11:27
          spójrzmy prawdzie w oczy - Stadion Olimpijski nie nadaje się do modernizacji w
          celu osiągnięcia areny piłkarskiej. owszem warto to zrobic ale dla żużla,
          lekkiej atletyki, do piłki noznej to on sie nie nadaje. nie lepiej w tym celu
          zaczac dlugo wyczekiwany remont obiektu na oporowskiej ? byl wielki szum o to
          ze stadionu gmina modernizowac nie bedzie, bo nalezy do AMW, a teraz gdy juz
          jest w rekach gminy nie robi sie z nim kompletnie nic (watek ten byl zreszta
          juz walkowany na tym forum :)). moze warto zwrocic na to uwage w kontekscie
          ostatnich sukcesow P.Dutkiewicza.
          • Gość: hb Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.09.05, 11:32
            i jeszcze jedno jezeli przypisuje sie Dutkiewiczowi wszystkie sukcesy Wrocławia
            i okolic.. to wine za porazki tez powinien byc ktos obarczony. myle sie czy
            nie ???
            • Gość: ! Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.05, 11:35
              Gość portalu: hb napisał(a):

> i jeszcze jedno jezeli przypisuje sie Dutkiewiczowi wszystkie sukcesy
              Wrocławia
              >
              > i okolic.. to wine za porazki tez powinien byc ktos obarczony. myle sie czy
              > nie ???

Oczywiście i R.D na koniec roku zawsze mówi publicznie co było sukcesem, co
              porażką, co udało się, a co nie...
          • Gość: ! Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.05, 11:32
            Właśnie ze względu na bój o te ME 2012 gruntowna przebudowa Oporowskiej została
            wyhamowana. Chodzi po prostu o to, że lwia część pieniędzy na tą modernizację
            miała pochodzić z Totalizatora Sportowego, a ta instytucja wstrzymała przekaz
            środków na modernizacje stadionów w Polsce (nowe projekty), do momentu
            rozstrzygniecia sprawy ew organizacji przez Polskę ME 2012... W przypadku
            organizacji przez nasz kraj tej imprezy cały ciężar dofinansowania przez TT
            stadionów w Polsce skupi się na tych obiektach, które staną się arenami ME 2012
            w Polsce... Tak więc należy się cieszyć, ze nasz wrocławski projekt znalazł się
            w tej czwórce. Inna sprawa to % szans Polski na otrzymanie organizacji tej
            imprezy.
            • Gość: Jacek Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 11:42
              I wychodzi na to że przez te Mistrzostwa Wrocław będzie w grudniu 2006 w
              punkcie wyjścia a np Poznań i Kraków nie czeka na nic tylko remontuje.

Ja wiem że najłatwiej powiedzieć: "Dajcie mi pieniądze z Totalizatora to ja
              wyremontuję". Tak potrafi każdy ale całą sztuką jest poradzić sobie gdy
              Toalizator pieniędzy nie chce dać.
              • Gość: ! Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.05, 11:46
                Po co wykładać samemu duże srodki na daną inwestycje (w tym przypadku
                Oporowską), jak można dostać bardzo dużo pieniędzy z innego żródła (za darmo,
                to nie kredyt z TT - nie trzeba go spłacać).
                • Gość: Jacek Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 11:51
                  Czekać można było 10 lat temu gdy był na to czas a teraz Śląsk jest bez
                  pierwszoligowego stadionu i raczej nie chcę aby awansował do I ligi bo będzie
                  wstyd gdy będzie musiał grać w Polkowicach. Na czekanie trochę już za późno.
                  • Gość: ! Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.05, 11:57
                    I co, że jest bez pierwszoligowego stadionu? To znaczy, żeby nagle miasto lekką
                    ręką wydało 40-50 mln zł, tylko dlatego, że akurat teraz Śląsk jest w czubie 2
                    ligowej tabeli? jEŻELI JEST SZANSA NA DOFINANSOWANIE, BARDZO DUŻE
                    DOFINANSOWANIE PROJEKTU - NOWEGO STADIONU TO POWINNO SIE TAK LEKKĄ RĄCZKĄ Z
                    TEGO REZYGNOWAĆ?
                    • Gość: Jacek Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 12:02
                      Gdzieś słyszałem że jeśli będą mistrzostwa (nie wiem czy to prawda) miasto
                      oprócz Olimpijskiego będzie remontować stadion na Oporowskiej jako alternatywę
                      lub bazę treningową. Czyli tak czy siak remont zrobić trzeba czy będą
                      mistrzostwa czy nie. Myślę że w jednym i drugim wypadku Totalizator pomoże więc
                      na co czekać? Jeśli nie będzie mistrzostw to i tak totalizator dofinansuje więc
                      nie wiem na co czekają.
                      • Gość: ! Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.05, 12:07
                        Drogi Jacku, jeżeli czytasz od dość dawna to forum INWESTYCJE, to doskonale
                        wiesz, ze jestem za modernizacją Oporowskiej i za silnym, pierwszoligowym
                        Śląskiem. Oczywiście, że we Wrocławiu powinien być pożądny stadion piłkarski,
                        tylko, że jeżeli pojawia się szansa dużej dotacji na taki obiekt, to chyba
                        warto wykorzystać taka szansę? Czy odbędą się ME 2012 we Wrocławiu czy nie,
                        Oporowska zostanie zmodernizowana. Tylko, że wtedy projekt może być nieco
                        skromniejszy, albo jego realizacja potrwa trochę dłużej... I trochę wiecej
                        pieniędzy bedzie musiało na niego wyłożyć miasto...
                        • Gość: Jacek Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 12:11
                          Dobra! W sumie to co mówisz o dofinansowaniu ewentualnego remontu Oporowskiej
                          to ma sens i przyjmuję to do wiadomości.
                          Dzięki za dyskusję! ;)

• Gość: ! Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.05, 12:14
                            Ja również. Pozdrawiam.
          • Gość: Jacek Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.09.05, 11:45
            Jeśli ktoś w wątku o Euro 2012 jako alternatywę dla Olimpijskiego podaje mi
            stadion na Oporwskiej to brzmi to dla mnie jednoznacznie ale mniejsza o to w
            tym wątku nie ma to znaczenia.
          • Gość: Rafis Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.09.05, 12:54
            Gość portalu: hb napisał(a):

> spójrzmy prawdzie w oczy - Stadion Olimpijski nie nadaje się do modernizacji
            w
            > celu osiągnięcia areny piłkarskiej. owszem warto to zrobic ale dla żużla,
            > lekkiej atletyki, do piłki noznej to on sie nie nadaje. nie lepiej w tym celu
            > zaczac dlugo wyczekiwany remont obiektu na oporowskiej ? byl wielki szum o to
            > ze stadionu gmina modernizowac nie bedzie, bo nalezy do AMW, a teraz gdy juz
            > jest w rekach gminy nie robi sie z nim kompletnie nic (watek ten byl zreszta
            > juz walkowany na tym forum :)). moze warto zwrocic na to uwage w kontekscie
            > ostatnich sukcesow P.Dutkiewicza.

hb ale to tylko Twoja prawda :) Ja wole spojrzec na zachód gdzie takie obiekty
            jak Olimpijski są przerabiane na cacka współczesnej inżynierii piłkarskiej heh
            Tor żyzlowy moze byc ukrywany pod trybuny.
            • Gość: hb Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.09.05, 13:45
              i wierzysz ze u nas cos takiego moze powstac z Olimpijskiego ??? znajac polską
              rzeczywistosc ten stadion bylby po modernizacji podobny do tego czegos co jest
              przedstawione na wizualce strony wroclaw.pl - a to juz totalna porazka.
              • Gość: ! Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.05, 13:50
                Wiara czyni cuda HB :) A jak do tego dojdą jeszcze pieniążki, dużo pieniążków i
                konkretny cel (ME 2012)...to all jest możliwe...
                • Gość: orzeł Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.05, 00:57
                  Najwazniejsze że Wrocław znalazł sie w tej czwórce i choć to nie koniec walki z
                  Krakowem i Poznaniem to jest to ogromny sukces naszego miasta. Właściwie to nie
                  wiem do końca komu należy dziękować, czy tylko urzednikom za perfekcyjnie
                  przygotowane plany czy może ktoś jeszcze mocno lobbował na rzecz Wocławia. Tak
                  czy inaczej naszym władzom należą sie wielkie słowa uznania. Teraz jesteśmy
                  faworytem w tym wyścigu i tej sznsy nie powinniśmy zaprzepaścić. Wolałbym
                  Kraków zamiast Chorzowa, ale to juz drugorzędna sprawa dla mnie, zresztą
                  niezdziwie się jak ostatecznie do takiej zamiany dojdzie, bo przemawia za tym
                  atrakcyjność turystyczna Kraka bez porównania z Chorzowem. Już niedługo okaże
                  sie czy wogóle mamy jakiekolwiek szanse na te mistrzostwa. Jeśli zostalibyśmy
                  wybrani do trójki ubiegajacych sie państw to mielibyśmy bardzo realne szanse na
                  rok 2016.
                  • Gość: orzeł Re: Euro 2012 - tylko Warszawa, Chorzów, Gdańsk i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.05, 01:17
                    I jeszcze słówko o stadionach. Jeśli chodzi o Olompijski to wszystko zależy od
                    projektu, napewno mozna przebudować go na nowoczesny i ciekawy stadion jenak
                    mysle że koszty takiej modernizacji moga być wieksze niz budowa od podstaw np.
                    na polach marsowych, ale może warto. Co do Oporowskiej to mam nadzieje że
                    zgodnie z zapowiedziami w najbliższym czasie powstanie sztuczne oświetlenie,
                    rozbudowa może poczekać. W razie awansu do I ligi Ślask grałby na Olimpijskim a
                    nie w Polkowicach,ale mam nadzieje że obietnice miasta wreszcie zostaną
                    dotrzymane i nie bedzie takiej potrzeby. A jeśli mowa o stadionach w Poznaniu i
                    Krakowie to wcale nie beda takie archaiczne.Na ME napewno wystarczą.Archaiczny
                    to juz raczej pozostanie Śląski w Chorzowie.
    • Gość: climec A tymczasem Poznaniacy ... IP: *.localnet / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 00:23

miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,2909834.html
      na zachęte cytat:
      " A kolega Schetyna we Wrocławiu może sobie organizować Mistrzostwa Europy, ale
      w... koszykówce. To Poznań i Kraków są piłkarskimi centrami kraju."
      • Gość: grunwald Re: A tymczasem Poznaniacy ... IP: *.qc.sympatico.ca 10.09.05, 02:02
        tam to o malo harakiri nie popelnia z tego powodu i strasznie jada niestety na
        Wroclaw. Jako Poznaniak przepraszam
        • ert3 Re: A tymczasem Poznaniacy ... 10.09.05, 11:13
          O ile porty lotnicze w Poznaniu i Krakowie są obecnie lepsze niż we Wrocławiu
          to stadiony w tych miastach,mimo że jedne z najlepszych w Polsce,nie są żadnymi
          obiektami architektonicznymi,każda trybuna z innej bajki w innym stylu i
          technologii nie tworzy całości i raczej już nie będzie tworzyć w
          przeciwieństwie do SO który po sensownej modernizacji może stać się pięknym
          nowoczesnym stadionem wielofunkcyjnym i zarazem obiektem ciekawym
          architektinicznie.
          • Gość: wiecie_kto Re: A tymczasem Poznaniacy ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.05, 17:30
            Wlasnie takie sytuacje jak ta pokazuja jaka prowincja stal sie Poznan.
            • preslaw Re: A tymczasem Poznaniacy ... 10.09.05, 18:55
              Żałosne są wypowiedzi niejako Waldy Dzikowskigo, najwidoczniej nie trzyma już
              afektu, no ale jakie imię taka wypowiedź. Niemniej jednak Grzegorz Schetyna
              jako minister sportu rónież nie napawa mnie dumą jako mieszkańca Wrocławia.
              Niech się lepeij Schetyna zajmie poprawą kondycji w swojej koszykarskiej
              drużynie a nie bierze za zarządzanie polskim sportem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka