Dodaj do ulubionych

Remont skrzyżowania Sienkiewicza i Wyszyńskiego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 07:17
p. Szempliński co to znaczy "pozwolił zasypać wykop materiałem, którego nie
można było utwardzić" ?
P.S. Jak nie ma Pan na ten temat wiedzy i pojęcia to prosze nie ośmieszać
swojej osoby na łamach gazety.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pinezka ...materiałem, którego nie można utwardzić... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.09.05, 09:03
      Po prostu, kazał zasypać wykop gruzem i innymi śmieciami z budowy.
      Ale i tak nic nie przebije odbudowy ruin kamienicy. Będzie to ulubione miejsce
      ściennych pomazańców i gołębi.
      • piast9 Re: ...materiałem, którego nie można utwardzić... 09.09.05, 10:24
        Moim zdaniem mieszkańcy powinni przebić sobie na to cudo drzwi i zorganizować
        balkony ;)
    • piast9 Re: Remont skrzyżowania Sienkiewicza i Wyszyńskie 09.09.05, 10:26
      A tak swoją drogą, to ciekawe w jaki sposób usunięto niedociągnięcie polegające
      na tym, że się nie dało jakiejś maty pod torowisko. Nie widziałem aby tam
      zrywano położone już tory...
      • Gość: ghost Re: Remont skrzyżowania Sienkiewicza i Wyszyńskie IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.09.05, 00:07
        ciekawe gdzie był inspektor nadzoru przed położeniem torów. Z tego co wiem to
        każdy ważny element budowy który zostaje zakryty powienien być odebrany przez
        inspektora.
        Tak przy okazji kto odbierał Stanisławowską? Nowy asfalt a jedzie się jak po
        falach.
        Wypowiadają się tutaj przedstawiciele ZDiK-u. Ciekawe czy tym razem mnie w
        czymś sprostują. Mam nadzieje że tak. Bo w przeciwnym razie świadczyć to
        będzie, że inspektorzy nadzoru i komisje odbierające budowy siedzą w ...........
        • svarte_sjel Re: Remont skrzyżowania Sienkiewicza i Wyszyńskie 11.09.05, 07:46
          Gość portalu: ghost napisał(a):
          > Wypowiadają się tutaj przedstawiciele ZDiK-u. Ciekawe czy tym razem mnie w

Ostatni raz gdy wypowiadał się tu przedstawiciel ZDiK-u to forum jeszcze się
          inaczej nazywało.
          I wtedy twoje pytanie o Stanisławowską byłoby _całkowicie_ offtopiczne. Teraz
          jest tylko "zwyczajnie" offtopiczne :^P
          • Gość: ghost Re: Remont skrzyżowania Sienkiewicza i Wyszyńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 16:24
            a może mi zdradzisz co Ty na ten temat myślisz
    • Gość: Kanar "Obiektywizm" wybiórczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 11:15
      "...firma PD Ziajka - musi za różne uchybienia zapłacić prawie 140 tys. zł kary"
      Podobno Ziajka podał ZDiK do sądu wykazując, że kary są bezpodstawne i uzyskał
      nakaz zapłaty - kto zapłaci koszty procesu? - ja płacę, pani płaci, pan płaci...

"Nie trzymali się harmonogramu"
      taaaaak, np. - 1 stycznia zamawiam u kogoś wykonanie dwóch szaf. Wykonawca daje
      mi harmonogram, zgodnie z którym zobowiązuje się, że jedną zrobi do połowy
      stycznia a drugą do 31 stycznia. Ja mam dać mu projekt jak szafy mają wyglądać.
      Projekt daję mu w połowie stycznia. On daje mi na to zmieniony harmonogram
      mówiąc, że dostał projekt tak późno i obie szafy zrobi do końca stycznia. Ja
      odmawiam zatwierdzenia tego i naliczam mu kary za to że jednej szafy nie
      skończył do 15 stycznia bo tak przecież jest w pierwszym harmonogramie.

"Za błędy technologiczne zmieniono kierownika budowy, m.in. pozwolił zasypać
      wykop materiałem, którego nie można było utwardzić, a pod torowiskiem było za
      mało specjalnej maty, która ma wytłumiać hałas i wzmocnić konstrukcję"
      Of course - tylko zapomnieli, że ten wykop zasypano przy prowadzeniu prac bo
      tak każe BHP gdy ciężki sprzęt pracuje na krawędzi wykopu, co grozi obsunięciem
      się skarpy a po zakończeniu pracy wykop odkopano. A jeśli się nie ktoś nie
      zastosuje się do BHP to - poczytajcie sobie artykuł w dzisiejszym
      słowie/gazecie wrocławskiej "Koparka w wykopie"

Papier dużo zniesie...
      • martouf Wojna na budowie 09.09.05, 11:50
        Wojna na budowie

Piątek, 9 września 2005r.

Mimo konfliktu między ZDiK-iem a firmą Ziajka, w poniedziałek znikną utrudnienia
        na skrzyżowaniu ulic Sienkiewicza i Wyszyńskiego
        Brak współpracy i nieprzygotowanie inwestycji zarzuca firmie sprawującej nadzór
        oraz Zarządowi Dróg i Komunikacji firma Ziajka – wykonawca przebudowy
        skrzyżowania Sienkiewicza i Wyszyńskiego. ZDiK twierdzi, że zarzuty są bezpodstawne

ZDiK próbuje na naszą firmę zrzucić winę za to, że przez skrzyżowanie wciąż nie
        jeżdżą tramwaje i samochody. W dodatku podaje nieprawdziwe informacje dotyczące
        terminów realizacji i próbuje nas obarczyć odpowiedzialnością za swoje błędy i
        braki w przygotowaniu inwestycji – mówi Bartosz Ziajka. Jako przykład podaje, że
        zatwierdzenie przez ZDiK każdej koniecznej zmiany w projekcie zajmowało
        urzędnikom średnio miesiąc. A niezbędne do prowadzenia prac przy sieciach
        podziemnych umowy z MPWiK i energetyką dostarczył po ponad pół roku po
        rozpoczęciu robót. Co więcej, umowa nie przewidywała oddania do użytku torowiska
        przed terminem zakończenia wszystkich robót.
        Nie powołali komisji
        – ZDiK zgłaszał na naradach życzenie, aby otworzyć dla tramwajów torowisko
        między mostem Pokoju a placem Bema na początku lipca, ale odpowiedzieliśmy, że
        jest to niemożliwe ze względów technologicznych. Zobowiązaliśmy się zrobić to do
        31 lipca, z czego się wywiązaliśmy. W tym dniu zgłosiliśmy tory do odbioru.
        Niestety, ZDiK nawet nie powołał komisji, aby wprowadzić ruch tramwajowy i tym
        samym ułatwić mieszkańcom poruszanie się po mieście – dodaje.
        A harmonogram?
        – To prawda, że w umowie nie ma żadnych terminów pośrednich dotyczących oddania
        do użytku torowiska na skrzyżowaniu – przyznaje Józef Olczak, naczelnik wydziału
        realizacji budów w ZDiK-u. – Ale integralną częścią umowy jest harmonogram.
        Wykonawca sam go przygotowywał i zgodził się zrobić tory do końca lipca. Tego
        dnia szyny były położone, ale brakowało przystanków, ogrodzeń peronów i innych
        elementów, bez których nie mogliśmy uznać torowiska za gotowe do użytku – twierdzi.
        Co do braku umów z MPWiK i energetyką to według ZDiK-u nie były one potrzebne.
        Ziajka twierdzi też, że nie było przeszkód, by tramwaje mogły już kursować po
        całości skrzyżowania ulic Wyszyńskiego i Sienkiewicza – co kwestionowali
        urzędnicy argumentując, że beton na torowisku nie związał należycie. Wykonawca
        przedstawił nadzorowi opinię rzeczoznawcy potwierdzającą, że sposób wykonania
        robót jest dobry.
        Nadzór nie podziela jednak stanowiska wykonawcy. – Opinia to tylko ogólny wywód,
        który stwierdza, że nie powinno się dziać nic złego – uważa Tadeusz Wójcik z
        Bureau Veritas kierujący nadzorem.
        Zdaniem Ziajki, prawdziwym powodem niewprowadzenia ruchu tramwajów i samochodów
        był brak projektu przejściowej organizacji ruchu na skrzyżowaniu uwzględniającej
        przebudowę dalszego odcinka Sienkiewicza oraz brak rozkładów jazdy.
        Teraz czas na sąd
        Firma uważa, że dotrzymała terminu zakończenia zadania, a występujące w trakcie,
        aczkolwiek nadrobione opóźnienia w stosunku do zatwierdzonego harmonogramu, to
        wynik braku współdziałania ze strony nadzoru i ZDiK.
        Tymczasem Bureau Veritas w dniu zgłoszenia zakończenia robót miało zastrzeżenia
        do wykończenia.
        – Szyny były zaklejone asfaltem i ziemią, brakowało pasów na jezdniach – wylicza
        Wójcik. Rygorystyczne podejście tłumaczy tym, że czas prowizorek się skończył. W
        tym tygodniu nadzór zaczął jednak odbiory, które mają się skończyć dziś.
        Ziajka nie godzi się z naliczonymi karami (do tej pory w sumie ok. 140 tys. zł).
        Uważa, że są bezpodstawne i sprzeczne z umową. Dlatego swoich praw dochodzi
        sądownie.

nasz komentarz
        Bartosz Wawryszuk
        Ucierpieli wrocławianie
        W poniedziałek wrocławianie odetchną, bo – jak dobrze pójdzie – to po ponad pół
        roku będą mogli jeździć przez zmodernizowane skrzyżowanie. Przebudowa była jak
        trudny i wyczerpujący egzamin. Zdali go mieszkańcy i pasażerowie, którzy
        zaciskając zęby przetrwali liczne utrudnienia, jakich przysporzyła im budowa.
        Gorzej poszło urzędnikom i drogowcom. Mam wrażenie, że chyba za bardzo pochłonął
        ich konflikt. A najbardziej jak dotąd ucierpieli mieszkańcy.
        • smi Re: Wojna na budowie 09.09.05, 12:36
          "ZDiK zgłaszał na naradach życzenie, aby otworzyć dla tramwajów torowisko
          między mostem Pokoju a placem Bema na początku lipca, ale odpowiedzieliśmy, że
          jest to niemożliwe ze względów technologicznych. Zobowiązaliśmy się zrobić to do
          31 lipca, z czego się wywiązaliśmy. W tym dniu zgłosiliśmy tory do odbioru"

Ciekawe zatem dlaczego dziś, a więc 9 września, robotnicy Ziajki pracują przy
          torowisku - uzupełnianie płytek w międzytorzu ...
          • Gość: TomaszJ Re: Wojna na budowie IP: *.magma-net.pl 09.09.05, 17:47
            dzisiaj idealnie przed bramą numer 52 przy wyszyńskiego była spora dziura i
            dwóch panów w niej grzebiących. To jeszcze nic z drugiej strony rogu przed
            numerem 42/44 przy sienkiewicza ryli cos młotem pneumatycznym na ulicy :o
            Pytałem przechodzącego pracownika (wyglądał na kogoś ważnego) kiedy otwierają -
            odpowiedział mi, że ma nadzieje, iż odbiory będą i od poniedziałku będzie
            otwarte.
        • Gość: wojt Re: Wojna na budowie IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 17:27
          No właśnie - to jest prawdziwe dziennikarstwo. Widać, że autor zadał sobie
          trudu i porozmawiał z obiema stronami konfliktu. I o to chodzi.
          A tutaj? Szempliński to po prostu rzecznik ZDiku. Pisze co mu każą
        • Gość: idea_krys Re: Wojna na budowie IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 09.09.05, 18:37
          Dziś ok. 13 odbył się całkowity odbiór techniczny skrzyżowania, mimo wielu zastrzeżeń (min. braku kilkunastu znaków oraz 1 czy 2 zaworów gazu!!! itd), panowie ze ZDIKu postanowlili jednak podpisać koncowy odbiór techniczny skrzyżowania.

Całe szczęście że od poniedziałku powinno być już wszystko ok.

P.S
          Znowu kilku robotników ryje młotami pneumatycznymi nawą nawierzchnie jezdni...
          • Gość: boa Re: Wojna na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 22:16
            ZDIK-owi wystarczyło 2 tygodnie na zawieszenie rozkładów jazdy i próbne jazdy
            tramwajów. To jest dopiero tempo!
          • almac Re: Wojna na budowie 10.09.05, 02:45
            > P.S
            > Znowu kilku robotników ryje młotami pneumatycznymi nawą nawierzchnie jezdni...

Czyli po otwarciu stan nawierzchni skrzyżowania bedzie niewiele lepszy jak ten
            przed remontem?
            • Gość: seba Re: Wojna na budowie IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.ip.WRO.Korbank.PL 10.09.05, 21:41
              Wszedzie ryją nową nawierzchnie bostudzienki trzeba wyrównac z jezdnią. Jaka by
              firma nie robiła nigdy im to nie wychodzi :////
              • Gość: Masakra Lotnisko w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 22:46
                Wygląda jak lotnisko dla helikopterów, tyle zmarnowanej przestrzeni...
                • svarte_sjel Re: Lotnisko w środku miasta 11.09.05, 07:48
                  Gość portalu: Masakra napisał(a):
                  > Wygląda jak lotnisko dla helikopterów, tyle zmarnowanej przestrzeni...

Sam jesteś lotnisko.

Nauczcie się wreszcie do [...], że takie a nie inne parametry tego skrzyżowania
                  są _wymagane prawem_.
                  • Gość: kotbehemot Re: Lotnisko w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 19:29
                    bo przechodzi tamtedy DK? Czy są jakies inne zapisy o ktorych nie wiem?

A jak nie bedzie tam drogi krajowej (sam nie jestem pewien czy jest?) to czy naprawde mozna by bylo zrobic tego skrzyzowania o parametrach drogi Z?
                    • svarte_sjel Re: Lotnisko w środku miasta 11.09.05, 19:53
                      Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
                      > bo przechodzi tamtedy DK? Czy są jakies inne zapisy o ktorych nie wiem?

Bo Wyszyńskiego ma klasę G :^)
                      • Gość: kotbehemot Re: Lotnisko w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 20:55
                        > Bo Wyszyńskiego ma klasę G :^)
                        >

w takim razie to, co piszesz jest po prostu manipulacją. Wystarczyłoby zmienic klase Wyszyńskiego rozsądnie do Z (a wiec do parametrów "europejskich") i juz by prawo nie zabraniało :/

Krotko mowiac- zabrania zmniejszenia parametrów prawo, ktore ustaliło samo miasto:/
                        • svarte_sjel Re: Lotnisko w środku miasta 11.09.05, 23:53
                          Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
                          > klase Wyszyńskiego rozsądnie do Z (a wiec do parametrów "europejskich") i juz

Z na obwodnicy i ważnej wylotówce jednocześnie?
                          • Gość: kotbehemot Re: Lotnisko w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 16:44
                            > Z na obwodnicy i ważnej wylotówce jednocześnie?
                            >

oczywiscie. Chyba, ze chcemy miec korki, ktore tak szerokie trasy w centrum powodują.
                    • mi.chal Re: Lotnisko w środku miasta 11.09.05, 19:59
                      Tamtedy nie przechodzi zadna droga krajowa.
                      • Gość: Mama Re: Lotnisko w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 21:29
                        Nie ma drogi krajowej, ale za to jest lotnisko :)
                        • Gość: Życzliwy Re: Lotnisko w środku miasta IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 11.09.05, 22:56
                          To lotnisko, nadal nie czynne!
                          • Gość: idea_krys Re: Lotnisko w środku miasta IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.09.05, 23:11
                            Już prawie w 100% czynne. Samochody wreszcie jadą w obydwie strony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka