Dodaj do ulubionych

Stomatolog- 2 latkia

20.09.05, 11:47
Wiatajcie dziewczyny:)
No to może coś podsumujemy???
Poczytałam, poczytałam i widzę że mamy niewiele alternatyw. Cóż, albo pani
Madzia co do której jestem prawie przekonana albo lapisowanie na Hallera
które mi na razie nie odpowiada.
Julka ma 2 latka i 3 miesiące i na razie jeszcze nigdzie nie byłyśmy ale coś
czuję że chyba wdziera nam się jakaś próchnica, bo dwójeczka uparcie żółknie.
Może znalazłyście jeszcze kogoś nowego na kogo warto zwrócić uwagę.
Co np z ulica Krzycką i panią dr Ewą CZerchawską? NApiszcie coś proszę,
poradźcie bo już totalnie zgłupiałam:)
------------------------------------------------------
Betty to mama a to jestem ja:
GWIAZDECZKA
Obserwuj wątek
    • ajakaga Re: Stomatolog- 2 latkia 20.09.05, 13:41
      Witajcie a co myslicie o stomatologach w Promyku Slonca ja tam chodzilam i
      bylam bardzo zadowolona super podejscie do dzieci:)
    • ania.76 Re: Stomatolog- 2 latkia 20.09.05, 13:43
      Temat dalej mnie interesuje, ponieważ jestem bardzo ciekawa,
      czy we Wrocławiu jest oprócz pani Magdy dentysta który nie chwyta się
      z marszu za lapisowanie.
      CZY JEST STOMATOLOG, KTÓRY STSUJE TRADYCYJNE METODY LECZENIA, TZN. BOROWANIE
      U TAKICH MAŁYCH 2-LETNICH DZIECIACZKÓW?

My jak wiesz ( o ile doczytałaś), byliśmy na Kromera.
      Mały ma śliczne ząbki, bardzo się cieszę, że nie zdecydowaliśmy się
      na lapisowanie.
      Pozdrwiam serdecznie, Ania
      • betty_julcia Re: Stomatolog- 2 latkia 20.09.05, 15:37
        Wiem, bo od twoich postów zaczęłam poszukiwanie stomatologa:)
        GWIAZDECZKA
      • betsypetsy Re: Stomatolog- 2 latkia 22.09.05, 21:31
        Moja Zuzia ma 2,5 roczku trafiłyśmy do pani stomatolog która powiedziała że nie
        lapisuje bo to paskudnie wygląda tylko leczy. To co przezyłam, ja i moja Zuzia
        to koszmar. Plomby na jedynkach w ogóle sie nie chcą trzymać, wypadły juz poraz
        kolejny a dziura coraz wieksza.Wrzask przy tym tak okropny ze wychodziłam z
        gabinetu mokra jak szczur taki to stres, nie wspomne o Zuzi a przy tym słone
        rachunki. przeczytałam na stronie www.mlecznyzabek.pl/faq.htm nt.
        lapisowania cenne uwagi i czego się dowiedziałam od stomatologa, że jest
        generalna zasada u dzieci tak małych, przednich ząbków się nie boruje tylko
        lapisuje natomiast leczy tylne. I właśnie idę na lapisowanie zero stresu dla
        dziecka i gwarancja że ząbek sie nie będzie w dalszym ciągu psuł, coś za coś -
        ząbki będą czrne, trudno mam już dosyc stresu mojego jak i dziecka. U takiego
        malucha żaden stomatolog nie jest w stanie dokładnie oczyścic ząbek i starannie
        go wytrawić aby plomba się trzymała to jest nie mozliwe dzieci nie cierpią jak
        się im grzebie w bużce i potem są takie efekty, że plomba po miesiącu a nawet
        wczesniej poprostu wypada a zabek sie nadal psuje bo skoro wypadła to nie była
        dobrze założona a dlaczego patrz wyżej. Naprawdę nie polecam borowania ja to
        przerobiłam i teraz jestem o tyle mądrzejsza szkoda że wcześniej nie trafiłam
        na stronę mleczny ząbek miałabym to wszystko z głowy.Pozdrawiam
        • ania.76 Re: Stomatolog- 2 latkia 23.09.05, 09:01
          Nie zgadzam się z Tobą w pewnych kwestiach.
          To nieprawda, że plomby na jedynkach i dwójkach się nie trzymają, dużo zależy
          od tego jak lekarz jest dokładny i jaki z niego fachowiec, że tak powiem
          najprościej. Poza tym skoro lekarz dokładnie nie potrafi wyczyścić ząbków
          przednich, jak napisałaś, to jak może oczyścić dokładnie ząbki tylnie? To
          nielogiczne. Lapisowanie owszem, jest dużo łatwiejszym zabiegiem, ale pomijając
          względy estetyczne, to należy pamiętać, że LAPISOWANIE NIE LECZY ZĄBKÓW!
          Ząbki po lapisowaniu stają się czarne, i w momencie kiedy atakuje pruchnica
          obok nie jesteśmy w stanie odróżnić, czy to miejsce zalapisowane czy
          zaatakowane próchnicą. Między innymi dlatego odchodzi się od lapisowania. Co
          lekarz to inna opinia, inne metody. Być może, jeśli w przednich ząbkach są duże
          dziury to faktycznie jest większe ryzyko, że plomba wypadnie, nie wiem. Mój
          synek miał akurat tylko osad próchniczny. Plomby dobrze się trzymają i nie
          wypadły po miesiącu.
          Być może po Twoich doświadczeniach też zdecydowałabym się na lapisowanie, gdyby
          plomy po raz kolejny wypadały, na pewno też w takim przypadku chciałabym
          oszczędzić dziecku stresu. Chociaż lapisowanie to nie jest "zero stresu"
          przynajmniej w naszym przypadku, mały stresował się samym faktem, że ktoś mu
          coś robi w buzi. A borowanie było tylko troszkę dłuższe i nie wymaga kolejnych
          wizyt. Lekarze często idą na łatwizne, nie chce im się poświęcać czasu ani
          tracić energi, lapisowanie jest dla nich najprostsze i najwygodniejsze.

To tyle. Pozdrawiam Cię Betsy serdecznie, zyczę mniej stresów u stomatologa i
          dużo zdrówka. Bez względu która metoda jest najlepsza, najważniejsze w tym
          wszystkim jest, że nasze dzieci w porę znalazły się u stomatologów.
          Jesteśmy dzielne i szybko reagujące mamy :)
          Pozdrawiam, Ania
          • betsypetsy Re: Stomatolog- 2 latkia 23.09.05, 09:24
            Witam
            Dziękuję Aniu za odpowiedź i pozdrowienia.
            Tak zgadzam się z Tobą, lapisowanie nie leczy ząbków i jestem tego świadoma.
            Jest to poprostu zło konieczne w naszym przypadku. Naprawdę mam już dość wizyt
            co miesiąc aby założyć kolejną nieudaną plombe, u nas to się tak odbywało, że
            ja Zuzie trzymałam na sobie prawie leżąc i krępowałam jej rączki i nóżki a ona
            przy tym się prężyła z krzyku więc Pani doktor robiła cały ten zabieg bardzo
            szybko i dlatego podejrzewam że nie była w stanie dokładnie oczyścić tego ząbka
            i wysuszyć aby przykleić plombe.Poza tymplomba była strasznie wielka a nie było
            mowy o przypiłowaniu jej w takiej sytuacji. Po ostatniej wizycie Zuzanka miała
            wybroczyny na buźce z wysiłku, tak krzyczała. Ja bardzo to przeżywam, po takiej
            wizycie jestem wykończona psychicznie , tak szkoda mi dziecka. Dlatego muszę
            zdecydować się na lapisowanie, wydaje misię że to będzie trwało krótko i
            przygotowuję Zuzię na to mówiąc jej że pójdziemy do innej Pani doktor która nie
            wierci w zabku, ona jak na razie się zgadza co będzie dalej ...? Czytałam także
            o ozonowaniu jest to alternatywa lapisowania i trochę bardziej skomplikowane
            niż lapisowanie ponieważ dziecko musi wytrzymać jakiś czas bez ruchu - to
            odpada mając doświadczenia o jakich pisałam wyżej.Nie jestem zadowolona ale
            dziura w ząbku jest w tej chwili tak duża po tych wszystkich borowaniach , że
            nie ma innego wyjścia.
            Serdecznie pozdrawiam Cię Aniu i życzę zdrowych ząbków. Trzymajcie za mnie i
            Zuzie kciuki. pa pa
            • ania.76 Re: Stomatolog- 2 latkia 23.09.05, 10:13
              Noto przeszliscie straszne chwile... nie zastanawiaj się i lapisuj!
              Niech Zuza nie cierpi, to bez sensu. Ozonowanie podobno sprawdza się przy
              małych ubytkach, no i niestety, dziecko musi przez jakiś czas być spokojne, co
              chyba w przypadku naszych dzieci nie wchodzi w grę, hi, hi. Widzę, że Towj Zuza
              jest podobna do mojego Marcinka.
              Buziaki
      • betsypetsy Re: Stomatolog- 2 latkia 22.09.05, 21:31
        Ah zapomniałam napisać ja także jestem betty tak na mnie mowia w domu : )
    • pia_ Re: Stomatolog- 2 latkia 23.09.05, 11:30
      Stomatologia dziecięca, ul. Kuźnicza 43/45, tel. 344-32-60. Bez bajerów, ale
      ponoć dobrzy fachowcy. Nie sprawdzałyśmy na razie, a namiar dostałam od mojej
      pediatry.
      • betty_julcia Re: Stomatolog- 2 latkia 23.09.05, 13:46
        A co to znaczy bez bajerów albo z bajerami:)
        GWIAZDECZKA
        • pia_ Re: Stomatolog- 2 latkia 23.09.05, 14:03
          Pluszaki, bajki, kolorki na ścianach i kolorowe kitle personelu etc...
          Normalny gabinet + dobre podejście do dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka