Dodaj do ulubionych

dobra stronka o komunikacji wrocławskiej

07.10.05, 17:29
czy mógłby mi ktoś polecić jakąkolwiek (dobrą) stronę o wrocławskiej
komunikacji, tzn. z wykazem taboru autobusowego i tramwajowego itp. pierdach?
szukałem przez google i nic ciekawego nie znalazłem. byłbym dźwięczny. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Martix Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.05, 18:59
      Wchodzisz na WP-KOMUNIKACJA-POJAZDY KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ i masz Wrocławską
      stronę,ale nie była dawno aktualizowana.Blado wypadamy na tle stron Krakowskich
      {2},Warszawskiej,Poznańskiej czy Gdańskiej.Ktoś powinien założyć nową stronę
      tym bardziej,że w naszym MPK dzieje się wciąż dużo ciekawego.
      • blinski Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 07.10.05, 19:59
        no więc właśnie.. jest jeszcze komunikacja.we.wroclawiu.net/ , ale
        wygląda na to, że autor trochę sobie olewa.
        w ogóle widzę, że mało kto tutaj - także na tym forum - interesuje się samym
        taborem; nie ma prawie żadnych uwag.. a to jedno z moich (nie przydatnych do
        niczego:) zainteresowań.
        • svarte_sjel Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 07.10.05, 20:18
          blinski napisał:
          > wygląda na to, że autor trochę sobie olewa.

Pogadamy gdy zaczniesz pracować :^P
        • Gość: perian Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.10.05, 23:57
          Tutaj parę osób interesuje się taborem, ale jako że poziom tego forum nie jest
          za wielki to chyba z tego powodu wątków taborowych jest znikoma ilość. Rzuć
          temat to pogadamy. Ale nie o wyższości 30 letniego złomu 105Na nad 40 letnim
          złomem z zachodu.
          • blinski Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 08.10.05, 15:09
            Rzuć
            > temat to pogadamy. Ale nie o wyższości 30 letniego złomu 105Na nad 40 letnim
            > złomem z zachodu.

w mojej sytuacji mądrzyć się nie byłoby zbyt na miejscu, bo we wrocławiu byłem
            raz w życiu:)) po prostu chętnie bym sobie poczytał co i jak u was.
            hm, o wyższości złomu w postaci na105 nie będę rozprawiał, bo jej nie uznaję.
            :)
          • kolejar Temat: tabor? 09.10.05, 07:30
            Ja również uważam dyskusje na temat wyższości 105N (nad czym???) za bezcelowe.
            To szmelc i tyle, a rekonstrukcje w Protramie są jedynie marnowaniem publicznej
            kasy.
            Odpowiadając na postulaty, podrzucam parę taborowych tematów:
            1. Napędy. Dyferencjały, osie sztywne ze smarowaniem obrzeży, indywidualny napęd
            kół lewej i prawej strony? A jak na torze 1000 mm (dla fanów Miasta Łodzi:))?
            2. Zawieszenia. Koła "duo-blok" itp.
            3. Hamulce. Hamowanie rekuperacyjne, samoczynne hamulce pneumatyczne,
            piasecznice, hamulce szynowe...
            4. Tramwaje dwukierunkowe - ich szczególna przydatność w warunkach notorycznych
            zamknięć szlaków. Rozwiązania konstrukcyjne w Polsce i na świecie (o wyższości
            111N :) - to taka 2-kierunkowa 105-tka).
            5. Tramwaje dwusystemowe. Normy wytrzymałości pudeł wg UIC w taborze
            tramwajowym? Profile okręgów tocznych (kolejowy nie pasuje do szyn i zwrotnic "z
            wargą"). Układy elektryczne. Sieci komunikacyjne (Paris, Köln itd.).
            6. Bezpieczne systemy drzwi (z "czułymi krawędziami"?).
            7. Tabor historyczny (Linke-Hoffmann i reszta).
            I wiele innych...
            No to dyskutować!
            • svarte_sjel Re: Temat: tabor? 09.10.05, 07:55
              kolejar napisał:
              > zamknięć szlaków. Rozwiązania konstrukcyjne w Polsce i na świecie (o wyższości
              > 111N :) - to taka 2-kierunkowa 105-tka).

111N nie jest dwukierunkowe, tylko dwustronne.
              • kolejar Re: Temat: tabor? 09.10.05, 08:03
                Masz rację - 111N to wóz dwustronny - nie dwukierunkowy. Dwukierunkowy jest
                dopiero zestaw ukrotniony dwóch 111N spiętych "dupkami". Przejęzyczyłem się - sorry.
                • svarte_sjel Re: Temat: tabor? 09.10.05, 11:34
                  kolejar napisał:
                  > Masz rację - 111N to wóz dwustronny - nie dwukierunkowy. Dwukierunkowy jest
                  > dopiero zestaw ukrotniony dwóch 111N spiętych "dupkami". Przejęzyczyłem się -

No właśnie. Stopiątki spięte dupami też są dwukierunkowe :^P

Jak dotąd jedynymi współczesnymi polskimi tramwajami dwukierunkowymi były
                  wrocławskie "challengery" ];^)
                  • kolejar Re: Temat: tabor? 09.10.05, 12:44
                    svarte_sjel napisał:
                    > Jak dotąd jedynymi współczesnymi polskimi tramwajami dwukierunkowymi były
                    > wrocławskie "challengery" ];^)

A jakie przyjmiemy kryteria współczesności? Jeśli aktywność w ruchu liniowym to
                    chyba się zgadza. Chyba, bo N i 4N już zapewne znikły z zadupi Górnego Śląska?:)
                    • Gość: perian Re: Temat: tabor? IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.10.05, 13:41
                      Eee, na 38 w Bytomiu nadal pocina eNka.
                      • kolejar Tabor: eNki 09.10.05, 14:19
                        Gość portalu: perian napisał(a):

> Eee, na 38 w Bytomiu nadal pocina eNka.

Super!!! Coś tak czułem... Jeszcze niedawno tym jechałem... No to trzeba się
                        wybrać do Bytomia, bo pewnie zaraz skasują.
                        Więc realnie jedynym, współczesnym tramwajem dwukierunkowym z prawdziwego
                        zdarzenia (bo i dwustronnym - nie jak te wrocławskie reko-przeguby) jest wciąż eNka!
                        • svarte_sjel Re: Tabor: eNki 09.10.05, 17:00
                          kolejar napisał:
                          > wybrać do Bytomia, bo pewnie zaraz skasują.

Jeśli skasują całą linię, a to byłaby decyzja dość polityczna.
                          Bo niczym innym się jej nie obsłuży.
                          • kolejar Re: Tabor: eNki 12.10.05, 22:10
                            Linii może nie skasują, ale pewnie eNki - zastąpią je 2x111N? Bo taniej? :)
                            (zawsze wszystko uzasadniane jest kosztami - nawet, jak to totalna bzdura).
                            • svarte_sjel Re: Tabor: eNki 13.10.05, 07:39
                              kolejar napisał:
                              > Linii może nie skasują, ale pewnie eNki - zastąpią je 2x111N? Bo taniej? :)

Za szerokie.
                              • kolejar Re: Tabor: eNki 14.10.05, 02:38
                                svarte_sjel napisał:
                                > Za szerokie.

No taaak... Skrajnia za wąska i dlatego jeszcze są?
                                Ale ja mam inny problem taborowy... Może w następnym poście? Albo założę nowy temat!
                    • svarte_sjel Re: Temat: tabor? 09.10.05, 16:59
                      kolejar napisał:
                      > A jakie przyjmiemy kryteria współczesności? Jeśli aktywność w ruchu liniowym

Rok produkcji późniejszy niż 1968 :^P

Przecież celowo nie napisałem "powojenny".
    • svarte_sjel Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 07.10.05, 20:17
      blinski napisał:
      > komunikacji, tzn. z wykazem taboru autobusowego i tramwajowego itp. pierdach?

tabor.we.wroclawiu.net/
      Miłego.
      • blinski Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 07.10.05, 20:35
        no proszę, żyłem w nieświadomosci:)
        w google przy haśle 'tabor we wrocławiu' strona wyskakuje na pierwszym miejscu,
        a ja szukałem 'tabor wrocław' - wtedy nie wyszukuje się w ogóle. ale dobrze
        wiedzieć, że coś takiego jest - przejrzę dokładnie, skomentuję;]
      • blinski Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej 07.10.05, 23:10
        no nieźle, nieźle:) każdy typ i model przedstawiony.. dobra robota, przydałyby
        się jeszcze opisy w stylu kiedy i do jakich początkowo zajezdni dany typ
        autobusu/tramwaju zaczęto sprowadzać, kiedy przestano, ile było początkowo a
        ile skasowano itp. ale zdaję sobie sprawę, że to trochę roboty:)
        • Gość: perian Re: dobra stronka o komunikacji wrocławskiej IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.10.05, 23:20
          Oj kurde, ale coś takiego jest i to od dawna:
          MPK Wrocław:
          ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/autobusy.php?s=24&nr=2&ticket=1
          DLA:
          ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/autobusy.php?s=24&nr=32&ticket=1
          itd. Zasadniczo na tej stronie jest cały świat ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka