Gość: gocha IP: *.hp / 10.109.1.* 19.09.02, 14:11 CZy ktoś orientuje sie jakia jest stopa bezrobocia we Wrocławiu? Podobno niewiela, ale co to znaczy? Czy skazani jesteśmy na wielkie skupiska ludzkie bo tylko tu jest praca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafis Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.02, 17:23 Gość portalu: gocha napisał(a): > CZy ktoś orientuje sie jakia jest stopa bezrobocia we Wrocławiu? > Podobno niewiela, ale co to znaczy? > Czy skazani jesteśmy na wielkie skupiska ludzkie bo tylko tu jest praca? bezrobocie we wrocku to około 10% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alen Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.nat.visnet.pl 19.09.02, 17:43 Skąd wiesz że 10%.Mam znajomych którzy szukaja pracy b.długo i nie jest z tym różowo.Jest praca jak masz emeryture lub rentę,wtedy jestes potrzebny (pracodawca nie płaci zusu).mnie sie wydaje że 20 5 to spokojnie mozna założyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.02, 18:13 Gość portalu: alen napisał(a): > Skąd wiesz że 10%.Mam znajomych którzy szukaja pracy b.długo i nie jest z tym > różowo.Jest praca jak masz emeryture lub rentę,wtedy jestes potrzebny > (pracodawca nie płaci zusu).mnie sie wydaje że 20 5 to spokojnie mozna założyc. brawo za inwencje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wcc Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.02, 20:21 bezrobocie wynosi 10% wg. danych urzedow pracy (jest ponad dwa razy wieksze niz jakies 3 lata temu) Wsrod duzych miast wiecej bezrobotnych jest tylko w Lodzi; mamy zdaje sie nawet nieco wieksze bezrobocie niz male Opole; w Poznaniu jest ona az prawie dwa razy mniejsze. Mozna bezrobie liczyc takxe inaczej; robi to GUS, pytajac o to czy w tygodniu poprzedzajacym badanie respondent wykonywal przez przynajmniej jedna godzine prace przynoszaca dochod. Liczone wedlug tej metody bezrobocie jest zwykle o jakies 20% wyzsze, wiec we Wroclawiu mogloby wynosic ok.12%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.02, 21:24 Gość portalu: wcc napisał(a): > bezrobocie wynosi 10% wg. danych urzedow pracy (jest ponad dwa razy wieksze niz > > jakies 3 lata temu) Wsrod duzych miast wiecej bezrobotnych jest tylko w Lodzi; > mamy zdaje sie nawet nieco wieksze bezrobocie niz male Opole; w Poznaniu jest > ona az prawie dwa razy mniejsze. Mozna bezrobie liczyc takxe inaczej; robi to > GUS, pytajac o to czy w tygodniu poprzedzajacym badanie respondent wykonywal > przez przynajmniej jedna godzine prace przynoszaca dochod. Liczone wedlug tej > metody bezrobocie jest zwykle o jakies 20% wyzsze, wiec we Wroclawiu mogloby > wynosic ok.12%. W Berlinie bezrobocie wynosi 16% a w Dreznie 22% wiec co o tym myslissz ? he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 20.09.02, 00:29 Gość portalu: Rafis napisał(a): > W Berlinie bezrobocie wynosi 16% a w Dreznie 22% wiec co o tym myslissz ? > he he A wiesz jaka jest polityka socjalna w Niemczech? Wszyscy mówią, że w Niemczech jest wysokie bezrobocie, że 4 miliony bezrobotnych, ciekawe dlaczego nikt nie wspomina, że jest 1,5 wolnych miejsc pracy!!O, niektórzy spytają się jak to możliwe, otóż tam wielu ludziom nie chce się wykonywać niektórych zwodów, nie opłaca się nawet pracować, a czasami duma nie pozwala. Wystarczy, że masz liczną rodzinę i wszystko załatwione, Państwo płaci za każde dziecko i to spore pieniądze. A Berlin 16 %, być może na papierze, ciekawe ile z tego stanowi rzeczywistość, niemcy są cwani, porejestrują się, zasiłki dostaną a i tak co niektóry na lewo dorobi. Inną sprawą są tysiące, tysiące imigrantów pracujących na czarno. Gdy ja bywałem w Berlinie polaka znaleźć trudno nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 19.09.02, 21:07 Bezrobocie w miesiącu lipcu we Wrocławiu wyniosło 10,8%, a w powiecie ziemskim wrocławskim 17,6% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krolewna Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.02, 21:15 Gość portalu: gocha napisał(a): > Czy skazani jesteśmy na wielkie skupiska ludzkie bo tylko tu jest praca? A co masz na myśli?? Ciekawa jestem co? SKAZANI - wiesz ja na przykład przyjechałam tutaj za pracą - owszem - jest ciężko ale masz coś przeciwko temu, że mieszkają tutaj nie tylko wrocławianie???????? Miasta na wyłączność moja droga nie dostaniesz a żyjemy w demokratycznym kraju na całe szczęście, bo gdyby taki ktoś jak Ty miał tutuaj rządzić to kiepsko byłoby wogóle z pracą, bo wszyscy musieliby mieszkać i pracować tam gdzie się urodzili!!!! To nonsens totalny i wręcz bezczelność z Twojej strony!!!!!!!! Pozdrawiam! NIEwrocławianka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.hp / 10.109.1.* 20.09.02, 09:42 Wypraszam sobie nazywanie mojego pytania beszczalnością, jestem spoza Wrocławia i do obłedu doprowadza mnie fakt, ze tylko w duzych miastach mozna znlekeźć pracę. Nie znoszę wielkich aglomeracji Odpowiedz Link Zgłoś
_cinek_ Re: bezrobocie we Wrocławiu 19.09.02, 21:45 Według mnie jednym ze sposobów na zmniejszenie bezrobocia jest EXPO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.02, 21:53 _cinek_ napisał: > Według mnie jednym ze sposobów na zmniejszenie bezrobocia jest EXPO. oczywiscie ale jednak bardziej nastawiał bym sie na inne sposoby w ostatnich 2 tygodniach było kilka dobrych informacji-wedel,teraz volvo zwiększaja produkcje=w sumie bedzie z 1000 bezrobotnych mniej ale czekamy na wiecej,pracy oczywiscie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krolewna Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: 213.134.142.* 19.09.02, 23:38 Uważasz że jak zwiększają produkcję to pracy będzie więcej? Nie sądze ale oczywiście mogę sie mylić. Aczkolwiek powiem Ci, że naprawdę zwiększenie produkcji nie przniesie raczej nowych pracowników bo tak im wygodniej! Lepiej żeby Ci co u nich pracują harowali trochę więcej za takie same pieniądze! I tyle! Znam takie firmy, nie mniej jednak jak juz wcześniej wspomniałam mogę się mylić - OBY!!! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 20.09.02, 00:38 Gość portalu: krolewna napisał(a): > Uważasz że jak zwiększają produkcję to pracy będzie więcej? Nie sądze ale > oczywiście mogę sie mylić. Aczkolwiek powiem Ci, że naprawdę zwiększenie > produkcji nie przniesie raczej nowych pracowników bo tak im wygodniej! Lepiej > żeby Ci co u nich pracują harowali trochę więcej za takie same pieniądze! I > tyle! Znam takie firmy, nie mniej jednak jak juz wcześniej wspomniałam mogę się > > mylić - OBY!!! Pozdrawiam! W obecnych czasach lekki wzrost zatrudnienia w niektórych zakładach nie nie zmieni. Jeden zakład zatruni 100 pracowników a kolejne 5 zwoli 100, i tak to wszytsko teraz wygląda. Sytuacja jest tragiczna spójrz ile podmiotów gospodarczych było we Wrocławiu 3 lata temu a ile jest teraz. Topóki nie zmieni się kodeksu pracy i nie zredukuje się tych wszystkich obciążeń finansowych pracodawcy, dopóty bezrobocie będzie się powiększać.A ludzie, którzy obiecują walkę z bezrobociem na szczeblu samorządowym są albo samobójcami albo idiotami. P.S Nie mówię, że pracy w ogłóle nie ma, ależ jest, tylko trudniej ją teraz znaleź niż kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.02, 10:36 Gość portalu: P.B napisał(a): > > W obecnych czasach lekki wzrost zatrudnienia w niektórych zakładach nie nie > zmieni. Jeden zakład zatruni 100 pracowników a kolejne 5 zwoli 100, i tak to > wszytsko teraz wygląda. Sytuacja jest tragiczna spójrz ile podmiotów > gospodarczych było we Wrocławiu 3 lata temu a ile jest teraz. Topóki nie zmieni > > się kodeksu pracy i nie zredukuje się tych wszystkich obciążeń finansowych > pracodawcy, dopóty bezrobocie będzie się powiększać.A ludzie, którzy obiecują > walkę z bezrobociem na szczeblu samorządowym są albo samobójcami albo idiotami. > > P.S Nie mówię, że pracy w ogłóle nie ma, ależ jest, tylko trudniej ją teraz > znaleź niż kilka lat temu. na szczęscie zauważyłem poprawe co zwiastuje wzrost gospodarczy. Puste lokale na miescie zapełniają sie-rusza nowa działalnosc gospodarcza,to chyba efekt obniżek stóp% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.02, 10:33 Gość portalu: krolewna napisał(a): > Uważasz że jak zwiększają produkcję to pracy będzie więcej? Nie sądze ale > oczywiście mogę sie mylić. Aczkolwiek powiem Ci, że naprawdę zwiększenie > produkcji nie przniesie raczej nowych pracowników bo tak im wygodniej! Lepiej > żeby Ci co u nich pracują harowali trochę więcej za takie same pieniądze! I > tyle! Znam takie firmy, nie mniej jednak jak juz wcześniej wspomniałam mogę się > > mylić - OBY!!! Pozdrawiam! to jest pewne,wybudowano nowe hale i planuja przyjac po 400 osób kazdy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachanowiec Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.96.41.253.unregistered.k.pl 20.09.02, 10:48 Ja w końcu po roku szlajania się po rozmowach kwalifikacyjnych, które wyglądały tak: "bla-bla-bla, wszystko ładnie, pięknie, i kursy i języki... <wow>, a doświadczenie pan ma? aha i widzę, że pan jeszcze studiuje zaocznie... To my do pana zadzwonimy". Nie jest to może moja wymarzona praca, ale wreszcie jest (!!!) Nie wiem, gdzie można nabyć doświadczenie, bo praktyki ucznowskie/studenckie, to za mało (zresztą, kto miał praktyki, wie jak wyglądają), jak wszyscy chcą ludzi z doświadczeniem, sorki, ale w genach tego nie mam... OK, może i EXPO da ileś tam miejsc pracy, ale na jak długo? A poza tym ponoć już nie za duże szanse na to mamy. Przestał mnie obchodzić ten temat, bo jak zawsze więcej narzekania i gdybania niż konkretów. A co do "Wedla" no to muszą tam kogoś zatrudnić, w końcu w Warszawie pozawlniali ludzi z tej przenoszonej linii, a Stolicy na Wrocław chyba nikt nie zamieni (i dobrze, już i tak mamy tu za dużo przyjezdnych bezrobotnych). Burtalne to ostatnie zdanie? Przykro mi, ale ja też chc zarabiać pieniądze tam, gdzie mieszkam, a nie żeby mi je ktoś zabierał, kto stąd nie pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: 62.233.177.* 20.09.02, 13:42 Gość portalu: stachanowiec napisał(a): > OK, może i EXPO da ileś tam miejsc pracy, ale na jak długo? A niech da na 5 lat. Uważasz, że to krótko? A może nosisz się z zamiarem zatrudnienia w jednej firmie aż do emerytury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stachanowiec Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.96.41.253.unregistered.k.pl 22.09.02, 15:25 Gość portalu: jacek napisał(a): > Gość portalu: stachanowiec napisał(a): > > > OK, może i EXPO da ileś tam miejsc pracy, ale na jak długo? > > może nosisz się z zamiarem zatrudnienia w jednej firmie aż do emerytury? Re: Jeśli znajdzie się jakaś odpowiedzialna firma, która nie traktuje ludzi, jak Amerykanie nakazują, to czemu nie, mogę tam proacować nawet i po przejściu na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIEWROCŁAWIANKA Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.02, 00:05 NIE NO TO BEZCZELNOŚĆ, NAPRAWDĘ. CIEKAWE CZY ZDAJESZ SOBIE SPRAWE ILU TU JEST TAKICH JAK JA??? CHYBA NIE...ALE JESTES SAMOLUBEM I EGOISTĄ!!! CIEKAWE CZY MASZ PRZYJACIÓŁ...NO BO PO CO IM MÓWIĆ ŻE POSZUKUJĄ KOGOŚ DO PRACY SKORO MOGĄ SPRZĄTNĄĆ CI JĄ SPOD NOSA CO NIE??? BAAAARDZO MIŁO Z TWOJEJ STRONY NAPRAWDĘ! ALE MOŻE JEDNAK DASZ TEŻ SZANSĘ INNYM CO? MOŻE SĄ NA ŚWIECIE TEŻ INNI LUDZIE - LEPSI I BARDZIEJ KOMPETENTNI, KTÓRYCH PRACODAWCY POTRZEBUJĄ ALE NIEKONIECZNIE Z WROCŁAWIA - BO CO ICH TO OBCHODZI...WIESZ, MASZ MAŁE SZANSE NA PRACĘ SKORO MYŚLISZ TAK POTWORNIE EGOISTYCZNIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachanowiec Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.96.41.253.unregistered.k.pl 22.09.02, 15:22 Gość portalu: NIEWROCŁAWIANKA napisał(a): > NIE NO TO BEZCZELNOŚĆ, NAPRAWDĘ. CIEKAWE CZY ZDAJESZ SOBIE SPRAWE ILU TU JEST > TAKICH JAK JA??? CHYBA NIE...ALE JESTES SAMOLUBEM I EGOISTĄ!!! CIEKAWE CZY MASZ > > PRZYJACIÓŁ...NO BO PO CO IM MÓWIĆ ŻE POSZUKUJĄ KOGOŚ DO PRACY SKORO MOGĄ > SPRZĄTNĄĆ CI JĄ SPOD NOSA CO NIE??? BAAAARDZO MIŁO Z TWOJEJ STRONY NAPRAWDĘ! > ALE MOŻE JEDNAK DASZ TEŻ SZANSĘ INNYM CO? MOŻE SĄ NA ŚWIECIE TEŻ INNI LUDZIE - > LEPSI I BARDZIEJ KOMPETENTNI, KTÓRYCH PRACODAWCY POTRZEBUJĄ ALE NIEKONIECZNIE Z > > WROCŁAWIA - BO CO ICH TO OBCHODZI...WIESZ, MASZ MAŁE SZANSE NA PRACĘ SKORO > MYŚLISZ TAK POTWORNIE EGOISTYCZNIE!!! Wyluzuj, Kochana, bo z taką wściekłością to nadajesz się na kierowniczkę, której zadaniem jest tylko wściekanie się na pracowników. A do tego, żeby drzeć się na ludzi nie trzeba przenosić się do Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewrocławianka Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.02, 21:00 Po pierwsze wcale się nie drę, po drugie z chęcią bym to zrobiła w momencie kiedy byłabym takim kierownikiem i rozmawiałabym na rozmowie kwalifikacyjnej z takim kimś jak ty! Bo egoizm mój drogi w dzisiejszych czasach w poszukiwaniu pracy to porażka - i cóż się dziwić że nie masz pracy jako wrocławianin a ja jako niewrocławianka ją mam??? Hmmm, ciekawe czemu prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAZYLIA Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.02, 09:16 Gość portalu: stachanowiec napisał(a): > Ja w końcu po roku szlajania się po rozmowach kwalifikacyjnych, które wyglądały > > tak: "bla-bla-bla, wszystko ładnie, pięknie, i kursy i języki... <wow>, a > > doświadczenie pan ma? aha i widzę, że pan jeszcze studiuje zaocznie... To my do > > pana zadzwonimy". Nie jest to może moja wymarzona praca, ale wreszcie jest > (!!!) Nie wiem, gdzie można nabyć doświadczenie, bo praktyki > ucznowskie/studenckie, to za mało (zresztą, kto miał praktyki, wie jak > wyglądają), jak wszyscy chcą ludzi z doświadczeniem, sorki, ale w genach tego > nie mam... OK, może i EXPO da ileś tam miejsc pracy, ale na jak długo? A poza > tym ponoć już nie za duże szanse na to mamy. Przestał mnie obchodzić ten temat, > > bo jak zawsze więcej narzekania i gdybania niż konkretów. A co do "Wedla" no to > > muszą tam kogoś zatrudnić, w końcu w Warszawie pozawlniali ludzi z tej > przenoszonej linii, a Stolicy na Wrocław chyba nikt nie zamieni (i dobrze, już > i tak mamy tu za dużo przyjezdnych bezrobotnych). Burtalne to ostatnie zdanie? > Przykro mi, ale ja też chc zarabiać pieniądze tam, gdzie mieszkam, a nie żeby > mi je ktoś zabierał, kto stąd nie pochodzi. ja też chodze na rozmowy i głównie liczy się doświadczenie. Chociaż na jednej musiaam np. udawać kurę. (to nie żart). Nikt nie che słuchać, że sobie poradze bo robiłam to coś w ramach studiów. I wiem że w końcu będę musiała się zgodzić zostać czyjąś tam sekretarką, choć nie mam na to najmniejszej ochoty. Co ciekawe mam też parę propozycji pracy za darmo. Czy to nie absurd. Mam dośc pytań o to kide chce mić dzieci, bo to moja sprawa. Zresztą gdybym chciała to przecież nie ubiegałabym sie o jakieś lepsze stanowiska. Pracodawcy jednak tego nie wytłumaczysz. Bo on wie lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stachenowiec Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.96.41.253.unregistered.k.pl 22.09.02, 15:33 Gość portalu: BAZYLIA napisał(a): > I wiem że w końcu będę musiała się zgodzić zostać czyjąś tam sekretarką, choć nie mam na to najmniejszej ochoty. Co ciekawe mam też parę propozycji pracy za darmo. Czy to nie absurd. Mam dośc (...) Pracodawcy jednak tego nie wytłumaczysz. Bo on wie lepiej... Re: też parę razy spotkałem się (szczególnie w firmach typu "Wrok Service") z propozycją: "To pan tam pójdzie coś tam przygotować, oni to potraktują jako dzień próbny i dadzą odpowiedź, co do następnego dnia". Oczywiście dzień próbny jest bezpłatny, a potem, to już na pewno nie zadzwonią, bo znajdą kolejnego naiwniaka. A pracodawcy wiedzą tylko to, co im potrzebne i wygodne, kodeks pracy też znają tylko wyrywkowo, szczególnie w tych miejscach, które są dla nich korzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbol Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 13:01 Czy ktoś pamięta lata panowania Jaruzelskiego? Nie było bezrobocia, była ustawa o przymusie pracy. Mój brat przesiedział dwa tygodnie na Klęczkowskiej, bo nie miał stempelka o zatrudnieniu w dowodzie. Na ulicach w "godzinach pracy" więcej było ludzi, niż w godzinach uważanych za rekreacyjne. Wieczorem miasto Wrocław było uśpione. Puste. To się w ekonomii nazywa "ukrytym bezrobociem" Byłóo zawsze i teraz tylko się ujawniło. Nie ma kwestii bezrobocia. Pracy jest wiele. Brak tylko pieniędzy, żeby za nią zapłacić. Haj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stachanowiec Re: bezrobocie we Wrocławiu IP: *.96.41.253.unregistered.k.pl 22.09.02, 15:39 Gość portalu: karbol napisał(a): > Nie ma kwestii bezrobocia. Pracy jest wiele. Brak tylko pieniędzy, żeby za nią zapłacić. > Haj. Re: może i jest czym zapłacić, ale jak komuś proponuje się zakładanie włsnej działalności gospodarczej albo płaci śmieszne pieniądze, to nic dziwnego, że jest bezrobocie. Nie można wykorzystywać sytuacji, że jest źle i traktować ludzi jak niewolników. Odpowiedz Link Zgłoś