Dodaj do ulubionych

A może by tak nowe rondo?

IP: *.96.41.253.unregistered.k.pl 22.09.02, 19:52
Zastanawiam się, jak wyglądałby pl. Grunwaldzki i jak by się po nim jeździło,
gdyby został on przebudowany na rondo. W sumie teraz i tak trzeba trochę po
nim krążyć, a na rondzie przynajmniej nikt by nikomu nie wjeżdżał w drogę. Co
Wy na to?
Obserwuj wątek
    • expo2010wroclaw Re: A może by tak nowe rondo? 23.09.02, 23:21
      Gość portalu: Arq napisał(a):

> Zastanawiam się, jak wyglądałby pl. Grunwaldzki i jak by się po nim
      jeździło,
      > gdyby został on przebudowany na rondo. W sumie teraz i tak trzeba trochę po
      > nim krążyć, a na rondzie przynajmniej nikt by nikomu nie wjeżdżał w drogę.
      Co
      > Wy na to?

musze sie skomsultowac w tej sprawie ;P
    • Gość: stary Re: A może by tak nowe rondo? IP: 213.227.80.* 24.09.02, 13:26
      Gość portalu: Arq napisał(a):

> Zastanawiam się, jak wyglądałby pl. Grunwaldzki i jak by się po nim jeździło,
      > gdyby został on przebudowany na rondo. W sumie teraz i tak trzeba trochę po
      > nim krążyć, a na rondzie przynajmniej nikt by nikomu nie wjeżdżał w drogę. Co
      > Wy na to?

To wygląda na dobry pomysł.
      • Gość: joanna] Re: A może by tak nowe rondo? IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.02, 23:53
        Gość portalu: stary napisał(a):

> Gość portalu: Arq napisał(a):
        >
        > > Zastanawiam się, jak wyglądałby pl. Grunwaldzki i jak by się po nim jeździ
        > ło,
        > > gdyby został on przebudowany na rondo. W sumie teraz i tak trzeba trochę p
        > o
        > > nim krążyć, a na rondzie przynajmniej nikt by nikomu nie wjeżdżał w drogę.
        > Co
        > > Wy na to?
        > TEŻ JESTEM ZA!!!!!!!!
        > To wygląda na dobry pomysł.
    • alpin19 Re: A może by tak nowe rondo? 14.07.03, 17:05
      Osobiście popieram budowę ronda na placu Grunwaldzkim. Sądzę, że należało by
      również wyburzyć tzw. Wrocławski Manhattan i postawić niskie domy (pasujące do
      otoczenia). Wolną powierzchnię przeznaczyć na nowoczesny handel - hipermarket
      lub Galerię Handlową.
    • Gość: dutkiewicz Re: A może by tak nowe rondo? IP: *.pop.e-wro.net.pl 24.07.03, 16:42
      Ludzie, czy wy wiecie, że ronda to najniebezpieczniejsze co może być przy
      naszym ruchu. To się super sprawdza w anglii itp. A poza tym kultura naszych
      kierowców spowoduje jeszce większe problemy na rondzie. Wsyscy będą sie
      wściekać na zakorkowanym rondzie. A poza tym wyobrażcie sobie dojazd do placu
      Grunwaldzkiego. Jest on najczęściej tak zakorkowany, że nawet gdyby ktoś juz na
      to rondo wjechał to mógłby miec prblemy ze zjechaniem.
      A najlepsze co można zrobic dlarozładowania ruchu to OBWODNICA - żeby te
      wszystkie tiry sie wyniosły z placu Grunwaldzkiego - i tyle.
      • Gość: pas Re: A może by tak nowe rondo? IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.0.* 08.08.03, 20:28
        Rondo jest nawet fajne, kiedy jest w postaci "czystej", tzn bez komunikacji
        tramwajowej w różnych kierunkach. Tramwaj z natury rzeczy nie będzie jezdził
        po obwiedni, co oznacza, ze trzeba będzie i tak budować sygnalizację -
        a to już trochę inna bajka, prawda?
        • Gość: nowy geniusz Re: A może by tak nowe rondo? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.03, 23:57
          A ja proponuje skrzyzowanie wielopoziomowe. Tunel + estakada. Miejsca jest
          chyba wiecej niz na Dominikanskim.
          • Gość: _ Na pl. Grunwaldzkim jest rondo IP: W3CACHE.VERIZONE.COM.PL:* / 172.20.6.* 12.08.03, 21:41
            Z techicznego punktu widzenia skrzyżowanie na pl. Grunwaldzkim jest rondem-
            owszem nieco niekształtnym, wydłużonym, dziwacznym wręcz, ale rondem.
    • Gość: Marjo Re: A może by tak nowe rondo? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 20:34
      ja proponuje puscic drogi pod ziemia, a na przeciw 20latki wybudowac jakis
      kilkudziesieciopietrowy budynek o b.nowoczesnym wygladzie.
    • Gość: Arq1,5roku później Re: A może by tak nowe rondo? IP: *.biskupin.wroc.pl / 80.55.194.* 06.03.04, 20:01
      Witam ponownie!
      Nie było mnie w naszym cudownym "Wesołym Miasteczku" prawie półtora roku, ależ
      mi za nim było tęskno...
      Jak widzę Grunwald nadal stoi, jakby czekał na bitwę, ale jest jakieś
      pocieszenie - jak się dowiedziałem, ma w końcu powstać wschodnia część
      obwodnicy (Armii Krajowej - Chełmońskiego - Kowale) :-) w końcu ktoś podjął
      mądrą decyzję. Muszę się tylko dowiedzieć, kiedy ta budowa ruszy (już się nie
      mogę doczekać), ale pewnie najpierw trzeba się uporać z zachodnimi kawałkami. W
      krótce wybieram się na wycieczkę obwodnico-znawczą ;-)
      • Gość: Olala Re: A może by tak nowe rondo? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.03.04, 11:56
        Rondo to beznadziejny pomysł.
        Skrzyżowanie wielopoziomowe to jedyne, dobre rozwiązanie w takim miejcu jak
        Plac Grunwaldzki. Dlaczego? - przede wszystkim bezkolizyjność, sprawność,
        częściowe "odkorkowanie". Dziwię się, że takie rozwiązanie we Wrocławiu jest
        tak mało popularne (przykład - nowe skrzyżowanie Ostatni Grosz-
        Legnicka+estakada, gdzie powinno być również to bezkolizyjnie rozwiązane, tym
        bardziej, ze to fragment obwodnicy!). Ale głupota wrocławskich "odgórnych" jest
        niestety nie do zmiany.
        Pozdrawiam (zwłaszcza tych na dole, którzy tak jak ja męczą się jeżdżąc po
        mieście)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka