Dodaj do ulubionych

System Sterowania Ruchem w Krakowie

IP: 195.116.249.* 01.11.05, 21:44
www.siemens.pl/aktualnosci_wiadomosci_szcz.asp?id=2543
Kraków kupił. A są jakieś plany co do nas? Taki system to bardzo duże
ułatwienie dla pasażerów. Na przystankach można instalować tablice, na których
pokazuje się za ile minut przyjedzie tramwaj. Ma być za 5 minut to jest.
Chyba, że się popsuł (wtedy mamy info, że sie popsuł na wszytkich tablicach na
linii).

Albo sychronizacja przesiadek: jadą dwa tramwaje i jeden motorniczy dostaje
polecenie: zwolnij a drugi: przyspiesz i dzięki temu się zajeżdzają na
przystanku, tak aby można było wygodnie dokonać przesiadki.

Takie systemy są bardzo popularne w Starej Europie. Dodam tylko, że Londyn
kupił sobie coś takiego na igrzyska w 2012. Koszt, o ile dobrze pamiętam,to
100 mln funtów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fakir Re: System Sterowania Ruchem w Krakowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.05, 08:38
      pomysł nie nowy a przydatny. Jak by sie przydał wiedzą pasażerowie np 9 lub 17
      pod dworcem PKP, analogicznie 2 -16, czy na Świdnickiej - Piłsudskiego -
      wszędzie tam gdzie dla jednego kierunku jazdy jest więcej niż 1 przystanek. Są w
      ogóle jakieś czynione kroki ku temu? Inna rzecz, ze bez dalszych działań
      mających na celu zwiększenie priorytetu KZ w ruchu ogólnym to se można
      to...wiadomo co :)
    • tram_ktos Re: System Sterowania Ruchem w Krakowie 02.11.05, 09:46
      U nas to nie do pomyślenia. Jakby takie "coś" wprowadzić, to może ludzie
      zaczęliby się przesiadać do KM. A co ze sprzedażą samochodów. No i ten
      priorytet dla KM też może być niebezpieczny. Lepiej jak pozostaje tylko na
      papierze w polityce transportowej.
      • Gość: Marek Re: System Sterowania Ruchem w Krakowie IP: *.magma-net.pl 03.11.05, 19:23
        Gratuluję mieszkańcom Krakowa.
        Dla władz Wrocławia, to kolejne cel w drodze do polepszenia jakości życia jego mieszkańców ... oby cel zrealizowany.
        • tomek854 Re: System Sterowania Ruchem w Krakowie 04.11.05, 14:52
          Tam w ogole jakos potrafi sie myslec.

Wlasnie wrocilem z krakowa gdzie bylem prawie tydzien. Okazuje sie, ze jest miejksce, w ktorym da sie:
          -miec czyste prtzystanki, z rowno poprzyczepianymi rozkladami i niepokreslonymi i poodlepianymi cyferkami, i to pomimo znacznych zmianw komunikacji (remont skrzyzowania kolo dworca)
          -miec nowe niskopodlogowe tramwaje
          -miec rozwiazania dla rowerow na skale swiatowa (przeciwpasy, ladne sciezki, bezkilizyjne wloty na jezdnie..._

Ech...
          • Gość: xXx Re: System Sterowania Ruchem w Krakowie IP: *.magma-net.pl 04.11.05, 19:53
            Bo tam nie ma "fahofcuf" ze ZDIKu
            • svarte_sjel Re: System Sterowania Ruchem w Krakowie 05.11.05, 07:31
              Gość portalu: xXx napisał(a):
              > Bo tam nie ma "fahofcuf" ze ZDIKu

Są :^P
              • Gość: ja Re: System Sterowania Ruchem w Krakowie IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 23:06
                Tylko prawdziwi a nie ludzie z przypadku...
    • kolejar A pisałem tu... 20.11.05, 06:10
      Pisałem tu już, że wywala się u nas kasę na pseudo-modernizacje 105N, że nikt tu
      nie mysli, że... tylko Królewskie Stołeczne Miasto. Teraz przyznajecie mi
      rację... Więc co? Wolicie AS-Wro, czy 40-letnie graty z Norymbergi i Wiednia?
      MPK Kr. ze 105-tek oszołomstwa nie robiło i ma nowe niskopodłogowce - oprócz
      ślicznych GT6+B4 zamiast 3x105N.
      • sopelsiasty Re: A pisałem tu... 20.11.05, 13:20
        Hmmmm... jest tylko jedna różnica - w Krakowie jest o niebo więcej studentów i
        ludzi którzy przyjechali na dorobek w związku z czym nie mają własnych
        samochodów. Popyt na KM jest dwukrotnie wyższy niż we Wrocku. Na takiej np. 8-ce
        jeżdżą co 10 min. składy 3x105Na i dodatkowo na wspomagającej ją 38 Bombardiery
        Flexity co 20 minut i wszystkie są ultrazatłoczone - w godzinach szczytu bywa,
        że trzeba czekać na następny bo nie da się wcisnąć. Ponadto jednorazowy kosztuje
        1,25 - tam po prostu mają więcej kasy na KM i dodatkowo gratis demobilizowane
        tramwaje z ich miasta partnerskiego - Wiednia.
        • kolejar Re: A pisałem tu... 20.11.05, 14:05
          sopelsiasty napisał:
          tam po prostu mają więcej kasy na KM i dodatkowo gratis demobilizowane
          > tramwaje z ich miasta partnerskiego - Wiednia.

Po 1. demobilizowane mają z miasta partnerskiego Nürnberg - też GT6, ale MAN, a
          nie Düwag - jak z Wiednia. Zresztą po 1. to były T4 z owej Norymbergi - już ich
          nie ma (tyko jeden - muzealny). Zostały doczepy B4. Chodzą w składach z GT6.
          Dopiero po 2. przyszły Düwagi z Wiednia.
          Co do kasy na KM, to Wrocław jest z pewnością bogatszy od Królewskiego
          Stołecznego Miasta, bo ma potężne wpływy z nieruchomości gminnych w centrum -
          tylko Szczecin też tak ma. A że na KM nie dają...
          Studentów tu mniej - fakt. I tłok nie taki - dlatego są tylko 2x105N.
          A ja jechałem "4" 2x102N - taki stary jestem! Zresztą "4" to moja ulubiona linia
          - Nowe Bronowice - Lubocza Walcownia - teraz 3x105N (nie piszę celowo 105Na, bo
          teraz z wersjami 105 nic nie wiadomo - może 105Nf po przeróbkach?). No i jeszcze
          cudooowna "22" Borek Fałęcki - Lubocza Walcownia. Ostatnio chodziły norymberskie
          MAN-y - GT6 + B4 z Zajezdni Podgórze. Piszę "ostatnio", bo trochę nie byłem w
          tym moim ukochanym miasteczku i pewnie sporo się zmieniło? Napisz coś, sprostuj,
          jak nie wiem na czasie. Zresztą i tak trzeba chyba tam znów się udać dla
          "podładowania akumulatorów" :).
          • sopelsiasty Re: A pisałem tu... 20.11.05, 18:04
            Szczerze mówiąc nie znam się na tych oldschoolowych tramwajach. Ale fakt -
            "modernizowane" 105-tki z podwójnym rzędem siedzeń po lewej mają na tabliczkach
            znamionowych 105N. A czy coś się zmieniło ostatnio? Wszystko dalej jest
            rozkpane, ale puścili tramwaje po prowizorycznym torowisku z Basztowej na Lubicz
            (jezdni dalej tam nie ma). Poza tym cały plac przed dworcem już zamknęli - nowe
            miasto budują pełną parą. Mogilskie jest częściowo rozkopane a ostatnio (chyba w
            środę) widziałem rozkopane skrzyżowanie Starowiślnej z Westerpaltte (Poczta
            główna). A poza tym co co zawsze - korki, tłok, tłok i jeszcze raz tłok. A 4
            jeździ z Bronowic Nowych na Wzgórza Krzesławickie :)
            • kolejar Do sopelsiastego 21.11.05, 03:05
              Dzięki serdeczne za kompetentny briefing.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka