Dodaj do ulubionych

Ul. Pomorska

IP: 10.40.66.* 01.10.02, 18:02
czy z tej ulicy macie jakieś własne wspomnienia?
Obserwuj wątek
    • Gość: jajaccek Re: Ul. Pomorska IP: *.chicago-26-27rs.il.dial-access.att.net 01.10.02, 20:26
      Tak.
    • alfreda2 Re: Ul. Pomorska 02.10.02, 11:28
      syf i malaria i panowie pijacy pifko na skwerku a bo co?
    • Gość: Rob Re: Ul. Pomorska IP: *.waw.prokom.pl 02.10.02, 15:53
      sklep z zabawkami na rogu
      • szarykot Re: Ul. Pomorska 02.10.02, 16:14
        ja mam wspomnienia z serwisu rowerowego ale nie chce mi się obsmarowywać, bo
        serwisu już nie ma ;P
        • Gość: jajaccek Re: Ul. Pomorska IP: *.chicago-43-44rs.il.dial-access.att.net 02.10.02, 16:41
          A o co konkretnie chodzi ?
          • Gość: piegdoń Re: Ul. Pomorska IP: 10.40.66.* 02.10.02, 19:22
            Przeszłam Pomorską wczoraj numer po numerze - własnie zaświeciło słońce, ludzie
            wyszli ze sklepów; fryzjer od fryzjera, pani od guzików i plisowania spódnic,
            kaletnik. Wczoraj jeszcze byli, nie wiem czy jutro też jeszcze tam będą. Mam
            obawę, że te 50 lat przez-które-nic-się-tu-nie-zmieniło może skończyć się z
            dnia na dzień. Dlatego pytam o Pomorską, ale o nic szczególnego mi nie chodzi.
            • Gość: korek piegdon czy ci sie nudzi ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 19:41
              kto ty jestes piegdon - najpierw nas nudzisz swoimi przemysleniami na temat
              robienia wina z jablek - chyba we wroclawiu nie ma wiekszych problemów ? , a
              teraz meczysz nas tym ,że przeszlaś sie ul.pomorska - no i co z tego , tysiace
              ludzi w tym mieście chodzi co dziennie ulicami tego miasta i nikt nie robi z
              tego wiadomosci dnia , kobieto zajmij sie domem lub czyms innym pożytecznym
              czego ci życzę
              • Gość: Clin Re: piegdon czy ci sie nudzi ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.02, 20:37
                Korek,trochę ogłady ,jak piszesz do kobiety,burku.Nie pasuje ,to czytaj inne
                wątki.Nie będę Ci tłumaczył ,dlaczego Piegdoniowa pisze o Pomorskiej ,bo i tak
                nie zrozumiesz.Szkoda mojej fatygi.

A wracając do meritum...Pomorska ma swój klimacik.Bywam tam często.Szkoda ,ze
                lumpiarstwo zadomowiło się tam na dobre;(A może tak by obszczymurków na Żuławy?
                • Gość: Żuławiak Re: piegdon czy ci sie nudzi ? IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.10.02, 21:04
                  Gość portalu: Clin napisał(a):

> A wracając do meritum...Pomorska ma swój klimacik.Bywam tam
                  często.Szkoda ,ze
                  > lumpiarstwo zadomowiło się tam na dobre;(A może tak by obszczymurków na
                  Żuławy?
                  >

Tylko nie na Żuławy, bardzo Cię proszę.. Własnego menelstwa mamy tutaj już
                  wystarczającą ilość, to z Pomorskiej nam do szczęścia niepotrzebne:)
              • Gość: piegdoń Re: piegdon czy ci sie nudzi ? IP: *.dtvk.tpnet.pl 02.10.02, 22:20
                Gość portalu: korek napisał(a):

> kto ty jestes piegdon - najpierw nas nudzisz swoimi przemysleniami na temat
                > robienia wina z jablek - chyba we wroclawiu nie ma wiekszych problemów?
                Względem wina z jabłek - są nowe szczegóły. Filip ma odpowiedź z ministerstwa,
                bardzo zachęcającą. Będą szczegóły.
                - chyba we wroclawiu nie ma wiekszych problemów?
                większymi problemami wypełniona jest teraz kampania wyborcza. Czeka cała
                kolejka tych, którzy chcą rozwiązać wieksze problemy.
                Ja tam wolę jabłkową wódkę naszego pochodzenia i po-chodzenie po Pomorskiej.
                Wedle stawu grobla, jak śpiewałam w szkolnym chórze. Każdemu miłego coś innego.
    • Gość: jajaccek Re: Ul. Pomorska IP: *.chicago-21-22rs.il.dial-access.att.net 03.10.02, 04:54
      Bardzo dobry temat. I to nie tylko Pomorska i przylegle, ale i dzielnice,
      ktorych klimaty znikaja z naszej pamieci. Zadne blokowisko tego nie ma.I nie
      bedzie miec.Od przebierajacych paciorki i grajacych w warcaby na skwerku przy
      Dubois, Grekow. Po niegdysiejszy plac golebiarzy przy Pl. Strzeleckim (Marksa
      Karola -przedtem). Ulica Ptasia z basenem p/poz. gdzie szukano plenerow do
      filmow z okresu wojny i ul. Srocza , ktora miala tylko jeden numer "11" i w
      ktorym to domu, ocalalym w polowie po wybuchu bomby mieszkali ludzie i gdzie
      nakrecono "Petle" z Holoubkiem G. Czy Rydygiera, gdzie naprzeciw przedwojennego
      zakladu pogrzebowego, rodziny Schuhmaherow , miescila sie pracownia ceramiki
      artystycznej, nalezaca do brata Marka Hlaski. Czy Pomorzanka , gdzie mozna
      bylo tanio i smacznie zjesc a i napic sie z generalem Wiktorem. Itd.Itd. Z
      pewnoscia jest wiecej takich miejsc w naszym miescie, gdzie ludzie mieszkali
      od "Po wojnie" i kazdy, kazdego znal.I warto czasmi powspominac.Pozdr.
      • wedzonka Re: Ul. Pomorska 03.10.02, 10:24
        Gość portalu: jajaccek napisał(a):

> Bardzo dobry temat. I to nie tylko Pomorska i przylegle, ale i dzielnice,
        > ktorych klimaty znikaja z naszej pamieci. Zadne blokowisko tego nie ma.I nie
        > bedzie miec.Od przebierajacych paciorki i grajacych w warcaby na skwerku przy
        > Dubois, Grekow. Po niegdysiejszy plac golebiarzy przy Pl. Strzeleckim (Marksa
        > Karola -przedtem). Ulica Ptasia z basenem p/poz. gdzie szukano plenerow do
        > filmow z okresu wojny i ul. Srocza , ktora miala tylko jeden numer "11" i w
        > ktorym to domu, ocalalym w polowie po wybuchu bomby mieszkali ludzie i gdzie
        > nakrecono "Petle" z Holoubkiem G. Czy Rydygiera, gdzie naprzeciw
        > przedwojennego zakladu pogrzebowego, rodziny Schuhmaherow , miescila sie
        > pracownia ceramiki artystycznej, nalezaca do brata Marka Hlaski. Czy
        > Pomorzanka , gdzie mozna bylo tanio i smacznie zjesc a i napic sie z
        > generalem Wiktorem. Itd.Itd. Z pewnoscia jest wiecej takich miejsc w naszym
        > miescie, gdzie ludzie mieszkali od "Po wojnie" i kazdy, kazdego znal.I warto
        > czasmi powspominac.Pozdr.

Az dziwne ze te wspominki na forum zajmuja tak malo miejsca. Chwala
        Piegdoniowej! Ale tez wspolczesne klimaty tego typu opisal wlasnie w swej
        ksiazce L. Pulka. Mozna wiec nie tylko powspominac, ale i pouczestniczyc. :)

(OK, uprzedze kasliwe uwagi: dla rownowagi uzyje dzis Wyborczej zamiast
        papieru :)

Pozdrawiam!
    • Gość: Misia Re: Ul. Pomorska IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 05.10.02, 14:14
      Na Pomorskiej mamusia kupila mi najpiekniejszy sweterek swiata. Byl koloru
      czerwono-pomaranczowego i pochodzil z Wegier. Bylam z niego potwornie dumna.
      Czesto chodzilismy tam na lody. Co jeszcze zapamietalam to to ze potwornie
      ciezko bylo przejsc tam na druge strone ulicy, bo ruch byl spory no i
      brakowalo przejsc dla pieszych z prawdziwego zdarzenia. Niedaleko jest moja
      stara Parafia swietego Bonifacego. Tyle waznych wydarzen mialo tam miejsce.
      Pozdrawiam serdecznie wszystkich wroclawian z tamtej okolicy.
      • Gość: Clin Re: Ul. Pomorska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.02, 17:50
        Na Pomorskiej moja mama plisowała sobie w latach 70-tych spódnicę.Było to wtedy
        b.modne.Ja natomoast miałem tam kupiony garnitur komunijny z śp.bistoru.Ale to
        były czasy...

P.S. rzeczywiście ,szkoda Żuław dla meneli .To może wybudujmy im jakąś ścianke
        płaczu?Śmierdziele tak mi zaszczali śmietnik ,że muszę tam w kaloszach
        chodzić.Najgorszy jest taki jeden Pawełek s.Rysia.Menelska spółka ,ojciec i syn
        z Jagiellończyka .
    • arvena Re: Ul. Pomorska 05.10.02, 18:36
      na Pomorską chodziłąm do Chorągwi ZHR:)
      Az mi się harcerskie czasy przypomniały:))))
      Swoja droga to harcerstwo chyba na wymarciu już???
      A szkoda:(
      • Gość: jajaccek Re: Ul. Pomorska IP: *.chicago-01-02rs.il.dial-access.att.net 05.10.02, 21:20
        arvena napisała:

> na Pomorską chodziłąm do Chorągwi ZHR:)

A to bylo miedzy Biskupa Tomasza i Lowiecka?? Kolo fryzjera??
        • Gość: Birbant Re: Ul. Pomorska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.02, 21:43
          Pamiętam jak raz nocą wracając z jamu w Rurze musiałem sie wysikać w bramie na
          Pomorskiej.
          • waldek.s Re: Ul. Pomorska 05.10.02, 22:51
            oczywiscie w "starej rurze"?
          • Gość: jajaccek Re: Ul. Pomorska IP: *.chicago-01-02rs.il.dial-access.att.net 06.10.02, 03:38
            Gość portalu: Birbant napisał(a):

> Pamiętam jak raz nocą wracając z jamu w Rurze musiałem sie wysikać w bramie
            na
            > Pomorskiej.
            Pomijam sympatyczny, calodobowy, blaszak, od strony Obroncow Pokoju (obroncy
            pokoju?!:)}i luksusowy kibel przy Dubois, to brzmy na Pomorskiej byly wyjatkowo
            przyjazne sikajacym.
          • Gość: Clin Re: Ul. Pomorska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.02, 16:16
            Ciesz się ,ze na Ciebie wtedy nie trafiłem ,bo bym Ci zrobił bypass ,fiutek -
            usta.Taka kara należy się wszystkim obszczymurom ,którzy leją po bramach.To nie
            łatwiej odlać się do kanału ,flejtuchu?
        • arvena Re:Jajacku:) 06.10.02, 15:23
          Gość portalu: jajaccek napisał(a):

> arvena napisała:
          >
          > > na Pomorską chodziłąm do Chorągwi ZHR:)
          >
          > A to bylo miedzy Biskupa Tomasza i Lowiecka?? Kolo fryzjera??

TAK:)
    • Gość: beta Re: Ul. Pomorska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.02, 13:07
      A jak pamiętacie ul.Jedności Narodowej?Mnie został w pamięci ciąg sklepików
      prywatnych,gdzie można było kupić wszystko czego nie było w sklepach
      państwowych.A szczególnie wszelkie nowinki w modzie: czy to były dżinsowe
      ubranka czy np. kostka Rubika czy najmodniejsze buty - na Jedności można było
      kupić wszystko.A pamiętacie kino Pionier obok sklep z zabawkami a dalej punkt
      szycia kapci?
      • Gość: MKK Re: ul. Pomorska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.02, 13:38
        Nie mam szczególnych wspomnień związanych z tą ulicą.Wiem jednak, że ma ona
        jedno z najgorszych notowań w rankingu miejsc skażonych bynajmniej nie tylko
        uryną. Wyziewem z rur wydechowych auteczek jeżdżących po ul.Pomorskiej można
        by było straszyć przeciwników obwodnicy m.Wrocławia.
        • Gość: jajaccek Re: ul. Pomorska IP: *.chicago-06-07rs.il.dial-access.att.net 07.10.02, 15:13
          Przed uruchomieniem elektrocieplowni skazenie bylo niewielkie, potem
          rzeczywiscie troche zaczelo zalatywac.Ale kiedys, w miejsu stacji benzynowej
          kolo Bonifacego, znajdowala sie stacja poczatkowa kolejki waskotorowej i to byl
          siwy dym.
          • arvena Re:Jedności Nar. 07.10.02, 15:18
            z dzieciństwa pamiętam ,że jeździłam z rodzicami do wielkiego domu towarowego
            ODRA- gdy po latach zobaczyłam ten sklep to zdębiałam...
            on chyba dalej wygląda jak za czasów komuny!!!
            aha- i na Jedności jest mnóstwo Cyganów!
            • Gość: jajaccek Re:Jedności Nar. IP: *.chicago-06-07rs.il.dial-access.att.net 07.10.02, 15:40
              "Odra" oczywiscie! i sklepiki z ciuchami i wloskimi ortalionami.Parterowe, bo
              wszytko z "gory" zostalo zburzone.W "Pionierze" zawsze byl tlok i bilety
              kupowalo sie od "koni", a w "okraglaku"( kosciol naprzeciw "Pioniera")dzialala
              niezla kapela napedzana winem mszalnym.
              • Gość: Manon Re:Jedności Nar. IP: 212.244.56.* 10.10.02, 14:54
                Dwanascie lat mieszkalem na Jednosci Narodowej. Dokladnie w bramie nr 45A.
                Zrzadzeniem losu pracuje teraz pod nr 45 B na owej ulicy. Z dziecinstwa
                pamietam przede wszystkim Gwiezdne Wojny w kinie Pionier, ksiedza wciagajacego
                za uszy do kosciola tych, co siedzieli przed budynkiem w czasie mszy, zajecia z
                religii na Olbinskiej, Biednych Cyganow z na przeciwka, ktorzy rozbijali sie w
                kilkunastu starym, pomaranczowym maluchem trabiac cala noc z radosci zakupu i
                innych Cyganow - bogatych - ktorzy te sceny filmowali videokamera zza
                kierownicy nowego BMW ( rok 1986 ),lodziarnie na Cybulskiego i ROME zaraz obok,
                slimak na dawnym Pl. Engelsa ( kibel z blachy do ktorego lepiej bylo nie
                wchodzic ) Sklep 1001 drobiazgow przy Poboznego . MDK na Dubois z polkoloniami.
                Pelna ulice ludzi podczas Dyngusu, pijalnie piwa AKWARIUM ( bez miejsc
                siedzacych )i salon gier na Kilinskiego Na Pomorskiej mozna bylo jedynie dostac
                po zebach , a dojscie do Staszica po 22 graniczylo z cudem.

Balon na Lowieckiej

Pozdr.

M.
                • Gość: Przemek Re:Jedności Nar. IP: *.dialup.xtra.co.nz 29.12.02, 09:11
                  Chodzilem kilka lat do szkoly muzycznej na Lowiecka. Niezwykly byl park obok
                  dworca nadodrze. Pierwsze wagary, papierosy, spacer z dziewczyna.

Jak tam jest teraz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka