Dodaj do ulubionych

Studenci chcą koalicji PiS i PO

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:47
Wybory wygrał PiS. PO nie chce z nim koalicji. Trudno. Następnym razem trzeba
mocno poprzeć PO lub PiS. A kogo to niech sobie wyborcy wybiorą obserwując
obecne działania tych partii. Na razie wygląda na to że, że PiS działa bardzo
konsekwentnie i zbuduje rząd, a PO podzieli los partii Frasyniuka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Szylko Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: 156.17.237.* 09.11.05, 20:53
      Gratuluję postawy chłopaków z Politechniki.
      Ogłaszają pogotowie strajkowe przeciwko temu co sami robią. Kłótnie PO z PiS
      żywo przypominają sytuację na Politechnice. Z jednym wyjątkiem: chłopcy
      zachowują się jak partia Leppera!
      Powodzenia chłopaki!!
      • Gość: Jazzik Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: 156.17.253.* 14.11.05, 10:26
        Powtarzasz bzdety, ktore klepią różnego (gó..anego) autoramentu
        półgłówki.Jeśli umiesz wyciągnij z tego wnioski, a jeśli nie, czytaj dalej.
        Jesteś tak samo prymitywna i głupia jak oni.. Współczuję.
      • Gość: Absolwent Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.mad.wroc.pl / *.devs.futuro.pl 18.11.05, 10:47
        Proszę pana, bo tak chyba trzeba się zwracać do 27 latka... Mógłby pan sie
        przestać mieszać w sprawy studenckie. Dużo ludzi byłoby za to panu wdzięcznych.
        Z góry dziękuję.
        • Gość: juri Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 10:28
          przecież studenci mają koalicję pis z po bo sami ją tworzą. np. kolega z nzs
          uniwersytet jacek rawecki robił kampanię dla pis-u a jego kuzyn teŻ z nzs
          uniwersytet manifestuje teraz za platformą obywatelską. o co tu chodzi? nie
          mogą się w swoich szeregach dogadać kto ma się z kim dogadywać i kto kogo
          popierać? powodzenia chłopaki:)
    • Gość: Adam Szylko Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: 156.17.237.* 09.11.05, 20:53
      Gratuluję postawy chłopaków z Politechniki.
      Ogłaszają pogotowie strajkowe przeciwko temu co sami robią. Kłótnie PO z PiS
      żywo przypominają sytuację na Politechnice. Z jednym wyjątkiem: chłopcy
      zachowują się jak partia Leppera!
      Powodzenia chłopaki!!
      • kazimierzp Machiavelizm PiSu! 09.11.05, 21:19
        Wypowiem się w stylu guru wszystkich kultywujących spiskową teorię dziejów -
        czyli Jarosława Kaczyńskiego!
        Podobno ktos z PiS podpuscił studentów aby wpływali na polityków Platformy
        (dlatego w wypowiedzi jednego z działaczy są wymienieni jedynie platformersi).
        Nie wiem który i czy napewno, ale wszystko na to wskazuje (poczytajcie sobie
        wypowiedź Kaczyńskiego imputujacego kontakty PO z Ordynacką).
        Mam nadzieję, że tacy działacze NZS skupiaja mało studentów wokół siebie i ze
        po nastepnych wyborach tych którzy uznaja tylko spiskową teorie dziejów w
        parlamencie już nie będzie!
        Nie kocham zadnej z tych dwóch partii, ale to co pokretnie wygaduje na różne
        strony Jarosław Kaczyński to zgroza.
        • Gość: ichni biedni studenci, oj jak mi was żal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 13:51
          Biedni studenci... cóż za rozczarowanie, znowu was (i nas) oszukano. Wiadomo, ze
          celem ew. "strajku" (na razie mówi się o pogotowiu strajkowym, a to duża
          różnica, nie sądzę, żeby konformersi z NZS odważyli się na otwarty protest w tak
          nonsensownej sprawie) jest pokazanie się głównych przedstawicieli NZS w mediach
          i demonstracja (pozornej) siły. Cel strajku jest naiwny i na kilometr pachnie tu
          "komercją". Współczuję.
          • Gość: DO NZS! Re: biedni studenci, oj jak mi was żal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 15:16
            Strajk studencki może ogłosić tylko Samorząd studencki, a nie organizacja
            studencka, których w wyższych szkołach jest kilka. Znowu jak w marcu 68 roku
            studenci stają się narzędziem w rozgrywkach politycznych. Nie dajcie się wciągnąć!
      • Gość: kowal Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 15:23
        banki nie przesadzasz trochę? chyba nie przeczytałeś komunikatu ogłoszonego
        przez zarząd krajowy. czasem mógłbys zjrzeć na www.nzs.com.pl
        • Gość: Adam Szylko Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.t19.ds.pwr.wroc.pl 07.12.05, 00:02
          zaglądam dość często na tę stronę.
          ale czy jak bierne pieski musimy się podporządkowywać temu co tam mówią? /piszą/
          po to mamy główki na karkach, żeby nimi myśleć...
          szkoda mi tego, co się działo dziś...
          kurczę - ja chciałem dla Was dobrze... uwierzcie !
    • anwb Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO 09.11.05, 21:11
      Jak oni zdali mature? Wstyd dla nauczycieli! Powinni popierac profesora
      Kaczynskiego! ;)
      • Gość: Partyjny Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 21:15
        Studenci do nauki, pisarze do piór - a my z kolegami do lokalu z kobitkami i
        wódzeczką
      • Gość: obserwator Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.05, 17:51
        Idiota.
    • yarecki21 Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO [???] 09.11.05, 22:12
      Jestem z Wrocławia, jestem studentem, studiuje Politologie, głosowałem na PO,
      studenci chcą koalicji...ja nie!

Sytuacja wygląda tak:
      PiS wygrało wybory bo naobiecywało gruszek na wierzbie, teraz musi się z tych
      obietnic wycofać lub zacząć je realizować. Obie opcje pociągną PiS na dno bo
      jedna będzie niepopularna a druga jest nierealna. Będąc w koalicji z PO będą
      mogli część odpowiedzialności zrzucić na koalicjanta. Jednocześnie Kaczyńscy są
      głodni władzy i nie chcą dzielić się nią w duzym stopniu, szukają prartnera
      który za cenę samego sprawowania władzy będzie im przytakiwał. W tej roli
      idealnie sprawdzi się Samoobrona i LPR, ale tylko do czasu, bo to chodowanie
      węża na własnym łonie. Samoobrona poprze rząd aby poźniej ten sam mniejszościowy
      rząd się skompromitował. W tej sytuacji PiS wypada z gry w wypadku
      wcześniejszych wyborów. Wygrywają PO i Samoobrona, lecz PO z braku racjonalnego
      kandydata na koalicjanta nie może rządzić. Powstaje koalicja Samoobrona-SLD-PSL
      (ew. SDPL, o ile przeprowadzą kontrnatarcie). Zrozumialy jest opór PO przed
      wejściem do koalicji. Oni mają spójny i dobry moim zdaniem program gospodarczy
      dla Polski, lecz wiedzą że będąc słabszym partnerem go po prostu nie zrealizują.
      Po co więc być rozliczanym z obietnic PiSu? Prawdopodobnym scenariuszem będzie
      upadek gabinetu Marcinkiewicza w przeciągu max 2 lat i powołanie nowego z
      Jarosławem Kaczyńskim na czele w koalicji z PO - pod warunkiem że PiS odstąpi od
      swojego idiotycznie socjalistycznego programu gospodarczego i poprze linię PO.
      Platforma powinna zająć się gospodarką, administracją i reformami, a PiS
      powinien tworzyć swoje Superpolicje, palić na stosach czerwonych i walczyc z
      wiatrakami (tj. korupcją).
      Jesli Lepper przejmie władzę w Polsce - emigruję, nie żartuję.
      • Gość: zdziwiony NZS idzie na pasku Schetyny i Piskorskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 23:00
        No to spadaj. Dzisiejsza studenteria to przyklad totalnego urobienia
        liberalno-nowoczesną propagandą. Nie ma dzis grupy spolecznej bardziej
        konformistycznej i mniej bezkrytycznej wobec sieczki plynacej z Polityki,
        GazWybu, Rzepy i Wprost. No ale jak sie popatrzy, jaki dzis jest poziom studiow
        i jacy kolesie ida studiowac, to nic juz czlowieka nie dziwi. Nalezy wprowadzic
        do uzytku zwrot: glupi jak student.
        • olita23 Re: NZS idzie na pasku Schetyny i Piskorskiego 09.11.05, 23:24
          nie no oczywiscie bo przeciez najlepsza jest ta grupa spoleczna ktora oglnie
          polske ma gleboko gdzies i wogole nie poszla glosowac....
          ciekawy natomiast jest fakt ze wiekszosc wykladowcow z ktorymi mam kontakt (SM)
          jest tego samego zdania co "studenteria"...
          p.s.bardzo dobrze ze nie ma kolicji, szybciej sie skompromituja...
        • yarecki21 Re: NZS idzie na pasku Schetyny i Piskorskiego 10.11.05, 14:25
          Gość portalu: zdziwiony napisał(a):

Nalezy wprowadzic
          > do uzytku zwrot: glupi jak student.

No proszę..powiedział koleś z wykształceniem...? Na pewno nie wyższym.
        • Gość: heniek Re: NZS idzie na pasku Schetyny i Piskorskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.05, 10:16
          A czy ty, arogancki głupku, kiedyś studiowałeś? Wątpię, bo nie byłbyś
          taki "zdziwiony" i zdurniały. Co ty wiesz o poziomie studiów i o ty, kto tam
          studiuje?
          • Gość: koloratura1 Re: NZS idzie na pasku Schetyny i Piskorskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.05, 15:03
            Ja, Heńku, jestem aktualnie nauczycielem akademickim, zatem - kiedyś studiowałam.
            Pamiętam rok 1968, 1970, 1976, 1980 i może dlatego całą tę Waszą hucpę uważam
            już nie tylko za głupotę, ale wręcz - za za świętokradztwo.
      • Gość: Pegaz Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO [???] IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 10.11.05, 09:34
        > PiS wygrało wybory bo naobiecywało gruszek na wierzbie, teraz musi
        > się z tych obietnic wycofać lub zacząć je realizować.

tak samo jak każda partia, która po 1989 wygrywała wybory parlamentarne. Więc
        to nie nowość dla nas. Prawda ?

> Obie opcje pociągną PiS na dno bo
        > jedna będzie niepopularna a druga jest nierealna.

waszmość wyrocznia, ekspert od oceny programów partyjnych (rządowych) czy
        znawca nastrojów u wyborców (patrz dzisiejszy sondaż w Rzeczpospolitej) ?

> W tej roli idealnie sprawdzi się Samoobrona i LPR, ale tylko do czasu,
        > bo to chodowanie węża na własnym łonie. Samoobrona poprze rząd aby
        > poźniej ten sam mniejszościowy rząd się skompromitował. W tej sytuacji
        > PiS wypada z gry w wypadku wcześniejszych wyborów. Wygrywają PO
        > i Samoobrona, lecz PO z braku racjonalnego kandydata na koalicjanta
        > nie może rządzić. Powstaje koalicja Samoobrona-SLD-PSL
        > (ew. SDPL, o ile przeprowadzą kontrnatarcie).

znowu prorok czy wróżka ? Mówmy o faktach

pozdrawiam
        Pegaz.
        • yarecki21 Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO [???] 10.11.05, 14:23
          Tym sie zajmuje na moich studiach. Wiesz co to analiza polityczna? To nie
          zgadywanka a przewidywanie na podstawie przeszlości i teraźniejszości.
          Do tej pory większośc mi sie sprawdzała :P
      • Gość: kowal Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO [???] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 15:32
        jest dużo prawdy w tym co napisałeś. moim zdaniem dlatego wlasnie nie doszlo do
        koalicji - ministerstwa, które mialy przypadac PO sa odpowiedzialne za
        nierealne, przedwyborcze obietnice pisu. ja jestem za koalicja, ale nie na
        warunkach dyktowanych tylko przez pis - kolicja powinna powstac w oparciu o
        dialog i obustronne, wzajemne zrozumienie. po częsci rozumiem PO - nie chcą być
        powieszeni za obiecanki-cacanki kaczynskich. a co do pisu to hmmm... zeby
        zrealizowac przynajmniej czesc programu potrzebowac beda stabilnego,
        wiekszosciowego rzadu. a co w tej chwili mamy to wszyscy chyba wiedza.
    • jimmy11 Jacy studenci? NZS! 09.11.05, 22:19
      Jestem studentem i mam gleboko gdzies czy bedzie koalicja czy nie. Naiwni politykierzy z NZS robią zamieszanie jakby było o co. Już dawno przekonałem się że politycy są dwulicowi i po prostu na nich nie głosuję. Przynajmniej teraz nie jestem rozczarowany.
      • tomek854 Re: Jacy studenci? NZS! 09.11.05, 23:18
        Ja za to jestem przeciw działaczom studenckim. Bo to jest pierniczenie kotka...

Ale nie strajkuję, bo po co:-)
        • Gość: antyglob Re: Jacy studenci? NZS! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 00:01
          To nie studenci strajkują a elity rektorskie i profesorskie uczelni związane
          z lobbingiem politycznym liberałów PO.Zagniatanie umysłów studenckich i ich
          postaw to obraz koreańskich ewentualnych spektakli.
    • dwpp Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO 10.11.05, 08:11
      Niestety PO nie zniosła porazki.Przed wyborami strasznie sie nadymali
      myślac ,ze oni będą rządzic a PiS będzie spełniał role słuzebną.A teraz nawet
      kosztem kraju chca by sie wszystko rozwaliło a oni mogli spróbować od nowa.
      Lepper to tylko pretekst, mógłby byc tez inny.
    • Gość: yan Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.ifd.uni.wroc.pl 10.11.05, 08:23
      Takiej glupoty to sie po studentach nie spodziewalem. Jesli nie podoba im sie
      partia niech ida pod jej siedzibe, np. PO i protestuja ile chca. Ale strajk na
      uczelni to juz zupelna bzdura. Tu maja sie uczyc a nie wykorzystywac wydumane
      racje by unikac zajec. To naprawde fatalnie swiadczy o tym jak studenci
      rozumieja demokracje. Nie slyszalem aby NZS protestowal przeciwko skorumpowanej
      grupie rzadzacych z SLD. Cos mi sie wydaje, ze koniecznie chciano wywrzec nacisk
      medialny na poslow przed glosowaniem w Sejmie. To moze oznaczac, ze z NZS-em
      jest jeszcze gorzej niz myslalem.
      • Gość: Buda-Peszt Re: Żydy napuszcają na nas własne dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 08:39
        NZS studentów zjada włąsny ogon.Może chcieliby zobaczyć jak bedzie wyglądał
        kraj po wojnie domowej.Widocznie mają za dużo wolnego czasu na strajkowanie a
        za mało na naukę.
      • Gość: kowal Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 15:38
        nie za bardzo rozumiesz o co chodzi w pogotowiu strajkowym NZS. od początku
        była mowa, że jeżeli dojdzie do straju to swoją formą nie zakłóci on normalnej
        pracy uczelni. a co do protestow przeciwko SLD - postkomunisci zostali wybrani
        demokratycznie i wspólnie z UP zyskali większość w sejmie. PO i PIS równiez
        zostały wybrane demokratycznie, ale zarówno jedni jak i drudzy obiecywali
        wspólną koalicję i stabilny rząd. idać do wyborów młodzi ludzie poparli w
        większosci te dwie partie, bo myśleli wtedy że zgodnie z obietnicami utworzą
        one (bez względu na wynik) stabilny rząd. po wyborach okazuję się, że zamiast
        stabilnośći mamy Andrzeja Leppera przegłosowanego głosami Pis, samoobrony, lpr
        i psl. ot co! zapraszam na www.nzs.com.pl
    • Gość: ked Co ma piernik do wiatraka? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 10.11.05, 09:17
      I co mają studenci do rzadu?
      A na poważnie. Może koledzy z oranizacji zastanowili by sie nad jakąś bardziej
      pro-studencką akcją, która dla studentów byłaby korzystna (większe nakłady na
      naukę-wieksze stypendia-więcej programów pomocowych dla studentów) niż... próbą
      załatwienia sobie roboty w urzędach???
      Bo to bardzo syndromatyczne, że śpiąca dotąd organizacja aktywizuje
      się "nieoficjalnie" podczas wyborów (uczestnictwo w sztabach wyborczych, itp),
      a oficjalnie wchodzi do gry dopiero, kiedy okazuje się że PO nie dostanie
      stołków w rządzie, agencajch państwowych, urzedize wojewódzkim, spólkach skarbu
      państwa...
      Poza tym - skąd założenie, że Polacy chcę akurta takich rządzacych? Wybrali
      wszak PiS, i oddali parę milionow głosów na pertie Leppera, Giertycha,
      Pawlaka...

• Gość: baca Re: Studenci się nudzą IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:44
        Niektóre partie po przegranych w wyborach do sejmu i prezydenckich, nie potrafią
        albo nie umieją się pogodzić z przegraną. Słowo demokracja nie wiele dla nich
        znaczy.
        Obecnie demokratyczne wybory próbują storpedować młodymi z NZS. Podżegacze oraz
        studenci opamiętajcie się, hałos w kraju do niczego dobrego nie doprowadzi.

P.S.
        też jestem niezadowolony z wicemarszałka:-)
        tnij.org/go8
        • Gość: Pegaz powrót Gomułki ? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 10.11.05, 10:03
          > Podżegacze oraz studenci opamiętajcie się, hałos w kraju do niczego
          > dobrego nie doprowadzi.

ooo ... jak bym słyszał tow.Gomułekę i widział transparent "Studenci do nauki!
          Robotnicy do pracy! A wichrzyciele do więzienia." :)
          • Gość: JJJ Re: powrót Gomułki ? IP: *.awf.wroc.pl 10.11.05, 10:39
            Nieważne czy inspiracją są Żydzi ,PO czy PiS, i tak nic to nie da, tylko
            niektórzy działacze NZS poczują się potrzebni i będą mogli się wykazać
            działalnością. Przy tym może uda się wypłynąć i wskoczyć do jakiejś partii. Czy
            wy myślicie, że ktoś zwróci uwagę na protesty studentów, że strajki coś
            zmienią? Najwyżej kaczory stwierdzą, że nawet studenci (ukłon) chcieli POPiSu i
            to wszystko przez Platformę.
          • Gość: baca Re: Opluwać to każdy potrafi:-( IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 11:20
            >ooo ... jak bym słyszał tow.Gomułekę i widział transparent

Niestety, ale wówczas nie było wolnych i demokratycznych wyborów!
            Najpierw pozwólmy rządowi działać a potem wystawmy świadectwo a nie odwrotnie.
            • Gość: etos Re: Opluwać to każdy potrafi:-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 11:44
              Studenci, przygotowywać się do zimowej sesji. Nie "brać" się za politykę. W
              waszym wydaniu, nie potraficie nawet dobrze "rządzić" w klubach studenckich, a
              co dopiero na wyższym etapie. Pilnować naukę, chodzić na rajdy, i pić herbatkę.
      • Gość: Student PW Re: Co ma piernik do wiatraka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 22:27
        Jesli cie to pocieszy, to nie wszyscy ludzie z "Organiacji" sa tego zdania. Nie jest to na szczesie tak czarno biale. Sam jestem studentem (PW) i, o ile sie dowiedzialem od znajomego z NZSu PW, to oni strajkowac nie zamierzaja. Za to organizuja turnieje, kursy i wycieczki :) Nie jest tak znowu zle z wszystkimi :D
    • kiloff1 Janusz Kowlaski z PO vel Piękne Usta 10.11.05, 11:46
      to on stoi za tymi zadymami. Biedny nie dostal się do Sejmu i liczy na jakąś
      lewą posadkę....a tu PO nie ma żadnego stołka i nic z tego!
      • Gość: obywatel Nienawidzimy was, drodzy studenci IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.05, 12:02
        Nienawidzimy was, drodzy studenci
        Jak doniosły agencje informacyjne, środowiska studenckie z 16 polskich wyższych
        uczelni ogłosiły gotowość do strajku. W imię czego studenci chcą sięgnąć po tę
        dawną nieużywaną, a nawet niewspominaną przez nich broń? Pod wodzą Niezależnego
        Zrzeszenia Studentów domagają się oni pod groźbą strajku... utworzenia koalicji
        rządowej PiS i PO.

Studenci są zdegustowani tym, że nie powstała obiecywana przed wyborami koalicja
        PiS-PO. Ich szczególne oburzenie budzi to, że mniejszościowy rząd Prawa i
        Sprawiedliwości korzysta z poparcia Samoobrony i Andrzeja Leppera. "Boimy się
        rządów Andrzeja Leppera. Nie chcemy przez niego wyjeżdżać z kraju" - mówi
        Informacyjnej Agencji Radiowej Marek Czerniak, szef NZS z Uniwersytetu
        Warszawskiego. Dajemy żółtą kartkę politykom" - mówi z kolei Ronald Pawłowski z
        Niezależnego Zrzeszenia Studentów w Poznaniu.

W 16 ośrodkach akademickich w całej Polsce powstały studenckie komitety
        strajkowe. Namawiają studentów do poparcia akcji, apelują do polityków PiS i PO
        o wznowienie rozmów koalicyjnych, rozdają biało-czerwone wstążeczki (symbol
        jedności państwa). Grożą strajkiem. Przed siedzibą władz poznańskiego
        Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza odbyła się pierwsza pikieta w tej sprawie.
        Studenci mieli transparenty z napisami "To się POPiSaliście" i "Nie damy się
        zlepperować". Twierdzą, że to dopiero początek akcji i że wkrótce odbędzie się
        wiele pikiet, demonstracji, koncertów itp. w imię protestu przeciw sytuacji w kraju.

Oczywiście wiemy, że nie wszyscy studenci tak myślą. Ale przeraża nas to, że
        środowisko na co dzień tak bierne, nie potrafiące nawet bronić swoich
        elementarnych praw (niemal zupełny brak sprzeciwu środowiska studenckiego wobec
        forsowanych przez PO planów wprowadzenia odpłatności za studia), mobilizuje się
        w tak głupim i konformistycznym celu, jak próba nakłonienia PiS do zawarcia
        koalicji z partią „aferałów”, czyli PO. Nie jesteśmy fanami Samoobrony, ale nie
        sposób nie zauważyć, że poglądy studentów w tej sprawie są wiernym odbiciem
        poglądów całej polskiej oligarchii, z „Gazetą Wyborczą” na czele. Ludzie, którzy
        z racji wieku i zajęcia powinno być zbuntowani i krytyczni, są przerażająco
        konformistyczni...

Warto przy tej okazji „buntu” liberalnych dzieciuchów przeciwko nieformalnej
        koalicji socjalnej przypomnieć fragment wiersza Piera Paolo Pasoliniego. Ten
        znakomity lewicowy poeta włoski napisał wiersz o wymownym tytule „Nienawidzę
        was, drodzy studenci”, w którym skrytykował również lewicowe studenckie bunty z
        roku 1968, widząc w nich m.in. starcie znudzonej, burżuazyjnej młodzieży z
        policjantami, którzy pochodzili z biednych, plebejskich rodzin. My również
        zamiast po stronie liberalnej oligarchii – choćby „buntowniczej” – stajemy po
        stronie nie tyle Samoobrony, co jej wyborców, czyli ludzi biednych i
        zmarginalizowanych. Oto co pisał Pasolini (w przekładzie Jarosława
        Mikołajewskiego) do strajkujących włoskich studentów w roku 1968:

Dziennikarze z całego świata (nie wyłączając

telewizji)

liżą wam (jak to się jeszcze mówi w sztubackim

języku) dupę. Ale nie ja.

Wyglądacie na nieodrodne dzieci waszych tatusiów.

Dobra rasa nie kłamie.

Patrzycie tak samo złym wzrokiem.

Tchórzliwi, niepewni, zagubieni

(świetnie!) równie dobrze umiecie

dyktować, szantażować, pewni siebie, bezczelni:

drobnomieszczańskie prerogatywy, kochani.

Kiedy wczoraj, na Valle Giulia, tłukliście się

z policjantami,

ja byłem za policjantami.

Bo policjanci są dziećmi biedaków.

Pochodzą z subtopii, nieważne czy wiejskich, czy miejskich. Co do mnie, dobrze wiem

jak wyglądało ich dzieciństwo, ich dorastanie,

tysiąc lirów jak skarb, ich ojcowie, co pozostali chłopcami

przez nędzę, która nie wyposaża w autorytet.

Ich matki żylaste jak tragarz, lub kruche,

wskutek jakiejś choroby, jak wróbel;

liczne rodzeństwo; barak

w ogródku wśród czerwieni szałwi (na cudzych,

przydziałowych terenach); sutereny

na szambach, lub mieszkania w ogromnych

blokach, itd. itd.

Jeśli jedynym przejawem waszej politycznej świadomości i aktywności są głosy
        poparcia dla „nowoczesnego” rządu z udziałem PO, to my również nienawidzimy was,
        drodzy studenci...

Redakcja „Obywatela”

www.obywatel.org.pl/index.php?menu=23&msgid=3513
        • olita23 Re: Nienawidzimy was, drodzy studenci 10.11.05, 12:20
          watpie czy platne studia to przejaw liberalnych postaw studnetow...w kazdym
          liebralnym kraju studia sa platne..
          • Gość: czytelnik forum Re: INTELIGENCJO POLSKA -WYHAMUJ EMOCJE!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 12:43
            Studenci musicie zachować trzeżwość i obiektywizm oraz dojrzałość analitycznego
            spojrzenia na czwarty wyniar Polski.Nie utożsamiajcie swoich postaw z
            bankrutami politycznymi Platformy Obywatelskiej oraz zdrajców ojczyzny,którzy
            załatwiają z Rosją bojkot polskich towarów spożywczych.
            • Gość: Polak Re: INTELIGENCJO POLSKA -WYHAMUJ EMOCJE!!!! IP: 167.3.114.* 10.11.05, 14:09
              > załatwiają z Rosją bojkot polskich towarów spożywczych.

Ja wiem, kto to załatwił. Pan Kaczor Drugi.
              Zapowiadał twardą politykę wobec Rosji, czyz nie. ?

No to nam teraz Putin pokaze na czym polega twarda polityka.
              A myślę, że będzie jeszcze twardsza.
              Ale wy sobie szukajcie spiskow - tylko to potraficie.

• Gość: gość Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.11.05, 14:53
      Ciekawe w czyim interesie działają przedstawiciele władz NZS, bo chyba nie w
      interesie studentów. Widać tu oczywistą i wyraźną chęć zrobienia na tym
      autoreklamy kilku osób, chcących zbić na tym prywatny kapitał i wybić się. Poza
      tym nie mają zielonego pojęcia w co się ładują i tak naprawdę dla kogo taki ew.
      strajk jest bardzo korzystny - czyli jest to w interesie SLD i Samoobrony. Tak,
      tak panowie z NZS. Waszym nieodpowiedzialnym działaniem możecie doprowadzić do,
      że kolejne wybory wygra z kretesem SLD i ekipa Leppera. Lepiej zacznijcie
      studiować, wracajcie do książek. Bo w tym przypadku ewidętnie jesteście przez
      jakieś osoby w tym przypadku z PO manipulowane. A może chcecie się im poprostu
      przypodobać. A dzisiejszy Rząd Marcinkiewicza, który otrzyma na pewno wotum
      zaufania zapamięta sobie to, że NZS (władze NZS) wymyśliły sobie jakieś
      pogotowie strajkowe, wymierzone w sposób pośredni w PIS. Możecie się pożegnać z
      ew. dotacjami dla waszej organizacji. Będą to konsekwencje głupkowatego pomysłu
      kilku osób z władz NZS, które chcą zrobić na tym prywatny i polityczny interes.:(:(
      • Gość: Szambonurek Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 15:44
        A czy załatwili też kibitki dla "działaczy" z NZS ?
        • Gość: gość Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.11.05, 16:28
          He he! Wiesz masz rację, takie kibitki powinny się przydać dla aktualnych władz
          NZS, by wywieźć ich na tym, zamiast taczek z tej organizacji. Zupełnie nie
          przemyślane działanie - strajk studentów - hehehe - co za dziecinada. Poza tym
          nie wszystkie NZSy popierają tą akcję. Zdąrzyłem się w tym temacie już
          zorientować, w internecie (np. gazeta.pl w Krakowie), gdzie nie wszystkie NZSy
          popierają tą akcję. To oznacza, że poraz kolejny studenci są podzieleni i nie
          mówią jednym głosem. A ci którzy wymyślili strajk niech się dokształcą w
          zakresie historii naszego kraju i nie tylko. Wtedy zobaczą, że studenci byli
          zawsze wykorzystywani do realizacji czyiś interesów politycznych i zachcianek i
          rozgrywek politycznych. Tak jest i w tym przypadku. Tym razem na korzyść SLD i
          Samoobrony.:(:(
          • Gość: Szambonurek Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 17:17
            Zawsze traktowałem NZS jako "szczeniacką" organizację, nie służącą studentom, a
            przygotowywaniu "doświadczonych kadr" do synekur
            • Gość: Student PW Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 22:38
              Przepraszam, zalezy gdzie. Studiuje na Politechnice Warzawskiej i tu NZS zajmuje sie tym, czym jak dla mnie powinien. Sam bylem na kilku ich wyjazdach, kursie prawa jazdy... Maja jeszcze jakis Savoir Vivre course, a ostatnio spokanie z Wolskim (taki jeden satyryk, wiecie :) ). Calkiem niezle jak dla mnie. a z tego co wiem strakowac nie zamierzaja :)
    • Gość: sklepowa Glosowali na PiS - a teraz maja pretensje?! Halo! IP: *.cybernet.ch 10.11.05, 17:44
      Glosowali na PiS - a teraz maja pretensje?! Halo!

Kuku na muniu ?!

• Gość: ILU WAS? Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 18:55
      Na Uniwersytecie do NSZ należy 60 (słownie sześćdziesięciu) studentów. To
      polityczna paronoja z tym pomysłem o strajku.
    • Gość: ww Jacy studenci???? Czyj NZS? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.11.05, 22:50
      Jacy studenci? Ilu? Na jakich zasadach?!
      Straj studencki - o co? Czy ktoś złamał prawo?

To jest idiotyzm, kompromitujący NZS jako ideę. Czemu ten sam aktyw NZSu nie
      protestował przeciw ujawnianej korupcji kolejnych ekip?! Kilku partyjnych
      działaczy nagle się obudziło, że wyniki wyborów nie najlepsze dla POlitycznego
      sponsora? Wstyd mi, że dziś NZS-em można sobie gębę wycierać. Partie w kraju
      demokratycznym poradzą sobie bez "ulicznego" nacisku. We Wrocławiu jakoś się
      oba ugrupowania dogadują, bez "studentów".
      Zawsze mnie jednak zastanawia, czemu w Wyborczej nagłaśniania jest głupota.
      Z poważaniem dla normalnych studentów, z NZS czy nie

WW
      były szef NZS UWR, b.członek KKK NZS
      • Gość: obserwator Re: Jacy studenci???? Czyj NZS? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.05, 10:35
        Czytam - i wydaje mi się, że śnię, że znowu jestem w pamiętnym 1968 roku. Wtedy
        też świat stanął na głowie i zbestwiona tłuszcza oraz najprymitywniejsi
        politycy (nie tylko w Polsce) zaganiali studentów do nauki, posługujac sie nie
        tylko pseudoargumentami, ale przede wszystkim pałką i gazem. Gomułkowscy
        ciemniacy wiedzieli lepiej, lepiej wiedziała klasa robotnicza manifestujaca na
        wiecach, inteligencja pracujaca i małorolne chłopstwo. Teraz wiedzą lepiej
        moherowe berety, wszelkiej maści roszczeniowa tłuszcza, ciemne niedokształcone
        masy, pełne kompleksów i pretensji do świata za własne niespełnienia Tu
        przeciez nie chodzi o strajk, ale o okazję do wyładowania frustracji, agresji,
        wściekłości, pogardy wobec ludzi młodych, wykształconych, aspirujących do życia
        w cywilizacji innej niż kultura smalcu, wódy, kartofli i nieszporów.
        • Gość: STUDENT Re: Jacy studenci???? Czyj NZS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 10:40
          Student potrzebuje: dobrych wykładowców, dobrych biblitek i laboratoriów, dachu
          nad głową, ksiązęk, biedniejszy stypendium. Ile zostawiają studenci w tym
          mieście co roku? Ilu mieszkańców tego miasta ma dzięki nim pracę? Co miasto robi
          dla młodzieży akademickiej. Większość studentów "olewa" kłótnie i awantury
          polityczne, głosowała zgodnie ze swoim sumieniem lub nie głosowała (ponad 50%) w
          ogóle!
      • Gość: gość Re: Jacy studenci???? Czyj NZS? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.11.05, 10:42
        To prawda, masz rację. Zaledwie kilka organizacji uczelnianych NZS z kilku miast
        w Polsce poparło ten żenujący spektakl przygotowany prze kilka osób z aktualnych
        władz krajowych NZS. Przecież ewidętnie widać, że to działanie nie jest w
        intersie studentów, bo do niczego ono nie doprowadzi. A nawet jeśli dojdzie do
        jakiegoś strajku, to co studenci będą zwolnieni z zajęć - hehe - śmieszne.
        Studenci nie zdają sobie sprawy, że takie opuszczone zajęcia zgodnie z
        przepisami uczelnianymi trzeba będzie odrobić. Najważniejsze jest to, że na
        pomysł pogotowia strajkowego wpadło kilka osób z NZS, które chcą przy tej okazji
        się zareklamować w TV, wybić się na wielkich działaczy ruchu studenckiego
        (żenada). To jest jedna strona medalu. A ta druga to to, że za pomysłem strajku
        stoją politycy dla których ew. strajk daje wiele korzyści, wprowadza ferment i
        zamieszanie na polskiej scenie politycznej. Jest to na korzyść PO, SLD i
        Samoobrony. Już pomijam fakt, że te kilka osób z władz krajowych NZS, realizuje
        swoje chore ambicje. A zwykli działacze NZS nabierają się na to, mówiąc sobie
        jacy ONI (ci z władz krajowych) są wspaniali, tacy zorganizowani i bojowi -
        hehehe. Nawet dla radia czy telewizji nie potrafią dobrze się wypowiedzieć i
        uzasadnić faktyczny powód dla którego ogłoszono pogotowie strajkowe. Dla
        przykładu taki niby nowy szef całego NZS, który notabene doszedł do tej funkcji
        poprzez wycięcie piastujących to stanowisko przed nim dwóch działaczy NZS z
        Wrocławia i Katowic nie potrafi mówić, jąka się i sepleni. Zresztą przed
        kamerami fatalnie wygląda. A skoro o tym piszę, to chyba już wiecie z czyjej
        inspiracji te pogotowie strajkowe zostało ogłoszone.
    • Gość: schafchen Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.atol.com.pl 11.11.05, 10:48
      Najmniej emocji wzbudza ów hipotetyczny strajk na samych uniwersytetach. Zwykli
      studenci, nawet ci o ustalonej opcji politycznej i zdecydowanie przeciwni
      powstającemu właśnie układowi sił w parlamencie, nie poświęcają manifestowi NZSu
      ani mniej, ani więcej uwagi aniżeli ogłoszeniom o wyjazdach stypendialnych,
      sprzedaży podręczników, korepetycjach czy najbliższej projekcji w ramach
      DKF-u... Odpowiadanie na nowomowę rządową podobnym patetycznym pustosłowiem
      nikogo tu ani ziębi, ani grzeje.

Na czym zresztą miałby polegać studencki strajk? Na bojkotowaniu zajęć? Przecież
      to oczywiste działanie na własną niekorzyść. Poszłam na studia, żeby się czegoś
      nauczyć i nie zamierzam w imię czysto symbolicznego gestu (w konkretną
      skuteczność takich protestów nikt chyba nie wierzy?...) pozbawiać się czegoś, na
      co sama zapracowałam. Rozumiem, że NZS chciał się ze swoim głosem niezadowolenia
      przebić do mediów, ale posługiwanie sie pojęciem "strajku" wydaje mi się tu
      odrobinę niepoważne.
      • Gość: kolaborant Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 11:23
        Władze NZS powinNY abdykować!!!!!
        • Gość: MEBEL Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 11:30
          NZS na wyższych uczelniach to organizacja kanapowa, którą nie odgrywa żadnej
          roli. GW próbuje ją popularyzować. W imię kogo i czego?
          • Gość: kowal Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 15:55
            > NZS na wyższych uczelniach to organizacja kanapowa, którą nie odgrywa żadnej
            > roli. GW próbuje ją popularyzować. W imię kogo i czego

wpdanij do nas na AE to zobaczysz czy to taka organizacja kanapowa. w tej
            chwili przygtowyjemy m.in. konkurs językowy, wampiriadę, targi work&travel,
            uczelniane ligi siatkówki i piłki nożnej, dzień walki z AIDS, targi banków itp.
            oprócz tego za parę tygodni rusza program wewnętrznych szkoleń prowadzonych
            przez zewnętrzne firmy consultingowe, no i oczywiście wyjazd integracyjny. tak,
            rzeczywiście siedzimy i nic nie robimy.
            • Gość: WAMPIR Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 15:57
              Zjawię się na "wampiriadzie". Lubię dużo... bardzo dużo młodej krwi.
            • Gość: Student Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 16:21
              a moze usłyszymy jakąś pochlebną informacje o NZS nie od jego członka??? Jak dla
              mnie to nieroby, przy pomocy NZS załatwiaja swoje sprawy a resztę studentów maja
              w dupie!
    • parob nie w moim imieniu, rząd jest ok 11.11.05, 11:52
    • Gość: wrr ja jestem studentem i nie chcę PiSu IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 11.11.05, 21:16
      widać co są warci układając się z lepperem i giertychem, chorzy na władzę
      • Gość: student Re: ja jestem studentem i nie chcę PiSu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:11
        Studenci do szkół i nie mądrzyć się.
        • Gość: obserwator Re: ja jestem studentem i nie chcę PiSu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.05, 08:03
          "Myśleliście, że barbarzyńcy zostali pokonani, a to barbarzyńcy pokonali was" -
          powiedział Lepper w Sejmie. Właśnie przeczytałem na tym forum wPiSy
          lepperowskich chamów i barbarzyńców. Motłoch zasze nienawidził ludzi
          wykształconych, awancujących, opluwał potencjalne elity. Nie przejmujcie się
          studenci!
          • Gość: corgan yntelignetna wizja świata - motloch vs. światlość IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.05, 08:38
            umysłu! no i co jeszcze?

Jeśli szeroko rozumiana inteligencja to opozycja w stosunku do motłochu :) no
            to beka.

Jesli już to spróbuj zdefiniowac pojęcie "motłoch". Rozumiem, że to ktoś kto
            głosował na PiS i Samoobronę? pewnie pije Arozinę albo żyje z zasiłku :)

Nie mam przekonania że student, ktory nie czyta żadnych książek, ktory leci na
            amfie i sciagach żeby zaliczyć egzaminy jest czymś bardziej światłych od czegoś
            co określacie motłoch. Yntelignecja? wolne zarty... sam fakt studiowania i
            wykształcenia przestał być jednoznaczny z inteligencja.

Na studiach chyba nie ucza demokracji, prawda? Istnieje jedna niezaprzeczalna
            prawda oświecona - ekononiczna, społeczna... tak?

ps: głosowalem na PD i Tuska gdybyś miał mi coś zarzucac.
          • Gość: adiunkt Re: ja jestem studentem i nie chcę PiSu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 08:43
            Student to jeszcze nie magister,magister to jeszcze nie inteligent.Pamietaj
            szanowny przedmówco ,że uczelnia nie nobilituje cię jako elitę społeczną,wszak
            znanm wielu młodych po studiach ,którzy nie wiedzą jak wygląda praca stała i
            wiedzieć na najbliższy okres nie będą.Jedno wiem na pewno,że miarą studenckich
            czasów jest nauka a sędzią postaw w w/w zakresie jest egzaminator.Mysle ,że
            powinni panowie adiunkci wiecej wymagać od was.Świat Zachodu nie zna pojęcia
            dziedziczenia inteligencji,uczelnie sa otwarte dla wszystkich nawet dla takiego
            Downa jak ty człowieku .
            • Gość: student Re: ja jestem studentem i nie chcę PiSu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.05, 17:10
              Bredzisz, adiunkcie. Kto ci dał doktorat? Chyba skończyłes studia doktoranckie,
              pretensjonalny głupku. Pewnie masz rację, drogi motłochu (nie będę definiował,
              nie rozśmieszajcie mnie filologiczne safanduły)- jeśli "adiunkt" jest
              rzeczywiście adiunktem, to studia sa niewątpliwie przytuliskiem dla aroganckich
              kretynów, a uczelnie są otwarte nawet dla adiunktów.
              • Gość: STUDENT Re: ja jestem studentem i nie chcę PiSu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 17:17
                Większość studentów olewa te wasze polityczne awantury i olała wybory widząc
                zakłamanie elit politycznych i skandaliczne chwyty wyborcze. Jesteśmy
                poważniejsi i bardziej odpowiedzialni niż się wam wydaje.
                • Gość: też student Re: ja jestem studentem i nie chcę PiSu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:03
                  studenci maja w dupie wszystkie te kłamstwa!
                  Zresztą jak rozmawiałem wcześniej z moimi kolegami to nie wierzyli w coś takiego
                  od początku.
                  Zreszta nareszcie widać jakis normalniejszy podział (SLD tylko musi się jakoś
                  teraz ulokować - wymieraja starzy działacze jak nie bedzie walki na teczki to
                  może i oni - ich potomkowie zajmą jakieś stanowisko) Mamy do wyboru państo
                  socjalne (PIS SO LPR) albo państo, które wierzy w zdolności swoich obywateli i
                  ich potencjałem chce budować swoją potęgę gospodarczą. Jak widać w
                  demokratycznych wyborach wygrała pierwsza opcja. Studenci wiedzą ile są warci i
                  nie maja zamiaru tyrać jak wół za marne grosze bez możliwości rozwoju dlatego
                  głosują na PO. A że PO nie wygrało to się nie ma co dziwić, ze po studiach
                  młodzi wykształceni ludzie wyjeżdżają za granicę. Źle to wróży Polsce no ale co
                  tu poradzic jak sami polacy tak wybieraja.
                  A tak na przyszłosc to powinni jak w każdym normalnym kraju wprowadzić możliwość
                  głosowania przez internet. Wtedy może studenci bedą mieli więcej do powiedzenia
                  (ja nie zagłosowałem - musiałbym jechać ponad 300km do domu a to też są koszty -
                  tylko czemu oni się boją wyborców??)
                  • Gość: Indeksik Re:Czy żak leoszy od studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 19:01
                    Nauka potęga jest i basta, zatem Panowie i Panie studiujący nasza nadziejo i
                    kwiecie narodu ---do nauki po wiedzę !!!!
                    • Gość: ania A JA POPROSTU CHCE LEPSZEJ POLSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 19:15
                      A JA CHCĘ POPROSTU LEPSZEJ SYTUACJI W NASZYM KRAJU!!!
                      LEPSZEGO ŻYCIA!!!
                      • Gość: Kitel Re: A JA POPROSTU CHCE LEPSZEJ POLSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 10:02
                        Aniu ,wielu młodych ludzi pragnie lepszej sytuacji w kraju i godnego życia .
                        Jestem lekarzem z I st. chirurdii i zarabiam 1600 zł.
                        • Gość: ja Re: A JA POPROSTU CHCE LEPSZEJ POLSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 12:57
                          no to chociaż masz za co żyć. Wiadomo, że powinieneś zarabiać więcej z tymi
                          kwalifikacjami ale co mają powiedzieć ci którzy chodzą naipierw do podstwawówki
                          8 lat potem do liceum 4 lub technikum 5 lt a potem studia kolejne 5 lat (to jest
                          w sumie 17 - 18 lat nauki) a później nie mogą znaleźć żadnej pracy z której
                          mogliby sie utrzymać? (A nauka kosztuje bezpłatna edukacja to mit! Zwłaszcza
                          jeśli chodzi o języki!!)
                      • Gość: ... postrajkuj i się stanie...ha ha ha IP: *.icpnet.pl 13.11.05, 10:06
    • Gość: Stawiam studentom Re: Studenci chcą piwa i dostaną IP: *.inter / *.inter-c.pl 13.11.05, 13:40
      a koalicji niech nie tworzą, chyba że wyłącznie na własny użytek.
      • Gość: STUDENT II Re: Studenci chcą piwa i dostaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:42
        Studenci chcą spokoju do nauki. Nie wciągajcie nas w wasze polityczne gierki.
        • Gość: uczeńIP.icpnet.pl działacze NSZ Szechtyna i Rokita szukają okazji IP: *.icpnet.pl 13.11.05, 15:50
          Jak nie można zdobyć władzy w demokratycznych wyborach należy zdobyć ją na plecach studentów.

Historia lubi się powtarzać. Do 1964 roku Zrzeszenie Studentów Polskich miało w miarę niezależną
          pozycję. To nie podobało się towarzyszom z KC PZPR. Postanowili <przeflancować> na teren ZSP
          swego wiernego młodzieżowca z Związku Młodzieży Polskiej i postawić go na czele.

Na Walnym Zjeździe ZSP odchodzacy Prezes Rady Naczelnej, Jerzy Kwiatek, chodził od delegacji do
          delegacji i tłumaczył, że jest to układ ? on ma wejść do Komitetu Centralnego PZPR i zajmować się
          sprawami młodych ludzi. Warunkiem jest wybór na Prezesa Rady Naczelnej ZSP Stanisława Cozasia.

Kwiatek w KC nic nie zdziałał tylko się rozpił. A <zsługi> i kariera Stanisława Cozasia są powszechnie
          znane.
          • Gość: uczeńIP.icpnet.pl miało być Stanisława CIOSKA IP: *.icpnet.pl 13.11.05, 15:51
            • leser10 Re: miało być Stanisława CIOSKA 13.11.05, 16:18
              czas studentów wysłac na odpowiednie obozy szkoleniowe, bo w d.upach i głowach
              im się przewraca. Dawniej chłopstwo mając jajk i śmietanę kończyło elementarne
              szkółki, a dzisiaj Oni pchają się do polityki. Tfu, przepadnij, chłopsko siło
    • Gość: STUDENT II Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 16:45
      Gdzie jest dobre piwo z beczki we Wrocku. Trzy dni nad książk,poszedłbym wypić
      kufelek.
    • Gość: politolog Re: Studenci chcą koalicji PiS i PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 22:10
      a ja chce koalicji po , sld .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka