Gość: Łysy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:29 A jeśli RPO istotnie ma rację to mandaty powinni zwrócić pewnie :) Ciekawe jaki finał to znajdzie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czas Re: Fotoradary zagrożone IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 28.11.05, 23:36 Milion w bloto! a tak dobrze zarlo...Panie Hrabio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi milion? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:40 milion plus odestki za ukradzione mandaty plus koszty sądowe cieszy mnie to, że ustawy zaczynają być powoli przestrzegane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz a dokumenty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:56 nie mogą też kontrolować dokumentów, ważniaki? tacy dumni byli, a teraz znowu tylko załośni ślusarze - masz 30 pln i zabierz sobie ten żółty złom (dyby) Woju Zdroja:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: milion? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.05, 00:28 jak zes taki madry to przestrzegaj dozwolonej predkosci. problem z miejsca przestanie cie dotyczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: milion? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 00:38 Przestrzegam prędkości, zresztą gdzie tu można się rozpędzić?. Ich polowania na żle zaparkowane pojazdy lub egzekwowanie opłat opłat za 20 cm parking-krawężnik z przeszukiwaniem OC to żenada. Niech sprzedadzą radar na allegro i kupią dyby w kuźni do realizacji swojej misji.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: milion? chyba nie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 17:51 Pod koniec grudnia ubiegłego roku Rzecznik Praw Obywatelskich wysunął zastrzeżenia wobec przepisów regulujących zasady posługiwania się radarami i fotoradarami przez Straż Miejską. Zgodnie z ustawą Prawo o ruchu drogowym z urządzeń tych mogą korzystać Policja, Straż Graniczna, organy celne i w ograniczonym zakresie Żandarmeria Wojskowa. W ustawie nie ma mowy o posługiwaniu się radarami i fotoradarami przez strażników miejskich. Robią to oni na podstawie rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji. Niezgodność ta stanowiła podstawę zwrócenia się Rzecznika do MSWiA z wnioskiem o dokonanie odpowiedniej regulacji. Szef MSWiA Ludwik Dorn przyznał, że „trudno odmówić racji poglądom wyrażonym w wystąpieniu Pana Rzecznika”, a „przepisy uprawniające określone podmioty (w tym Straż Miejską – przyp. red.) do podejmowania wobec obywateli prawem przewidzianych czynności winny być przepisami rangi ustawowej, nie zaś przepisami umiejscowionymi w aktach wykonawczych”. Zapowiedział jednocześnie dokonanie odpowiednich zmian w przepisach. Takie stanowisko MSWiA nie oznacza jednak możliwości ubiegania się o zwrot pieniędzy za zapłacone mandaty. - Nie ma żadnego orzeczenia kwestionującego w sposób prawomocny przepisy dotyczące korzystania przez Straż Miejską z radarów i fotordarów. Tym samym, niezależnie od toczących się sporów czy powstałych wątpliwości, przepisy te obowiązują. Wystawione na ich podstawie mandaty są więc legalne – mówi Tomasz Skłodowski, rzecznik prasowy MSWiA. Autor: Maciej Pobocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Promenada Re: Fotoradary zagrożone IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.11.05, 23:44 Jeśli Straż Miejską wyposaży się w takie same kompetencje jakie ma policja, to po co utrzymywać dwie różne formacje o takich samych zadaniach i możliwościach? Połączyć je lepiej, to będzie jedno dowództwo i już mamy oszczędności. A w miejsce SM utworzyć jakąś straż prezydencką, która będzie stała na portierni w Urzędach Miejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas Re: Fotoradary zagrożone IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 28.11.05, 23:51 Milion to powiedzmy plus/minus oficjalny numer. Jesli dobrze pamietam to byl to jeden z tzw. "czeskich" interesow. Panie Hrabio, a to sme dali czadu!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: Fotoradary zagrożone IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.05, 00:26 a moze by sie szanowny pan rzecznik zajal prawami obywateli do nie bycia rozjechanym przez szarzujacego barana a nie przyp... do na prawde potrzebnych dzialan prewencyjnych przeciwko tym ostatnim. sytuacja do zludzenia przypomina mi walke o prawa wiezniow do indywidualnych lazienek czy dluznikow telefonni komorkowych walczacych o ochrone danych przy sprzedazy ich dlugu firmie windykacyjnej. paranoja jednym slowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dura lex Re: Fotoradary zagrożone IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 29.11.05, 01:11 zapalacone mandaty do zwrotu i to z odsetkami. prawo chroni przestepce rowniez przed panstwem, ktore uzywajac prawa niezgodnie z regulami samo staje sie przestepca. sory gregory: dura lex sed lex. inaczej zaczna do nas strzelac jak w londynie Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Jak w Londynie. 29.11.05, 09:35 Faktycznie, nie dopuśćmy aby zapanowała u nas taka anarchia i nędza jak w Londynie. Po prostu żal mi tych zaszczutych przez totalitarne państo Anglików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: Fotoradary zagrożone IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.05, 12:39 pewnikiem masz racje ale to jest wlasnie najgorsza strona tego prawa, ze przestrzega sie slepo litery nie przejmujac sie jego rola czy tez intencja ustawodawcy ... najwiecej korzystaja na tym roznego rodzaju menty a traca uczciwi ludzie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
honkers Re: Fotoradary zagrożone 29.11.05, 08:23 1 mln zł na jedną skodę z osprzętem to chyba trochę przesada. Chyba powinna się tym zająć kontrola NIK'u. Przecież to za nasze pieniądze ci panowie kupili sobie te zabawki do których używania jeszcze nie dorośli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Fotoradary zagrożone IP: 156.17.105.* 29.11.05, 08:55 i zobaczcie zadowolona mine tego straznika...jaka piekna zabawka .....koszmar...przekroczysz przy wyprzedzeniu o 10km i juz mandat, nawet gdy gliniarze zatrzymaja to potrafia łagodniej ukarac a tu ....pstryk i juz jakas tam stawka ....a moze akurat wiozles dziecko do szpitala?...gliniarz by to zrozumial....fotoradarek nie ..:((....wywalic to scierwo!....i nie gadajcie mi , ze ktokolwiek ZAWSZE jezdzi zgodnie z przepisami , bo tak sie nie da i TO nie podlega dyskusji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Fotoradary zagrożone 29.11.05, 09:50 Jeśli wiozłeś chore dziecko do szpitala i wiesz, że podczas tego wiezienia zdarzyło Ci się przekroczyć dopuszczalną prędkość, to bierzesz ze szpitala potwierdzenie. Jeśli w tym właśnie czasie Cię namierzono, to zapewne uwzględnią nadzwyczajne okoliczności i anulują. Co do logiki dwuwartościowej typu: albo ktoś ZAWSZE jeździ zgodnie z przepisami albo jest na równi z najgorszym bandziorem który tak samo łamie prawo, to jakoś mam odmienne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: Fotoradary zagrożone IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.05, 12:41 1 mln kosztowaly dwa radary w tym jeden zamontowany na aucie + szkolenie ludzi + osprzet (biuro, drukarki ... ). szybko sie zwroci ta inwestycja i finansowo i spolecznie - radar na co drugim rogu ulicy i bedzie nam o niebo bezpieczniej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianka2 JEST PROSTE WYJŚCIE 29.11.05, 09:45 Osobiście nie widzę wielkiego problemu. Wystarczy fotoradary przekazać Policji w odpowiedzialne ręce. Przecież tworzenie straży miejskich jest zwykłym idiotyzmem. Chociaż... przepraszam... w Afryce prawdopodobnie każdy kacyk ma swoją straż przyboczną. Czy nasza straż miejska jest potrzebna? Wydaje się, że przekazanie pieniędzy wydawanych na jej utrzymywanie dla Policjibyłoby bardziej rozsądne. Jednak otrzymać etet w Policji jest trudniejszy i wymaga od kandydata sprawności i inteligencji, a w straży miejskiej można zawsze ulokować swoich kolesi. I tu jest chyba powód istnienia tej formacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Power Re: Fotoradary zagrożone IP: *.chello.pl 29.11.05, 10:32 fajnie ;) Czyli jeśli widzimy czerwoną skode octavię w wersji kombi (chyba) wtedy już wiemy że mamy na chwilę zwolnić.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Fotoradary i nie tylko IP: *.wroclaw.mm.pl 29.11.05, 10:57 Zlikwidować Straż Miejską i powołać w to miejsce Policję Miejską z szerokimi uprawnieniami i będzie spokuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mewa Re: Fotoradary zagrożone IP: 213.77.10.* 29.11.05, 12:26 typowa polska rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korek Re: Korki!! a nie fotoradary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 13:53 kto robił badania, że jest bezpieczniej z tego wzgledu na drogach??? puste słowa jak zwykle...słowa, słowa, słowa i samozadowolenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościk Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:32 I bardzo dobrze! Niech się zajmą tym do czego zostali powołani / zafajdane przez psy chodniki i skwery, walające się śmieci, parkujacy niszczący chodniki itp/ a technikę laserową niech zostawią fachowcą. A z drugiej strony, mnie nikt bie pytał czy chcę wydawać płacone przeze mnie podatki na działania policyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n/n Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:05 co to bedzie mika 2005.11.29 14:08 a skonczy sie tak jak w bydgoszczy w strazy miejskiej ,ze straznicy ktorzy robia najwiecej mandatow dostaja najwieksze nagrody---ludzie to jest chore policja i sm to maja byc organy ktore nas chronia a nie lataja za wynikami - zacznie sie istne polowanie-tak jak teraz na bydgoskich ulicach -bo ochrony ludzie nie maja zadnej-----to nie sa fabryki na akord tylko sluzby porzadkowe- trzeba im zwiekszyc pensje i jednym i drugim ,,powywalac starych policjantow ,ktorzy pilnuja swoich stolkow ,,idzmy do europy ,a nie w druga strone----------laboga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Ja mam lepszy sposób IP: 213.77.10.* 29.11.05, 15:38 Jeśli już trzymamy się samochodów to proponuję aby straż miejska zajmowała się wrakami co okupują okołoblokowe parkingi i uliczki, niektóre to jak widać stanęły na dobre jakieś 10 lat temu, patrz Wrocław Osiedle Bolkowsko- Kruszwickie, będzie z tego więcej pożytku i miejsca. Pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc57 Re: Ja mam lepszy sposób IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 14:22 Jak bardzo sie psioczy na wszystko kiedy nie jest po naszej myśli , myślę że nasi kochani wroclawianie jak ludzie z innych miast najlepiej sami by sie pilnowali a za przekroczenie badź naruszenie dóbr osobistych sami sie sadzili miedzy soba , sami byśmy przepędzali staruszki w z pietruszka bo akurat mi tutaj przeszkada i jak dziecko przejedzie samochód to sami sobie ustawimy radar i bedziemy łapac . Jak na moj gust właśnie w ten sposob tworzy sie rozgardziasz i b..l . Może trzeba zrobic tak by wiekszość wrocławian popracowała w Strazy lub w Policji, może wówczas zmieni zdanie , jak zobaczy iż problemy które rozwiązuje Straż czy Policja a przy najmniej się stara rozwiązać są problemami wrocławian . To wrocławiwanie zgłaszają zdarzenia i proszą o interwencję. Ale cóz najlepiej jest psioczyć , obrazać się , szukać sensacji bo to kręci. Może właśnie tacy jesteście wrocławianie zabufani w sobie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
anwb Re: Fotoradary zagrożone 29.11.05, 15:40 Nareszcie ktos madry! Straz miejska powinna sie zajac tym co do niej nalezy. Wladze miasta powolaly to to do pracy, a nie jako organ sciagania podatkow. Bo jak facet, ktory mozliwe, ze nie ma prawa jazdy, moze karac mandatami za przepisy ruchu drogowego? Jak kiedys przynioslem im zdjecie i numery rejestracyjne samochodu goscia, ktory na moim osiedlu wawalal gruzy do kublow, to mi powiedzili abym go se podal do sadu bo oni nie sa od tego! Nie sa. A od czego sa? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Fotoradary zagrożone 29.11.05, 15:46 A forum SM jak nie było, tak nie ma. :-) A szkoda, bom ciekaw co przenajwspanialsza pani rzecznik ma do powiedzenia w tym temacie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Fotoradary zagrożone IP: 156.17.105.* 29.11.05, 16:22 zdezelowany maluch-reklama stoi na samiuśkim zakręcie, na skrzyżowaniu Krupniczej i K. Wielkiego już od sporego kawałku czasu......ciekawe kiedy straSZ wiejska go odholuje, bo mi wiadomo że na skrzyżowaniaach parkować nie wolno!!!.....(...że co, że nie ma tablic rejestracyjnych? ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:39 ......ciekawe kiedy > straSZ wiejska go odholuje, bo mi wiadomo że na skrzyżowaniaach parkować nie > wolno!!!.....(...że co, że nie ma tablic rejestracyjnych? ) nie ma pretekstu, przecież nie przekroczył dozwolonej prędkości:))), a jak założą dyby, to i tak się nikt nie przyzna Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Fotoradary zagrożone 29.11.05, 17:07 tomek854 napisał: > A forum SM jak nie było, tak nie ma. :-) > A szkoda, bom ciekaw co przenajwspanialsza pani rzecznik ma do powiedzenia w > tym temacie :-) A Ty ciągle w kółko, jedno i to samo :-) Jest ok. Milion złotych za skodę, parę drukarek, trzy komputery i dwa radary sprzężone z aparatami fotograficznymi to przecież niedużo. Skoda jest krwiście czerwona, coby dać kierowcom ostatnią szansę. Ja mam troszkę inne pytanie: zarówno w urzędzie miejskim jak i w straży miejskiej roi się od prawników, a przynajmniej ludzi, którzy skończyli prawo. Czy wiedza o tym, że nie wolno unieważniać ustawy rozporządzeniem należy do czarnej magii prawa, dostępnej jedynie od stopnia doktora habilitowanego wzwyż ? Pomińmy milczeniem ministra - gdyby debilizm był karalny, to facet dostałby z miejsca dożywocie - skupmy się lepiej na naszych orłach z magistratu. Ilu t.z.w. prawników opiniowało zakup fotoradarów ? Ilu z nich jeszcze w magistracie pracuje i dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kto zapłaci? Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: io Nie oddadzą pieniędzy za zapłacone mandaty IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 29.11.05, 17:09 Prawomocnie nałożony mandat może uchylić tylko i wyłącznie sąd. Jeżeli mandat został nałożony za faktycznie popełnione wykroczenie, a takim jest w stu procentach przekroczenie prędkości, to sprawca nie otrzyma spowrotem pieniędzy nawet jeśli nałożyła go straż miejska nieuprawniona do tego typu kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apokalipsa UM Oddadzą pieniądze za zapłacone mandaty IP: *.waag.org 30.11.05, 02:23 Tylko że te mandaty były nieprawomocnie wydane. Odpowiedz Link Zgłoś
chrust a to warszawka wlasnie 29.11.05, 21:48 jesli cos ma sens, to wszystko jedno co warszawka mowi. ja jestem za tym zeby fotoradary zostaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: Fotoradary zagrożone IP: *.magma-net.pl 29.11.05, 23:46 A ja też tak chcę. Już wydam troszkę na ten radar i będę wszystkim wysyłał ulgowe mandaciki bo tamte są be :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamos Re: Fotoradary zagrożone IP: *.media4.pl 30.11.05, 09:25 jestem jednym z tych, którzy otrzymali mandat. wystawil mi go koleś ze straży mijeskiej, wg mnie ten ich radar na mrozie im sie rozkalibrował (miernik jak każdy należy przed używaniem sprawdzić czy poprawnie działa). w ogole to straszne chamstwo wystawiać mandaty w taki sposób. uwaga kierowcy!!! jak zobaczycie wiśniową octavie combi to noga z gazu. wczoraj stała owa na kiełczowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 09:39 art.131 ust.1 pkt 2 ustawy prawo o ruchu drogowym nic nie mowi o uprawnieniach straznikow do zatrzymywania pojazdow (są tylko dwa wyjątki ale one nie dotyczą prędkości) Ten rzecznik, który to kwestionuje chyba robił kurs na zasadzie matury poslow poslanek)Samoobrony. Chyba on lub ktos z jego otoczenia lecial 120 na 40-tce i pozniej zdziwil sie ze musi zaplacic 500PLN i otrzyma 10pkt. Mysle, ze powinien zaczac szukac nowej pracy... Fotoradar jest urzadzeniem bezinwazyjnym tzn. kontroluje predkosc nie czyniac zadnych przestojow w ruchu w postaci zatrzymywania kierowcow itd. My wszyscy podnosimy harmider wtedy kiedy przekroczymy prawo... My nie jestesmy winni tylko panstwo... Poza tym wiem ze straznicy i policja ustawiaja prog przekroczenia o 15-21 km wyzej. Tzn. ze na terenie zabudowanym jadac 55-60 nic i nikt nam nic zlego nie zrobi. Uczmy sie od Szwedow, Holendrow i Niemcow. Tam fotoradary sa obecne w wielu miejscach i ludzie jakos nie marudza. Mozna miec tylko nadzieje ze wplywy z mandatow nakladanych przez policje, ktore zasilaja skarb panstwa beda pomagaly poprawic stan naszych fatalnych drog. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: Fotoradary zagrożone IP: *.liberty.com.pl 01.12.05, 12:46 Nie możecie sprawy uogólniać! Może ktoś powinien napisać o mieście gdzie fotoradar jest używany zgodnie z przeznaczeniem i gdzie z całą pewnością można stwierdzić i udowodnić- są statystyki, że jego pojawienie się w mieście powoduje poprawę bezpieczeństwa. Znaczny spadek liczby kierowów przekraczających prędkość= mniej wypadków, szczególnie tych tragicznych, które są pokazywane w telewizji, musi zginąć z 3 osoby to odrazu przyjeżdżają! A powód zawsze ten sam- nadmierna prędkość. Zatem Szanowni Państwo, wygłaszając takie poglądy, obwiniając fotoradar za ocalanie życia popieracie piractwo drogowe! Z tego miejsca przesyłam również wyrazy uznania dla Pana Rzecznika. Wogóle nie słyszalem ani jednego postulatu poprawy bezpieczeństwa na drogach od bardzo dawna Dla przykładu: W Polsce działa około 80 fotoradarów... w Niemczech jeest ich na drogach pod wieloma postaciami blisko 3000!!! Zastanawiacie się Państwo skąd wynika ta różnica w statystykach śmiertelnych wypadków? Tak w Niemczech są lepsze drogi, o wiele szybsze niż nasze, ale te drogi są bardzo dobrze kontrolowane i tam ściśle przestrzega się przepisów ograniczenia prędkości. Czy pomyślał ktoś jaki skutek może przynieść usunięcie z naszych niebezpiecznych dróg połowy czyli około 40 fotoradarów- bo na tyle szacuję ilość urządzeń w strażach miejskich, reszta należy do Policji, która nie wiedzieć czemu też do tego zadania się nie kwapi.-Licząc skromnie niech 1 fotoradar ocali 1 życie w ciągu roku, to z 40... Nie mogę się doczekać kiedy i u nas będą ich setki a może i 1000 i kiedy będzie w tym kraju wreszcie bezpiecznie na drogach. Dziwię się z jakiego powodu tak bardzo zawzieliśmy się na fotoradary, urządzenia które ratują życie, nasze życie? Ukłony, K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 18:09 Co z tym fotoradarem? Dzień Dobry 11:17 Trzeba zapłacić ten mandat czy nie? - to pytanie często zadają sobie kierowcy, którzy dostają wezwanie od straży miejskiej do zapłacenia mandatu wypisanego na podstawie zdjęcia z fotoradaru. Przepisy są niejednoznaczne, ale płacić trzeba. REKLAMA Czytaj dalej Mandatami zajął się Rzecznik Praw Obywatelskich. Zwrócił on uwagę na nieścisłości w przepisach: co innego mówi bowiem ustawa Prawo o ruchu drogowym, a co innego rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji. A do tego mamy jeszcze ustawę o strażach gminnych. Rozporządzenie a ustawa W tej chwili stan prawny jest taki: kodeks drogowy upoważnia do kontroli ruchu drogowego policję, żandarmerię wojskową, straż graniczną, inspekcję transportu drogowego. Straż miejska zajmuje się jedynie niektórymi sprawami porządkowymi związanymi z ruchem: usuwaniem wraków, źle parkujących pojazdów itp. Rozporządzenie ministra z 2002 r. dopuszcza możliwość posługiwania się fotoradarami przez straż (nie może ona zatrzymywać samochodów); także ustawa o strażach gminnych zezwala na to strażnikom. RPO poprosił ministra o sprecyzowanie, czy straż miejska może karać mandatami z fotoradarów. Rozporządzenie powinno być zgodne z ustawą regulującą zasady ruchu drogowego. Może zdecydować sąd - Pracujemy bez zmian - mówi Adam Godlewski, rzecznik warszawskiej straży miejskiej. Po prostu wyjaśnienie ministra Ludwika Dorna nic nie zmieniło. Minister przyznał, że przepisy powinny być zapisane w ustawie o ruchu drogowym, ale jednocześnie powołuje się na ustawę o strażach gminnych. Według niego, przy okazji nowelizacji prawa o ruchu drogowym trzeba będzie wprowadzić do ustawy uprawnienia strażników do kontroli. - Najlepiej, gdyby kierowcy nie przekraczali dozwolonej prędkości, to wtedy nie będzie problemu - mówi Stanisław Wileński z biura RPO. - A tak poważnie, to trzeba płacić, bo zanim będzie nowelizacja, obowiązują aktualne przepisy. Kierowca może nie przyjąć takiego mandatu (podobnie jak i każdego innego), powołując się na owe prawne nieścisłości. Wtedy sprawę rozpatrzy sąd grodzki. - Czy sąd podzieli argumentację kierowcy? - pyta Wileński. - Nie wiadomo, pokaże to dopiero wyrok. Tomasz Kunert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANO ale jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 19:50 kto pierwszy sprawdzi co powie sad? Odpowiedz Link Zgłoś