Dodaj do ulubionych

Fotoradary zagrożone

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:29
A jeśli RPO istotnie ma rację to mandaty powinni zwrócić pewnie :) Ciekawe
jaki finał to znajdzie :))))
Obserwuj wątek
    • Gość: czas Re: Fotoradary zagrożone IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 28.11.05, 23:36
      Milion w bloto!
      a tak dobrze zarlo...Panie Hrabio.
      • Gość: hihi milion? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:40
        milion plus odestki za ukradzione mandaty plus koszty sądowe

cieszy mnie to, że ustawy zaczynają być powoli przestrzegane
        • Gość: Łoś_bimbacz a dokumenty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:56
          nie mogą też kontrolować dokumentów, ważniaki? tacy dumni byli, a teraz znowu
          tylko załośni ślusarze - masz 30 pln i zabierz sobie ten żółty złom (dyby) Woju
          Zdroja:))))
        • Gość: drom Re: milion? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.05, 00:28
          jak zes taki madry to przestrzegaj dozwolonej predkosci.
          problem z miejsca przestanie cie dotyczyc.
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: milion? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 00:38
            Przestrzegam prędkości, zresztą gdzie tu można się rozpędzić?. Ich polowania na
            żle zaparkowane pojazdy lub egzekwowanie opłat opłat za 20 cm parking-krawężnik
            z przeszukiwaniem OC to żenada. Niech sprzedadzą radar na allegro i kupią
            dyby w kuźni do realizacji swojej misji.:)))
        • Gość: *** Re: milion? chyba nie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 17:51
          Pod koniec grudnia ubiegłego roku Rzecznik Praw Obywatelskich wysunął
          zastrzeżenia wobec przepisów regulujących zasady posługiwania się radarami i
          fotoradarami przez Straż Miejską.

Zgodnie z ustawą Prawo o ruchu drogowym z urządzeń tych mogą korzystać Policja,
          Straż Graniczna, organy celne i w ograniczonym zakresie Żandarmeria Wojskowa. W
          ustawie nie ma mowy o posługiwaniu się radarami i fotoradarami przez strażników
          miejskich. Robią to oni na podstawie rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych
          i Administracji. Niezgodność ta stanowiła podstawę zwrócenia się Rzecznika do
          MSWiA z wnioskiem o dokonanie odpowiedniej regulacji.

Szef MSWiA Ludwik Dorn przyznał, że „trudno odmówić racji poglądom wyrażonym w
          wystąpieniu Pana Rzecznika”, a „przepisy uprawniające określone podmioty (w tym
          Straż Miejską – przyp. red.) do podejmowania wobec obywateli prawem
          przewidzianych czynności winny być przepisami rangi ustawowej, nie zaś
          przepisami umiejscowionymi w aktach wykonawczych”. Zapowiedział jednocześnie
          dokonanie odpowiednich zmian w przepisach. Takie stanowisko MSWiA nie oznacza
          jednak możliwości ubiegania się o zwrot pieniędzy za zapłacone mandaty.

- Nie ma żadnego orzeczenia kwestionującego w sposób prawomocny przepisy
          dotyczące korzystania przez Straż Miejską z radarów i fotordarów. Tym samym,
          niezależnie od toczących się sporów czy powstałych wątpliwości, przepisy te
          obowiązują. Wystawione na ich podstawie mandaty są więc legalne – mówi Tomasz
          Skłodowski, rzecznik prasowy MSWiA.

Autor: Maciej Pobocha
    • Gość: Promenada Re: Fotoradary zagrożone IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.11.05, 23:44
      Jeśli Straż Miejską wyposaży się w takie same kompetencje jakie ma policja, to
      po co utrzymywać dwie różne formacje o takich samych zadaniach i możliwościach?
      Połączyć je lepiej, to będzie jedno dowództwo i już mamy oszczędności. A w
      miejsce SM utworzyć jakąś straż prezydencką, która będzie stała na portierni w
      Urzędach Miejskich.
    • Gość: czas Re: Fotoradary zagrożone IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 28.11.05, 23:51
      Milion to powiedzmy plus/minus oficjalny numer. Jesli dobrze pamietam to byl to
      jeden z tzw. "czeskich" interesow. Panie Hrabio, a to sme dali czadu!.
    • Gość: drom Re: Fotoradary zagrożone IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.05, 00:26
      a moze by sie szanowny pan rzecznik zajal prawami obywateli do nie bycia
      rozjechanym przez szarzujacego barana a nie przyp... do na prawde potrzebnych
      dzialan prewencyjnych przeciwko tym ostatnim.
      sytuacja do zludzenia przypomina mi walke o prawa wiezniow do indywidualnych
      lazienek czy dluznikow telefonni komorkowych walczacych o ochrone danych przy
      sprzedazy ich dlugu firmie windykacyjnej.
      paranoja jednym slowem.
      • Gość: dura lex Re: Fotoradary zagrożone IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 29.11.05, 01:11
        zapalacone mandaty do zwrotu i to z odsetkami. prawo chroni przestepce rowniez
        przed panstwem, ktore uzywajac prawa niezgodnie z regulami samo staje sie
        przestepca. sory gregory: dura lex sed lex. inaczej zaczna do nas strzelac jak
        w londynie
        • tbernard Jak w Londynie. 29.11.05, 09:35
          Faktycznie, nie dopuśćmy aby zapanowała u nas taka anarchia i nędza jak w
          Londynie. Po prostu żal mi tych zaszczutych przez totalitarne państo Anglików.
        • Gość: drom Re: Fotoradary zagrożone IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.05, 12:39
          pewnikiem masz racje ale to jest wlasnie najgorsza strona tego prawa, ze
          przestrzega sie slepo litery nie przejmujac sie jego rola czy tez intencja
          ustawodawcy ... najwiecej korzystaja na tym roznego rodzaju menty a traca
          uczciwi ludzie :-(
    • honkers Re: Fotoradary zagrożone 29.11.05, 08:23
      1 mln zł na jedną skodę z osprzętem to chyba trochę przesada. Chyba powinna się
      tym zająć kontrola NIK'u. Przecież to za nasze pieniądze ci panowie kupili
      sobie te zabawki do których używania jeszcze nie dorośli.
      • Gość: xxl Re: Fotoradary zagrożone IP: 156.17.105.* 29.11.05, 08:55
        i zobaczcie zadowolona mine tego straznika...jaka piekna
        zabawka .....koszmar...przekroczysz przy wyprzedzeniu o 10km i juz mandat,
        nawet gdy gliniarze zatrzymaja to potrafia łagodniej ukarac a tu ....pstryk i
        juz jakas tam stawka ....a moze akurat wiozles dziecko do szpitala?...gliniarz
        by to zrozumial....fotoradarek nie ..:((....wywalic to scierwo!....i nie
        gadajcie mi , ze ktokolwiek ZAWSZE jezdzi zgodnie z przepisami , bo tak sie nie
        da i TO nie podlega dyskusji!!!
        • tbernard Re: Fotoradary zagrożone 29.11.05, 09:50
          Jeśli wiozłeś chore dziecko do szpitala i wiesz, że podczas tego wiezienia
          zdarzyło Ci się przekroczyć dopuszczalną prędkość, to bierzesz ze szpitala
          potwierdzenie. Jeśli w tym właśnie czasie Cię namierzono, to zapewne uwzględnią
          nadzwyczajne okoliczności i anulują.
          Co do logiki dwuwartościowej typu: albo ktoś ZAWSZE jeździ zgodnie z przepisami
          albo jest na równi z najgorszym bandziorem który tak samo łamie prawo, to jakoś
          mam odmienne zdanie.
      • Gość: drom Re: Fotoradary zagrożone IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.05, 12:41
        1 mln kosztowaly dwa radary w tym jeden zamontowany na aucie + szkolenie ludzi +
        osprzet (biuro, drukarki ... ). szybko sie zwroci ta inwestycja i finansowo i
        spolecznie - radar na co drugim rogu ulicy i bedzie nam o niebo bezpieczniej :-)
    • wroclawianka2 JEST PROSTE WYJŚCIE 29.11.05, 09:45
      Osobiście nie widzę wielkiego problemu. Wystarczy fotoradary przekazać Policji w odpowiedzialne ręce. Przecież tworzenie straży miejskich jest zwykłym idiotyzmem. Chociaż... przepraszam... w Afryce prawdopodobnie każdy kacyk ma swoją straż przyboczną. Czy nasza straż miejska jest potrzebna? Wydaje się, że przekazanie pieniędzy wydawanych na jej utrzymywanie dla Policjibyłoby bardziej rozsądne. Jednak otrzymać etet w Policji jest trudniejszy i wymaga od kandydata sprawności i inteligencji, a w straży miejskiej można zawsze ulokować swoich kolesi. I tu jest chyba powód istnienia tej formacji.
    • Gość: Power Re: Fotoradary zagrożone IP: *.chello.pl 29.11.05, 10:32
      fajnie ;) Czyli jeśli widzimy czerwoną skode octavię w wersji kombi (chyba)
      wtedy już wiemy że mamy na chwilę zwolnić..
    • Gość: ar Fotoradary i nie tylko IP: *.wroclaw.mm.pl 29.11.05, 10:57
      Zlikwidować Straż Miejską i powołać w to miejsce Policję Miejską z szerokimi
      uprawnieniami i będzie spokuj.
    • Gość: mewa Re: Fotoradary zagrożone IP: 213.77.10.* 29.11.05, 12:26
      typowa polska rzeczywistość.
    • Gość: Korek Re: Korki!! a nie fotoradary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 13:53
      kto robił badania, że jest bezpieczniej z tego wzgledu na drogach??? puste
      słowa jak zwykle...słowa, słowa, słowa i samozadowolenie
    • Gość: gościk Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:32
      I bardzo dobrze! Niech się zajmą tym do czego zostali powołani / zafajdane
      przez psy chodniki i skwery, walające się śmieci, parkujacy niszczący chodniki
      itp/ a technikę laserową niech zostawią fachowcą. A z drugiej strony, mnie nikt
      bie pytał czy chcę wydawać płacone przeze mnie podatki na działania policyjne.
    • Gość: n/n Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:05
      co to bedzie

mika 2005.11.29 14:08
      a skonczy sie tak jak w bydgoszczy w strazy miejskiej ,ze straznicy ktorzy
      robia najwiecej mandatow dostaja najwieksze nagrody---ludzie to jest chore
      policja i sm to maja byc organy ktore nas chronia a nie lataja za wynikami -
      zacznie sie istne polowanie-tak jak teraz na bydgoskich ulicach -bo ochrony
      ludzie nie maja zadnej-----to nie sa fabryki na akord tylko sluzby porzadkowe-
      trzeba im zwiekszyc pensje i jednym i drugim ,,powywalac starych
      policjantow ,ktorzy pilnuja swoich stolkow ,,idzmy do europy ,a nie w druga
      strone----------laboga

• Gość: Jack Ja mam lepszy sposób IP: 213.77.10.* 29.11.05, 15:38
      Jeśli już trzymamy się samochodów to proponuję aby straż miejska zajmowała się
      wrakami co okupują okołoblokowe parkingi i uliczki, niektóre to jak widać
      stanęły na dobre jakieś 10 lat temu, patrz Wrocław Osiedle Bolkowsko-
      Kruszwickie, będzie z tego więcej pożytku i miejsca.
      Pozdawiam
      • Gość: gosc57 Re: Ja mam lepszy sposób IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 14:22
        Jak bardzo sie psioczy na wszystko kiedy nie jest po naszej myśli , myślę że
        nasi kochani wroclawianie jak ludzie z innych miast najlepiej sami by sie
        pilnowali a za przekroczenie badź naruszenie dóbr osobistych sami sie sadzili
        miedzy soba , sami byśmy przepędzali staruszki w z pietruszka bo akurat mi
        tutaj przeszkada i jak dziecko przejedzie samochód to sami sobie ustawimy radar
        i bedziemy łapac . Jak na moj gust właśnie w ten sposob tworzy sie rozgardziasz
        i b..l . Może trzeba zrobic tak by wiekszość wrocławian popracowała w Strazy
        lub w Policji, może wówczas zmieni zdanie , jak zobaczy iż problemy które
        rozwiązuje Straż czy Policja a przy najmniej się stara rozwiązać są problemami
        wrocławian . To wrocławiwanie zgłaszają zdarzenia i proszą o interwencję. Ale
        cóz najlepiej jest psioczyć , obrazać się , szukać sensacji bo to kręci. Może
        właśnie tacy jesteście wrocławianie zabufani w sobie i tyle.
    • anwb Re: Fotoradary zagrożone 29.11.05, 15:40
      Nareszcie ktos madry! Straz miejska powinna sie zajac tym co do niej nalezy.
      Wladze miasta powolaly to to do pracy, a nie jako organ sciagania podatkow. Bo
      jak facet, ktory mozliwe, ze nie ma prawa jazdy, moze karac mandatami za
      przepisy ruchu drogowego? Jak kiedys przynioslem im zdjecie i numery
      rejestracyjne samochodu goscia, ktory na moim osiedlu wawalal gruzy do kublow,
      to mi powiedzili abym go se podal do sadu bo oni nie sa od tego! Nie sa. A od
      czego sa?
    • tomek854 Re: Fotoradary zagrożone 29.11.05, 15:46
      A forum SM jak nie było, tak nie ma. :-)

A szkoda, bom ciekaw co przenajwspanialsza pani rzecznik ma do powiedzenia w tym temacie :-)
      • Gość: xxl Re: Fotoradary zagrożone IP: 156.17.105.* 29.11.05, 16:22
        zdezelowany maluch-reklama stoi na samiuśkim zakręcie, na skrzyżowaniu
        Krupniczej i K. Wielkiego już od sporego kawałku czasu......ciekawe kiedy
        straSZ wiejska go odholuje, bo mi wiadomo że na skrzyżowaniaach parkować nie
        wolno!!!.....(...że co, że nie ma tablic rejestracyjnych? )
        • Gość: Łoś_bimbacz Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:39
          ......ciekawe kiedy
          > straSZ wiejska go odholuje, bo mi wiadomo że na skrzyżowaniaach parkować nie
          > wolno!!!.....(...że co, że nie ma tablic rejestracyjnych? )

nie ma pretekstu, przecież nie przekroczył dozwolonej prędkości:))), a jak
          założą dyby, to i tak się nikt nie przyzna
      • map4 Re: Fotoradary zagrożone 29.11.05, 17:07
        tomek854 napisał:

> A forum SM jak nie było, tak nie ma. :-)
        > A szkoda, bom ciekaw co przenajwspanialsza pani rzecznik ma do powiedzenia w
        > tym temacie :-)

A Ty ciągle w kółko, jedno i to samo :-)

Jest ok. Milion złotych za skodę, parę drukarek, trzy komputery i dwa radary
        sprzężone z aparatami fotograficznymi to przecież niedużo.
        Skoda jest krwiście czerwona, coby dać kierowcom ostatnią szansę.

Ja mam troszkę inne pytanie: zarówno w urzędzie miejskim jak i w straży
        miejskiej roi się od prawników, a przynajmniej ludzi, którzy skończyli prawo.
        Czy wiedza o tym, że nie wolno unieważniać ustawy rozporządzeniem należy do
        czarnej magii prawa, dostępnej jedynie od stopnia doktora habilitowanego wzwyż ?

Pomińmy milczeniem ministra - gdyby debilizm był karalny, to facet dostałby z
        miejsca dożywocie - skupmy się lepiej na naszych orłach z magistratu. Ilu t.z.w.
        prawników opiniowało zakup fotoradarów ? Ilu z nich jeszcze w magistracie
        pracuje i dlaczego ?
    • Gość: Kto zapłaci? Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:08
    • Gość: io Nie oddadzą pieniędzy za zapłacone mandaty IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 29.11.05, 17:09
      Prawomocnie nałożony mandat może uchylić tylko i wyłącznie sąd. Jeżeli mandat
      został nałożony za faktycznie popełnione wykroczenie, a takim jest w stu
      procentach przekroczenie prędkości, to sprawca nie otrzyma spowrotem pieniędzy
      nawet jeśli nałożyła go straż miejska nieuprawniona do tego typu kontroli.
      • Gość: Apokalipsa UM Oddadzą pieniądze za zapłacone mandaty IP: *.waag.org 30.11.05, 02:23
        Tylko że te mandaty były nieprawomocnie wydane.
    • chrust a to warszawka wlasnie 29.11.05, 21:48
      jesli cos ma sens, to wszystko jedno co warszawka mowi. ja jestem za tym zeby
      fotoradary zostaly.
    • Gość: Al Re: Fotoradary zagrożone IP: *.magma-net.pl 29.11.05, 23:46
      A ja też tak chcę. Już wydam troszkę na ten radar i będę wszystkim wysyłał
      ulgowe mandaciki bo tamte są be :))
    • Gość: adamos Re: Fotoradary zagrożone IP: *.media4.pl 30.11.05, 09:25
      jestem jednym z tych, którzy otrzymali mandat. wystawil mi go koleś ze straży
      mijeskiej, wg mnie ten ich radar na mrozie im sie rozkalibrował
      (miernik jak każdy należy przed używaniem sprawdzić czy poprawnie działa). w
      ogole to straszne chamstwo wystawiać mandaty w taki sposób. uwaga kierowcy!!!
      jak zobaczycie wiśniową octavie combi to noga z gazu. wczoraj stała owa na
      kiełczowskiej.
    • Gość: Piotr Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 09:39
      art.131 ust.1 pkt 2 ustawy prawo o ruchu drogowym nic nie mowi o uprawnieniach
      straznikow do zatrzymywania pojazdow (są tylko dwa wyjątki ale one nie dotyczą
      prędkości)
      Ten rzecznik, który to kwestionuje chyba robił kurs na zasadzie matury poslow
      poslanek)Samoobrony. Chyba on lub ktos z jego otoczenia lecial 120 na 40-tce i
      pozniej zdziwil sie ze musi zaplacic 500PLN i otrzyma 10pkt. Mysle, ze powinien
      zaczac szukac nowej pracy... Fotoradar jest urzadzeniem bezinwazyjnym tzn.
      kontroluje predkosc nie czyniac zadnych przestojow w ruchu w postaci
      zatrzymywania kierowcow itd. My wszyscy podnosimy harmider wtedy kiedy
      przekroczymy prawo... My nie jestesmy winni tylko panstwo... Poza tym wiem ze
      straznicy i policja ustawiaja prog przekroczenia o 15-21 km wyzej. Tzn. ze na
      terenie zabudowanym jadac 55-60 nic i nikt nam nic zlego nie zrobi. Uczmy sie
      od Szwedow, Holendrow i Niemcow. Tam fotoradary sa obecne w wielu miejscach i
      ludzie jakos nie marudza. Mozna miec tylko nadzieje ze wplywy z mandatow
      nakladanych przez policje, ktore zasilaja skarb panstwa beda pomagaly poprawic
      stan naszych fatalnych drog.
      Pozdrawiam.
    • Gość: kp Re: Fotoradary zagrożone IP: *.liberty.com.pl 01.12.05, 12:46
      Nie możecie sprawy uogólniać!
      Może ktoś powinien napisać o mieście gdzie fotoradar jest używany zgodnie z
      przeznaczeniem i gdzie z całą pewnością można
      stwierdzić i udowodnić- są statystyki, że jego pojawienie się w mieście
      powoduje poprawę bezpieczeństwa.
      Znaczny spadek liczby kierowów przekraczających prędkość= mniej wypadków,
      szczególnie tych tragicznych, które są pokazywane w
      telewizji, musi zginąć z 3 osoby to odrazu przyjeżdżają!
      A powód zawsze ten sam- nadmierna prędkość.
      Zatem Szanowni Państwo, wygłaszając takie poglądy, obwiniając fotoradar za
      ocalanie życia popieracie piractwo drogowe!
      Z tego miejsca przesyłam również wyrazy uznania dla Pana Rzecznika.
      Wogóle nie słyszalem ani jednego postulatu poprawy bezpieczeństwa na drogach od
      bardzo dawna
      Dla przykładu:
      W Polsce działa około 80 fotoradarów... w Niemczech jeest ich na drogach pod
      wieloma postaciami blisko 3000!!! Zastanawiacie się
      Państwo skąd wynika ta różnica w statystykach śmiertelnych wypadków? Tak w
      Niemczech są lepsze drogi, o wiele szybsze niż nasze,
      ale te drogi są bardzo dobrze kontrolowane i tam ściśle przestrzega się
      przepisów ograniczenia prędkości.
      Czy pomyślał ktoś jaki skutek może przynieść usunięcie z naszych
      niebezpiecznych dróg połowy czyli około 40 fotoradarów- bo na
      tyle szacuję ilość urządzeń w strażach miejskich, reszta należy do Policji,
      która nie wiedzieć czemu też do tego zadania się nie
      kwapi.-Licząc skromnie niech 1 fotoradar ocali 1 życie w ciągu roku, to z 40...
      Nie mogę się doczekać kiedy i u nas będą ich setki
      a może i 1000 i kiedy będzie w tym kraju wreszcie bezpiecznie na drogach.
      Dziwię się z jakiego powodu tak bardzo zawzieliśmy się na fotoradary,
      urządzenia które ratują życie, nasze życie?
      Ukłony,
      K
      • Gość: *** Re: Fotoradary zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 18:09
        Co z tym fotoradarem?

Dzień Dobry 11:17

Trzeba zapłacić ten mandat czy nie? - to pytanie często zadają sobie kierowcy,
        którzy dostają

wezwanie od straży miejskiej do zapłacenia mandatu wypisanego na podstawie
        zdjęcia z fotoradaru. Przepisy są niejednoznaczne, ale płacić trzeba.

REKLAMA Czytaj dalej

Mandatami zajął się Rzecznik Praw Obywatelskich. Zwrócił on uwagę na
        nieścisłości w przepisach: co innego mówi bowiem ustawa Prawo o ruchu drogowym,
        a co innego rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji. A do
        tego mamy jeszcze ustawę o strażach gminnych.

Rozporządzenie a ustawa

W tej chwili stan prawny jest taki: kodeks drogowy upoważnia do kontroli ruchu
        drogowego policję, żandarmerię wojskową, straż graniczną, inspekcję transportu
        drogowego. Straż miejska zajmuje się jedynie niektórymi sprawami porządkowymi
        związanymi z ruchem: usuwaniem wraków, źle parkujących pojazdów itp.

Rozporządzenie ministra z 2002 r. dopuszcza możliwość posługiwania się
        fotoradarami przez straż (nie może ona zatrzymywać samochodów); także ustawa o
        strażach gminnych zezwala na to strażnikom. RPO poprosił ministra o
        sprecyzowanie, czy straż miejska może karać mandatami z fotoradarów.
        Rozporządzenie powinno być zgodne z ustawą regulującą zasady ruchu drogowego.

Może zdecydować sąd

- Pracujemy bez zmian - mówi Adam Godlewski, rzecznik warszawskiej straży
        miejskiej.

Po prostu wyjaśnienie ministra Ludwika Dorna nic nie zmieniło. Minister
        przyznał, że przepisy powinny być zapisane w ustawie o ruchu drogowym, ale
        jednocześnie powołuje się na ustawę o strażach gminnych. Według niego, przy
        okazji nowelizacji prawa o ruchu drogowym trzeba będzie wprowadzić do ustawy
        uprawnienia strażników do kontroli.

- Najlepiej, gdyby kierowcy nie przekraczali dozwolonej prędkości, to wtedy nie
        będzie problemu - mówi Stanisław Wileński z biura RPO. - A tak poważnie, to
        trzeba płacić, bo zanim będzie nowelizacja, obowiązują aktualne przepisy.

Kierowca może nie przyjąć takiego mandatu (podobnie jak i każdego innego),
        powołując się na owe prawne nieścisłości. Wtedy sprawę rozpatrzy sąd grodzki.

- Czy sąd podzieli argumentację kierowcy? - pyta Wileński. - Nie wiadomo,
        pokaże to dopiero wyrok.

Tomasz Kunert
        • Gość: ANO ale jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 19:50
          kto pierwszy sprawdzi co powie sad?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka