Dodaj do ulubionych

Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku?

IP: *.ip.krzyki.e-wro.net.pl 29.11.05, 20:14
BRAWO Brzeg Piastowski do Wrocławia i Dolnego Śląska to miasto ma klimat i
potencjał jestem za kocham Brzeg :]:]:]
Obserwuj wątek
    • Gość: filo Przecież Federacyjnego Klubu już nie ma !!!! IP: *.agumo.k.pl / *.ip.WRO.Korbank.PL 29.11.05, 21:22
      więc jak p.Drąg jest przewodniczącym, skoro to ciało nie istnieje ?
    • Gość: OLA Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.wroclaw.mm.pl 29.11.05, 21:27
      TAK TAK TAK. SUPER MIASTO DO NAS IDZIE!
    • Gość: ja I Protasiewicz pochodzi z Brzegu. IP: *.daminet.pl 29.11.05, 21:35
      Wreszcie eurodeputowany zostanie dolnoślązakiem.
    • jdaro Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 29.11.05, 22:15
      Nie ma Brzegu opolskiego jest miasto Brzeg który znajduje się w województwie
      oploskim!!!!
      • Gość: urodzona w Brzegu Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.h.pppool.de 29.11.05, 22:47
        na reszcie ktos madrze zauwazyl blad, ktory ciagle sie powtarza
      • Gość: Neo[EZN] Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.05, 23:13
        Jest Brzeg opolski ale nie ma Brzegu Opolskiego. Nie uważaliśmy na lekcji o
        przymiotnikach w szkole podstawowej??
        • jdaro Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 30.11.05, 20:31
          Opolskie to jest województwo a miasto ma nazwe Brzeg i znajduje się co najwyżej
          w tym województwie!!!Opolskie to może być Opole a co do uważania na lekcjach to
          nie narzekałem ale myśle że u Ciebie wystąpił ten problem i to na paru
          przedmiotach....
          • Gość: MATT Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 23:01
            no to jednak nie uwazałeś na lekcjach-bo nie tylko jest opolskie ale również
            histroryczny ślązk opolski!!!
            • andrzej.sawa A może jeden region śląski. 26.12.05, 02:55
              Cały Sląsk w jednym regionie.Nie w województwie,a w regionie.Od Przemszy do Nysy.
              • tram_ktos Re: A może jeden region śląski. 27.12.05, 20:16
                To chyba przesada. Myślę, że poprzestanie na Sląsku Dolnym i Górnym to sensowne
                rozwiązanie. Warto zwrócić uwagę, że konurbacja katowicka ma znacznie większy
                potencjał ludnościowy niż aglomeracja wrocławska.
                • andrzej.sawa Re: A może jeden region śląski. 27.12.05, 20:33
                  Pomyślcie o innym aspekcie powoływania regionów.
                  Po co regiony?
                  Moim zdaniem region powinien mieć ograniczone funkcje - infrastruktura
                  komunikacyjna,zarządzanie kryzysowe/np.powodzie/,ochrona p.powodziowa/czyli
                  np.inwestycje wodne/i t.p.Może jeszcze niektóre instytucje kulturalne.
                  Popatrzcie na woj.śląskie - w poprzek parę kilometrów,żadnej większej inwestycji
                  bez uzgodnień z sąsiadami nie zrobią.
                  Większość kompetencji i pieniędzy powinna przejść do związków powiatów/6-9
                  powiatów/.Teraz większość tzw.terenu oskarża stolice województw o planowanie
                  inwestycji pod swoim kątem.
                • Gość: gnago Re: A może jeden region śląski. IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 13:44
                  katowice to jest małopolska
                  • andrzej.sawa Re: A może jeden region śląski. 31.12.05, 22:59
                    Powtarzam,niech żyje Śląsk,jeden,niepodzielny
                  • precz.z.preczem Re:Katowice to Górny Śląsk a nie Małopolska n/t 01.01.06, 12:54
                    • erwinek_3 Re:Katowice to Górny Śląsk a nie Małopolska n/t 01.01.06, 19:12
                      A kiedy to Katowice należały do Małopolski?
                  • erwinek_3 Re: A może jeden region śląski. 01.01.06, 19:01
                    A kiedy to Katowice należały do Małopolski?
                  • tram_ktos Re: A może jeden region śląski. 01.01.06, 20:15
                    Z tego co wiem, to nie. Zagłębie Dąbrowskie to Małopolska, zaś Katowice do
                    Zagłebia nie należą.
    • Gość: brzeżanin Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 29.11.05, 23:33
      kto jest z Brzegu niech się dopisze.
      • Gość: Toto Pamietam IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 29.11.05, 23:40
        jak strasznie protestowano gdy rzad Buzka przedstawil projekt nowego podzialu
        administracyjnego kraju.I teraz mamy to co mamy.Kilka straconych lat i miliony
        zlotych poszlo sie j****..Moze jednak doczekam duzych wojewodztw.
      • Gość: Brzeżanin Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 00:47
        Niech w Warszawie uczą się geografii i historii. BRzef przecież znajduje się na
        Dolnym Śląsku orz w Archidecezji Wrocłaskiej, razem z Namysłowem! Brzeżanin!
    • Gość: Doloślązak n a Kre Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 00:35
      Jezu! poszedłbym na kolanach do Ostrej Brany gdyzby Brzeg wróciły z powrotem do
      macierzy tj. w granice woj. dolnośląskiego. Urodziłem się we Wrocławiu. Teraz
      mieszkam w Brzegu. Nie jestem mieszkańcem tzw. opolszczyzny ale Dolnego Ślaska!
      Dolnoślązacy nie mówice o Brzegu "opolskim" ! To nas obrża! Jesteśmy
      olnoślązakami, a jak nie wierzycie, to wejdzcie do Katedry we Woxcławiu, witraż
      na prawo odm głownego wejścia jest nasz z Brzegu!
      • Gość: alberto Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.05, 15:47
        to proste - jest Brzeg Dolny i jest Brzeg opolski
        • almac Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 28.12.05, 15:27
          Gość portalu: alberto napisał(a):

> to proste - jest Brzeg Dolny i jest Brzeg opolski
          Widzę, że dla Ciebie nie jest to takie proste. Jest Brzeg i Brzeg Dolny.
    • Gość: Luneta Brzeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 00:43
      Wiadaż za komuny i teraz ktoś nie uczył się w szkloe i pozostawił, parę powitów
      w tzw. woj. opolskim! Brzeg był i jest na Dolnym Śląsku! Kaziu Marcinkiwiczu i
      Lutku Dornie zróbcie sobie ściągi z geografii i histrorii. Brzeżanin Luneta
      • Gość: erni Re: To samo Nysa, Namysłów,Żagań, Żary, Krosno Odr IP: *.ok.ae.wroc.pl 30.11.05, 08:36
        Nie może być tak że dolnośląskie miasta jak Brzeg, Nysa, Namysłó, Żary, Żagań,
        Lubsko, Krosno Odrzańskie leżą poza województwem. To jakaś anarchia.
        • Gość: Adamznawcaśląska Re: To samo Nysa, Namysłów,Żagań, Żary, Krosno Od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:17
          Nysa powinna być w województwie górnośląskim, a z resztą się zgadzam
          • Gość: Brzeżanin Śląsk powinien składać się z dwóch województw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:22
            1 - województwo dolnośląskie (granice dzisiejszego województwa + powiaty
            Brzeski, Namysłowski, Zielonogórski, Nowosolski, Żagański i Żarski)
            2 - województwo śląskie ze stolicami w Opolu i Katowicach (granice dzisiejszych
            województw opolskiego i śląskiego - (minus) gminy praszki, powiatu
            częstochowskiego, żywieckiego, Jaworzna i całego tak zwanego "nowego śląska")
            • Gość: alberto Re: Śląsk powinien składać się z dwóch województw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.05, 16:01
              w przypadku powiatu nowosolskiego
              • Gość: Orion Re: Śląsk powinien składać się z dwóch województw IP: 82.160.135.* 27.12.05, 21:14
                > w przypadku powiatu nowosolskiego
                • Gość: Orion Re: Śląsk powinien składać się z dwóch województw IP: 82.160.135.* 27.12.05, 21:19
                  Najlepiej to widać na mapie:
                  www.gugik.gov.pl/komisja/pliki/polska_2005-podzial_administracyjny.jpg
                  • andrzej.sawa Re: Śląsk powinien składać się z dwóch województw 27.12.05, 21:28
                    Z mapy wynika,że lepszy byłby jeden region śląski składający się z 8-9 związków
                    powiatów.
                    Zresztą to dotyczy całej Polski.Obecny podział administracyjny jest nielogiczny
                    i drogi.
          • dj_dlugi Re: To samo Nysa, Namysłów,Żagań, Żary, Krosno Od 30.11.05, 10:57
            jesem z żagania i cieszę się z Waszego szczęćcia! Mam nadzieje, że w niedalekiej
            przyszłości też zaczniemy ruch w stroną wrocławia! Ja po prostu pragnę wrócić do
            domu na dolny śląsk...
          • Gość: Nysanin Re: To samo Nysa, Namysłów,Żagań, Żary, Krosno Od IP: *.206.115.157.telsat.wroc.pl 30.11.05, 12:23
            W jakim górnośląskim, historycznie jesteśmy na dolnoym śląskim gdzie jest nekropolia biskupów wrocławskich i ich pałace? W Nysie, mieście śląska aale dolnego!
        • Gość: zebra Re: To samo Nysa, Namysłów,Żagań, Żary, Krosno Od IP: *.magma-net.pl 30.11.05, 17:26
          Województwo lubuskie w ogóle nie powinno istnieć! Małe, biedne - nadaje się tylko do likwidacji.
    • Gość: coco jumbo Opole tez przylaczmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:19
      sztuczne wojewodztwo :)
    • neoleo dolny śląsk to jedna wielka wiocha 30.11.05, 10:26
      lepiej się wam dołączyć do województwa śląskiego
      • Gość: willy Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:38
        we Wrocku to same tajojki z Krużewnik i nie ta u nas mniejszośći niemieckiej.
        • Gość: Jurek z Wrocka Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:42
          Co to za brednie, nie wypowiadaj sie o wrocławianach
          • Gość: Willy Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:45
            a co jest inaczej ?
            • Gość: , Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 17:47
              Skąd uciekłeś? Z Tworek? A może z Lubiąża?
        • precz.z.preczem Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći 01.01.06, 13:00
          To stereotyp.
          We Wrocku "krużewników" jest ok.10% reszta to Pyrlandia i tzw. centralna Polska.
          • tram_ktos Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći 01.01.06, 20:18
            Kiedyś przeglądałem dane dotyczące pochodzenia ludności na Dolnym Śląsku.
            Wynikało z nich, że ok. 35% pochodzi z Kresów Wschodnich, chyba ok. 20% z
            Wielkopolski, 10% z dawnego kieleckiego.
    • neoleo może prowinjonalny Wrocław i okolice do Śląskiego 30.11.05, 11:10
      nie ma sensu utrzymywać sztucznego województwa dolnośląskiego. jedno ślaskie od
      zgorzelca po jaworzno ma sens. fajnie by było, tylko by była kłótnia o stolicę.

cały Wrocław jest za!!!!
      • Gość: Breslau-Fan Re: może prowinjonalny Wrocław i okolice do Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 13:32
        Ja Breslau przyłączyłbym do Niemiec i fajnie i sprawiedliwie
      • Gość: pio Re: może prowinjonalny Wrocław i okolice do Śląsk IP: *.wroclaw.mm.pl 30.11.05, 13:33
        Historyczną stolicą Śląska był i jest Wrocław !!!
        • Gość: marco-van-basten Wysłać siły stabilizacyjne! IP: *.media4.pl 30.11.05, 14:12
          już mówiłem: sfinansować przewrót, przepraszam to znaczy sfinansować jakąś
          kolorową rewolucję na opolszczyźnie, i w razie walk ulicznych udzielić im
          bratniej pomocy
          to samo z tzw. korytarzem zwanym wielkopolską
          wrocław domaga się dostępu do morza
          a wielu naszych ziomków na pomorzu zachodnim cierpi ucisk i biedę
          wielu naszych ziomków w pokracznym tworze reformy administracyjnej czyli
          opolszczyznie tez cierpi!
          to jest "krwawiąca granica"!

najpierw opolskie
          potem "korytarz"

;-)
          • Gość: tedex Re: Wysłać siły stabilizacyjne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 14:18
            ja ja naturlich meine Stettke.Brieg ist kleine und nicht huebsch Stadt
            • Gość: marco-van-basten Re: Wysłać siły stabilizacyjne! IP: *.media4.pl 30.11.05, 15:38
              a nie "hubsche"?
              ;-)
              a co tam gramatyka!
              ziomki cierpią pod okupacją tego pokracznego twora reformy administracyjnej!
              zbierajmy kasę na jakiś przewrocik, a będzie dobrze
              ;-)
          • Gość: alberto Re: Wysłać siły stabilizacyjne! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.05, 15:52
            o tak, wrocław żąda też eksterytorialnego połączenia ze lwowem :)))
            oraz korytarza do morza północnego przez zaprzyjaźnioną saksonię i dolną
            saksonię :)))
            • Gość: erni Re: POŁĄCZENIE LOTNICZE ZE LWOWEM IP: *.ok.ae.wroc.pl 30.11.05, 17:05
              >o tak, wrocław żąda też eksterytorialnego połączenia ze lwowem :)))
              >oraz korytarza do morza północnego przez zaprzyjaźnioną saksonię i dolną
              >saksonię :)))

Jak dobrze pójdzie to połączenie lotnicze Wrocław-Lwów ruszy w przyszłym roku.
      • brat44 Jeden Śląsk, ze stolicą we Wrocławiu!!! 27.12.05, 09:11
        To Wrocław, nie zapyziałe dziury na zagłebia węglowego, jest sercem Śląsk i
        jego duszą. Zapamiętajcie sobie pasożytujecie na naszych podatkach żyjąc z
        deputatów i dodatków, a potem plujecie jeszcze na swoich dobrodziejów, miast
        ich po rękach całować.

Skandal!!!

pzdr,

Braciaszek - zbulwersowany.
    • Gość: Breslau -Fan Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 15:48
      ein Reich ,ein Breslau ,ein Fuhrer
      • Gość: marco-van-basten Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.media4.pl 30.11.05, 17:01
        raczej-ein reich-zwei kaczoren!
        ;-)

nie dajmy gnębić naszych ziomków!
        ta granica krwawi!
    • tram_ktos Obyśmy niedługo świętowali powitanie Brzegu 30.11.05, 18:38
      Bardzo dobry pomysł. Dołożyłbym do tego powiat namysłowski i nyski.
      Z Brzegu do Wrocławia i Opola jest tak samo daleko. Z racji znacznie większego
      potencjału tego pierwszego ośrodka ciążenie Brzegu do Wrocławia jest dużo
      większe.
      Historycznie rzecz biorąc, Brzeg leży na Dolnym Śląsku. Od Górnego Śląska
      oddziela go tzw. przesieka (lasy), dziś co prawda mocno przetrzebiona.
      Brzeg przed wojną był w rejencji wrocławskiej, a nie opolskiej.
      Ludność po wojnie została prawie w 100% wymieniona, tak jak we Wrocławiu.
      Do 1950 r. był w województwie wrocławskim.
      Pozostałością tego są granice diecezji.
    • Gość: kv www.ankietabrzeg.webpark.pl IP: *.bulldogdsl.com 30.11.05, 19:49
      głosujcie na stronie ankietabrzeg.webpark.pl/ i podawajcie adres innym

Brzeg do Dolnoslaskiego
    • Gość: KVM BRZEG - WROCŁAW - dwa Bratanki IP: *.bulldogdsl.com 30.11.05, 21:06
      Tak tylko dla przypomnienia to nie ma czegos takiego jak Brzeg opolski tylko
      jest Brzeg. Sa w Polsce 2 miasta z nazwa "Brzeg" : Brzeg i Brzeg Dolny. Miejmy
      nadzieje ze niedlugo oba beda w woj. dolnoslaskiem. Nazwa "opolski" godzi w
      nasze miasto. Nigdy nie nalezelismy i nie bedziemy do zaboru opolskiego. Zawsze
      bylismy zwiazania z Wroclawiem i DOlnym slaskiem, jestesmy dolnoslazakami i
      ludzie z Wroclawia sa dla nas jak bracia a my dla nich. Caly Powiat kibicuje
      SLASKOWI WROCLAW, mamy archidiecezje wroclawska, rodziny, mowimy tym samym
      jezykiem, uczymy sie i pracujemy we wroclawiu. Pozdrawiam Wroclawian!! Opolskie
      niech sobie bedzie ale bez nas. Oni pasuja bardziej pod Katowice - przynajmniej
      sie doagadja.
    • Gość: Breslau-Fan Re: Wrocek pozdrawia Brzeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:26
      Wolę Brzeg jak Oławę chociaż oławiaki też fajne ludzie !!!!
    • Gość: m Re: Brzeg będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.bulldogdsl.com 01.12.05, 16:20
      Pozdrowienia Brzegu dla Wroclawia! Dosc zaboru opolskiego. To sztuczny twor
      ktory jest najbardziej skourmpowanym "wojewodztwem". Brzeg zawsze byl zwiazany
      z Wroclawiem, nigdy z Opolem! Nawet te kilkadziesiat lat "zaboru" (bo doslownie
      czujemy sie tu jak Polacy pod zaborami) nie wymusilo na nas sympatii do opola.
      Kibicowanie? Tylko Slask Wroclaw!! zapytajcie czy ktos tu kibicuje odrze opole?
      jest mnostwo kibicow z powiatu brzeskiego, maja fankluby jezdza na mecze, pilki
      nozne, kosza.... pozdrowionka!!
      • Gość: erni Re: Brzeg będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.ok.ae.wroc.pl 01.12.05, 16:27
        Musicie teraz wykonać duużą robotę żeby to referendum wypaliło. Pamiętajcie
        bowiem że musi być duża frekwencja a z tym w tego typu wyborach w naszym kraju
        jest krucho. Powiadomcie o tym wszystkich swoich znajomych, rodzinę, sąsiadów.
        • preslaw Re: Brzeg będzie na Dolnym Śląsku? 01.12.05, 18:53
          Właśnie spoglądam na mapę ścieną okolic Wrocławia. Miasta ościenne tworzą wokół Wrocławia pierścień. Jednym z tych miast jest właśnie Brzeg. Idealnie pasuje do Dolnego Śląska.
          • Gość: m www.ankietabrzeg.webpark.pl IP: *.bulldogdsl.com 02.12.05, 16:27
            zgadza sie, poniewaz Brzeg pomimo ze nalezy obecnie i miejmy nadz ze juz nie
            dlugo do oposliego to geograficznie lezy na dolnym slasku!! jest to miasto
            graniczne (powiat graniczny dolnego slaska). Zawsze byl zwiazany historia ,
            kultura z wroclawiem. Zamieszkuje te miasta ta sma ludnosc. Nawet na starych
            poniemieckich pocztowkach jest naps Brieg bez. Breslau.
            Z tego co wiem to co do referendum moze byc krucho ale nie musi,b o naprawde
            kazdy kogog znam jest za!! Ja osobiscie niechodze na wybory, bo nasz kraj jest
            jaki jest i nie pojde dopoki nie stwierdze ze politycy dotrzymuja slowa. Jednak
            poprzysiaglem sobie dano temu ze jedynymi wyborami na jakie pojde zaglosowac
            beda wybory o powrot Brzegu do macierzy, czyli Dolnego slaska. I jzu nie dlug
            oto nastapi mam nadzieje. A tak wogole to nasz wladze bronia sie rekami i
            nogami (choc np. burmistrz jest za) przed referendum, poniewaz wiekszosc z nich
            ma stolki w opolu. pozdrawiam
    • Gość: kama Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.3vnet.pl 25.12.05, 18:11
      ja osobiscie bym wolała jak by się dołaczył do dolnego śląska
      • Gość: JP3 Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.12.05, 19:47
        widze, że inteligencja prosto z Brzegu już i okupuje wrocławskie forum

ale tak to jest jak się nie ma własnego
        • Gość: marco-van-bastem już mówiłem IP: *.media4.pl 25.12.05, 20:36
          powinniśmy wspierać jakas opozycje, zrobić "orange revolution" wysłać nasze
          siły stabilizacyjne i pod ich opieką zrobić referendum.
          pora skończyć z pokacznym tworem ref. samorządowej, tak zwanym Tymczasowym woj.
          Opolskim
        • Gość: Orion Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: 82.160.135.* 27.12.05, 21:49
          Jak to nie ma własnego? Brzeg ma swoje forum:
          www.forumbrzeg.pl/ppadd/index.php
    • Gość: Mk A ja mam prośbę do mieszkańców Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 08:31
      nie mówcie Brzeg opolski.
      Zawsze jak kupuję bilet w kasie PKP i proszę do Brzegu, to pani pyta "opolskiego"?
      Ja na to - do Brzegu.
      A pani znowu "Dolnego czy opolskiego"?
      Ja mówię - do Brzegu, Brzeg takie miasto medzy Wrocławiem i Opolem
      A pani "to mówię, że do opolskiego"
      Ja na to - To niech pani mi sprzeda bilet i zobaczymy czy tam będzie napisane Brzeg opolski, bo ja wiem że takiego miasta nie ma.
      • Gość: Nika Re: A ja mam prośbę do mieszkańców Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 16:51
        Niby żadna różnica międy Brzegiem opolskim a Brzegiem, ale zawsze... Ja też
        jestem przeczulona na zbędne rozszerzanie nazwy mojego miasta rodzinnego i dla
        mnie też istnieje tylko Brzeg (żaden tam opolski) :) Wielu brzeżan ma podobne
        zdanie.
        • Gość: kvm Re: A ja mam prośbę do mieszkańców Wrocławia IP: *.bulldogdsl.com 28.12.05, 19:54
          Zgadza sie, sa tylko 2 miasta zawierajace wyraz "Brzeg": Brzeg, i Brzeg Dolny.
          Na dworcu we Wroclawiu mialem podobna sytuacje wiele razy i tlumaczylem Pani ze
          nie ma Brzegu opolskiego. Wczesniej miasto lezalo we wroclawskim, i nie
          nazywano go Brzegiem wroclawskim. pozdrawiam wroclawian
          • andrzej.sawa Re: A ja mam prośbę do mieszkańców Wrocławia 28.12.05, 20:26
            No i co,po cholerę 3 Śląski,lepiej jeden a dobry.Pozdrawiam Was od Przemszy do
            Nysy Łużyckiej
      • 1410_tenrok Re: A ja mam prośbę do mieszkańców Wrocławia 29.12.05, 19:41
        Są dwa Brzeg,i - dolny i górny i obydwa leżą, leżały i leżeć będą na Dolnym
        Sląsku. A kobieta z PKP nie wie do którego Brzegu Ty chesz jechać i dlatego
        pyta. To nieważne, że Brzeg (górny) nie nazywa się Opolski, ale w ten sposób
        łatwiej jest tej kobiecie Tobie sprzedać bezstresowo bilecik.
        Wesołego Nowego Roku.
    • Gość: ZIELONKA Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 09:17
      Krosno Odrz? Ale ono jest w ZIelonogórskim?!!! Zielona nie odda wam Krosna!

pzdr
      • capo_di_tutti_capi Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 30.12.05, 10:10
        Gość portalu: ZIELONKA napisał(a):

> Krosno Odrz? Ale ono jest w ZIelonogórskim?!!! Zielona nie odda wam Krosna!

To chociaż Bytom dajcie;)
      • tram_ktos Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 30.12.05, 20:16
        > Krosno Odrz? Ale ono jest w ZIelonogórskim?!!!

W Lubuskim.

Zielona nie odda wam Krosna!
        >
        > pzdr

Ale my chcemy w województwie dolnośląskim Krosno Odrz. razem z Zieloną Górą,
        Nową Solą, Żarami, Żaganiem i Gubinem.
    • Gość: ZIELONKA Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:57
      Nie:P Ale wy nam możecie dać Głogów !
      • budrys77 Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 30.12.05, 23:48
        A nie wystarczy Wam sam/sama ZIELONKA z forum:) Oddamy go/ją bez żadnych
        targów, a szumu narobi, jak cała Zielona Góra jako miasto, w granicach Dolnego
        Śląska:)))))
        Pozdrawiam z Gorzowa
        Ps. mam nadzieję, że za 10-15 lat - bo wcześniej nie da rady, ZG wyląduje w
        dolnośląskiej macierzy, a Gorzów wróci do Wielkopolski:)
    • Gość: Gnago właściwie: Brzeg opolski wraca do macierzy!!! IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 13:42
      MIESZKAM NA ŚLĄSKU WŁAŚCIWYM TJ. NIEDALEKO ŚLĘŻY ZW. SOBÓTKĄ. Propaganda II Rzeczypospolitej sprawiła przeniesienie nazwy na część Górnego i część Krakowskiego dla zaznaczenia pretensji do reszty utraconej po plebiscytach . W PRL-u i teraz ta głupota utrzymuje się dalej tj. notoryczne używanie nazw Śląsk i Dolny Śląsk . Przypomnę woj. śląskie i dolnośląskie powinno być : woj. śląskie, opolskie i katowickie ew. górnośląskie
      • hierowski Re: właściwie: Brzeg opolski wraca do macierzy!!! 02.01.06, 12:10
        Ale bzdury. Pojęć Niedeschlesien i Oberschlesien używali przecież Prusacy np w
        XIX wieku.

Pleć tak dalej i zwalaj wszystko to co Ci się nie podoba na II RP lub PRL a my
        się będziemy śmiać dalej.

Oczywiscie że Katowice leżą na terenie historycznej Małopolski.
        • erwinek_3 Re: właściwie: Brzeg opolski wraca do macierzy!!! 03.01.06, 12:18
          hierowski napisał:

> Ale bzdury. Pojęć Niedeschlesien i Oberschlesien używali przecież Prusacy np w
          > XIX wieku.
          >
          > Pleć tak dalej i zwalaj wszystko to co Ci się nie podoba na II RP lub PRL a my
          > się będziemy śmiać dalej.
          >
          > Oczywiscie że Katowice leżą na terenie historycznej Małopolski.

On nie plecie bzdur tylko Ty je pleciesz. Śląsk włąsciwy to właśnie Dolny
          Śląsk.I ma rację krytykując nazewnictwo obecnego podziału administracyjnego. A
          Katowice nie leżą na terenie historycznej Małopolski tylko Ziemi Krakowskiej.
          Pojęcie Małopolska pojawiło się dopiero w XIV wieku, a obszar na którym znajdują
          sie katowice przyłączono do księstwa raciborsko-opolskiego już w XII wieku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka