Gość: zdano IP: *.ip.krzyki.e-wro.net.pl 29.11.05, 20:14 BRAWO Brzeg Piastowski do Wrocławia i Dolnego Śląska to miasto ma klimat i potencjał jestem za kocham Brzeg :]:]:] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: filo Przecież Federacyjnego Klubu już nie ma !!!! IP: *.agumo.k.pl / *.ip.WRO.Korbank.PL 29.11.05, 21:22 więc jak p.Drąg jest przewodniczącym, skoro to ciało nie istnieje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLA Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.wroclaw.mm.pl 29.11.05, 21:27 TAK TAK TAK. SUPER MIASTO DO NAS IDZIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja I Protasiewicz pochodzi z Brzegu. IP: *.daminet.pl 29.11.05, 21:35 Wreszcie eurodeputowany zostanie dolnoślązakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jdaro Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 29.11.05, 22:15 Nie ma Brzegu opolskiego jest miasto Brzeg który znajduje się w województwie oploskim!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urodzona w Brzegu Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.h.pppool.de 29.11.05, 22:47 na reszcie ktos madrze zauwazyl blad, ktory ciagle sie powtarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.05, 23:13 Jest Brzeg opolski ale nie ma Brzegu Opolskiego. Nie uważaliśmy na lekcji o przymiotnikach w szkole podstawowej?? Odpowiedz Link Zgłoś
jdaro Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 30.11.05, 20:31 Opolskie to jest województwo a miasto ma nazwe Brzeg i znajduje się co najwyżej w tym województwie!!!Opolskie to może być Opole a co do uważania na lekcjach to nie narzekałem ale myśle że u Ciebie wystąpił ten problem i to na paru przedmiotach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MATT Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 23:01 no to jednak nie uwazałeś na lekcjach-bo nie tylko jest opolskie ale również histroryczny ślązk opolski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa A może jeden region śląski. 26.12.05, 02:55 Cały Sląsk w jednym regionie.Nie w województwie,a w regionie.Od Przemszy do Nysy. Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: A może jeden region śląski. 27.12.05, 20:16 To chyba przesada. Myślę, że poprzestanie na Sląsku Dolnym i Górnym to sensowne rozwiązanie. Warto zwrócić uwagę, że konurbacja katowicka ma znacznie większy potencjał ludnościowy niż aglomeracja wrocławska. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: A może jeden region śląski. 27.12.05, 20:33 Pomyślcie o innym aspekcie powoływania regionów. Po co regiony? Moim zdaniem region powinien mieć ograniczone funkcje - infrastruktura komunikacyjna,zarządzanie kryzysowe/np.powodzie/,ochrona p.powodziowa/czyli np.inwestycje wodne/i t.p.Może jeszcze niektóre instytucje kulturalne. Popatrzcie na woj.śląskie - w poprzek parę kilometrów,żadnej większej inwestycji bez uzgodnień z sąsiadami nie zrobią. Większość kompetencji i pieniędzy powinna przejść do związków powiatów/6-9 powiatów/.Teraz większość tzw.terenu oskarża stolice województw o planowanie inwestycji pod swoim kątem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: A może jeden region śląski. IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 13:44 katowice to jest małopolska Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: A może jeden region śląski. 31.12.05, 22:59 Powtarzam,niech żyje Śląsk,jeden,niepodzielny Odpowiedz Link Zgłoś
erwinek_3 Re:Katowice to Górny Śląsk a nie Małopolska n/t 01.01.06, 19:12 A kiedy to Katowice należały do Małopolski? Odpowiedz Link Zgłoś
erwinek_3 Re: A może jeden region śląski. 01.01.06, 19:01 A kiedy to Katowice należały do Małopolski? Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: A może jeden region śląski. 01.01.06, 20:15 Z tego co wiem, to nie. Zagłębie Dąbrowskie to Małopolska, zaś Katowice do Zagłebia nie należą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzeżanin Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 29.11.05, 23:33 kto jest z Brzegu niech się dopisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Pamietam IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 29.11.05, 23:40 jak strasznie protestowano gdy rzad Buzka przedstawil projekt nowego podzialu administracyjnego kraju.I teraz mamy to co mamy.Kilka straconych lat i miliony zlotych poszlo sie j****..Moze jednak doczekam duzych wojewodztw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brzeżanin Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 00:47 Niech w Warszawie uczą się geografii i historii. BRzef przecież znajduje się na Dolnym Śląsku orz w Archidecezji Wrocłaskiej, razem z Namysłowem! Brzeżanin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doloślązak n a Kre Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 00:35 Jezu! poszedłbym na kolanach do Ostrej Brany gdyzby Brzeg wróciły z powrotem do macierzy tj. w granice woj. dolnośląskiego. Urodziłem się we Wrocławiu. Teraz mieszkam w Brzegu. Nie jestem mieszkańcem tzw. opolszczyzny ale Dolnego Ślaska! Dolnoślązacy nie mówice o Brzegu "opolskim" ! To nas obrża! Jesteśmy olnoślązakami, a jak nie wierzycie, to wejdzcie do Katedry we Woxcławiu, witraż na prawo odm głownego wejścia jest nasz z Brzegu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alberto Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.05, 15:47 to proste - jest Brzeg Dolny i jest Brzeg opolski Odpowiedz Link Zgłoś
almac Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 28.12.05, 15:27 Gość portalu: alberto napisał(a): > to proste - jest Brzeg Dolny i jest Brzeg opolski Widzę, że dla Ciebie nie jest to takie proste. Jest Brzeg i Brzeg Dolny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luneta Brzeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 00:43 Wiadaż za komuny i teraz ktoś nie uczył się w szkloe i pozostawił, parę powitów w tzw. woj. opolskim! Brzeg był i jest na Dolnym Śląsku! Kaziu Marcinkiwiczu i Lutku Dornie zróbcie sobie ściągi z geografii i histrorii. Brzeżanin Luneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: To samo Nysa, Namysłów,Żagań, Żary, Krosno Odr IP: *.ok.ae.wroc.pl 30.11.05, 08:36 Nie może być tak że dolnośląskie miasta jak Brzeg, Nysa, Namysłó, Żary, Żagań, Lubsko, Krosno Odrzańskie leżą poza województwem. To jakaś anarchia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adamznawcaśląska Re: To samo Nysa, Namysłów,Żagań, Żary, Krosno Od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:17 Nysa powinna być w województwie górnośląskim, a z resztą się zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brzeżanin Śląsk powinien składać się z dwóch województw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:22 1 - województwo dolnośląskie (granice dzisiejszego województwa + powiaty Brzeski, Namysłowski, Zielonogórski, Nowosolski, Żagański i Żarski) 2 - województwo śląskie ze stolicami w Opolu i Katowicach (granice dzisiejszych województw opolskiego i śląskiego - (minus) gminy praszki, powiatu częstochowskiego, żywieckiego, Jaworzna i całego tak zwanego "nowego śląska") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alberto Re: Śląsk powinien składać się z dwóch województw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.05, 16:01 w przypadku powiatu nowosolskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Śląsk powinien składać się z dwóch województw IP: 82.160.135.* 27.12.05, 21:14 > w przypadku powiatu nowosolskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Śląsk powinien składać się z dwóch województw IP: 82.160.135.* 27.12.05, 21:19 Najlepiej to widać na mapie: www.gugik.gov.pl/komisja/pliki/polska_2005-podzial_administracyjny.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Śląsk powinien składać się z dwóch województw 27.12.05, 21:28 Z mapy wynika,że lepszy byłby jeden region śląski składający się z 8-9 związków powiatów. Zresztą to dotyczy całej Polski.Obecny podział administracyjny jest nielogiczny i drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: To samo Nysa, Namysłów,Żagań, Żary, Krosno Od 30.11.05, 10:57 jesem z żagania i cieszę się z Waszego szczęćcia! Mam nadzieje, że w niedalekiej przyszłości też zaczniemy ruch w stroną wrocławia! Ja po prostu pragnę wrócić do domu na dolny śląsk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nysanin Re: To samo Nysa, Namysłów,Żagań, Żary, Krosno Od IP: *.206.115.157.telsat.wroc.pl 30.11.05, 12:23 W jakim górnośląskim, historycznie jesteśmy na dolnoym śląskim gdzie jest nekropolia biskupów wrocławskich i ich pałace? W Nysie, mieście śląska aale dolnego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zebra Re: To samo Nysa, Namysłów,Żagań, Żary, Krosno Od IP: *.magma-net.pl 30.11.05, 17:26 Województwo lubuskie w ogóle nie powinno istnieć! Małe, biedne - nadaje się tylko do likwidacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coco jumbo Opole tez przylaczmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:19 sztuczne wojewodztwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
neoleo dolny śląsk to jedna wielka wiocha 30.11.05, 10:26 lepiej się wam dołączyć do województwa śląskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willy Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:38 we Wrocku to same tajojki z Krużewnik i nie ta u nas mniejszośći niemieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek z Wrocka Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:42 Co to za brednie, nie wypowiadaj sie o wrocławianach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Willy Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:45 a co jest inaczej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 17:47 Skąd uciekłeś? Z Tworek? A może z Lubiąża? Odpowiedz Link Zgłoś
precz.z.preczem Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći 01.01.06, 13:00 To stereotyp. We Wrocku "krużewników" jest ok.10% reszta to Pyrlandia i tzw. centralna Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: MY tutaj ta joj nie chcemy mniejszośći 01.01.06, 20:18 Kiedyś przeglądałem dane dotyczące pochodzenia ludności na Dolnym Śląsku. Wynikało z nich, że ok. 35% pochodzi z Kresów Wschodnich, chyba ok. 20% z Wielkopolski, 10% z dawnego kieleckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
neoleo może prowinjonalny Wrocław i okolice do Śląskiego 30.11.05, 11:10 nie ma sensu utrzymywać sztucznego województwa dolnośląskiego. jedno ślaskie od zgorzelca po jaworzno ma sens. fajnie by było, tylko by była kłótnia o stolicę. cały Wrocław jest za!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslau-Fan Re: może prowinjonalny Wrocław i okolice do Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 13:32 Ja Breslau przyłączyłbym do Niemiec i fajnie i sprawiedliwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: może prowinjonalny Wrocław i okolice do Śląsk IP: *.wroclaw.mm.pl 30.11.05, 13:33 Historyczną stolicą Śląska był i jest Wrocław !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco-van-basten Wysłać siły stabilizacyjne! IP: *.media4.pl 30.11.05, 14:12 już mówiłem: sfinansować przewrót, przepraszam to znaczy sfinansować jakąś kolorową rewolucję na opolszczyźnie, i w razie walk ulicznych udzielić im bratniej pomocy to samo z tzw. korytarzem zwanym wielkopolską wrocław domaga się dostępu do morza a wielu naszych ziomków na pomorzu zachodnim cierpi ucisk i biedę wielu naszych ziomków w pokracznym tworze reformy administracyjnej czyli opolszczyznie tez cierpi! to jest "krwawiąca granica"! najpierw opolskie potem "korytarz" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tedex Re: Wysłać siły stabilizacyjne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 14:18 ja ja naturlich meine Stettke.Brieg ist kleine und nicht huebsch Stadt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco-van-basten Re: Wysłać siły stabilizacyjne! IP: *.media4.pl 30.11.05, 15:38 a nie "hubsche"? ;-) a co tam gramatyka! ziomki cierpią pod okupacją tego pokracznego twora reformy administracyjnej! zbierajmy kasę na jakiś przewrocik, a będzie dobrze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alberto Re: Wysłać siły stabilizacyjne! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.05, 15:52 o tak, wrocław żąda też eksterytorialnego połączenia ze lwowem :))) oraz korytarza do morza północnego przez zaprzyjaźnioną saksonię i dolną saksonię :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: POŁĄCZENIE LOTNICZE ZE LWOWEM IP: *.ok.ae.wroc.pl 30.11.05, 17:05 >o tak, wrocław żąda też eksterytorialnego połączenia ze lwowem :))) >oraz korytarza do morza północnego przez zaprzyjaźnioną saksonię i dolną >saksonię :))) Jak dobrze pójdzie to połączenie lotnicze Wrocław-Lwów ruszy w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
brat44 Jeden Śląsk, ze stolicą we Wrocławiu!!! 27.12.05, 09:11 To Wrocław, nie zapyziałe dziury na zagłebia węglowego, jest sercem Śląsk i jego duszą. Zapamiętajcie sobie pasożytujecie na naszych podatkach żyjąc z deputatów i dodatków, a potem plujecie jeszcze na swoich dobrodziejów, miast ich po rękach całować. Skandal!!! pzdr, Braciaszek - zbulwersowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslau -Fan Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 15:48 ein Reich ,ein Breslau ,ein Fuhrer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco-van-basten Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.media4.pl 30.11.05, 17:01 raczej-ein reich-zwei kaczoren! ;-) nie dajmy gnębić naszych ziomków! ta granica krwawi! Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Obyśmy niedługo świętowali powitanie Brzegu 30.11.05, 18:38 Bardzo dobry pomysł. Dołożyłbym do tego powiat namysłowski i nyski. Z Brzegu do Wrocławia i Opola jest tak samo daleko. Z racji znacznie większego potencjału tego pierwszego ośrodka ciążenie Brzegu do Wrocławia jest dużo większe. Historycznie rzecz biorąc, Brzeg leży na Dolnym Śląsku. Od Górnego Śląska oddziela go tzw. przesieka (lasy), dziś co prawda mocno przetrzebiona. Brzeg przed wojną był w rejencji wrocławskiej, a nie opolskiej. Ludność po wojnie została prawie w 100% wymieniona, tak jak we Wrocławiu. Do 1950 r. był w województwie wrocławskim. Pozostałością tego są granice diecezji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kv www.ankietabrzeg.webpark.pl IP: *.bulldogdsl.com 30.11.05, 19:49 głosujcie na stronie ankietabrzeg.webpark.pl/ i podawajcie adres innym Brzeg do Dolnoslaskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KVM BRZEG - WROCŁAW - dwa Bratanki IP: *.bulldogdsl.com 30.11.05, 21:06 Tak tylko dla przypomnienia to nie ma czegos takiego jak Brzeg opolski tylko jest Brzeg. Sa w Polsce 2 miasta z nazwa "Brzeg" : Brzeg i Brzeg Dolny. Miejmy nadzieje ze niedlugo oba beda w woj. dolnoslaskiem. Nazwa "opolski" godzi w nasze miasto. Nigdy nie nalezelismy i nie bedziemy do zaboru opolskiego. Zawsze bylismy zwiazania z Wroclawiem i DOlnym slaskiem, jestesmy dolnoslazakami i ludzie z Wroclawia sa dla nas jak bracia a my dla nich. Caly Powiat kibicuje SLASKOWI WROCLAW, mamy archidiecezje wroclawska, rodziny, mowimy tym samym jezykiem, uczymy sie i pracujemy we wroclawiu. Pozdrawiam Wroclawian!! Opolskie niech sobie bedzie ale bez nas. Oni pasuja bardziej pod Katowice - przynajmniej sie doagadja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslau-Fan Re: Wrocek pozdrawia Brzeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:26 Wolę Brzeg jak Oławę chociaż oławiaki też fajne ludzie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Brzeg będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.bulldogdsl.com 01.12.05, 16:20 Pozdrowienia Brzegu dla Wroclawia! Dosc zaboru opolskiego. To sztuczny twor ktory jest najbardziej skourmpowanym "wojewodztwem". Brzeg zawsze byl zwiazany z Wroclawiem, nigdy z Opolem! Nawet te kilkadziesiat lat "zaboru" (bo doslownie czujemy sie tu jak Polacy pod zaborami) nie wymusilo na nas sympatii do opola. Kibicowanie? Tylko Slask Wroclaw!! zapytajcie czy ktos tu kibicuje odrze opole? jest mnostwo kibicow z powiatu brzeskiego, maja fankluby jezdza na mecze, pilki nozne, kosza.... pozdrowionka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Brzeg będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.ok.ae.wroc.pl 01.12.05, 16:27 Musicie teraz wykonać duużą robotę żeby to referendum wypaliło. Pamiętajcie bowiem że musi być duża frekwencja a z tym w tego typu wyborach w naszym kraju jest krucho. Powiadomcie o tym wszystkich swoich znajomych, rodzinę, sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: Brzeg będzie na Dolnym Śląsku? 01.12.05, 18:53 Właśnie spoglądam na mapę ścieną okolic Wrocławia. Miasta ościenne tworzą wokół Wrocławia pierścień. Jednym z tych miast jest właśnie Brzeg. Idealnie pasuje do Dolnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m www.ankietabrzeg.webpark.pl IP: *.bulldogdsl.com 02.12.05, 16:27 zgadza sie, poniewaz Brzeg pomimo ze nalezy obecnie i miejmy nadz ze juz nie dlugo do oposliego to geograficznie lezy na dolnym slasku!! jest to miasto graniczne (powiat graniczny dolnego slaska). Zawsze byl zwiazany historia , kultura z wroclawiem. Zamieszkuje te miasta ta sma ludnosc. Nawet na starych poniemieckich pocztowkach jest naps Brieg bez. Breslau. Z tego co wiem to co do referendum moze byc krucho ale nie musi,b o naprawde kazdy kogog znam jest za!! Ja osobiscie niechodze na wybory, bo nasz kraj jest jaki jest i nie pojde dopoki nie stwierdze ze politycy dotrzymuja slowa. Jednak poprzysiaglem sobie dano temu ze jedynymi wyborami na jakie pojde zaglosowac beda wybory o powrot Brzegu do macierzy, czyli Dolnego slaska. I jzu nie dlug oto nastapi mam nadzieje. A tak wogole to nasz wladze bronia sie rekami i nogami (choc np. burmistrz jest za) przed referendum, poniewaz wiekszosc z nich ma stolki w opolu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.3vnet.pl 25.12.05, 18:11 ja osobiscie bym wolała jak by się dołaczył do dolnego śląska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP3 Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.12.05, 19:47 widze, że inteligencja prosto z Brzegu już i okupuje wrocławskie forum ale tak to jest jak się nie ma własnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco-van-bastem już mówiłem IP: *.media4.pl 25.12.05, 20:36 powinniśmy wspierać jakas opozycje, zrobić "orange revolution" wysłać nasze siły stabilizacyjne i pod ich opieką zrobić referendum. pora skończyć z pokacznym tworem ref. samorządowej, tak zwanym Tymczasowym woj. Opolskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: 82.160.135.* 27.12.05, 21:49 Jak to nie ma własnego? Brzeg ma swoje forum: www.forumbrzeg.pl/ppadd/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mk A ja mam prośbę do mieszkańców Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 08:31 nie mówcie Brzeg opolski. Zawsze jak kupuję bilet w kasie PKP i proszę do Brzegu, to pani pyta "opolskiego"? Ja na to - do Brzegu. A pani znowu "Dolnego czy opolskiego"? Ja mówię - do Brzegu, Brzeg takie miasto medzy Wrocławiem i Opolem A pani "to mówię, że do opolskiego" Ja na to - To niech pani mi sprzeda bilet i zobaczymy czy tam będzie napisane Brzeg opolski, bo ja wiem że takiego miasta nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: A ja mam prośbę do mieszkańców Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 16:51 Niby żadna różnica międy Brzegiem opolskim a Brzegiem, ale zawsze... Ja też jestem przeczulona na zbędne rozszerzanie nazwy mojego miasta rodzinnego i dla mnie też istnieje tylko Brzeg (żaden tam opolski) :) Wielu brzeżan ma podobne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kvm Re: A ja mam prośbę do mieszkańców Wrocławia IP: *.bulldogdsl.com 28.12.05, 19:54 Zgadza sie, sa tylko 2 miasta zawierajace wyraz "Brzeg": Brzeg, i Brzeg Dolny. Na dworcu we Wroclawiu mialem podobna sytuacje wiele razy i tlumaczylem Pani ze nie ma Brzegu opolskiego. Wczesniej miasto lezalo we wroclawskim, i nie nazywano go Brzegiem wroclawskim. pozdrawiam wroclawian Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: A ja mam prośbę do mieszkańców Wrocławia 28.12.05, 20:26 No i co,po cholerę 3 Śląski,lepiej jeden a dobry.Pozdrawiam Was od Przemszy do Nysy Łużyckiej Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: A ja mam prośbę do mieszkańców Wrocławia 29.12.05, 19:41 Są dwa Brzeg,i - dolny i górny i obydwa leżą, leżały i leżeć będą na Dolnym Sląsku. A kobieta z PKP nie wie do którego Brzegu Ty chesz jechać i dlatego pyta. To nieważne, że Brzeg (górny) nie nazywa się Opolski, ale w ten sposób łatwiej jest tej kobiecie Tobie sprzedać bezstresowo bilecik. Wesołego Nowego Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIELONKA Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 09:17 Krosno Odrz? Ale ono jest w ZIelonogórskim?!!! Zielona nie odda wam Krosna! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 30.12.05, 10:10 Gość portalu: ZIELONKA napisał(a): > Krosno Odrz? Ale ono jest w ZIelonogórskim?!!! Zielona nie odda wam Krosna! To chociaż Bytom dajcie;) Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 30.12.05, 20:16 > Krosno Odrz? Ale ono jest w ZIelonogórskim?!!! W Lubuskim. Zielona nie odda wam Krosna! > > pzdr Ale my chcemy w województwie dolnośląskim Krosno Odrz. razem z Zieloną Górą, Nową Solą, Żarami, Żaganiem i Gubinem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIELONKA Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:57 Nie:P Ale wy nam możecie dać Głogów ! Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Brzeg opolski będzie na Dolnym Śląsku? 30.12.05, 23:48 A nie wystarczy Wam sam/sama ZIELONKA z forum:) Oddamy go/ją bez żadnych targów, a szumu narobi, jak cała Zielona Góra jako miasto, w granicach Dolnego Śląska:))))) Pozdrawiam z Gorzowa Ps. mam nadzieję, że za 10-15 lat - bo wcześniej nie da rady, ZG wyląduje w dolnośląskiej macierzy, a Gorzów wróci do Wielkopolski:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnago właściwie: Brzeg opolski wraca do macierzy!!! IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 13:42 MIESZKAM NA ŚLĄSKU WŁAŚCIWYM TJ. NIEDALEKO ŚLĘŻY ZW. SOBÓTKĄ. Propaganda II Rzeczypospolitej sprawiła przeniesienie nazwy na część Górnego i część Krakowskiego dla zaznaczenia pretensji do reszty utraconej po plebiscytach . W PRL-u i teraz ta głupota utrzymuje się dalej tj. notoryczne używanie nazw Śląsk i Dolny Śląsk . Przypomnę woj. śląskie i dolnośląskie powinno być : woj. śląskie, opolskie i katowickie ew. górnośląskie Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: właściwie: Brzeg opolski wraca do macierzy!!! 02.01.06, 12:10 Ale bzdury. Pojęć Niedeschlesien i Oberschlesien używali przecież Prusacy np w XIX wieku. Pleć tak dalej i zwalaj wszystko to co Ci się nie podoba na II RP lub PRL a my się będziemy śmiać dalej. Oczywiscie że Katowice leżą na terenie historycznej Małopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
erwinek_3 Re: właściwie: Brzeg opolski wraca do macierzy!!! 03.01.06, 12:18 hierowski napisał: > Ale bzdury. Pojęć Niedeschlesien i Oberschlesien używali przecież Prusacy np w > XIX wieku. > > Pleć tak dalej i zwalaj wszystko to co Ci się nie podoba na II RP lub PRL a my > się będziemy śmiać dalej. > > Oczywiscie że Katowice leżą na terenie historycznej Małopolski. On nie plecie bzdur tylko Ty je pleciesz. Śląsk włąsciwy to właśnie Dolny Śląsk.I ma rację krytykując nazewnictwo obecnego podziału administracyjnego. A Katowice nie leżą na terenie historycznej Małopolski tylko Ziemi Krakowskiej. Pojęcie Małopolska pojawiło się dopiero w XIV wieku, a obszar na którym znajdują sie katowice przyłączono do księstwa raciborsko-opolskiego już w XII wieku. Odpowiedz Link Zgłoś