Dodaj do ulubionych

Kostka brukowa

IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.12.05, 23:03
Jestem wielbiciele kostki brukowej. Przy obecnym tempie inwestycji drogowych
zacznie ona powoli znikac krajobrazu Wroclawia. Tak sobie pomyslalem czy nie
daloby sie wyznaczyc rejonow Wroclawia, gdzie poza glownymi drogami bedzie
obowiazywala nawierzchnia brukowa. Dokladnie chodzi mi tu o nasze przepiekne
obszary dzielnic kamienic. Jakby bylo by pieknie i wroclaw slynalby z takiego
wlasnie charakteru. Co Wy na to jakie jest Wasze zdanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: bartollommeo Re: Kostka brukowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.05, 00:38
      Jestem jak najbardziej za!Cieszę się że znalazła się bratnia dusza wielbiciela
      kostki:)Wiele miast na "zachodzie" ma takie miejsca, w wielu miastach polski
      gdzie kostki nigdy właściewie nie było na remontowanych ulicach w centrum
      kładzie właśnie kostke bo jest elegancka.Tylko władze naszego miasta tego
      jeszcze nie dostrzegły np. remont Świdnicka/Bozego Ciała gdzie po remoncie
      bedzie asfalt :/
      • Gość: wro2015 Re: Kostka brukowa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.12.05, 02:35
        zgadzam sie - tez uwazam ze powinnien byc jakis plan.

Mi juz nawet nie chodzi tylko o kostke brukowa, ale ogolnie o posadzke. Widac ze
        w wielu niemieckich miastach ta kwestia jest dokladnie przemyslana.

Uwazam ze w obszarze srodmiescia powinno sie klasc na chodniki albo plyty
        granitowe albo (tansze rozwiazanie) ta piekna kostke ktora sie jeszcze czesciowo
        utrzymala od niemcow (czyli w srodku chodnika kwadratowe plyty pod katem 45
        stopni, z lewej i prawej mala ciemna kosteczka) < wyglada to przepienkie.

Poza tym powinnien istniec plan ktory okresla inna forme malej architektury
        (n.p. latarnie / lawki / kosze na smieci itd.). Czesto moze byc tak ze jeszcze
        nie ma pieniedzy aby stawiac od poczatku stylizowane lampy wszedzie. Ale mlozna
        przecierz realizowac plan krok po kroku, gdyby taki wogle istnial!

Ostatnio sie zrobilo glosno w sprawie nie zadbania o wyglad malej arhcitektury
        na szewskiej. Bartollommeo - moze zbierzesz jakies materialy (mala dokumentacja,
        jakies zdjecia itp.) i przeslemy list do UM, aby zadbali o jakis plan jak
        tworzyc mala architekture/posadzke? Wydaje mi sie ze pisanie przynosi skutki, co
        o tym sadzisz?
        • Gość: Neo[EZN] Re: Kostka brukowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.05, 10:03
          Dobry pomysł. Szkoda że stowarzyszenie Wratislaviae Amici jest jeszcze na
          etapie rejestrowania w KRS bo tak byśmy jeszcze "wsparli" tę inicjatywę
          stowarzyszeniem.

Moim zdaniem na Ołbinie, Przedmieściu Świdnickim i Oławskim drogi nieprzelotowe
          powinny mieć zachowaną nawierzchnię brukową i przy każdym remoncie jezdni
          powinna być odtwarzana ta nawierzchnia - obecnie jest tak że jak gdzieś
          naprawiają jezdnię to albo bruk naprawią albo walną asfaltową łatę, która
          odpadnie po kilku miesiącach.
          • svarte_sjel Re: Kostka brukowa 11.12.05, 20:04
            Gość portalu: Neo[EZN] napisał(a):
            > powinny mieć zachowaną nawierzchnię brukową i przy każdym remoncie jezdni
            > powinna być odtwarzana ta nawierzchnia - obecnie jest tak że jak gdzieś

Kto by ją miał odtworzyć? Przy obecnych technologiach można liczyć najwyżej na
            wykonanie karykatury bruku, niestety.

A tak swoją drogą polecam obejrzenie nowego chodnika przy nowej pętli
            autobusowej koło Cmentarza Grabiszyńskiego.
            • bartollommeo Re: Kostka brukowa 11.12.05, 20:18
              svarte_sjel napisał:
              > Kto by ją miał odtworzyć? Przy obecnych technologiach można liczyć najwyżej na
              > wykonanie karykatury bruku, niestety.

To ja w takim wypadku, polecam udać się na Plac Powstańców Śląskich, tam
              nawierzchnia jakies dwa latka temu była łatana, i naprawdę trzeba sie bardzo
              dobrze wpatrywac żeby zuważyć gdzie( jak sie nie widział, gdzie koska była
              naprawiana jest to juz podwójnie trudne), jak chcą nasi coś dobrze zrobic to
              nawet im wychodzi, tylko trzeba chcieć.
              • svarte_sjel Re: Kostka brukowa 11.12.05, 20:52
                bartollommeo napisał:
                > To ja w takim wypadku, polecam udać się na Plac Powstańców Śląskich, tam
                > nawierzchnia jakies dwa latka temu była łatana, i naprawdę trzeba sie bardzo

Znajdzie się :^P

> naprawiana jest to juz podwójnie trudne), jak chcą nasi coś dobrze zrobic to
                > nawet im wychodzi, tylko trzeba chcieć.

Chcenie nie pomoże gdy się używa gruzu zamiast kostki.
                • Gość: g625 Re: Kostka brukowa IP: *.Slowianska.k.pL 11.12.05, 21:34
                  o jejku, to dlaczego nie ustalono tego w siwz? ;)
                  • svarte_sjel Re: Kostka brukowa 11.12.05, 22:10
                    Gość portalu: g625 napisał(a):
                    > o jejku, to dlaczego nie ustalono tego w siwz? ;)

Obawiam się, że ustalono.
                    W tej chwili prawdopodobnie kostka brukowa w ogóle nie jest produkowana, a nawet
                    jesli to się jej nie kupuje. Obowiązującym standardem jest używanie kostki
                    pochodzącej z rozbiórki, a ona jest jaka jest. Nierówna i poobtłukiwana przede
                    wszystkim. Z takiej kostki nie da się ułożyć dobrze nawierzchni.
                    • Gość: bartollommeo Re: Kostka brukowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.05, 22:18
                      svarte_sjel napisał:

esli to się jej nie kupuje. Obowiązującym standardem jest używanie kostki
                      > pochodzącej z rozbiórki, a ona jest jaka jest. Nierówna i poobtłukiwana przede
                      > wszystkim. Z takiej kostki nie da się ułożyć dobrze nawierzchni.

Zastanawiam się czy chcesz napisać coś konstruktywnego, czy po prostu tak sobie
                      popisac co do główki wpadnie?
                      Oczywiscie ze kostka jest produkowwana, oczywiście że da się ułożyć z koski
                      używanej dobrą nawierzchnię(może nie tak perfekcyjną jak niemiecka szlifowana).
                      A juz tego że uzywa się jakiegos gruzu to do prawdy nie rozumiem o co ci chodzi.
                      Nie widziałem zeby kostka była łatana gruzem.
                      Naprawdę powinieneś się przejsć na Powstańców i zobaczyć, zamiast pisać trzy po
                      trzy.Nie tak dawno kostka uzywana, zdjęta z wrocławskich ulic była wywozona na
                      zachód np. do Holandii gdzie układano z niej nawierzchnię.
        • bartollommeo Re: Kostka brukowa 11.12.05, 20:12
          Jestem jak najbardziej za, trzeba się w końcu jakos zorganizować, tym bardziej
          że i kosteczki coraz mniej, jak tak dalej pójdzie to Wrocław zostanie miastem
          kostki, ale betonowej.Na Sienkiewicza dziwne jest to ze im blizej Ostrowa, tym
          gorsza kostka na chodniku.Dziwne to jest, tym bardziej że jak ktoś juz wczesniej
          zauwazył,że ta kostka, nazwę ją "niestandardowa" jest całkiem niezła.Na bocznych
          uliczkach zrobili z niej nawet pasy, na przejściu dla pieszych,takie jak czasem
          robili niemcy, nawet dobrze to wyglada.
    • Gość: kotbehemot Re: płyty wilhelmińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 13:26
      ups, wyslal mis ie pusty post:)
      Moim zdaniem jeszcze fajniejsze od kostki są wymierające juz płyty- te w
      kształcie kwadratow ulozonych pod katek 45 stopni, z takimi "kopertami" na
      obrzezach. Takie płyty były na pl. Teatralny, są od południowej strony Renomy,
      są na powstancow koło TPSA.
      Jako ciekawostke podam, ze te płyty są b.drogie i szlachetne i do dzis układa
      się je wszedzie w... Berlinie.

Mysle ze nalezaloby zachowac je gdzies w jakims składzie, i wylozyc nimi od nowa
      czesc ulic XIXwiecznych.. (chodników)
      • Gość: wro2015 Re: płyty wilhelmińskie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.12.05, 13:46
        aaa - no to przyszedl ekspert: Czyli juz wiemy ze mowa jest o 'plycie
        wilhelminskiej' - czyli piszac list do UM mamy wkoncu jakas nazwe :)

Nie myslalem ze ona jest taka droga (pomijajac oczywisice ta mala kosteczke z
        lewej i prawej) < jestem przekonany ze mozna zrobic na poczatek jakas 'tansza'
        wersje tej plyty - szczegolnie tych duzych kwadratowych plytek. Nie moge sobie
        wyobrazic aby to bylo drozsze rozwiazanie niz n.p. plyty granitowe ktore tez sa
        (cale szczescie) w trojkacie
        • Gość: kotbehemot Re: płyty wilhelmińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 13:52
          ciekawostką jest, ze na północnej stronie wyremontowanego odcinka Sienkiewicza w niektórych miejscahc pojawilo sie betonowe nawiązanie do tych płyt- a więc podobny kształt, fajna kolorystyka, tylko zrobione z betonu.

I nasuwa sie taka refleksja- skoro wszysyc wiemy, ze miasta nie stac na drogie płyty wszedzie, to moze zamiast "klepsyderek" z polbruku klasc cos takiego?
          • mi.chal Re: płyty wilhelmińskie 10.12.05, 13:57
            Jak jestesmy przy ul. Sienkiewicza, to nie wiem czy zwrociliscie na to uwage, ale jest tam chyba z piec rodzajow nawierzchni chodnikowej. Jest klasyczny polbruk, jest polbruk w ksztalcie fal, sa male plyty polozone pod katem 45 st. i te same plyty ulozone pod katem prostym. O wiele lepiej by to wygladalo jakby cala ulica miala taka sama nawierzchnie.
            • Gość: Rafis Re: płyty wilhelmińskie IP: 213.199.196.* 10.12.05, 13:59
              o włąsnie tez to zauwazyłem np przy botanicznym jest granit, dalej juz lepszy
              polbruk a najdalej ten najgorszy :)
              a na rondzie grunwaldzkim bedzie granit czy lepszy polbruk? ;)
              • Gość: kotbehemot Re: płyty wilhelmińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 14:00
                granit
    • Gość: yellow Re: Kostka brukowa IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.12.05, 13:46
      Fajnie byloby wiedziec jakie ludzie z urzedu maja na to pomysly. Bo moze to juz
      planuja. Fajnie jakby jakis dziennikarz, jezeli nas czyta, zbadal ta sprawe. Ja
      kupie wtedy gazete, zamiast czytac w internecie:):):)
      • Gość: wro2015 Re: Kostka brukowa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.12.05, 13:50
        Tak yellow, tez bym bardzo chetnie znal te plany,

ale widzac posadzke w miescie, obojetnie jak sie wysile, nie jestem w stanie
        znalezc zadnego systemu. Wrecz przeciwnie, nasuwa mi sie mysl, ze o posadzce
        czesto decyduje konsorcjum wbyrane w przetargu (pomijajac jakies ogolne
        okreslenia ze strony UM) > ale powoduje to moim zdaniem chaos. Raz mamy kostek
        (dobrze) raz mamy polbruk. Na sienkiewicza teraz pojawia sie inna forma polbruku
        (troche lepsza), na szewskiej stawiaja slupy brzydkie (pisal o tym Neo)

Wydaje mi sie ze musiym troche wziasc te rzeczy w wlasna garsc!

Yellow - jak masz cyfrowke, to mozesz popstrykac troche posadzki, ja moge
        dostarczyc moze jakies informacje z innych miast, i moze cos zorganizujemy?
        • Gość: Rafis Re: Kostka brukowa IP: 213.199.196.* 10.12.05, 13:55
          aha co do polbruku to w tych nowych formach jak np na Jednosci czy na
          Grunwaldzkim jest tez fajny i nie ma co na siłe wszedzie dawac granitu bo nas
          na to nie stac :)
          Dobry polbruk nie jest zły-tylko nie te stare wzory ;)
      • Gość: Rafis Re: Kostka brukowa IP: 213.199.196.* 10.12.05, 13:53
        ulice wazne dla komunikacji powinny byc asfaltowe a reszta w sródmiesciu
        kamienna np Huby-Gliniana jest juz asfaltowa z płyta wegierską a reszta kamienna
        (niestety w opłakanym stanie).
        Jesli chodzi o chodniki to wyraźnie widac ze na starym miescie kładzie sie juz
        tylko kamien a tam gdzie połozono w latach 90-tychpolbruk wymienia sie go na
        kostke np ten kawałek Swidnickiej.
        Co do innych miast to nie zauwazyłem wcale zeby tam kładło sie kostke-ba nawet
        wysmiewaja sie z Wrocka ze tu jest kostka w sródmiesciu :)
        No i jest to kolejna rzecz która wyróżnia nas od reszty :)
        • Gość: wro2015 Re: Kostka brukowa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.12.05, 14:05
          zgadza sie Rafis,

musze skorygowac moja wczesniejsza wypowiedz: Widac ze na starym miescie sa
          kladzione w wiekszosci plyty granitowe (i barzdo dobrze) - z tego powodu tez
          przy ogrodzie Botanicznym klada te plyty, bo to nalezy jezszce do kompleksu pod
          ochrona, czyli Ostrow Tumski.

Ale widze ze n.p. juz w detalu nie ma spojnego planu - tak n.p. dalej nie
          rozumiem koncepsji posadzki na tworzony placyk przy MM, Grodzkiej
          (dyskutowalismy juz o tym)
          No a dalej w srodmiesciu, ktore musimy postarac sie zrewitalizowac rzeczywiscie
          nie ma konceptu - wspomniany tutaj problem roznego rodzaju roznie ulozonego
          polbruku na sienkiewicza jest tego przykladem!
          • Gość: Rafis Re: Kostka brukowa IP: 213.199.196.* 10.12.05, 14:12
            tak w Sródmiesciu nie ma zadnej spóknosci.
        • Gość: bartollommeo Re: Kostka brukowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.05, 19:33
          A ja zauwyżem np. w Łodzi czy Krakowie, nie jest tego dużo bo ich też nie stać,
          ale zawsze są to ulice w centrum miasta, cos w rodzaju np. Świdnickiej.
    • Gość: kotbehemot kostka czy woonerf? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 13:58
      I jeszcze jedno pytanie -w dalekiej przyszlosci, co widzielibyscie w uliczkach srodmiejskich wrocławia? kostkę tą, ktora jest, czy tzw woonerf? (hol. czyt. wołnerf). a teraz wytłumacze oc co chodzi;)

W Berlinie zachodnim w latach 70 stworzono te woonerfy w uliczkach srodmiejskich (takich jak powiedzmy u nas matejki)- tzn zryto wszystko, co znajdowalo się pomiędzy kamienicami-chodniki, kostkę- i robiono tam przestrzeń pieszą z możliwoscią komunikacji- a wiec coś w rodzaju małego parku w każdej uliczce, z dużą iloscią drzew, bez krawęznikow. Samochody mogly tam wjechac i zaparkowac w wyznaczonych miejscach,ale generalnie całość ulicy była dla pieszych- pojawiły sie tam knajpki, place zabaw, drzewa "porozrzucane" po całym terenie ulicy.
      Z kolei w Berlinie wschodnim- nic się nie zmienia. Remontowane są tylko elewacje kamienic i chodniki (ulice pozostają "kostkowe"), cały układ urbanistyczny ulic pozostaje taki,jaki został zaprojektowany w XIXw.

Jak myslicie, ktore rozwiązanie moze byc lepsze dla Wrocławia?
      • Gość: g625 Re: kostka czy woonerf? IP: *.Slowianska.k.pL 10.12.05, 14:17
        w szczecinie, gdzie miasto jeszcze mniej dba o wyglad, udalo sie mieszkancom
        wymusic "wielka plyte", ale ona tam byla wszedzie i jak tylko na jednej ulicy
        wrzucono cokolwiek innego wszyscy sie oburzyli. tam jest tez problem z jej
        brakiem tym bardziej ze byla jedna przy drugiej a nie wymieszana z innymi
        rodajami, wiec teraz niestety bedzie mieszana, ale MUSI byc plyta!
        • Gość: Rafis Re: kostka czy woonerf? IP: 213.199.196.* 10.12.05, 14:18
          tak, wielka płyta musi byc ;)
          • Gość: jm Re: kostka czy woonerf? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.05, 14:57
            Niektóre ulice wybrukowane za czasów niemieckich na szczęście przetrwały w
            stanie prawie nienaruszonym, a sposób jej układania na najwyższej klasy
            rzemiosło ocierające się o sztukę.
            Miejscami jest ta nawierzchnia zniszczona przez bomby, gdzieniegdzie mamy ślady
            działalności naszych brukarzy, niestety niezbyt udane.
            Ale takie ulice jak Barlickiego mają idealnie ułożony bruk, gdzie nawet
            studzienki kanalizacyjne są dopasowane perfekcyjnie. I takie ulice powinny (a
            może już są ?)być objęte ochroną konserwatorską.
            Inna sprawa, to chodniki w fatalnym stanie i wszechobecne samochody.
            A może by tak przenieść miejsca parkingowe na podwórka?

wroclaw.hydral.com.pl/002012,foto.html
            wroclaw.hydral.com.pl/002012,foto.html
            wroclaw.hydral.com.pl/25750,foto.html
            wroclaw.hydral.com.pl/10351,foto.html
            wroclaw.hydral.com.pl/11086,foto.html

• Gość: et22 Re: Kostka brukowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 16:46
      tez jestem wielbicielem kostki, ale bardziej podoba mi sie ta drobniejsza (nie
      taka wielka jak np. na Powst. Sl, ale ta tez jest OK).
    • marian1949 Krawężniki granitowe 12.12.05, 11:13
      Krawężniki granitowe zostały zastąpione betonowymi na Sienkiewicza,
      Wyszyńskiego przy Sienkiewicza. Nędza. A już było dobrze.
      Pojęcie podłogi urbanistycznej i stylu architektonicznego jest obce tym
      urzędnikom i decydentom ze ZDiK-u.
      • Gość: Neo[EZN] Re: Krawężniki granitowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.05, 15:53
        Na szczęście na Szewskiej i pl.Teatralnym nie kładą betonowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka