Gość: janek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 21:51 Jakieś opinie po dzisiejszej inauguracji?Czy jeszcze za wcześnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
svarte_sjel Re: Autobusy 900... 01.01.06, 22:14 Gość portalu: janek napisał(a): > Jakieś opinie po dzisiejszej inauguracji?Czy jeszcze za wcześnie? Ja nieodmiennie czekam aż mieszkańcy Jagodna (ze szczególnym uwzględnieniem Vivaldiego) zaczną się wydzierać. Bo teraz zostali pozbawieni miejskiej komunikacji w weekendy jakby nie patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Autobusy 900... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 22:42 I będą mieli rację,bo niby dlaczego maja płacić więcej niz mieszkańcy np.Zakrzowa,Brochowa,czy Kleciny? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Autobusy 900... 01.01.06, 22:52 Gość portalu: janek napisał(a): > I będą mieli rację,bo niby dlaczego maja płacić więcej niz mieszkańcy > np.Zakrzowa,Brochowa,czy Kleciny? A żeby to tylko więcej. Póki się przesiadają na Gaju jechaliby za 2 zł. Ale są inne bilety, więc jesli ktoś jest normalny i korzysta z okresowego to się okazuje nagle, że musi zintegrowany kupować (i co znowu się na koszty przelicza). Cóż, oryginalny projekt "programu pilotażowego" zakładał przedłużenie 100 do Iwin... A pamiętając jak się ludzie z Vivaldiego wydzierali na forach 1.5 roku temu (chodziło tylko o to, że 145 tylko w szczycie do nich jeździł) nieodmiennie mnie dziwi, że teraz gdy zostali dużo gorzej potraktowani siedzą cicho zamiast wrzeszczeć od miesiąca. ATSD nikt nie pisał, a od dziś jeździ jeszcze jedna nowa linia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Autobusy 900... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 23:01 a tak w ogóle to 30dniowy na wszystkie linie jest ważny na 900 czy nie,bo opisy na stronach ZDiKu są niezbyt jasne? A co do nowej linii myślisz o 515?Mieszkancy Kamieńca,Łanów i Dobrzykowic powinni "podziękować" swoim władzom gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Autobusy 900... 01.01.06, 23:16 Gość portalu: janek napisał(a): > a tak w ogóle to 30dniowy na wszystkie linie jest ważny na 900 czy nie,bo > opisy na stronach ZDiKu są niezbyt jasne? Tak, w granicach miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Autobusy 900... 01.01.06, 23:43 busmen napisał: > > a tak w ogóle to 30dniowy na wszystkie linie jest ważny na 900 czy nie,bo > > opisy na stronach ZDiKu są niezbyt jasne? > Tak, w granicach miasta. A ciekawe gdzie to jest napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
szpinak_wro Re: Autobusy 900... 02.01.06, 04:56 a prosze tu jest napisane : wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/87d2b1f3-a138-4620-a359-a872685f650c/komunikacja_sw.%20katarzyna.pdf i cennik od razu jest :-) a co do 30-dniowych biletów to są ważne na te 900, ale tylko do końca stycznia, później bedzie tak jak z 501. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Autobusy 900... 02.01.06, 11:00 szpinak_wro napisał: > a prosze tu jest napisane : To jeszcze powiedz w którym miejscu :^) Bo jako żywo ja tam tylko informacje o ważności imiennych biletół na linię informacje widzę. No i cennik sieciówek zintegrowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Autobusy 900... 02.01.06, 11:17 svarte_sjel napisał: > To jeszcze powiedz w którym miejscu :^) > Bo jako żywo ja tam tylko informacje o ważności imiennych biletół na linię > informacje widzę. No i cennik sieciówek zintegrowanych. Było gdzieś, w którejś gazecie napisane, ale ja również mam wątpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pol wkurviony Re: Autobusy 900... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:45 Paranoja,dzisiaj sie spóźnilem na egzamin.Autobus na moim przystanku miał być 7.07 odjechał o godzinie 7.35 bo ludzie kupowali bilety u szofera.na Dworcu głównym był 8.15.Przecież ten program nie jest w ogole dopracowny to jest jakaś kpina.Tego tak nie można zostawić.Proponuje napisać wspólny protest do ZDiKu i cos z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Autobusy 900... 02.01.06, 16:02 Gość portalu: Pol wkurviony napisał(a): > Paranoja,dzisiaj sie spóźnilem na egzamin.Autobus na moim przystanku miał być > 7.07 odjechał o godzinie 7.35 bo ludzie kupowali bilety u szofera.na Dworcu > głównym był 8.15.Przecież ten program nie jest w ogole dopracowny to jest jakaś > > kpina.Tego tak nie można zostawić.Proponuje napisać wspólny protest do ZDiKu i > > cos z tym zrobić. Ja osobiście nie jestem zwolennikem systemu wsiadania 1 drzwiami i kupowania biletów u kierowcy, bo rozbija to rozkład, no chyba że ewentualne postoje byłyby uwzględnione w rozkładzie, ale w tym przypadku oczywiście nie są... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Autobusy 900... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:16 Jest przeciez magiczne "i odwrotnie" Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Autobusy 900... 02.01.06, 20:42 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Jest przeciez magiczne "i odwrotnie" Które oznacza co? Jak dla mnie znaczy to, że bilety imienne na linie o trasach pokrywających się z 900/901/910 ważne są i w tych ostatnich. Sieciówki już nie, bilety na okaziciela takoż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim Re: Autobusy 900... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 21:46 Ja bym skupil sie na czym innym - wszelkie analizy finansowe(?) na trasie Wrocław-Siechnice byly robione przy zalozeniu ze 501..zniknie -ale jakim cudem zdik nie przewidzial ze DLA nie wygra <rotfl> (mimo ze sam tego chcial)to juz jest chyab zupelne kuriozum (sa umowy na korzytsanie z przystankow itd) - prawdopodobnei skonczy sie to finansowa klapa dla gmin (SK/WR) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Autobusy 900... 02.01.06, 22:56 svarte_sjel napisał: > To jeszcze powiedz w którym miejscu :^) A co mnie obchodzi w którym miejscu??? Wypróbowałem w praktyce i działa. :) A co do gdzie to jest: na stronie św.Katarzyny, ogłoszeniach i pewnie na ZDIK też, że okresówki na 900 działają na inne linie pokrywające sie I ODWROTNIE. Czyli z okresowym na wszystkie linie, mogę jeździć 9xx w granicach miasta. Ot co. Tym razem Ty się myliłeś, ale nie wypominam :^) każdy może się pomylić. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Autobusy 900... 04.01.06, 07:04 busmen napisał: > A co do gdzie to jest: na stronie św.Katarzyny, ogłoszeniach i pewnie na ZDIK > też, że okresówki na 900 działają na inne linie pokrywające sie I ODWROTNIE. Odwrotnie czyli okresówki na linie pokrywające się :^P Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Autobusy 900... 04.01.06, 09:17 svarte_sjel napisał: > Odwrotnie czyli okresówki na linie pokrywające się :^P Dokładnie. Bilet na wszystkie linie normalne raczej sie pokrywa np. na odcinku Galeria - Księże Małe z 900, 901. Poza tym jadąc linią 900 z Siechnic kupiłem bilet tylko do Granicy miasta (Radwanice ul.Skrajna) a dalszą część trasy pokonałem korzystając z biletu okresowego. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Autobusy 900... 04.01.06, 10:45 busmen napisał: > Dokładnie. Bilet na wszystkie linie normalne raczej sie pokrywa np. na odcinku > Galeria - Księże Małe z 900, 901. Bilet na wszystkie linie jak dla mnie w ogóle nie jest biletem na trasę :^P Odpowiedz Link Zgłoś
wro73 Re: Autobusy 900... 04.01.06, 14:21 svarte_sjel napisał: > busmen napisał: > > Dokładnie. Bilet na wszystkie linie normalne raczej sie pokrywa np. na > odcinku > > Galeria - Księże Małe z 900, 901. > > Bilet na wszystkie linie jak dla mnie w ogóle nie jest biletem na trasę :^P > Hmm... Albo mnie odmulacz wysiadł, albo Svarte się w kozi róg zagonił. Jeśli dobrze rozumiem to bilet na wszystkie linie normalne to tak jak bilet na x linii ( gdzie x linii to wszystkie linie normalne ). W związku z tym jeśli bilet na dwie linie ( np. 114 i 122 ), jest ważny na 9xx ( bo przebieg 114 pokrywa 9xx na Krakowskiej ), to tym bardziej bilet na wszystkie linie czyli x linii będzie ważny, bo jest ważny na 114 ( 114 należy do x ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Autobusy 900... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 14:28 Proszę bardzo. Zdanie mieszkańców osiedla na Vivaldiego jest mniej więcej takie: "olejmy 900. po pierwsze za to, ze trzeba dodatkowo do miesiecznego doplacac, po drugie dlatego ze sie spoznia a po trzecie i najwazniejsze zeby nam to 145 zostawili a w zwiazku z brakiem zainteresowania i komplikacjami dodali 145 na weekendy." forum.vivaldiego.wroclaw.pl/viewtopic.php?t=2027&start=420 (trzeba się rejestrować). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Autobusy 900... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 14:53 Ten post powyżej był odpowiedią na "działanie zaczepne" :) svarte_sjela: >Ja nieodmiennie czekam aż mieszkańcy Jagodna (ze szczególnym uwzględnieniem Vivaldiego) zaczną się wydzierać. Bo teraz zostali pozbawieni miejskiej komunikacji w weekendy jakby nie patrzeć." Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Autobusy 900... 10.01.06, 20:00 Dzisiaj ok. godziny 13 autobus linii 910 (SU12 #1407) starł się z autobusem linii 501 (N 4021CNG #804. W wyniku kolizji oba pojazdy zostały dość poważnie uszkodzone (Solaris bez szyby z boku i w drzwiach, Neoplan obdarty tył), a mieszkańcy Żernik znowu nie doczekali się na autobus... Kolizja z winy autobusu firmy Polbus Oby tak dalej panowie z Polbusu... a będziemy górą :) Tylko żal mi was - mieszkańców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pol Re: Autobusy 900... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 21:15 Debile to kur... mało powiedziane Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Autobusy 900... 10.01.06, 21:49 Aby nie zakładać nowego wątku: cytat z Gazety Wrocławskiej: W autobusach podmiejskich, kursujących do Świętej Katarzyny, nie można przewozić wózków dziecięcych Wtorek, 10 stycznia 2006r. Planowe spóźnienie Miało być lepiej. Tymczasem odkąd firma Polbus Pekaes wozi podróżnych z centrum Wrocławia na Jagodno i do Świętej Katarzyny, autobusy spóźniają się średnio dwadzieścia minut. Mieszkańcy są wściekli Chodziło o to, żeby było taniej. Od pierwszego stycznia została zliwkidowana linia 610, którą dojeżdżało się na Jagodno, do Iwin, Żernik Wrocławskich i Św. Katarzyny. Zamiast niej powstały cztery nowe, obsługiwane przez firmę Polbus. - Te autobusy są zawsze spóźnione. Dwadzieścia minut nie jest czymś niezwykłym, a zdarzało się, że przyjeżdżały czterdzieści minut po czasie. A przecież na dworze jest dziesięć stopni mrozu - denerwuje się Mirosław Piątek z Żernik Wrocławskich. Królik doświadczalny Wrocławski Polbus wygrał przetarg na dowożenie mieszkańców do miejscowości na terenie gminy Św. Katarzyna. To pilotażowy program. Jeśli się sprawdzi, z podobnego rozwiązania skorzystają inne gminy sąsiadujące z Wrocławiem. - Jesteśmy królikiem doświadczalnym. Nikt się nie spodziewał, że tyle osób będzie kupowało bilety u kierowcy. Stąd te opóźnienia - tłumaczy Stanisław Nadkierniczny, prezes Polbus Wrocław. - Wszystko powinno się unormować, gdy więcej naszych pasażerów kupi elektroniczne bilety miesięczne. Kolejki do kierowców, a więc i spóźnienia, będą mniejsze - zapewnia. Jeszcze gorzej mają wrocławianie, którym przyszło jeździć "dziewięćsetkami". - Nie dość, że zawsze się spóźniają i trzeba na nie czekać na mrozie, to jeszcze każą nam kupować dodatkowe bilety na przejazd. Jakby nie dało się tego tak zorganizować, żebym mogła dojechać do centrum na dekadówce - złości się Mariola Wesołowska, mieszkanka Jagodna. Okazuje się, że wrocławianka została oszukana. - W granicach miasta można jeździć na bilety miesięczne. Tylko jednorazowe trzeba kupować u kierowcy - mówi Ewa Mazur z Zarządu Dróg i Komunikacji. - Kierowca nie może żądać dodatkowych opłat w granicach Wrocławia. Jeśli tak się dzieje, trzeba to zgłosić - dodaje. Wózkom stop Jakby za mało było problemów z mrozem i biletami, okazuje się, że z autobusów Polbusu nie mogą korzystać wszyscy. - Wszędzie są naklejki, że nie można wejść z dziecięcym wózkiem. To jak matka z dzieckiem ma się dostać do Wrocławia? Iść pieszo? - zastanawia się Zofia Bronowicka, pielęgniarka z Żernik. Przewoźnik i władze gminy obiecują, że wkrótce rozwiążą ten problem. - Polbus już zamówił dodatkowe autobusy. Jeszcze w styczniu je odbierze i od razu trafią one na ulice - obiecuje Jerzy Fitek, wójt gminy Św. Katarzyna. Bartłomiej Knapik - NaszeMiasto.pl >- Jesteśmy królikiem doświadczalnym. Nikt się nie spodziewał, że tyle osób >będzie kupowało bilety u kierowcy. Stąd te opóźnienia - tłumaczy Stanisław >Nadkierniczny, prezes Polbus Wrocław. - Wszystko powinno się unormować, gdy >więcej naszych pasażerów kupi elektroniczne bilety miesięczne. Kolejki do >kierowców, a więc i spóźnienia, będą mniejsze - zapewnia. Jaaaaaasne... to oni nie wiedzieli, że ludzie z 610 (dwa autobusy przegubowe) będą jakoś chcieli do domu dojechać??? A jak nawet sobie kupią miesięczne - to i tak tę parodię biletu elektronicznego będą musieli skasować w kasie przy kierowcy... Odpowiedz Link Zgłoś
canonierka Re: Autobusy 900... 10.01.06, 21:45 @busmen mozesz coś wiecej na ten temat napisac?? jak to sie stalo i gdzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Autobusy 900... 10.01.06, 21:54 canonierka napisał: > @busmen mozesz coś wiecej na ten temat napisac?? > jak to sie stalo i gdzie?? Z tego co wiem (nie byłem świadkiem) SU12 #1407 chciał wyjechać z przystanku, a włąsciwie zza przystanku i uderzył bokiem w #804. Mam zdjęcia, ale nie ma ich w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Autobusy 900... 10.01.06, 21:59 A gdzie? Tam, gdzie linia 910 spotyka się z 501 - Galeria Dominikańska Odpowiedz Link Zgłoś
rw.wro przechwałki pks-u 02.01.06, 21:46 jak pks wygrał przewozy pomiejskie, to przechwalał się, że mają doświadczenie w przewozie pasażerów, jak widać, ograniczyło się ono tylko to wnoszenia opłat za jazdę, a nie w organizacji transportu i dbaniu o interes pasażera. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: przechwałki pks-u 02.01.06, 22:59 No nie mów. Dziś na dwóch pasażerów (w tym ja) przypadał: jeden kierowca, jeden pomocnik kierowcy (z wykazem przystanków) i dwóch kontrolerów biletów. <rotfl> Odpowiedz Link Zgłoś
rw.wro nas nie dogoniat! 03.01.06, 02:06 busmen napisał: > No nie mów. Dziś na dwóch pasażerów (w tym ja) przypadał: jeden kierowca, > jeden pomocnik kierowcy (z wykazem przystanków) i dwóch kontrolerów biletów widocznie jechałeś za 501, które zabrało wszystkich przed tym opóźnionym polbusikiem, którym jechałeś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: nas nie dogoniat! 03.01.06, 13:39 rw.wro napisał: > widocznie jechałeś za 501, które zabrało wszystkich przed tym opóźnionym > polbusikiem, którym jechałeś ;) Wiem jak jechałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: przechwałki pks-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 22:59 Polbus to sie nadaje na miedzy miastowe a nie na podmiejskie ludzie trzeba cos z ta farsa zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pol Re: przechwałki pks-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 23:27 Też tak uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pol Re: przechwałki pks-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 23:30 www.astronom.tivi.net.pl/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=152 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Czytaj opinie użytkowników IP: 82.160.135.* 04.01.06, 18:12 na stronie, do której linka podał Pol: www.astronom.tivi.net.pl/forum/phpBB2/viewtopic.php?p=714 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim Re: Autobusy 900... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 23:41 skopiowane z forum SIECHNIC: "...A tu moje uwagi: 1.PRZEGUBOWE - Orion - jesli jestes tak dobrze poinformowany -to wiesz ze jesli chodzi o przegubowe autobusy - zleceniodawca MOZE JEDYNIE WNIOSKOWAC o autobusy przgubowe (ale nie moze zadac!) co przy stawce 1,25 w stosunku do autobusu typu solo za wzkm (na podstawie danych z innych miast np.krakow) nie oplaca sie przewoznikowi (stawak tam jest okolo 1,3-1,6 (160% ceny wzkm solo). A przy okazji Polbus NIE Ma i NIE ZAMAWIA w ogloszonym przetargu autobusow przgubowych. (A od poczatku bylo wiadomo ze jesli wszytskie 610 do ŚK i S sa przegubowe oraz w szczycie na 3 brygady do Siechnic 501 2 jada przegubowe-to nie dla zartu tylko ze taka jest POTRZEBA) 2. KOMPETENCJA KAS POLBUS - niestety brak gdyz dzis wlasnie ktos ze znajomych odebral bilet (paragon fiskalny) o dlugosci prawie 0,5m na ktorym byly jakies 3 warainty tras tylko ze wszystkie do SK1 a mialo byc (zgodnie z wypelnionym wnioskiem) do SK2. (i nigdzie nie mozna sie doczytac ze jest to bilet tez na MPK). 3.INFORMACJA-jak mozna na informacji napisac - ze we wniosku trzeba podac TRASE i STREFY a w informacji na przystankach wyraznie pisze ze sa to CENY NA 1 LINIE! Brak jest wsrod osob ukladajacych informacje podstawowych wiadomosci z INZYNIERII RUCHU, ze TRASA a LINIA to nie to SAMO (bo z informacji wynika ze jesli ma sie bilet na 900 to 901 nie wolno jezdzic (bo bedzie to bilet na 1 LINIE!!). 4.PUNKTULANOSC -obecnie brak i bedzie to powazny problem - bo wymiana pasazerow w trybie miejskim jest KILKAKROTNIE WIEKSZA niz w PKS (przejazdy regionalne) - i co musi wydluzyc przejazd (acz z czasem sie poprawi gdzyz wzrosnie ilosc biletow miesioecznych). 5. KONKURENCJA - caly plan byl (czyt. ceny i czestotliwosc) byl pisany z zalozeniem ze linia 501 ulega likwidacji (DLA mialo obslugiwac ta linie ). Obecnie gdy jezdza 2 linie - bedzie ona o wiele mniej rentowna - co pociagnie za soba WIEKSZE od PALNOWAYCH wydatki GMIN na komunikacje (co przy dlugosci okresu podpisywania umow moze byc duzym obciazeniem dla GMINY). (pisze wydatki gmin bo dla nie wtajemniczonych podam ze peiniadze z biletow w POLBUSIE (-10% pow 50% miesiecznej stawki <rotfl>)( ida do...GMINY a ona dopiero placi za wzkm wraz z Wroclawiem POLBUSOWI - niezaleznie od ilosci pasarzerow!!. 6.OSZUSTWO - tak trzeba nazwac to co zrobila gmina (nie bylo to jej wina lecz zdiku -ale mieszkanow to nie obchodzi) Gdyz projekt (wraz z rozkaldami) byl dany do zaopiniowania Rada OSIEDLI/MIASTA ..tylko ze byly to zupelnie inne rozklady niz obecnie. Tym samym Rady moga (i slusznie) rzadac od UG wytlumaczenia czemu wprowadzil inny wariant niz zosatl zaopiniowany (czyli postapil wbrew woli RO/RM). A nastepnym razem napisze o plusach..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Ciekawe kto odpadnie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.06, 11:48 Ta konkurencja na dobre nie wyjdzie i ktoś z tego boju będzie musiał się wycofać.Beznadzieją jest skorygowanie rozkładów tak,by jeżdziły one jednakowo jeden za drugim.Dzisiaj widziałem Solarka "901" niemal prawie pustego,wygląda na to,że POLBUS tu przegrywa choć może bywa też odwrotnie,nie wiem nie stoję na trasie i się nie przyglądam jak jest stale.Siechnice czy Św.Kasia to nie metropolia i nie potrzeba aż tak dużej ilości połączeń,wystarczą 3 a nie cztery i najlepiej,żeby nie kursowały po tej samej trasie,ja proponuję skierowac którąś z tych liń np.przez Traugutta do pl.Grunwaldzkiego a autobusy się bardziej zapełnią.Absurdem jest,że na tym samym odcinku od Krakowskiej do pl.Dominikańskiego kursuje 5 liń autobusowych:"114","120","501","900","901"i + jeszcze jedna bezpłatna do TESCO.To po prostu w pewnym sensie marnotrastwo i ja tu sensu czy utrzymania się tego stanu długo nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pol Re: Ciekawe kto odpadnie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 17:34 Matrix metropolią to może te miejscowości nie są ja jestem za tym żeby jeździły nawet tylko 2 linie ale częsciej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_71 Re: Ciekawe kto odpadnie... 04.01.06, 01:02 Dzisiaj jechałem 900L Solaris.. Te autobusy są nowe? Bo jakos nie wygladaja... widac,że były wczesniej używane, a w dodatku na wyswietlaczu kierowcy "UWAGA!!! Awaria systemu ABS/ASR!!! UWAGA!!!" A ogolnie co do tych lini to mam wątpliwosci. Jak wspominałem jechałem dzisiaj tym 900L i w Siechnicach widziełem jadace w przeciwnym kierunku 501, za nim 900P a za nim 901... Uważam, ze godziny kursowania tych autobusow sa ułożone zupełnie bez sensu:/:/ PO co mi 3 autobusy naraz?! Przecież sie nie roztroje?! Lepszym rozwiazaniem było by "wpasowanie" lini 9XX w rozklad 501 np. 501 przyjezdza o 7.34 i 901 przyjezdza 7.34 ---> :|. Móglby przyjeżdżac np. 10 min pozniej albo 15... dla osob ,ktore nie zdaza na 501. A co do cen POLBUS jest tańszy ale tam trzbea płacic, 501 jest droższe ale wiele osob traktuje go jak darmobus... Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Ciekawe kto odpadnie... 04.01.06, 01:57 marcin_71 napisał: > Dzisiaj jechałem 900L Solaris.. Te autobusy są nowe? A kto Ci tak powiedział?? 1999 ex. For-Bus Bydgoszcz >PO co mi 3 autobusy na raz?! Przecież sie nie roztroje?! Lepszym rozwiazaniem >było by "wpasowanie" linii 9XX w rozklad 501 np. 501 przyjezdza o 7.34 i 901 >przyjezdza 7.34 ---> :|. Móglby przyjeżdżac np. 10 min pozniej albo 15... dla >osob ,ktore nie zdaza na 501. A co do cen POLBUS jest tańszy ale tam trzbea >płacic, 501 jest droższe ale wiele osob traktuje go jak darmobus... Rozkład został skopiowany z 501, aby szybko wykończyć tę linie, ale my się tak łatwo nie damy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Ciekawe kto odpadnie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.06, 11:24 Teraz są już nowsze SOLARISY,poznać je m.in.po nowych światłach,takie jeżdżą np.w Warszawie{przegubowe i zwykłe}.Ktoś pisze,że "501" to darmobus,DLA nie chcąc ponosić strat związanych z konkurencją może zrobić nalot kanarów,albo obniżą cenę przejazdu,rozkłady ułożą najkorzystmiej jak można i wprowadzą ten sam system jak w POLBUSIE z opłatami.Jak to się skończy zobaczymy.Jak wcześniej pisałem nie powinny te wszystkie linie jeżdzić przez Komuny na pl.Dominikański.Można np.901 zrobić do pl.Grunwaldzkiego albo i dalej np.zsynchronizować z 611.Mieszkańcy Siechnic i okolic mieli by do wyboru albo z pl.Grunwaldzkiego albo z Dominikańskiego,a obecnie wszyscy muszą jechać w jedno miejsce.Szansy na utrzymanie się obecnego stanu nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
orion_5 Re: Ciekawe kto odpadnie... 07.01.06, 23:51 svarte_sjel napisał: > do kiedy jest ważne zezwolenie na 501 - tego niestety nie wiem, ale busmen może będzie w stanie coś na ten temat powiedzieć ( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=34429358&a=34596090 ) busmen, zdradź ten sekret ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Autobusy 900... IP: 82.160.135.* 04.01.06, 18:22 skopiowane z forum SIECHNIC (moja odpowiedź): >senior napisał: Orion - jesli jestes tak dobrze poinformowany Aż tak dobrze to nie, zwłaszcza w szczegółach kosztowo-technicznych :). Co do autobusów przgubowych: zgoda, jest taka potrzeba, przynajmniej w szczycie. Jeżeli nie mają takich, to niech dadzą dwa mniejsze krótko jeden po drugim. >senior napisał: i nigdzie nie mozna sie doczytac ze jest to bilet tez na MPK Czy jest tam adnotacja: BILET MIĘDZYGMINNY AGLOMERACYJNY? To w żargonie ZDiK/UG/Polbusu oznacza właśnie to. >senior napisał: z informacji wynika ze jesli ma sie bilet na 900 to 901 nie wolno jezdzic (bo bedzie to bilet na 1 LINIE!!). Też tak to zrozumiałem, ale informacja telefoniczna Polbusu oraz ta na stronie gminy jest już poprawna: "9. Bilety międzygminne (za 106 i 114 zł) obowiązują na wszystkich liniach normalnych (bez linii pospiesznych) miasta Wrocławia (dotyczy to zarówno autobusów jak i tramwajów)", spójrz: www.sw-katarzyna.pl/swk/rozkladjazdy/ Co do rozkładów to wiem, że pierwotne przymiarki uległy korekcie, jak widać nie najlepszej, i mam nadzieję, że będą nadal poprawiane, w kierunku zgłaszanym m.in. na tym forum. Nie nazywałbym tego oszustwem, konsultowano taką wersję, jaka wówczas była "na stole". Przypomnę, że rozkłady jazdy opracowuje przewoźnik - taki był zapis w SIWZ tego przetargu (...). Rady osiedli i miasta tylko opiniują projekt. Opinie nie są wiążące, więc trudno zarzucać UG, że "postąpił wbrew woli RO/RM" (tak gwoli ścisłości ;) ). Pozdrawiam Orion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Autobusy 900... IP: 80.68.236.* 06.01.06, 10:41 A ja jestem tylko ciekawa, co sie będzie działo jutro (sobota). Zazwyczaj niektóre kursy są tak obiążone, że przegubowcach jest dość ciasno... Jak się nie zmieszczę do autobusu to co? Wziąć taxi i rachunek dać polbusowi? Odpowiedz Link Zgłoś
rw.wro Autobusy 900 - paranoja 10.01.06, 21:42 gdzieś niedawno czytałem (w gw), że 501 ponoć miało zniknąć po 01.01.06, że zdik zabronił dla korzystania z pętli przy galerii itp... widać, że wystarczy wziąć łapówkę i drogą urzędową wyciąć konkurencję, która nota bene miała być konkurencją dla mpk, a nie innych przewoźników. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Autobusy 900 - paranoja 10.01.06, 23:11 rw.wro napisał: > gdzieś niedawno czytałem (w gw), że 501 ponoć miało zniknąć po 01.01.06, że > zdik zabronił dla korzystania z pętli przy galerii itp... Bo ten przetarg DLA miało wygrać i samo dla siebie 501 zlikwidować, ale Polbus popsuł ten misterny plan. > widać, że wystarczy > wziąć łapówkę i drogą urzędową wyciąć konkurencję, która nota bene miała być > konkurencją dla mpk, a nie innych przewoźników. Kto niby miał tę łapówkę wziąć????? Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Autobusy 900 - paranoja 11.01.06, 08:30 bystrzak2000 napisał: > Bo ten przetarg DLA miało wygrać i samo dla siebie 501 zlikwidować, ale Polbus > popsuł ten misterny plan. Nie, ZDiK zrobił wszystko, aby DLA nie wygrało tego przetargu. W ofercie było tyle błędów, że przetarg można było od razu unieważnić Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Autobusy 900 - paranoja 11.01.06, 10:11 busmen napisał: > Nie, ZDiK zrobił wszystko, aby DLA nie wygrało tego przetargu. W ofercie było > tyle błędów, że przetarg można było od razu unieważnić Ale ZDiK-owi zależało na kasie i zrobił wszystko, żeby atrakcyjna cena za wzkm Polbusu przeszła, bo to jest Polska, gdzie nie liczy się wygoda pasażerów, a pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Autobusy 900 - paranoja 11.01.06, 17:07 bystrzak2000 napisał: > Ale ZDiK-owi zależało na kasie i zrobił wszystko, żeby atrakcyjna cena za wzkm > Polbusu przeszła, bo to jest Polska, gdzie nie liczy się wygoda pasażerów, a > pieniądze... Ale gdyby przetarg został unieważniony, to na nowym pojawiły by się pewnie niższe ceny za wkm. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Autobusy 900 - paranoja 11.01.06, 20:29 busmen napisał: > Ale gdyby przetarg został unieważniony, to na nowym pojawiły by się pewnie > niższe ceny za wkm. Czyż nie? Zapewne tak:-) Ale ZDiK-owi widać strasznie na czasie zależało, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Autobusy 900 - paranoja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 12:56 > Nie, ZDiK zrobił wszystko, aby DLA nie wygrało tego przetargu. W ofercie było > tyle błędów, że przetarg można było od razu unieważnić Rozumiem, że te błędy miały być w ofercie Polbusu? To dlaczego odwołanie MPK zostało odrzucone przez zespół ekspertów przy Prezesie UZP? Czy to prawda, że DLA nie wniosło odwołania? Mając takie argumenty?! Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Autobusy 900 - paranoja 11.01.06, 13:10 Gość portalu: Orion napisał(a): > Rozumiem, że te błędy miały być w ofercie Polbusu? Tak > To dlaczego odwołanie MPK zostało odrzucone przez zespół ekspertów przy > Prezesie UZP? Tego nie wiem, trzeba by było w uzasadnieniach poszperać. > Czy to prawda, że > DLA nie wniosło odwołania? Nie jest to prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Autobusy 900 - paranoja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 13:46 Tak twierdzi Wanda Zielińska, pełnomocnik zarządu firmy: "DLA wystartowało, ale przegrało. Wanda Zielińska: - Nie odwoływaliśmy się, ponieważ nikt nie mówił o likwidacji linii 501." Przeczytałem tutaj: miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35754,3097396.html Jeżeli natomiast DLA wniosło odwołanie do UZP i przegrało, to zanaczy, że nie było podstaw do unieważnienia przetargu, wbrew temu, co pisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Autobusy 900 - paranoja 11.01.06, 16:19 Gość portalu: Orion napisał(a): > Tak twierdzi Wanda Zielińska, pełnomocnik zarządu firmy: > "DLA wystartowało, ale przegrało. Wanda Zielińska: - Nie odwoływaliśmy się, > ponieważ nikt nie mówił o likwidacji linii 501." > Przeczytałem tutaj: > miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35754,3097396.html > Jeżeli natomiast DLA wniosło odwołanie do UZP i przegrało, to zanaczy, że nie > było podstaw do unieważnienia przetargu, wbrew temu, co pisałeś. Niech Ci będzie. Nie wiem, czy DLA wnosiło sprzeciw, czy nie wnosiło - nie mnie to tutaj teraz rozwiązywać. Ważne, aby Tobie się wszystko zgadzało :^) Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Autobusy 900 - paranoja 11.01.06, 20:31 busmen napisał: > Niech Ci będzie. Nie wiem, czy DLA wnosiło sprzeciw, czy nie wnosiło - nie mnie > to tutaj teraz rozwiązywać. Ale kolega miał rację, bo DLA protest do UZP na 100% złożyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Autobusy 900 - paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 22:47 Czekają juz nowe przetargi i te parodie jak polbus,czy dla zapewne wystartują,ale jak widać po warunkach z takim taborem jak obecnie na 609 dla nie ma szans.Oby wróciło tu MPK! Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Autobusy 900 - paranoja 12.01.06, 21:51 Gość portalu: janek napisał(a): > Czekają juz nowe przetargi i te parodie jak polbus,czy dla zapewne > wystartują,ale jak widać po warunkach z takim taborem jak obecnie na 609 dla nie > ma szans.Oby wróciło tu MPK! Teoretycznie DLA wszystkiego nie da rady wziąć, ale odpowiedni tabor może w każdej chwili zdobyć, bo nie jest to obecnie wielki problem, więc Twoje błaganie może nie być wystarczające... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Autobusy 900 - paranoja 12.01.06, 22:56 Gość portalu: janek napisał(a): > wystartują,ale jak widać po warunkach z takim taborem jak obecnie na 609 dla ni Nie żartuj sobie. Wymagania dziesięcioletnich solówek i dwunastoletnich przegubów do nadmiernie wygórowanych się nie zaliczają. To akurat wymogi dla firm kupujących autobusy wycofywane z użytku w firmach typu naszego MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Autobusy 900 - paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:59 To co obecnie jeździ na 609 jakieś 20 lat temu jeździło w wałbrzychu. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Autobusy 900 - paranoja 12.01.06, 23:34 Gość portalu: janek napisał(a): > To co obecnie jeździ na 609 jakieś 20 lat temu jeździło w wałbrzychu. Spokojna głowa, DLA kupuje ostatnio masowo kilkuletnie Ne(rw)oplany :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Autobusy 900 - paranoja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 14:27 Ale który kolega? Polecam polemikę z forum Świętej Katarzyny o liniach 900, przetargu i DLA: "(Andrzej Pionka/busmen) Tylko wszystko polega na tym, że ZDiK zrobił wszystko, aby DLA nie wygrało. Oferta Polbusu miała tyle błędów, że można było ją natychmiast unieważnić i rozpisać nowy przetarg. (Wojtek) Panie Andrzeju.. proszę ograniczyć swoje wypowiedzi na tym forum, do faktów, oraz tego co Pan tak naprawdę wie. Przypominam, że nie jest Pan pracownikiem DLA Sp. z o.o i co więcej nie udzielono Panu pełnomocnictwa w kwetiach reprezentowania firmy na zewnątrz. Udzielenie więc informacji o szczegółach dotyczących choćby postępowania przetargowego minęło się zdecydowanie z Pańskimi kompetencjami. Nie mówiąc już o tym, że pleciesz Pan po prostu bzdury!! (-) Gdyby tak było, nasza firma wystąpiłaby do Prezesa UZP z wnioskiem o przeprowadzenie kontroli postepowania. Bardzo proszę o rzeczowe informacje, a nie dowolną interpretację słów (w tym wypadku pełnomocnika Zarządu - Pani W. Zielinskiej). z poważaniem Wojciech Olszewski marketing DLA Sp. z o.o." www.astronom.tivi.net.pl/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=152&postdays=0&postorder=asc&start=30 Odpowiedz Link Zgłoś
szpinak_wro Re: Autobusy 900... 15.01.06, 19:32 Zarząd Dróg i Komunikacji informuje, że z dniem 16 stycznia zmienią się rozkłady jazdy autobusów linii 901, 910 oraz 900P i 900L. Zmiany zostały wprowadzone na wniosek pasażerów korzystających ze wspomnianych linii. Polegać będą przede wszystkim na: - wydłużeniu czasów przejazdu uwzględniających zakup biletów jednorazowych u kierowcy orz zatory komunikacyjne w centrum miasta, - zróżnicowaniu rozkładu linii 901 z komercyjną linią 501, - uwzględnieniu życzeń mieszkańców Św. Katarzyny dotyczących kursów wieczornych (godziny odjazdu). www.zdik.wroc.pl/ogloszenia/show-content.html?Id=1948 Odpowiedz Link Zgłoś
szpinak_wro Re: Autobusy 900... 15.01.06, 19:41 proponuje zapoznać sie z NOWYMI rozkładami zwracając uwagę na dzień w którym chcemy pojechać :-D www.zdik.wroc.pl/komunikacja/zdik/0910/0910t001.html www.zdik.wroc.pl/komunikacja/zdik/0901/0901t001.html Odpowiedz Link Zgłoś