Dodaj do ulubionych

referendum w sprawie aborcji

07.01.06, 17:19
tyle sie mowi teraz o aborcji, ale nikt nie pyta o to kobiet. moze powinno sie
w tym kraju zrobic referendum w sprawie aborcji (aborcji po gwalcie i innych
przypadkach). moze wyszlo by cos zupelnie innego - cos do czego nie chcemy
dazyc, a jednak dazymy.

i co z refundacja srodkow antykoncepcyjnych? mamy plodzic bezmyslnie dzieci i
nie planowac rodziny tylko isc za glosem natury? wiadome i nie do unikniecia
jest to, ze ludzie beda uprawiac sex czesciej niz tylko w momencie checi
splodzenia potomka, a tu co? zonk, bo wyznawcy rydzyka mowia ze to jest ble i
tak nie moze byc i nalezy zakazac wszystkiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mikołaj Re: referendum w sprawie aborcji IP: 213.199.196.* 07.01.06, 17:22
      Bardzo dobry pomysł. Tylko nie zgadzam się z jednym: że w referendum mają
      uczestniczyć tylko kobiety. Uważam, że powino się dopuścić także mężczyzn ale na
      innych zasadach: niech głos kobiety ma większą wagę niż głos mężczyzny (2x albo
      3x), czyli mówiąc prostym językiem, niech głos kobiety liczy się za dwa albo
      trzy głosy.
      • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 07.01.06, 17:27
        prosciej bym to rozwiazal. niech glosuje kazdy, ale w przedziale wiekowym 18-40
        lat. w ten sposob beda to ustalac osoby najbardziej "zainteresowane" tematem, a
        nie babcie-wyznawczynie ktore azglosuja jak im radio powie.
        • Gość: Mikołąj Re: referendum w sprawie aborcji IP: 213.199.196.* 07.01.06, 18:31
          Tak, ale różnica waga głosów mężczyzn i kobiet powinna być. Uważam, że też
          należy mi się udział w decyzji, jednak z wzięciem pod uwagę, że to jednak nie ja
          będę to dziecko nosił przez trzy kwartały, rodził i karmił.
          • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 07.01.06, 18:42
            co racja to racja
            • andrzej.sawa Re: referendum w sprawie aborcji 07.01.06, 20:13
              A głupota to głupota
        • Gość: 50-tka Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.01.06, 20:46
          Robaczku, mam 50-tkę i juz nie urodzę. Ale boli mnie, gdy wrzucasz mnie do
          jednego kotła z 30-paro letnim panem Gie, Panem Zio czy innym drobiem.
          Referendum jest dobra rzeczą, ale jak praktyka pokazuje, zwykle bierze w nim
          udział zbyt mała liczba osób, aby miało znaczenie prawne. A w dodatku głosuja
          tylko ci, którym zalezy - a tu, mimo wagi problemu, bedzie zalezało tylko
          części młodych i częsci wykszrtałconych oraz tym sterowanym z ambony - i oni
          pójdą, niezaleznie od wieku. 100 % frekwencji będzie też w domach zakonnych i w
          szpitalach prowadzonych przez nawiedzone dusze; części bardziej obojetnej
          bedzie za daleko do lokali, częśc będzie się bała w lokalu pokazać po mszy. I
          wtedy wynik referendum może być w kraju taki jak wynik wyborów na Podkarpaciu...
          • andrzej.sawa Re: referendum w sprawie aborcji 07.01.06, 20:51
            Wszystko jedno z jakich powodów,ale rzadko kiedy należy odwoływać się do referendum
          • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 08.01.06, 00:19
            Gość portalu: 50-tka napisał(a):
            > Robaczku, mam 50-tkę i juz nie urodzę. Ale boli mnie, gdy wrzucasz mnie do
            > jednego kotła z 30-paro letnim panem Gie, Panem Zio czy innym drobiem.

Witaj 50-tko. Niestety w tym wieku jestes jesna z naprawde niewielu trzezwo
            myslacych kobiet, a nie slepo zapatrzona w ksiedza psedo katoliczka. Naprawde
            chcialbym zeby to bylo proste i zeby ten kraj szedl do przodu a nie cofal sie
            poprzez takie giertychopodobne kreatury. Nie widze w sumie innego rozwiazania
            jak ograniczyc to wiekowo po prostu. Jest mi naprawde przykro, ze w ten sposob
            wyeliminuje sie czesc takich osob jak Ty, ale sama widzisz jak dziala nasze
            panstwo i kto ma wladze. Wiekszosc beretow jest wlasnie po 50tym roku zycia w
            gore. Nie ma mozliwosci zrobienia tego w taki sposob, ze sluchacze radia maryja
            nie moga glosowac w tej sprawie. A co do tego kto pojdzie - masz bardzo duzo
            racji, ale o ile w sprawach polityki duzo ludzi wrecz olewa cokolwiek, to w
            sprawie takiej jak ochrona kobiety przed ciaza po gwalcie pojda glosowac
            zainteresowane tematem, a nie jest to temat glupi i wyciagniety z rekawa zeby
            tylko na cos kasa poszla. Akurat w tej sprawie smiem stwierdzic i wierze, ze
            frekwencja bylaby na poziomie 65% w gore. Oczywiscie po odpowiednim naglosnieniu
            takiego referendum i pokazania wszystkich za i przeciw.
            • Gość: Mikołaj Re: referendum w sprawie aborcji IP: 213.199.196.* 08.01.06, 02:18
              > Wiekszosc beretow jest wlasnie po 50tym roku zycia w
              > gore. Nie ma mozliwosci zrobienia tego w taki sposob, ze sluchacze radia maryja
              > nie moga glosowac w tej sprawie.

A dlaczego chcesz wyeliminować sluchaczy radia Ma Ryja z referendum? To oni nie
              są już obywatelami Polski? To, że ktoś jest głupi to nie anuluje w żaden sposób
              prawa wyborczego. Celem referendum jest określenie rzeczywistych preferencji
              obywateli Polski a nie osiągnięcie wyniku 100% za aborcją (bo głosują tylko
              zwolennicy aborcji).
              • andrzej.sawa Re: referendum w sprawie aborcji 08.01.06, 02:31
                Mikołaj,nie traktuj ich poważnie.Oni zbierają materiał na tekst do kabaretu,a ty
                irytujesz się,oszczędzaj zdrowie na prawdziwe dyskusje z prawdziwymi
                dyskutantami,a nie jajcarzami
                • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 08.01.06, 03:04
                  o tak.. witajmy w ciemnogrodzie gdzie narzucanie swojego zdania jest w modzie.
              • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 08.01.06, 03:04
                Gość portalu: Mikołaj napisał(a):

> A dlaczego chcesz wyeliminować sluchaczy radia Ma Ryja z referendum? To oni nie
                > są już obywatelami Polski? To, że ktoś jest głupi to nie anuluje w żaden sposób
                > prawa wyborczego.

niech glosuja ci ktorych sprawa dotyczy. w wiekszosci osob po 40tce juz ta
                sprawa zupelnie nie dotyczy, wiec po co maja glosowac w czyjejs sprawie? a to ze
                spora czesc z nich to berety to inna bajka.
                • Gość: Mikołaj Re: referendum w sprawie aborcji IP: 213.199.196.* 08.01.06, 12:03
                  > niech glosuja ci ktorych sprawa dotyczy.

Wiesz, kwestia aborcji tak na prawdę dotyczy wyłącznie kobiet ciężarnych, nikogo
                  wiecej.
                  • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 08.01.06, 23:20
                    smiesz chyba zartowac. jak to tylko kobiet ciezarnych? a inne ktore moga zajsc w
                    ciaze to juz nie? czy beda glosowac moze tylko zgwalcone w okresie ciazy co?
            • Gość: bea Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.magma-net.pl 08.01.06, 09:14
              Myślę, że wiele osób, przede wszystkim kobiet po 50-tce, które dokonały aborcji
              i teraz z tą świadomością żyją i funkcjonują chciałoby się, i powinny
              wypowiedzieć w referendum na ten temat. Z racji mojej profesji poznałam sporo
              takich kobiet, młodszych i starszych,o prawicowych i lewicowych poglądach,
              biednych i zamożnych. Każdorazowo jest to sprawa indywidualnego podejścia, ale
              i WIELKA tragedia emocjonalna. Jestem emancypantką (choć to trochę nie
              popularne), i jestem za wolnością do decydowania kobiety o sobie, także i w tym
              zakresie. Myślę natomiast,że wiele kobiet korzystających ze zbyt liberalnego
              prawa dotyczącego aborcji, nie mając pełnych informacji o traumie jaką za sobą
              aborcja niesie, o potrzebie i darze macierzyństwa, podejmuje zbyt pochopne
              decyzje, na podstawie niepełnych danych, pod wpływem emocji i partnera
              (lub jego braku) , rodziny, środowiska. Decyzji tych kobiety często żałują całe
              życie. Wątpię że referendum, które będzie elementem gry politycznej ,dostrzeże
              wszystkie te aspekty o subtelnej naturze emocjonalnej.
              • Gość: 50-tka Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.01.06, 12:42
                Myślę , ze tzw trauma poaborcyjna to lekka przesada. Jakoś nie słyszy się o
                niej w krajach, które maja inne uregulowania prawne, a tylko tam, gdzie
                dominującym jest pojęcie grzechu, gdzie na prawo patrzy się głównie pod kątem
                moralnosci religijnej - i to dotyczącej jednej czy dwóch religii. Spytajcie
                Japonek, czy poważnym problemem jest dla nich problem "traumy". Uważam wręcz,
                ze niektóre środowiska sa odpowiedzialne za dzisiejsze problemy psychiczne
                części - tak, części tylko - kobiet. Szkoda, ze równie mocno nie nagłaśniają
                grzechów pracodawców wyrzucających ciężarne z pracy, grzechów mężów - ojców nie
                płacących alimentów, a nawet tych tylko porzucających żony z uposledzonymi bądź
                chorymi dziećmi, już nie mówiąc o maltretującyhc i pijących.
                A co do traumy - chyba większą jest patrzeć na całe życie cierpiące dziecko,
                które po smierci rodziców pójdzie do DPS, chyba większą jest walczyć z własną
                nienawiścią skierowaną na własne dziecko, chyba większą jest uważać swoje zycie
                za przegrane i to przekazywać otoczeniu.
                A poza tym - dlaczego znowu wszyscy mówią "za" aborcją , "przeciw" aborcji -
                wtedy, kiedy chodzi o PRAWO do decyzji?

• Gość: bea Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.magma-net.pl 08.01.06, 19:27
                  Pewnie prawda leży gdzieś po środku, do mnie trafiają kobiety dla których jest
                  to problem, więc mam taki pogląd na ten temat.
                  • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 08.01.06, 23:25
                    co nie znaczy ze tym ktore do Ciebie nie trafiaja nie nalezy dac wolnego wyboru.
                    • Gość: bea Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.magma-net.pl 08.01.06, 23:45
                      Proszę przeczytaj uważnie co napisałam. Nic takiego nie powiedziałam.
                      • andrzej.sawa Re: referendum w sprawie aborcji 09.01.06, 00:01
                        Ludzie piszcie o czymś realnym-referendum na ten temat przez najbliższe 10 lat
                        napewno nie będzie ze względów politycznym.Dlaczego?To proste,większości partii
                        to się nie opłaci,a rozmaite zielone i inne poprawne oszołomy nie zdobędą na
                        szczęście znaczącego udziału w Sejmie.
                        Zajmijcie się normalną reprodukcją,żeby Polska nie wymarła.
                • Gość: wyobraźnia Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 02:15
                  Z jednej strony trauma - być może. Z drugiej - niewyobrażalna ulga, że jakoś
                  udało się wyplątać z tragedii, dramatu jakim jest niechciana ciąża, że skończył
                  się koszmar. Żona alkoholika po raz n-ty w ciąży, smarkata z gimnazjum, ofiara
                  gwałtu - czy one mogą sobie pozwolić na luksus traumy? bardzo wątpię. Mam
                  wrażenie, że ci którym berety zsuwają się na oczy, mają jeden program dotyczący
                  prokreacji - zlikwidować jakąkolwiek edukację seksualną, zabronić antykoncepcji
                  i obowiązkowo wyłączać światło na parę godzin dziennie. Resztę zrobi natura,
                  nawet becikowe nie będzie potrzebne.
                  • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 11.01.06, 16:25
                    Gość portalu: wyobraźnia napisał(a):

> Z jednej strony trauma - być może. Z drugiej - niewyobrażalna ulga, że jakoś
                    > udało się wyplątać z tragedii, dramatu jakim jest niechciana ciąża, że skończył
                    > się koszmar. Żona alkoholika po raz n-ty w ciąży, smarkata z gimnazjum, ofiara
                    > gwałtu - czy one mogą sobie pozwolić na luksus traumy? bardzo wątpię. Mam
                    > wrażenie, że ci którym berety zsuwają się na oczy, mają jeden program dotyczący
                    > prokreacji - zlikwidować jakąkolwiek edukację seksualną, zabronić antykoncepcji
                    > i obowiązkowo wyłączać światło na parę godzin dziennie. Resztę zrobi natura,
                    > nawet becikowe nie będzie potrzebne.

i na dodatek zaslonia sie Pismem Swietym, ze Bog nakazal sie rozmnazac, blablabla.
                • Gość: Raf Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 20.01.06, 21:11
                  Ladna manipulacja - katolicy są winni wszystkiemu. Aborcja jest złem i problemy
                  emocjonalne kobiety wynikają właśnie z tego.

> A poza tym - dlaczego znowu wszyscy mówią "za" aborcją , "przeciw" aborcji -
                  > wtedy, kiedy chodzi o PRAWO do decyzji?

Bo to oznacza to samo. Zostawiajac kobiecie prawo do aborcji musisz być za
                  aborcją. Analogicznie, zostawiajac zboczencowi prawo do gwaltu, musisz być za
                  gwałtami.
                  • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 21.01.06, 00:54
                    Gość portalu: Raf napisał(a):

> > wtedy, kiedy chodzi o PRAWO do decyzji?
                    > Bo to oznacza to samo.

jakos tego tak nie odbieram. w imie czego chcesz odebrac kobietom prawo do decyzji?

> Zostawiajac kobiecie prawo do aborcji musisz być za
                    > aborcją. Analogicznie, zostawiajac zboczencowi prawo do gwaltu, musisz być za
                    > gwałtami.

slaba ta Twoja analogia.
              • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 08.01.06, 23:23
                po pierwsze to nie mowimy tytaj o oborcji z okazji "bo tak", a o prawie do
                aborcji kobiety zgwalconej. dlaczego taka kobieta nie mialaby miec prawa wyboru?
                myslisz ze gwalciciel poprosi potem o usuniecie ciazy? raczej bedzie sie smial z
                takiej kobiety i szydzil i nie spowoduje to niczego innego. dla niektorych
                kobiet usuniecie bedzie tragiczne, dla innych urodzenie. nie mozemy rzucac
                wszystkich do jednego wora.
            • Gość: Piwko Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.wroclaw.mm.pl 08.01.06, 19:55
              robak_wroc napisał:

>Nie widze w sumie innego rozwiazania
              > jak ograniczyc to wiekowo po prostu. Jest mi naprawde przykro, ze w ten sposob

A jak dokonasz zamiany konstytucji, której takie referendum by wymagało? Jeśli
              na to nie masz pomysłu to cały Twój wywód jest pobożnym życzeniem.
              • andrzej.sawa Re: referendum w sprawie aborcji 08.01.06, 20:24
                Tyle osób bije pianę,a wiadomo,że referendum nie będzie
                • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 08.01.06, 23:30
                  co w zwiazku z tym? nie chcesz sie dowiedziec ile osob jakie ma zdanie i ufac
                  zdaniu politykow?
              • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 08.01.06, 23:29
                ale czy nie myslisz ze slusznym?
                a poza tym zawsze mozna to zrobic w innej formie prawnej niz referendum i tak
                zeby wlasnie glosowaly, a moze inaczej - wyrazaly swoja opinie kobiety i
                mezczyzni w wieku 18-40, a potem politycy idac za glosem czesci narodu ktorej
                dotyczy ow sprawa uchwalili by takie przepisy ktorych zyczy sobie ta grupa ludzi
                ktorych sprawa dotyczy? rozwiazanie juz jest - zrobic to w formie ankiety, ktora
                poda odpowiedz politykom. czy politycy nie mogliby oprzec swoich dzialan na
                glosie innych, a nie na wlasnym widzimisie?
          • wielki_czarownik Dlatego 08.01.06, 23:27
            Dlatego należy zlikwidować powszechne prawa wyborcze.
            • robak_wroc Re: Dlatego 09.01.06, 00:11
              o tak.. Tobie zabierzmy pierwszemu.
        • Gość: Raf Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 20.01.06, 21:07
          Niech tylko narkomani głosują w sprawie legalizacji narkotyków etc. :)
      • Gość: ;ary Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.kom / *.os1.kn.pl 15.01.06, 20:10
        ja proponuje aby dopuscic głos dzieci. w koncu to ich zycie tu chodzi.
    • Gość: fi Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.06, 20:55
      Ja chętnie wybiorę się na referendum. Ale zauważcie, że referendum jednak dotyczy całości wyborców - jak można pozbawić części uprawnionych ich głosów ( nawet mimo iz ich dana sprawa nie dotyczy)?
      • andrzej.sawa Re: referendum w sprawie aborcji 07.01.06, 20:58
        Jeżeli doty7czy normy prawnej,to wszystkich dotyczy
      • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 08.01.06, 00:21
        Gość portalu: fi napisał(a):

> Ja chętnie wybiorę się na referendum. Ale zauważcie, że referendum jednak dotyc
        > zy całości wyborców - jak można pozbawić części uprawnionych ich głosów ( nawet
        > mimo iz ich dana sprawa nie dotyczy)?

zawsze mozna zmienic nazwe z referendum na cos innego. czy nie jest wazna rzecza
        by glosowanie odbywalo sie wsrod grupy ludzi ktorych dotyczy dana sprawa?
        inaczej mamy cos w rodzaju wypowiedzi ginekologa w sprawie raka mozgu.
        • Gość: tym Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 08.01.06, 09:14
          to kobiety/mezczyzni po 60 beda musieli zadeklarowac czynne uprawianie seksu w
          jakimkolwiek celu. ciekawe czy ta bariera (pisemna deklaracja) bedzie do
          pokonania przez czynne sluchaczki ksenofobicznych mediow. one moga naprawde
          wiele poswiecic dla sprawy ojca dyrektora ale czy az tyle? :)
          • Gość: Martix Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.06, 20:25
            Koszty takiego referendum nie były by małe,a nasz kraj nie cierpi na nadmiar
            pieniędzy,te pieniądze lepiej przeznaczyć np. na becikowe.Prawda jest taka,że
            co Boskie to jest niepodważalne i nie można tego zmieniać.Ojciec Św.Jan Paweł 2
            powiedział:"NARÓD,KTÓRY ZABIJA WŁASNE DZIECI JEST NARODEM BEZ PRZYSZŁOŚCI",to
            jes oparcie się na 7 przykazaniu NIE ZABIJAJ i nie mówcie,że tylko Radio Maryja
            i słuchacze są przeciw usuwaniem ciaży oczywiście poza pewnymi wyjatkami.Takie
            samo zdanie ma każdy praktykujący katolik i nie tylko katolik
            budujący "cywilizację miłosci".Usunięcie ciąży jest dla kobiety większą
            tragedia niż nieusunięcie gdyż póżniej tego najcześciej żałuje i są
            nieodwracalne tego skutki w psychice i nie tylko,drugi raz zajście w ciażę jest
            już często niemożliwe i wtedy to jest tragedia dla kobiety.Myślcie!Dziecko
            przecież można urodzić i je oddać ale nie zabijać.Ażeby nie zajść w ciażę
            najlepiej stosować "kalendarzyk",sex bez ś.a. jest nawet przyjemniejszy niż z
            nimi oczywiście z jednym,stałym partnerem.Jakby zalegalizowało się aborcję
            zaraz domagali by się swych prawd pedały,m.in. o ślub partnerów jednej płci i
            inny element.Ograniczenie referendum dla osób tylko ich dotyczacych byłoby
            niedemokratyczne i nietaktowne tym bardziej,że większosć tych osób nie
            kierowała by się rozsądkiem,czymś naprawdę mądrze przemyślanym ale pewną
            nieświadomościa i błędem,jakimś kiepskim instynktem.To większość pozostałego
            społeczeństwa{nie tylko z Radia Maryja} głosowała by mądrze wykazując by się
            rozsądkiem i prawidłową postawą.
            • Gość: 50-tka Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.01.06, 23:15
              no właśnie... "prawidłowa postawa" .. "Boskie" ... "budujący cywilizację
              miłosci" (w Radiu Maryja?!?)... szkoda gadać. Ktos tutaj ma rację . Bicie
              piany. A przyrost naturalny w Polsce - ujemny. Więcej umiera - i WYJEŻDZA - niz
              się rodzi. I becikowe nie pomoże NARODOWI BEZ PRZYSZŁOŚCI, którego
              przedstawiciele nie potrafią samodzielnie mysleć, tylko muszą opierać się na
              autorytetach... Koleiny, zacietrzewienie, brak tolerancji, brak chęci
              zrozumienia innych potrzeb, brak chęci zrozumienia, ze to świat nie tylko dla
              KATOLIKÓW. Żałuję, ze mam już 50 -tkę i nie mogę stąd wyjechać. Gdze indziej
              głupota tak nie boli - bo to nie nasz kraj - i wtedy chyba ten kraj kochać jest
              łatwiej...
              • Gość: bea Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.magma-net.pl 09.01.06, 00:02
                Rozumiem Cię doskonale. Mimo,że chyba nasze stanowiska różnią się, uważam ,że
                masz sensowne, słuszne zdanie. Ja właśnie szykuję się do wyjazdu z kraju na
                dłużej z dziecmi oczywiście.Pozdrawiam.
            • wielki_czarownik To prowokator. Nikt nie może być aż tak głupi. /nt 08.01.06, 23:32

• robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 09.01.06, 00:08
              Gość portalu: Martix napisał(a):

> Koszty takiego referendum nie były by małe,a nasz kraj nie cierpi na nadmiar
              > pieniędzy,te pieniądze lepiej przeznaczyć np. na becikowe.Prawda jest taka,że
              > co Boskie to jest niepodważalne i nie można tego zmieniać.
              > Ojciec Św.Jan Paweł 2
              > powiedział:"NARÓD,KTÓRY ZABIJA WŁASNE DZIECI JEST NARODEM BEZ PRZYSZŁOŚCI",to
              > jes oparcie się na 7 przykazaniu NIE ZABIJAJ i nie mówcie,że tylko
              > Radio Maryja i słuchacze są przeciw usuwaniem ciaży oczywiście poza
              > pewnymi wyjatkami.

na biologie nie chodziles? wiesz kiedy zaczyna sie czlowiek, a kiedy jest plod?
              poza tym nikt przeciez nie mowi tutaj o przymusowej aborcji, tylko o PRAWIE do
              aborcji dla kobiety zgwalconej.

> Takie
              > samo zdanie ma każdy praktykujący katolik i nie tylko katolik
              > budujący "cywilizację miłosci".

tak? jak widac jestes w bledzie, bo ja akurat jestem za tym zeby KOBIETY
              ZGWALCONE MIALY *PRAWO* do ABORCJI.

> Usunięcie ciąży jest dla kobiety większą
              > tragedia niż nieusunięcie gdyż póżniej tego najcześciej żałuje i są
              > nieodwracalne tego skutki w psychice i nie tylko,drugi raz zajście
              > w ciażę jest już często niemożliwe i wtedy to jest tragedia dla kobiety.

naprawde tak sadzisz? byles zgwalcony i w ciazy? moze jednak spytac o zdanie
              kobiet, a nie "katolikow" wiedzacych wszystko lepiej. swietojebliwosc sie
              szerzy, a ksiadz chlopczyka za dupcie chwyta. "chcesz zmieniac swiat - zacznij
              od siebie" (Dezerter-Ile % duszy), a kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci
              kamien. no dawaj... pewnie nie robisz nic zlego i zyjesz idealnie z
              przykazaniami i przepisami i nawet na czerwonym swietle nigdy nie przeszedles,
              lub tez nie powiedziales ku..a. jesli tak nie jest, to o czym my tu rozmawiamy?
              chcialbym dac kobieto MOZLIWOSC WYBORU, a nie nakaz aborcji po gwalcie. nie
              widzisz roznicy?

> Myślcie!Dziecko
              > przecież można urodzić i je oddać ale nie zabijać.

usowasz plod a nie dziecko to raz. dwa to dziecko zostaje niekochane samo dla
              siebie bez zadnej rodziny. to jest obraz rodziny wg katolikow? pis? moze od razu
              zrobmy z tego biznesik i zamiast domow dziecka zrobmy wylegarnie i potem
              hurtownie z dziecmi. jeszcze zarobimy w ten sposob na becikowe! ot co! tragedia
              sie stala, zarobmy na niej. przeciez walczymy o zycie prawda?

> Ażeby nie zajść w ciażę
              > najlepiej stosować "kalendarzyk",sex bez ś.a. jest nawet przyjemniejszy niż z
              > nimi oczywiście z jednym,stałym partnerem.

a ja jestem garbatym aniolkiem ;> a wiesz co to sa chocby pigolki? nie bawisz
              sie w kalendarzyk, tylko dzielisz sie soba ze swoim partnerem/ka kiedy chcesz, a
              nie kiedy temperatura wiatru jest taka a nie inna i nie zblizaja sie opady
              deszczu. dlaczego piszesz tez ś.a. zamiast środki antykoncepcujne? boisz sie
              wypowiadac te slowa?

> Jakby zalegalizowało się aborcję
              > zaraz domagali by się swych prawd pedały,m.in. o ślub partnerów jednej płci i
              > inny element.

o tak.. wychodzi "katolicka" tolerancja. najlepiej powyzywac ich od czesci
              rowerowych i spalic na stosie.

> Ograniczenie referendum dla osób tylko ich dotyczacych byłoby
              > niedemokratyczne i nietaktowne tym bardziej,że większosć tych osób nie
              > kierowała by się rozsądkiem,czymś naprawdę mądrze przemyślanym ale pewną
              > nieświadomościa i błędem,jakimś kiepskim instynktem.

o tak ojcze adolfie - ci co mysla inaczej maja 'kiepski instynkt' i nalezy ich
              rozstrzelac.
              • Gość: Ulka Robak to kiedy zaczyna sie czlowiek? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.01.06, 17:37
                Na biologie nie chodziles i z gramatyka u ciebie cienko, oj Robak wez sie w
                garsc.
                • robak_wroc Re: Robak to kiedy zaczyna sie czlowiek? 11.01.06, 18:03
                  nie masz sie czego czepic?
            • maqoofka Re: referendum w sprawie aborcji 14.01.06, 10:19
              Matrix, ty poważnie, czy dla jaj?
              Jakbym miała wybierać między zachowaniem pracy, dzięki której żyję i utrzymuję
              moje dziecko, a jej brakiem i mieszkaniem pod mostem, to nie zastanawiałabym
              sie nawet 5 minut. Poza tym, nienawiść do sprawcy przeniosłaby się
              automatycznie na płód. I dalczego, mimo wielkiego bólu i cierpienia, jakie
              zostały mi zadane, miałabym cierpieć przez najbliższe 9 miesiecy?
              I nie gadaj bzdur o kalendarzykach. Otwórz pierwszy lepszy w księgarni - co
              widzisz? Daty imienin. Do tego to służy.
              Niezależnie od tego, że "kalendarzyk" jest stresujący i zawodny, ogranicza
              wolność i naturalne ludzkie potrzeby, to stosowac go mogą wyłącznie kobiety
              miesiączkujące bardzo regularnie i prowadzące bardzo regularny tryb życia.
              Ile jest takich?
    • Gość: Ulka referendum tylko wsrod osob poczetych z gwaltow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.01.06, 06:19
      Proponuje zrobic referendum wylacznie wsrod ludzi poczetych z gwaltow, bo to
      ich przede wszystkim dotyczy . Czy ich matki powinny byly ich odstrzelic czy
      tez nie.
      • robak_wroc Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z gwal 09.01.06, 10:49
        a zgwalcona kobieta to co? tylko maszynka - maciora do urodzenia dziecka?
        • Gość: Martix Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z gwal IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.06, 12:33
          To,że rodzi się mniej dzieci,jest niski przyrost naturalny to jest tylko
          zasługa rządów zmieniających się,to ich polityka prorodzinna uderzająca w
          społeczeństwo-bieda,brak pracy i perspektyw ale też zwykłe wygodnictwo
          młodzieży.Dziecko staje się przeszkodą w życiu partnerskim.To jest taka moda
          rodem z zachodu.Oj Robaczku!Pamiętaj,że życie w łonie matki zaczyna się od
          momentu poczęcia,płód nie jest martwy ale już zaczynają się w nim procesy
          życiowe także usuwanie nie wskazane jest od początku.Kościół dopuszcza tylko
          możliwość usuwania tylko,gdy ciaża zagraża matce lub płód jest martwy bo to
          jest zgodne z nauką Chrystusa i tego się nie zmieni.Gwałt,nie gwałt ale
          powstało nowe życie a żeby ich nie było albo było mniej wystarczy zaostrzyć
          prawo.Sierocińce nie są zawalone dziećmi z powodu gwałtów ale nieświadomości
          matek np.głupich puszczających się nastolatek albo pijaczek.Nie można
          iterpretować praw Boskich po swojemu tak jak komuś wygodnie,grech jest grechem
          i tyle i nieważne czy to komuś się podoba czy nie.Sa środki zapobiegawcze i
          zalecenia jak postępoweac,żeby niechcianej ciaży nie było.Faktycznie bercikowe
          niewiele pomoże w przyroscie naturalnym,1000 zł zniknie a bieda dalej
          będzie,trzeba mysleć inaczej jak ludziom ma być lepiej.I gdyby zrobić takie
          referendum wśród osób poczętych przez gwałt to byli by oni przeciw aborcji bo
          do każdego dociera świadomość że gdyby jego matka myślała inaczej niż powinna i
          by "sie skrobneła" to nie było by go teraz w tym czasie w tym miejscu,nie
          istniał by wogle.A życie jest wspanialym darem od Boga i człowiek nie ma prawa
          go odbierac poza pewnymi wyjątkami.
          • robak_wroc Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z gwal 09.01.06, 13:53

> To,że rodzi się mniej dzieci,jest niski przyrost naturalny to jest tylko
            > zasługa rządów zmieniających się,to ich polityka prorodzinna uderzająca w
            > społeczeństwo-bieda,brak pracy i perspektyw ale też zwykłe wygodnictwo
            > młodzieży.Dziecko staje się przeszkodą w życiu partnerskim.To jest taka moda
            > rodem z zachodu.

moda? to nierobienie dzieci to jest moda? moze zaraz mi powiesz ze nieposiadanie
            dzieci jest jak to sie mowi "trendy", "dzezzi" czy jakies tam inne slowka?

> Oj Robaczku!Pamiętaj,że życie w łonie matki zaczyna się od
            > momentu poczęcia,płód nie jest martwy ale już zaczynają się w nim procesy
            > życiowe także usuwanie nie wskazane jest od początku.Kościół dopuszcza tylko
            > możliwość usuwania tylko,gdy ciaża zagraża matce lub płód jest martwy bo to
            > jest zgodne z nauką Chrystusa i tego się nie zmieni.Gwałt,nie gwałt ale
            > powstało nowe życie a żeby ich nie było albo było mniej wystarczy zaostrzyć
            > prawo.

Jestem za zaostrzeniem prawa i to w sposob drastyczny, bo 25 lat + kastracja
            jest tutaj sluszna kara. Dlaczego jednak chcesz karac matke? Nie mozesz
            zrozumiec, ze to dla nich cos okropnego nie miec wyboru? Nie namawiam przeciez
            by kazda zgwalcona 'sie skrobnela'. Chce zeby miala prawo wyboru tak czy nie.
            Poza tym zauwaz, ze nie kazda zgwalcona jest osoba wierzaca. W ten sposob
            wychodzi nam 'jedyna i sluszna wiara' oraz 'jedyny i sluszny wybor, bo matka w
            szoku zrobi zle'. Nic z tych rzeczy! Matka zrobi to co bedzie uwazala za sluszne
            i nikt nie ma prawa jej do czegos zmuszac.

> Sierocińce nie są zawalone dziećmi z powodu gwałtów ale nieświadomości
            > matek np.głupich puszczających się nastolatek albo pijaczek.

co w zwiazku z tym? przeciez mowa jest o PRAWIE do aborcji dla kobiet zgwalconych.

> Nie można
            > iterpretować praw Boskich po swojemu tak jak komuś wygodnie,grech jest grechem
            > i tyle i nieważne czy to komuś się podoba czy nie.Sa środki zapobiegawcze i
            > zalecenia jak postępoweac,żeby niechcianej ciaży nie było.

tak tak... zapobiegnij zbiorowemu gwaltowi na jednej kobiecie. ba.. zapobiegnij
            choc jednemu pojedynczemu. jaki widzisz na to srodek jak nie zaostrzenie kar dla
            zwyrodnialcow? jak na razie chcesz ukarac matke, a nie sku..la ktory gwalci.

> Faktycznie bercikowe
            > niewiele pomoże w przyroscie naturalnym,1000 zł zniknie a bieda dalej
            > będzie,trzeba mysleć inaczej jak ludziom ma być lepiej.

nie mowa tutaj o berecikowym, a caly czas o prawie zgwalconej kobiety do
            aborcji. zlazisz z tematu i odwracasz kota ogonem.

> I gdyby zrobić takie
            > referendum wśród osób poczętych przez gwałt to byli by oni przeciw aborcji bo
            > do każdego dociera świadomość że gdyby jego matka myślała inaczej niż powinna
            > by "sie skrobneła" to nie było by go teraz w tym czasie w tym miejscu,nie
            > istniał by wogle.

i znow nie bierzesz pod uwage matki dziecka poczetego podczas gwaltu. traktujesz
            tym samym kobiete jak scierwo ktore ma rodzic bo tak bozia kazala.

> A życie jest wspanialym darem od Boga i człowiek nie ma prawa
            > go odbierac poza pewnymi wyjątkami.

nie ma prawa tez zmuszac kogos do urodzenia dziecka poczetego w wyniku gwaltu.
        • Gość: Ulka Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z Robak IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.01.06, 17:53
          Robak, tych zgwalconych o ktore tak walczysz jest minimum w porownaniu do
          niezgwalconych, ktore zabijaja swoje dzieci. To nie kwestia gwalt czy nie
          gwalt, tylko ogolna zasada ze kazdy moze zabic jesli tylko mu sie
          zechce.Dlatego uwazam ze jesli ciaza nie zagraza zyciu matki to NIE MA POWODU
          aby ja usunac. A czy ja moge bezkarnie zabic robaka wroclawskiego czy
          jakiegokolwiek innego ? NIE, bo robak ma glos i narzuca tu wszyskim swoje
          zdanie, bo robak maial szczescie ze matka dala mu szanse zyc. No to napisz
          prosze czy chcialbys aby twoja matka cie zabila gdybys byl poczety z gwaltu?
          • robak_wroc Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z Roba 09.01.06, 19:45
            Gość portalu: Ulka napisał(a):

> Robak, tych zgwalconych o ktore tak walczysz jest minimum w porownaniu do
            > niezgwalconych, ktore zabijaja swoje dzieci. To nie kwestia gwalt czy nie
            > gwalt, tylko ogolna zasada ze kazdy moze zabic jesli tylko mu sie
            > zechce.Dlatego uwazam ze jesli ciaza nie zagraza zyciu matki to NIE MA POWODU
            > aby ja usunac.

wiec walka jest o "minimum prawa". skoro nie jest to masowka, to dlaczego tak
            grzmisz?

> A czy ja moge bezkarnie zabic robaka wroclawskiego czy
            > jakiegokolwiek innego ? NIE, bo robak ma glos i narzuca tu wszyskim swoje
            > zdanie, bo robak maial szczescie ze matka dala mu szanse zyc.

czy danie WOLNEGO WYBORU zgwalconym kobietom jest narzucaniem mojego zdania?
            to wlasnie tacy jak Ty narzucaja swoje zdanie, ze to jest be.

> No to napisz
            > prosze czy chcialbys aby twoja matka cie zabila gdybys byl poczety z gwaltu?

owszem.

postaw sie w roli kobiety zgwalconej przez kilku zwyrodnialcow. zachodzisz w
            ciaze z usmiechem? z usmiechem noscisz to dziecko?
            • Gość: Ulka Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z Roba IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.01.06, 21:14
              Grzmie bo aborcja to TOTALNA MASOWKA. Gwalt i ciaza kobiety nie zabijaja, wiec
              nie ma potrzeby zabijac innego, niewinnego czlowieka.Co innego zagrozenie zycia
              kobiety pod wplywem ciazy, ale o tym juz pisalam. Walka nie jest o minimum
              tylko o maksimum prawa.O jednosc zasady ; NIE ZABIJAJ. Zabijanie , moj drogi
              Robaku jest be i koniec. Kryteria usprawiedliwiania zabijania mozna rozciagac
              w nieskonczonosc np. niepelnosprawnosc, brak wyksztalcenia rodzicow, brzydki
              kolor oczu, narodowosc itp. Nie wierze abys cenil swoje zycie mniej gdybys
              powstal w wyniku gwaltu.
              • robak_wroc Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z Roba 10.01.06, 00:24

> Grzmie bo aborcja to TOTALNA MASOWKA.

przed momentem twierdzilas ze zgwalconych kobiet chcacych prawa do aborcji po
                gwalcie jest malo. gdzie wiec masowka?

> kobiety pod wplywem ciazy, ale o tym juz pisalam. Walka nie jest o minimum
                > tylko o maksimum prawa.O jednosc zasady ; NIE ZABIJAJ. Zabijanie , moj drogi
                > Robaku jest be i koniec.

przed chcila kazalas sie komus zabic bo mu zle na swiecie.

> Nie wierze abys cenil swoje zycie mniej gdybys
                > powstal w wyniku gwaltu.

dla mnie mozesz wierzyc w luka skywalkera nawet.
                • Gość: Ulka Re: Robak nie lapiesz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.01.06, 20:11
                  Robak nie lapiesz pewnych rzeczy najwyrazniej.Wiesz co to takiego ironia?
                  Sprawdz w slowniku. Aborcja to masowka. Kobieta zgwalcona i w ciazy nie umiera
                  z tego powodu, wiec i sama zabijac nie powinna.
                  • robak_wroc Re: Robak nie lapiesz 10.01.06, 21:17
                    a Ty wiesz co to jest wolny wybor, a nie nazucanie swojego rozwiazania innym?
                    • Gość: Ulka Re: Robak IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.01.06, 17:04
                      Czy kazdy ma mozliwosc dokonywania w kazdym momencie wolnych wyborow? Nie, bo
                      zyjac w spoleczenstwie musimy podlegac pewnych jednolitym prawom. Wolnosc nie
                      moze byc samowola.
                      • robak_wroc Re: Robak 11.01.06, 18:05

> Czy kazdy ma mozliwosc dokonywania w kazdym momencie wolnych wyborow? Nie, bo
                        > zyjac w spoleczenstwie musimy podlegac pewnych jednolitym prawom. Wolnosc nie
                        > moze byc samowola.

nie moze byc tez narzucania swoich racji.
                  • maqoofka Re: Robak nie lapiesz 17.01.06, 09:40
                    Ulka, nie wiesz, co mówisz. Można umrzeć z powodu ciąży. Chocby zatrucie
                    ciążowe...
                    Nikt nie przewidzi tego u zdrowej przed ciążą kobiety...
              • maqoofka Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z Roba 17.01.06, 09:38
                Piszesz, że aborcja to totalna masówka.
                Moze. W kraju w którym oswiata seksualna jest na poziomie czasów króla
                Ćwieczka, a dostępność środków antykoncepcyjnych - minimalna? Nic dziwnego.
                Dla mnie aborcja, to ostateczność.
                Ale czasem nie ma innego wyjścia. Dlatego nie ma, jak Postinor.
          • maqoofka Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z Roba 17.01.06, 09:33
            Czemu ty się Ulka, tak uparcie przyczepiłąs do zabijania?
            Sa sytuacje, w których ciąża zagraża ewidentnie życiu matki, są takie, w
            których może zagrażać. Medycyna nie jest w stanie odpowiedzieć na wszystkie
            pytania...
            Nie odpowie na przykład na pytanie, czy zgwałcona kobieta nie popełni
            samobójstwa - TO TEŻ JEST ZAGROŻENIE ŻYCIA, bo nie nie jest w stanie żyć ze
            świadomością gwałtu, traumy pourazowej, ninawiści do własnego ciała i tego
            czegoś, co żyje jej kosztem, nieustannie przypominając koszmar...
            Nie odpowie na pytanie, czy kobieta przeżyje poród, czy nie wpadnie w
            nieuleczalną śpiączkę- a są i takie przypadki... Czy przeżyje cesarkę?

Jak dla mnie, dylemat tu nie istnieje żaden. A decyzja należy wyłącznie do
            osoby zainteresowanej.

• polibius Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z gwal 10.01.06, 21:00
          NIe, tylko maszynka do zabijania własnego dziecka. Jeżeli patrzeć nie może na
          takie dziecko ( ono najwięcej tu winne), to przeciez można oddać do adopcji.
          • robak_wroc Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z gwal 10.01.06, 21:17
            i kolko z modelem rodziny sie zamyka.
          • maqoofka Re: referendum tylko wsrod osob poczetych z gwal 17.01.06, 09:43
            Dlaczego twierdzisz, że to jej własne dziecko?
      • Gość: Piwko Mamo! Mamo! Mamo! IP: *.wroclaw.mm.pl 09.01.06, 16:14
        Dlaczego nie wyskrobałaś mnie? Moje życie jest nic nie warte (jestem człowiekiem
        zsowietyzowanym i jako funkcjonalny analfabeta nie nadaję się do wolnego rynku).
        Na życiu wiecznym mi nie zależy - nieistnienie, jak przed urodzeniem, jest moim
        marzeniem. Pana Boga mam gdzieś - jego plan stworzenia o kant tego gdziesia
        rozbić. Gdy budzę się rano, myślę po kiego walca znowu się obudziłem. Mamo!
        Mamo! Mamo! Dlaczego nie wyskrobałaś mnie?
        • Gość: Ulka Re: Piwko IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.01.06, 17:45
          Zawsze mozesz sie sam odstrzelic.Nikogo innego nie zabijesz, tylko siebie.
          • napoj.chmielowy Re: Piwko 09.01.06, 17:51

> Zawsze mozesz sie sam odstrzelic.Nikogo innego nie zabijesz, tylko siebie.

To boli i wymaga odwagi, a ja nie lubię bólu i nie jestem odważny.
            • Gość: Ulka Re: Piwko IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.01.06, 17:56
              Ale meczysz sie ponoc w tym swoim marnym zyciu, wiec to chyba tez wymaga
              odwagi i boli. Raz kozie smierc, jeden moment i juz sie nie meczysz.
              • Gość: fi Re: Piwko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.06, 18:30
                Ulka - namiawiasz aby postąpił wbrew prawom Boskim? Grzeszysz, fuj ;)
              • Gość: Piwko Re: Piwko IP: *.wroclaw.mm.pl 09.01.06, 18:39
                Ulko - Kacie! Skróć moje męki! Masz cjanek? (może być pavulon - działanie
                wypróbowane na "skórach")
                • Gość: Ulka Re: Piwko IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.01.06, 20:57
                  Drogie Piwko, ani cyjanek, ani pavulon ( ekstremalne meki-nie polecam), ani
                  zadna inna aborcja niech nam ciebie nie odbiora. Pozdrawiam.
                  • poloeschatolo Re: Piwko 09.01.06, 21:19

> Drogie Piwko, ani cyjanek, ani pavulon ( ekstremalne meki-nie polecam), ani
                    > zadna inna aborcja niech nam ciebie nie odbiora. Pozdrawiam.

Nie zgadzam się z tobą. Pavulon jest very, very good ale w koktajlu z
                    tiopentalem sodu i chlorkiem potasu (tzw. protokół z Minnesoty praktykowany na
                    szczeblu federalnym i stanowym w około 40 stanach USA). Lepszy od komory gazowej
                    w San Quentin (na pochodną cyjanku - cyjanowodór) czy elektrycznej Yellow Mama w
                    Alabamie.

Wracając do głosu Piwka: MAMO MAMO DLACZEGO NIE WYSKROBAŁAŚ MNIE podzielam jego
                    lęk przed samounicestwieniem.
                    Lepiej żeby zrobiła to za nas rodzona matka.
                    • Gość: Ulka Re: Piwko IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.01.06, 22:28
                      Jaka to matka jesli zabija wlasne dziecko? Ale sprobuj jej to zaproponowac,
                      moze skorzysta.
                      • tsy Re: Piwko 09.01.06, 23:08

> Jaka to matka jesli zabija wlasne dziecko? Ale sprobuj jej to zaproponowac,
                        > moze skorzysta.

Nie słyszałaś o trupkach w beczkach na kapustę i dzieciach wyrzuconych na śmietnik?
                        • Gość: drinks Re: Piwko IP: *.magma-net.pl 10.01.06, 19:14
                          > Nie słyszałaś o trupkach w beczkach na kapustę i dzieciach wyrzuconych na
                          śmietnik?

Nie słyszała, bo w TV Trwam nie pokazywali :-))))
                          A wrednej TVN Ulka nie ogląda :-))))
                          • Gość: Ulka Re: Co za obluda.... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.01.06, 20:03
                            Ulka owszem slyszala o tych potwornosciach. Wyrzucanie dzieci na smietnik nie
                            jest niczym nowym. Nie trzeba do tego ani TV Trwam ( pierwszy raz slysze o
                            takiej telewizji)ani TVN. To z ta kapusta to chyba mialo miejsce juz kilka lat
                            temu...Jestem przeciwna zabijaniu ludzi na kazdym etapie zycia od poczecia do
                            starosci. A wy jak widac macie spore wyjatki, bo walczycie o prawo do zabijania
                            tych najslabszych czyli nienarodzonych. Skad wiecie swoja droga ze dzieci te
                            narodzily sie naturalnie??? Moze rodzicie dokonali aborcji pod koniec ciazy i
                            nastepnie wrzucili je do beczek? A w takim razie to powinno byc dla was OK.
                            • Gość: drinks Re: Co za agresja....... IP: *.magma-net.pl 10.01.06, 20:14
                              Ulko,

buźki w poście miały nadać mu charakter żartobliwy, nie złość się bo zlość
                              piękności szkodzi.

>walczycie o prawo do zabijania...

o, to walczymy o to samo? Bo dla mnie twardogłowi jak ty będą powodem większej
                              liczby zamordowanych dzieci i matek, choćby poprzez "zabiegi" w brudnych norach
                              dokonywanych przez "podziemie" ginekologów, i poprzez parę innych rzeczy, o
                              których już wcześniej pisałem.

Jeśli o coś waczymy to o prawo wyboru, o nie sprowadzanie sprawy do obłudnego
                              hasła "obrony za wszelką cenę życia poczętego".
                              • Gość: Ulka Re: Co za agresja....... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.01.06, 21:09
                                Drinks, twoje buzki nie byly skierowane do mnie, chociaz pisales o mnie, wiec
                                nie dziw sie ze twoj zart mnie nie rozsmieszyl. To mowisz ze dopiero po moich
                                postach ruszy podziemie aborcyjne w Polsce ? Dzieciom ktore sie zabija to chyba
                                nic juz nie moze zaszkodzic, nawet mniej higieniczne warunki w ktorych zgina.
                                Obrona zycia poczetego nie zlikwiduje problemu aborcji do zera, ale jesli
                                zmniejszy skale zjawiska to juz duzy sukces.
                                • robak_wroc Re: Co za agresja....... 10.01.06, 21:27
                                  zwiekszajac tym samym smiertelnosc zgwalconych kobiet, ktore poszly usunac ciaze
                                  do rzeznika, zamiast dobrego ginekologa
                                • maqoofka Re: Co za agresja....... 17.01.06, 09:47
                                  Ale te niehigieniczne warunki moga zabić kobietę i pozbawić jej inne dzieci
                                  matki, nieprawdaż?
                              • robak_wroc Re: Co za agresja....... 10.01.06, 21:22
                                Gość portalu: drinks napisał(a):

> Jeśli o coś waczymy to o prawo wyboru, o nie sprowadzanie sprawy do obłudnego
                                > hasła "obrony za wszelką cenę życia poczętego".

Dokladnie jak mowisz drinks! Ale Ulka wie lepiej co dobre i kazdy ma tak robic
                                jak ona. Ciekawe jak by sie zachowala gdyby jakis amerykaniec ze slamsow by ja
                                tam zgwalcil, albo masowo przelecial ja caly gang. Czy urodzilaby dziecko czy
                                jednak by sie poddala i inaczej zakonczyla by sie ta sprawa.
                                • Gość: Ulka Re: Co za agresja.......Robak wstydz sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.01.06, 17:31
                                  Robak jestes zwyczajnym dupkiem , nic wiecej. Lecz swoje kompleksy zwiazane i
                                  z Kosciolem i z USA. Nasluchales sie najwyrazniej bzdur w tych swoich
                                  telewizjach zakonczonych na "N". Ps. Ja nie mieszkam w USA.
                                  • robak_wroc Re: Co za agresja.......Robak wstydz sie 11.01.06, 18:06

> Robak jestes zwyczajnym dupkiem

i kto to mowi, buahahaha.

> Ps. Ja nie mieszkam w USA.

dobra.. nie sprawdzilem i z kanada pomylilem.
                            • robak_wroc Re: Co za obluda.... 10.01.06, 21:20

> Skad wiecie swoja droga ze dzieci te
                              > narodzily sie naturalnie??? Moze rodzicie dokonali aborcji pod koniec ciazy i
                              > nastepnie wrzucili je do beczek? A w takim razie to powinno byc dla was OK.

Ze co? Chyba cos bierzesz i Ci szkodzi.
                              • Gość: Ulka Robak pisze sie "sluzba" a nie "sluszba" zdrowia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.01.06, 17:34
                                • robak_wroc Re: Robak pisze sie "sluzba" a nie "sluszba" zdro 11.01.06, 18:07
                                  argumenty sie skonczyly to czepiasz sie moich literowek/ortografii teraz?
                                  przestan pani wszechwiedzaca najlepiej.
                            • Gość: Piwko Re: Co za obluda.... Do Ulki. IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.06, 21:26
                              Problem leży w tym, że prawne zakazy aborcji wcale nie zapobiegają zabijaniu
                              nienarodzonych tylko powodują różne inne tragedie (i uspokajają sumienia
                              prawodawców). Stary cytat:

www.federa.org.pl/publikacje/podrecznik/pieklo_kobiet/
                          • robak_wroc Re: Piwko 10.01.06, 21:18

> Nie słyszała, bo w TV Trwam nie pokazywali :-))))
                            > A wrednej TVN Ulka nie ogląda :-))))

Pewnie jej nie oglada bo sie konczy na "N" tak jak szata"N" :D
                            • Gość: Ulka Re: Piwko IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.01.06, 17:33
                              Bredzisz Robak, oj bredzisz....
                              • robak_wroc Re: Piwko 11.01.06, 18:09
                                bo smiac mi sie chce z takich oblugnych jak Ty. mowisz, ze narzucam swoje
                                zdanie, ale nie widzisz tego, ze zabranie prawa wyboru kobiecie zgwalconej jest
                                narzucaniem swojego wyboru.
                        • Gość: Jola Re: Piwko IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.01.06, 11:20
                          No właśnie. Fakt zamordowania dzieci w beczkach wszystkich poruszył, ale
                          dlaczego nie porusza fakt mordowania dzieci jeszcze nienarodzonych.
                          Nie jestem żadną fascynatką kościoła , a zwłaszcza "beretów", ale w sprawach
                          aborcji mam określane zdanie. Nie wiem dlaczego jeżeli tylko ktoś jest przeciw
                          aborcji od razu przypina mu się łatkę "beretową". Jestem matką i nie rozumiem
                          jak matka może podjąć decyzję o zabiciu dziecka. Czy naprawdę nie może sobie
                          wyobrazić, że ktoś w niej żyje i rozwija się z tą różnicą, że musi parę
                          miesięcy przebywać w brzuchu?
                          • andrzej.sawa Re: Piwko 11.01.06, 11:35
                            Jola,problem w tym,że większość robi sobie jaja z pisania na forum,to jakieś
                            wprawki kabaretowe,albo bełkot chorego umysłu
                          • robak_wroc Re: Piwko 11.01.06, 16:27
                            Gość portalu: Jola napisał(a):

> No właśnie. Fakt zamordowania dzieci w beczkach wszystkich poruszył, ale
                            > dlaczego nie porusza fakt mordowania dzieci jeszcze nienarodzonych.
                            > Nie jestem żadną fascynatką kościoła , a zwłaszcza "beretów", ale w sprawach
                            > aborcji mam określane zdanie. Nie wiem dlaczego jeżeli tylko ktoś jest przeciw
                            > aborcji od razu przypina mu się łatkę "beretową". Jestem matką i nie rozumiem
                            > jak matka może podjąć decyzję o zabiciu dziecka. Czy naprawdę nie może sobie
                            > wyobrazić, że ktoś w niej żyje i rozwija się z tą różnicą, że musi parę
                            > miesięcy przebywać w brzuchu?

nie mowimy o oaborcji jako o srodku antykoncepcyjnym, a o PRAWIE do aborcji
                            przyslucgujacej zgwalconej kobiecie, ktora wbrew swojej woli ma byc matka.
                          • maqoofka Re: Piwko 17.01.06, 09:52
                            Czyim kosztem się rozwija?
                            Moim. Mojego ciała, zdrowia, może życia.
                            Też jestem matką.
                            Ale wiem, jakie skutki nieśc może niechciana ciąża i gwałt
          • robak_wroc Re: Piwko 09.01.06, 19:50

> Zawsze mozesz sie sam odstrzelic.Nikogo innego nie zabijesz, tylko siebie.

no tak.. i yszla swietlojebliwosc. to 'nie zabijaj' nie dotyczy w momencie gdy
            zabijasz siebie?
            • Gość: Ulka Re: Piwko IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.01.06, 21:16
              Robak jakis ty tepoglowy. Piwko zartowal i ja rowniez.
              • robak_wroc Re: Piwko 10.01.06, 00:28
                ... a teraz sie zaslaniasz zartem? moze cala Twoja rozmowa to zart?
                nie zycze sobie rowniez zebys mnie nazywala tepoglowym.
    • Gość: 666 Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:05
      jestem w stanie podpisać się pod ustawą o legalizacji aborcji tylko w przypadku,
      gdy będzie ona dotyczyć rydzyka i pierdoIonych beretów. oni nagrabili sobie już
      dostatecznie dużo, by z czystym sumieniem zostać utylizowanym.
    • Gość: coco jumbo gumki TAK - aborcja NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:16
      o ile w sprawie dofinansowania do gumek czy tabletek - jestem jak najbardziej za
      tak do zabijania plodu juz nie (nawet po gwalcie)... a czemu pisac mi ie nie
      chce :)

w gwoli scislosci na PiS czy LPR'o pohodne nie glosowaem
      • Gość: xXx Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.magma-net.pl 09.01.06, 21:23
        Idąc tropem niektórych świętojebliwych dyskutantów seks oralny to aborcja,
        analny również, bo ile potencjalnych istnień ludzkich zostało zabitych w wyniku
        takiej formy współżycia. Prawdziwy katolik kocha się po bożemu i zawsze do
        końca - stosunek przerywany jest zabroniony.
        Uważam, że aborcja nie powinna być traktowana jako środek antykoncepcyjny, ALE
        jeśli kobieta została zgwałcona albo ciąża zagraża jej życiu lub w wyniku
        analizy badań wychodzi, że może począć piękne "warzywo" to MUSI mieć możliwość
        usunięcia ciąży, jeśli zdecyduje się urodzić jej wola.
        Obłuda polityków jest porażająca - już wyobrażam sobie jak Piękny Roman
        pozwoliłby urodzić dziecko swojej zgwałconej żonie.

Zaostrzenie ustawy jest na rękę:
        1. Kościołowi - więcej duszyczek do ochrzczenia, komunii, zaślubin, pogrzebów,
        etc. - jednym słowem następuje ruch w interesie,
        2. Lekarzy - wzrosną stawki za zabiegi usunięcia ciąży.

Kończąc bogaty zawsze sobie poradzi "z wypadkiem przy pracy", biedny niestety
        nie. Urodzi dziecko, któremu nie będzie w stanie zapewnić normalnej
        przyszłości, ewentualnie odda do przytułku, tam zostanie ukszatałtowane albo
        na "moherowo" albo zdobędzie zawód przydatny dla "ludzi z miasta". I tym
        sposobem państwo polskie będzie ponosić wydatki utrzymania takich niechcianych
        dzieci - począwszy od becikowego (które skusi alkoholików do podjęcia czynności
        dziecioróbczych), następnie utrzymania przytułków, później więzień itp.
        A po d.ie dostaną normalni ludzie, którzy będą musieli to wszystko utrzymać.
        • Gość: Piwko Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.wroclaw.mm.pl 09.01.06, 21:55
          Gość portalu: xXx napisał(a):
          >
          > Zaostrzenie ustawy jest na rękę:
          > 1. Kościołowi - więcej duszyczek do ochrzczenia, komunii, zaślubin, pogrzebów,
          > etc. - jednym słowem następuje ruch w interesie,

To stały argument Urabana i wydaje mi się nieprawdziwy - motywacje ideologiczne
          są o wiele silniejsze niż materialne, a religia katolicka twierdzi, że życie
          jest święte.
          • Gość: xXx Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.magma-net.pl 09.01.06, 22:08
            Kasa Misiu to się liczy nic wiecęj. Ksiądz na piękne oczy nie da Ci ślubu, nie
            ochrzci, nie pochowa zmarłego. Dla niego liczy się błyszcząca bryka w garażu,
            ciepła plebania i .. i jeszcze kilka innych rzeczy związanych z cielesnością a
            nie sferą duchową. Oni potrzebują tłumu niewykształconych ludzi, bo tumanami
            najłatwiej jest rządzić. Tacy nie podniosą nigdy głowy, zawsze przyniosą
            ostatni grosz na tacy dla swojego "łojca" zamiast kupić coś dla swojej gromatki
            naturalnie poczętych dzieci.
            • Gość: 666 Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 22:12
              gdyby chodziło o wiarę, śluby, pogrzeby i chrzty udzielane byłyby za darmo lub
              za opłatą symboliczną. tymczasem wszystko kalkulowane jest według cennika. jak w
              sklepie. i tu niby nie chodzi o pieniądze?
              • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE 10.01.06, 00:34
                oczywiscie ze w wiekszosci chodzi o kase. wlasnie w tym problem, bo zaslaniaja
                sie katolicyzmem, dekalogiem, a cenniczek pisany jak trzeba wg wlasnego
                widzimisia. niby dlaczego ma sie placic za chrzest, slub, itp. ceremonie? w imie
                czego jest ustalana kwota?
                • andrzej.sawa Re: gumki TAK - aborcja NIE 10.01.06, 01:02
                  Czy rozmaite 666 i nne pierdoły to tylko idioci,czy zwykli kabareciarze,bo tyle
                  chamstwa i głupoty,to chyba rekord
                  • Gość: 666 Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 12:12
                    idiotą nie jestem, kabareciażem - to już bardziej. jednak tym razem piszę
                    poważnie. a chamskie to jest tutaj conajwyżej kupczenie świętościami i
                    inkasowanie sum wolnych od podatku za czynności, które wogóle płatne być nie
                    powinny.
                    • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE 10.01.06, 17:24
                      bo one platne nie sa, ale co laska 500pln ;]
                • Gość: Piwko Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.wroclaw.mm.pl 10.01.06, 05:27
                  robak_wroc napisał:

> oczywiscie ze w wiekszosci chodzi o kase. wlasnie w tym problem, bo zaslaniaja
                  > sie katolicyzmem, dekalogiem, a cenniczek pisany jak trzeba wg wlasnego
                  > widzimisia. niby dlaczego ma sie placic za chrzest, slub, itp. ceremonie? w imi
                  > e
                  > czego jest ustalana kwota?
                  >
                  >
                  Kurczę. Straszne trywiały Robaku wypisujesz. Ja jako buddysta nie mam z
                  kościołem katulickim żadnych problemów, a Ty jako katolik (wnioskuję z Twojej
                  potrzeby chrztu, śluby itp) powinieneś swoją religię głęboko przemyśleć.
                  • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE 10.01.06, 12:06
                    ja jestem tym co szuka. wychowany w wierze katolickiej, ale przy tym co widze to
                    nie wiem czy nie lepiej wierzyc w luka skywalkera.
                  • Gość: drinks Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.magma-net.pl 10.01.06, 19:19
                    Piwko, a nie sądzisz, że to religia jest dla niego, a nie on dla religii?
                    Kiedyś było takie fajne hasło "Vox populi vox Dei" - to hasło pasuje do
                    poglądów Robaka, zaś nie bardzo do tego, co robią niektórzy z księży.......
                    • Gość: Piwko Do Drinksa IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.06, 21:11

> Piwko, a nie sądzisz, że to religia jest dla niego, a nie on dla religii?
                      > Kiedyś było takie fajne hasło "Vox populi vox Dei" - to hasło pasuje do
                      > poglądów Robaka, zaś nie bardzo do tego, co robią niektórzy z księży.......

Ja się znam tylko na swojej religii (ostatnie słowa Buddy: "Bądźcie lampami sami
                      dla siebie. Szukajcie światła we własnym wnętrzu"). Dawno temu próbowałem zostać
                      katolikiem, ale nic z tego nie rozumiałem i mi nie wyszło (to chyba brak Łaski
                      Uświęcającej czy coś podobnego). Co do tej kasy to taka mała ironijka: "Oddajcie
                      co probodzcze Proboszczowi, a Bogu co boskie".
            • Gość: Piwko Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.wroclaw.mm.pl 09.01.06, 23:16
              Gość portalu: xXx napisał(a):

> Kasa Misiu to się liczy nic wiecęj. Ksiądz na piękne oczy nie da Ci ślubu, nie
              > ochrzci, nie pochowa zmarłego. Dla niego liczy się błyszcząca bryka w garażu,
              > ciepła plebania i .. i jeszcze kilka innych rzeczy związanych z cielesnością a
              > nie sferą duchową. Oni potrzebują tłumu niewykształconych ludzi, bo tumanami
              > najłatwiej jest rządzić. Tacy nie podniosą nigdy głowy, zawsze przyniosą
              > ostatni grosz na tacy dla swojego "łojca" zamiast kupić coś dla swojej gromatki
              >
              > naturalnie poczętych dzieci.

Ty do mnie Misiu to ja do Ciebie Świerszczyku.
              Księża są bardzo różni. W każdej grupie społecznej zdarzają się różni ludzie. Z
              doświadczenia wiem, że są księża bardzo religijni i kasa jest dla nich prochem
              (być może pyłem). A Urbanowi życzę by zdechł jak najprędzej - strasznie
              trywializuje myślenie Polaków.
          • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE 10.01.06, 00:31
            Gość portalu: Piwko napisał(a):

> są o wiele silniejsze niż materialne, a religia katolicka twierdzi, że życie
            > jest święte.

co Ty nie powiesz... a jak ksiedzu nie posypiesz, to chrztu nie bedzie... oj..
            • Gość: Ulka Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.01.06, 20:16
              Zycie jest swiete , niezaleznie od wyznania. Co tak przyczepiliscie sie
              Kosciola Katolickiego ? Nie zabijaj jest zasada nie tylko wsrod chrzescijan.
              Dotyczy ona rowniez ateistow czy ludzi innych wyznan...
              • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE 10.01.06, 21:33

> Zycie jest swiete , niezaleznie od wyznania. Co tak przyczepiliscie sie
                > Kosciola Katolickiego ? Nie zabijaj jest zasada nie tylko wsrod chrzescijan.
                > Dotyczy ona rowniez ateistow czy ludzi innych wyznan...

jak to czemu sie czepilismy KK. bo to w nim najwiecej "madrosci" na ten temat
                jest. jakos nie widze zeby krysznowcy, buddysci, etc startowali i zajmowali sie
                takimi sprawami. jesli zaslaniasz sie wiara - jakakolwiek by nie byla, to co sie
                martwisz - skoro 7dme mowi 'nie zabijaj' to osoba ktora mianuje sie katolikiem,
                lub tez jej wiara nie dopuszcza do tego, po prostu nie dokona aborcji. dlaczego
                wiec tak glosno grzmisz, ze ma byc ona zakazana w przypadku kobiety zgwalconej?
                caly czas mowimy o WOLNYM WYBORZE KOBIETY ZGWALCONEJ, a nie koniecznosci
                dokonania aborcji po gwalcie. nie rozrozniasz tego?
                • Gość: 666 Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:28
                  oczywiste kto najlepiej wie o robieniu niechcianych dzieci - żyjący w celibacie
                  księża i zakonnice. ludzie z własnego wyboru rezygnujący z posiadania dzieci
                  najgłośniej trąbią o problemach związanych z tymi dzieckami. absurd.
                  • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE 11.01.06, 16:29
                    Gość portalu: 666 napisał(a):

> oczywiste kto najlepiej wie o robieniu niechcianych dzieci - żyjący w celibacie
                    > księża i zakonnice. ludzie z własnego wyboru rezygnujący z posiadania dzieci
                    > najgłośniej trąbią o problemach związanych z tymi dzieckami. absurd.

dokladnie tak. a poradnie rodzinne prowadzone przez kler? kazania dotyczace
                    wychowania dzieci? naciski na politykow co i jak maja ludzie robic w kwesti
                    dzieci? to jakas pomylka. ich doswiadczenie w temacie opiera sie na teorii a nie
                    praktyce. czasem to nawet watpie w ich teoretyczna wiedze, bo wyglada na wyssana
                    z palca.
              • Gość: 50-tka a podatki? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.01.06, 19:57
                Ulko, Robaku - a czy ktoś z Was orientuje się, czy w nowych prorodzinnych
                rozwiązaniach podatkowych ujeto życie poczęte? Konkretnie, słyszałam, że dochód
                będzie rozliczać sie na ilość osób w rodzinie wraz z dziećmi - czy z tymi,
                które sa "życiem poczetym" również? I czy one tak, jak maż/żona, nmuszą być z
                podatnikiem/podatniczką przez cały rok?
                • robak_wroc Re: a podatki? 11.01.06, 23:05
                  50-tko: nie mam bladego pojecia jak to z ymi podatkami jest. napewno jest jednak
                  tak, ze do momentu gdy dziecko jest nienarodzone to nie jest liczone jako dziecko.
              • Gość: Piwko Co to znaczy Ulko? IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.06, 21:29

> Kosciola Katolickiego ? Nie zabijaj jest zasada nie tylko wsrod chrzescijan.

Co to znaczy święte? Życie jest pasmem bezsensownego cierpienia. Gdzie ty w nim
                widzisz świętość?
              • Gość: xXx Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.magma-net.pl 11.01.06, 22:17
                > Kosciola Katolickiego ?

Ciekawe stwierdzenie, ale nieprawdziwe, bo:
                1. Przecież na przestrzeni wieków toczono szereg wojen religijnych i w imię
                krzewienia wiary życie tracili już Ci narodzeni, których próbowano nawracać na
                jedynie słuszne wyznanie. Dlaczego w większości państw władcy liczyli się z
                hierarchią kościelną?? Bo religia jest opium dla mas i pozwala trzymać ludzi w
                ryzach posłuszeństwa.

2. Jest takie państwo nazywa się USA, w którym jest wielu bardzo głęboko
                wierzących katolickich gubernatorów, modlących się każdego dnia, czytających
                biblię. Ci ludzie nie korzystają z prawa łaski wobec skazanych na karę śmierci
                przestępców, czyli w gruncie rzeczy pozbawiają innych życia. Wytłumacz mi Ulko
                proszę dlaczego można zabić przestępcę a nie można dokonać aborcji?? Przecież
                wobec Boga jedno i drugie życie ma taką samą wartość i jego pozbawienie w obu
                przypadkach jest grzechem.

> Nie zabijaj jest zasada nie tylko wsrod chrzescijan.

A jak się to ma do zamachów terrorystycznych, które zostały dokonane przez
                wyznawców Allaha?? Przecież Ci bardzo wierzący wyznawcy islamu pozbawili
                tysiące ludzi życia z Koranem w ręku i modlitwą na ustach, więc nie gadaj
                bzdur, że w innych religiach życie jest święte.
                • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE 11.01.06, 23:08
                  o tym zapewne zapomniala i orgumenty ma juz na wyczerpaniu, bo zaczela sie
                  czepiac mojej pisowni.
                  • Gość: Piwko Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.06, 23:49
                    Przyznam się szczerze, że jestem ojcem dziecka wyskrobanego. Żałuję i nie. W
                    swoim życiu zabiłem też kilkanaście karpii, białego królika i jedną kozę. Ochotę
                    do zabijania miałem większą, ale (może na szczęście) nie zdarzyło mi się. Mięso
                    żrę bez specjalnych wyrzutów sumienia.
                    • poloeschatolo Re: gumki NIE - aborcja TAK 14.01.06, 14:55
                      Gość portalu: Piwko napisał(a):

> Przyznam się szczerze, że jestem ojcem dziecka wyskrobanego. Żałuję i nie. W
                      > swoim życiu zabiłem też kilkanaście karpii, białego królika i jedną kozę.
                      > Ochotę do zabijania miałem większą, ale (może na szczęście) nie zdarzyło mi
                      > się. Mięso żrę bez specjalnych wyrzutów sumienia.

A ja jestem źle wyskrobanym płodem.
                      tak mi źle. tak niedobrze. mamo mamo dlaczego nie wyskrobałaś mnie? dlaczego
                      ojciec na supeł nie zawiązał se?
                  • Gość: Ulka Re: gumki TAK - aborcja NIE Robak IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.01.06, 02:03
                    Robak nie badz hipokryta.Twoje argumenty wyczerpaly sie zupelnie skoro zaczales
                    nasylac na mnie czarne gangi gwalcicieli z USA( dlaczego akurat stamtad?), oraz
                    zaczales pisac jakies herezje o dragach. Twojej pisowni nikt sie nie bedzie juz
                    czepiac w swietle tych dragow.
                    • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE Robak 12.01.06, 02:56

> Robak nie badz hipokryta.Twoje argumenty wyczerpaly sie zupelnie skoro zaczales
                      >
                      > nasylac na mnie czarne gangi gwalcicieli z USA( dlaczego akurat stamtad?), oraz
                      >
                      > zaczales pisac jakies herezje o dragach. Twojej pisowni nikt sie nie bedzie juz
                      >
                      > czepiac w swietle tych dragow.

nie sprawdzilem dokladnie ze w kanadzie siedzisz i dlatego napisalem usa - po
                      prostu przez pomylke. a dlaczego w tym dragi? bo niektorzy gwalciciele sa
                      narkomanami na przyklad. chcialem zebys wyobrazila sobie cos okropnego, a nie
                      wyobrazala sobie ze gwalcicielem jest romeo. wszystko chcesz poprzekrecac, zeby
                      po Twojemu wyszlo ze masz 100% racji. nikt nie ma 100% racji, dlatego nalezy dac
                      zgwalconym kobietom wolny wybor. zauwaz moze w koncu, ze ja mowie bez przerwy o
                      wolnym wyborze, a Ty o jednej z mozliwosci wyboru. Ty dajesz jedna mozliwosc. ja
                      daje dwie.
                    • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE Robak 12.01.06, 22:56
                      mam jeszcze jedna teze dlaczego nie zdziwilas, ze pojawil sie temat gangu. moze
                      po prostu jestes tak brzydka, ze chcialabys zeby zgwalcil Cie jakis romeo.
                      • Gość: Piwko Re: gumki TAK - aborcja NIE Robak IP: *.wroclaw.mm.pl 12.01.06, 23:03
                        robak_wroc napisał:

> mam jeszcze jedna teze dlaczego nie zdziwilas, ze pojawil sie temat gangu. moze
                        > po prostu jestes tak brzydka, ze chcialabys zeby zgwalcil Cie jakis romeo.
                        >
                        >
                        Mam jedną uwagę Robaczku:
                        tego typu argumenty (argumenty ad personam) nigdy nie prowadzą dyskusji w dobrym
                        kierunku, a na forach i listach dyskusyjnych powodują tzw. "wojnę płomieni" -
                        dyskutanci wymieniają się inwektywami, temat się gubi...
                        • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE Robak 12.01.06, 23:34
                          nie pisze tutaj bezposrednio, ze jest brzydka, ka, cha itp, tylko wyciagam
                          wnioski z tego co mowi, bo zdziwila sie jak podalem przyklad gangu. moze wiec
                          jest kobieta spragniona i jej to nie przeszkadza, ze ktos gwalci, bo ona chetnie
                          urodzi takie dziecko bo nikt inny jej nie da. rozne przypadki sie przytrafiaja.
                          staram sie tylko ulke zrozumiec. nie chce jej obrazic.

ps. to ona jechala mi juz od debili czy jakos tak.
                          • napoj.chmielowy Re: gumki TAK - aborcja NIE Robak 13.01.06, 00:02
                            robak_wroc napisał:

>
                            > ps. to ona jechala mi juz od debili czy jakos tak.
                            >
                            >

Rozumię Cię, ale duskusja straciła swoje tempo po wymianie inwektyw - zawsze tak
                            się dzieje. Sorki za mentorski ton, ale aborcja jest problemem, o którym należy
                            dyskutować.
                          • Gość: Ulka ROBAK ZBLAZNILES SIE ZUPELNIE I OSTATECZNIE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.01.06, 18:37
                            Robak zblazniles sie zupelnie i ostatecznie. Najpierw w swojej zajadlej
                            nienawisci naslales na mnie ganki, czarnych gwalcicieli, najwyrazniej zyczac mi
                            zle, aby nastepnie posunac sie jeszcze dalej, twierdzac ze bylabym szczesliwa z
                            tego powodu, bo bylaby to dla mnie jedyna szansa na seks i macierzynstwo . Jak
                            podly musisz byc w zyciu osobistym , to pewnie wiedza tylko ci ktorzy maja to
                            nieszczescie cie znac.Jesli tak to wyobraz sobie ze i inne kobiety bylyby
                            rowniez szczesliwe i zamknij sie juz Ps. nigdy nie slyszales o bankach spermy
                            albo o platnej prostytucji????? Ale nie martw sie i tym bo mam i meza i dzieci.
                            • robak_wroc Re: ROBAK ZBLAZNILES SIE ZUPELNIE I OSTATECZNIE 14.01.06, 23:31

> Robak zblazniles sie zupelnie i ostatecznie. Najpierw w swojej zajadlej
                              > nienawisci naslales na mnie ganki, czarnych gwalcicieli, najwyrazniej
                              > zyczac mi zle, aby nastepnie posunac sie jeszcze dalej,
                              > twierdzac ze bylabym szczesliwa z tego powodu, bo bylaby to dla mnie
                              > jedyna szansa na seks i macierzynstwo .

zajadlej nienawisci? czy ja powiedzialem, ze Cie nienawidze? staram sie
                              uzmyslowic Ci, ze gwalcicielem nie jest romeo i ze nie kazda kobieta bedzie
                              chciala urodzic dziecko takiego zwyrodnialca. do Ciebie to nie dociera, wiec
                              staram sie znalesc rozwiazanie dlaczego tak jest.

> Jak podly musisz byc w zyciu osobistym , to pewnie wiedza tylko ci ktorzy
                              > maja to nieszczescie cie znac.Jesli tak to wyobraz sobie ze i inne
                              > kobiety bylyby rowniez szczesliwe i zamknij sie juz

No tak, argumenty Twoje sie skonczyly, to teraz mam sie zamknac? NIE droga pani.
                              Dalej bede smialo wyrazal swoje zdanie na ten temat! Jesli ja jestem podly chcac
                              zeby kobieta miala wybor czy urodzi dziecko jakiegos zwyrodnialca, to prosze
                              powiedz mi jak powinienem Ciebie odbierac/nazywa, skoro chcesz skazac zgwalcona
                              kobiete na urodzenie dziecka po gwalcie. Wyobraz sobie, ze moje kolezanki z
                              ktorymi rozmawialem na ten temat nie maja o Tobie najlepszego zdania i padaly
                              juz rozne slowa jak powinienem to okreslac. Jedna z nich powiedziala, ze by
                              urodzila, bo tak by chciala, ale cala reszta powiedziala, ze nie zastanawiala
                              sie nad tym nigdy, ale chcialaby miec wybor TAK lub NIE, a nie nakaz na TAK.

> Ps. nigdy nie slyszales o bankach spermy albo o platnej prostytucji?????
                              > Ale nie martw sie i tym bo mam i meza i dzieci.

A co maja do tego teraz banki spermy i prostytucja? Krecisz sie na okolo byle
                              tylko nie podejmowac juz tematu wyboru kobiety po gwalcie.
                              • Gość: Ulka Re: ROBAK ZBLAZNILES SIE ZUPELNIE I OSTATECZNIE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.01.06, 22:25
                                Jestes za brzydki aby cie zgwalcic Robak? (staram sie ciebie zrozumiec idac
                                twoim tokiem rozumowania).Moi koledzy z ktorymi rozmawialam na twoj temat
                                mowili o tobie ze musisz byc chyba ....inaczej nie moglbys byc taki....Swoje
                                zdanie na temat aborcji nie zmienilam i nie zmienie, podobnie jak ty, wiec o co
                                chodzi Robak? ps. wspolczuje ludziom ktorzy musza z toba pracowac.
                                • robak_wroc Re: ROBAK ZBLAZNILES SIE ZUPELNIE I OSTATECZNIE 15.01.06, 23:29
                                  jak ladnie umiesz przepisywac :)

ps. a wspolczuj sobie, oni zle nie maja ;)
                • Gość: Ulka Re: gumki TAK - aborcja NIE xxx IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.01.06, 01:53
                  Ludzie gineli w roznych wojnach, nie tylko religijnych. Czy to pochwalam, czy
                  jestem za ? Oczywiscie,ze nie. Podobnie jak nie jestem za aborcja. Mysle ze
                  macie problem ze zrozumieniem faktu, ze ja nie bronie Kosciola tylko
                  nienarodzonych dzieci. Co do drugiego punktu to mylisz sie zasadniczo. W
                  swietle wiary katolickiej, bestialski morderca , czy gwalciciel pojdzie do
                  piekla, a nienarodzone dzieci do nieba.Nawiasem mowiac z ostatnich sondazy
                  wsrod polskiego spoleczenstwa wynika ze okolo 60% opowiada sie za kara smierci
                  w wypadku ekstremalnych przestepcow.Nie trzeba wcale przytaczac wiec przykladu
                  USA. Co do wyznawcow islamu to widze, ze nie bardzo orientujesz sie w ich
                  wierze. Ich Bog czyli Allah to nie jest Bog chrzescijan. Jest to Bog karzacy
                  niewiernych smiercia za brak wiary, a nie nawracajacy i milosierny jak Bog
                  chrzescijan.
                  • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE xxx 12.01.06, 03:04

> Ludzie gineli w roznych wojnach, nie tylko religijnych. Czy to pochwalam, czy
                    > jestem za ? Oczywiscie,ze nie. Podobnie jak nie jestem za aborcja. Mysle ze
                    > macie problem ze zrozumieniem faktu, ze ja nie bronie Kosciola tylko
                    > nienarodzonych dzieci.

problem to masz Ty bo zaslaniasz sie wiara, a zapominasz o innych, mowisz ze
                    jestem obludny czym przeczysz sama sobie w swoich postach, dajesz do
                    zrozumienia, ze Twoj wybor jest jedynym i slusznym.

> Co do drugiego punktu to mylisz sie zasadniczo. W
                    > swietle wiary katolickiej, bestialski morderca , czy gwalciciel pojdzie do
                    > piekla, a nienarodzone dzieci do nieba.

tak? a ponoc nieochrzczone dzieci nie sa dziecmi bozymi jak wiec maja isc do
                    nieba? sa poza kregiem wiary. tak mowia ksieza.

> Nawiasem mowiac z ostatnich sondazy
                    > wsrod polskiego spoleczenstwa wynika ze okolo 60% opowiada sie za kara smierci
                    > w wypadku ekstremalnych przestepcow.Nie trzeba wcale przytaczac wiec przykladu
                    > USA.

no wiec widzisz - Twoja obrona kazdego zycia nie jest tutaj do konca taka
                    ugruntowana wsrod innych ludzi, bo jednak chca odbierac zycie, wiec nie wkladaj
                    w to katolicyzmu, tylko popatrz na to jak czlowiek - nie katolik.

> Co do wyznawcow islamu to widze, ze nie bardzo orientujesz sie w ich
                    > wierze. Ich Bog czyli Allah to nie jest Bog chrzescijan. Jest to Bog karzacy
                    > niewiernych smiercia za brak wiary, a nie nawracajacy i milosierny jak Bog
                    > chrzescijan.

no widzisz... wiec mozeAllah bedzie chcial ukarac "niewierna" bo zgwalcona
                    kobiete i ukarze ja i jej dziecko smiercia?

to nie religia ma byc wyznacznikiem prawa, a rozsadek.
                    • Gość: Ulka Re: gumki TAK - aborcja NIE xxx IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.01.06, 04:19
                      Robak rece opadaja przy tobie.Zadna wiara sie nie zaslaniam ani nawet o niej
                      nie wspomnialabym gdybys ty sie tak jej obsesyjnie nie uczepil.Dla mnie temat
                      zabijania nienarodzonych dzieci nie wiaze sie z tym co mowi badz nie mowi
                      Kosciol. To ty walczysz tu jak lew broniac "jedynej i slusznej" tezy ze
                      zabijanie jest OK. Nieochrzczone dzieci ida do nieba. Zweryfikuj swoja wiedze
                      na ten temat. Gdzie to wyczytales, ze bronie zycia notorycznych przestepcow?
                      Notabene w Polsce sie ich nie zabija, tylko zabija sie nienarodzone dzieci,
                      ktore nikogo ani nie zabily, ani nie zgwalcily. I o ich zabijanie tak dzielnie
                      tu walczysz a nie tych gwalcicieli kobiet i mordercow. No i gdzie tutaj ten
                      twoj "rozsadek"?
                      • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE xxx 13.01.06, 04:29

> Robak rece opadaja przy tobie.Zadna wiara sie nie zaslaniam ani nawet o niej
                        > nie wspomnialabym gdybys ty sie tak jej obsesyjnie nie uczepil.

to Ty mowilas o przykazaniach.

> To ty walczysz tu jak lew broniac "jedynej i slusznej" tezy ze
                        > zabijanie jest OK.

nie ulo. ja mowie o wolnym wyborze a decyzja nalezy do zgwalconej kobiety. nie
                        mieszaj faktow. to Ty mowisz o jedynej i slusznej decyzji ow kobiety, bo
                        rozmawiamy caly czas o zgwalconej kobiecie, a Ty obrazasz to tak, zeby wyszlo na
                        to ze chce zabijania. jest to nieprawda biorac pod uwage wszystkie za i przeciw
                        i kiedy zaczyna sie ciaza.

> Nieochrzczone dzieci ida do nieba. Zweryfikuj swoja wiedze
                        > na ten temat.

widac mialem pecha do ksiezy bo tak mnie uczono od mlodych lat.

> Notabene w Polsce sie ich nie zabija, tylko zabija sie nienarodzone dzieci,

narodzone tez i co w zwiazku z tym?

> I o ich zabijanie tak dzielnie tu walczysz a nie tych gwalcicieli kobiet
                        > i mordercow.

masz chyba klopoty z czytaniem ze zrozumieniem. mowimy w tym temacie O WOLNYM
                        WYBORZE ZGWALCONEJ KOBIETY, a Ty mi tu znow wychodzisz z kontrargumentami
                        posrednio tylko zwiazanymi z tematem. gdyby to byl temat o glwalcicielach, to
                        bym chcial zeby byli kastrowani i 25lat pudla. mordercow seyryjnych natomiast
                        bym eliminiowal kara smierci. nie sa godni by zyc wsrod normalnych ludzi.

> No i gdzie tutaj ten twoj "rozsadek"?

caly czas na swoim miejscu.
                        • Gość: Ulka Re: gumki TAK - aborcja NIE xxx IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.01.06, 04:57
                          Piszesz z Wroclawia? Nie spisz jeszcze?
                          • robak_wroc Re: gumki TAK - aborcja NIE xxx 14.01.06, 13:29

> Piszesz z Wroclawia? Nie spisz jeszcze?

tak. z wroclawia. tak sie martwisz o moj sen?
                            • Gość: Martix Re: Aborcji nie i zwolennikom jej stop! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.06, 14:14
                              Robak{na pewno nie ksiądz} cierpi na jakąś obsesję i manię i nie może odejść od
                              komputera.Urządziłby rzeż niewiniątek i pisze bzdury nie myśląc np.że
                              chciałby,żeby jego matka się "skrobnęła" jakby tylko chciała i nieważne,że jego
                              nie było by na tym świecie,tak twierdzi!
                              • robak_wroc Re: Aborcji nie i zwolennikom jej stop! 14.01.06, 15:11

> Robak{na pewno nie ksiądz} cierpi na jakąś obsesję i manię i nie może
                                > odejść od komputera.

a znasz takie trudne slowo jak 'administrator' i drugie 'grafik komputerowy' ?

> Urządziłby rzeż niewiniątek i pisze bzdury nie

Wybacz, ale moge miec inne zdanie niz Twoje. Jesli Ci sie to nie podoba, to
                                przestan pisac w tym temacie. Jestes madry bo sprawa nie dotyczy Ciebie i fajnie
                                jest napisac o 'rzezi niewiniatek' - grasz bohatera? Chore narzucanie innym
                                'jedynej i slusznej racji'. To jest cos w rodzaju losowej kastracji facetow, bo
                                potrzebujemy kogos do 'poznanskich slowikow'. Czy chcesz czy nie, to jedyna i
                                sluszna racja w tym.
                                • Gość: Ulka Re: Aborcji nie i zwolennikom jej stop! POPIERAM IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.01.06, 18:17
                                  To jakis strasznie tkliwy punkt dla ciebie Robak... Przeciez jesli nie jestes
                                  ciezarna, zgwalcona kobieta to ciebie ta sprawa rowniez nie dotyczy.... Cos w
                                  tym musi byc.... no i nie spisz po nocach, hmmmmm......
                                  • robak_wroc Re: Aborcji nie i zwolennikom jej stop! POPIERAM 14.01.06, 23:36

> To jakis strasznie tkliwy punkt dla ciebie Robak... Przeciez jesli nie jestes
                                    > ciezarna, zgwalcona kobieta to ciebie ta sprawa rowniez nie dotyczy.... Cos w
                                    > tym musi byc....

mylisz sie. sprawa ta dotyczy rowniez mnie jako przyszlego meza. czy cos w tym
                                    dziwnego, ze przejmuje sie prawami dotyczacymi kobiety z ktora bede dzielil
                                    zycie? mam byc egoista i zajmowac sie tylko tym co dotyczy mnie? wybacz... moze
                                    to Ty tak robisz, ale ja nie mam zamiaru i mam nadzieje, ze ludzie tacy jak ja
                                    sprzeciwia sie takiemu "postepowi" w polsce. Ty zajmij sie swoim podworkiem
                                    gdzies tam kilka tysiecy km od polskiego podworka.

> no i nie spisz po nocach, hmmmmm......

jednak nie znasz w/w pojec. polecam poradzic sie slownika i przy okazji zobaczyc
                                    "dyzur nocny" na przyklad.
                                    • Gość: Ulka Re: Aborcji nie i zwolennikom jej stop! POPIERAM IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.01.06, 22:18
                                      Polskie podworko jest moim podworkiem , a ty za maly jestes chlopie aby
                                      kogokolwiek odsylac gdziekolwiek. Dyzur nocny to dla ciebie takie trudne slowo
                                      ze musisz szukac jego znaczenia w slownikach? Jestes strasznie prymitywny....
                                      • robak_wroc Re: Aborcji nie i zwolennikom jej stop! POPIERAM 15.01.06, 23:31
                                        to ty sie czepiasz moich godzin kiedy jestem przy komputerze. slownik jest dla
                                        ciebie skoro 2 wczesniejsze wyrazy nie zostaly zrozumiane odpowiednio. co do
                                        prymitywnosci - niechaj oceniaja to ci co mnie znaja na zywo, a nie paniusia
                                        ktora wie najlepiej.
                                        • Gość: Ulka Re: Aborcji nie i zwolennikom jej stop! POPIERAM IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.01.06, 19:50
                                          Mam gdzies twoje godziny przy komputerze, spisz czy tez nie spisz po
                                          nocach.Jakie to magiczne wyrazy wymagaja slownika i pracy w nocy ???
                                          Administrator i grafik ????Nie badz zalosny.
        • Gość: Raf Re: gumki TAK - aborcja NIE IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 21.01.06, 02:34
          Zaostrzenie ustawy jest na rękę feministek. Spowoduje ono dramatyczne sytuacje,
          gdy chore kobiety będą umierały po porodach, co wesprze feministyczną propagandę
          proaborcyjną. Obecna ustawa jest w miarę dobrym konsensusem. Jedyne, do czego
          można się tutaj doczepić, to brak odpowiedniej egzekucji. Potrzebne jest
          zintensyfikowanie działań policji (w tym np. prowokacji) w celu wyłapywania
          ludobójców-ginekologów.
    • Gość: Piwko Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.wroclaw.mm.pl 13.01.06, 20:23
      Chciałbym was pokierować do innej dyskusji na ten temat. Odbywa się tuż za rogiem.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35645&w=33683598
    • Gość: mumio Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.kom / *.os1.kn.pl 15.01.06, 20:08
      a kto ci zabrania myslec podczas płodzenia dzieci.
      • robak_wroc Re: referendum w sprawie aborcji 15.01.06, 23:33
        Gość portalu: mumio napisał(a):

> a kto ci zabrania myslec podczas płodzenia dzieci.

widze ze masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. nie zauwazyles, ze rozchodzi
        sie o MOZLIWOSC aborcji dla ZGWALCONEJ kobiety? myslisz, ze taka kobieta podczas
        gwalcenia poprosi o uzycie prezerwatywy i gwalciciel grzecznie sie dostosuje?
        buhahaha.
        • Gość: Ulka Referendum dla zabijanych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.01.06, 19:43
          Powinienes smiac sie najbardziej ze swojej glupoty. Kazda kobieta ktora bedzie
          chciala bezkarnie zabic swoje dziecko moze w takim razie powiedziec ze zostala
          zgwalcona, przez kolege, przyjaciela, meza.... A czemu winne jest to biedne
          dziecko, ze tak bardzo chcesz jego smierci?
    • Gość: osiemnastolatka Re: referendum w sprawie aborcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:36
      a może ktoś zrobi referendum nad tym czy można zabić niewinnego, bezbronnego
      człowieka? Pewnie by się odezwali Ci co mówią tak i Ci co mówią nie. Tylko że
      Ci co powiedzą tak nigdy nie nazwali by się mordercami.. a szkoda, bo według
      mnie wszystko powinno nazywać się po imieniu. a w końcu każde dziecko jest
      niewinne i ma prawo do życia, niezależnie od tego jakich ma rodziców. Tylko
      niestety, niektórzy dorośli, pewni przyszłości dziecka ( chociaz nie wiem skąd
      sie bierze ta ich pewnośc), zamiast pozwolić mu żyć postanawiają JE ZABIĆ ( A
      argumentem jest dobro dziecka ... no właśnie czy oby na pewno dobro dziecka,
      czy też zwykły egoizm dorosłego ?? )Choć bardzo współczuję zgwałconym kobietom,
      uważam że ich gwałcicieli powinna spotkać sroga kara, to jednak MÓWIĘ NIE
      ZABIJANIU NIENARODZONYCH, BEZBRONYCH DZIECI KTÓRE MAJĄ PRAWO DO ŻYCIA. I NIE SĄ
      NICZEMU WINNE!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka