Dodaj do ulubionych

MPK kupiło nowe autobusy

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.06, 19:34
Mówione było o 23 autobusach.
Obserwuj wątek
    • svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 19:56
      Gość portalu: Martix napisał(a):
      > Mówione było o 23 autobusach.

23 solówki w ciągu dwóch lat
      • Gość: raxer Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.06, 20:35
        a te 2 pozostałe to będą teraz czy znowu pod koniec roku? Ile na Obornickiej, a
        ile na Grabiszyńskiej?
        • bystrzak2000 Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 20:55
          Gość portalu: raxer napisał(a):

> a te 2 pozostałe to będą teraz czy znowu pod koniec roku?

Stoją już gotowe na Mydlanej:-)
        • svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 21:03
          Gość portalu: raxer napisał(a):
          > a te 2 pozostałe to będą teraz czy znowu pod koniec roku? Ile na Obornickiej,

Jak bystrzak2000 napisał już stoją na fabryce. Pod koniec roku powinna być
          reszta tegorocznych zakupów, czyli ostatnie 9 zakontraktowanych przegubów.

> ile na Grabiszyńskiej?

_Podobno_ oba na Grabiszyńską.
          • bystrzak2000 Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 22:01
            svarte_sjel napisał:

> _Podobno_ oba na Grabiszyńską.

Numery taborowe nie będą pasować;-)
            • Gość: perian Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.kom / *.os1.kn.pl 08.01.06, 22:21
              A to niby dlaczego? Po prostu kolejne numerki na grabiszyńskiej i jeśli potem
              będzie dostawa dzielona to pierwsza część trafi na grabiszyńską.
              • bystrzak2000 Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 23:08
                Gość portalu: perian napisał(a):

> A to niby dlaczego? Po prostu kolejne numerki na grabiszyńskiej i jeśli potem
                > będzie dostawa dzielona to pierwsza część trafi na grabiszyńską.

Ale to nie w stylu MPK:-) Jeśli jest jedna dostawa, to zawsze zostawiali wolne
                numery na ostatnie autobusy, tak jak ostatnio z 7700A. Więc ja stawiam, że te 2
                Volva powędrują na Obornicką:-)
                • Gość: daniels2 Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.media4.pl 08.01.06, 23:15
                  "i z boku dodatkowy wyświetlacz numerów"

O co chodzi bo po 8 godzinach w Strachotku ja juz chyba nie kumam:)
                  • svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 23:44
                    Gość portalu: daniels2 napisał(a):
                    > "i z boku dodatkowy wyświetlacz numerów"
                    > O co chodzi bo po 8 godzinach w Strachotku ja juz chyba nie kumam:)

Też bym chciał wiedzieć :^)
                    Bo dziwnym trafem wyświetlaczy jest na nich tyle samo co na starych.

ATSD w WYborczej mają jakiegoś fotografa idiotę, który nie wiem, że
                    autobusów/tramwajów z diodowymi wyświetlaczami nie fotografuje się w nocy, bo im
                    displeje porozlewane wychodzą.
                • svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 08.01.06, 23:36
                  bystrzak2000 napisał:
                  > Ale to nie w stylu MPK:-) Jeśli jest jedna dostawa, to zawsze zostawiali wolne

Ale to nie jest jedna dostawa :^P
                  • Gość: perian Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.kom / *.os1.kn.pl 09.01.06, 17:28
                    Otóż to :)
                  • bystrzak2000 Re: MPK kupiło nowe autobusy 09.01.06, 21:10
                    svarte_sjel napisał:

> Ale to nie jest jedna dostawa :^P

Wiem, że tak jest w planach, ale rzeczywistość temu przeczy;-)
    • Gość: perian Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.kom / *.os1.kn.pl 08.01.06, 22:23
      W artykule jest byk, bo przyszło 22 w tym 1 przegubowy. Ach wybiórcza.
      • Gość: strong Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.06, 08:15
        To moze jeden z nich trafi na linię K,bo najczęściej te które tą trasą kursują
        są stare,zimne i często zatłoczone.Autobus K jest pośpieszny a obsługiwany jest
        przez tabor z lat 80-tych. Więc przynajmniej 1 na tę trasę.
        • Gość: KKW Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 08:45
          bez przesady. Większość autobusów z "K" to żółtka z Jelcza, a one nie są z lat
          osiemdziesiątych. Pomijam to, że są one już w tej chwili w opłakanym stanie
          • strong7 Re: MPK kupiło nowe autobusy 09.01.06, 11:28
            ...opłakany stan,to delikatnie powiedziane. Wygladają jak z demobilu,a
            przejeżdzając w okolicach Rynku wzbudzają wesołośc. Ich miejsce jest w muzeum.
            A tak długa i często zatłoczona linia zasługuje na lepszy tabor.Yes...yes...yes.
            • bartollommeo Re: MPK kupiło nowe autobusy 31.01.06, 21:51
              strong7 napisał:

> ...opłakany stan,to delikatnie powiedziane. Wygladają jak z demobilu,a
              > przejeżdzając w okolicach Rynku wzbudzają wesołośc. Ich miejsce jest w muzeum.
              > A tak długa i często zatłoczona linia zasługuje na lepszy tabor.Yes...yes...yes
              > .

Czyją wesołość? Bo mi to jakisimś trafem umknęło?
        • svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 09.01.06, 12:34
          Gość portalu: strong napisał(a):
          > To moze jeden z nich trafi na linię K,bo najczęściej te które tą trasą

Przecież od poprzedniej dostawy volviastych solówek codziennie przynajmniej
          jedna na Kaśce jeździ, a od tych ca. 2 tygodni gdy przyszła ta dostawa to i ze
          2 nowe, więc w sumie koło 3 sztuk codziennie jeździ.
    • Gość: ewan Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.ib.pwr.wroc.pl 09.01.06, 10:14
      Myślę, że wreszcie trafią na linię 116, która jest zatłoczona i jeżdzi
      wyjatkowo niepunktualnie. Rano 0 7.35 już na Berenta nie można wsiąść.
      Dlaczego o tej porze nie jeżdżą przegubowce?
      • svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 09.01.06, 12:37
        Gość portalu: ewan napisał(a):
        > Dlaczego o tej porze nie jeżdżą przegubowce?

Przecież jeżdżą :^P
        • Gość: cookies Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.06, 16:59
          Czy Ty jestes rzecznikiem MPK. Przecież ci,którzy codziennie jeżdżą widzą czym
          jeżdżą. Niektóre z autobusów ,delikatnie mówiąc,nie nadają się do przewozu
          pasażerów.
          • svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 09.01.06, 21:24
            Gość portalu: cookies napisał(a):
            > Czy Ty jestes rzecznikiem MPK. Przecież ci,którzy codziennie jeżdżą widzą czym
            > jeżdżą. Niektóre z autobusów ,delikatnie mówiąc,nie nadają się do przewozu

Co widzą to widzą. Ale chyba trochę za mało.

Proszę bardzo, oto "ta pora" (okolice 7:35):
            komunikacja.we.wroclawiu.net/rozklady/pdf/0116/0116t029.pdf (7:38, przegub),
            komunikacja.we.wroclawiu.net/rozklady/pdf/0116/0116t001.pdf (7:32, 7:39,
            oba przeguby)
            itp.
        • Gość: ewan Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.ib.pwr.wroc.pl 10.01.06, 11:27
          Jak piszę, to wiem co piszę. Wiem również jakim i o której godzinie jeżdzę
          autobusem. Przegubowiec jest dopiero na ul. Berenta o godz. 8.04
          7.38 oweszem, jest przegubowiec ale startuje ze Świniar, a więc na moim
          przystanku zapewne jest grubo po 8-mej.
          Wiadomo, że przed 8 jedzie młodzież do szkoły i studenci na uczelnie, wtedy
          jest potrzeny przegub.
          Proponuje czytać dokładnie i nie zabierać głosu jak nie wie.
          116 : Berenta -> PL. GRUNWALDZKI
          www.wroclaw.pl/zdik/0116/0116t045.htm
          • svarte_sjel Re: MPK kupiło nowe autobusy 10.01.06, 11:40
            Gość portalu: ewan napisał(a):
            > 7.38 oweszem, jest przegubowiec ale startuje ze Świniar, a więc na moim
            > przystanku zapewne jest grubo po 8-mej.

... który to przystanek nie jest jedynym na trasie.
    • Gość: beholder Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.e-wro.net.pl 09.01.06, 14:12
      Szkoda tylko ,że zima i tak częsciej trafiam na ikarusy i marznę :/
    • Gość: Pinezka A czy tyły tych autobusów zachodza przy skręcie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 13:46
      ...jak w poprzednio kupionych modelach? Poza tym Volvo na większych łukach
      najeżdżają na krawęzniki i je niszczą.
      Autobusy te mają chyba jakiś feler konstrukcyjny. Wystarczy przejechać się obok
      takiego skrzyżowaniem Dąbrowskiego/Krasińskiego/Komuny Paryskiej. Na łuku bez
      pardonu zajmują dwa pasy ruchu, spychając mniejsze auta. Jak takie coś dostało
      homologację dopuszczającą do ruchu? A może kierowcy są źle wyskoleni?
      • bystrzak2000 Re: A czy tyły tych autobusów zachodza przy skręc 10.01.06, 21:38
        Gość portalu: Pinezka napisał(a):

> ...jak w poprzednio kupionych modelach?

Te są krótkie i nie zachodzą

> Poza tym Volvo na większych łukach
        > najeżdżają na krawęzniki i je niszczą.
        > Autobusy te mają chyba jakiś feler konstrukcyjny. Wystarczy przejechać się
        > obok takiego skrzyżowaniem Dąbrowskiego/Krasińskiego/Komuny Paryskiej. Na łuku
        > bez pardonu zajmują dwa pasy ruchu, spychając mniejsze auta. Jak takie coś
        > dostało homologację dopuszczającą do ruchu?

To jest typowa domena autobusów przegubowych, zwłąszcza napędzanych na trzecią,
        ostatnią oś.
      • bartollommeo Re: A czy tyły tych autobusów zachodza przy skręc 31.01.06, 22:10
        Gość portalu: Pinezka napisał(a):

> ...jak w poprzednio kupionych modelach? Poza tym Volvo na większych łukach
        > najeżdżają na krawęzniki i je niszczą.
        > Autobusy te mają chyba jakiś feler konstrukcyjny. Wystarczy przejechać się obok
        >
        > takiego skrzyżowaniem Dąbrowskiego/Krasińskiego/Komuny Paryskiej. Na łuku bez
        > pardonu zajmują dwa pasy ruchu, spychając mniejsze auta. Jak takie coś dostało
        > homologację dopuszczającą do ruchu? A może kierowcy są źle wyskoleni?

Fajny tekst :D
    • bodiniusz A ja wsadzę kij w mrowisko 06.02.06, 21:58
      Ciekawe jak długo moje dzieci będą spłacały te ekstrawagancje na kredyt!

Uważam, że miasta nie stać na to, żeby kupować aż tyle autobusów. Opłaty z
      biletów nie pokrywają nawet utrzymania - nie musimy mieć taboru jak w miastach
      europejskich płacą kilkakrotnie mniej.

Należało jeszcze wykorzystać Ikarusy i stare Jelcze.
      • Gość: perian Re: A ja wsadzę kij w mrowisko IP: *.kom / *.os1.kn.pl 06.02.06, 22:32
        Te autobusy nie były kupione za kredyt. Do reszty nie będę się odnosił, bo to
        bzdury.
        • bodiniusz Re: A ja wsadzę kij w mrowisko 07.02.06, 08:09
          A za co?
          Przecież Wrocław leci na deficycie...

Nie pisałem o kredycie, są inne formy zadłużania jak choćby obligacje
          komunalne, w których Wrocław siedzi po uszy.
      • Gość: | Re: A ja wsadzę kij w mrowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:53
        jasne, nie stac nas na komunikacje miejska, niech kazdy jezdzi wlasnym autem.
        taniej bedzie wybudowac kilka autostrad i arterii przez miasto, jak w los
        angeles. piekne miasto, polecam spacer tamze. albo jeszcze taniej i korzystniej
        dla lokalnej gospodarki bedzie w ogole nic nie robic i pozwolic miastu gnic w
        korkach (fakt: gdyby wszystkie wroclawskie samochody znalazly sie na ulicach
        to... fizycznie by sie nie zmiescily - na jedno auto przypada bodaj 1,9 metra
        ulicy w miescie - a nie kazdy wroclawianin ma samochod).
        </sarcasm>

pomijajac juz to ze na te autobusy nie potrzebujemy kredytu, to warto sobie
        uswiadomic, ze istnieja takie inwestycje, z ktorych stopa zwrotu rownowazy lub
        przewyzsza koszty jego splaty. znaczna czesc inwestycji prowadzonych przez
        miasto ma taki wlasnie charakter. nie stac nas na to by nie brac kredytow.
        • bodiniusz Re: A ja wsadzę kij w mrowisko 07.02.06, 08:12
          Przecież nie dokupili autobusów, tylko wymienili stare na nowe...

To tak jakby nagle wszystkim mieszkającym w komunalnych kamienicach (którzy,
          przypomnę, nie pokrywają nawet kosztów eksploatacji) zaczęli wymieniać domy na
          nowe.

I tak niektórym dają takie mieszkanka, że mi się nie śniło. Ja za ciężko
          zapracowane pieniądze i za kredyt, który mi co miesiąc ciąży kupiłem mieszkanie
          20-letnie. A niektórzy dostają nowiutkie, wyposażone mieszkanka. Krew się
          gotuje.
          • busmen Re: A ja wsadzę kij w mrowisko 07.02.06, 08:27
            bodiniusz napisał:

> Przecież nie dokupili autobusów, tylko wymienili stare na nowe...

A jak to sobie niby wyobrażasz?? Autobus powinien być wymieniany co 10-12 lat
            (mieszkanie i 100 lat wytrzyma). I to nie jest kwestia pieniędzy, ale
            bezpieczeństwa i wygody podróżujących. Bardzo się wszyscy cieszymy, że masz
            samochód, ale w tym mieście jest dużo osób, które podrużują komunikacją miejską
            i także chciałyby mieć zapewniony pewien komfort podróży. Zauważ, że nowe
            autobusy kupuje nie tylko zachód, ale i Czechy i Litwa i Ukraina i Rosja i w
            ogóle każdy cywilizowany kraj...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka