Gość: Apasz piękne ... ale IP: *.e-wro.net.pl 09.01.06, 19:28 Zaiste piękna kolekcja :) Ale po co nam we wrocławiu kolekcja niemieckich złotników ;) , aby wycieczki emerytów z niemiec z nostalgią wspominali czasy 3 rzeszy i niemieckiego dziedzictwa wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasko_obserwator Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.iim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 20:40 Taaaak, 8 mln PLN to nie majątek dla miasta! Zbiórka, cegiełki itd...a do czasu zebrania pożyczka lub obligacje (np. spłacane z biletów wstepu) Odpowiedz Link Zgłoś
pskrzyn Re: Złoto dla Wrocławia 09.01.06, 20:51 > Taaaak, 8 mln PLN to nie majątek dla miasta! Zbiórka, cegiełki itd...a do czasu nie chodzi o wielkość środków ale o zasade wydawania tzw. publicznego grosza. publicznego, czyli czyjego? mojego też? podatki płace, wiec nie widze powodu dla ktorego nie powinienem mieć decydującego zdania w kwestiach wydawania MOICH PIENIEDZY! chcesz mieć zloty kubek, to se go kup, ale mnie do tego nie zmuszaj, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.Gorzow.WLKP / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 07:54 A może Gazeta Wyborcza załatwiłaby jakieś konto gdzie możnaby wpłacać pieniądze. Jak widać są chętni. Ja też byłabym nie od tego - coś by się na to konto przelało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartollommeo Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 22:15 Miasto powinno kupić tę kolekcję, jak nie z własnych funduszy to poszukać szybko jakiegoś poważnego sponsora.Wrocław powinien posiadać taką kolekcje w swoich zbiorach, musimy szanować przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Wypierd 2 milony € to przecież cena umowna ! IP: *.wroclaw.mm.pl 10.01.06, 23:01 Takie rzeczy są albo bezcenne, albo w cenie złota na wagę. To wszystko pomiędzy tymi 2 skrajnościami jest czystą fikcją stworzoną przez prywatnych kolekcjonerów którzy mają przeogromne zasoby finansowe. 8 000 000 zł to 100 000 wrocławian musiałoby wpłacić po 80 zł. Czyli średnio co 7 wrocławianin licząc w tym nowobogackich, meneli, studentów i niemowlęta. To się chyba nie uda, chociaż ja BICZ (wie ktoś co to znaczy?) dałbym. 8 milionów to się chyba we Wrocławiu wydaje w tydzień na alkohol :-(( Niech Dutkiewicz pokaże czy potrafi zorganizować taką kasę. To nie są wbrew pozorom takie duże pieniadze, jakaś jedna nieduża kamienica. A jak nie to niech pożyczy od Czarneckiego :-X Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gasadasar Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 10:16 Koniecznie, nie ustawajcie, męczcie Dudkiewicza, Radę Miasta, atakujcie sponsorów, bo przejdzie to Wam kolo nosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Musaszi Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.whirlpool.com 11.01.06, 10:37 Pomysl zbiorki jest bardzo dobry. Ilosc darmowych wejsc moglby byc uzalezniony od kwoty wydanej na zakup cegielki i np. minimalna wartosc moglaby wyniesc 5zl. Akcja moglaby byc zorganizowana przez Muzeum Narodowe we Wroclawiu i przeprowadzona w sposob tak jawny jak tylko mozliwy, a pieniadze w przypadku nie sfinalizowanego zakupu powinny trafic z powrotem do rak darczyncow (inaczej niz u ojca dyrektora) . To bardzo duzo pracy, ale przeciez kazdy pracuje na to co ma i poswiecenie ze strony muzeum tez musi jakies byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Wypierd Narodowe kontra Miejskie IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.06, 20:37 No właśnie należy pamiętać jeszcze o mega wrogości dwu muzeów - Miejskiego i Narodowego, a w zasadzie ich dyrektorów. Jeśli byłoby z góry postanowione że w jednym z nich będzie to złoto, to dyrektor drugiego będzie robił wszystko by tego złota w ogóle nie było i vice versa. To taka wrocławska przypadłość. Ale złoto powinno być zakupione póki jeszcze nie jest za późno! Rafale D. !!! Pożycz w banku a my będziemy zbierać, na pewno w kilka miesięcy da się zwrócić ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Doktor Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 09:36 Zróbmy składkę!!! Skarbonki w marketach, skarbonka na Ratuszu, składka SMS-owa + te wszyskiw firmy, które mają siedziby we Wrocławiu i okolicy i zawsze mówią, że nas kochają: HP, banki, itd - niech pokażą, że stać ich na zrzutkę choćby po 1000 PLN. Ja deklaruję 50 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco-van-basten kupmy to! Panie Romaszkan! IP: *.media4.pl 13.01.06, 10:07 skoro możemy wydawać kasę na jakieś kościoły to wydajmy ją na te cudeńka. to dobre dla promocji miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Niepotrzebne nam niemieckie śmieci IP: *.jaracza.osiedla.net 13.01.06, 13:46 Kolejna próba manipulacji mająca na celu wyłudzenie publicznych pięniędzy.Niemieccy kupcy już zacierają ręce mając nadzieję na dobry interes.Nie zgadzam się na trwonienie publicznych pięniędzy które mają dokumentować niemiecką kolonizację Śląska, jestem pewien że podczas okupacji w Generalnym Gubernatorstwie też jakiś Niemiec postanowił sobie zrobić kubek lub kufel ale to nie znaczy że mamy wydawać pieniądze na jego twórczość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarnowski Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.magma-net.pl 13.01.06, 22:34 Znmakomite zabytki srebra są w Muzeum Historycznym w Ratuszu i Muzeum Narodowym (tam znacznie lepsze). Dlaczego przy okazji tej wspaniałej okazji (której nie można przepuścić) nie powinno się dokonać połączenia obu zbiorów? To byłoby wspaniałą ozdobą Ratusza, czyli Wrocławia. A jeśli nie kupimy (jako miasto) tego skarbu okażemy się zwykłymi dziadami. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Złoto dla Wrocławia 13.01.06, 23:58 Wspaniałe okazy,może Wam Wrocławianom uda się to kupić. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.pcr.univie.ac.at 18.01.06, 13:54 To niewiarygodna okazja! Nie mozna jej przepuscic miedzy palcami!!! Mam nadzieje, ze miasto znajdzie pieniadze na zakup tej fantastycznej kolekcji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco-van-basten Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.media4.pl 18.01.06, 14:01 kupić kupić jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.D. Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.kom / *.os1.kn.pl 20.01.06, 19:55 NO WROCŁAWIANIE ŁĄCZMY SIĘ !!! POKAŻMY, ŻE JESTEŚMY NAJWSPANIALSZYM MAISTEM W POLSCE, EUROPIE I NA ŚWIECIE !!!!! JUŻ NIERAZ DALIŚMY TEMU POKAZ -NP. PODCZAS POWODZI W 1997 ROKU !!! TERAZ BLISKO 10 LAT PÓŻNIEJ KOLEJNE BARDZO WAŻNE WYDARZENIE W DZIEJACH NASZEGO PIĘKNEGO MIASTA !!!!! DAJMY MU SZANSĘ SIĘ ROZWIJAĆ I ODZSYKAJMY TO CO NAM ZABRANO I, CO NALEŻY NAM SIĘ PSU BUDA !!! UPIĘKSZAJMY NASZE MIASTO, ABY STAŁO SIĘ PRAWIDZIWE ŚWIATOWĄ METROPOLIĄ !!! PRZED NAMI JESZCZE DŁUGA DROGA, ALE JEDEN Z Z KROKÓW MOŻEMY ZROBIĆ JUŻ DZIŚ I TO NIE MAŁY !!! NIE CO DZIEŃ TRAFIA SIĘ TAKA OKAZJA !!! DLATEGO APELUJE TAKŻE NIE TYLKO DO WROCŁAWIAN, ALE TAKŻE HOJNYCH LUDZI DBAJĄCYCH O KROZENI I POLSKĄ KULTURĘ, KTÓRYCH W POLSCE NIE BRAK !!! TO CO Z TEGO, ŻE MA TRAFIĆ DO WROCŁAWIA, ALE JEST TO DZIEDZICTWO NAS WSZYSTKICH !!! TAK SAMO JAK KATEDRA I RATUSZ WROCŁAWSKI, WAWEL I KOŚCIÓŁ MARIACKI W KRAKOWIE, BAZYLIKA MARIACKA I SPICHLERZ W GDAŃSKU CZY PIERNICZKI W TORUNIU !!! DBAJMY O NASZE DZIEDZICTWO !!! BO JEŚLI TEGO NIE ZROBIMY TEGO TERAZ TO MOŻEMY JUŻ BEZPOWROTNIE STRACIĆ !!! Z CAŁYM SZACUNKIEM, ALE CZY NIE LEPIEJ MIEĆ TE PUCHARY OGÓLNODOSTĘPNE DLA KAŻDEGO MIESZKAŃCA NA ZIEMI , CZY LEPIEJ, ABY TRAFIŁY W RĘCE PRYWATNEGO BIZNESMENA, KTÓRY ZAMNKNIE JE W GABLOCIE, ŻEBY SIĘ KURZYŁY I NA NIEDZIELE I ŚWIĘTA POKAZYWAŁ JE "WYŁĄCZNIE" ZNAJOMYM BĄDŹ O ZGROZO WŁOŻYŁ DO SEJFU I O NICH ZAPOMNIAŁ ??? NIE DAJMY MU TAKIEJ SZANSY !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Welo Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.kom / *.os1.kn.pl 20.01.06, 19:56 Czy istnieje możliwość informowania na bieżąco jak idzie zbiórka pieniędzy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrowro Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 13:59 -------------------------------------------------------------------------------- bardzo ładnie, tylko proszę nie z publicznych ( również moich ) pieniedzy, za igrzyska kazdy płaci sam - do chleba mogę się dorzucić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Candy Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.06, 00:23 Złoto będzie nasze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarnowski Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.magma-net.pl 24.01.06, 21:58 Rzecz w tym, że to nie złoto , tylko srebro, czasem tylko pozłacane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gery Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.kom / *.os1.kn.pl 24.01.06, 11:53 Mam nadzieję, że całe ! :D Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Do redakcji 25.01.06, 10:58 Dlaczego informacja o tej kolekcji jest tylko w wydaniu lokalnym Gazety Wrocław. Proszę o szybkie wrzucenie tego również na Kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Proszę, wysyłajcie maile do Ujazdowskiego 25.01.06, 11:17 minister@mkidn.gov.pl Ministerstwo powinno się dorzucić. Na wychowanie patriotyczne mają a na dobra kultury nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Proszę, wysyłajcie maile do Ujazdowskiego IP: *.kom / *.os1.kn.pl 25.01.06, 13:13 Mam nadzieje ze to cos da. Napisalem list :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.D. Re: Proszę, wysyłajcie maile do Ujazdowskiego IP: *.kom / *.os1.kn.pl 25.01.06, 13:19 Ja również napisałem e-mail w imieniu wszsytkich, którzy chcą złota we Wrocławiu . Mma nadzieję, że mnie poprzecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Proszę, wysyłajcie maile do Ujazdowskiego 26.01.06, 09:53 Może to coś da. Jak sekretarka zobaczy pełną skrzynkę to może zwróci uwagę ministra na bezcenny skarb ?:-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wie-ko Re: Złoto dla Wrocławia 25.01.06, 13:27 Napisałem w poniedziałek do Muzeum Miejskiego, DW: Prezydenta i GW w sprawie zbiórki i otrzymałem odpowiedź: Szanowny Panie, dziękujemy za dokonanie wpłaty na konto "Skarb dla Wrocławia". Konto działa od niespełna trzech dni i w kwota tam gromadzona powiększa się w sposób systematyczny. Na razie wpłaty dokonują wyłącznie osoby prywatne: mieszkańcy Wrocławia. Oczywiście planujemy podsumowanie I etapu zbiórki, być może po upływie pierwszego miesiąca, wraz z podaniem informacji na temat wysokości zgromadzonej kwoty. Jeżeli zbiórka nie pozwoli na zakup "Skarbu dla Wrocławia", Muzeum Miejskie będzie starało się wynegocjować z właścicielem zbioru możliwość zakupu pojedynczych (lub kilku) sztuk kolekcji. Dziękując raz jeszcze za zaangażowanie się w dzieło zakupu unikatowych arcydzieł sztuki zdobniczej, życzę Panu powodzenia w pracy zawodowej i życiu osobistym Z poważaniem Joanna Mirecka Rzecznik Prasowy Muzeum Miejskiego Wrocławia Uważam, że jest sensowna ale wolałbym aby informacje o zgromadzonych kwotach były przekazywane częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
antygon Re: Złoto dla Wrocławia 25.01.06, 15:22 wpąłciłem u jestem happy, mam nadzieję że dożyję chwili kiedy pokaże ten skarb moim przyszłym dzieciom, powinni uruchomić licznik na strobach muzeum miejskiego, żeby było wiadomo ile jest kasy, no i chyba jest za mały szum medialny, skarbonki w każdym pubie i hipermarketach... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Jest już 11 tysięcy zł 25.01.06, 15:12 Może restauratorzy umieścili by jeszcze skarbonki w Pubach? Odpowiedz Link Zgłoś
rocco-siffredi Panie Romaszkan - do dzieła! 25.01.06, 15:56 to świetna okazja na promowanie miasta, działaj pan , sponsorów szukaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Świątynia Opatrzności czeka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 16:59 Ja wolę wpłacić to, co mi zostanie z emerytury na Świątynię Opatrzności. Każdy Polak musi wspomóż ten szczytny cel!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Świątynia Opatrzności czeka... 26.01.06, 09:54 Gość portalu: Polak napisał(a): > Ja wolę wpłacić to, co mi zostanie z emerytury na Świątynię Opatrzności. > Każdy Polak musi wspomóż ten szczytny cel!!! Twój wybór. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Kpisz czlowieku czy o droge pytasz 26.01.06, 10:22 Co maja te skarby wspolnego z dzisiejszym Wroclawiem, ani jedna sztuka nie pochodzi z polskiej reki. Zrozumialbym gdyby sie o kurna chate z okolic Lwowa rozchodzilo, no, moglbym sie przylozyc, ale tak? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Wiesz są dwa spospoby patrzenia na historię :-) 26.01.06, 13:50 cirano napisał: > Co maja te skarby wspolnego z dzisiejszym Wroclawiem, ani jedna sztuka nie > pochodzi z polskiej reki. Zrozumialbym gdyby sie o kurna chate z okolic Lwowa > rozchodzilo, no, moglbym sie przylozyc, ale tak? Wiesz są dwa spospoby patrzenia na historię. Jeden Talibów. Wszystko co nie nasze zniszczyć, lub sprawić by zniknęło (np. posągi Byddy) drugi rzymski (europejski) ludzie się zmieniają natomiast historia jest wspólna. Nie pali się wszystkiego do zera, bo się mieszkańcy zmienili. Nie wiem który Ci jest bliższy, jednak wydaje mi się, że ten Talibów :-) Poza 1945 rokiem we Wrocławiu nie dochodziło do wycinania ludności tylko dlatego, że raz był rękach polskich, drugi raz w czeskich, to znowu w austriackich czy niemieckich. To właśnie czyni to miasto wyjątkowym. Zmieniała się przynależność państwowa, a wrocławianie mieli swoją armię, tworzyli swoją własną historię. Obojętnie kto był skąd, jakim językiem mówił w domu, miasto dawało mu szansę na rozwój. I mieszkańcy za to kochają Wrocław. Za niepowtarzalny klimat. Patrząc Twoimi oczyma należy porąbać ołtarz w Katedrze Mariackiej bo go zrobił "wredny Niemiec" Witt Stwosz. Żal mi Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartdx Re: Wiesz są dwa spospoby patrzenia na historię : IP: *.kom / *.os1.kn.pl 26.01.06, 14:32 widze hummer ze rozumeimy si w 100 % :D dobrze meic tkaich ludzi z inicjatywa :) Ja tez sie staram jak moge-juz kilka osob przekonalem -mam nadzieje ze tobie tez dobrze idzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Wiesz są dwa spospoby patrzenia na historię : 26.01.06, 15:59 Gość portalu: bartdx napisał(a): > widze hummer ze rozumeimy si w 100 % :D dobrze meic tkaich ludzi z inicjatywa : > ) > Ja tez sie staram jak moge-juz kilka osob przekonalem -mam nadzieje ze tobie > tez dobrze idzie :) No, razem z myszką podtrzymujemy wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35539820 Tak by nie spadł z pierwszej strony. Jest szansa, że i ludzie nie związani z Wrocławiem (co widać po kilku wpisach w tym wątku i na tym forum) też pomogą. Wątek, który wskazałem powoli spada na drugą stronę. Może czas go podbić? :-) hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYCHO Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 13:22 A czy nie mozna by pomyslec nad opcją pozwalająca na przekazanie 1% z podatków na ten cel? Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Świetny pomysł 26.01.06, 13:32 Trzeba jakąś organizację z uprawnieniami znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś