Dodaj do ulubionych

Złoto dla Wrocławia

• Gość: Apasz piękne ... ale IP: *.e-wro.net.pl 09.01.06, 19:28
      Zaiste piękna kolekcja :)
      Ale po co nam we wrocławiu kolekcja niemieckich złotników ;) , aby wycieczki
      emerytów z niemiec z nostalgią wspominali czasy 3 rzeszy i niemieckiego
      dziedzictwa wrocławia.
    • Gość: jasko_obserwator Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.iim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 20:40
      Taaaak, 8 mln PLN to nie majątek dla miasta! Zbiórka, cegiełki itd...a do czasu
      zebrania pożyczka lub obligacje (np. spłacane z biletów wstepu)
      • pskrzyn Re: Złoto dla Wrocławia 09.01.06, 20:51
        > Taaaak, 8 mln PLN to nie majątek dla miasta! Zbiórka, cegiełki itd...a do czasu

nie chodzi o wielkość środków ale o zasade wydawania tzw. publicznego grosza.
        publicznego, czyli czyjego? mojego też? podatki płace, wiec nie widze powodu dla
        ktorego nie powinienem mieć decydującego zdania w kwestiach wydawania MOICH
        PIENIEDZY!
        chcesz mieć zloty kubek, to se go kup, ale mnie do tego nie zmuszaj, ok?
    • Gość: emigrantka Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.Gorzow.WLKP / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 07:54
      A może Gazeta Wyborcza załatwiłaby jakieś konto gdzie możnaby wpłacać
      pieniądze. Jak widać są chętni. Ja też byłabym nie od tego - coś by się na to
      konto przelało.
    • Gość: bartollommeo Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 22:15
      Miasto powinno kupić tę kolekcję, jak nie z własnych funduszy to poszukać szybko
      jakiegoś poważnego sponsora.Wrocław powinien posiadać taką kolekcje w swoich
      zbiorach, musimy szanować przeszłość.
    • Gość: Zenon Wypierd 2 milony € to przecież cena umowna ! IP: *.wroclaw.mm.pl 10.01.06, 23:01
      Takie rzeczy są albo bezcenne, albo w cenie złota na wagę. To wszystko pomiędzy
      tymi 2 skrajnościami jest czystą fikcją stworzoną przez prywatnych kolekcjonerów
      którzy mają przeogromne zasoby finansowe.
      8 000 000 zł to 100 000 wrocławian musiałoby wpłacić po 80 zł. Czyli średnio co
      7 wrocławianin licząc w tym nowobogackich, meneli, studentów i niemowlęta.
      To się chyba nie uda, chociaż ja BICZ (wie ktoś co to znaczy?) dałbym.
      8 milionów to się chyba we Wrocławiu wydaje w tydzień na alkohol :-((
      Niech Dutkiewicz pokaże czy potrafi zorganizować taką kasę. To nie są wbrew
      pozorom takie duże pieniadze, jakaś jedna nieduża kamienica. A jak nie to niech
      pożyczy od Czarneckiego :-X
    • Gość: gasadasar Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 10:16
      Koniecznie, nie ustawajcie, męczcie Dudkiewicza, Radę Miasta, atakujcie
      sponsorów, bo przejdzie to Wam kolo nosa
      • Gość: Musaszi Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.whirlpool.com 11.01.06, 10:37
        Pomysl zbiorki jest bardzo dobry. Ilosc darmowych wejsc moglby byc uzalezniony
        od kwoty wydanej na zakup cegielki i np. minimalna wartosc moglaby wyniesc 5zl.
        Akcja moglaby byc zorganizowana przez Muzeum Narodowe we Wroclawiu i
        przeprowadzona w sposob tak jawny jak tylko mozliwy, a pieniadze w przypadku
        nie sfinalizowanego zakupu powinny trafic z powrotem do rak darczyncow (inaczej
        niz u ojca dyrektora) . To bardzo duzo pracy, ale przeciez kazdy pracuje na to
        co ma i poswiecenie ze strony muzeum tez musi jakies byc.
        • Gość: Zenon Wypierd Narodowe kontra Miejskie IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.06, 20:37
          No właśnie należy pamiętać jeszcze o mega wrogości dwu muzeów - Miejskiego i
          Narodowego, a w zasadzie ich dyrektorów. Jeśli byłoby z góry postanowione że w
          jednym z nich będzie to złoto, to dyrektor drugiego będzie robił wszystko by
          tego złota w ogóle nie było i vice versa. To taka wrocławska przypadłość.
          Ale złoto powinno być zakupione póki jeszcze nie jest za późno!
          Rafale D. !!! Pożycz w banku a my będziemy zbierać, na pewno w kilka miesięcy da
          się zwrócić !
    • Gość: Stary Doktor Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 09:36

Zróbmy składkę!!!

Skarbonki w marketach, skarbonka na Ratuszu, składka SMS-owa + te wszyskiw
      firmy, które mają siedziby we Wrocławiu i okolicy i zawsze mówią, że nas
      kochają: HP, banki, itd - niech pokażą, że stać ich na zrzutkę choćby po 1000
      PLN. Ja deklaruję
      50 PLN.
    • Gość: marco-van-basten kupmy to! Panie Romaszkan! IP: *.media4.pl 13.01.06, 10:07
      skoro możemy wydawać kasę na jakieś kościoły to wydajmy ją na te cudeńka. to
      dobre dla promocji miasta
    • Gość: Wrocławianin Niepotrzebne nam niemieckie śmieci IP: *.jaracza.osiedla.net 13.01.06, 13:46
      Kolejna próba manipulacji mająca na celu wyłudzenie publicznych
      pięniędzy.Niemieccy kupcy już zacierają ręce mając nadzieję na dobry
      interes.Nie zgadzam się na trwonienie publicznych pięniędzy które mają
      dokumentować niemiecką kolonizację Śląska, jestem pewien że podczas okupacji w
      Generalnym Gubernatorstwie też jakiś Niemiec postanowił sobie zrobić kubek lub
      kufel ale to nie znaczy że mamy wydawać pieniądze na jego twórczość.
    • Gość: Tarnowski Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.magma-net.pl 13.01.06, 22:34
      Znmakomite zabytki srebra są w Muzeum Historycznym w Ratuszu i Muzeum Narodowym
      (tam znacznie lepsze). Dlaczego przy okazji tej wspaniałej okazji (której nie
      można przepuścić) nie powinno się dokonać połączenia obu zbiorów? To byłoby
      wspaniałą ozdobą Ratusza, czyli Wrocławia. A jeśli nie kupimy (jako miasto) tego
      skarbu okażemy się zwykłymi dziadami.
      • andrzej.sawa Re: Złoto dla Wrocławia 13.01.06, 23:58
        Wspaniałe okazy,może Wam Wrocławianom uda się to kupić.
        Powodzenia
    • Gość: Andre Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.pcr.univie.ac.at 18.01.06, 13:54
      To niewiarygodna okazja! Nie mozna jej przepuscic miedzy palcami!!! Mam
      nadzieje, ze miasto znajdzie pieniadze na zakup tej fantastycznej kolekcji:)
      • Gość: marco-van-basten Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.media4.pl 18.01.06, 14:01
        kupić kupić
        jestem za
    • Gość: B.D. Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.kom / *.os1.kn.pl 20.01.06, 19:55
      NO WROCŁAWIANIE ŁĄCZMY SIĘ !!! POKAŻMY, ŻE JESTEŚMY NAJWSPANIALSZYM MAISTEM W
      POLSCE, EUROPIE I NA ŚWIECIE !!!!! JUŻ NIERAZ DALIŚMY TEMU POKAZ -NP. PODCZAS
      POWODZI W 1997 ROKU !!! TERAZ BLISKO 10 LAT PÓŻNIEJ KOLEJNE BARDZO WAŻNE
      WYDARZENIE W DZIEJACH NASZEGO PIĘKNEGO MIASTA !!!!! DAJMY MU SZANSĘ SIĘ
      ROZWIJAĆ I ODZSYKAJMY TO CO NAM ZABRANO I, CO NALEŻY NAM SIĘ PSU BUDA !!!
      UPIĘKSZAJMY NASZE MIASTO, ABY STAŁO SIĘ PRAWIDZIWE ŚWIATOWĄ METROPOLIĄ !!!
      PRZED NAMI JESZCZE DŁUGA DROGA, ALE JEDEN Z Z KROKÓW MOŻEMY ZROBIĆ JUŻ DZIŚ I
      TO NIE MAŁY !!! NIE CO DZIEŃ TRAFIA SIĘ TAKA OKAZJA !!! DLATEGO APELUJE TAKŻE
      NIE TYLKO DO WROCŁAWIAN, ALE TAKŻE HOJNYCH LUDZI DBAJĄCYCH O KROZENI I POLSKĄ
      KULTURĘ, KTÓRYCH W POLSCE NIE BRAK !!! TO CO Z TEGO, ŻE MA TRAFIĆ DO WROCŁAWIA,
      ALE JEST TO DZIEDZICTWO NAS WSZYSTKICH !!! TAK SAMO JAK KATEDRA I RATUSZ
      WROCŁAWSKI, WAWEL I KOŚCIÓŁ MARIACKI W KRAKOWIE, BAZYLIKA MARIACKA I SPICHLERZ
      W GDAŃSKU CZY PIERNICZKI W TORUNIU !!! DBAJMY O NASZE DZIEDZICTWO !!! BO JEŚLI
      TEGO NIE ZROBIMY TEGO TERAZ TO MOŻEMY JUŻ BEZPOWROTNIE STRACIĆ !!! Z CAŁYM
      SZACUNKIEM, ALE CZY NIE LEPIEJ MIEĆ TE PUCHARY OGÓLNODOSTĘPNE DLA KAŻDEGO
      MIESZKAŃCA NA ZIEMI , CZY LEPIEJ, ABY TRAFIŁY W RĘCE PRYWATNEGO BIZNESMENA,
      KTÓRY ZAMNKNIE JE W GABLOCIE, ŻEBY SIĘ KURZYŁY I NA NIEDZIELE I ŚWIĘTA
      POKAZYWAŁ JE "WYŁĄCZNIE" ZNAJOMYM BĄDŹ O ZGROZO WŁOŻYŁ DO SEJFU I O NICH
      ZAPOMNIAŁ ??? NIE DAJMY MU TAKIEJ SZANSY !!!!!
    • Gość: Welo Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.kom / *.os1.kn.pl 20.01.06, 19:56
      Czy istnieje możliwość informowania na bieżąco jak idzie zbiórka pieniędzy ???
    • Gość: wrowro Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 13:59
      --------------------------------------------------------------------------------
      bardzo ładnie, tylko proszę nie z publicznych ( również moich ) pieniedzy, za
      igrzyska kazdy płaci sam - do chleba mogę się dorzucić
    • rocco-siffredi Re: Złoto dla Wrocławia 22.01.06, 11:29
      kupić kupić
      • Gość: Candy Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.06, 00:23
        Złoto będzie nasze.
        • Gość: Tarnowski Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.magma-net.pl 24.01.06, 21:58
          Rzecz w tym, że to nie złoto , tylko srebro, czasem tylko pozłacane
    • Gość: gery Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.kom / *.os1.kn.pl 24.01.06, 11:53
      Mam nadzieję, że całe ! :D
    • hummer Do redakcji 25.01.06, 10:58
      Dlaczego informacja o tej kolekcji jest tylko w wydaniu lokalnym Gazety Wrocław. Proszę o szybkie wrzucenie tego również na Kraj.
    • malaszaramysz Proszę, wysyłajcie maile do Ujazdowskiego 25.01.06, 11:17

minister@mkidn.gov.pl

Ministerstwo powinno się dorzucić. Na wychowanie patriotyczne mają a na dobra
      kultury nie?

• Gość: as Re: Proszę, wysyłajcie maile do Ujazdowskiego IP: *.kom / *.os1.kn.pl 25.01.06, 13:13
        Mam nadzieje ze to cos da. Napisalem list :)
        • Gość: B.D. Re: Proszę, wysyłajcie maile do Ujazdowskiego IP: *.kom / *.os1.kn.pl 25.01.06, 13:19
          Ja również napisałem e-mail w imieniu wszsytkich, którzy chcą złota we
          Wrocławiu . Mma nadzieję, że mnie poprzecie :)
          • malaszaramysz Re: Proszę, wysyłajcie maile do Ujazdowskiego 26.01.06, 09:53
            Może to coś da. Jak sekretarka zobaczy pełną skrzynkę to może zwróci uwagę
            ministra na bezcenny skarb ?:-))))))))))
    • Gość: aw A ja wpłaciłem IP: *.softbank.pl 25.01.06, 12:50
    • wie-ko Re: Złoto dla Wrocławia 25.01.06, 13:27
      Napisałem w poniedziałek do Muzeum Miejskiego, DW: Prezydenta i GW w sprawie
      zbiórki i otrzymałem odpowiedź:

Szanowny Panie,

dziękujemy za dokonanie wpłaty na konto "Skarb dla Wrocławia".
      Konto działa od niespełna trzech dni i w kwota tam gromadzona powiększa się
      w sposób systematyczny. Na razie wpłaty dokonują wyłącznie osoby prywatne:
      mieszkańcy Wrocławia. Oczywiście planujemy podsumowanie I etapu zbiórki, być
      może po upływie pierwszego miesiąca, wraz z podaniem informacji na temat
      wysokości zgromadzonej kwoty.
      Jeżeli zbiórka nie pozwoli na zakup "Skarbu dla Wrocławia", Muzeum Miejskie
      będzie starało się wynegocjować z właścicielem zbioru możliwość zakupu
      pojedynczych (lub kilku) sztuk kolekcji.

Dziękując raz jeszcze za zaangażowanie się w dzieło zakupu unikatowych
      arcydzieł sztuki zdobniczej, życzę Panu powodzenia w pracy zawodowej i życiu
      osobistym

Z poważaniem
      Joanna Mirecka
      Rzecznik Prasowy
      Muzeum Miejskiego Wrocławia

Uważam, że jest sensowna ale wolałbym aby informacje o zgromadzonych kwotach
      były przekazywane częściej.
      • antygon Re: Złoto dla Wrocławia 25.01.06, 15:22
        wpąłciłem u jestem happy, mam nadzieję że dożyję chwili kiedy pokaże ten skarb
        moim przyszłym dzieciom, powinni uruchomić licznik na strobach muzeum
        miejskiego, żeby było wiadomo ile jest kasy, no i chyba jest za mały szum
        medialny, skarbonki w każdym pubie i hipermarketach...
    • hummer Jest już 11 tysięcy zł 25.01.06, 15:12
      Może restauratorzy umieścili by jeszcze skarbonki w Pubach?
    • rocco-siffredi Panie Romaszkan - do dzieła! 25.01.06, 15:56
      to świetna okazja na promowanie miasta, działaj pan , sponsorów szukaj
    • Gość: Polak Świątynia Opatrzności czeka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 16:59
      Ja wolę wpłacić to, co mi zostanie z emerytury na Świątynię Opatrzności.
      Każdy Polak musi wspomóż ten szczytny cel!!!
      • hummer Re: Świątynia Opatrzności czeka... 26.01.06, 09:54
        Gość portalu: Polak napisał(a):

> Ja wolę wpłacić to, co mi zostanie z emerytury na Świątynię Opatrzności.
        > Każdy Polak musi wspomóż ten szczytny cel!!!

Twój wybór. :-)
    • cirano Re: Kpisz czlowieku czy o droge pytasz 26.01.06, 10:22
      Co maja te skarby wspolnego z dzisiejszym Wroclawiem, ani jedna sztuka nie
      pochodzi z polskiej reki. Zrozumialbym gdyby sie o kurna chate z okolic Lwowa
      rozchodzilo, no, moglbym sie przylozyc, ale tak?
      • hummer Wiesz są dwa spospoby patrzenia na historię :-) 26.01.06, 13:50
        cirano napisał:

> Co maja te skarby wspolnego z dzisiejszym Wroclawiem, ani jedna sztuka nie
        > pochodzi z polskiej reki. Zrozumialbym gdyby sie o kurna chate z okolic Lwowa
        > rozchodzilo, no, moglbym sie przylozyc, ale tak?

Wiesz są dwa spospoby patrzenia na historię. Jeden Talibów. Wszystko co nie nasze zniszczyć, lub sprawić by zniknęło (np. posągi Byddy) drugi rzymski (europejski) ludzie się zmieniają natomiast historia jest wspólna. Nie pali się wszystkiego do zera, bo się mieszkańcy zmienili. Nie wiem który Ci jest bliższy, jednak wydaje mi się, że ten Talibów :-)
        Poza 1945 rokiem we Wrocławiu nie dochodziło do wycinania ludności tylko dlatego, że raz był rękach polskich, drugi raz w czeskich, to znowu w austriackich czy niemieckich. To właśnie czyni to miasto wyjątkowym. Zmieniała się przynależność państwowa, a wrocławianie mieli swoją armię, tworzyli swoją własną historię. Obojętnie kto był skąd, jakim językiem mówił w domu, miasto dawało mu szansę na rozwój. I mieszkańcy za to kochają Wrocław. Za niepowtarzalny klimat. Patrząc Twoimi oczyma należy porąbać ołtarz w Katedrze Mariackiej bo go zrobił "wredny Niemiec" Witt Stwosz. Żal mi Ciebie.
        • Gość: bartdx Re: Wiesz są dwa spospoby patrzenia na historię : IP: *.kom / *.os1.kn.pl 26.01.06, 14:32
          widze hummer ze rozumeimy si w 100 % :D dobrze meic tkaich ludzi z inicjatywa :)
          Ja tez sie staram jak moge-juz kilka osob przekonalem -mam nadzieje ze tobie
          tez dobrze idzie :)
          • hummer Re: Wiesz są dwa spospoby patrzenia na historię : 26.01.06, 15:59
            Gość portalu: bartdx napisał(a):

> widze hummer ze rozumeimy si w 100 % :D dobrze meic tkaich ludzi z inicjatywa :
            > )
            > Ja tez sie staram jak moge-juz kilka osob przekonalem -mam nadzieje ze tobie
            > tez dobrze idzie :)

No, razem z myszką podtrzymujemy wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35539820

Tak by nie spadł z pierwszej strony. Jest szansa, że i ludzie nie związani z Wrocławiem (co widać po kilku wpisach w tym wątku i na tym forum) też pomogą.
            Wątek, który wskazałem powoli spada na drugą stronę. Może czas go podbić? :-) hehe.
    • Gość: RYCHO Re: Złoto dla Wrocławia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 13:22
      A czy nie mozna by pomyslec nad opcją pozwalająca na przekazanie 1% z podatków
      na ten cel?
      • malaszaramysz Świetny pomysł 26.01.06, 13:32
        Trzeba jakąś organizację z uprawnieniami znaleźć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka