2kaczorki 10.01.06, 21:39 Wrocław The Best!!!! Tak dalej moja Stolico! Happy p.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klosik Re: Wrocław zwycięża IP: *.foo.org / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:37 A Kraków niech wącha nasze kulturalne spaliny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolubina Boze, ale wy w tym wroclawiu to jestescie super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 23:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Re: Boze, ale wy w tym wroclawiu to jestescie sup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 23:13 Na marginesie artykułu to nazwisko reżysera teatralnego pisze się przez "c"- Jerzy Jarocki a nie Jarodzki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franzjosephmurau Re: Boze, ale wy w tym wroclawiu to jestescie sup IP: *.media4.pl 11.01.06, 00:33 mam 20 lat i mi sie 100 razy bardziej podoba teatr lupy niz klaty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Boze, ale wy w tym wroclawiu to jestescie sup IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 09:03 Denerwuje mnie takie klasyfikowanie. Artysta Warszawski, Wrocławski, Koziowólkowski. Jakie to ma znaczenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: Boze, ale wy w tym wroclawiu to jestescie sup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 10:18 Ogromne ma znaczenie. "warszawka" przestaje w końcu dominować. Teraz REGIONY !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: Boze, ale wy w tym wroclawiu to jestescie sup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 10:16 Proponuję użyć formy "mnie się podoba", "mi" - trochę razi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Wrocław zwycięża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 00:44 Bo Wrocław jest najlepszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vrotslav Re: Wrocław zwycięża IP: *.stb.ubr01.hawk.blueyonder.co.uk 11.01.06, 01:45 Nawet nie trzeba pisac jak zajebisty jest Wrocław, bo kto BYŁ ten wie, a kto nie był niech milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan ani Klata ani Tokarczuk nie są wroc. artystami IP: *.chello.pl 11.01.06, 02:18 wrocławscy artyści to: - Agata Zubel - zespół Skalpel - Michał Witkowski - Marek Krajewski - Anna Jadowska Urodzeni, mieszkający, tworzący mniej lub bardziej we Wrocławiu. I jest ok. Co decyduje o zaklasyfikowaniu artystę do miana "wrocławskiego"? Miejsce urodzenia? Przemysław Wojcieszek; ur. w Jelczu-Miłoszycach; Kiljański - Nowa Sól; Klata - Warszawa; Moźdzer - Gdańsk; Olga Tokarczuk - Sulechów; Laura Pawela - Rybnik; Skoro nie miejsce urodzenia to moze szkoła jaką sie kończylo? MOże jednak miejsce w który się tworzy? hm... wygoolgałem że: - Przemysław Wojcieszek; ur. w Jelczu-Miłoszycach; studiował na UWr; reżyser teatralny i filmowy; swoje scenariusze wystawia w teatrze w Legnicy; ważne jest to gdzie się tworzy? bo jesli tak to Wojcieszek repzentuje Legnice i Warszawę - Jan Klata; ur. w Warszawie; studiował w Warszawie, Krakowie; debiutował w teatrze w Wałbrzychu; wystawiał sztuki w Wałbrzychu, we Wrocławiu, Gdańsku i Warszawie; chyba trudno nazwać go artystą wrocławskim? inni "wrocławscy" artyści: - Olga Tokarczuk ur. w Sulechowie obecnie mieszka w wiosce pod Nową Rudą i tam pisze; od kiedy Nowa Ruda stała się częścią Wrocławia? - jeśli Krzysztof Kiljański mieszka we Wrocławiu to ok, no ale urodził sie bodajrze w Nowej Soli; nagrywa bodajrze w Warszawie - Laura Pawela - ur. w Rybniku, szkołę wyższą ukończyła w Opolu; w 2004 i 2005 zrobiła we Wrocławiu 1 wystawe; reszta w całej Polsce i za granicą - Leszek Możdżer - nagrywa we Wrocławiu; ale tu nie mieszka. na takiej zasadzie Kiljański jest warszawskim artystą bo nagrywa w Warszawie? Jakim cudem Klata i Tokarczuk nagle zostali wrocławskimi artystami? źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Olga_Tokarczuk www.e-teatr.pl/pl/osoby/lista.html?id=24736 www.teatry.art.pl/portrety/klata_j/sylwetka.htm www.laurapawela.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
vrotslav Re: ani Klata ani Tokarczuk nie są wroc. artystam 11.01.06, 02:24 Bo sami z siebie uznaja się za Wrocławian ze wzgledu na splendor jaki to miasto emanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: ani Klata ani Tokarczuk nie są wroc. artystam IP: 156.17.201.* 11.01.06, 07:07 A może tak Wocław - w sensie stolicy Dolnego Ślaska. Myśle, że taki termin miała na mysli p. Torbicka. W twórczości ważny jest klimat - Dolny Ślask go ma , stąd fenomen Teatru Dramatycznego w Wałbrzych p. Kruszczyńskiego, czy też Teatru legnickiego p. Głąba. Powinniśmy ( i jesteśmy ) dumni z tego wydarzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawka Re: ani Klata ani Tokarczuk nie są wroc. artystam IP: 193.28.0.* 11.01.06, 08:21 Warszawka wie,że na zachód, jeszcze przed Zgorzelcem jest miasto Wrocław -stąd ten skrót myślowy. Może -jak nie wiadomo oco chodzi- to chodzi o pieniądze? Może chiodzi o miejsce wystawianiafaktur ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: ani Klata ani Tokarczuk nie są wroc. artystam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 10:29 Śleczności moje ! Gdybyś zainteresował się twórczością pani Olgi Tokarczuk, tobyś nie (przepraszam)pieprzył,że nie jest wrocławianką. Pani Olga pisze m.in. o swoich fascynacjach regionem. Ja również mieszkam na głębokiej dolnośląskiej prowincji. Mimo to "ich bin Vratislaviencis". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ani Klata ani Tokarczuk nie są wroc. artystam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 09:03 gazetowy tekst jest po prostu niechlujny i niescisly Torbicka mowila o artystach zwiazanych z Wroclawiem i to nie ona proponowala przeniesc Paszporty do Wroclawia, tylko wspolprowadzacy Klata nie mowil o dobrych wujkach tylko bodajze o branzowych wukach i wg mnie skierowal na dol palce wskazujace, a nie kciuki - ogladalam wczoraj w TV Polonia fragment alez czemu ja sie jeszcze dziwie - to przeciez gazeta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falk Re: ani Klata ani Tokarczuk nie są wroc. artystam IP: *.autocom.pl 26.02.06, 16:46 > - Leszek Możdżer - nagrywa we Wrocławiu; ale tu nie mieszka. na takiej zasadzie > > Kiljański jest warszawskim artystą bo nagrywa w Warszawie? Tu się nie popisałeś. Możdżer współpracuje z Taeatrem Muzycznym Capitol ("Mandarynki i Pomarańcze", "Galeria", "Scat"), notabene dyrektor teatru Wojciech Kościelniak i jeden z czołowych aktorów Cezary Studniak też są z Gdańska, a mieszkają i tworzą tutaj. No tak, ale to artyści gdańscy, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BigP WROCLAW RULES !! IP: *.tarnow.pl 11.01.06, 07:39 WROCŁAW WROCŁAW TYLKO WROCŁAW ! Jedyne i niepowtarzalne miasto w Polsce. Przyjedzcie to zobaczycie. Zapraszamy. Wroclaw's fan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.G Re: WROCLAW RULES !! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.06, 13:42 O Wrocławiu wiem duuuuuuużo, również jestem fanką biorącą niegdys udział w konkursach o Wrocławiu. Kocham Wrocław, który ciągle się zmienia, w większości na lepsze i wreszcie zostaje zauważony w Polsce i na świecie. Podobno ok. 40% Francuzów wie juz co to Kraków, Warszawa i Wrocław:] tak, Wrocław rules:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazz Re: Wrocław zwycięża IP: *.eserwis.wroclaw.pl 11.01.06, 08:23 hej Gazeto, a zdjęcie Skalpela juz sie nie zmieściło?. Zrobiliście sami segregację na sztuke ważniejszą i mniej..., a co do Skalpela, to juz nie ma żadnej wątpliwości,że są Wrocławianinami i to od lat . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala1958 Re: Wrocław zwycięża IP: *.media4.pl 11.01.06, 09:37 Oj, prawda to prawda, ze Wrocław jest najlepszy. Tu jest niepowtarzalny klimat, ludzie i radość. Wszyscy nam tego zazdroszczą i dobrze, bo jest czego. Wrocław to fenomen, który tworzylismy sami od podstaw i nikt nam nie dał niczego za darmo. Ciesze się, ze 48 lat mojego zycia spedziłam w tym miescie, urodziłam dwoje nowych wrocławian i daj Boże doczekam sie wnucząt o tym samym rodowodzie.Hej - Wrocław, tak trzymaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dino Re: Wrocław zwycięża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 09:45 Go Wrocław!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: Wrocław zwycięża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 10:13 Nie znam angielskiego. Mimo to, Wrocław jest The Best !!!! Prowincjusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluefoto Re: Wrocław zwycięża IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.01.06, 13:13 I tak własnie wszyscy popadli w samozachwyt nad miastem Zdolnego Śląska -wybaczcie sam tu mieszkam ale mnie po prostu ta sytuacja rozbawiła troszeczkę Pozdrawiam.. =] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tepe Re: Wrocław zwycięża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:02 No i dobrze, w ten sposób buduje się jakąś więź z miastem, tożsamość lokalną. Wolę taką niż uwielbienie nad kopaczami piłki, bo akurat nazywają się Wrocław... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Sołtys Re: Wrocław zwycięża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:25 Skalpel i Zubel to czysty Wrocław, Możdżer chyba jednak u nas zamieszkał, bo co chwilę ktoś mówi mi, że widział go w mieście;), Krajewski czy Kiljański - no comments. Tylko Klata i Tokarczuk trochę nie pasują do roli "rodowitych" wrocławian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Brawo Panie Marku! IP: 5.3.* / *.kuleuven.ac.be 12.01.06, 12:15 A lekcje greki w VII LO to jednak niezapomniane przezycie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: Brawo Panie Marku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 12:25 Skalpel - High...swietna muzyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszka winduje najlepszosc wroclawia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 17:57 juz za chwileczke juz za momencik... bedziemy najlepsi w kazdej liczacej sie kategorii - gospodarka, kultura, klimat miasta, atrakcje turystyczne. jeeeee! Odpowiedz Link Zgłoś