Dodaj do ulubionych

Proces o rasistowski napad na Romów

11.01.06, 11:25
A po czym się rozpoznaje, że napad był rasistowski? Czy napastnicy
wykrzykiwali może "Romowie do gazu" albo coś podobnego? Jeśli młody bandyta
wyrwie staruszce torebkę, to wg Wybiórczej będzie to napad seksistowski
czy dyskryminacja seniorów?
Obserwuj wątek
    • neoleo UNIEWINNIENIE, nic złego nie zrobili!!!!!! 11.01.06, 11:33
    • Gość: peace and justice nie ma tolerancji dla nietolerancji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:58
      25 lat wiezienia bedzie dobrym odstraszaczem dla wszelkiej masci rasistow...
      • Gość: 666 Re: nie ma tolerancji dla nietolerancji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:01
        jedni drugich warci. romowie to nie aniołki, huligani też nie święci.
        • Gość: rejs Re: nie ma tolerancji dla nietolerancji IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.01.06, 12:11
          chuligani, przec ch, jak ch... (jak wiesz co;) w swoim skomplikowanym zdaniu,
          jak wstawisz za romów i "huliganów" dowolną nację, to też będzie dobrze. Np.
          Polacy to nie aniołki, a mieszkańcy Fidżi (a niech mają, a co) też święci nie
          są. Nie krępuj się - świat rasistów jest własnie w taki sposób nieskomplikowany.
          • Gość: Helena Brawo rejs! IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.01.06, 12:15
          • Gość: Apasz Re: nie ma tolerancji dla nietolerancji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 12:44
            Zauważ ze w mowie potocznej nie przyjęło sie stwierdzenie " mieszkańcy fidzi to złodzieje" a myślę ze stwierdzenie " cyganie to złodzieje " jest ogólnie znane
            wiec jakoś musieli sobie zapracować na ten przydomek aby ludzie ich tak odbierali ...
            czy może to ktoś niesłusznie ich tak szkaluje przez ostatnie 40 lat ???

i druga sprawa ... kto stwierdził ze to jest napad na tle rasowym ???
            rozumiem ze jak mnie pobije cygan to tez jest mogę to podciągnąć pod
            napaść na tle rasowym i nawoływanie do niepokojów społecznych na tle rasowym.

Ja myślę ze to była zwykła bójka i tyle ... a ktoś pragnie zrobić z tego aferę
            A z tych kolesi zrobić kozłów ofiarnych .. nie mowie ze im się nie należy kara , ale spokojnie z tymi zarzutami i napaść na tle rasowym !!!

Pozdro !

• m1chnik Re: nie ma tolerancji dla nietolerancji 11.01.06, 12:59
              > wiec jakoś musieli sobie zapracować na ten przydomek aby ludzie ich tak odbiera
              > li ...
              > czy może to ktoś niesłusznie ich tak szkaluje przez ostatnie 40 lat ???

Żeby to tylko przez 40 lat - a pamiętasz choćby rasistowskie piosenki
              z książki o Koszałku-Opałku i sierotce Marysi? Nie bójmy się powiedzieć
              głośno, że my Polacy rasizm też wysysamy z mlekiem matki!
            • Gość: killla Re: nie ma tolerancji dla nietolerancji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 13:19
              pamiętaj, że Polacy też zapracowali sobie na niestety dosyć powszechną np. w USA
              opinię o tym że jesteśmy brudasami, leniuchami i głupolami (vide "polish
              jokes"), a przecież o Kościuszce i Pułaskim mówią jako o swoich bohaterach
              narodowych.

Z drugiej strony czy wiesz, że jeszcze w XIX wieku w Europie powszechne było
              przysłowie "pijany jak Duńczyk" ? a parę lat temu kiedy na kampingu we Włoszech
              kupowałem z kolegą w sklepie 8 piw (drogie jak cholera) to miejscowi z głupimi
              minami skomentowali : "wiadomo - Polacy". Dla tych "makaroniarzy" wypicie w
              jeden wieczór przez jedną osobę 4 piw było potwierdzeniem opinii o alkoholiźmie
              i degeneracji Polaków :)
            • Gość: peace and justice Re: nie ma tolerancji dla nietolerancji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:34
              a Polacy to nieroby i zlodzieje... slyszales Niemieckie kawaly o Polakach ?
            • Gość: rejs Re: nie ma tolerancji dla nietolerancji IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.01.06, 13:42
              Zauważ ze w mowie potocznej nie przyjęło sie stwierdzenie " mieszkańcy fidzi to
              złodzieje" a myślę ze stwierdzenie "
              cyganie to złodzieje " jest ogólnie znane
              wiec jakoś musieli sobie zapracować na ten przydomek aby ludzie ich tak
              odbierali ...
              czy może to ktoś niesłusznie ich tak szkaluje przez ostatnie 40 lat ???

w USA są polish jokes, Niemcy nazywają nas złodziejam (zresztą nie tylko Niemcy)
              - to nie znaczy, że ty czy ja jesteśmy złodziejami. Byłem pięć razy napadnięty -
              w każdym przypadku byli to biali Polacy;) Oczywiście, jakby w jednym przypadku
              był to Cygan, to pomyślałbym - pieprzyć Cyganów

i druga sprawa ... kto stwierdził ze to jest napad na tle rasowym ???
              rozumiem ze jak mnie pobije cygan to tez jest mogę to podciągnąć pod
              napaść na tle rasowym i nawoływanie do niepokojów społecznych na tle rasowym.

Ja pamiętam artykuły - ty nie? To ci przypomnę: trzech zbłąkanych skinheadów
              poszło na osiedle, gdzie mieszka dużo Cyganów. Zabłądzili i spytali się pani
              Cyganki o drogę. jako, że nie wiedziała, to powiedzieli, że ja zgwałcą i porwą
              dziecko...

Ja myślę ze to była zwykła bójka i tyle ... a ktoś pragnie zrobić z tego aferę
              A z tych kolesi zrobić kozłów ofiarnych .. nie mowie ze im się nie należy kara ,
              ale spokojnie z tymi zarzutami i napaść
              na tle rasowym !!!

No pewnie - kozły ofiarne. Szczerze ich żałuję.
            • erwinek_3 Re: nie ma tolerancji dla nietolerancji 12.01.06, 07:33
              Gość portalu: Apasz napisał(a):

> Zauważ ze w mowie potocznej nie przyjęło sie stwierdzenie " mieszkańcy fidzi to
              > złodzieje" a myślę ze stwierdzenie " cyganie to złodzieje " jest ogólnie znane

A zgadnij, którą nację w Niemczech uznaje się za złodziejską? Ach te stereotypy!
    • Gość: ascolto Nareszcie nie będą bezkarni IP: *.silesius.org.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 13:14
      Jest to właśnie jednym z głównych problemów prawnych w Polsce związanych z
      mniejszością romską: to, że przemoc skierowana przeciwko nim nie jest
      rozpoznawana jako napaść na tle rasowym i najczęśćiej zakwalifikowana zostaje
      jako "zwykle" pobicie. Kwalifikatorem jest motyw przestępstwa: to, że ktoś
      pozwala sobie na pobicie (poniżenie) drugiej osoby DLATEGO że jest ona Romem.
      Jest dla bijącego kimś "innym" - i gorszym i słabszym, wobec kogo można sobie
      pozwolić na bezkarność, kogo można poniżyć, kogo trzeba wyeliminować. I dlatego
      to robią, a nie dlatego, że mają ochotę kopnąć dowolne dziecko bawiące się w
      piaskownicy
      Do tych, którzy piszą zastanawiają się nad tym po czym się poznaje sie napad
      rasistowski - nie watpie, ze gdyby sprawca dowolnego przestepstwa byl Rom, nie
      mieliby watpliwosci jak go zakwalifikowac, wrzucajac go od razu do worka bajek,
      ktorymi sie straszy dzieci i stereotypów o tych stasznych Romach, co są
      złodzieje, bandyci i kury kradną.
      Polecam zainteresowanie się tematyką głębsze niż tylko zaczerpnięte ze
      skarbczyka ludowych mądrosci.
    • Gość: judr Re: Proces o rasistowski napad na Romów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 15:04
      To romowie są rasistami. Nie słyszałem żeby jakiś rom ukradł drugiemu samochód,
      albo grupa romskich wyrostków okradła na wesołym miasteczku romskie dzieci,
      tereoryzując je nożem. Dlaczego ofiarami romskich przestępców są wyłącznie inne
      nacje? Bo wszyscy inni dla romów to frajerzy których można bezkarnie łupić. To
      jest przejaw ewidentnego rasizmu.
    • Gość: 666 Re: Proces o rasistowski napad na Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 17:00
      niejeden rom nachalnie domagał się odemnie gotówki. zwykle odpędzałem dziadów.
      czy jestem rasistą?
    • Gość: Yarecki cyganie won z Polski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 21:47
      Żyje w okolicy w ktorej musze na codzień obcowac z wieloma "Romami" :\ Cyganami.
      Mam ich serecznie dosc. Niech wypier*** z tego kraju, tu ich nikt nie
      potrzebuje. Nie pracują, nie uczą się dalej niż w podstawowkach, kradna,
      wyłudzają i się narzucają.
      POzdrowienie dla "polskich chuliganow", jeśli tak ma wygladac wasze chuligaństwo
      to popieram je w całej rozciaglosci.
      • Gość: Helena Yarecki won z Polski IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.01.06, 23:17
        Zyje w kraju, gdzie na codzien musze obcowac z chamami Yareckimi, ktorzy nie
        chca sie uczyc, nie czytaja ksiazek, chlaja wodke, maja lupiez na kolnierzu,
        mowia "k.." co drugie slowo, maja brud pod paznokciami, cuchnacy oddech i
        narzucaja sie ze swoimi rasistowskimi opiniami przy kazdej okazji. Niech sie
        wynosza do diabla, bo pozytku z nich zadnego.

• Gość: Yarecki Re: cyganie won z Polski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.06, 13:30
          Za prawde powiadam ci, właśnie wbiłaś w stereotyp nietolarancyjnego
          zaściankowca. Tymczasem nawet tolerancja ma swoje granice. Nie jestem
          antysemita, homofobem, mam kilku czarnoskorych kolegow, a jeszcze więcej
          praktykujących islam. To że oceniam tak cyganow wynika z tego że widze ich i ich
          mentalność na codzien. Srednio raz w tygodniu jestem zaczepiany na ulicy przez
          jakiegos cygana chcacego "pozyczyc" 5 zl. Tydzien temu mojej kolezance 3 cyganow
          ukradlo telefon grozac pobiciem. Chcesz wiecej przykladow..? To nie bedzie trudnie.
    • Gość: Kasia Re: Proces o rasistowski napad na Romów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 22:29
      bylam na tej rozprawie....przesluchiwali mojego chlopaka...:(
    • Gość: Apasz dlaczego ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.06, 15:10
      Dlaczego jak cygan napadnie to nie ma zarzutu napaści na tle rasowym ??
      A w tej sprawie jest taki zarzut ...
      Może trzeba manifestacje zrobić pod sądem
      Niech cygany widzą ze nie są tutaj mile widziani

pozdro
      • Gość: marco-van-basten hydraulicy to złodzieje IP: *.media4.pl 12.01.06, 15:58
        pracował u mnie facet, hydraulik, który mnie okradł oszukał itd.
        był Polakiem
        a może powinienem w związku z tym przywalić w czerep pierwszemu napotkanemu
        polakowi ( a może trafi się jakiś hydraulik?
        • Gość: Yarecki Re: hydraulicy to złodzieje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.06, 16:29
          Śmieszne.
          Jest pewna prawidlowosc.
          Ci ktorzy mieli, lub prowadza na codzien conajmniej intensywne interakcje,
          najczęsciej nie z wlasnej woli z przedstawicielami narodu cygańskiego, oceniają
          ich krytycznie i bardzo negatywnie. Obrońcami tychże w ich mniemaniu
          krzywdzonych ludzi są Polacy ktorzy mieli z nimi kontakt zaden lub niewielki.
          Pocieszam się że to tylko w imię daleko posuniętej pseudopolitycznej
          poprawności, ktora skarzeni są coponiektorzy autorzy postów powyżej, za
          najważniejsze źródło swojej edukacji uznający telewizję, wypisuja takie
          farmazony. Prawda jest taka że żaden z was, piewcy tolerancji, nie miałby ochoty
          mieszkac w bezpośrednim sąsiedztwie, ani polskich romow, ani polskich
          chuliganow. Już samo postawienie znaku równosci pomiedzy spolecznoscią cyganską
          i grupkami chuliganskimi w kontekscie aspolecznosci obu grup wystawia cyganom
          niepochlebne swiadectwo.
          Stereotypy nie biorą sie z nikad, lecz siłą ich jest wprost proporcjonalna do
          faktów je potwierdzających. Cygani sami zapracowali na taką opinie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka