Dodaj do ulubionych

Dworzec Główny

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.01, 19:20
Najładniejszy w Polsce ale bardzo zaniedbany, otoczeniu dworca też dużo
pozostaje do życzenia. Czekam na propozycję jak byście chcieli żeby wygladał
nasz dostojny "główny" Z pozdrowieniami Amar
Obserwuj wątek
    • Gość: picia Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.01, 19:28
      Najpierw zlikwidowałbym straszące budy w holu dworca, później zabrałbym się za
      remont hali peronowej wraz z posadzką peronów, do tego schody ruchome
      (przynajmniej pod górę) które ułatwiłyby wejscie na wysoko usytułowane perony.
      No i najważniejsze zamknąłbym te speluny serwujące piwo
      • Gość: gosia Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.01, 08:17
        Gość portalu: gosia
        Nie wiem czy poruszał ktoś kwestię gołebi fruwających po holu a także peronach.
        Oprócz tego, że są źródłem chorób to jeszcze latają i wydzielają w locie odchody
        nie wiem dlaczego ale nie zwracają czy ktoś akutat przechodzi. Może to się
        wydawać śmieszne ale wierzcie, że takie odchody trudno zlikwidować z ubrania.
        Zasranawiam się czy PKP pokrywa koszty pralni lub też ubrania w sytuacji gdy
        nastąpi zniszczenie. Może obrońcy zwierząt zabraniają walki z gołebiami?
    • Gość: izy Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.01, 19:54
      wrocławskiemu dworcowi nic już nie pomoże, proponuję wyburzyć i wybudować taki
      jak w warszawie centralny
      • Gość: ken Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 20:52
        Gość portalu: izy napisał(a):

> wrocławskiemu dworcowi nic już nie pomoże, proponuję wyburzyć i wybudować taki
        > jak w warszawie centralny
        Rozumiem, ze to taki niewinny zarcik. A na powaznie, to ja rzeczywiscie
        zlikwidowalbym te oblesne budy. I te knysze co smierdza, ze sie robi niedobrze. W
        ogole dworzec moglby bardzij stylowo wygladac. O klase wyzej, bo na razie
        przypomina jarmark dla ubogich. I ten ciag stoisk, a kazde stoisko z zegarkami po
        29,90. Jest to jedno z niewielu miejsc we Wroclawiu w ktorych nie lubie
        przebywac. A szkoda bo mozna z tego zrobic rewelacje!

• Gość: Piotr Re: Dworzec Główny IP: 156.24.231.* 25.04.01, 21:09
          Gość portalu: ken napisał(a):

> Gość portalu: izy napisał(a):
          >
          > > wrocławskiemu dworcowi nic już nie pomoże, proponuję wyburzyć i wybudować
          > taki
          > > jak w warszawie centralny
          > Rozumiem, ze to taki niewinny zarcik. A na powaznie, to ja rzeczywiscie
          > zlikwidowalbym te oblesne budy. I te knysze co smierdza, ze sie robi niedobrze.
          > W
          > ogole dworzec moglby bardzij stylowo wygladac. O klase wyzej, bo na razie
          > przypomina jarmark dla ubogich. I ten ciag stoisk, a kazde stoisko z zegarkami
          > po
          > 29,90. Jest to jedno z niewielu miejsc we Wroclawiu w ktorych nie lubie
          > przebywac. A szkoda bo mozna z tego zrobic rewelacje!
          >

No ale co proponujesz? Jubilera zmiast baru?
          Sam kiedyś zapomniałem w pośpiechu zegarka i byłem więcej niż rad że mogę dostać
          zastępczy, tani i praktycznie w każdym guście (i nosiłbym go do dziś, bo mi się
          spodobał, ale zamieniłem się za granicą na inny, jeszcze ładniejszy, bo jakiemuś
          gościowi znowu ten mój dworcowy wpadł w oko! :)

Różnorodne knajpy, fasfoody, toalety, kioski i księgarenki, to jest to czego
          potrzeba podróżnemu. Często są czynne całą dobę, więc tym bardziej powinny tu
          istnieć. Nawet to kino może się przydać. Nie wiem czy z dworca da się i czy w
          ogóle warto robić ekskluzywny salon z klasą. Myślę że trzeba po prostu solidnie
          dbać o czystość i będzie OK.
          Nie sądzisz?
    • Gość: FraMauro Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 21:16
      izy- Ty chyba jestes z Wa-wy skoro chcialbys na miejsce naszego przeswietnego
      Dworca w pieknym neogotyckim stylu wstawic takie barachlo, jakie Gierek
      zaserwowal Stolycy.
      Centralnego w W-wie nie lubie nie tylko dlatego, ze musze na nim wsiadac i
      wysiadac srednio raz w m-cu ale ze wzgledu na tabuny zlodziei,zawile ciagi
      komunikacyjne i ciemnosci na peronach
      • Gość: paw Re: Dworzec Główny IP: 156.17.52.* 25.04.01, 21:28
        Wroclawski dworzec jest najpiekniejszy w Polsce. Powiem wiecej najpeikniejszy
        na swiecie (moze dlatego, ze jeszcze malo swiata widzialem). Jest tylko male
        ale... Dlaczego tam tak strasznie smierdzi?! brrrrrrrr
        • Gość: marsha Re: Dworzec Główny IP: *.kask.net.pl 25.04.01, 21:39
          Dworzec mamy piękny.Jednakże śmierdzący.I coś bym zrobiła z kinem:tam na seanse
          przychodzą "płatne panie" z klientami(jest ciemno i przytulnie,szczególnie
          podczas dni wietrznych...).
          a knysze rzeczywiście miło nie pachną,ale znam takich,którym to wcale nie
          przeszkadza,więc może znowu się czepiam...?
          • Gość: Olin Re: Dworzec Główny IP: *.satkabel.com.pl 25.04.01, 22:49
            Ale tych bud ostatnio juz nie bylo? To znaczy miesiac temu jakis? I co, znowu
            sie pojawily?

Tak czy owak, nie jest jeszcze najgorzej z ta czystoscia. Polecam na przyklad
            dworce Gdynia Glowna Osobowa, gdzie podloga sie zwyczajnie lepi oraz dworzec
            Sopot - ten to juz jest absolutnym rekordzista, jesli chodzi o brud i smrod.
            Pewnie dlatego, ze tak malo w nim przestrzeni - a bezdomnych sporo. Nic nie mam
            do bezdomnych, ale jednak nie wszyscy sie myja codziennie...

Jedna, ogromna przewage ma dworzec wroclawski nad wszystkimi innymi (z
            wyjatkiem Warszawy Centralnej) w Polsce - ma kryte perony. Nie jakies tam
            wiaty. A propos - Gdynia Gl. Osobowa nie ma zadnych wiat, to znaczy ma - takie
            szerokie na metr, poustawiane co 20-30 metrow. Nawet przy bezwietrznej pogodzie
            byle deszczyk moczy pod taka "wiata". Zreszta wiaty te maja chyba za zadanie
            chronic jedynie umieszczone pod nimi tablice z informacja o pociagach...

Powiem jeszcze tyle - po podrozy przez cala Polske, na wroclawskim dworcu da
            sie umyc rece, chociaz nie zawsze w cieplej wodzie - tzn. trzeba wiedziec,
            gdzie jest ciepla woda. Mozna tez zjesc cos cieplego i mozna usiasc na chwile w
            ktoryms z barow, czyli w nie najgorszych warunkach. W 90% polskich dworcow sie
            nie da, chyba ze ma sie uszkodzony zmysl wechu. Tylko ze... no, mogloby byc
            rzeczywiscie troche czysciej. :)

Ech, fajny macie ten dworzec. (Porcja wazeliny na dobranoc) :)

• Gość: feran Re: Dworzec Główny IP: *.txucom.net 26.04.01, 02:57
              Funkcja dworca upada.W USA wszystkie dworce zamknieto,z wyjatkiem Grand Central
              w NY.Budowa autostrad zalatwi dworzec calkowicie.Coraz biedniejsi ludzie beda
              to uzywac.Wyobrazcie sobie bezposrednie polaczenie lotnicze
              Wroclaw_Berlin.Mozna wpasc koncert i wrocic tego samego dnia.
              • Gość: Olin Re: Dworzec Główny IP: *.satkabel.com.pl 26.04.01, 10:53
                Stany to ogromny kraj. U nas kolej raczej przetrwa; w koncu doczekamy sie tez
                jej unowoczesnienia. Szybkie pociagi w krajach o gabarytach takich, jak Polska
                z powodzeniem konkuruja z samolotami - jaki sens leciec samolotem z Wroclawa do
                Poznania na przyklad, skoro szybkim pociagiem daloby sie dojechac w pol
                godziny? A do Warszawy w godzine? Co z tego, ze samolot leci krocej, skoro i
                tak na lotnisku trzeba sie pojawic pol godziny przed odlotem...

Co do autostrad - predzej sie chyba doczekamy szybkich pociagow.
              • Gość: mabr Re: Dworzec Główny IP: 212.75.78.* 26.04.01, 11:05
                Gość portalu: feran napisał(a):

> Funkcja dworca upada. W USA wszystkie dworce zamknieto

USA to USA, tam nie ma podatku stanowiącego 3/4 ceny bezyny...

> Wyobrazcie sobie bezposrednie polaczenie lotnicze
                > Wroclaw_Berlin.Mozna wpasc koncert i wrocic tego samego dnia.

Na krótsze dystanse, jak np. Ww-Berlin, pociag moze byc wygodniejszy, chocby
                dlatego, ze dworzec przewaznie jest w centrum, a nie daleko za miastem i ze nie
                trzeba byc na dworcu godzine przed odlotem...
                Szybkie koleje dobrze sie maja w Europie.
          • Gość: Rob-35 Re: Dworzec Główny IP: *.vogel.pl 26.04.01, 16:25
            Gość portalu: marsha napisał(a):

> Dworzec mamy piękny. Jednakże śmierdzący.

Po prostu go za słabo i za rzadko szorują...
            To chyba własność PKP a nie miasta, więc decyzje
            leżą "w łapskach" centralistów PeKaPistów...

>I coś bym zrobiła z kinem /.../

To chyba jedno z nielicznych kin dworcowych w Polsce
            o ile nie jedyne?

> tam na seanse przychodzą "płatne panie" z klientami
            > (jest ciemno i przytulnie,szczególnie podczas dni wietrznych...).

Wprawdzie nie jestem "płatną panią", ale przyznam, że jest
            to ostatnimi laty najczęściej odwiedzane kino przeze mnie,
            bo jako jedyne w centrum miasta pracuje w normalnych godzinach:
            22.00 - 2.00
            Kiedy najdzie mnie ochota, idę na spacerek... jeśli akurat coś
            grają godnego uwagi, czasem się skuszę i wpadnę na dwie godzinki,
            choć częściej oglądam w domciu na komputerze (bo telewizora nie
            posiadam)...

> a knysze rzeczywiście miło nie pachną, /.../

Najmniej miło pachną tam "pasażerowie" jadący od lat donikąd...
    • Gość: wroclawi Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 26.04.01, 14:36
      1) odtworzyc wyglad sprzed lat - mam na mysli pokazanie tego co jest za tablica
      informujaca o przyjazdach i odjazdach pociagow
      2) zmienic bruk na zewnatrz i postawic jakies stylizowane lawki (takie jak w
      rynku)
      3) wyburzyc blok na przeciw z neonem "dobry wieczor we Wroclawiu" - neon jako
      zabytek wkomponowac w nowy budynek
      • Gość: ken Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.01, 16:25
        A co ciekawego jest za tablica informacyjna?
    • Gość: roman Re: Dworzec Główny IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.04.01, 10:08
      Fatalne połączenie w nocy do Krakowa zmusza mnie do spędzenia 2h pomiędzy 1 a
      3.00 w dworcowych barach. Wnoszę o zainstalowanie kamer w barach typu CINEMA i
      niech Big brother się schowa, takie odbywa się tam reality show. Bez pozerstwa,
      sztuczności i sztywności na siłę. Prawdziwe życie. Komedia, tragedia do łez.
      Czasami tak piękny melodramat, zarówno pan-pani jak i pan-pan, pani-pani , że
      brazylijskie seriale paszłyby z Polski w skarpetkach.
      • Gość: hen Re: Dworzec Główny IP: 156.17.85.* 27.04.01, 12:55
        Możnaby przed dworcem przebudować tą żulową fontannę.
        Niekoniecznie wydając taką ilość pieniędzy jak na
        fontannę w rynku. Teren wokół trzeba
        byłoby 'zrekultywować'. Chodniczki, ławeczki,
        kwiaciarki. Hmm, jak przyjemnie byłoby czekać na
        pociąg latem.
      • Gość: Ludwik Re: Dworzec Główny IP: *.edm.oa.net 06.05.01, 06:37
        Gość portalu: roman napisał(a):

> Fatalne połączenie w nocy do Krakowa zmusza mnie do spędzenia 2h pomiędzy 1 a
        > 3.00 w dworcowych barach. Wnoszę o zainstalowanie kamer w barach typu CINEMA i
        > niech Big brother się schowa, takie odbywa się tam reality show. Bez pozerstwa,
        >
        > sztuczności i sztywności na siłę. Prawdziwe życie. Komedia, tragedia do łez.
        > Czasami tak piękny melodramat, zarówno pan-pani jak i pan-pan, pani-pani , że
        > brazylijskie seriale paszłyby z Polski w skarpetkach.

Wrowadzic peronowki, tak jak bylo za cara. Kurwy i pijakow na bruk.
        • wrocadi Dworzec Główny 06.05.01, 11:05
          Zdecydowanie najwiekszy problem to problem czystkosci. Wydaje mi sie bedzie
          problem z usunieciem bezdomnych i elementu spolecznego. Jak wiadomo dworzec to
          raj dla zlodzieji, ludzi bezdomnych, narkomanow itd. Z tego co pamietam byl juz
          pomysl aby usunac bezdomnych. Nic nie wyszlo...miasto zaproponowalo im budowe
          osiedla na peryferiach miasta...oni sie nie zgodzili. Zapowiedzieli ze i tak
          wroca.
          Pomysl zagospodarowania okolic dworca podoba mi sie. ja rowniez jestem
          za...nowa nawierzchnia z kostki laweczkami i kwiaciarniami jak na pl.Solnym.
          Modernizacja fontanny ..hmmm..tez by bylo milo. Niestey priorytet to czystosc i
          bezpieczenstwo w budynku dworca. Tam tez trzeba by wymienic cala nawierzchnie.
          Co z tym zrobia wladze miasta? Zobaczymy.
          • Gość: wędzonka Re: Dworzec Główny IP: 156.24.231.* 06.05.01, 12:40
            wrocadi napisał(a):

> Zdecydowanie najwiekszy problem to problem czystkosci. Wydaje mi sie bedzie
            > problem z usunieciem bezdomnych i elementu spolecznego. Jak wiadomo dworzec to
            > raj dla zlodzieji, ludzi bezdomnych, narkomanow itd. Z tego co pamietam byl juz
            >
            > pomysl aby usunac bezdomnych. Nic nie wyszlo...miasto zaproponowalo im budowe
            > osiedla na peryferiach miasta...oni sie nie zgodzili. Zapowiedzieli ze i tak
            > wroca.
            > Pomysl zagospodarowania okolic dworca podoba mi sie. ja rowniez jestem
            > za...nowa nawierzchnia z kostki laweczkami i kwiaciarniami jak na pl.Solnym.
            > Modernizacja fontanny ..hmmm..tez by bylo milo. Niestey priorytet to czystosc i
            >
            > bezpieczenstwo w budynku dworca. Tam tez trzeba by wymienic cala nawierzchnie.
            > Co z tym zrobia wladze miasta? Zobaczymy.

Czy ten teren na pewno nalezy do miasta?
            • wrocadi Re: Dworzec Główny 06.05.01, 12:44
              Chodzi mi o problem bezdomnych. A to ze teren nie nalezy do miasta to normalne.
              Ale czy nie mozna nawiazac wspolpracy z PKP? W polityce tez mamy tak samo.
              Istnieja podzialy podzialiki a tak naprawde nikt nie mysli o negatywnych ich
              skutkach. W takim razie..pytanie brzsmi Co zrobia wladze miasta wraz z dyrekcja
              PKP?
              lepiej?
              • Gość: MKK Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 06.05.01, 13:17
                Wydaje się, że dyrekcja nic nie robi w zakresie bezdomnych. Ma poważniejsze
                kłopoty :
                1. a to długi i nie spłacone kredyty
                2. a to zdewastowane wagony (tak na marginesie : zakład ZNTK już przestał
                istnieć, a ostatnio pociągnął za sobą dwie nieszczęsne ofiary) i chuliganerię,
                która chce sobie dorobić na podróżnych
                3. NOTORYCZNY BRAK GOSPODARZA PKP.

To mało? Pomyślcie : gdyby cała ta czereda bezdomnych wyszła na ulicę ... ci
                odwieczni narkomani, alkoholicy, ludzie, którzy z wyboru tam przesiadują?

Czy myślicie, że można już kopać doły na wapno? Chcecie zlikwidować skutek, nie
                przyczynę ?
              • Gość: wędzonka Re: Dworzec Główny IP: 156.24.231.* 06.05.01, 13:28
                wrocadi napisał(a):

> Chodzi mi o problem bezdomnych. A to ze teren nie nalezy do miasta to normalne.
                >
                > Ale czy nie mozna nawiazac wspolpracy z PKP? W polityce tez mamy tak samo.
                > Istnieja podzialy podzialiki a tak naprawde nikt nie mysli o negatywnych ich
                > skutkach. W takim razie..pytanie brzsmi Co zrobia wladze miasta wraz z dyrekcja
                >
                > PKP?
                > lepiej?

MKK ma racje, z dyrekcja PKP niewiele da sie zrobic bo ten moloch ma wieksze
                klopoty niz wszyscy bezdomni razem wzieci.
                Niejeden raz zastanawialismy sie tu na forum jak rozwiazac problem bezdomnych.
                Pamietaj ze wielu z nich wybralo taki los. Wyrzucajac ich z dworca wcale nie
                zmusisz ich do zmiany trybu zycia.
                Pamietam ze tanczacemu z wilkami proponowano mieszkanie, ale on sam go nie
                chcial. Co w takim przypadku bys zaproponowal?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka