Gość: amar IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.01, 19:20 Najładniejszy w Polsce ale bardzo zaniedbany, otoczeniu dworca też dużo pozostaje do życzenia. Czekam na propozycję jak byście chcieli żeby wygladał nasz dostojny "główny" Z pozdrowieniami Amar Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: picia Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.01, 19:28 Najpierw zlikwidowałbym straszące budy w holu dworca, później zabrałbym się za remont hali peronowej wraz z posadzką peronów, do tego schody ruchome (przynajmniej pod górę) które ułatwiłyby wejscie na wysoko usytułowane perony. No i najważniejsze zamknąłbym te speluny serwujące piwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.01, 08:17 Gość portalu: gosia Nie wiem czy poruszał ktoś kwestię gołebi fruwających po holu a także peronach. Oprócz tego, że są źródłem chorób to jeszcze latają i wydzielają w locie odchody nie wiem dlaczego ale nie zwracają czy ktoś akutat przechodzi. Może to się wydawać śmieszne ale wierzcie, że takie odchody trudno zlikwidować z ubrania. Zasranawiam się czy PKP pokrywa koszty pralni lub też ubrania w sytuacji gdy nastąpi zniszczenie. Może obrońcy zwierząt zabraniają walki z gołebiami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izy Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.01, 19:54 wrocławskiemu dworcowi nic już nie pomoże, proponuję wyburzyć i wybudować taki jak w warszawie centralny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 20:52 Gość portalu: izy napisał(a): > wrocławskiemu dworcowi nic już nie pomoże, proponuję wyburzyć i wybudować taki > jak w warszawie centralny Rozumiem, ze to taki niewinny zarcik. A na powaznie, to ja rzeczywiscie zlikwidowalbym te oblesne budy. I te knysze co smierdza, ze sie robi niedobrze. W ogole dworzec moglby bardzij stylowo wygladac. O klase wyzej, bo na razie przypomina jarmark dla ubogich. I ten ciag stoisk, a kazde stoisko z zegarkami po 29,90. Jest to jedno z niewielu miejsc we Wroclawiu w ktorych nie lubie przebywac. A szkoda bo mozna z tego zrobic rewelacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Dworzec Główny IP: 156.24.231.* 25.04.01, 21:09 Gość portalu: ken napisał(a): > Gość portalu: izy napisał(a): > > > wrocławskiemu dworcowi nic już nie pomoże, proponuję wyburzyć i wybudować > taki > > jak w warszawie centralny > Rozumiem, ze to taki niewinny zarcik. A na powaznie, to ja rzeczywiscie > zlikwidowalbym te oblesne budy. I te knysze co smierdza, ze sie robi niedobrze. > W > ogole dworzec moglby bardzij stylowo wygladac. O klase wyzej, bo na razie > przypomina jarmark dla ubogich. I ten ciag stoisk, a kazde stoisko z zegarkami > po > 29,90. Jest to jedno z niewielu miejsc we Wroclawiu w ktorych nie lubie > przebywac. A szkoda bo mozna z tego zrobic rewelacje! > No ale co proponujesz? Jubilera zmiast baru? Sam kiedyś zapomniałem w pośpiechu zegarka i byłem więcej niż rad że mogę dostać zastępczy, tani i praktycznie w każdym guście (i nosiłbym go do dziś, bo mi się spodobał, ale zamieniłem się za granicą na inny, jeszcze ładniejszy, bo jakiemuś gościowi znowu ten mój dworcowy wpadł w oko! :) Różnorodne knajpy, fasfoody, toalety, kioski i księgarenki, to jest to czego potrzeba podróżnemu. Często są czynne całą dobę, więc tym bardziej powinny tu istnieć. Nawet to kino może się przydać. Nie wiem czy z dworca da się i czy w ogóle warto robić ekskluzywny salon z klasą. Myślę że trzeba po prostu solidnie dbać o czystość i będzie OK. Nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FraMauro Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 25.04.01, 21:16 izy- Ty chyba jestes z Wa-wy skoro chcialbys na miejsce naszego przeswietnego Dworca w pieknym neogotyckim stylu wstawic takie barachlo, jakie Gierek zaserwowal Stolycy. Centralnego w W-wie nie lubie nie tylko dlatego, ze musze na nim wsiadac i wysiadac srednio raz w m-cu ale ze wzgledu na tabuny zlodziei,zawile ciagi komunikacyjne i ciemnosci na peronach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Re: Dworzec Główny IP: 156.17.52.* 25.04.01, 21:28 Wroclawski dworzec jest najpiekniejszy w Polsce. Powiem wiecej najpeikniejszy na swiecie (moze dlatego, ze jeszcze malo swiata widzialem). Jest tylko male ale... Dlaczego tam tak strasznie smierdzi?! brrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: Dworzec Główny IP: *.kask.net.pl 25.04.01, 21:39 Dworzec mamy piękny.Jednakże śmierdzący.I coś bym zrobiła z kinem:tam na seanse przychodzą "płatne panie" z klientami(jest ciemno i przytulnie,szczególnie podczas dni wietrznych...). a knysze rzeczywiście miło nie pachną,ale znam takich,którym to wcale nie przeszkadza,więc może znowu się czepiam...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olin Re: Dworzec Główny IP: *.satkabel.com.pl 25.04.01, 22:49 Ale tych bud ostatnio juz nie bylo? To znaczy miesiac temu jakis? I co, znowu sie pojawily? Tak czy owak, nie jest jeszcze najgorzej z ta czystoscia. Polecam na przyklad dworce Gdynia Glowna Osobowa, gdzie podloga sie zwyczajnie lepi oraz dworzec Sopot - ten to juz jest absolutnym rekordzista, jesli chodzi o brud i smrod. Pewnie dlatego, ze tak malo w nim przestrzeni - a bezdomnych sporo. Nic nie mam do bezdomnych, ale jednak nie wszyscy sie myja codziennie... Jedna, ogromna przewage ma dworzec wroclawski nad wszystkimi innymi (z wyjatkiem Warszawy Centralnej) w Polsce - ma kryte perony. Nie jakies tam wiaty. A propos - Gdynia Gl. Osobowa nie ma zadnych wiat, to znaczy ma - takie szerokie na metr, poustawiane co 20-30 metrow. Nawet przy bezwietrznej pogodzie byle deszczyk moczy pod taka "wiata". Zreszta wiaty te maja chyba za zadanie chronic jedynie umieszczone pod nimi tablice z informacja o pociagach... Powiem jeszcze tyle - po podrozy przez cala Polske, na wroclawskim dworcu da sie umyc rece, chociaz nie zawsze w cieplej wodzie - tzn. trzeba wiedziec, gdzie jest ciepla woda. Mozna tez zjesc cos cieplego i mozna usiasc na chwile w ktoryms z barow, czyli w nie najgorszych warunkach. W 90% polskich dworcow sie nie da, chyba ze ma sie uszkodzony zmysl wechu. Tylko ze... no, mogloby byc rzeczywiscie troche czysciej. :) Ech, fajny macie ten dworzec. (Porcja wazeliny na dobranoc) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: Dworzec Główny IP: *.txucom.net 26.04.01, 02:57 Funkcja dworca upada.W USA wszystkie dworce zamknieto,z wyjatkiem Grand Central w NY.Budowa autostrad zalatwi dworzec calkowicie.Coraz biedniejsi ludzie beda to uzywac.Wyobrazcie sobie bezposrednie polaczenie lotnicze Wroclaw_Berlin.Mozna wpasc koncert i wrocic tego samego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olin Re: Dworzec Główny IP: *.satkabel.com.pl 26.04.01, 10:53 Stany to ogromny kraj. U nas kolej raczej przetrwa; w koncu doczekamy sie tez jej unowoczesnienia. Szybkie pociagi w krajach o gabarytach takich, jak Polska z powodzeniem konkuruja z samolotami - jaki sens leciec samolotem z Wroclawa do Poznania na przyklad, skoro szybkim pociagiem daloby sie dojechac w pol godziny? A do Warszawy w godzine? Co z tego, ze samolot leci krocej, skoro i tak na lotnisku trzeba sie pojawic pol godziny przed odlotem... Co do autostrad - predzej sie chyba doczekamy szybkich pociagow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mabr Re: Dworzec Główny IP: 212.75.78.* 26.04.01, 11:05 Gość portalu: feran napisał(a): > Funkcja dworca upada. W USA wszystkie dworce zamknieto USA to USA, tam nie ma podatku stanowiącego 3/4 ceny bezyny... > Wyobrazcie sobie bezposrednie polaczenie lotnicze > Wroclaw_Berlin.Mozna wpasc koncert i wrocic tego samego dnia. Na krótsze dystanse, jak np. Ww-Berlin, pociag moze byc wygodniejszy, chocby dlatego, ze dworzec przewaznie jest w centrum, a nie daleko za miastem i ze nie trzeba byc na dworcu godzine przed odlotem... Szybkie koleje dobrze sie maja w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob-35 Re: Dworzec Główny IP: *.vogel.pl 26.04.01, 16:25 Gość portalu: marsha napisał(a): > Dworzec mamy piękny. Jednakże śmierdzący. Po prostu go za słabo i za rzadko szorują... To chyba własność PKP a nie miasta, więc decyzje leżą "w łapskach" centralistów PeKaPistów... >I coś bym zrobiła z kinem /.../ To chyba jedno z nielicznych kin dworcowych w Polsce o ile nie jedyne? > tam na seanse przychodzą "płatne panie" z klientami > (jest ciemno i przytulnie,szczególnie podczas dni wietrznych...). Wprawdzie nie jestem "płatną panią", ale przyznam, że jest to ostatnimi laty najczęściej odwiedzane kino przeze mnie, bo jako jedyne w centrum miasta pracuje w normalnych godzinach: 22.00 - 2.00 Kiedy najdzie mnie ochota, idę na spacerek... jeśli akurat coś grają godnego uwagi, czasem się skuszę i wpadnę na dwie godzinki, choć częściej oglądam w domciu na komputerze (bo telewizora nie posiadam)... > a knysze rzeczywiście miło nie pachną, /.../ Najmniej miło pachną tam "pasażerowie" jadący od lat donikąd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawi Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 26.04.01, 14:36 1) odtworzyc wyglad sprzed lat - mam na mysli pokazanie tego co jest za tablica informujaca o przyjazdach i odjazdach pociagow 2) zmienic bruk na zewnatrz i postawic jakies stylizowane lawki (takie jak w rynku) 3) wyburzyc blok na przeciw z neonem "dobry wieczor we Wroclawiu" - neon jako zabytek wkomponowac w nowy budynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.01, 16:25 A co ciekawego jest za tablica informacyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Dworzec Główny IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.04.01, 10:08 Fatalne połączenie w nocy do Krakowa zmusza mnie do spędzenia 2h pomiędzy 1 a 3.00 w dworcowych barach. Wnoszę o zainstalowanie kamer w barach typu CINEMA i niech Big brother się schowa, takie odbywa się tam reality show. Bez pozerstwa, sztuczności i sztywności na siłę. Prawdziwe życie. Komedia, tragedia do łez. Czasami tak piękny melodramat, zarówno pan-pani jak i pan-pan, pani-pani , że brazylijskie seriale paszłyby z Polski w skarpetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: Dworzec Główny IP: 156.17.85.* 27.04.01, 12:55 Możnaby przed dworcem przebudować tą żulową fontannę. Niekoniecznie wydając taką ilość pieniędzy jak na fontannę w rynku. Teren wokół trzeba byłoby 'zrekultywować'. Chodniczki, ławeczki, kwiaciarki. Hmm, jak przyjemnie byłoby czekać na pociąg latem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludwik Re: Dworzec Główny IP: *.edm.oa.net 06.05.01, 06:37 Gość portalu: roman napisał(a): > Fatalne połączenie w nocy do Krakowa zmusza mnie do spędzenia 2h pomiędzy 1 a > 3.00 w dworcowych barach. Wnoszę o zainstalowanie kamer w barach typu CINEMA i > niech Big brother się schowa, takie odbywa się tam reality show. Bez pozerstwa, > > sztuczności i sztywności na siłę. Prawdziwe życie. Komedia, tragedia do łez. > Czasami tak piękny melodramat, zarówno pan-pani jak i pan-pan, pani-pani , że > brazylijskie seriale paszłyby z Polski w skarpetkach. Wrowadzic peronowki, tak jak bylo za cara. Kurwy i pijakow na bruk. Odpowiedz Link Zgłoś
wrocadi Dworzec Główny 06.05.01, 11:05 Zdecydowanie najwiekszy problem to problem czystkosci. Wydaje mi sie bedzie problem z usunieciem bezdomnych i elementu spolecznego. Jak wiadomo dworzec to raj dla zlodzieji, ludzi bezdomnych, narkomanow itd. Z tego co pamietam byl juz pomysl aby usunac bezdomnych. Nic nie wyszlo...miasto zaproponowalo im budowe osiedla na peryferiach miasta...oni sie nie zgodzili. Zapowiedzieli ze i tak wroca. Pomysl zagospodarowania okolic dworca podoba mi sie. ja rowniez jestem za...nowa nawierzchnia z kostki laweczkami i kwiaciarniami jak na pl.Solnym. Modernizacja fontanny ..hmmm..tez by bylo milo. Niestey priorytet to czystosc i bezpieczenstwo w budynku dworca. Tam tez trzeba by wymienic cala nawierzchnie. Co z tym zrobia wladze miasta? Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Dworzec Główny IP: 156.24.231.* 06.05.01, 12:40 wrocadi napisał(a): > Zdecydowanie najwiekszy problem to problem czystkosci. Wydaje mi sie bedzie > problem z usunieciem bezdomnych i elementu spolecznego. Jak wiadomo dworzec to > raj dla zlodzieji, ludzi bezdomnych, narkomanow itd. Z tego co pamietam byl juz > > pomysl aby usunac bezdomnych. Nic nie wyszlo...miasto zaproponowalo im budowe > osiedla na peryferiach miasta...oni sie nie zgodzili. Zapowiedzieli ze i tak > wroca. > Pomysl zagospodarowania okolic dworca podoba mi sie. ja rowniez jestem > za...nowa nawierzchnia z kostki laweczkami i kwiaciarniami jak na pl.Solnym. > Modernizacja fontanny ..hmmm..tez by bylo milo. Niestey priorytet to czystosc i > > bezpieczenstwo w budynku dworca. Tam tez trzeba by wymienic cala nawierzchnie. > Co z tym zrobia wladze miasta? Zobaczymy. Czy ten teren na pewno nalezy do miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
wrocadi Re: Dworzec Główny 06.05.01, 12:44 Chodzi mi o problem bezdomnych. A to ze teren nie nalezy do miasta to normalne. Ale czy nie mozna nawiazac wspolpracy z PKP? W polityce tez mamy tak samo. Istnieja podzialy podzialiki a tak naprawde nikt nie mysli o negatywnych ich skutkach. W takim razie..pytanie brzsmi Co zrobia wladze miasta wraz z dyrekcja PKP? lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKK Re: Dworzec Główny IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 06.05.01, 13:17 Wydaje się, że dyrekcja nic nie robi w zakresie bezdomnych. Ma poważniejsze kłopoty : 1. a to długi i nie spłacone kredyty 2. a to zdewastowane wagony (tak na marginesie : zakład ZNTK już przestał istnieć, a ostatnio pociągnął za sobą dwie nieszczęsne ofiary) i chuliganerię, która chce sobie dorobić na podróżnych 3. NOTORYCZNY BRAK GOSPODARZA PKP. To mało? Pomyślcie : gdyby cała ta czereda bezdomnych wyszła na ulicę ... ci odwieczni narkomani, alkoholicy, ludzie, którzy z wyboru tam przesiadują? Czy myślicie, że można już kopać doły na wapno? Chcecie zlikwidować skutek, nie przyczynę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Dworzec Główny IP: 156.24.231.* 06.05.01, 13:28 wrocadi napisał(a): > Chodzi mi o problem bezdomnych. A to ze teren nie nalezy do miasta to normalne. > > Ale czy nie mozna nawiazac wspolpracy z PKP? W polityce tez mamy tak samo. > Istnieja podzialy podzialiki a tak naprawde nikt nie mysli o negatywnych ich > skutkach. W takim razie..pytanie brzsmi Co zrobia wladze miasta wraz z dyrekcja > > PKP? > lepiej? MKK ma racje, z dyrekcja PKP niewiele da sie zrobic bo ten moloch ma wieksze klopoty niz wszyscy bezdomni razem wzieci. Niejeden raz zastanawialismy sie tu na forum jak rozwiazac problem bezdomnych. Pamietaj ze wielu z nich wybralo taki los. Wyrzucajac ich z dworca wcale nie zmusisz ich do zmiany trybu zycia. Pamietam ze tanczacemu z wilkami proponowano mieszkanie, ale on sam go nie chcial. Co w takim przypadku bys zaproponowal? Odpowiedz Link Zgłoś