Dodaj do ulubionych

Przegląd o Normanie Davisie

15.01.06, 18:20
Proszę o opinię co sądzicie o listach czytelników do tygodnika Przegląd na
temat napisanej przez Normana Davisa książki Mikrokosmos będącej historia
Wrocławia. Liste te ukazały się w nr49 tygodnika Przegląd i jest to
zdecydowany atak na badż cobądż honorowego obywatela Wrocławia.Niejest to
zreszta pierwsza zdecydowanie negatywna ocena tej książki na łamach tego
tygodnika.
Obserwuj wątek
    • Gość: erni Re: Przegląd o Normanie Davisie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 18:24
      W siódmym niebie nienawiści
      zmiłowania ani gram
      W siódmym niebie nienawiści
      lepiej niż na haju nam
      Nic tam nie jest wybaczone
      Byle drobiazg, byle grzech...
      Wszystkie chwyty dozwolone,
      by przywalić komuś, eh !

A teraz siódme niebo nam się dzieje
      Bajeczny nastał czas
      Wiadomo, wszyscy ku.. i złodzieje
      Nie wyłączając nas

Niech no kto wychyli łeb
      Trzeba opluć, zgnoić, zgnieść
      Taki nasz powszedni chleb
      Obsobaczyć go i cześć
    • Gość: Czytacz Re: Przegląd o Normanie Davisie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 19:16
      Mało kto czyta we Wrocławiu to kiepskie lewicowe pisemko, wiec nikt nie bedzie
      sie odnosił do listów od czytelników (pamietacie stara zasadę, że listy do
      redakcji pisze redakcja)tamże publikowanych.
    • Gość: Zenon Wypierd Re: Przegląd o Normanie Davisie IP: *.wroclaw.mm.pl 16.01.06, 00:37
      Smutne że ten skądinąd istotny wątek nie znajduje poważnych wypowiedzi. Otóż sam
      byłbym ich ciekaw. Przyznam się że książkę tą kupiłem, ale niestety przeczytałem
      tylko pewne fragmenty. Wydały mi się pisane jakby tendencyjnie i niefachowo, ale
      o to wrażenie zacząłem przede wszystkim podejrzewać siebie-niefachowca w
      dziedzinie historii (jestem tylko poważnym amatorem)oraz nieprzeczytanie całości.
      Ale już słyszałem i czytałem kilka wypowiedzi które z lekka (tak żeby
      przypadkiem nie urazić autora) poddawały w pewną wątpliwość rzetelność tej
      pozycji. Autorami tych wątpliwości byli uznani historycy wrocławscy. Można
      oczywiście podejrzewać że może kierowała nimi zazdrość, ale ja nie tak sądzę.
      Może tylko ów Przegląd (w życiu tego nie czytałem) miał odwagę źle wyrazić się o
      honorowym obywatelu Wrocławia?
      • Gość: usja Re: Przegląd o Normanie Davisie IP: *.pl-net.pl 16.01.06, 12:36
        Bo tak jest - tendencyjnie i niefachowo.
        Ten honorowy obywatel Wroclawia ma zakaz wstepu na niektore uczelnie USA
        • andrzej.sawa Re: Przegląd o Normanie Davisie 16.01.06, 13:00
          Ciekawy temat,może fragmentami przybliżycie gościom Waszego forum.
        • dwpp Re: Przegląd o Normanie Davisie 16.01.06, 22:07
          To żadna rewelacja.Davis sam o tym mówił.Może przyczyna jest taka,ze na
          przykład pisał o hitlerowskich obozach koncentracyjnych na ziemich polskich a
          nie o polsklch obozach koncentracyjnych?
        • igi.wr Re: Przegląd o Normanie Davisie 16.01.06, 22:26
          "Ten honorowy obywatel Wroclawia ma zakaz wstepu na niektore uczelnie USA"

Moglbym sie dowiedziec skad takie informacje? Moglaby pani przyblizyc temat?

Swoja droga to, ze ktos ma zakaz wstepu na niektore uczelnie w USA to swiadczy
          o tej osobie raczej dobrze ;).
    • Gość: Tomek Re: Przegląd o Normanie Davisie IP: *.itcmp.pwr.wroc.pl 16.01.06, 13:14
      Na temat listow nie bede sie wypowiadal. Natomiast ksiazke czytalem i uwazam ja
      za na prawde dobrze napisana. 1) jest przede wszystkim obiektywna, tzn. nie
      podkresla polskosci Wroclawia - oczywiscie moze byc to powod do niezadowolenia
      dla ludzi o narodowosciowych pogladach. 2) ksiazka przedstawia wiele ciekawych
      epizodow z historii Wroclawia - i znowu niektore moga nie byc po pomysli
      pewnych ludzi, ale przeciez to historia. 3) jest napisana jezykiem bardzo
      jasnym i w taki sposob, ze czyta sie jak powiesc z fabula 4) to juz tylko moje
      prywatne zdanie, uwazam Davisa, za wielkiego historyka oraz czlowieka i ciesze
      sie, ze jest honorowym obywatelem mojego miasta,nawet zaluje, ze tu nie
      mieszka. Mysle, ze do jego osoby zawsze znajda sie oponenci, zreszta podobnie
      jak do kazdej osoby - nawet Jan Pawel II - mial przeciwnikow i krytykow.
      przewaznie osoby te robia tyle halasu, ze wlasnie ich slychac, ale to
      tylko "krzyczacy margines" i nie nalezy sie tym przejmowac i po prostu
      ignorowac takie sądy. pozdrawiam
      • Gość: jaś Re: Przegląd o Normanie Davisie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 13:37
        przeczytałem,podobało się,polecam wszystkim nie tylko wrocławiakom,pozdrawiam,
        • andrzej.sawa Re: Przegląd o Normanie Davisie 16.01.06, 15:41
          Ale dla nas gości jest problem,o co awantura.Może ktoś przynajmniej parę
          przykładów,bo my z daleka nie wszyscy mamy wiedzę na ten temat.
          • Gość: erni Re: Mikrokosmos to Biblia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 22:27
            Dla mnie Mikrokosmos to Biblia nie tylko dla każdego Wrocławiaka ale i Ślazaka.
            Po raz pierwszy zebrano i opublikowano historię Miasta i regionu od poczatku do
            teraźniejszości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka