Dodaj do ulubionych

Getto dla Polaków

02.07.06, 01:01

,,Agencja pracy, która zatrudnia w Holandii polskich pracowników, chce im
wybudować osadę z domami, polskimi sklepami i kościołem. Ma ich to chronić
przed narastającą nietolerancją Holendrów’’

Ma to być wydzielona osada ze sklepami, miejscami rozrywki. Znając pobozność
naszych rodaków Holendrzy zamierzają nawet wybudować im kościół. O murze,
oddzielającym getto od reszty świata na razie się nie wspomina.
Problem w tym, że żadna gmina nie zgadza się na przyjęcie na swoim terenie
najemników z Polski.

Czy Polacy stali się pariasami Europy ?
Obserwuj wątek
    • owca_czarna Re: Getto dla Polaków 02.07.06, 06:29
      ewa8a napisała:

>
      > ,,Agencja pracy, która zatrudnia w Holandii polskich pracowników, chce im
      > wybudować osadę z domami, polskimi sklepami i kościołem. Ma ich to chronić
      > przed narastającą nietolerancją Holendrów’’
      >
      > Ma to być wydzielona osada ze sklepami, miejscami rozrywki. Znając pobozność
      > naszych rodaków Holendrzy zamierzają nawet wybudować im kościół. O murze,
      > oddzielającym getto od reszty świata na razie się nie wspomina.
      > Problem w tym, że żadna gmina nie zgadza się na przyjęcie na swoim terenie
      > najemników z Polski.
      >
      > Czy Polacy stali się pariasami Europy ?

Ewo smile))))))))) bo Polacy zagranicą rozmnażają się na potęgę, a w Polsce nawet
      becikowe nie pomaga. Europa chce taniej siły roboczej, a nie kolejne gęby do
      wyżywienia.

serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3452020.html
      owca_czarna
      • abstrakt2003 Nie dziwi mnie to 02.07.06, 07:15
        We wszelkich badaniach socjologicznych zawsze wychodzi że rodzina jest dla
        Polaków najwazniejsza.
        Jesli więc ludzie czująsię bespiecznie pod wzglęzem materialnym zaczynają
        zajmować się tym co przynosi im szczęście!
        Żadne więc becikowe i czy inne socjale tylko
        ROZWÓJ I PRACA!
        A wyż demograficzny stanie się dla nas powaznym "problemem"!
        PS
        A dla nihilistycznej Europy Polacy to prawdziwy dar Boga! Niedość że pracować
        im się chce to jeszcze dzieci się nie boją!
        Przykre że jako naród nie potrafimy wybrać mądrych przywódców.
        • ewa8a Re: Nie dziwi mnie to 02.07.06, 10:28
          abstrakt2003 napisał:

>dla nihilistycznej Europy Polacy to prawdziwy dar Boga! Niedość że pracować
          im się chce to jeszcze dzieci się nie boją!

Holendrzy jak widać jakoś tego nie docenili skoro Polaków trzeba przed nimi
          chronić, zmykając w gettach, a gminy nie chcą takiego daru na swoim terenie.
          • abstrakt2003 Re: Nie dziwi mnie to 02.07.06, 11:25
            ewa8a napisała:

> abstrakt2003 napisał:
            >
            > >dla nihilistycznej Europy Polacy to prawdziwy dar Boga! Niedość że pracowa
            > ć
            > im się chce to jeszcze dzieci się nie boją!
            >
            > Holendrzy jak widać jakoś tego nie docenili skoro Polaków trzeba przed nimi
            > chronić, zmykając w gettach, a gminy nie chcą takiego daru na swoim terenie.
            >
            ==================================================================
            Pomysł ze pecjalnym osiedlem dla Polaków jest bezsensowy i gminy dobrze o tym
            wiedzą. A z tą niechęcią to nie przesadzajmy.
            • danutki Re: Nie dziwi mnie to 02.07.06, 11:35
              abstrakt2003 napisał:

> ==================================================================
              > Pomysł ze pecjalnym osiedlem dla Polaków jest bezsensowy i gminy dobrze o tym
              > wiedzą. A z tą niechęcią to nie przesadzajmy.
              >

a czy w USA nie ma tzw.polskich dzielnic?
              różnica polega na tym,że....okazuje się,że getto gettowi
              nierówne...intencjonalnie choćby
              • abstrakt2003 Re: Nie dziwi mnie to 02.07.06, 11:52
                przed '39 Żydziteż w gettach żyli ale było to coś zupełnie innego niż getta
                stworzone przez Niemców.
                • danutki Re: Nie dziwi mnie to 02.07.06, 12:10
                  abstrakt2003 napisał:

> przed '39 Żydziteż w gettach żyli ale było to coś zupełnie innego niż getta
                  > stworzone przez Niemców.

właśnie na to chcialam zwrócić uwagę,a inaczej...swój do swego ciągnie jak
                  mawia ludowe przysłowiem
            • ewa8a Re: Nie dziwi mnie to 02.07.06, 13:00
              A ty jak zwykle wygłaszasz swój jedynie słuszny pogląd w sposób autorytatywny.
              Nie wiem, nie byłam w Holandii, opieram się na doniesieniach prasowych. Ty z
              pewnością byłeś, widziałeś i oczywiście wiesz najlepiej .
              • abstrakt2003 Re: Nie dziwi mnie to 02.07.06, 13:59
                ewa8a napisała:

> A ty jak zwykle wygłaszasz swój jedynie słuszny pogląd w sposób
                autorytatywny.
                > Nie wiem, nie byłam w Holandii, opieram się na doniesieniach prasowych. Ty z
                > pewnością byłeś, widziałeś i oczywiście wiesz najlepiej .
                >=============================
                Łeeeeee....... Poczułem się jak, nie przymierzając jakiś Piłsudski lub Pinochet.
        • owca_czarna Re: Nie dziwi mnie to 02.07.06, 12:57
          abstrakt2003 napisał:

> We wszelkich badaniach socjologicznych zawsze wychodzi że rodzina jest dla
          > Polaków najwazniejsza.
          > Jesli więc ludzie czująsię bespiecznie pod wzglęzem materialnym zaczynają
          > zajmować się tym co przynosi im szczęście!
          > Żadne więc becikowe i czy inne socjale tylko
          > ROZWÓJ I PRACA!
          > A wyż demograficzny stanie się dla nas powaznym "problemem"!
          > PS
          > A dla nihilistycznej Europy Polacy to prawdziwy dar Boga! Niedość że pracować
          > im się chce to jeszcze dzieci się nie boją!
          > Przykre że jako naród nie potrafimy wybrać mądrych przywódców.

Też jestem za rozwojem i pracą. Polak jak chce, to potrafi pracować, tylko
          szkoda, że polscy pracodawcy tego nie dostrzegają. Teraz, gdy robotnik zostaje
          dowartościowany gdzie indziej, to olaboga! Dobrze, dobrze, niech współczesna
          emigracja będzie ambasadorem naszego kraju - byleby nie byli to ambasadorowie w
          gettach, czy "ambasadorowie" miłośników Polish Vodka i pifka smile.
      • owca_czarna Z przyczn ode mnie niezależnych 02.07.06, 12:34
        owca_czarna napisała:

> ewa8a napisała:
        >
        > >
        > > ,,Agencja pracy, która zatrudnia w Holandii polskich pracowników, chce im
        >
        > > wybudować osadę z domami, polskimi sklepami i kościołem. Ma ich to chroni
        > ć
        > > przed narastającą nietolerancją Holendrów’’
        > >
        > > Ma to być wydzielona osada ze sklepami, miejscami rozrywki. Znając pobozn
        > ość
        > > naszych rodaków Holendrzy zamierzają nawet wybudować im kościół. O murze,
        >
        > > oddzielającym getto od reszty świata na razie się nie wspomina.
        > > Problem w tym, że żadna gmina nie zgadza się na przyjęcie na swoim teren
        > ie
        > > najemników z Polski.
        > >
        > > Czy Polacy stali się pariasami Europy ?
        >
        > Ewo smile))))))))) bo Polacy zagranicą rozmnażają się na potęgę, a w Polsce nawet
        > becikowe nie pomaga. Europa chce taniej siły roboczej, a nie kolejne gęby do
        > wyżywienia.
        >
        > serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3452020.html
        > owca_czarna
        >

nie dokończyłam pisania big_grin

cd.
        więc najlepiej pozamykać tałatajstwo w gettach i niech sobie siedzi odizolowane
        od miejscowej kultury, zycia i reszty świata. Niech się tałamsi w swoim
        smrodzie i tylko oddaje się pracy big_grinbig_grinbig_grinbig_grin.

A może przed Holendrami krąży widmo niedawnych wydarzeń z dworca belgijskiego? sad

Już kiedyś wcześniej zadałam pytanie, jak nas widzi Zachód. Drf mi odpowiedział tak:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=18722627&a=33240830
        a teraz mam jeszcze jedną odpowiedź. Najlepiej w gettach sad

owca_czarna
        • ewa8a Re: Z przyczn ode mnie niezależnych 02.07.06, 13:03
          > więc najlepiej pozamykać tałatajstwo w gettach i niech sobie siedzi
          odizolowane od miejscowej kultury, zycia i reszty świata. Niech się tałamsi w
          swoim smrodzie i tylko oddaje się pracy big_grinbig_grinbig_grinbig_grin.

Też odniosłam takie wrażenie po przeczytaniu tej informacji. Polski wyrobnik
          ma pracować i cicho siedzieć. Kościól jak najbardziej się przyda, bo stadko
          powinno mieć swojego pasterza, żeby wiedziało w którym kierunku ma iść.
          • owca_czarna Re: Z przyczn ode mnie niezależnych 02.07.06, 15:14
            ewa8a napisała:

> Kościól jak najbardziej się przyda, bo stadko
            > powinno mieć swojego pasterza, żeby wiedziało w którym kierunku ma iść.

Ja też nie byłam w Holandii, ale ... może ktoś z forumowiczów będzie widział jak
            daleko takie kolonio-osiedlo-getta buduje się od cywilizacji, pfu chciałam rzecz
            od miasta?

owca_czarna
            • danutki Re: Z przyczn ode mnie niezależnych 02.07.06, 15:36
              owca_czarna napisała:

>
              > Ja też nie byłam w Holandii, ale ... może ktoś z forumowiczów będzie widział
              ja
              > k
              > daleko takie kolonio-osiedlo-getta buduje się od cywilizacji, pfu chciałam
              rzec
              > z
              > od miasta?
              >
              > owca_czarna
              >

ja też nie byłam w Holandii i chciałabym wiedzieć,jak Holendrzy zapewnią
              Polakom swojski krajobraz w tych gettach.zdemontują wszystkie wiatraki?
              • owca_czarna Re: Z przyczn ode mnie niezależnych 02.07.06, 19:03
                danutki napisała:

> owca_czarna napisała:
                >
                > >
                > > Ja też nie byłam w Holandii, ale ... może ktoś z forumowiczów będzie widz
                > iał
                > ja
                > > k
                > > daleko takie kolonio-osiedlo-getta buduje się od cywilizacji, pfu chciała
                > m
                > rzec
                > > z
                > > od miasta?
                > >
                > > owca_czarna
                > >
                >
                > ja też nie byłam w Holandii i chciałabym wiedzieć,jak Holendrzy zapewnią
                > Polakom swojski krajobraz w tych gettach.zdemontują wszystkie wiatraki?

Ależ Danusiu, swojski krajobraz to właśnie z wiatrakami. Popatrz, to akurat
                polski koźlak.

brb.pl/wztp
                Po co je rozbierać? Gdy Polacy się nimi zaopiekują będą wyglądały jak te nasze,
                w Wielkopolsce. Jedna wielka ruina.

Wiatraki holenderskie mają takie "czapki". Ale dla nas laików to one wszystkie
                takie same.

www.naszekaszuby.pl/uploads/photos/914.jpg smile)))))))

pzdr. i dziękuję za wysłuchanie wykładu nt wiatraków big_grinDbig_grinbig_grin

owca_czarna
                • danutki Re: Z przyczn ode mnie niezależnych 02.07.06, 19:47
                  owca_czarna napisała:

>
                  > Ależ Danusiu, swojski krajobraz to właśnie z wiatrakami.
                  > Po co je rozbierać? Gdy Polacy się nimi zaopiekują będą wyglądały jak te
                  nasze,
                  > w Wielkopolsce. Jedna wielka ruina.
                  >
                  > owca_czarna
                  >

może tego obawiają się holendrzy?
                  może już mają złe doświadczenia z ochroną swoich tulipanów?
            • ewa8a Re: Z przyczn ode mnie niezależnych 02.07.06, 17:22
              Biorąc pod uwagę rozmiary Holandii, chyba zbyt daleko się nie da. Ceny
              nieruchomości, sąsiadujących z gettem na pewno polecą w dół.
              • owca_czarna Re: Z przyczn ode mnie niezależnych 02.07.06, 19:28
                ewa8a napisała:

> Biorąc pod uwagę rozmiary Holandii, chyba zbyt daleko się nie da. Ceny
                > nieruchomości, sąsiadujących z gettem na pewno polecą w dół.

A może na Zachodzie to normalka, że tworzy się getta? A inne narodowości jak
                żyją? Takie wydzielenie z lokalnej spolecznosci kojarzy mi się tylko z
                dzielnicami murzyńskimi i u nas w Polsce, z Cyganami.

pozdrawiam wink)))))))

owca_czarna
    • wikul Re: Getto dla Polaków 02.07.06, 20:21
      ewa8a napisała:

>
      > ,,Agencja pracy, która zatrudnia w Holandii polskich pracowników, chce im
      > wybudować osadę z domami, polskimi sklepami i kościołem. Ma ich to chronić
      > przed narastającą nietolerancją Holendrów’’
      >
      > Ma to być wydzielona osada ze sklepami, miejscami rozrywki. Znając pobozność
      > naszych rodaków Holendrzy zamierzają nawet wybudować im kościół. O murze,
      > oddzielającym getto od reszty świata na razie się nie wspomina.
      > Problem w tym, że żadna gmina nie zgadza się na przyjęcie na swoim terenie
      > najemników z Polski.
      > Czy Polacy stali się pariasami Europy ?

Nie przesadzaj z tymi pariasami. W Ameryce takie dzielnice to nic
      nadzwyczajnego. Dzielnice włoskie, chńskie itp. są atrakcami turystycznymi.
      Żle jest wtedy gdy mieszkańcy ograniczają się tylko do tych dzielnic. Wtedy
      powstaja zapyziałe Jackowy.
      • ewa8a Re: Getto dla Polaków 02.07.06, 21:40
        Tak, tylko, że ci, o których piszesz osiedlili się tam raczej spontanicznie,
        nikt ich nie grupował, by uchronić przed zachowaniem tubylców. Osiedlali się
        blisko swoich rodzin, znajomych i tak powstawały enklawy.

Dla Chińczyka czy latynosa wyrwanie się ze swojej dzielnicy to awans społeczny.
        Jeśli Polak mieszka w Jackowie, to na ogół do klasy średniej się nie zalicza.
        Ci, którzy osiągnęli już jakąś pozycję uciekają do lepszych dzielnic,
        zwalniając miejsce dla przybyszy z Puerto Roco.

A ten artykuł z ,,Wprost’’ zaczyna budzić niepokój.

,,Polska pracownica agencji, Marta, twierdzi, że szef chce odseparować Polaków,
        by chronić ich przed rasistowskimi zachowaniami Holendrów. Bo "coraz częstsze
        są sytuacje, że komuś nie podoba się np. polski samochód na jego ulicy".

www.wprost.pl/ar/?O=91952&C=72
        • wikul Re: Getto dla Polaków 02.07.06, 23:58
          ewa8a napisała:

> Tak, tylko, że ci, o których piszesz osiedlili się tam raczej spontanicznie,
          > nikt ich nie grupował, by uchronić przed zachowaniem tubylców. Osiedlali się
          > blisko swoich rodzin, znajomych i tak powstawały enklawy.
          >
          > Dla Chińczyka czy latynosa wyrwanie się ze swojej dzielnicy to awans
          społeczny.
          >
          > Jeśli Polak mieszka w Jackowie, to na ogół do klasy średniej się nie zalicza.
          > Ci, którzy osiągnęli już jakąś pozycję uciekają do lepszych dzielnic,
          > zwalniając miejsce dla przybyszy z Puerto Roco.
          >
          > A ten artykuł z ,,Wprost’’ zaczyna budzić niepokój.
          >
          > ,,Polska pracownica agencji, Marta, twierdzi, że szef chce odseparować
          Polaków,
          >
          > by chronić ich przed rasistowskimi zachowaniami Holendrów. Bo "coraz częstsze
          > są sytuacje, że komuś nie podoba się np. polski samochód na jego ulicy".

Coraz mniej z tego rozumiem. Moze Parlament Europejski powinien potępić raczej
          Holandię a nie Polskę. A co by było gdyby podobne pomysły powstały w Polsce ?
        • jaceq Re: Getto dla Polaków 03.07.06, 00:06
          Pani Marta twierdzi, że:
          > szef chce odseparować Polaków,
          > by chronić ich przed rasistowskimi zachowaniami Holendrów. Bo "coraz częstsze
          > są sytuacje, że komuś nie podoba się np. polski samochód na jego ulicy".

Rzeczywiście, artykuł jest niepokojący. Przypuszczam, że Pani Marcie nie tyle
          chodziło o "polski samochód" (których, jak wiadomo, nie ma) ile o samochód z
          polskimi numerami rej. Ja tam nie spotkałem się z sytuacją, kiedy mój niepolski
          "polski" samochód komuś by się nie podobał na ulicy, w Holandii czy gdzie indziej.
          • szach0 Trzeba mieć przyjazną gębę i inteligentne oczy/n 03.07.06, 10:18
            • hasz0 i brac prysznic!/n 03.07.06, 10:20
              • jaceq Re: i brac prysznic!/n 03.07.06, 21:34
                Hehehe

"- Mężu, wziąłeś prysznic?
                - Jak coś w domu zginie, to zawsze musi być na mnie?"
                • bauc_euro_wic Re: i brac prysznic!/n 03.07.06, 21:38
                  jaceq napisał:

> Hehehe
                  >
                  > "- Mężu, wziąłeś prysznic?
                  > - Jak coś w domu zginie, to zawsze musi być na mnie?"

Prysznic jak prysznic, ale tusz na pewno gwizdnąłeś.

• bauc_euro_wic Re: i brac prysznic!/n 03.07.06, 21:36

zdecydowanie wolę brać szmal niż prysznic.

• wikul Re: Getto dla Polaków 03.07.06, 21:42
            jaceq napisał:

>Rzeczywiście, artykuł jest niepokojący. Przypuszczam, że Pani Marcie nie tyle
            >chodziło o "polski samochód" (których, jak wiadomo, nie ma) ile o samochód z
            >polskimi numerami rej. Ja tam nie spotkałem się z sytuacją, kiedy mój niepolski
            >"polski" samochód komuś by się nie podobał na ulicy, w Holandii czy gdzie indzi
            >ej.

Jak to nie ma polskich samochodów ? To już w Polsce nie produkuje sie
            samochodów ? Upraszczając, wyrób jest polski jeżeli produkowany jest w Polsce
            a na tabliczce znamionowej figuruje napis Made in Poland.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka