Dodaj do ulubionych

Autobusy na Żernikach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 20:29
ZDIK znowu przeprowadza tajna akcje zmiany tras autobusów na Żernikach -
dzisiaj na przystankach pojawiła się informacja, iż autobusy wracają na stare
trasy - natomiast w prasie czy na stronach ZDIK nie ma słowa o tym. Widać wg
tej instutucji Żerniki to już nie Wrocław.
Czy ta zmiana oznacza iż przy szkole na Rumiankowej znowu pojawią się garby
zabezpieczające dzieci idace do szkoły? Obecnie nie brak wariatów pędzących
tam 80 km/h.
Obserwuj wątek
    • Gość: fakir Re: Autobusy na Żernikach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.06, 20:32
      >ZDIK znowu przeprowadza tajna akcje zmiany tras autobusów na Żernikach ->
      >dzisiaj na przystankach pojawiła się informacja, iż autobusy wracają na stare
      >trasy

informacja była conajmniej od soboty...
      • Gość: OLA Re: Autobusy na Żernikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 10:12
        "informacja była conajmniej od soboty..." gdzie? na przystankach autobusowych,
        nie było żadnego powiadomienia, a nie każdy ma dostęp do internetu.Ale przeciez
        mozna się było tego spodziewać! Komunikacja miejska na Żernikach jeżdzi jak che-
        samowolka!
        Osiedle coraz większe, tu nadal jeżdzą 2 linie, przyczym 3. w wybranych
        godzinach! Ciągłe spóźnianie a w przypadku 609 (DLA) równiż nie przyjeżdzanie,
        albo przyjeżdzanie 5 minut wcześniej jest nagminne!!!!!!!!!! Ponadto o
        niektórych porach, nie mozna wsiąć do autobusu! Więc czemu sie dziwimy!?
        • Gość: fakir Re: Autobusy na Żernikach IP: 195.117.40.* 17.01.06, 10:31
          gdzie? na przystankach autobusowych,
          > nie było żadnego powiadomienia, a nie każdy ma dostęp do internetu.
          np. na Chociebuskiej naprzeciwko Domu Kultury, sobota godz ok. 15.00 - klasyczna
          informacja na klasycznym druku :)
          • Gość: OLA Re: Autobusy na Żernikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 18:41
            fakir a nie uwazasz, ze skoro zmiany były istotne, dla mieszkanców zernik, to
            również powinny być na tych przystankach żernickich a nie tylko na Nowym
            Dworze?!Pozdrawiam.
            Jezeli chodzi o kontrole 609, to bardzo przepraszam, ale bardzo sie rozbawiłam:)
            Jest to chyba jedna z najbardziej z niedyscyplinowanych linii. Oczywiscie mozna
            zrozumiec spóźnienia, kiedy warunki atmosferyczne są niedogodne, korki itd.
            ale nie przesadzajmy tez z tymi warunkami nie mieszkamy na Alasce!
            Smieszne jest także,że przyjeżdza autobus szybciej niz jest na planie, albo
            wieczorami trzeba Panu kierowcy sygnalizować, wysiadanie z autobusu, stając
            przy drzwiach, poniewaz on tak się śpieszy, ze nie ma ochoty sie zatrzymac na
            niektórych przystankach, bo tam nikt nie stoi!!!!!Nie mówie o przystankach na
            żądanie.
            Skoro przez te Żerniki jeżdżą tylko niecałe 3 linie, to niech przynajmniej
            jeżdzą jak powinny:)
            Pozdrawiam.
            • Gość: fakir Re: Autobusy na Żernikach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.06, 19:35
              > fakir a nie uwazasz, ze skoro zmiany były istotne, dla mieszkanców zernik, to
              > również powinny być na tych przystankach żernickich a nie tylko na Nowym
              > Dworze
              Ależ nie twierdze że powiadomienia były wszędzie - natomiast były tam gdzie
              mialem to okazje zobaczyć...
              Swoja droga na 609 jeżdzą takie truposze że czasami się zastanawiam czy wsiadać :))
              pzdr
            • bystrzak2000 Re: Autobusy na Żernikach 17.01.06, 21:00
              Gość portalu: OLA napisał(a):

> fakir a nie uwazasz, ze skoro zmiany były istotne, dla mieszkanców zernik, to
              > również powinny być na tych przystankach żernickich a nie tylko na Nowym
              > Dworze?!

Ogłoszenie było i jest pewnie dalej na przystankach na Żernckiej, które zostały
              przywrócone (Szczecińska, Żerniki, Strachowicka) i są normalnymi przystankami na
              trasie. Na awaryjnych i objazdowych przystankach informacje o zmianach nie
              zawsze są wiesznane. A po za tym na czynnych do niedzieli przystankach na
              Żernikach i tak by nie było gdzie tej informacji powiesić, bo są to przystanki
              bez gablot:-)
              • wro73 Re: Autobusy na Żernikach 17.01.06, 21:36
                bystrzak2000 napisał:

> Na awaryjnych i objazdowych przystankach informacje o zmianach nie
                > zawsze są wiesznane.

Super - awaryjny to nie-przystanek i nie-pasażer tam wsiada

> A po za tym na czynnych do niedzieli przystankach na
                > Żernikach i tak by nie było gdzie tej informacji powiesić, bo są to przystanki
                > bez gablot:-)

Szczyty.
                To znaczy, że pasażerowie którzy są zmuszeni korzystać z przystanków "drugiej
                kategorii" ( objazdowe i awaryjne ), nie muszą być poinformowani o
                takim "drobiazgu", że w poniedziałek o 5:11 nie mają co czekać na autobus - bo
                słupek tam stojący jest tylko świadectwem nieudolności służb miejskich i
                wynajętych przez miasto, a autobusy kursują inną ulicą i przez inne przystanki.
                • bystrzak2000 Re: Autobusy na Żernikach 17.01.06, 21:57
                  wro73 napisał:

> Szczyty.
                  > To znaczy, że pasażerowie którzy są zmuszeni korzystać z przystanków "drugiej
                  > kategorii" ( objazdowe i awaryjne ), nie muszą być poinformowani o
                  > takim "drobiazgu", że w poniedziałek o 5:11 nie mają co czekać na autobus - bo
                  > słupek tam stojący jest tylko świadectwem nieudolności służb miejskich i
                  > wynajętych przez miasto, a autobusy kursują inną ulicą i przez inne przystanki.
                  >

Niestety, ale jest to dość powszechna praktyka. Poprzednie zmiany w rejonie
                  Żernik też na przystankach bez gablot nie zawsze były. Na Złotnikach, gdzie
                  takowych przystanków brak, informacji nie zauważyłem. Nie wiem z czego to
                  wynika, ale jest to może po części lenistwo pracowników Urbusa, którym nie chce
                  się do słupka przykręcić dodatkowej tabliczki. Ale co tu się dziwić, jak na
                  Dworskiej wciąż wisi rozkład 235, a pętla Robotnicza wciąż żyje, o innych
                  wpadkach nie wspominając, jak chociaż linia 109 na przystanku Wagonowa, czy 136
                  na Kośnego (Jerzmanowo). Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie słupków z
                  gablotami, ale nie wiem według jakiego klucza są one wymieniane. Argumentem
                  raczej nie są pieniądze, skoro są fundusze na wymienianie normalnych słupków z
                  gablotą na specjalne, wysokie przystanki wspólne, czy na wymianę _wszystkich_
                  tabliczek z numerem linii i nazwą przystanków tramwajowych, mimo że zniszczone
                  one nie były, gdy na niektórych słupkach korozja tak zeżarła tabliczki, że nie
                  wiadomo jaka jest nazwa przystanku, czy nie można odczyatć numerów linii....
                  • svarte_sjel Re: Autobusy na Żernikach 17.01.06, 23:44
                    bystrzak2000 napisał:
                    > raczej nie są pieniądze, skoro są fundusze na wymienianie normalnych słupków z
                    > gablotą na specjalne, wysokie przystanki wspólne, czy na wymianę _wszystkich_
                    > tabliczek z numerem linii i nazwą przystanków tramwajowych, mimo że

Za te prace obwiniaj ostatnie zmiany w kodeksie drogowym...
                    • bystrzak2000 Re: Autobusy na Żernikach 18.01.06, 10:04
                      svarte_sjel napisał:

> Za te prace obwiniaj ostatnie zmiany w kodeksie drogowym...

Ale wschodnia firma tabliczek nie wymieniała. Nowe są tam, gdzie stawiano nowe
                      słupki lub naprawiano zniszczone. I jak to teraz wyjaśnić??
                      • svarte_sjel Re: Autobusy na Żernikach 18.01.06, 10:28
                        bystrzak2000 napisał:
                        > Ale wschodnia firma tabliczek nie wymieniała. Nowe są tam, gdzie stawiano nowe
                        > słupki lub naprawiano zniszczone. I jak to teraz wyjaśnić??

A przystanki koło Dworca Głównego do któej z tych kategorii zaliczysz?
                        Zresztą Aswro masową wymianę pasków z numerami linii robiło rok wcześniej... A
                        tablice będą musieli i tak wymienić.
                  • leo19 Re: Autobusy na Żernikach 18.01.06, 18:39
                    bystrzak2000 napisał:

> Ale co tu się dziwić, jak na
                    > Dworskiej wciąż wisi rozkład 235, a pętla Robotnicza wciąż żyje, o innych
                    > wpadkach nie wspominając, jak chociaż linia 109 na przystanku Wagonowa, czy 136
                    > na Kośnego (Jerzmanowo).

Warto też nadmienić, że z okazji końca remontu na Żernikach z pętli 139 na Nowym
                    Dworze zniknął rozkład... 139. Pasażerowie poszukując godziny odjazdu autobusu
                    znajdują w zamian rozkład 126, które zatrzymuje się 200m dalej...
            • svarte_sjel Re: Autobusy na Żernikach 17.01.06, 23:46
              > Skoro przez te Żerniki jeżdżą tylko niecałe 3 linie, to niech przynajmniej

Tak ściślej to 6 linii :^P
              Wprawdzie nie wątpię, że z tego, co jeździ północnym skrajem Żernik mieszkańcy
              zabudowanej części osiedla pożytku nie mają, ale jednak linie te istnieją :^P
        • busmen Re: Autobusy na Żernikach 17.01.06, 11:09
          > Ciągłe spóźnianie a w przypadku 609 (DLA) równiż nie przyjeżdzanie,
          > albo przyjeżdzanie 5 minut wcześniej jest nagminne!!!!!!!!!!

Co to znaczy nagminne, bo regularnie są prowadzone kontrole kursowania i
          punktualności tej linii i w normalnych warunkach atmosferycznych nie zauważono
          ŻADNYCH odchyleń od punktualności kursowania na trasie Jarnołtów - Nowy Dwór; a
          na trasie Nowy Dwór - Jarnołtów jedynie niewielkie opóźnienia spowodowane
          utrudnieniami na drogach.

O wszelkich uchybieniach proszę mnie na bieżąco informować mwsd_wroc@interia.pl
          podając datę, godzinę, nr taborowy, linię, brygadę i uchybienie, a ja postaram
          się coś z tym zrobić.

pozdrawiam
          busmen
          • Gość: OLA Re: Autobusy na Żernikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 18:43
            Jezeli chodzi o kontrole 609, to bardzo przepraszam, ale bardzo sie rozbawiłam:)
            Jest to chyba jedna z najbardziej z niedyscyplinowanych linii. Oczywiscie mozna
            zrozumiec spóźnienia, kiedy warunki atmosferyczne są niedogodne, korki itd.
            ale nie przesadzajmy tez z tymi warunkami nie mieszkamy na Alasce!
            Smieszne jest także,że przyjeżdza autobus szybciej niz jest na planie, albo
            wieczorami trzeba Panu kierowcy sygnalizować, wysiadanie z autobusu, stając
            przy drzwiach, poniewaz on tak się śpieszy, ze nie ma ochoty sie zatrzymac na
            niektórych przystankach, bo tam nikt nie stoi!!!!!Nie mówie o przystankach na
            żądanie.
            Skoro przez te Żerniki jeżdżą tylko niecałe 3 linie, to niech przynajmniej
            jeżdzą jak powinny:)
            Pozdrawiam.
            • busmen Re: Autobusy na Żernikach 17.01.06, 20:08

> Jezeli chodzi o kontrole 609, to bardzo przepraszam, ale bardzo sie
              > rozbawiłam:
              Nie wiem dlaczego... Kontrole na liniach są przeprowadzane często i sumiennie.

> Jest to chyba jedna z najbardziej z niedyscyplinowanych linii.

Ja uważam coś zupełnie innego. Autobusy przyjeżdżają ZAWSZE o czasie, niekiedy
              trochę spóżnione. Patrząc z perspektywy 409 i 139 to w kierunku Jarnołtowa 609
              jest najbardziej punktualne.
              Wiem co mówię, 609 jeździ akurat pod moim oknem i bardzo często mam okazję
              rewidować czas jego przyjazdu.
              Poza tym, ze statystyki mojej wynika, że 609 z punktu widzenia kursowania jest
              najlepszą linią DLA.

> Smieszne jest także,że przyjeżdza autobus szybciej niz jest na planie

NIGDY nie miałem przypadku przyjazdu autobusu 609 więcej niż 1 minutę przed
              czasem. Radzę nastawić dobrze zegarek :^)

> wieczorami trzeba Panu kierowcy sygnalizować, wysiadanie z autobusu

Prosiłem o zgłoszenie na e-mail.
              • Gość: tyr [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 23:33
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: andrzej1971 Aż jestem ciekaw co TYR napisał, że wykasowali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 08:38
                  • Gość: tyr [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 22:12
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • busmen Re: Aż jestem ciekaw co TYR napisał, że wykasowal 24.01.06, 22:53
                      Nie wiem czemu używasz takich słów, bo do tej pory uważałem, że jest to forum
                      na poziomie...

No i może powiedz, dlaczego tak uważasz...
              • jb.wroc Re: Autobusy na Żernikach 24.01.06, 23:24
                busmen napisał:
                > NIGDY nie miałem przypadku przyjazdu autobusu 609 więcej niż 1 minutę przed
                > czasem. Radzę nastawić dobrze zegarek :^)

Tramwaje i atobusy bardzo często przyjeżdżają przed czasem. Moja "8" z Gajowej
                planowo o 8:21 jednego dnia odjeżdża o 8:25, a drugiego o 8:18, 7 minut
                różnicy. I nastawienie zegarka nic tu nie pomoże.
                Kiedyś słyszałem od jednego motorniczego, że mają podawany czas przez
                dyspozytora co 4 godziny, ale mało kto traktuje to poważnie. A także, że moga
                być na przystanku 2 minuty przed czasem i 3 po czasie. Czy to prawda? Bo jesli
                tak, to dla kogo są rozkłady?
                • busmen Re: Autobusy na Żernikach 25.01.06, 08:41
                  jb.wroc napisał:
                  > Tramwaje i atobusy bardzo często przyjeżdżają przed czasem. Moja "8" z
                  > Gajowej planowo o 8:21 jednego dnia odjeżdża o 8:25, a drugiego o 8:18, 7
                  > minut różnicy. I nastawienie zegarka nic tu nie pomoże.

Ale ja mówiłem o 609, a nie o tramwajach :^) Tramwaje kontroluje kto inny :)

> A także, że moga być na przystanku 2 minuty przed czasem i 3 po czasie. Czy
                  > to prawda? Bo jesli tak, to dla kogo są rozkłady?

Nieprawda. 1 minuta przed czasem i 3 minuty po czasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka