Dodaj do ulubionych

Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.06, 20:17
To fakt, to powazny problem, wiele razy widziałem jak tramwaje/autobusy, nie
mówiąc juz o samochodach gwałtownie hamowały, przed tirem wjażdzającym na
skrzyżowanie w ostatniej chwili na żółtym lub wręcz na czerwonym. Kierowcy
tirów mają specyficzną technikę jazdy, jadą bardzo szybko i dopiero w
ostatniej chwili chamują przed skrzyżowaniem, stąd też znacznie pogorszyła się
nawierzchnia na tym skrzyżowaniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: cham Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu IP: *.206.112.31.telsat.wroc.pl 17.01.06, 21:15
      Chamują w ostatniej chwili, ale jak już zachamują, to straszne chamstwo z nich
      wyłazi - żadnych zahamowań! Aż hamulce piszczą.
      • Gość: amar| Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu IP: *.wroclaw.mm.pl 17.01.06, 22:10
        nAJLEPSZYM ROZWIAZANIEM BYLO BY ZAMATOWANIE FOTORADARU KTORY ROBIL BY FOTKI
        PRZEJEZDZAJACYM NA CZERWONYM SWIETLE, NP. WHOLANDII PELNO ICH. WIEM ZE TO
        DROGIE ALE ZWROCILOBY SIE!!
        • Gość: Baku Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.06, 22:50
          Fotoradary, fotoradarami, ale sprawa jest naprawdę powazna, jak tam kiedys tir
          zmiażdży osobówkę, to dopiero na powaznie się tym zainteresuja odpowiednie władze.
    • Gość: Vlad1 Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu IP: *.wroclaw.mm.pl 17.01.06, 22:56
      Tak naprawdę problem w tym, że w pewnym momencie ZDiK poprzestawiał światła na
      tym skrzyżowaniu. Przechodziłem kiedyś przez ul. Powstańców Śl. od Racławickiej
      do Wiśniowej naprzeciwko tego nowobudowanego budynku. Światła są tam
      tak "zsynchronizowane", że po przejściu kawałka jezdni należy poczekać aż
      przejada tramwaje. Tylko żaden "inżynier" ze ZDiK nie zwrócił uwagi na to że
      miejsce oczekiwania jest bardzo wąskie i że stosowniej byłoby, gdyby to
      czekanie miało miejsce na szerszym chodniku od strony Wiśniowej. Tam z kolei
      jest tzw. zielona fala.Dodatkowoprzez skrzyżowanie (lewoskręt od Wiśniowej do
      Pwstańców Śl. przejeżdża mniej samchodów niż przed zmianą. W tej pierwszj
      sprawie wysłałem maila do ZDiK, gdy omal nie zostałem uderzony przez tamwaj.
      Oczywiście bez odzewu nawet na zasadzie odal się człowieku bo przecież "my som
      fachowcy"! Norma skoro każdą głupotę w tym mieście tłumaczy się "fachowością"
      decydenta. Vide reforma zarządzania budynkami komunalnymi....
      • Gość: BARTOLLOMMEO Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.06, 23:41
        Problem jest w kierowcach tirów, którzy wykorzystując masę i wielkość samochodu,
        wymuszaja pierwszeństwo.
    • Gość: lolo Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu IP: *.k.pl / *.ip.WRO.Korbank.PL 18.01.06, 07:22
      problem tak naprawdę tkwi w źle ustawionych światłach lub motorniczy ruszają za
      szybko. Jeżdżę tamtędy codziennie i zawracam na tym skrzyżowaniu w xcelu
      dojechania do ul. Racłwickiej. Już niejednokrotnie była taka sytuacja że pomimo
      iż wjechałem na zielonym świetle na skrzyzowanie tramwaj już jechał wymuszając
      na mnie pierwszeństwo. Faktycznie policja powinna się przyjżeć temu skrzyżowaniu
    • rysiek.wroc Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu 18.01.06, 08:09
      Oczywiscie wynika to z zasady: "a kto mi co zrobi - duży jestem"
      Taka sam sytuacja notorycznie powtarza sie na skrzyzowaniu Grabiszyńskiej i
      Piłsudskiego na pl. Legionów. Tirowcy notoryvcznie wjeżdżają z Grabiszyńskiej
      w lewo na Piłsudskiego na czerwonym świetle. Smaczku dodaje fakt, że ostatnio
      na tym skrzyzowaniu pojawiają się (chyba za karę) policjanci, którzy nie wiem
      czemu służą, gdyż nie reaguja na te wykroczenia. Może mają straszyć jak ci
      kartonowi na poboczach za miastem?
    • Gość: el Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu IP: *.provider.pl 18.01.06, 08:13
      Nie wiem jak teraz, ale jeszcze z 2 tyg temu na skrzyzowaniu byla taaaka dziura.
      Jadac z kierunku bielan i skrecajac w hallera, nie chcac tracic zawieszenia
      zwolnilem (bylem przedostatni z kolejki) i po przejechaniu torowiska malo mnie
      nie zdmuchnely samochody jadace z centrum. Tam chyba sa za krotkie przerwy jednak.
    • Gość: Wrocek Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu IP: 195.20.110.* 18.01.06, 08:37
      Wogóle kierowcy TIR'ów mają za nic światła na skrzyżowaniach. Kolega jest
      posiadaczem CB-Radia i często słyszy: " Dawaj za mną na czerwonym , wtedy
      przelecisz, inni poczekają"
      Szlak mnie trafia jak widzę jak taki TIRas stoi i blokuje skrzyzowanie.
      Patrz -> Hallera z Grabiszyńską.

Pozdr
      Wrocek
    • sajm No, a najciemniej pod latarnią 18.01.06, 09:43
      Na Krupniczej, koło hali policyjnego kluu sportowego tramwaje i samochody jada
      nie patrzac na pieszych, podobnie w okolicach sądu. Co kilka sekund ludzie
      ocierają się tam o tragedię. ALe lepiej jeździć po autostradzie i łapac tych,
      którzy przekraczają prędkość o 20 na godzinę.
      A tam naprawde mieliby zyłę złota...
      I jeszcze o tramwajarzach: jeszcze NIGDY nie widziałem, zeby któryś przepuścił
      pieszego na przejściu, zawsze tylko dzwonia, zajężdzają droge i wygrażają. I
      wszyscy maja to gdzieś...
    • sebasr ...a jak swiatla nie dzialaja, bo jest po 23.00, 18.01.06, 10:38
      to TIRy wjezdzaja z Hallera i Wisniowej w Powstancow jakby mialy bezwzgledne
      pierwszeństwo.

Gdzie jest policja????
      A moze ustawic automatyczne dzialko to odstrzalu chamskich TIRow??
    • Gość: m Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu IP: 212.160.134.* 18.01.06, 11:03
      to jest ewidentna wina kierowcow tiro
      z ta sama sytuacja spotykam sie wracajac (w strone Bielan) do domu o godzinie
      22.30. wielkie ciezarowki wymuszaja pierwszenstwo
      ZAPRASZAM PANÓW POLICJANTÓW NA TO SKRZYŻOWANIE I SKONTROLOWANIE NA JAKIM
      ŚWIETLE JADĄ KIEROWCY Z WIŚNIOWEJ!!!
    • Gość: Trekkis Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.06, 12:20
      Może zacznijmy od tego, że tramwajarze praktycznie ZAWSZE ruszają kiedy jeszcze
      maj a'czerwone'... I na to nikt jakoś uwagi nie zwraca.
      • Gość: lolo Re: przypatrzyłem się dzisiaj... IP: *.k.pl / *.ip.WRO.Korbank.PL 18.01.06, 21:41
        i okazało się że stojący tramwaj który jedzie w stronę centrum zanim pojawi się
        światło do jazdy na wprost najpierw ma światło zewalające na skręt w lewo w
        hallera, dzisiaj taki tramwaj oczywiście ruszył zanim jeszcze to światło się
        zmieniło! i kto tu łamie przpisy! powinni tych motorniczych w końcu troche
        pokarać mandatami bo to oni są sprawcami takich sytuacji na tym skrzyżowaniu a
        nie kierowcy
    • Gość: gosc to zagrozenie tez dla pieszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 12:50
      niestety nie tylko tiry, ale i auta osobowe robia to samo
      i nie tylko prowadzacy tramwaje i samochody maja z tym problem - to samo
      dotyczy pieszych, ktorzy chca przejsc przez Hallera - maja zielone, a tu
      jeszcze ze 3 auta potrafia zjezdzac ze skrzyzowania
      jestem tam codziennie, ciekawe, czy cos sie zmieni
    • januszz4 Re: Niebezpieczne sytuacje na skrzyżowaniu 18.01.06, 13:28
      Bardzo podobna sytuacja ma miejsce na nowym skrzyżowaniu : Wybrzeże
      Wyspiańskiego - oś Placu Grunwaldzkiego. Samochody jadące od strony
      Politechniki i skręcające w lewo na Most Grunwaldzki, pomimo zielonego światła
      często nie mogą wjechać na to skrzyżowanie, bo blokują go autobusy, tiry a
      także samochody osobowe jadące od Mostu Grunwaldzkiego, a zatrzymujące sie
      przed przejściem dla pieszych. To także wymaga interwencji ze strony
      organizatorów ruchu i Policji drogowej.
    • piast9 po środku 18.01.06, 16:30
      Pewnie jak zwykle prawda leży po środku.

Tirowcy lubią wjeżdżać na żółtym, co przy gabarytach pojazdu powoduje wiadome
      skutki. Tramwajarze lubią ruszać zanim zapali się "zielone" bo znają na pamięć
      program sygnalizacji na wszystkich skrzyżowaniach.

A ja przypominam o tym, kiedy można wjechać na skrzyżowanie. Oprócz oczywistości
      związanych z sygnalizacją świetlną są dodatkowe warunki, o których nie wszyscy
      pamiętają:
      - po upewnieniu się, że za skrzyżowaniem jest miejsce na zjechanie ze skrzyżowania
      - po umożliwieniu zjechania ze skrzyżowania tym, którzy wjechali na to
      skrzyżowanie przy poprzedniej fazie cyklu świateł. I nie nam tu oceniać, czy ten
      ktoś wjechał na czerwonym czy nie.
    • Gość: Pinezka TIRy czasu mają dość tyle tylko, że jadą na... IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 19.01.06, 12:10
      ...czerwonym. Policji tam nigdy nie widziałam.
      Podział na pasy dla jadący na wprost w stronę centrum i skręcających z
      Powstańców w Hallera jest idityczny i niebezpieczny z tego powdu, ze srodkowy
      pas przeznaczony jest do jazdy prosto i do skrecania w lewo. Tymczasem skret w
      Hallera zamykany jest wczesniej niz ruch na wprost. Ciagle trafiaja sie tam
      niecierpliwi usilujacy "mykiem" zjechac na prawy pas. Czy to musi byc tak
      zrobione?
      Na razie powinna zajac sie tym policja drogowa, bo od tego jest.
      Skrzyzowanie jest koronnym dowodem na to, ze TIRy musza byc wyprowadzone z
      miasta i basta!
      • Gość: chris Re: TIRy czasu mają dość tyle tylko, że jadą na.. IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.01.06, 15:07
        Gdyby tramwaj nie ruszył odrobine wczesniej na skrzyżowaniu to nigdy by go nie
        przejechał np. Swidnicka-Piłsudskiego .Nie ma dnia by nie TIR a auto osobowe
        zajeżdżało drogę tramwajowi na tym i wielu innych skrzyżowaniach(Krupnicza-
        Podwale)wiedząc że i tak go nie opuści bo z przeciwka też ruszają auta lub nie
        ma juz miejsca .No i kto tu komu robi na złość?
        Odnośnie tego ,że tramwaje dzwonią na pieszych to niestety jest tylko przykład
        tępego przechodzenia(przebiegania)bezpośrednio przed tymże
        tramwajem.Niejednokrotnie piesi wychodzą zza przejeżdżającego pojazdu wprost
        pod tramwaj.Gdyby nie znajomosc tego zachowania to juz niejeden wąchał by
        kwiatki.Nieraz sie spotkałem z podziękowaniem w postaci wiadomej (środkowy
        palec)lub słownej--spier....
        Osobiście mogę ja i inni czekać spokojnie, aż na moim cyklu świateł będę miał
        miejsce na skrzyżowaniu by je opuścic.Tylko niewiem komu to wyjdzie na
        dobre.Kiedyś sprawdziłem to na Krupniczej.Żaden z kierowców nie ustawił sie tak
        bym mógł przejechać przez około 10 min.Dopiero ponaglanie innych motorniczych
        przez radiostacje sprawiło że zdecydowałem sie stanąć w łuku by choć w ten
        sposób pokazać kierowcom że tutaj tramwaj skręca i trzeba zrobić mu miejsce.
        Kolejna ciekawostka dla tych najbardziej wpienionych na tramwajarzy.Nie
        potraficie jechać tak by utrzymywać sie na swoim pasie,nagminnie przekraczacie
        oś jezdni uniemożliwiając nam jazdę.
        Tak jak wspomniałem ja moge jeździć tak jak nam na to pozwolicie,tylko kto na
        tym najbardziej ucierpi?Wiadomo, pasażerowie.
        Odnośnie zamontowania fotoradarów to jest to w sferze marzeń.Który z
        urzędników,policjantów itd. będzie miał ochote płacić za swoje wykroczenia,a że
        je popełniają to widać to na co dzień.
        Przykład- ulica Podwale tuż przy Komendzie Miejskiej Policji.Prosze sie
        przyjrzeć jak są zaparkowane samochody w zatoczce przy przystanku.Muszą
        przejechać podwójną ciągła linie by właczyć sie do ruchu,no i kto tu co dzien
        łamie przepisy?A przejeżdzajace radiowozy policji oczywiście tego nie
        widzą.Takich sytuacji jest mnóstwo w całym Wrocławiu,ale to tylko tramwajarze
        są winni łamania przepisów,czyż nie?
    • Gość: nika po pol roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 09:42
      "Z tego wynika, że wielkie tiry jadą, mimo że nie mają zielonego światła. A
      zatem sprawą powinna zająć się policja. - Natychmiast zawiadomię Wydział Ruchu
      Drogowego. Skontrolują to skrzyżowanie - obiecuje Artur Falkiewicz z biura
      prasowego komendy wojewódzkiej."

pol roku mija niebawem od ukazania sie tego tekstu, a na skrzyzowaniu zmian nie
      widac
      • Gość: sp. Wniosek jeden..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 14:32
        TIR-y wypad z miasta !!!!
        • tomek854 Re: Wniosek jeden..... 09.06.06, 14:45
          tak. niech objeżdżają je polami na przełaj i przekraczają odrę w bród ;-)

A do miasta zaopatrzenie dowozić będziemy na osiołkach ;-)
      • adka Re: po pol roku 09.06.06, 16:51
        Dokładnie - nic w tej kwestii nie zrobiono (tak mi się przynajmniej wydaje, gdy
        codziennie przechodzę przez Hallera od ul.Powstańców w stronę Racławickiej -
        mimo iż piesi mają zielone światło nie mogą przejść, bo rozpędzone samochody
        wymuszają pierwszeństwo. Pewnie zaintersują się tym dopiero jak wydarzy się
        tragedia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka