jacom5 21.01.06, 09:04 I Krakowski iWroclawski jest OK...Gdanski tez. Pzdr Krakusów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zalew Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 09:59 Ale mimo wszystko Kraków jest ładniejszy od Wrocławia - choć to w głównie wina powojennej odbudowy. Obok ładnych kamieniczek sterczą koszmarne plomby czy całe kwartały bloków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 10:02 Pozdrowienia dla Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Nie od razu Kraków odkopano 21.01.06, 17:27 E tam. Starówka Krakowowa ładna i okolice, ale peryferia paskudne (a dość dobrze znam Kraków) Nie mają takich fajnych rzeczy jak Leśnica czy Rędzin ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 23:39 W Krakowie jest Rynek Główny a nie starówka, a na obrzeżach miasta mamy piękne miejsca np Skałki Twardowskiego i Zakrzówek, Kopiec Kościuszki, Piłsudskiego,, Lasek Wolski itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: 213.134.184.* 22.01.06, 10:05 Nie bylo powojennej odbudowy Krakowa bo nic nie bylo zniszczone. Pozdrawiam Michal Odpowiedz Link Zgłoś
grubasek73 Kraków pozdrawia Wrocław :-) 21.01.06, 11:47 Krakus z Krakowa pozdrawia Wrocław i wrocławian :-) Macie piękne miasto i bardzo kulturotwórcze. Niech żyje przyajźń Krakowa i Wrocławia! Niech żyje przyjaźń krakusów z wrocławiakami. BUŹKA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neeki Wrocław pozdrawia Kraków :) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.01.06, 12:17 Pozdrowienia z Wrocka dla Krakowa ;) Wrocław, Kraków i Gdańsk musza sie trzymac blisko i przeciwstawiac sie tandecie Warszawsko-Poznanskiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
droga2 Re: Nie od razu Kraków odkopano 21.01.06, 12:25 Urodziłam się i wychowałam we Wrocławiu i za nic w świecie nie chciałabym mieszkać gdzie indziej. ale pewnie gdybym pochodziła z Krakowa, to bym tak samo mówiła. Tylko Kraków nigdzie indziej. Każde miasto ma swoj klimat. Wrocław mi się kojarzy z czym innym, Kraków z czym innym, bo każde miasto jest jedyne w swoim rodzaju i nie mozna ich porównywać. Co najwyżej mozna porównać bezrobocie, poziom życia... Gdańsk też piękny. Tym trzem miastom daleko do warszawy. I bardzo dobrze, bo to tylko an ich korzysc Odpowiedz Link Zgłoś
wie-ko Kraków - Wrocław 21.01.06, 14:59 I jeszcze jedno trzeba dodac - mamy autostradę łączącą te dwa miasta! Pozdrowienia dla Krakowa :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakuss Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 21.01.06, 20:08 Urodzilem sie w Krakowie i przez cale swoje zycie mieszkam w tym wspanialym miescie. W 2005 roku odwiedzilem Wroclaw - wprawdzie jedynie na weekend, ale musze powiedziec ze bylem pod wrazeniem, zarowno zabytkow jak i przepieknych zabytkow. Krakow pozdrawia Wroclaw - najpiekniesze miasta w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Nie od razu Kraków odkopano - arykul tendencyjny : IP: 213.134.184.* 22.01.06, 10:32 Artykul napisano tak, ze niektorzy moga nabrac blednych przeswiadczen co do faktow historycznych. Lokacja Krakowa odbyla sie 5 czerwca 1257 na prawie magdeburskim, jednak istnieje dokument juz z roku 1228, potwierdzajacy, ze Krakow mial sotysa oraz pewna organizacje miejską. Oficjalna lokacja zdaje się być drugą. Lokacja Wroclawia natomiast nastapila w 1242 roku, ale prawo magdeburskie otrzymal on dopiero w 1261. Trudno wiec mowic o Wroclawsich korzeniach Krakowa. Faktycznie, przywilej utworzenia miasta przypadl Slazakom (nie wiem, czy pochodzili z Wrocalwia) jednak Krakow istnial juz co najmniej 300 lat wczesniej. Krakowski ratusz zostal rozebrany po pozarze a nie przez pomylke. A pozatym Wroclaw mnie urzekl do tego stopnia, ze nawet czytam wroclawskie gazety i ile razy tam jestem odkrywam kolejne wspaniale miejsca... Nie musze dodawac, ze pochodze z Krakowa :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Nie od razu Kraków odkopano - arykul tendency IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 10:46 no i kraków miał szczęście,a wrocław gauleitera hankego,gdyby gdybać to kraków nie miał by szans przy nie zniszczonym wroclawiu,a tak jest jak jest ,dogonimy was ,jestem pewna,pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Nie od razu Wrocław zbudowano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 10:48 Wrocław i Kraków to miasta które stanowiły "podwalinę" państwa Polskiego. W roku 1000 oba miasta zostały biskupstwami. Śwadczy to więc o tym że juz wtedy musiały być wielkimi ośrodkami gospodarczymi i politycznymi. I tak pozostało do dzisiaj, w przeciwieństwie do miast które utraciły swoją rangę jak np. Gniezno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedek czyli to nie Gniezno i Poznań a Wrocław? IP: *.chello.pl 22.01.06, 11:43 stanowił podwaliny państwa polskiego? A myszy zeżarły Popiela nie nad Gopłem ale na Popowicach? stąd nazwa hehe Ciekawe, ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: czyli to nie Gniezno i Poznań a Wrocław? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:50 Jesli mowa o historii Polski to polecam zaczać od podstaw - podręcznik Historii do klasy 5 tej szkoły podstawowej. Rzyczę miłej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedek a ja ŻYCZĘ dobrego słownika ortograficznego IP: *.chello.pl 22.01.06, 12:05 I co z tym Popielem? Dowiem się tam czegoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: a ja ŻYCZĘ dobrego słownika ortograficznego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:08 O co ci chodzi? Masz jakieś problemy emocjonalne? Szukasz zwady i kłutni to sobie pobiegaj i rożładuj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:10 www.wroclaw.hydral.com.pl/foto/0/000547.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:21 celnie erni,oto chodzi,z jakiej pozycji startował wrocław,jogini hinduscy i polscy twierdzą że wrocław ma bardzo zły karman a kraków karman wyśmienity,coś w tym jest, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:27 Akurat jeśli chodzi o karman i joginów to pomyliłes Wrocław z Warszawą. Zarówno Wroćław jak i Kraków mają tzw. czakramy dobrej energii, we Wrocławiu na Ostrowie Tumskim a w Karkowie na Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:36 z tego co wiem na karman składa się krzywda,ludzka krzywda,miejsca gdzie ludzie cierpieli mają zły karman,pozytywna energia z czakramów to inna bajka,tyle wiem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:37 Ciekawa fotka Plac Solny www.wroclaw.hydral.com.pl/foto/62/62594.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:51 jestem prostakiem erni ale tak sobie myślę że przy dobrym gospodarzu wrocław ma szanse dogonić europe ,nie tylko kraków,parę lat i zobaczymy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol. Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:09 a czytam na niektórych forach ,że kolejność jest taka Kraków ,Warszawa ,Toruń .Dla mnie to bardzo dziwne i małomiasteczkowe ale cóż mysz podskakuje do słoni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Jacy Ślązacy? To, Panie, Niemce były... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:12 czyli takie co po poslu gadać nie umieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: Jacy Ślązacy? To, Panie, Niemce były... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:17 były niemce ,były żydy ,były czechy i ukraince,ot historia taka,a kraków lwowowi do pięt nie dorasta,i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: PIERWSZE ZDANIE W JEZYKU POLSKIM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:20 "daj, ać ja pobruszę a ty poczywaj" zostało zapisane w Henrykowie na Dolnym Śląsku w roku 1270. Księga henrykowska uznawana jest za najważniejszy zabytek języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historia Re: PIERWSZE ZDANIE W JEZYKU POLSKIM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 14:40 od momentu powstania miasta Wrocław dłużej był niemiecki niz polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: KALENDARIUM WROCŁAWIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 14:55 - do roku 1000 plemiona ślężańskie (Wczesniej cała masa plemion również prawdopodobnie Celtów.) 1000 r. - 1335 r. Królestwo Polskie 1335 r. - 1526 r. Królestwo Czeskie 1526 r. - 1741 r. Królestwo Habsburgów 1741 r. - 1871 r. Królestwo Pruskie 1871 r. - 1945 r. Cesarstwo Niemieckie/III Rzesza 1945 r. - 1990 r. PRL 1990 r. - III Rzeczpospolita Do połowy XVIII wieku Śląsk na czele z Wrocławiem miał połowiczną autonomię. Do XVIII wieku Biskupstwo Wrocłąwskie i Ostrów Tumski podlegał pod Polskie Biskupstwo w Gnieźnie. Do XVIII wieku w północych dzielnicach mówiono w języku Polskim. Całkowite zniemczenie Śląska odbyło się dopiero w Królestwie Prus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pigl Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.wroclaw.mm.pl 23.01.06, 16:10 pewnie, że wrocławski jest ok! "wielce ok" Odpowiedz Link Zgłoś