Dodaj do ulubionych

Nie od razu Kraków odkopano

21.01.06, 09:04
I Krakowski iWroclawski jest OK...Gdanski tez.
Pzdr Krakusów
Obserwuj wątek
    • Gość: zalew Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 09:59
      Ale mimo wszystko Kraków jest ładniejszy od Wrocławia - choć to w głównie wina
      powojennej odbudowy. Obok ładnych kamieniczek sterczą koszmarne plomby czy całe
      kwartały bloków
      • Gość: erni Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 10:02
        Pozdrowienia dla Krakowa.
      • tomek854 Re: Nie od razu Kraków odkopano 21.01.06, 17:27
        E tam. Starówka Krakowowa ładna i okolice, ale peryferia paskudne (a dość dobrze znam Kraków)

Nie mają takich fajnych rzeczy jak Leśnica czy Rędzin ;-)
        • Gość: Monika Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 23:39
          W Krakowie jest Rynek Główny a nie starówka, a na obrzeżach miasta mamy piękne miejsca np Skałki Twardowskiego i Zakrzówek, Kopiec Kościuszki, Piłsudskiego,, Lasek Wolski itp.
      • Gość: mp Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: 213.134.184.* 22.01.06, 10:05
        Nie bylo powojennej odbudowy Krakowa bo nic nie bylo zniszczone.
        Pozdrawiam

Michal
    • grubasek73 Kraków pozdrawia Wrocław :-) 21.01.06, 11:47
      Krakus z Krakowa pozdrawia Wrocław i wrocławian :-)
      Macie piękne miasto i bardzo kulturotwórcze.

Niech żyje przyajźń Krakowa i Wrocławia!
      Niech żyje przyjaźń krakusów z wrocławiakami.
      BUŹKA!
      • Gość: neeki Wrocław pozdrawia Kraków :) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.01.06, 12:17
        Pozdrowienia z Wrocka dla Krakowa ;)
        Wrocław, Kraków i Gdańsk musza sie trzymac blisko i przeciwstawiac sie tandecie Warszawsko-Poznanskiej ;)
    • droga2 Re: Nie od razu Kraków odkopano 21.01.06, 12:25
      Urodziłam się i wychowałam we Wrocławiu i za nic w świecie nie chciałabym
      mieszkać gdzie indziej. ale pewnie gdybym pochodziła z Krakowa, to bym tak samo
      mówiła. Tylko Kraków nigdzie indziej.
      Każde miasto ma swoj klimat.
      Wrocław mi się kojarzy z czym innym, Kraków z czym innym, bo każde miasto jest
      jedyne w swoim rodzaju i nie mozna ich porównywać. Co najwyżej mozna porównać
      bezrobocie, poziom życia...
      Gdańsk też piękny.
      Tym trzem miastom daleko do warszawy. I bardzo dobrze, bo to tylko an ich
      korzysc
    • wie-ko Kraków - Wrocław 21.01.06, 14:59
      I jeszcze jedno trzeba dodac - mamy autostradę łączącą te dwa miasta!
      Pozdrowienia dla Krakowa :))))
    • Gość: Krakuss Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 21.01.06, 20:08
      Urodzilem sie w Krakowie i przez cale swoje zycie mieszkam w tym wspanialym
      miescie. W 2005 roku odwiedzilem Wroclaw - wprawdzie jedynie na weekend, ale
      musze powiedziec ze bylem pod wrazeniem, zarowno zabytkow jak i przepieknych
      zabytkow. Krakow pozdrawia Wroclaw - najpiekniesze miasta w Polsce.
    • Gość: MP Nie od razu Kraków odkopano - arykul tendencyjny : IP: 213.134.184.* 22.01.06, 10:32
      Artykul napisano tak, ze niektorzy moga nabrac blednych przeswiadczen co do
      faktow historycznych.
      Lokacja Krakowa odbyla sie 5 czerwca 1257 na prawie magdeburskim, jednak
      istnieje dokument juz z roku 1228, potwierdzajacy, ze Krakow mial sotysa oraz
      pewna organizacje miejską. Oficjalna lokacja zdaje się być drugą.
      Lokacja Wroclawia natomiast nastapila w 1242 roku, ale prawo magdeburskie
      otrzymal on dopiero w 1261.
      Trudno wiec mowic o Wroclawsich korzeniach Krakowa.

Faktycznie, przywilej utworzenia miasta przypadl Slazakom (nie wiem, czy
      pochodzili z Wrocalwia) jednak Krakow istnial juz co najmniej 300 lat wczesniej.

Krakowski ratusz zostal rozebrany po pozarze a nie przez pomylke.

A pozatym Wroclaw mnie urzekl do tego stopnia, ze nawet czytam wroclawskie
      gazety i ile razy tam jestem odkrywam kolejne wspaniale miejsca... Nie musze
      dodawac, ze pochodze z Krakowa :)

Pozdrawiam
      • Gość: jolka Re: Nie od razu Kraków odkopano - arykul tendency IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 10:46
        no i kraków miał szczęście,a wrocław gauleitera hankego,gdyby gdybać to kraków
        nie miał by szans przy nie zniszczonym wroclawiu,a tak jest jak jest ,dogonimy
        was ,jestem pewna,pozdrawiam,
      • Gość: erni Re: Nie od razu Wrocław zbudowano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 10:48
        Wrocław i Kraków to miasta które stanowiły "podwalinę" państwa Polskiego. W
        roku 1000 oba miasta zostały biskupstwami. Śwadczy to więc o tym że juz wtedy
        musiały być wielkimi ośrodkami gospodarczymi i politycznymi. I tak pozostało do
        dzisiaj, w przeciwieństwie do miast które utraciły swoją rangę jak np. Gniezno.
        • Gość: bedek czyli to nie Gniezno i Poznań a Wrocław? IP: *.chello.pl 22.01.06, 11:43
          stanowił podwaliny państwa polskiego? A myszy zeżarły Popiela nie nad Gopłem
          ale na Popowicach? stąd nazwa hehe

Ciekawe, ciekawe.
          • Gość: erni Re: czyli to nie Gniezno i Poznań a Wrocław? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:50
            Jesli mowa o historii Polski to polecam zaczać od podstaw - podręcznik Historii
            do klasy 5 tej szkoły podstawowej.
            Rzyczę miłej lektury.
            • Gość: bedek a ja ŻYCZĘ dobrego słownika ortograficznego IP: *.chello.pl 22.01.06, 12:05
              I co z tym Popielem? Dowiem się tam czegoś?
              • Gość: erni Re: a ja ŻYCZĘ dobrego słownika ortograficznego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:08
                O co ci chodzi? Masz jakieś problemy emocjonalne? Szukasz zwady i kłutni to
                sobie pobiegaj i rożładuj się.
    • Gość: erni Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:10
      www.wroclaw.hydral.com.pl/foto/0/000547.jpg
      • Gość: jaś Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:21
        celnie erni,oto chodzi,z jakiej pozycji startował wrocław,jogini hinduscy i
        polscy twierdzą że wrocław ma bardzo zły karman a kraków karman wyśmienity,coś w
        tym jest,
        • Gość: erni Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:27
          Akurat jeśli chodzi o karman i joginów to pomyliłes Wrocław z Warszawą. Zarówno
          Wroćław jak i Kraków mają tzw. czakramy dobrej energii, we Wrocławiu na
          Ostrowie Tumskim a w Karkowie na Wawelu.
          • Gość: jaś Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:36
            z tego co wiem na karman składa się krzywda,ludzka krzywda,miejsca gdzie ludzie
            cierpieli mają zły karman,pozytywna energia z czakramów to inna bajka,tyle wiem,
            • Gość: erni Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:37
              Ciekawa fotka Plac Solny
              www.wroclaw.hydral.com.pl/foto/62/62594.jpg
              • Gość: jaś Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:51
                jestem prostakiem erni ale tak sobie myślę że przy dobrym gospodarzu wrocław ma
                szanse dogonić europe ,nie tylko kraków,parę lat i zobaczymy,
                • Gość: kol. Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:09
                  a czytam na niektórych forach ,że kolejność jest taka
                  Kraków ,Warszawa ,Toruń .Dla mnie to bardzo dziwne i małomiasteczkowe ale cóż
                  mysz podskakuje do słoni.
    • Gość: Krakus Jacy Ślązacy? To, Panie, Niemce były... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:12
      czyli takie co po poslu gadać nie umieli.
      • Gość: jaś Re: Jacy Ślązacy? To, Panie, Niemce były... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:17
        były niemce ,były żydy ,były czechy i ukraince,ot historia taka,a kraków lwowowi
        do pięt nie dorasta,i tyle
      • Gość: erni Re: PIERWSZE ZDANIE W JEZYKU POLSKIM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 12:20
        "daj, ać ja pobruszę a ty poczywaj" zostało zapisane w Henrykowie na Dolnym
        Śląsku w roku 1270.
        Księga henrykowska uznawana jest za najważniejszy zabytek języka polskiego.
        • Gość: historia Re: PIERWSZE ZDANIE W JEZYKU POLSKIM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 14:40
          od momentu powstania miasta Wrocław dłużej był niemiecki niz polski.
          • Gość: erni Re: KALENDARIUM WROCŁAWIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 14:55
            - do roku 1000 plemiona ślężańskie (Wczesniej cała masa plemion również
            prawdopodobnie Celtów.)
            1000 r. - 1335 r. Królestwo Polskie
            1335 r. - 1526 r. Królestwo Czeskie
            1526 r. - 1741 r. Królestwo Habsburgów
            1741 r. - 1871 r. Królestwo Pruskie
            1871 r. - 1945 r. Cesarstwo Niemieckie/III Rzesza
            1945 r. - 1990 r. PRL
            1990 r. - III Rzeczpospolita

Do połowy XVIII wieku Śląsk na czele z Wrocławiem miał połowiczną autonomię. Do
            XVIII wieku Biskupstwo Wrocłąwskie i Ostrów Tumski podlegał pod Polskie
            Biskupstwo w Gnieźnie. Do XVIII wieku w północych dzielnicach mówiono w języku
            Polskim. Całkowite zniemczenie Śląska odbyło się dopiero w Królestwie Prus.
    • Gość: pigl Re: Nie od razu Kraków odkopano IP: *.wroclaw.mm.pl 23.01.06, 16:10
      pewnie, że wrocławski jest ok! "wielce ok"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka