Dodaj do ulubionych

Art. 130. § 2 Kodeksu pracy!!!

03.02.06, 23:01
Art. 130. § 2 Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i
przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin.
Jeżeli jednak w tygodniu obejmującym siedem dni od poniedziałku do niedzieli,
wystąpią dwa święta w inne dni niż niedziela, obniżenie wymiaru czasu pracy o
8 godzin następuje tylko z tytułu jednego z tych świąt.

Czyli jeśli w tym roku ktoś chce miec długi weekend w maju to musi odpracować
dwa dni tzn. 2 i 3 maja, bo z artykułu tego wynika że w tygodniu pracy można
miec tylko jeden dzień świąteczny...
Czy to nie jest chore??Czyli jeśli np. święta Bożego Narodzenia wypadną w
środku tygodnia, to tak naprawde tylko jeden dzień będziemy mięli świąteczny
(czyli 24.12), a już 25.12 nie będzie dniem świątecznym (wolnym od pracy), bo
trzeba go odpracować!
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Świętujmy 03.02.06, 23:14
      Świętujmy ile wlezie. Tylko potem, żeby nie było płaczu że pensja to ledwo 1200 PLN.
      • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 03.02.06, 23:23
        Zauważ że jesteśmy jednym z bardziej zapracowanych narodów w Europie (chodzi mi
        o ilośc godzin tygodniowo)...
        a w związku z art. 130. § 2, to jak już mamy nie mieć wolnych świąt, to
        proponuje w kalendarzu zaznaczać te dni na czarno, a nie urządzać jakieś
        pseudoświęta, które w praktyce trzeba odrabiać (czyli tak naprawdę to nie są
        święta)
        • wielki_czarownik Re: 03.02.06, 23:30
          Jesteśmy zapracowani ale mało wydajni. W Europie się PRACUJE a u nas się pierdzi w stołki. Wystarczy zerknąć do pierwszego lepszego biura aby zobaczyć, że pracownicy gadają przez GG, albo na budowę aby zobaczyć scenkę "1 kopie a 10 patrzy".
          • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 03.02.06, 23:35
            przyczyn takiego stanu jest wiele,a chyba zgodzisz sie z tym że jedną z nich są
            żenująco niskie zarobki i brak perspektyw na ich zwiększenie...

oczywiście są też tacy jak napisałeś "siedzą na gg, pierdzą w stołki itd.", ale
            nie można wrzucać wszystkich do jednego worka...
            • wielki_czarownik Jaka praca taka płaca 04.02.06, 15:28
              Skoro robotnik polski w godzinę wytwarza 10 razy mniej zysków niż jego angielski kolega to nic dziwnego, że zarabia 10 razy mniej.
              Jeżeli pracownicy będą bardziej wydajni wtedy przedsiębiorstwo osiągnie większe zyski i będzie płacić wyższe pensje.
              Tak się składa, że trochę w swoim życiu pracowałem i praktykowałem w różnych branżach. I wiem jak jest.
              • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 04.02.06, 15:58
                tylko należałoby porównac jeszcze warunki pracy w w obu przytoczonych przez
                ciebie państwach, czy też prawo obowiązujące w nich (wszelkie podatki itp.)
                • wielki_czarownik Naród sam wybiera socjalistów. /nt 04.02.06, 20:02

• kasia_rowerowa Re: Jaka praca taka płaca 04.02.06, 16:05
                wielki_czarownik napisał:

> Skoro robotnik polski w godzinę wytwarza 10 razy mniej zysków niż jego angielsk
                > i kolega to nic dziwnego, że zarabia 10 razy mniej.

Wielki czarowniku! Sprawdzam!
                Czy robotnik w polskiej fabryce Fiata wytwarza 10 razy mniej niż we włoskiej?
                Czy dziennikarz w polskiej gazecie pisze 10 razy mniej niż w zachodniej?
                Czy stomatolog w Szwecji pracuje wydajniej niż polski?
                Wiesz ile dni świątecznych ma Niemiec (róznie w różnych landach)?

Obawiam się, że Twój sąd jest mija się z rzeczywistością. Więc sprawdzam Cię.
                Proszę o dowody.

kasia_rowerowa
                • Gość: tom Re: Jaka praca taka płaca IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.02.06, 16:20
                  wydajność to takie określenie ekonomiczne które nie określa kto szybciej zasuwa
                  łopatą. Najleniwszy pracownik kopiący rów koparką będzie zawsze wydajniejszy od
                  najpracowitszego człeka z łopatą.
                  To że Polska gospodarka jest mało wydajna wynika z tego że nie mamy
                  najnowocześniejszych fabryk w których tę samą wartość wytwarza więcej
                  pracowników niż w innych krajach Europy. Niestety wprowadzanie nowoczesnych
                  maszyn wiąże się często z zwolnieniami pracowników. Obecnie to widać w Polsce,
                  wzrasta PKB o wiele szybciej niż zatrudnienie.
                  • wielki_czarownik Otóż to! 04.02.06, 20:01
                    Było ostatnio porównanie fabryki Opla w Polsce i w Niemczech. Produkują te same auta i są podobne wielkościowo. Ale kiedy w Polsce fabrykę opuszcza 3.5 Opla to w Niemczech aż 5 aut.
                    I o to tu chodzi.
                    Chodzi też o to, że w Polsce normą jest siedzenie w pracy 10 godzin i w tym czasie... gadanie na GG lub oglądanie filmów na komputerze.
                    • kasia_rowerowa Re: Otóż to! 05.02.06, 00:40

> Było ostatnio porównanie fabryki Opla w Polsce i w Niemczech. Produkują te same
                      > auta i są podobne wielkościowo. Ale kiedy w Polsce fabrykę opuszcza 3.5 Opla t
                      > o w Niemczech aż 5 aut.

Gdzie było to porównianie?

> I o to tu chodzi.
                      > Chodzi też o to, że w Polsce normą jest siedzenie w pracy 10 godzin i w tym cza
                      > sie... gadanie na GG lub oglądanie filmów na komputerze.

Wielki czarowniku... zmień środowisko :) Zapewniam Cię, że obsługa polskich
                      supermarketów haruje ciężej niż niemieckich (a wyposażenie jest identyczne), to
                      jeden z przykładów.

• wielki_czarownik Re: Otóż to! 05.02.06, 20:12
                        kasia_rowerowa napisała:

>
                        > Gdzie było to porównianie?

Wprost? Albo inny taki Newsweek cotygodniowy i kolorowy.

>
                        > Wielki czarowniku... zmień środowisko :) Zapewniam Cię, że obsługa polskich
                        > supermarketów haruje ciężej niż niemieckich (a wyposażenie jest identyczne), to
                        > jeden z przykładów.

Pracowałem w wakacje kiedyś w hipermarkecie.

>
                    • Gość: Ja Re: Otóż to! IP: *.spox.org / *.inet.polhost.pl 05.02.06, 20:54
                      tak się składa, ze w zeszłym roku miałam okazję zwiedzić fabrykę opla w
                      Rüsselsheim, ja się nie dziwię, ze tam zjezdża więcej opli, tam na ogromną halę
                      przypadało 2-4 ludzi obsługujących MASZYNY! Tam dość ciężko spotkać człowieka!
                      A maszyny składają jednocześnie 3-4 modeli, rozpoznając moddel po czipie
                      przyczepionym do podwozia!
                      I jak tu cokolwiek porównywać dobry człowieku!
                      • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 05.02.06, 21:03
                        i oto kolejny przykład, że nie ma co się zachwycać niemcami, anglikami i całą
                        resztą.
                      • wielki_czarownik I o to chodzi. 06.02.06, 20:53
                        Dlatego tam 3 albo 4 pracowników robi więcej Opli na godzinę niż w Polsce 40 pracowników w tydzień.
                        • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 07.02.06, 09:05
                          ...bo tam (w kraju, którym tak strasznie się zachwycasz) jak już napisano
                          produkcje w większości obsługują maszyny (czyli jest lepsza, a co za tym idzie
                          droższa technika, na która nie stac naszego państwa i nie jest to wina
                          pracowników).
                          • wielki_czarownik Trudno. /nt 07.02.06, 10:30

• Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 07.02.06, 11:12
                              a możesz mi wytłumaczyć jaki związek ma niemiecki przemysł (tak wychwalany
                              przez ciebie) z naszym kodeksem pracy??Bo chyba lekko zboczyłes z tematu :)
                    • capo_di_tutti_capi Re: Otóż to! 06.02.06, 09:50

> Było ostatnio porównanie fabryki Opla w Polsce i w Niemczech. Produkują te
                      same
                      > auta i są podobne wielkościowo. Ale kiedy w Polsce fabrykę opuszcza 3.5 Opla t
                      > o w Niemczech aż 5 aut.
                      > I o to tu chodzi.

Czyżby? To zastanów się teraz czym sugerowało się kierownictwo Opla decydując o
                      ulokowaniu produkcji nowego modelu Zafiry w Gliwicach...

--
                      "In each of us, two natures are at war-
                      the good and the evil"
                      -Dr. Henry Jekyll
                      • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 06.02.06, 13:37
                        wielki_czarownik jest chyba bardzo zafascynowany tzw. zachodem ;)
                      • wielki_czarownik Kosztami. /nt 06.02.06, 20:52

• kasia_rowerowa Re: Jaka praca taka płaca 05.02.06, 00:37
                    Gość portalu: tom napisał(a):

> wydajność to takie określenie ekonomiczne które nie określa kto szybciej zasuwa
                    >
                    > łopatą. Najleniwszy pracownik kopiący rów koparką będzie zawsze wydajniejszy od
                    >
                    > najpracowitszego człeka z łopatą.

> To że Polska gospodarka jest mało wydajna wynika z tego że nie mamy
                    > najnowocześniejszych fabryk w których tę samą wartość wytwarza więcej
                    > pracowników niż w innych krajach Europy.

Nieprawda. Mamy wiele nowoczesnych fabryk. Choćby cały przemysł wydawniczy
                    (wydawnictwa Axel, Burda, itd.), poligraficzny, samochodowy.
                    Porównywaliście kiedyś sytuację konkretnego stanowiska u nas i na zachodzie?
                    Przykład:
                    1) stomatolog w Norwegii może przyjąć 1 pacjenta na godzinę, w piątek pracuje
                    bodaj 5 godzin, ma dwa miesiące płatnego urlopu + trzynastkę.
                    2) dokładnie te same stanowiska pracy w drukarni czy gazecie w Niemczech i
                    Polsce - Polacy mają więcej obowiązków, są bardziej wszechstronni, więcej
                    "produkują"
                    • Gość: tom Re: Jaka praca taka płaca IP: *.kom / *.os1.kn.pl 05.02.06, 00:56
                      Zawsze się znajdzie u nas przykład lepszego zarządzania niż gdziekolwiek. Ale
                      wyjątki potwierdzają regułę. Problem nie dotyczy pojedyńczych firm ale ogółu.
                      Statystyka ma wady ale obrazuje pewien stan. Stan jest taki, że mamy b. dużo
                      dobrych firm (np. stomatologów) czy też drukarni które są zarządzane wg
                      światowych standartów. Masa słabych fir jest taka, że statystycznie jako Polska
                      wypadamy b słabo. Cały przemysł państwowy z olbrzymimi przerostami zatrudnienia
                      ciągnie w dół całą gospodarkę. Przykład wrocławska Pro Energia zafundowała
                      swoim pracownikom 10 gwarancje zatrudnienia w sytuacji gdzie nasza energia
                      jest relatywnie dużo droższa niż gdziekolwiek w Europie co przekłada się na
                      stan wszystkich wrocławskich firm i indywidualnych odbiorców.
                      • wielki_czarownik Ot to. 05.02.06, 20:14
                        Takie PKP na ten przykład ma skromnie licząc 10 krotny przerost zatrudnienia! Innymi słowy 90% ludzi tam pracujących jest zbędnych!
                        • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 06.02.06, 08:47
                          to już jest problem PKP, a nie wszystkich pracujących ludzi w Polsce.
                          • Gość: tom Re: IP: *.plusgsm.pl 06.02.06, 09:27
                            problem PKP to będzie wtedy jak przestanie trwonić moje pieniądze. Na razie
                            jest największą pijawką naszych kieszeni. Najgorsze, że nie zapowiada się
                            zmiana, bo państwo solidarne to takie gdzie ludzie pracujący po 16 godz. na
                            dobę finansują bande nierobów i złodziei okradających własną firmę (nie
                            obrażajac pracowitych i uczciwych)
                            • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 06.02.06, 18:04
                              rozmawiamy o świętach, które mamy odrabiać, a nie o PKP, które z prawem pracy
                              nie ma nic wspólnego ;)
                          • wielki_czarownik Ale 06.02.06, 20:54
                            Problem w tym, że zbyt wiele przedsiębiorstw jest podobnych do PKP. Źle zarządzane, z przerostem zatrudnienia, nienowoczesną technologią a do tego dobijane podatkami.
                            • Gość: nowy_gosc_portalu Re: Ale IP: *.magma-net.pl 07.02.06, 09:19
                              ale poruszamy problem związany z odrabianiem dni świątecznych, a nie problem
                              polskich przedsiębiorstw.
              • Gość: stefan Re: Jaka praca taka płaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:45
                >Skoro robotnik polski w godzinę wytwarza 10 razy mniej zysków niż jego
                angielski kolega to nic dziwnego, że zarabia 10 razy mniej<

Wiesz co to jest - organizacja pracy - jeżeli polscy będą na tyle
                zorganizowanym narodem z umiejętnościami np.niemców to polski robotnik bez
                dodatkowego wysiłku fizycznego wytworzy i 20 x więcej.

> Jeżeli pracownicy będą bardziej wydajni wtedy przedsiębiorstwo osiągnie
                większe zyski i będzie płacić wyższe pensje.<

Jak może być wydajny pracownik taki jak Ty, który jak sam o sobie mówisz -(
                cyt. )>Tak się składa, że trochę w swoim życiu pracowałem i praktykowałem w
                różnych branżach. I wiem jak jest.<

Powiedz, w której byłeś najbardziej wydajny?

Pozdrawiam

• wielki_czarownik Re: Jaka praca taka płaca 05.02.06, 20:15
                  Gość portalu: stefan napisał(a):

> Wiesz co to jest - organizacja pracy - jeżeli polscy będą na tyle
                  > zorganizowanym narodem z umiejętnościami np.niemców to polski robotnik bez
                  > dodatkowego wysiłku fizycznego wytworzy i 20 x więcej.

To niech się zorganizują.

>
                  > Jak może być wydajny pracownik taki jak Ty, który jak sam o sobie mówisz -(
                  > cyt. )>Tak się składa, że trochę w swoim życiu pracowałem i praktykowałem w
                  >
                  > różnych branżach. I wiem jak jest.<
                  >
                  > Powiedz, w której byłeś najbardziej wydajny?

Nie rozumiem pytania szczerze mówiąc. Sugerujesz, że się obijałem?

>
                  > Pozdrawiam
                  >

Pozdr.
    • Gość: tom Re: Art. 130. § 2 Kodeksu pracy!!! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.02.06, 23:50
      załóż własną firmę i wtedy dni wolnych będziesz miał ile dusza zapragnie
      • Gość: nowy_gosc_portalu Re: Art. 130. § 2 Kodeksu pracy!!! IP: *.magma-net.pl 04.02.06, 00:04
        żeby założyć firme i przeżyć z niej trzeba mieć dobry pomysł (aby utrzymać się
        narynku) i dużo cierpliwości przy załatwianiu wszelkich (nie)zbędnych
        formalności
      • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 04.02.06, 10:45
        a kończąc moją poprzednią wypowiedź, to chyba nie będziesz zadowolony jeśli
        twój pracodawca będzie ci kazał odpracowywać dni świąteczne...
        • Gość: tom Re: IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.02.06, 12:11
          Ty narzekałeś na kodeks pracy a nie na pracodawców
          Ja Ci napisałem jak pozbyć się problemu z kodeksem pracy
          A jeśli chodzi o ostatnie pytanie to zawsze możesz zaplanować urlop w tym dniu
          dla poprawy samopoczucia.
          A co byś zrobił jakby pracodawca powiedział " kto chce mieć dzień wolny może
          zostać w domu na zasadzie urlopu bezpłatnego"
          • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 04.02.06, 14:21
            Chodzi mi o to że jak jes święto to jest święto, czyli dzień wolny od pracy.
            Skoro kodeks pracy odrzuca taka możliwośc to po co np. 3.05 czy też 25.12 są w
            kalendarzu zaznaczone jako święta (wtedy gdy wypadają w jednym tygodniu z
            odpowiednio - 1.05 i 24.12)??
            • Gość: killla zauważ nowy IP: *.wroclaw.mm.pl 04.02.06, 17:19
              że 24.12. nigdy nie był dniem ustawowo wolnym od pracy. Święta Bożego
              Narodzenia to tylko 25 i 26.12., Wigilia (24.12) to tak naprawdę żadne święto,
              a jedynie nasze przyzwyczajenie. Jeżeli więc kiedykolwiek miałeś dodatkowo
              wolny 24.12 to była to najprawdopodobniej dobra wola twojego pracodawcy.
              A wracając do art. 130 par2KP zdanie drugie, to ostatnio wśród prawników
              pojawiła się wątpliwość,czy aby zapis zgodny z Konstytucją i ustawą o dniach
              wolnych od pracy. Bo jak słusznie zauważyłeś np. i 1 i 3maja są dniami ustawowo
              wolnymi od pracy, a skoro tak, to KP nie może nakazywać ich "odrobienia".
              Według mnie to tylko kwestia czasu, aż Trybunał Konstytucyjny zakwestionuje ten
              przepis.Nasz "ustawodawca" ponownie chciał dobrze, a wyszło jak zawsze.
              • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 04.02.06, 22:48
                no tak, przyznaje się do pomyłki... chodziło mi o 25.12 a nie o 24.12
                ale sytuacja jest ta sama, bo masz wolne 25.12 a 26.12 to już nie święto bo
                trzeba pracować (odrabiać ten dzień).
    • Gość: nowy_gosc_portalu Wszyscy zaczęli pisać o przemyśle, a o czym IP: *.magma-net.pl 05.02.06, 10:37
      ...innym jest post.Czepiacie się że ludzie nie są tak wydajni jak na zachodzie,
      ale prosze porównać warunki pracy, a co za tym idzie i życia w Polsce a na
      zachodzie.Pracujemy dłużej niż w innych państwach, płace są o wiele wiele
      mniejsze, a okradają nas jeszcze ze świąt!!Moim zdaniem takie postępowanie nie
      wpływa dobrze na wydajność pracowników.
      Pewien znany polityk chciał nam zrobić drugą Japonie i chyba niedługo będziemy
      ją mięli (jeśli chodzi o ilość przepracowanych godzin) !!
      • Gość: kotbehemot Re: Wszyscy zaczęli pisać o przemyśle, a o czym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 11:52
        ale nikt nie pisze o przemysle. to moze byc rownie dobrze praca biurowa. polak
        pracuje 10h, niemiec 8. ale to na co polak potrzebuje 10h niemiec zrobi w 4. i
        tyle. przykladow mam niestety b.duzo:(
        • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 05.02.06, 12:50
          a ja znam dużo przykładów, gdzie Polacy są bardziej wydajni jeśli chodzi o
          pracę... zresztą nie ma co porównywać do zachodu, bo jak już pisałem tam
          pracownik ma motywacje do pracy w postaci o wiele wyższego wynagrodzenia, a u
          nas nawet jak sie pracuje po kilkanaście godzin dziennie i dobrze wykonuje się
          pracę to dostaje się za to psie pieniądze za które ciężko przeżyć... czyli nie
          dość że pracujemy jak woły za marne grosze to jeszcze okradają nas ze świąt...
        • Gość: Sawa Re: Wszyscy zaczęli pisać o przemyśle, a o czym IP: *.kom / *.os1.kn.pl 05.02.06, 17:36
          Akurat! Pracuję w polskim oddziale niemieckiej firmy i ręczę Wam, że takiego
          olewactwa jak u nich, to chyba nigdzie nie ma. Wydajność też dużo mniejsza. Nie
          chce im się wysilać, bo już wszystko mają - domy, samochody, urlopy pod plamami.
          Urlopy to oczywiście minimum po 3 tygodnie (zresztą mają tych dni urlopu i dni
          wolnych od pracy więcej niż u nas), w piątek po 14 nie ma już z kim gadać, byle
          pismo (w dodatku we własnym języku, kiedy my musimy większość dokumentów i
          korespodencji tłumaczyć na niemiecki) powstaje tam przez co najmniej 2-3 dni,
          wolne między świętem a weekendem - tzw. Brückentage - to norma. A już najlepsze
          są gadki, że za daną sprawę odpowiedzialny jestem nie ja, tylko Herr X, Herr X
          twierdzi, że nie, że to działka Frau Y i tak w kółko.
          • Gość: nowy_gosc_portalu Re: Dobrze napisałeś IP: *.magma-net.pl 05.02.06, 20:05

zastanawiam się tylko, dlaczego wszyscy patrza sie na niemców, anglików i tych
            innych, zamiast martwić się o to co sie dzieje w naszym kraju i dotyczy nas.
            a tu ciągle bo niemiec to bo niemiec tamto, a jak widać na przykładzie
            przytoczonym przez Sawe wychwalani przez was niemcy nie są tacy doskonali za
            jakich ich uważacie.
            • capo_di_tutti_capi Re: Dobrze napisałeś 06.02.06, 10:06
              Zaraz, ale rzeczona Sawa pisała o polskim oddziale:)
              • Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 06.02.06, 10:41
                "...takiego olewactwa jak u nich..." (chodzi tu o niemców-przynajmniej mi się
                tak wydaje)
                • Gość: marcin Re: pieniadze leza na ulicy,wystarczy jepodniesc! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 20:25
                  pieniadze leza na ziemi,wystarczy je podniesc!
                  pytacie jak?
                  wystarczy podac swoj e-mail,
                  na podany adres przesle pomysl,a czy wykorzystacie to juz zalezy od Was!
                  Przeczytajcie uwaznie i do konca-to bardzo wazne!
                  Napewno podejdziecie do tego troche sceptycznie,ale radze pomyslec i
                  zrozumiec ten "system" i jego zasade dzialania,bo to naprawde dziala!!!

• Gość: nowy_gosc_portalu Re: IP: *.magma-net.pl 08.02.06, 10:02
                    już nie jednak taka propozycja była na tym forum.

tylko nie wiem co ma twoja propozycja do omawianego problemu??? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka