Dodaj do ulubionych

"Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię.

11.02.06, 13:32
Z Wirtualnej Polski:

Romowie: nie jesteśmy przestępcami

"Gazeta Wyborcza" pisze o protestach społeczności romskiej przeciwko
aresztowaniu jednego z członków ich mniejszości. Według dziennika 21-letni
Roman K. z Opolszczyzny od dwóch lat współżył seksualnie z 15-latką.

Gazeta zwraca jednak uwagę, że dla romskiej społeczności są oni mężem i żoną,
ponieważ wzięli ślub zgodnie z obyczajem. Prokuratura oskarżyła go o
pedofilię tłumacząc, że prawo krajowe ma prymat nad prawem zwyczajowym.
Romowie są oburzeni i zwracają uwagę, że w ich tradycji małżeństwa z 12-13-
latkami są głęboko zakorzenione.

Przewodniczący Stowarzyszenia Romów w Polsce Roman Kwiatkowski zauważa, że do
więzienia trzeba by zamknąć wszystkich członków jego społeczności. Dodaje, że
jego żona w chwili ślubu miała 15 lat, a jego matka była czternastolatką.
Szef oddziału gliwickiego organizacji twierdzi, że został ojcem mając 14 lat.
Gazeta przestrzega wymiar sprawiedliwości przed konsekwencjami wytoczenia
Romowi przed sądem sprawy o pedofilię. (IAR)

Więcej: Gazeta Wyborcza - Romowie: jesteśmy mężami, a nie przestępcami.
Obserwuj wątek
    • Gość: kalasznikow hm... IP: *.media4.pl 11.02.06, 14:00
      pedofilia to choroba, ktora ,,zmusza" zboczenca do obcowania plciowego z
      dziewczynka. Jestes lekarzem, wiec dobrze o tym wiesz.
      Jesli jednak uwazasz, ze Romowie sa pedofilami (a tak wynika z tytulu watku),
      to takze Wladyslaw Jagiello byl pedofilem, poniewaz bzykal w najlepsze 14-
      letnia Jadwige. Pedofilami - idac tym tropem - sa (czy tez byli - nie orientuje
      sie do konca) wszyscy Hindusi, ktorzy na slubnym kobiercu staja z baaaardzo
      mlodymy ,,kobietami".
      Pedofilia jest obzydliwa. Na pewno przynajmniej dziwny jest fakt, ze Romowie
      nie maja oporow chcby estetycznych i moralnych (kolejnosc dowolna). Ale nie sa
      pedofilami, bo to ze robia co robia nie wynika z choroby, ale z ich tradycjii.
      Czy nam sie to podoba, czy nie.

pozdrawiam

PS Czy 14 letni chlopak, ktory przespal sie z 13 letnia dziewczyna (a takie
      przypadki sa nagminne) to pedofil?
      • kklement Och, jakże ja uwielbiam ten lewacki relatywizm 11.02.06, 14:59
        Seks z 13-latką jest piętnowany i surowo karany. No, chyba że jest on etniczną
        tradycją. Wtedy bijemy brawo.

Skoro cygańskim dziewczynkom to służy, to dlaczego nie miałoby służyć polskim
        małolatom ? A co z cygańsko - polskimi mieszańcami ?

Czy pedofil, który udowodni cygańskie pochodzenie, będzie mógł działać
        legalnie ?

Czy inne cygańskie tradycje też powinny być legalne ? Bo ja czytałem kiedyś, że
        powszechne złodziejstwo u tej grupy etnicznej wynika li tylko z "plemiennego
        podejścia do własności prywatnej". Napisał to etnograf, miłośnik Cyganów. Czy
        Cygan kradnąc będzie traktowany jak wilk zagryzający owce ? Czyli brany pod
        ochronę, a ofierze wypłaci się ze skarbu państwa odszkodowanie ?

A co z innymi mniejszościami ? Dlaczego zoofile mają być dyskryminowani ?

Ja po prostu uwielbiam, gdy lewactwo wpakowuje się na taką minę :D
      • kklement A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 11.02.06, 15:15
        Piszesz, że pedofilia jest obrzydliwa. Zgadzam się. Obaj się zgadzamy z tym, że
        pedofil realizujący swoje popędy powinien podlegać karze. Ale dlaczego ?

Ano nie dlatego, że pedofilia to brzydki wyraz, albo że pedofile roznoszą
        jakieś choroby. Pedofile UPRAWIAJĄ SEKS Z DZIEĆMI. I tylko i wyłącznie dlatego
        są - póki co - na prawnym i obyczajowym celowniku. Bo przyjmujemy, a popierają
        to badania naukowe, że seks jest dla dziecka szkodliwy.

W związku z tym zadajmy sobie pytanie: czy to sama pedofilia, czyli taki a nie
        inny pociąg płciowy, jest zła, czy też złe jest uprawianie seksu z dzieckiem ?
        A jeśli to drugie, to jakie do licha ma dla dziecka znaczenie, czy osoba
        uprawiająca z nim seks robi to z powodu swojego zboczenia, czy z przyczyn
        folklorystycznych ?

Czas wreszcie wyrzucić do kubła polityczną poprawność. Nie wszystkie kultury są
        równe. Nie każdy folklor warto pielęgnować.

• Gość: As Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:20
          A od którego momentu zycia seks nie jest dla człowieka zły?
          • tomek854 Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 11.02.06, 16:01
            Mi sie wydaje ze od momentu, kiedy dany czlowiek jest dojrzaly i rozumie o co chodzi. Skoro okres dojrzewania _zaczyna sie_ w wieku 11-13 lat, to konczy sie pewnie w wieku 17-20? Chyba, ze Cyganki dojrzewają wcześniej?
        • Gość: kalasznikow Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam IP: *.media4.pl 11.02.06, 15:21
          i z tym sie zgodze. Sex dla dziecka jest szkodliwy, nic dodac nic ujac. Mi sie
          tylko nie spodobalo, ze napisales, ze Cyganie to pedofile. To nie tak... A ze
          to jest zle, to inna sprawa.
          • kklement Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 11.02.06, 15:33
            Nie napisałem, że Cyganie to pedofile. Napisałem, że Wyborcza popiera
            pedofilię. Bo to jest prawda. Gazeta zanegowała prawo karzące za seks z osobami
            poniżej 15 roku życia. To rzecz skrajnie debilna, wręcz wykraczająca poza moje
            wyobrażenie. Bo jeśli nie będziemy karać za to Cyganów, to zgodnie z zasadą
            równości obywateli wobec prawa nie będzie można za to karać NIKOGO ! Niech sąd
            uwolni od odpowiedzialności za to przestępstwo choćby jednego Cygana, a nie
            będzie można skazać już żadnego pedofila. A oni tylko na to czekają. Odpisując
            na Twojego pierwszego posta zacząłem myszkować po necie szukając informacji na
            temat defloracji w judaizmie. I wiesz, na co się natknąłem w pierwszym
            rzędzie ? Na stronę pedofilów, broniących swoich racji. POLSKĄ stronę. Myślę,
            że oni czytają dzisiejszą Wyborczą zacierając ręcę. A za trzy, cztery lata to
            pod ich sztandarami będą maszerować parady równości ....
            • Gość: josip Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:39
              > równości obywateli wobec prawa nie będzie można za to karać NIKOGO ! Niech sąd
              > uwolni od odpowiedzialności za to przestępstwo choćby jednego Cygana, a nie
              > będzie można skazać już żadnego pedofila

Blad. W Polsce prawo nie opiera sie na common low i systemie precedensow prawotworczych.
              Owszem, obowiazuje zasada rownosci w prawie i wobec prawa, jednak nie wynika z niej bezwzgledna rownosc w orzekaniu wobec roznych przypadkow.

Mimo to nalezy zwrocic uwage na to jak wyglada opisana sprawa w srodowiskach cyganskich i odpowiedni zareagowac. Jednak informowanie nas ze wyborcza popiera pedofile to stanowcze naduzycie.
              • kklement Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 11.02.06, 15:47
                Oczywiście, że nie na precedensach opiera się nasze prawodastwo. Ale ponieważ
                problem dotyczy kilkudziesięciotysięcznej społeczności, postulat niekarania
                Cyganów za seks z osobami poniżej 15. r.ż. wiąże się z koniecznością
                wprowadzenia zmian w prawie - tak, aby uniknąć sytuacji, w której za to samo
                wykroczenie sądy orzekały by skrajnie odmiennie. Tak mi się przynajmniej
                wydaje, bo prawnikiem nie jestem.

• obseerwator Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 11.02.06, 16:04
                1/ odpowiada karnie każdy , kto ukończył 17 lat (w kilku wypadkach np.
                zabójstwo sąd może traktować jak doroslego sprawcę osobę, która ukończyła 15
                lat),

2/ stosunki z osobą poniżej lat 15 są przestępstwem,

3/ zgoda osoby poniżej lat 15 na odbycie z nia stosunku nie ma znaczenia dla
                bytu przestępstwa, ma natomiast znaczenie dla wymiaru kary

zatem, Żyd, Rom albo Ślązak jeśli ukończył 17 lat i współżyje z osobą poniżej
                15 roku życia - popełnia przestępstwo i kultura etniczna nie ma nic do rzeczy
            • Gość: zboczeniec Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam IP: *.wroclaw.mm.pl 18.02.06, 17:28
              gdybym bym kklementem, to moglbym pewnego wieczoru dojsc do wniosku, ze lekarze
              ginekolodzy, to podgladacze (z "oczywistych" powodow). Moglbym nawet napisac o
              tym na forum. I zapewne wywolalbym dyskusje. Moglbym. Tylko, po co? Ginekolodzy
              pozostana ginekologami, nie znam gazety, ktora by popierala pedofilie (np.
              dlatego ze, to jest karalne), a kklement prawdopodobnie i tak nigdy nie
              znajdzie drogi do wlasnego rozumu.
        • 1410_tenrok Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 12.02.06, 11:08
          to jest wyjatkowo wredna wypowiedz! Przypomina mi wypowiedzi wysokich
          funkcjonariuszy NSDAP na temat Polaków oraz innych Słowian.
          Straznikom prawa pronowałbym odczepic sie od Romaow oraz ich zwyczajów. Jest
          wiele spraw, ktorymi mozna sie zajac moj "czyscicielu moralnosci!".

Precz z elubercjami oraz ekskrymentami intelektualnymi!
          • bischof Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 12.02.06, 14:01
            1410_tenrok napisał:

> to jest wyjatkowo wredna wypowiedz! Przypomina mi wypowiedzi wysokich
            > funkcjonariuszy NSDAP na temat Polaków oraz innych Słowian.
            > Straznikom prawa pronowałbym odczepic sie od Romaow oraz ich zwyczajów. Jest
            > wiele spraw, ktorymi mozna sie zajac moj "czyscicielu moralnosci!".
            >
            Jak widzę Tobie jest ciężko pojąć iż mniejszości etniczne żyjące w danym
            państwie obowiązuje prawodawstwo zamieszkałego kraju.
            Szukanie tarczy ochronnej dla cyganów typu , jak jesteś przeciwko cyganom to
            jesteś zwolennikiem NSDAP, jest po prostu śmieszne i prymitywne podejście do
            tego tematu.
            W kraju gdzie ja obecnie żyję, cyganom nie przyszło by na myśl stawiać takie
            nie mądre
            pytania.
            • 1410_tenrok Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 12.02.06, 17:45
              Biskup Ci ludzie to Romowie! Maja swoje zwyczaje i wara ci od nich! Jezeli tego
              nie rozumiesz - siedz w kacie! A pisanie o nich per Cyganie jeszcze bardziej
              dowodzi twojego pozytywnego nastawienia do rozwiazan a la Mein Kampf. Biali
              musza zawsze czepiac sie spraw, ktore ich nie dotycza!
              • bischof Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 12.02.06, 18:04
                > Biskup Ci ludzie to Romowie! Maja swoje zwyczaje i wara ci od nich!
                > Jezeli tego nie rozumiesz - siedz w kacie!
                >
                Rozumie Ciebie.
                Według Ciebie jak ktoś ma zwyczaje kogoś okradać, to nikomu nic do tego.
                >
                > A pisanie o nich per Cyganie jeszcze bardziej
                > dowodzi twojego pozytywnego nastawienia do rozwiazan a la Mein Kampf. Biali
                > musza zawsze czepiac sie spraw, ktore ich nie dotycza!
                >
                To nie jest sprawa koloru skóry czy przekonań religijnych.
                Chowałem się z ludźmi którzy mają różny kolor skóry , i mam wielu przyjaciół z
                Indii, krajów arabskich, znam kilka ciekawych ludzi z Afryki. A więc jak
                widzisz podczas studiów na zachodzie mogłem się pozbyć uprzedzeń do innych wiar
                czy kolorów skóry.
                Ale jak widzę ciężko to będzie Tobie przetłumaczyć.
                Czyżbyś również zaczął życie seksualne zbyt wcześnie ??

• 1410_tenrok Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 12.02.06, 19:37
                  Poruszasz sie na cienkim lodzie szalenstwa! Zacznij myslec! To tak niewiele
                  kosztuje! Twoj nick do czegos zobowiazuje.
                  A dla wyjasnienia, jestem człowiekiem starej daty, z okresu przed "Bravo".
                  Inicjajcje seksualna zaczalem pozno! Wystarczy? Wydaje mi sie, ze mimo studiow
                  na Zachodzie i kontaktow z roznymi ludzmi niewiele sie nauczyles. A juz taktu
                  to wogole! We wszystkich postach obrazasz tych ludzi, piszesz ze sa pasozytami
                  oraz zlodziejami. A obecnie zarzucasz mi, ze jestem pedofilem. Czy Ty jestes
                  normalny? Smiem watpic! Wybacz, ale tak rozumiem sens Twoich wypowiedzi.
                  • bischof Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 12.02.06, 20:07
                    1410_tenrok napisał:

> Poruszasz sie na cienkim lodzie szalenstwa! Zacznij myslec! To tak niewiele
                    > kosztuje! Twoj nick do czegos zobowiazuje.
                    > A dla wyjasnienia, jestem człowiekiem starej daty, z okresu przed "Bravo".
                    > Inicjajcje seksualna zaczalem pozno! Wystarczy? Wydaje mi sie, ze mimo
                    studiow
                    > na Zachodzie i kontaktow z roznymi ludzmi niewiele sie nauczyles. A juz taktu
                    > to wogole! We wszystkich postach obrazasz tych ludzi, piszesz ze sa
                    pasozytami
                    > oraz zlodziejami. A obecnie zarzucasz mi, ze jestem pedofilem. Czy Ty jestes
                    > normalny? Smiem watpic! Wybacz, ale tak rozumiem sens Twoich wypowiedzi.
                    >
                    Widzę że poczułeś się dotknięty do tego stopnia iż tracisz powoli kontrolę.
                    Nie mam zamiaru Ciebie dotknąć , jak również obrażać cyganów.
                    Zbyt daleko jestem od tego, błędnie odczuwasz moje intencje.
                    Nigdzie Tobie nie zarzucam że jesteś Pedofilem.
                    Moja prowokacyjna forma wypowiedzi ma inną rolę do odegrania jak Tobie się
                    wydaje.
                    Widzisz te dwa znaki zapytania.

• 1410_tenrok Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 12.02.06, 20:44
                      Bishop, ile razy zagladam do forum w tej gazecie, tyle razy napotykam takich
                      gosci jak ty. Jezyk jako taki jest medium komunikacyjnym. Sluzy wyrazaniu
                      mysli. Wyrazanie polega na tym,ze układa sie kolejne zdania w ciag logiczny. Ja
                      czytam te Twoje ciagi i probuje doszukac sie w nim sensu, ale doporawdy nie
                      moge, poniewaz twim zamiarem jest socjotechnika. Umowmy sie, albo robimy sobie
                      tzw. jaja i wtedy kazde zdanie oznacza cos dowolnego, poniewaz jego konwencja
                      to czysta abstrakcja intelektualna. Albo probujemy przedstawic wlasny punkt
                      widzenia na sprawy ingerowania w kulture Romow. I staramy sie bronic tego. Nie
                      siegamy do bajerow typu "zlodzieje", "pasozyty", "brudasy", "cygany". Jezeli
                      taka bedzie ta syskusja jestem gotow w niej nadal uczestniczyc. Jezeli
                      natomiast nadal bedziesz traktowaj ich z gora, gardza ich kultura - wtedy sorry
                      Winnetou, ale nie chce mi sie otym gadac!
                      Umykam z drogi szalencom, beretom oraz mlodziezy wszechopolskiej. wole wypic
                      dobre piwo i popatrzyc jak dziecko dojrzewa!
                      • bischof Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 12.02.06, 21:26
                        1410_tenrok napisał:

> Bishop, ile razy zagladam do forum w tej gazecie, tyle razy napotykam takich
                        > gosci jak ty. Jezyk jako taki jest medium komunikacyjnym. Sluzy wyrazaniu
                        > mysli. Wyrazanie polega na tym,ze układa sie kolejne zdania w ciag logiczny.
                        Ja
                        >
                        > czytam te Twoje ciagi i probuje doszukac sie w nim sensu, ale doporawdy nie
                        > moge, poniewaz twim zamiarem jest socjotechnika. Umowmy sie, albo robimy
                        sobie
                        > tzw. jaja i wtedy kazde zdanie oznacza cos dowolnego, poniewaz jego konwencja
                        > to czysta abstrakcja intelektualna. Albo probujemy przedstawic wlasny punkt
                        > widzenia na sprawy ingerowania w kulture Romow. I staramy sie bronic tego.
                        Nie
                        > siegamy do bajerow typu "zlodzieje", "pasozyty", "brudasy", "cygany". Jezeli
                        > taka bedzie ta syskusja jestem gotow w niej nadal uczestniczyc. Jezeli
                        > natomiast nadal bedziesz traktowaj ich z gora, gardza ich kultura - wtedy
                        sorry
                        >
                        > Winnetou, ale nie chce mi sie otym gadac!
                        > Umykam z drogi szalencom, beretom oraz mlodziezy wszechopolskiej. wole wypic
                        > dobre piwo i popatrzyc jak dziecko dojrzewa!
                        >
                        Nie gniewaj się ale moim zdaniem Twoje poglądy są bardzo niedojrzałe.
                        Nie przeszkadza mi to również co Ty o mnie twierdzisz, nie ja jestem tu tematem
                        dyskusji.
                        Uważam również że należy sobie powiedzieć całą prawdę o cyganach .
                        Czemu oni zawdzięczają taką opinię wśród społeczeństwa i kto się do tego
                        przyczynił.
                        Obraz dziecka cyganki z własnym dzieckiem na ręku znam z parku koło poczty
                        głównej.
                        Tam swego czasu nie można było spokojnie przejść , na siłę cyganki chciały
                        przepowiadać przyszłość z kart.
                        Twoje podejście do userów którzy inne mają zdanie jak Ty jest jednoznaczne.
                        Starasz się ich dyskredytować i w ten sposób podważyć ich poglądy.
                        Wkładasz im do ust słowa które oni nigdy nie wypowiedzieli , względnie skrajnie
                        je interpretujesz. Taki jest moim zdaniem Twój styl dyskusji.
                        Masz typowo polskie zachowanie , od czego ja zostałem uwolniony już przed wielu
                        laty.
                        Patrzę teraz z innego punktu odniesienia , i to bez rasowych obciążeń .
                        Dla Ciebie cygan jest słowem obraźliwym , dla mnie nie . Słowo cygan jest
                        wypowiadane w wielu językach , to coś normalnego. Dla Ciebie jednak nie.
                        Nie sądzę iż dalsza dyskusja ma jakikolwiek sens . Dla mnie sprawa ta jest
                        zamknięta .

Dobrej nocy.

• 1410_tenrok Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 13.02.06, 08:07
                          Cala dyszuksja to wybiorcze socjotechniczne patenty. Znam sie na problemie.
                          Gardzisz tymi ludzmi. Piszesz wrzucajac do jednego wora Romow z Rumunii, ktorzy
                          grasowali we Wrocławiu i nie tylko całych latami. Z ktorymi tak na prawde nikt
                          nie potrafił sobie poradzic. Kwestia dotyczy jednak zwyczajow Romow polskich,
                          ktorzy zyja w tym krajow od kilkuset lat. Ci ludzie nie kradna! A statystyki
                          mowia, ze sa tak samo niebezpieczni, jak Polacy (w tej kategorii). Polacy sa
                          specyficznym norodem, albowiem malo jest ludow w Europie, ktore Polacy
                          powazaja. A juz z ze swoich sasiadow - to zadnego (moze mi jakis pokazesz). Dla
                          ulatwienia dodam, ze Wegrzy z Polska nie granicza i sa wyjatkie od reguly. Z
                          Twoich i rgumentów wynika, zreszta nie tylko sa to Twoje, ze mniejszosc ma sie
                          podporzadkowac wiekszosci. Czyli. Juz niedlugo wiekszosc moherow lub ich
                          katolickich poplecznikow zazada np. kasacji innych religii, katolickiego
                          sposobu zycia, cenzury podporzadkowanej katolikom. I co wtedy? Wedle ciebie i
                          twoich poplecznikow wszystko bedzie OK.
                          Ja twierdze, ze zycie Romow nie jest Wasza sprawa i dajcie sobie z tym spokoj.I
                          przestan mowic o nich, ze sa pasozytami i brudasami. Z takiego nastawienia
                          wynikaja jedynie niesnaski wasnie prowadzace do pogromow. A niestey w Polsce w
                          stosunku do tych ludzi pogromy miały miejsce. I to wcale nie tak dawno (5 lat
                          temu!). Po prostu odczepcie sie od nich i znajdzcie sobie inn temat. Bardziej
                          sensowny.
                        • 1410_tenrok Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 13.02.06, 08:18
                          Bishop. A po drugie przeczytaj swoje teksty i teksty innych ze zrozumieniem.
                          Jezeli trzeba to kilka razy. W kazdy tekscie mowisz co innego. Natretnie
                          uzywasz okreslenia "cyganie". Opisujesz tych ludzi bardzo negatywnie. Piszesz o
                          kobietach przed pocztła główna, a nawet nie wiesz, ze to były Rumunki (romki z
                          Rumunii przyjezdzajace na eldorado do Polski). Problem był znaczny, poniewaz
                          nawet polscy Romowie mowili otym.
                          To nie jest inne zdanie! to jest specyficzny sposob dyskusji. Nie wierze, abys
                          czegokolwiek na zachodzie sie nauczyl. Ja, moj bratku znam swiat, poniewaz
                          dlugo w roznych miejscach sobie "pozywalem". Moje nastawienie do Romow wynika
                          wlasnie z mojej praktyki zycia gdziej indziej i konfrontacji z innymi
                          kulturami. Brak we mnie Twojej pogardy oraz pogardy innych ludzi z tego forum.
                          Probuje zrozumiec i nie krytykuje.
                          Romowie maja swoje zwyczaje kulturowe. Okreslanie ich jako pedofilia jest
                          wyrazem zlej woli. Sa to malzenstwa zawierane od okresu osiagniecia dojrzalosci
                          płciowej przez kobiete. W Afryce musialbys w takim razie wyslac do wiezienia
                          wszystkich. Tam takie zawieranie malzenstw jest na porzadku dziennym.
                          A pedofilia jest zjawiskiem ohydnym. Dziwnym trafem nie spotkałem Twojego postu
                          pod artykułem o pedofilu ratowniku...... wpisow innych ludzi z tego forum tez
                          tam nie było! czyli nie chodzi o pedofilie
        • Gość: Praktyk Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 14.02.06, 10:09
          Krotko....niech swoje kultury i obyczaje uprawiaja u siebie, w swoim
          towarzystwie a nam nic do tego
        • yooreck Re: A tak poważniej i bez sarkazmu odpowiadam 14.02.06, 22:25
          Jestem ciągle nieprzekonany do Twoich argumentów. 13-letnia Cyganka nie jest
          dzieckiem. Proszę pochodzić po Wrocku i popytać na ulicy. W ten sposób można by
          w dżungli w Wenezueli zaaresztować 100% Indian za nierespektowanie prawa
          krajowego, o którego istnieniu nie mają pojęcia. Mój znajomy spotkał w dżungli
          myśliwego, który ma 23 żony. Każdą w innej wiosce. Każdą sam utrzymuje. Każda
          miała 12-13 lat, kiedy wychodziła za mąż. Czy to jest pedofil? Po prostu my nie
          mamy prawa wtrącać się w sprawy obce nam etnicznie. Nie możemy niczego narzucić
          innym kulturom. Dlaczego nie ma misji katolickich u Romów? Tam w Wenezueli te
          misje są niewidoczne i bardzo dobrze. Bo tam, gdzie są misje, zaraz kończy się
          tradycyjne życie. A tamto ich pierwotne życie bez pośpiechu wydaje się o wiele
          atrakcyjniejsze od tej naszej cywilizacji. My już nie cofniemy się, ale pozwólmy
          innym żyć po swojemu. Nie wciągajmy wszystkich w to nasze cywilizacyjne bagno.
          Na pewno ich tym nie uszczęśliwimy.
          Bez szacunku,
          ...
          • Gość: Andrzej 13letnia osoba to dorastające dziecko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 23:19
            > 13-letnia Cyganka nie jest dzieckiem. Proszę pochodzić po Wrocku i popytać na
            ulicy.

Człowieku, co masz na myśli? Kogo niby należy pytać? Co ją czyni dorosłą??
            okres? makijaż? zainteresowanie chłopakami?
            Czy nie rozumiesz, że niezależnie od tego osoba w takim wieku powinna się
            jeszcze długo uczyć, a nie rodzić pierwsze dziecko?
            Co zmienia ta okoliczność czy dana 13-latka jest Polką czy też Cyganką?
            Przecież to wciąż 13-letnia osoba, w tym samym równym stopniu (nie)dojrzała
            emocjonalnie i intelektualnie, a ściślej - jest przed nią jeszcze długa droga
            do tego co nazywa się prawdziwą dorosłością, możliwością wzięcia pełnej
            odpowiedzialności za własne życie.
            Rozmawiamy tutaj odnoście sytuacji Romów w Polsce. Nic nie ma do tego amazońska
            dżungla. Tam zapewne każdy z nas dwóch miałby kilka nastoletnich żon (jeśli
            bylibyśmy w stanie je wykarmić). Ale to jest Europa, 2006 rok.
            Nie wiem czy masz dziecko, córkę, ale przyjmijmy tak na chwilę. Czy dbałbyś by
            chodziła do dobrego gimnazjum, liceum, by wybrała perspektywiczne studia, czy
            też raczej gdy osiągnęłaby 13 lat wyszukałbyś jej niewiele starszego kawalera?
            Dlaczego duża część romskich/cygańskich dzieci jest pozbawiana równych szans
            przez starsze pokolenie w imię archaicznej (bo bardzo szkodliwej dla nich
            samych) części swej tradycji?
            Polskie i europejskie prawo oraz bezpaństwowy ZDROWY ROZSĄDEK nie chce
            uszczęśliwiać nikogo, próbuje się natomiast uzmysłowić Romom że postępowanie
            wielu z nich (a więc wczesne macierzyństwo i ojcostwo zamiast edukacji) szkodzi
            nim samym..., stawia ich w przegranej sytuacji choćby na rynku pracy.
            Nie chcę rozstrzygać czy współżycie 12-latki z 14-latkiem to pedofilia czy
            raczej specyfika kultury jednej z mniejszości etnicznych. Osobiście uważam
            jednak, że tak wczesne wejście w tę sferę życia krzywdzi obie te młode osoby...
            (choć nie mają one o tym pojęcia). To moja osobista opinia.
            • Gość: wku_wiony Re: 13letnia osoba to dorastające dziecko IP: *.cable.ubr01.hawk.blueyonder.co.uk 15.02.06, 03:50
              1410_tenrok twoje opinie wyrażane w postach są cienkie jak barszcz. Przegrałeś z
              kretesem a z tobą jakakolwiek intelektualna reprezentacja cyganów w tym mieście.
              Pisałeś że zajmujesz się profesjonalnie kulturą, chyba ci woda sodowa do głowy
              uderzyła, nawet żadny kulturoznawca z wykształcenia czy animator kultury nie
              palnąłby nigdy takiej bzdury, z takim jak ty patosem, jeśli w ogóle rozumiesz co
              teraz próbuję napisać.
              Przyczepiłeś się terminu kastracji, którego użyłem kilkadziesiąt chyba postów
              temu jak rzep psiego ogona, a nie dotarła do ciebie istota problemu. Jeśli chce
              ci się czytać jeszcze ten wątek to jesteś nieźle walnięty - jak ten cały wasz
              pedofilski zwyczaj, który tutaj lansujesz jako kulturową wartość, a o
              wartościach nie masz bladego pojęcia.
              Idź popatrz na młodych jak nawąchali się kleju, albo jedź dalej szukać gdzieś
              przebaczenia, a najlepiej jak klikniesz w pajacyka zamiast serwować takie głodne
              kawałki na wrocławskim forum.
              Amore!
    • Gość: Mikołaj Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. IP: 213.199.196.* 11.02.06, 16:11
      Z 15 latką?
      Pedofilia to zboczenie polegające na odczuwaniu popędu do osób nie mających
      rozwiniętych cech płciowych. Więc w myśl tej medycznej definicji, Rom (czy
      ktokolwiek inny) odczuwający popęd do 15 latki nie jest pedofilem, jako, ze 15
      letnia dziewczyna raczej ma już wszystko co trzeba.
      • obseerwator Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 16:23
        pedofilia tutaj używana jest w znaczeniu "stosunek z osobą poniżej 15 lat",
        który podlega karze,

choc oczywiście masz rację , jesli chodzi o medyczną definicję tego zjawiska i
        że medycznna definicja nie pokrywa sie z powszechnym określeniem przestępstwa
        • bischof Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 17:26
          Niestety rozwój fizyczny u człowieka nie idzie w krok za rozwojem psychicznym.
          I stąd możemy wyprowadzić dalszy tok myślenia.
          Co to oznacza dla człowieka ? Jakie niebezpieczeństwa się z tym wiążą ?
          O tym chyba wszyscy wiedzą , prawda.
          Człowiek zaczynający zbyt wcześnie życie seksualne, musi się liczyć z dużym
          niebezpieczeństwem zahamowania rozwoju psychicznego.
          I to może mieć katastrofalne skutki o wymiarze społecznym. Pielęgnowanie
          tradycji mniejszości narodowych które są społecznie szkodliwe, jest nie na
          miejscu.
          Prawo wypowiada się w tej kwestii dobrze, i nie widzę powodu do jakichkolwiek
          ustępstw .
          Zapewne wiadome jest wam jaki ma wpływ zahamowany rozwój psychiczny na rozwój
          osobowości u młodego człowieka.
          Ludność cygańska jest niestety napiętnowana tymi faktorami , które wywodzą się
          z własnej , być może prymitywnej formy rozwoju człowieka.
          Prawodawstwo nie może być w tej kwestii obojętne , i zainteresowane w rozwoju
          pasożytnictwa społecznego bazującego również no uzależnieniach kulturowych.
          Bo złodziejstwo u cyganów nie jest wcale tak pojmowane jak u nas. Jako zabór
          obcej własności.
          A może również podporządkujemy się kulturze cygańskiej, i nie karamy ich za
          to jak nas okradają ???
          Prawo jest jedne dla wszystkich.
          • tomek854 Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 17:46
            Akurat tu się zgadzam z bischofem. Bo wyobraźmy sobie, że będą u nas zyli jacyś muzułmanie z afryki, którzy mają w zwyczaju zaszywać krocze małym dziewczętom wpychając tam wczesniej jakieś ziele - też się zgodzimy?
            • bischof Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 17:54
              Każde społeczeństwo może profitować ze swoich mniejszości narodowych.
              Być cyganem nie musi być synonimem złodziejstwa czy wróżenia z kart .
              Naszą chlubą jest przecież cyganka Edyta Górniak.
              Szkoda że ostatnio mało śpiewa .
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3143441.html
              • kklement Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 18:33
                bischof napisał:

> Naszą chlubą jest przecież cyganka Edyta Górniak.
                > Szkoda że ostatnio mało śpiewa .

Ja akurat jestem jej za to wdzięczny :)
                • obseerwator Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 18:42
                  nie w tym rzecz, kto jak śpiewa, tylko w tym, że sypianie z osobami poniżej 15 -
                  roku życia to przestępstwo, niezależnie od tego czy osoba poniżej 15 roku
                  życia ma duże czy male piersi (przepraszam za trywializacje) i czy na to się
                  godzi

nie mam nic do romów, ale chciałby sie zapytac co wyborcza i inni dziennikaerze
                  mmieli na mysli piszac slub, slubu to chyba w polsce nie mozna zawierac, jesli
                  sie ma 14 lat?
                  • kklement Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 19:07
                    obseerwator napisał:

> nie mam nic do romów, ale chciałby sie zapytac co wyborcza i inni
                    dziennikaerze mmieli na mysli piszac slub, slubu to chyba w polsce nie mozna
                    zawierac, jesli sie ma 14 lat?

No właśnie. Oto jest pytanie.
                    • bischof Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 20:42
                      kklement napisał:

> obseerwator napisał:
                      >
                      > > nie mam nic do romów, ale chciałby sie zapytac co wyborcza i inni
                      > dziennikaerze mmieli na mysli piszac slub, slubu to chyba w polsce nie mozna
                      > zawierac, jesli sie ma 14 lat?
                      >
                      > No właśnie. Oto jest pytanie.
                      >
                      Być może dziennikarze Wyborczej są tak wykształceni iż nie mogą oni pewnych
                      rzeczy odróżnić. A mianowicie tego, iż miarę jaką oni dzisiaj stosują do oceny
                      dzisiejszej rzeczywistości, nie jest z tego i poprzedniego stulecia.
                      Już user „ kalasznikow“ użył podobnej miary w drugim poście tego tematu.
                      Mierzył rzeczywistość powiedzmy na łokcie. (Królowa Jadwiga ).
                      Naprawdę muszę pogratulować światłości i postępowości zaplecza intelektualnego
                      Michnika.

• 1410_tenrok Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 12.02.06, 11:12
            Kolejny wredny szowinista! "Cyganiie". Wedle obowiazujacego zwyczaju jest to
            okreslenie pejoratwne. I nic wiecej na ten temat.
            W latach szescdziesiatych wymuszono na tych ludziach osiadly tryb zycia
            wciskajac ich karnie w mieszkania. Co przeszkadzaly komu ich wozy?
    • etno_painter Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 21:41
      Problem jest w postrzeganiu tradycyjnych zjawisk kulturowych na tle
      dzisiejszego prawa w "oświeconym" kraju, które to gwarantuje ochronę jednostki
      przed zjawiskami szkodliwymi dla jej zdrowia, w tym przypadku zdrowia
      psychicznego romskich dziewczyn. Ten element kultury romskiej - w tym
      przypadku - nie jest według prawa i społeczeństwa korzystny dla 13-letnich żon
      i według wielu należy to zjawisko piętnować. Jednak według Romów założenie
      rodziny w wieku 15 lat to nic złego. Dlatego, że nawet po jej założeniu
      pozostaje się w silnym związku ze starszymi pokoleniami. Założenie rodziny nie
      oznacza samodzielności. Poza tym, dziewczynki romskie są przez matki i babki
      przygotowywane do roli żony. To nie działa na zasadzie: 30 latek zarywa na
      dyskotece pijaną 14 latkę, która "chce" się z nim przespać, a dopiero na
      następny dzień uświadamia sobie, co się stało i nosi w sobie poczucie winy. To
      jest złożony proces wchodzenia w związek małżeński... a o ile Romowie w ogóle
      rejestrują małżeństwa w USC, to robią to w wieku na jaki im prawo pozwala...
      To jest moje zdanie.
      • bischof Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 22:17
        etno_painter napisał:

> Problem jest w postrzeganiu tradycyjnych zjawisk kulturowych na tle
        > dzisiejszego prawa w "oświeconym" kraju, które to gwarantuje ochronę
        jednostki
        > przed zjawiskami szkodliwymi dla jej zdrowia, w tym przypadku zdrowia
        > psychicznego romskich dziewczyn.
        >
        Problem jest bardziej złożony niż Tobie się wydaje, jak również ten problem
        ma głęboki wymiar społeczny.
        Za komuny cyganów próbowano osiedlić, np. były tz. baraki na Bartoszewicach .
        Proces ich stopniowej cywilizacji był nie łatwy, nie chcieli pracować.
        Zakładali tz. meliny gdzie handlowano wódką, i uprawiano prostytucję.
        >
        > Ten element kultury romskiej - w tym przypadku - nie jest według prawa i
        społeczeństwa
        > korzystny dla 13-letnich żon i według wielu należy to zjawisko piętnować.
        Jednak według > Romów założenie rodziny w wieku 15 lat to nic złego. Dlatego,
        że nawet po jej założeniu
        > pozostaje się w silnym związku ze starszymi pokoleniami. Założenie rodziny
        nie
        > oznacza samodzielności.
        >
        To o czym piszesz , to nic innego jak styl życia cyganów z ich koczowniczego
        trybu życia.
        A więc raczej ich elementy kultury z przeszłości.
        Owszem, mniejszości narodowe cechuje fakt silniejszego związku ze starszym
        pokoleniem.
        Jednak na tym elemencie nie można budować ich przyszłości.
        Oni powinni kształcić dzieci , bowiem w dzisiejszej rzeczywistości to jest
        najlepszy element
        przygotowania do życia młodego człowieka.
        Zachodzenie w ciążę 13 letniego dziecka jest niczym innym jak degenerującym
        elementem tego dziecka.
        >
        > Poza tym, dziewczynki romskie są przez matki i babki przygotowywane do roli
        żony.
        > To nie działa na zasadzie: 30 latek zarywa na
        > dyskotece pijaną 14 latkę, która "chce" się z nim przespać, a dopiero na
        > następny dzień uświadamia sobie, co się stało i nosi w sobie poczucie winy.
        To
        > jest złożony proces wchodzenia w związek małżeński... a o ile Romowie w ogóle
        > rejestrują małżeństwa w USC, to robią to w wieku na jaki im prawo pozwala...
        > To jest moje zdanie.
        >
        Jak nam pokazuje doświadczenie , to przygotowanie dziewczynki cygańskiej przez
        starsze pokolenie do życia w małżeństwie jest raczej bardzo złe.
        Ogranicza się mniej więcej do zdobywania środków na otrzymanie tego małżeństwa
        przez żebranie , wróżenia z kart i drobnych kradzieży.

• etno_painter Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 23:19
          Masz całkowitą rację. Problem jest bardzo złożony i ja dostrzegam różne
          aspekty. To, co napisałem w poprzednim poście, to tak zwana "tyż prawda", ale
          oprócz niej istnieje "świnta prawda" czyli to, że polskie prawo powinno
          stanowczo przeciwdziałać temu zjawisku, jako szkodliwemu dla psychicznego
          zdrowia obywatelek Rzeczpospolitej. Za komuny "dokonano" tego, że Cyganie
          osiedli się w miastach... czy teraz jest szansa, żeby stopniowo zaczęli
          pojmować negatywne skutki swojej wieloletniej tradycji i zmienili światopogląd?
          Coś, co określa i umacnia ich tożsamość?
          • bischof Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 11.02.06, 23:38
            etno_painter napisał:

> Masz całkowitą rację. Problem jest bardzo złożony i ja dostrzegam różne
            > aspekty. To, co napisałem w poprzednim poście, to tak zwana "tyż prawda", ale
            > oprócz niej istnieje "świnta prawda" czyli to, że polskie prawo powinno
            > stanowczo przeciwdziałać temu zjawisku, jako szkodliwemu dla psychicznego
            > zdrowia obywatelek Rzeczpospolitej. Za komuny "dokonano" tego, że Cyganie
            > osiedli się w miastach... czy teraz jest szansa, żeby stopniowo zaczęli
            > pojmować negatywne skutki swojej wieloletniej tradycji i zmienili
            światopogląd?
            >
            > Coś, co określa i umacnia ich tożsamość?
            >
            Dobrze to ująłeś.
            Właśnie to powinno społeczeństwo uczynić , co zapewni to im przetrwanie jako
            odmiennej kultury. Kto się nie dopasuje do obecnych warunków będzie zepchnięty
            na margines społeczny i zginie. To jest przecież zwykłe prawo natury.

• 1410_tenrok Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 12.02.06, 11:15
          Te Biskupa skad masz te wiadomosci, skoro z tekstu wynika jednoznacznie, ze
          traktujesz tych ludzi niezwykle pogardliwie? Radziłbym wiecej pokory. Moze
          zajmiesz sie innymi problemami. W koncu, chyba nie jestes Romem, co? Dlaczego
          ci ludzie tak Cie obchodzą. Nie widze w tym zadnej ciekawosci, raczej zupelnie
          cos innego.....
          • bischof Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 12.02.06, 12:33
            1410_tenrok napisał:

> Te Biskupa skad masz te wiadomosci, skoro z tekstu wynika jednoznacznie, ze
            > traktujesz tych ludzi niezwykle pogardliwie?
            >
            Może według Ciebie, z mojego tekstu tak wynika.
            Jednak ja patrzę na cały ten problem z neutralnego punktu odniesienia ,bez
            żadnych uprzedzeń.
            Cyganie to są ludzie tacy sami jak inni. A że wychowałem się w okolicach gdzie
            żyli cyganie , to mam też doświadczenie z nimi. I nie zawsze negatywne
            doświadczenie.
            >
            > Radziłbym wiecej pokory. Moze zajmiesz sie innymi problemami.
            >W koncu, chyba nie jestes Romem, co? Dlaczego
            > ci ludzie tak Cie obchodzą. Nie widze w tym zadnej ciekawosci, raczej
            zupelnie
            > cos innego.....
            >
            Wyobraź sobie że jestem cywilizowanym cyganem .
            Dlatego mnie to tak obchodzi, w końcu moi bracia nie są dla mnie obojętni.
            Poza tym w tym temacie poruszana kwestia jest z socjologicznego punktu widzenia
            bardzo interesująca .
            • 1410_tenrok Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 12.02.06, 17:49
              Coz to oznacza cywilizowanym Cyganem?
              To jakas kompletna głupota intelektualna.
              To znaczy co, Cyganie sa niecywilizowani?
              To mi przypomiona historie o "cywilizowaniu" Indian w Ameryce, Aborygenow w
              Australii. Co z tego wynikło kazdy wie.
              W Polsce "cywilizowanie" Romów tez wyglada na bezsens, jak dotąd!
              • bischof Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 12.02.06, 18:21
                1410_tenrok napisał:

> Coz to oznacza cywilizowanym Cyganem?
                > To jakas kompletna głupota intelektualna.
                > To znaczy co, Cyganie sa niecywilizowani?
                >
                Wybacz , ale taki światły jak Ty , ja widocznie nie jestem.
                Ale mimo to spróbuję Tobie to wytłumaczyć , tak po chłopsku.
                W każdym narodzie są barany, i w polskim ich nie brakuje.
                Jednak istnieją pewne zależności między procentem tych baranów w narodzie , ich
                zwyczajami i obyczajami kulturowymi.
                Kapisko ????
                >
                > To mi przypomiona historie o "cywilizowaniu" Indian w Ameryce, Aborygenow w
                > Australii. Co z tego wynikło kazdy wie.
                > W Polsce "cywilizowanie" Romów tez wyglada na bezsens, jak dotąd!
                >
                Jest mała różnica między ludnością tubylczą Australii a ludnością żyjącą w
                wielu krajach .
                Ludnością przemieszczającą się w przeszłości z miejsca na miejsce , co było
                niezbędnym procesem w poszukiwaniu środków do życia.
                Ludności tubylczej Australii odebrano ziemie i tożsamość, choć ona nie pełniła
                pasożytniczej roli na innych organizmach.
                Z cyganami , czy jak kto woli Romami jest znacznie inna historia.
                Kapisko ????

Takie porównanie jak Ty uczyniłeś jest intelektualnym kiczem.
                • 1410_tenrok Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 12.02.06, 19:30
                  E scoosi, no capisco! Moze prosciej.
                  Romowie nigdy nie byli pasozytami! Zyli sobie, wykonywali swoje prace. Byli
                  dobrymi kowalami. Ich umiejjetnosci rzemieslnicze były swego czasu wprost
                  legendarne. Dopiero karnie osadzaja ich i zmuszajac do zycia osiadłego
                  wymuszono na nich pewne zachowania...... A teraz chce sie z nich
                  zrobic "prawdziwych Polakow". ciekawi mnie co bedzie nastepnych krokiem? moze,
                  jak u michaela Jacksona - nakze im sie rozjasnienie skory. Przeciez dzieci sie
                  ich boja! He, he, he!

nie uzywaj takich kitow. Lepiej sprobuj wymienic okno.
                  • bischof Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 12.02.06, 19:55
                    > E scoosi, no capisco! Moze prosciej.
                    > Romowie nigdy nie byli pasozytami! Zyli sobie, wykonywali swoje prace. Byli
                    > dobrymi kowalami. Ich umiejjetnosci rzemieslnicze były swego czasu wprost
                    > legendarne.
                    >
                    Tak , i to jest prawda. Ale to tylko jedna strona medalu.
                    Należy to pielęgnować co dobre i dalej to rozwijać, a co złe zredukować.
                    >
                    > Dopiero karnie osadzaja ich i zmuszajac do zycia osiadłego
                    > wymuszono na nich pewne zachowania...... A teraz chce sie z nich
                    > zrobic "prawdziwych Polakow". ciekawi mnie co bedzie nastepnych krokiem?
                    moze,
                    > jak u michaela Jacksona - nakze im sie rozjasnienie skory. Przeciez dzieci
                    sie
                    > ich boja! He, he, he!
                    >
                    Przesadzasz trochę .
                    Być może Twoim zdaniem cyganie powinni jeździć karawanami jak kiedyś.
                    Od wiochy do wiochy, sprzedawać patelnie , wróżyć itd.
                    To jest dzisiaj nie możliwe, choćby z powodu obowiązku edukacji dzieci.
                    Dam Tobie przykład. Tam gdzie ja mieszkam, gdy przyjedzie do tego kraju
                    cudzoziemiec z dzieckiem , i tam żyje krótki czas. Musi podporządkować się
                    obowiązującym prawu i wysłać dziecko do szkoły. Gdy to nie uczyni, jest
                    pociągnięty do odpowiedzialności karnej wraz z deportacją do kraju skąd
                    przyjechał.
                    A jakieś tam bzdurne gadanie o zależnościach kulturowych niknie zaakceptuje. To
                    jest groteska, nic więcej.

• Gość: Andrzej Re:"Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym razie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 00:13
      Roman Kwiatkowski, prezes Stowarzyszenia Romów w Polsce powiedział GW: "To nie
      jest tak, że dziewczyna mająca 12 czy 14 lat jest zmuszana do wyjścia za mąż.
      Jak się nie zgodzi, to nikt jej nie może kazać. Nikt jej też za żonę nie
      weźmie, jak nie będzie wyglądać jak kobieta. Taka jest nasza tradycja i
      kultura, która jest silniejsza niż prawo, dzięki niej nasza społeczność
      przetrwała już tyle wieków."; a Władysław Kwiatkowski, szef Stowarzyszenia
      Romów Polskich dodał: "To typowo romska sprawa i władze powinny nam dać spokój".

To ja obu panów Kwiatkowskich poproszę o odrobinę wyobraźni. Załóżmy, że jest w
      Polsce mniejszość etniczna, której odwieczną, uświęconą tradycją jest np.
      przebijanie opon w samochodach (wiem że przykład jest absurdalny :) Czy policja
      ma takich ludzi rozgrzeszać w imię ich pochodzenia etnicznego??
      Co to znaczy panie Kwiatkowski, że kultura jest silniejsza niż prawo.? A w
      wieku 18-19 lat cygańskiej/romskiej dziewczyny już nikt nie chce, bo "za
      stara"? Jeśli tak jest, to nie mamy o czym mówić... to by znaczyło że jesteście
      nie mniejszymi czubkami od tej wyimaginowanej grupy dziurawiącej samochodowe
      koła...
      Pisze pan, że nikt 12-latek nie zmusza do ślubu, decydują się na to
      dobrowolnie. Cóż, gdybym urodził się jako dziewczynka w romskiej rodzinie, w
      tej kulturze był wychowany, a moja matka, siostry i moje kuzynki wychodziły
      jako 12, 13-latki za 18-latków, to oczywiście że również podjąłbym taką sama
      decyzję, a wkrótce urodziłbym pierwsze dziecko. Takiej dziewczynie (a może
      raczej dziewczynce) nawet przez głowę nie przejdzie myśl, że mogłoby być
      inaczej, a gdyby jakimś cudem miała opory przez aranżowanym przez rodziny
      zamążpójściem, to wszyscy - kochani przecież przez nią najbliżsi - wywarliby na
      nią skutecznie presję.
      Mówi pan R. Kwiatkowski jeszcze, że nikt "nie weźmie dziewczyny, która nie
      będzie wyglądać jak kobieta". K.u.r.w.@..., a od kiedy to rozmiar stanika
      wskazuje co dorastające dziecko ma w głowie? A co z dojrzałością
      emocjonalną???! imbecylu...
      W. Kwiatkowski pochwalił się za to, że został ojcem w wieku 14 lat - ja w takim
      wieku (dziś dawno po studiach) zbierałem nalepki po gumach Turbo...

Moim zdaniem sąd nie powinien wymierzać żadnej kary temu Romowi z Opolszczyzny,
      który przyznał się sam przed urzędnikiem, że mając 18 lat poślubił 12-latke, a
      rok później doczekali się pierwszego dziecka.
      Natomiast MSWiA odpowiedzialne za kontakty z mniejszościami narodowymi i
      etnicznymi, powinno zapowiedzieć Romom, że od konkretnego momentu w czasie nie
      będzie się w żadnym stopniu tolerować podobnych praktyk. Oczywiście nie są one
      pedofilią, ale są niezgodne z:
      prawem,
      psychologią
      i przede wszystkim zdrowym rozsądkiem.

Czuję jednak, że będzie odwrotnie... nastąpi proces, zrobi się chwilowo wiele
      szumu, ale wśród reszty tej społeczności ta chora "tradycja" nadal będzie
      kultywowana, zaś władza na powrót będzie udawać że o tym nie wie...
      Egzekwowanie równości wobec prawa to zresztą nie wszystko. Trzeba podjąć się
      syzyfowej pracy uświadamiania Romów (w tym i kobiet). Inaczej nadal nie będę na
      przykład wysyłać dzieci do przedszkola czy nawet szkoły, a kobieta będzie tą
      gorzej urodzoną.
      Głaskanie po główce i dalsze pobłażanie w imię świętego spokoju to lewicowa
      głupota. Problemy Australii z alkoholizmem i narkomanią wśród aborygenów, czy
      zachodniej Europy z nietolerancyjnością i agresją muzułmanów to ta sama durna
      śpiewka...
      • tomek854 Re:"Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym razi 12.02.06, 01:05
        Ja tylko dodam zdanie, które usłyszałem kiedyś od pewnej nauczycielki uczącej w szkole, gdzie chodziło dużo Romskich dzieci. Zapytałem ją, czemu w jej klasie nie ma wcale Romskich dziewczynek. Usłyszałem "jak dostają pierwszą miesiączkę to zaraz są wydawane za mąż". Zapytałem "i co one na to?". Odpowiedź brzmiała "No cieszą się, bo nie muszą już do szkoły chodzić".

I to jest tyle w temacie dojrzałości takich dziewczynek...
        • vrotslav Re:"Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym razi 12.02.06, 04:14
          O rety, tak trudno wszystkim otwarcie przyznać, że kultura romów jest po prostu
          prymitywna? Ktos powie, że nie stosuje się takiego wartościowania do zjawisk
          kultury. Tak lecz jakim wartościom hołdują cyganie? Czy oni przynależą w ogóle
          do kultury, czy raczej przypominają swoimi poczynaniami poziom rodem z epoki
          lodowcowej?
          Nie lubię większości romów i nie będę udawał, że jestem święty - bywam
          tolerancyjny, na tyle stać moją polityczną niepoprawność. ha ;J
      • 1410_tenrok Re:"Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym razi 12.02.06, 11:18
        Cały ten tekst ze swoimi zawoalowanymi wulgaryzmami i socjotechnicznymi
        numerkami jest wredny, a nie absurdalny!
        Ciekawi mnie Andrzeju czy jestes katolikiem i czy chodzi co niedziele do
        koscioła, czy słaszalem o przykazaniach oraz naukach moralnych swojego kosciola
        Zostaw tych ludzi w spokoju - co oni Ci przeszkadzają?
        • Gość: Andrzej "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym razie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 13:51
          1410_tenrok, kto tu jest demagogiem? Ja - pytając jak dojrzała jest 12-letnia
          matka czy 14-letni ojciec, czy Ty - pytając czy chodzę do kościoła?...

Można Romów zostawić samych sobie (tak jak nakazujesz mi, bischof'owi i innym),
          tylko że wówczas tak jak na Słowacji, na Węgrzech, czy w Rumunii będą się
          kolejne pokolenia kręcić w błędnym kole: biedny bo bezrobotny, bezrobotny bo
          niewykształcony, niewykształcony bo jego bardzo młodzi rodzice biedni i
          zwyczajnie zacofani...

A jeśli bawisz się w kaznodzieję, to polecam II czytanie z dzisiejszej
          Ewangelii (1 Kor 10,31-11,1), jakie także wysłuchałem.
          • bischof Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz 12.02.06, 14:11
            Ja odniosłem wrażenie że user 1410_tenrok nie świadomie broni elementy kultury
            cygańskiej które degradują cyganów.
            Można by się zapytać, kto od kogo jest bardziej zależny ?
            Czy w ogóle ta zależność jest pozytywną oznaką ?
            • 1410_tenrok Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz 12.02.06, 18:00
              skoro, mowisz, ze jestes cywilizowanym Cyganem, dlaczego uzywasz tego
              okreslenia? Przeciez oni nie chca byc tak nazywani.
              Wedle calosci kultury Romow - wszystko powoduje ich degradacje wobec białych.
              Chec przypodobania sie bialych nic nigdy im nie dała. Zawsze traktowano ich
              jako niewolnikow (to przeciez w Rumunii miało mijejsce jeszcze nieco ponad sto
              lat temu). A teraz naprawiacze swiata chca im zabrac ich kulture i zwyczaje!
              Przepraszam - ucywilizowac!
              • bischof Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz 12.02.06, 18:30
                1410_tenrok napisał:

> skoro, mowisz, ze jestes cywilizowanym Cyganem, dlaczego uzywasz tego
                > okreslenia? Przeciez oni nie chca byc tak nazywani.
                > Wedle calosci kultury Romow - wszystko powoduje ich degradacje wobec białych.
                > Chec przypodobania sie bialych nic nigdy im nie dała. Zawsze traktowano ich
                > jako niewolnikow (to przeciez w Rumunii miało mijejsce jeszcze nieco ponad
                sto
                > lat temu). A teraz naprawiacze swiata chca im zabrac ich kulture i zwyczaje!
                > Przepraszam - ucywilizowac!
                >
                Ty jesteś chyba napiętnowany kompleksem koloru skóry.
                Nie ten faktor jest decydujący przy ocenie możliwości człowieka.
                Oni sami przez swój socjalny statut w społeczeństwie robili siebie niewolnikami.
                A tak wcale nie musi być.
                Ten problem o którym Ty piszesz istnieje przede wszystkim w krajach byłej
                komuny.
                Tam jest dużo nie wykształconych cyganów. Tam gdzie ja mieszkam , nie ma tego
                problemu.

• Gość: Andrzej "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym razie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:32
                  > Ty jesteś chyba napiętnowany kompleksem koloru skóry.
                  > Nie ten faktor jest decydujący przy ocenie możliwości człowieka.
                  > Oni sami przez swój socjalny statut w społeczeństwie robili siebie
                  niewolnikami.
                  > A tak wcale nie musi być.
                  > Ten problem o którym Ty piszesz istnieje przede wszystkim w krajach byłej
                  > komuny. Tam jest dużo nie wykształconych cyganów.

Odpisałeś krótko, trafnie i dobitnie. Ale nie wierzę, żeby on (1410_tenrok) się
                  zastanowił... On nie rozmawia, on "wie" :-/
          • 1410_tenrok Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz 12.02.06, 17:56
            W Twoim rozumiemniu oraz w rozumiemniu prawa "Białych" nie jest! Co wiecej -
            wyzywasz tych ludzi od pedofuilow. W swielte ich kultury - jest! Tak sie
            składa, ze tak było od samego poczatku! Tu nie ma porownania z pedolia. To sa
            normalne zachowania kulturowe. Nic wam do tego. Po prostu nierozumiejac
            wrzucacie wszystko do jednego worka.
            Z drugiej strony ludzie Ci wyjda z opisywanego przez ciebie zakletego kregu
            jedynie jezeli pozbeda sie swojej tozsamosci! A nawet wtedy biali beda ich
            wyzywac od cyganów! To jest prawda, gorzka prawda ale odpowiada faktom.
            Wy takich sprw nie pojmujecie. Chcecie uszczesliwiac tych ludzi na sile! Jakie
            macie do tego prawo? To sa pytanie natury moralnej. Pomysl - myslenie nie
            szkodzi!
            Jestem agnostykiem. Boga szukam w ludzkich dokonaniach. W Twoich, Biskupa i
            tego typa ekskrymenta - niestety ich nie widze. Chcecie rozpatrywac czyjs swiat
            wg waszych zasad. Dlaczego?
            • bischof Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz 12.02.06, 18:53
              1410_tenrok napisał:

> W Twoim rozumiemniu oraz w rozumiemniu prawa "Białych" nie jest! Co wiecej -
              > wyzywasz tych ludzi od pedofuilow. W swielte ich kultury - jest! Tak sie
              > składa, ze tak było od samego poczatku! Tu nie ma porownania z pedolia. To sa
              > normalne zachowania kulturowe. Nic wam do tego. Po prostu nierozumiejac
              > wrzucacie wszystko do jednego worka.
              >
              Tak szczerze mówiąc te zachowania seksualne nie mają wiele ze zjawiskiem
              Pedofilii.
              Ale Ty nie możesz być ślepy na uzależnienia kulturowe kraju w którym żyją
              mniejszości etniczne.
              Jeżeli Arab osiedli się w kraju europy , to nie może on mówić że jest uciskany
              za kolor skóry ze względu bo go większość żyjąca w danym kraju napiętnuje.
              Napiętnuje za fakt że on chce trzymać linię własnej kultury , i założyć harem .
              >
              > Z drugiej strony ludzie Ci wyjda z opisywanego przez ciebie zakletego kregu
              > jedynie jezeli pozbeda sie swojej tozsamosci! A nawet wtedy biali beda ich
              > wyzywac od cyganów! To jest prawda, gorzka prawda ale odpowiada faktom.
              > Wy takich sprw nie pojmujecie. Chcecie uszczesliwiac tych ludzi na sile!
              Jakie
              > macie do tego prawo? To sa pytanie natury moralnej. Pomysl - myslenie nie
              > szkodzi!
              > Jestem agnostykiem. Boga szukam w ludzkich dokonaniach. W Twoich, Biskupa i
              > tego typa ekskrymenta - niestety ich nie widze. Chcecie rozpatrywac czyjs
              swiat
              >
              > wg waszych zasad. Dlaczego?
              >
              Czułem że jesteś cyganem , do czego się teraz przyznałeś.
              W Twoich wypowiedziach czuć ducha głębokiego kompleksu .
              Kompleksu który działa na was trochę paraliżująco.
              Być cyganem nie musi oznaczać być człowiekiem niższej jakości.
              A cały czas ślepo biegniesz przed siebie zasłaniając się uzależnieniami
              kulturowymi.
              Każda mniejszość etniczna musi swoje uzależnienia kulturowe dopasować do
              obecnych realiów.
              To nie jej degradacja, to ma coś wspólnego z postępem i rozwoju własnej
              kultury.
              • 1410_tenrok Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz 12.02.06, 19:24
                Blad! Ja jestem "czystym aryjczykiem" w swietle "ustaw norymbrskich". A moj rod
                ma kilkaset lat tradycji pracy i walki dla tego kraju. Przez to ten nick, ktory
                nie ma nic wspolnego z "dwoma mieczami", a jedynie z doktoratem ze scholastyki
                pewnego mojega przodka. Jakos zawsze "robilismy" w nauce.
                Jestem za odrebnoscia. Uwazam ja zo dobro kulturowe i tyle. Uwazam, ze Romowie
                maja prawo do zycia jak chca. Zyja w swoim srodowisku. Nikomu to nie
                przeszkadza. To samo robia Arabowie w Europie Zachodniej. Pewne rzeczy robia w
                tajemnicy, ale zyja jak u siebie.
                • Gość: Andrzej "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym razie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:56
                  Swoją opinię wyraziłem obszernie we wcześniejszych postach.
                  Teraz dodam jedynie - już złośliwie - że upewniasz innych o tym, iż jesteś tzw.
                  osobą nawiedzoną...
                  Nie ekscytuj się "doktoratem przodka", bo inteligencja nie jest wprost
                  dziedzina niczym spadek, a ponadto inteligencja to niekoniecznie tyle co
                  mądrość.
                  Nie używaj obraźliwych określeń, gdy nie wiesz jaka jest ich pisownia
                  (Twoje "ekskrymenta").
                  Nie zamykaj Romów w skansenach.
                  I przede wszystkim nie popieraj sytuacji gdy w imię tradycji - nieświadomie -
                  krzywdzi się część własnej społeczności (choćby romskie kobiety i dzieci) lub w
                  sumie ją całą.
              • Gość: skacowany Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz IP: *.stb.ubr01.hawk.blueyonder.co.uk 12.02.06, 19:33
                Amisze nie są piętnowani w Ameryce, choć żyją według zupełnie innych, nieco
                archaicznych, ale pieknych zasad. To dojrzała kulturowo społeczność, budują
                razem tradycyjne i solidne domy, nie kradną, nie są krzykliwi, brudni, nie
                narzucają się. Czy potrzeba czegoś więcej, aby żyć w pokoju i zgodzie?
                • 1410_tenrok Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz 12.02.06, 19:43
                  Amisze to grupa religijna, ktora uciekla z Europy, poniewaz byla tu
                  przesladowana! Mordowano ich. Sa hermetyczni i zyja w swoim wlasnym swiecie.
                  Narzucaja twarde prawa wlasnym czlonkom (prad, ubior, jedzenie etc.). Gdyby
                  ktos taki zyl w Polsce. Juz widze, jak by rzucono sie na taką grupe. Jakby
                  zastepy naprawiaczy swiata otaczaly ich osiedla i zabieraly dzieci matkom w
                  imie wyzszych celow! Amisze maja szczescie, ze zyja w USA. Tam nikt sie ich nie
                  czepia.
                  A tu - wszezie brudni, kradnocy, pasozytniczy i "zboczeni" Romowie.
                  Pieknie! kocham Was - naprawiaczy swiata. Specjalistow od wiedzy, jak czlowiek
                  ma zyc! Moze byscie zajeli sie sobą?
                  • Gość: wku_wiony Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz IP: *.stb.ubr01.hawk.blueyonder.co.uk 12.02.06, 20:01
                    A jak kastrują Somalijki to takie wstrętne okaleczanie też mozna zasłaniać
                    kulturą? Trzeba pomyśleć zanim zacznie się uogólniać i lansować relatywizm
                    kulturowy. Wszyscy są równi - co za bzdura! Pewne wartości są uniwersalne tylko
                    nie każdy w to wierzy. Nie po to by ulepszać świat, ale siebie, człowieku - siebie.
                    • 1410_tenrok Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz 12.02.06, 20:34
                      Wy to chcece wszystko zmienia po waszej mysli, a pozniej jak 11 wrzesnia
                      wylatuja dwa biurowcw w powietrze to nagle wszystcy placza. Ja nie jestem za
                      relatywizmem kulturowym. Ja jest za tym, ze kazdy zyl jak mu sie podoba. To
                      jest pewna roznica. historia i kultura pokazala juz wielokrotnie, ze w
                      przeciwnym wypadku ktos za takiej bajery musi zapłacic. czasem cena jest niska.
                      A czasem - kiedy niedlugo wybuchnie z cala siła wojna swiatow - jest ona zbyt
                      wysoka! Ot i tyle! A Somalijek nie kastruja. Wystarczy poczytac i nie mylic
                      pojec. W calym obszarze Sahary to jest taki zwyczaj. Aktualnie sie z nim walczy.
                      • kklement Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz 12.02.06, 22:25
                        1410_tenrok napisał:

>A Somalijek nie kastruja. Wystarczy poczytac i nie mylic
                        > pojec. W calym obszarze Sahary to jest taki zwyczaj. Aktualnie sie z nim
                        walczy
                        > .

A u nas się walczy ze zwyczajem zapładniania 12-letnich dziewczynek. Howgh !
                        • 1410_tenrok Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz 13.02.06, 07:55
                          Trzeba sie uczyc etnologii koles! to pomaga w zrozumieniu trudnych terminow.
                          Polecałbym tez encyklopedie albo chocby Wikipedie!
                          Kastracja to cos zupelnie innego!
                          Edukacja w Polsce jest na coraz gorszym poziomie!
                      • Gość: Magda TRADYCYJNE GWALTY, UBEZWLASNOWOLNIENIE I SMIERC IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.02.06, 22:49
                        Somalijki, oraz inne afrykanki sa KASTROWANE, jak najbardziej. odbywa sie to w
                        pozalowania godnych , antysanitarnych warunkach. Oczywiscie bez jakiegokolwiek
                        znieczulenia. Pozbawia sie je zewnetrzych narzadow plciowych, aby juz NIGDY nie
                        odczuwaly przyjemnosci z sexu, nastepnie zaszywa sie pozostala " dziurke" aby
                        mial ja przyjemnosc rozerwac jakis obrzydliwy samiec.Wiele z tym dziewczynek
                        umiera. Piekna tradycja 1410 tenrok? Popierasz? To samo dotyczy wpisanej w
                        cyganska tradycje pedofilie i gwalty.
                        • 1410_tenrok Re: TRADYCYJNE GWALTY, UBEZWLASNOWOLNIENIE I SMIE 13.02.06, 07:53
                          Czy wiesz dziecino co to jest kastracja?
                          sprawdz malenka w encyklopedii! Podcinanie warg sromowych nie jest kastracja!
                          Kastracja polega na czyms zupelnie innym! Nie osmieszaj sie!
                          • kklement Re: TRADYCYJNE GWALTY, UBEZWLASNOWOLNIENIE I SMIE 13.02.06, 07:58
                            1410_tenrok napisał:

> Czy wiesz dziecino co to jest kastracja?
                            > sprawdz malenka w encyklopedii! Podcinanie warg sromowych nie jest kastracja!
                            > Kastracja polega na czyms zupelnie innym! Nie osmieszaj sie!

Dziewczyna faktycznie pomyliła się. Zabieg, o którym mowa, nazywany jest
                            zwyczajowo obrzezaniem, choć z męskim obrzezaniem nie można go porównywać. Tu
                            nie chodzi o "podcinanie warg sromowych", ale bardzo często o całkowite
                            usunięcie ( na żywo, oczywiście ) CAŁYCH WARG SROMOWYCH Z ŁECHTACZKĄ. To tak,
                            kolego o nicku po dziadku, jakby ktoś Ci obciął wacusia zostawiając smętny
                            ogryzek i jądra, żebyś dalej mógł płodzić dzieci, choć bez krztyny przy tym
                            przyjemności.

• 1410_tenrok Re: TRADYCYJNE GWALTY, UBEZWLASNOWOLNIENIE I SMIE 13.02.06, 09:31
                              Nie, ale zawsze musi wyjsc na nasze i na koniec kopa, no bo jakze inaczej! Czy
                              mam Ci opisac zwyczaje pocinania warg sromowych występujace od Mauretanii po
                              Somalie i Kenie? Na ten temat istnieje powazna literatura. Obrzezanie chłopców
                              tam tez wystepuje i jest rownie bolesne. Jedynie u Zydow zabieg ten jest w
                              miare bezbolesny i higieniczny.
                              A nick nie jest po dziadku, jeno po ktoryms z kolei przodku. Czytanie ze
                              zrozumiem jest trudnym zadaniem, kolego kklement (czy to od Klementa Gotvalda -
                              to wiele by tlumaczylo!)
                              A dla Twoich zainteresowan polecam forum o walce garkuchni z rasizmem. Tam w
                              sam raz mozesz dokonac wielkich odkryc intelektualnych.
                              • kklement Otrzyj ślinę, bo się z lekka zaplułeś. 13.02.06, 09:40
                                Każdy kolejny twój post to coraz bardziej płytka, jałowa treść, a coraz więcej
                                nadąsania, nadęcia i piany na pysku. I wycieczek osobistych. Moje gratulacje.
                                Cóż za wspaniała harmonia pogladów z charakterem osoby je wygłaszającej :)

Niestety, dyskusji wygrać nie mogłeś, bo jak napisałem w dolnej części wątku,
                                tylko zwolennicy apartheidu ( w Polsce z reguły ogolone głowy i szaliki klubów
                                piłkarskich na szyi ) gotowi byliby się z tobą zgodzić. Pozostali forumowicze
                                stoją jak widać na stanowisku, że prawo danego kraju obowiązuje tak samo
                                wszystkich na jego terytorium, oraz że nie można tolerować odmienności
                                kulturowych, które nie są niczym innym, jak gwałceniem praw człowieka i
                                prowadzą do głebokich patologii społecznych.

I tyle.
                                • 1410_tenrok Re: Otrzyj ślinę, bo się z lekka zaplułeś. 13.02.06, 12:25
                                  I to jest wlasnie rasizm. Facet. Rasizm in extenso!
                                  A ja jedynie bronie Romow przeciw opluwaniem. Mozesz sobie pisac co chcesz!
                                  Mozesz sobie pisac, ze kazdy ma sie podporzadkowac. Nie zarzucam Ci. To jest
                                  kraj postkomunistyczny. A w kraju postkomunistycznym ludzie w 90% tak mysla.
                                  Ostatnie wybory to pokazaly.
                                  Jezeli ktos jesz odmienny - nie ma tu szans!
                                  A jak juz nic sie nie da, to sie nazywa kogos rasista i zwolennikiem
                                  apartheidu. Gdziez Ty misiu szkoły konczyles? I kto ci dal mature, jezeli nawet
                                  poprawnie nie jestes w stanie uzyc uzywanych przez siebie okreslen.
                                  I dziekuje za wszystkie posty.
                                  Byl to kolejny projekt na temat nastawienia Polakow do mniejszosci narodowych.
                                  Zegnam wszystkich uczestniow.
                                  Zycze wszystkiego najlepszego.
                            • Gość: Magda Re: TRADYCYJNE GWALTY, UBEZWLASNOWOLNIENIE I SMIE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.06, 18:28
                              Dziewczyna sie nie pomylila, raczej ty sie pomyliles. Kastracja jest
                              usunieciem calosci lub czesci narzadow plciowych. Usuniecie zewnetrznych
                              narzadow plciowych jest rowniez KASTRACJA A NIE ZADNYM OBRZEZANIEM.Moze masz na
                              mysli sterylizacje, ktora jest teoretycznie odwracalna w przeciwienstwie do
                              kastracji?
                              • kklement Re: TRADYCYJNE GWALTY, UBEZWLASNOWOLNIENIE I SMIE 13.02.06, 18:33
                                Miałem na myśli tradycjne określenie tego zabiegu. Jak sam zresztą napisałem,
                                wysoce mylące.

Obawiam się, że nie masz już komu odpisywać. 1410_tenrok chyba już tu nie
                                zajrzy :) Skompromitował się jak mało kto :)

Pozdrawiam !
                                • Gość: Magda Re: TRADYCYJNE GWALTY, UBEZWLASNOWOLNIENIE I SMIE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.06, 18:38
                                  Masz racje. Nie mozna pozostawac obojetnym na takie glosy jak 1410 tenrok.
                                  Ciesze sie ze sa na swiecie tacy ludzie jak ty dla ktorych dobro dziecka jest
                                  wazniejsze niz zle pojete tradycje.Pozdrawiam
                          • Gość: Magda OWSZEM CHLOPCZYNO WIEM CO TO KASTRACJA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.06, 18:19
                            Osmieszyles sie do reszty. Wlasnie , sprawdz dziecino w encyklopedii. Kastracja
                            jest procesem nieodwracalnym ,polegajacym na usunieciu calosci lub czesci
                            narzadow plciowych. Somalijkom i innym dziewczynkom USUWA SIE CZYLI WYCINA A
                            NIE podcina jak to napisales delikutasnie zewnetrzne narzady plciowe.Oczywiscie
                            na zywca. Reflektujesz ?
                            • 1410_tenrok Re: OWSZEM CHLOPCZYNO WIEM CO TO KASTRACJA 14.02.06, 02:23
                              Pitolisz Panienko. Nie masz o tym pojecia! Zobacz co to sa narzady plciowe!
                              Jakiez to zalosne! Gratuluje! doprawdy - obrzezanie jest kastracja! Genialne
                              dla mnie bomba! Czego Was w tych szkołach ucza? Kto Wam daje matury.
                              • kklement Ależ ty się błaźnisz. 14.02.06, 07:23
                                Po pierwsze: WARGI SROMOWE I ŁECHTACZKA SĄ NARZĄDAMI PŁCIOWYMI. ZEWNĘTRZNYMI
                                NARZĄDAMI PŁCIOWYMI. CHODZIŁEŚ KIEDYKOLWIEK DO JAKIEJKOLWIEK SZKOŁY ???

Po drugie: A JAKIE TO MA DO CHOLERY ZNACZENIE, CZY NAZWIEMY TO OBRZEZANIEM CZY
                                KASTRACJĄ ???????? JEST TO CIĘŻKIE, BRUTALNE OKALECZENIE DZIECKA PŁCI ŻEŃSKIEJ,
                                ROBIONE W RAMACH PEWNYCH TRADYCJI KULTUROWYCH. TRADYCJI, KTÓRE TRZEBA ZA
                                WSZELKĄ CENĘ WYRZUCIĆ NA ŚMIETNIK, RAZEM Z NIEWOLNICTWEM ( WCIĄŻ PRAKTYKOWANYM
                                W MAURETANII ), KANIBALIZMEM CZY SEKSEM Z DZIEĆMI.

PISZĘ DUŻĄ CZCIONKĄ, BO MAŁA CHYBA JEST PONIŻEJ TWOJEGO POZIOMU PERCEPCJI.
                                • 1410_tenrok Re: Ależ ty się błaźnisz. 14.02.06, 09:53
                                  Kastracja(od wł. castrare), jedna z metod sterylizacji, polegająca na
                                  chirurgicznym usunięciu gonad męskich (jąder) lub żeńskich (jajników), obecnie
                                  niemal nie stosowana. Kastracja powoduje ubezpłodnienie, a także zaburzenie
                                  gospodarki hormonalnej organizmu.

Wystarczy?
                                  Cala Wasza wiedza jest wlasnie taka!
                                  Proponuje 72 (da sie przekleic z corella)
                  • tomek854 Re: "Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym raz 13.02.06, 18:06
                    Amisz do osiągnięcia pełnoletniości ma prawo korzystać ze zdobyczy cywilizacji - może jeździć samochodem i tak dalej. W dniu pełnoletnosci decyduje - przyjąć zwyczaje i zostać albo odejść.

Wiadomo, jest presja. Ale nikt go za mąż w wieku 12 lat nie wydaje.
      • bischof Re:"Gazeta Wyborcza" popiera idotów w każdym razi 12.02.06, 13:36
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Roman Kwiatkowski, prezes Stowarzyszenia Romów w Polsce powiedział GW: "To
        nie
        > jest tak, że dziewczyna mająca 12 czy 14 lat jest zmuszana do wyjścia za mąż.
        > Jak się nie zgodzi, to nikt jej nie może kazać. Nikt jej też za żonę nie
        > weźmie, jak nie będzie wyglądać jak kobieta. Taka jest nasza tradycja i
        > kultura, która jest silniejsza niż prawo, dzięki niej nasza społeczność
        > przetrwała już tyle wieków."; a Władysław Kwiatkowski, szef Stowarzyszenia
        > Romów Polskich dodał: "To typowo romska sprawa i władze powinny nam dać
        spokój"
        >
        Wypowiedzi tych dwóch panów mówią zbyt dobitnie o tym, jakimi oczami patrzą ci
        panowie na tą rzeczywistość.
        Powiem więcej ,uznał bym ten przykład za akademicki. Bowiem zgodny on jest z
        teorią zahamowań psychicznych ludzi rozpoczynając zbyt wcześnie życie seksualne.
        Niektóre takie osobniki nigdy nie osiągają dojrzałości emocjonalno-społecznej.
        I jak Panwie Kwiatkowscy patrzą na tą rzeczywistość oczami dziecka.
        Wiadome jest że dziecko 12-14 letnie nie posiada w tym wieku żadnej dojrzałości
        psychiczno-emocjonalnej, która by mogła w jakimś stopniu pozytywnie wpłynąć na
        wybór partnera do życia.
        A więc można śmiało powiedzieć i w tym przypadku mamy do czynienia z totalną
        kontrolą tego dziecka. Albo inaczej mówiąc z ubezwłasnowolnieniem istoty
        ludzkiej.
        Czy można w tym przypadku mówić o tradycji ????

Ponieważ ja żyję, na powiedzmy bardziej cywilizowanej obczyźnie . Tym bardziej
        rażą mnie takie wypowiedzi typu "To typowo romska sprawa i władze powinny nam
        dać spokój"
        Panowie Kwiatkowscy sami siebie kwalifikują jako margines społeczny popierający
        pasożytniczy rozwój własnej mniejszości etnicznej. To jest chore.

• Gość: nl Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 12:01
      Zgadzam się z kklementem. Sam fakt istnienia danej mniejszości i jej zwyczajów
      nie oznacza automatycznie, że te zwyczaje zasługują na szacunek - tylko
      dlatego, że istnieją. A takie niestety nastały czasy: mniejszość jest cenna, bo
      jest mniejszością, a ktokolwiek spróbuje zwrócić uwagę na społecznie szkodliwe
      zwyczaje danej mniejszości, od razu jest klasyfikowany jako faszysta od
      Rydzyka, antysemita albo zwolennik "ostatecznych rozwiązań" różnych kwestii.
    • kklement Czy "Cygan" to określenie pejoratywne ??? 12.02.06, 22:18
      Od pewnego czasu środowiska politycznie poprawne promują na siłę
      słowo "Rom". "Cygan" ma być rzekomo obraźliwe, jak twierdzi w tym wątku niejaki
      1410_tenrok.

Tymczasem ja nigdy się nie spotkałem, żeby Cygan powiedział o sobie i o swoich
      ziomkach "Romowie" - zawsze pada określnie "Cyganie". Więc to chyba nie jest
      obraźliwe, co ? Skoro oni sami używają tego wyrazu ...

Poza tym tenroki i inne mądrale powinny się dokształcić, zanim zaczną swoje
      brednie - nie każde plemię Cyganów identyfikuje się z określeniem "Rom".
      Polecam stosowne źródła.

• 1410_tenrok Re: Czy "Cygan" to określenie pejoratywne ??? 13.02.06, 09:46
        Tak sie składa, ze profesjonalnie zajmuje sie ogolnie rzecz biorac kulturą!
        Skoro stowarzyszenie nazywa sie tak jak sie nazywa (radze sprawdzic), to po co
        bzdurzyc!
        • kklement Re: Czy "Cygan" to określenie pejoratywne ??? 13.02.06, 10:39
          1410_tenrok napisał:

> Tak sie składa, ze profesjonalnie zajmuje sie ogolnie rzecz biorac kulturą!

Proponuję zacząć od swojej, osobistej.

> Skoro stowarzyszenie nazywa sie tak jak sie nazywa (radze sprawdzic), to po
          co
          > bzdurzyc!

He he he, porażający argument :) "Cygan" to określenie obelżywe, bo
          stowarzyszenie Cyganów nazywa się Stworzyszenie Romów ? :) Gratuluje logiki.

A swoją drogą skoro ktoś uważa, że polskie słowo "Cygan" określające człowieka
          tejże narodowości jest obelżywe, a dopuszczalne jest tylko takie, na jakie
          Cyganie łaskawie się zgodzą ( choć jak na razie "Cygan" im najwyraźniej nie
          przeszkadza, ale kto wie - jak im tobie podobni będą w głowach mieszać ... ),
          to idąc tym torem może się okazać, że zakazane zostaną takie słowa jak np. Żyd
          ( zamiast niego np. Izraelita albo Hebrajczyk ), Niemiec ( zamiast niego
          Dojcze ) czy Eskimos ( o, pardon, to już jest wycofywane - teraz dopuszczalne
          jest tylko Inuita ). Do lamusa odchodzi też powoli słowo "Murzyn". Przerażający
          totalitaryzm politycznej poprawności ....
          • 1410_tenrok Re: Czy "Cygan" to określenie pejoratywne ??? 13.02.06, 12:34
            Posluchaj no czlowieku. Troche taktu! Ja rozumiem, ze takt nie jest ci
            potrzebny. Brakuje Ci argumentów - wiec poczynasz obrazac. Przeczytalem twoje
            posty dokładnie i wiem, ze o rzeczach, o ktorych tu mowa absolutnie nie masz
            pojecia. Reprezentujesz aktualnie wylewający sie prad "precz z poprawnoscia
            polityczna". Masz do tego prawo - prad ten rzeczywiscie wiele zrobil zlego.
            Ale! Jezeli myslisz, ze wahadlo odbije w druga strone - mylisz sie sie gosciu.
            Jezeli uwazasz, ze wolno ci wszystko - tez sie mylisz. Radze pomyslec. To na
            prawde wiele nie kosztuje. Choc moze czytasz szczegolne gazety i sluchasz
            szczegolnych rozglosni - a tam taki sposob postepowania jest na porzadku
            dziennym. Ciekawi mnie, co było by, gdybym np. napisal, ze jestem Slazakiem,
            Kaszubem albo moze Zydem. Dopiero bys sie na mnie rzucił i tobie podobni tez.
            • kklement Re: Czy "Cygan" to określenie pejoratywne ??? 13.02.06, 13:15
              Zarówno Ślązacy, jak Kaszubi i Żydzi nie uprawiają folkloru stojącego w
              sprzeczności z polskim prawem. Są przykładem odmienności, które warto zachować.
              Koniec i kropka.

Imputując mi - bez żadnych ku temu przesłanek - niechęć do Ślązaków, Kaszubów
              czy Żydów, zachowałeś się jak zwykły palant. Skoro nie sposób zdyskredytować
              poglądów, które wygłosiłem, trzeba mi jakieś poglądy dopisać, tak ?
          • 1410_tenrok Re: Czy "Cygan" to określenie pejoratywne ??? 13.02.06, 12:40
            A czy ty wiesz misiu, ze okreslenie "Cygan" nie pochodzi z naszego jezyka?
            Ponadto jeszcze raz pisze, ale w zapalczywosci musiało umknac (czytamy
            wybiorczo?). ONZ zaleca stosowanie oficjalnej nazwy tego ludu. Siwato zwiazek
            pogardzanych tak przez ciebie cyganow nazywa sie "Zwiazek Sinti i Roma".
            Porazajaca logika, co? Ale u ciebie logika z zapalczywosci wynika!

wiecej kultury, mniej koloratury! Bo wysiadzie nam ruptura!
            Oj Klement, Klement. Soudruh gotvald byłby z Ciebie dumny.

No to zegnam.
            Koniec projektu.
            • kklement Re: Czy "Cygan" to określenie pejoratywne ??? 13.02.06, 17:51
              1410_tenrok napisał:

> A czy ty wiesz misiu, ze okreslenie "Cygan" nie pochodzi z naszego jezyka?

A CO TO MA DO RZECZY ???

> Ponadto jeszcze raz pisze, ale w zapalczywosci musiało umknac (czytamy
              > wybiorczo?). ONZ zaleca stosowanie oficjalnej nazwy tego ludu.

Póki co nie jesteśmy jeszcze mandatem ONZ, ale niepodległym państwem. Mamy
              nawet swój język - zauważyłeś ?, a słowo "Cygan" funkcjonuje w nim od wieków.
              To nie nasza wina, że Cyganie przez okres swojej koegzystencji z Polakami
              wypracowali ( he, cóż za nietrafne w tym kontekście słowo ) takie a nie inne
              pejoratywne skojarzenia z wyrazem "Cygan". Zmieńmy je na "Rom", a za sto lat i
              słowo Rom będzie dla Cyganów uwłaczające.

Ponadto powtórzę raz jeszcze: ZNANI MI CYGANIE NIE UŻYWALI SŁOWA "ROM",
              ALE "CYGANIE", MÓWIĄC O SOBIE SAMYCH !!! Więc robisz z siebie totalnego durnia,
              próbując nam tu wmówić, że to słowo ich obraża.

>Siwato zwiazek
              > pogardzanych tak przez ciebie cyganow nazywa sie "Zwiazek Sinti i Roma".
              > Porazajaca logika, co? Ale u ciebie logika z zapalczywosci wynika!

Związek Sinti i Roma ? Tak, jak pisałem - nie wszyscy Cyganie uważają się za
              Romów ! Tobie nie tylko brakuje wiedzy na temat, w którym tak zapalczywie
              perorujesz, ale nie chce ci się nawet czytać postów, z którymi polemizujesz. I -
              uwaga ! dokształcisz się - nie tylko Sinti nie uważają się za Romów. Dotyczy
              to również francuskich Manuszów i hiszpańskich Kalów. Tak więc używszy logiki,
              której tak bardzo ci brakuje, że jej brak zarzucasz innym, trzeba uznać, że
              słowa "Cygan" i "Rom" mają taką samą range bytu, na zasadzie: każdy Rom jest
              Cyganem, nie każdy Cygan jest Romem.

> wiecej kultury, mniej koloratury! Bo wysiadzie nam ruptura!

Miłoszewski tworzył taką poezję, gdzie ważne były rymy, a nie wyrazy, których
              się używało. Kolejne gratulacje, tym razem za pomysłowość.
            • kklement Re: Czy "Cygan" to określenie pejoratywne ??? 13.02.06, 17:52
              1410_tenrok napisał:

> A czy ty wiesz misiu, ze okreslenie "Cygan" nie pochodzi z naszego jezyka?

A CO TO MA DO RZECZY ???

> Ponadto jeszcze raz pisze, ale w zapalczywosci musiało umknac (czytamy
              > wybiorczo?). ONZ zaleca stosowanie oficjalnej nazwy tego ludu.

Póki co nie jesteśmy jeszcze mandatem ONZ, ale niepodległym państwem. Mamy
              nawet swój język - zauważyłeś ?, a słowo "Cygan" funkcjonuje w nim od wieków.
              To nie nasza wina, że Cyganie przez okres swojej koegzystencji z Polakami
              wypracowali ( he, cóż za nietrafne w tym kontekście słowo ) takie a nie inne
              pejoratywne skojarzenia z wyrazem "Cygan". Zmieńmy je na "Rom", a za sto lat i
              słowo Rom będzie dla Cyganów uwłaczające.

Ponadto powtórzę raz jeszcze: ZNANI MI CYGANIE NIE UŻYWALI SŁOWA "ROM",
              ALE "CYGANIE", MÓWIĄC O SOBIE SAMYCH !!! Więc robisz z siebie totalnego durnia,
              próbując nam tu wmówić, że to słowo ich obraża.

>Siwato zwiazek
              > pogardzanych tak przez ciebie cyganow nazywa sie "Zwiazek Sinti i Roma".
              > Porazajaca logika, co? Ale u ciebie logika z zapalczywosci wynika!

Związek Sinti i Roma ? Tak, jak pisałem - nie wszyscy Cyganie uważają się za
              Romów ! Tobie nie tylko brakuje wiedzy na temat, w którym tak zapalczywie
              perorujesz, ale nie chce ci się nawet czytać postów, z którymi polemizujesz. I -
              uwaga ! dokształcisz się - nie tylko Sinti nie uważają się za Romów. Dotyczy
              to również francuskich Manuszów i hiszpańskich Kalów. Tak więc używszy logiki,
              której tak bardzo ci brakuje, że jej brak zarzucasz innym, trzeba uznać, że
              słowa "Cygan" i "Rom" mają taką samą range bytu, na zasadzie: każdy Rom jest
              Cyganem, nie każdy Cygan jest Romem.

> wiecej kultury, mniej koloratury! Bo wysiadzie nam ruptura!

Białoszewski tworzył taką poezję, gdzie ważne były rymy, a nie wyrazy, których
              się używało. Kolejne gratulacje, tym razem za pomysłowość.
              • 1410_tenrok Re: Czy "Cygan" to określenie pejoratywne ??? 14.02.06, 02:29
                A ilu tu Cyganow znasz kolezko? Skoro robie za durnia - to chcialbym wiedziec?
                Prpopnuje przeczytac wiecej na ten temat. Ale to, zauwazylem Wam raczej
                przeszkadza. W koncu kazdy z Was jest ekspertem od tego tematu, a niektorzy
                wielkimi ekspretami od kastracji. Ty np. jestes ekspertem od statystyki "kazdy
                ze znanych mi..." Czyli? A na koncu jest post z cytatem pewnej kobiety z ludu
                romow - tej zapewne nie znasz, co?
                • kklement Re: Czy "Cygan" to określenie pejoratywne ??? 14.02.06, 07:18
                  Z racji swojej pracy miałem okazję rozmawiać w sumie z około 20 - 30 Cyganami.
                  ŻADEN Z NICH ANI RAZU NIE UŻYŁ SŁOWA "ROM", NATOMIAST CZĘSTO MÓWILI "U NAS
                  CYGANÓW" ITP.
                  • 1410_tenrok Re: Czy "Cygan" to określenie pejoratywne ??? 14.02.06, 09:55
                    A na czym ta praca polega?
                    Z wypowiedzi wyniki, ze raczej na ich tepieniu!
                    A zwracali sie do Pana, poniewaz pewnie inaczej nie byl Pan w stanie zrozumiec
                    o czym mowia! (To tak, jak z ta kastaracja......).
                    • Gość: Andrzej szkoda nerwów na 1410_tenrok, „znafcę” IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 10:52
                      Na czym polega praca kklementa wiem tak ja, jak i pół tego forum. Ale to jego
                      sprawa, czy odpowie komuś takiemu...
                      Komuś takiemu kto maniakalnie stawia znaki równości:
                      Polak = "nienawiść rasowa"
                      praca Polaka = "tępienie innych kultur i ras"
                      "Cygan" = określenie z gruntu zdradzające "szowinistę po lekturze Mein Kampf"
                      ślub i narodziny dziecka 12-latki i 14-latka = "normalne zachowanie kulturowe"
                      kształcenie się przez Romów = "chęć przypodobania się białym, która i tak nic
                      nie da"
                      argumenty ludzi o przeciwnej opinii = "podła socjotechnika"

Przy okazji; ja również stykam się z romską/cygańską młodzieżą z racji
                      prowadzenia zajęć na studiach (swoją drogą m.in. o mniejszościach narodowych).
                      Co roku jest choć parę osób o takim pochodzeniu etnicznym. Są to osoby
                      dokładnie TAKIE SAME jak ich polscy rówieśnicy, mające te same zainteresowania,
                      ambicje, ciekawość świata. WSPÓLNIE WSZYSCY stanowią grono przyjaciół lub
                      znajomych. To samo dotyczy Ślązaków, Żydów, Kaszubów. Nikt się kryje ze swoim
                      pochodzeniem etnicznym, nikt nie jest w najmniejszym stopniu odrzucany.
                      Rozmawiamy bez wypieków na twarzy.
                      Dlatego czytając Twoje brednie o polskiej nienawiści rasowej myślę, że
                      rzeczywiście można je nazwać "pitoleniem". Może więc podpisuj się tutaj tym
                      swoim drugim nickiem? (popitolmyrazem), ponieważ jest on bardzo adekwatny to
                      obrazu świata jaki innym wmawiasz...

Studenci-Romowie jakich poznałem nie należą do tych którzy jako dzieci
                      doczekali się własnych dzieci. Uważasz oczywiście, że zdradzili własną kulturę
                      i nie przyznają się do swojego pochodzenia? Nie, 1410_tenrok! Nie kryją się z
                      nim i nikt, ale to nikt, nie robi z tego sensacji, nie traktuje ich wyjątkowo,
                      ani lepiej, ani gorzej.
    • kklement 1410_tenrok jest rasistą ? 12.02.06, 22:37
      1410_tenrok apeluje, żeby pozwolić Cyganom życ po swojemu. Bo taką mają
      kulturę. Kulturę, w której dzieci wiąże się więzami małżeńskimi i zmusza do
      prokreacji, nawet 12-sto i 13-latki. W efekcie czego dzieci te nie zdobywają
      żadnego wykształcenia i cała nacja skazana jest na życie na marginesie
      społeczeństwa. Chcą tak żyć, więc niech żyją, nam - "białym" - nic do tego.

Well, apartheid w najlepszym wydaniu :) Myślę, że z poglądami 1410-tenroka
      zgodziłby się każdy, nie przymierzając, skinhead: "Cyganie to Cyganie, brudasy
      i tyle, niech robią co chcą, ch... z nimi".

Owszem, można i tak. Jak dotychczas. Udajemy, że nie widzimy łamania prawa (
      seks z nieletnimi, obowiązek edukacyjny itp. ), uznając Cyganów za uciążliwych
      sublokatorów ignorujemy ich istnienie - pozwalając im żyć po swojemu.

I jest OK ?
      • 1410_tenrok Re: 1410_tenrok jest rasistą ? 13.02.06, 09:44
        Nie nie jestemn rasista. Ale to dobre zagranie! Moje gratulacje.
        I prosze, aby nie pisac o Romach per "cyganie". Nawet ONZ uznal ich prosbe i
        sugeruje nazwe "Romowie". O nas tez mało kto pisze per Polaczki (chbya za my
        sami sie tak nazywamy). A jest to dla nich rownie pejoratywne okreslenie!
        Klement, ja na prawde znam sie na tym i wiem rowniez co oznacza Appartheid.
        Nawet ogladalem go z bliska. Tam pelno było takich jak Ty i Bischop. Ludkow,
        patrzacych na innych ludzi z punktu widzenia swojej wysokiej kulturki
        (przeczytalem uwaznie Twoj pierwszy post). Radze ci poczytac cos na ten temat.
        Istnieje rowniez wielka literatura. Tak sie składa, ze byłem tam tez w owych
        czasach. Wiec prosze, nie odwracaj kota ogonem.
        Akulturacja nigdzie na swiecie sie nie udała. Ale kogo to obchodzi! Akulturacja
        na sile rodzi rasizm po obu stronach! Po nastepne, jest swinstwem wciskanie mi
        w usta rzeczy, ktorych nie napisalem. Prosilem w wielu postach aby nie pisac
        pogardliwie o tych ludziach. Niestety ani Ty, ani bischop nie jestescie w
        stanie tego pojac i nadal to robic. A Twoja obecna wypowiedz swiadczy tylko o
        Twojej podlosci. Pozyjesz dluzej zobaczysz swiat. Moze zrozumiesz. Na razie
        jestes tylko rewolucyjnym deleciarzem!
        To typowe dla poprawiaczy swiata! Ignorowanie czyjegos istnienia i akceptacja
        aby zył po swojemu - to niestety dwie rozne sprawy, ktorych nie pojmujesz,
        misiu!
        • Gość: XXX Re: 1410_tenrok jest rasistą ? IP: 84.112.42.* 13.02.06, 21:44
          > Nie nie jestemn rasista. Ale to dobre zagranie! Moje gratulacje.
          > I prosze, aby nie pisac o Romach per "cyganie". Nawet ONZ uznal ich prosbe i
          > sugeruje nazwe "Romowie".
          >
          W edytorze Microcoft Word (PL) słowo "Cyganie" jest akceptowane jako poprawne ,
          natomiast "Romowie" jako nie poprawne.
      • Gość: artist Re: 1410_tenrok jest rasistą ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 15:32
        Barwo kklement, popieram ten pogląd, nie mozna dopuszczać do takich rzeczy.
    • Gość: Magda PRECZ Z TRADYCJA PEDOFILII IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.02.06, 22:42
      W zwyczaju romow jest rowniez porywanie opornych dziewczynek, gwalcenie ich,
      aby wymusic na rodzinie dziecka zgode na "malzenstwo" bo panna( dziecko) jest
      juz "splamiona". NIE MOZNA TOLEROWAC zwyczajowego bezprawia i krzywdy jaka
      dzieje sie maloletnim dzieciom. Jesli inne , nie cyganskie dzieci w tym wieku
      maja prawo do bycia dzieckiem , do nauki to rowniez w ten sam sposob powinny
      byc traktowane dzieci Cyganow , nawet jesli GWALTY I BEZPRAWIE sa wpisane w
      ich "TRADYCJE"
      • 1410_tenrok Re: PRECZ Z TRADYCJA PEDOFILII 13.02.06, 09:50
        A jakies dowody? sprawy sadowe?
        A moze bys zajela sie problemem szkoł, do ktorych chodza dzieci romskie?
        Proponuje wolontariat. Jak sprobujesz im pomoc w edukacji i innych rzeczach -
        wtedy mozemy pogadac. Na razie to tylko bzdurzysz powtarzajac legendy.
        Dzieki takim legendom doszlo do linczu, np. w Tatnowie, ale nie tylko. Take
        care!
        • Gość: Magda Re: PRECZ Z TRADYCJA PEDOFILII IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.06, 18:34
          Najpierw piszesz o tradycji aby nastepnie szukac dowodow na nieistnienie tych
          twoich tradycji????Aby dzieci romskie mialy szanse na pomoc w szkolach ich
          rodzice musza najpierw je tam poslac.I tu sie klania nastepna obledna tradycja.
          • Gość: XXX Re: PRECZ Z TRADYCJA PEDOFILII IP: 84.112.42.* 13.02.06, 21:36
            Magda, 1410_tenrok to ma tyle w sobie sprzeczności iż naprawdę nie ma sensu z
            nim dyskutować. On naprawdę nie bardzo wie co pisze. Poza tym zwróć uwagę , jak
            mu coś nie bardzo pasuje od razu jest agresywny.To fanatyk.
          • 1410_tenrok Re: PRECZ Z TRADYCJA PEDOFILII 14.02.06, 10:41
            Po co maja je tam posylac - skoro kraj ten składa sie z takich ludzi, jak Wy.
            Piszecie o pasozytach, o brudasach itd. Piszecie o tym, ze sa niecywilizowanymi
            baranami (jeden z Was piszacy w ten sposob, podszywal nawet pod Roma). To sa
            przeciez cytaty z Waszych wypowiedzi. Po co maja ci ludzie posylac dzieci do
            szkol, w ktorych i tak sie ich dzieci dreczy! Biali nie chca chodzic do szkol z
            dziecmi romskimi. Jedyne co potrafia - to tak, jak na Karlowicach: mlodziez
            wszechpolska przy pomocy kijow bejsbolowych cywilizujaca "cyganow" pana
            kklementa. Dziwne, ze gdy byla mowa o tym, zaden (zadna) z Was nie byl w stanie
            wyrazic slowa potepienia!
            Ja jestem dla Was odmiencem - poniewaz bronie pewnych ludzi, ktorymi Wy
            gardzicie. Popatrzcie na ich historie. 2500 lat temu wyrzucono ich z ich
            ojczyzny. Uzywaja jezyka, ktory nalezy do indoeuropejskiej grupy jezykowej. A
            wiec, gdyby chciec, sa jezykowo naszym krewnymi. Od 2500 lat sa narodem
            tułaczy. Od 2500 lat sa w kolejnych krajach dreczeni. Wytworzyli wlasna
            kulture, o ktorej kiedys tak pieknie pisal Ficowski. Faceta zreszta tez
            nienawidzono. Romowie zyja poza Polakami. Z tego forum wynika jednoznacznie, ze
            nigdy nie beda zaakceptowani. Wypowiedzi kklementa pokazuja unaocznaija to
            zjawisko. Kklement mowi: bede mowi cyganie i koniec! Jezeli ktos mowi, ze jest
            to obrazliwe i pejoratywne okreslenie - dyskusja przeradza sie w kpine. Kolejny
            dyskutant daje przykłady z ksiezyca o kastracji, sorry, nie wiedzac nawet co to
            jest. W tym kontekscie kastracja? Zwyczaj małzenski Romow - jest dla Was nie
            zaakceptowania. Wynika on z kultuwowania dawnej tradycji, ktora istniała
            wszedzie. Zwyczaj ten nie ma absolutnie nic wspolnego z pedofila. Znowu jest to
            poplatanie z pomieszaniem. Wystarczy zobaczyc definiecje prawne. W czasie
            sprawy sadowej bede zreszta na ten temat mowa. Jeden aspekt to uprawianie
            stosunku płciowego z osoba płci zenskiej ponizej 15 lat. Jest jednak inny
            aspekt tej sprawy. Jest to kwestia malzenstwa. Dziwnym jest np. ze w prawie
            koscielnym istnieje taka mozliwosc, aby udzielic zgody osobom niepełnoletnim na
            zawarcie zwiazku malzenskiego. Sa to kwestie, ktorych Wam nie chce sie widziec.
            Spogladacie na Romów jedynie z wysokiej pozycji "wyzszego cywilizacyjnie".
            Wystarczy jedynie zastanowic sie i nie zaperzac. Oni Wam niczym nie szkodza.
            Oni, tak na prawde Was sie boja. I reaguja na Wasza agresje swoja wlasna. A co
            maja zrobic? Sa bici i przepedzani. W jednym z wrocławskich hoteli istnieje
            nawet zasada nie obsługiwania ich. Oto po pogromach z przed kilku lat (Tarnow,
            Bydgoszcz) wielu z nich uciekło do innych krajow. Brytyjczycy nawet
            zastanawiali, aby wstrzymac wiz Polakom, poniewaz za duzo Romow stad uciekało.
            Dotyczyło to zreszta Romow z Czech i Słowacji. Nienawisc rasowa, kanalizowana
            silna policja w krajach komunistycznych, wybuchła w momencie uzyskania
            wolnosci. Kiedy szlo o miejsca pracy, wyrzucano wlasnie ich. Spychano ich poza
            nawias spoleczenstwa. O ich istnieniu przypominaja jedynie takie przypadki, jak
            w Opolu. Obserwuje ta dyskusje z pewnym przerazeniem.
            Gdzie jest wolontariat dla dzieci romskich? Gdzie sa organizacje im pomogające?
            Z pozycji myslicieli kanapowych wszystko wyglada prosto i rozwiazania sa łatwe.
            Niestety, w zyciu bywa inaczej. Moze niektorzy z Was, czytajac wszystkie posty -
            bez zapalczywosci - pomysla troche. Moze ktos zechce im pomoc.
            Ciekawym jest, ze wszyscy, ktorzy mnie atakuja, atestujac mi wyrazny poziom
            nienormalnosci, tego tematu wlasnie nie podejmuja! A to wlasnie o czyms
            swiadczy - o podkorowej nienawisci.
            Jest tylko taka nadzieja, ze grupa moich adwersarzy składa sie z niewielu osob.
            To jest pewna nadzieja. Zreszta tytul forum nie jest zaproszeniem do dyskusji.
            Wydaje sie jedynie byc poswieconym pewnej spolecznej chorobie. Zjawisku, ktore
            chronione jest przez wielu ludzi, poniewaz sami z tego korzystaja. Rozplenione
            jest w srodowiskach pracujacych z dziecmi - ZHP, Pedagodzy. Ale nie tylko!
            Kolejne umarzane sprawy (jak chocby ta z dworca centralnego w Warszawie)
            ukazuja, ze wiele dzieci bedzie przez to nadal cierpiec.
            Wrzucanie małezenstw romskich w worek z pedofilia wykazue zła wole i tylko zla
            wole. Prowadzi to bowiem do przekonania, ze oprocz wszystkiego - pasozytnictwa,
            brudu, zlodziejstwa, nastreczania sie - sa oni pedofilami. Summa summarum -
            degeneraci. A od tego niewielki krok do proby ich eliminacji przez "zdrowe siły
            narodu". Czy zdajecie sobie z tego sprawe? Czy zdajecie sobie sprawe z tego, ze
            Wasze wypowiedzi do tego prowadza? Takich zjawisk obserwowalem na swiecie
            wiele. Pozniej z reguly mowiono: "mysmy nie wiedzieli" "mysmy chcieli dobrze".
            Jezeli chcecie dobrze - pomozcie im, chocby tym, ze na nich zyczliwiej
            popatrzycie.
            A o mnie mozecie sobie myslec, co chcecie.
            • tomek854 Re: PRECZ Z TRADYCJA PEDOFILII 14.02.06, 15:19
              > Ja jestem dla Was odmiencem - poniewaz bronie pewnych ludzi, ktorymi Wy
              > gardzicie. Popatrzcie na ich historie. 2500 lat temu wyrzucono ich z ich
              > ojczyzny. Uzywaja jezyka, ktory nalezy do indoeuropejskiej grupy jezykowej. A
              > wiec, gdyby chciec, sa jezykowo naszym krewnymi. Od 2500 lat sa narodem
              > tułaczy. Od 2500 lat sa w kolejnych krajach dreczeni. Wytworzyli wlasna
              > kulture, o ktorej kiedys tak pieknie pisal Ficowski

Żydzi też przez tysiące lat zyli po wielu krajach i mają piękną kulturę. Dzięki temu, że potrafili dostosować się do porządków panujących w tych krajach, nie rezygnując ze swoich zwyczajów potrafili wiele osiągnąć - ci sami ludzie, którzy potępiają Cyganów, często twierdzą, że Żydzi panują nad światem ;-). I jest w tym ziarenko prawdy - przed wojną lekarze, prawnicy, bankierzy - to wszystko byli Żydzi. No ale żeby coś takiego osiągnąć trzeba po pierwsze żyć w zgodnie z prawem państwa, w którym się mieszka a po drugie kształcić się, a nie wychodzić za mąż w wieku 13 lat.

> Oni, tak na prawde Was sie boja.

Tak. Najbardziej to się mnie boi ten farbowany na blond, co już kilka razy mnie zaczepiał w okolicach pl. św Macieja i Pomorskiej żebym kupił od niego perfumy, "bo jak nie kupię, to inaczej pogadamy"

> A o mnie mozecie sobie myslec, co chcecie.

Ja sobie tak myślę, co Ty zrobiłeś dla Cyganów? Pracujesz jako wolontariusz dla dzieci Romskich? Jesteś w organizacji im pomagającej?
            • czampion PRECZ 15.02.06, 04:31
              Drodzy Cyganie i Romowie. Jak się czyta ten wątek, to się niedobrze robi. Wy
              zamist ore ore szaba daba da amore weźcie się lepiej za siebie, za edukację -
              wiedzę o społeczeństwie i przygotowanie do życia w rodzinie, bo chyba jasno
              widać, że podążając tą swoją egzotyczną drogą nie macie w tym kraju przyszłości.
              Na szacunek trzeba sobie zapracować. A tenrok o afrykańskich kobietach wie tyle,
              co plankton o pantofelku. Śmieszny jesteś kłócąc się o słówka kastracja/obrzezanie.
              Przegrałeś jak te leszcze w 1410.

idź już stąd
              • popitolmyrazem Re: PRECZ 16.02.06, 15:30
                Rzeczywiscie nie mam o tym pojecia. Nie bylem w Afryce. Znam ja tylko z
                obrazkow i z ZOO. Dwa lata to rzeczywiscie malo, zeby cos poznac. Masz racje
                moj Championie. A kastracja i obrzezanie - to dwa pojecia nie bedące
                synonimami. Roznica mniej wiecej taka jak fryzowanie i dekapitacja. Praktycznie
                tez nie ma sie o co sprzeczac. Tylko co powie na ten temat kat albo fryzjer? Do
                ktorego wolałbys pojsc?
                Bede na to spogladal aby dowiedziec sie wiecej o ludziach mnie otaczających.
                Antropologia kulturowa - to fascynujące zajecie.
        • Gość: emciu 1410_tenrok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 15:35
          Człowieku takiś mądry w gadce , a powiedz co ty dla romów zrobiłeś ? Widze, że
          się wypowiadasz w wielu tematach. Mocny w gadce jesteś, ale nic pozatym. Wnieś
          coś do społeczeństwa oprócz swoich pustych słów.
    • Gość: Andrzej szkoda nerwów na 1410_tenrok, „znafcę” IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:18
      Szkoda nerwów na 1410_tenrok... :)
      Próbowałem wspólnie z innymi uzmysłowić mu, na czym polega krzywda jaką
      wyrządzają sami sobie Cyganie (lub jak kto woli - Romowie). Ale w jego
      przypadku argumentacja była bezcelowa... Argumenty pomijał milczeniem i
      wszystkim wokół zarzucał niechęć do Romów.
      Można sobie za to pogdybać kim jest ten oryginał :)
      Albo niezły prowokator: choć w ostatnich postach przesadzał i coraz bardziej
      popadał w śmieszność,
      albo też typ człowieka któremu wydaje się że zjadł wszystkie rozumy (bo
      megalomania uderza z jego wypowiedzi).
      Do tego pretensjonalny nick, którego znaczeniem nie pytany się chwalił, jak
      gdyby było czym :))
      i odsyłanie wszystkich do książek, komiczne w sytuacji kogoś nadużywającego
      określeń których znaczenia nie rozumie.
      W tej sytuacji jego wtrącenia, że "robi w nauce" i "zajmuje się ogólnie rzecz
      biorąc kulturą" można potraktować o tak: ;-)
      Ale cóż, pozazdrościć mu dobrego samopoczucia, opuścił to forum - o przepraszam
      go!, "zakończył projekt" - w przekonaniu, że dokonał tu intelektualnego pogromu
      swoich adwersarzy :)) Dobrze, że nie pokarało mnie koniecznością przebywania z
      takim mądralą np. w tej samej pracy... Chyba bym w końcu walnął go w ten pusty
      łeb, napchany pychą i spiskowymi teoriami :P
      • 1410_tenrok Re: szkoda nerwów na 1410_tenrok, „znafcę&# 14.02.06, 02:19
        .... chce ni sie plakac. Oto moi wspolobywatele, ktorzy posiadaja bardzo mala
        wiedze o moim narodzie, o jego historii i kulturze, gtowi sa bez chwili namyslu
        gnoic, potepiac w czambul, polewac blotem, dawac wyraz skrajnej pogardy i
        nienawisci. Jkze latwowam, katolicki narodzie, przychodzi pogarda i nienawisc.
        Ten upor aby nazywac nas "cyganami" (mala litera), a nie tak jak wolimy byc
        nazywani i jak nazywaja nas ludzie kulturalni w oczy - Romami.Bo i po co? Czy
        nie lepiej swojsko mowic - cygany, zydki, mahmuty? Inaczej bylaby to
        niepoprawna poprawnosc polityczna, nie?
        To jest moj ostatni wpis tutaj. Nie ma powodu czegokolwiek wam tlumaczyc albo
        sie zdawac z wami w dyskusje.
        Mam nadzieje, ze i wam przyjdzie doznac chocby odrobine tej pogardy jaka
        okazujecie nam w "waszym" kraju. To wam dobrze zrobi na dusze i na zbawienie.

Oto cytat pewnej kobiety z ludu Romow na ten sam temat z innego forum.
        Dla wszystkich rasistow i naprawiaczy swiata, krzykaczy o pasozytnictwie,
        brudasach. Specjalnie przeklejony. Mam nadzieje, ze ona mi to wybaczy. Nie ktos
        z Romow przemowi.

Mnie niczego nie trzeba uzmyslawiac. Sami sobie musicie pewne prawdy uzmyslowic.
        Zaden z was nie podal zadnego argumentu. Z waszych postow wialo jedynie wredna
        nienanawisicia do ludzi i kultury, ktorej nie rozumiecie. Nie rozumiecie,
        poniewza nie zamierzacie sie schylic, aby poznac jej piekno.
        A tak na koniec. Czy wiecie ile lat miala Julia? (ta z dramatu Shakespeara).
        • kklement Re: szkoda nerwów na 1410_tenrok, „znafcę&# 14.02.06, 07:15
          Zabrakło argumentów i sięgasz po cytaty z Forum ? Żałosne, żałosne.

Jedna Forumowa pieniaczka nie zmieni mojego zdania na ten temat. Poza tym
          powtarzam raz jeszcze i do znudzenia - może w końcu dotrze do ciebie: NIE KAŻDY
          CYGAN JEST ROMEM ! Są cygańskie plemiona ( Sinti, Manusze i Kalowie ), które
          NIE CHCĄ BYĆ NAZYWANE ROMAMI.

Dotarło wreszcie ?
        • tomek854 Re: szkoda nerwów na 1410_tenrok, „znafcę&# 14.02.06, 15:26
          > .... chce ni sie plakac.

BIedactwo, popłakał się. KKlement, nie męczmy już go :-) Podsuńmy mu jakąś 12 latkę, niech ukoi jego zszargane nerwy :)

> Ten upor aby nazywac nas "cyganami" (mala litera), a nie tak jak wolimy byc
          > nazywani i jak nazywaja nas ludzie kulturalni w oczy - Romami.

2 razy jechałem na stopa z Cyganami. Jedni sami z siebie zaczęli opowiadać, że jeżdżą po Suwalskich wioskach i namawiają rodziców, żeby posyłali dzieci do szkoły zamiast do małżeństwa. Jechałem z nimi od Giżycka do Suwałk i bardzo ciekawie opowiadali. Oni (sami nazywając się Cyganami) mówili mi, że w dzisiejszych czasach, jeżeli chcą przetrwać to muszą się dostosować. Sami mówili "w XXi wieku, kiedy wszędzie są komputery na wrózeniu z kart i handlu na placu daleko nie zajedziemy - musimy kształcić nasze dzieci, bo inaczej nasza kultura zginie". To są ich słowa.

2 przypadek to kiedy na zachodzie podwoził mnie espero na polskich blachach. Facet się ucieszył, że jesteśmy z Polski. Ponieważ samochód miał ciekawy wystrój (wszędzie diodki, złocenia, błyskotki) zapytałem "A pan jest narodowości Romskiej?" Usłyszałem: "Odczepcie się od tego Romstwa. Jestem Cyganem, i się tego nie wstydzę".
        • Gość: XXX Re: szkoda nerwów na 1410_tenrok, „znafcę&# IP: 84.112.42.* 14.02.06, 19:40
          Nie wiemy.
          Ale wastarczy że wiemy że ty jesteś Sadystą.
        • Gość: Magda 1410_tenrok IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.02.06, 21:31
          Oburzasz sie na wszystkich, wszystkim wymyslasz od najglupszych, a oczekujesz w
          zamian szacunku i zrozumienia. Poszlam jednak za twoja rada i poczytalam na
          temat twojego narodu. Dowiedzialam sie wielu rzeczy.Wynika z tego miedzy
          innymi , ze slowo Cyganie ktore masz nam tak bardzo za zle jest bardziej
          ogolnie rozumiane przez wszystkich Cyganow-Romow na swiecie, bardziej niz samo
          slowo Romowie. Na przyklad nie uznaja go Cyganie-Romowie zamieszkali na
          terenach Niemiec, Francji czy Hiszpanii. Nie wiedzialam rowniez ze Cyganie-
          Romowie maja podwojna moralnosc, podobnie jak Zydzi zreszta, co wiedzialam
          wczesniej. Nie chce jednak juz wytykac roznic z ktorymi nigdy nie moglabym sie
          zgodzic. Mysle ze jesli ktos jest zainteresowany tematem historii i tradycji
          twojego narodu moze zajrzec na strone www.olszowka.most.org.pl/cygan.htm
          • popitolmyrazem Re: 1410_tenrok 16.02.06, 15:18
            Ja nikogo nie obrazam. Kazdy z Was krzyczal z wscieklosci na poczatku. I to nie
            moje słowa, ktore ciagle cytowalem. Wszystkie wasze posty sa pelne podkorowej
            nienawisci oraz naiwnosci. Chocby ten Andrzeja o zajeciach z mniejszosci
            narodowych.
            Wy po prostu nie chcecie widziec jak jest wokoło. A wokoło jest tak, jak w tym
            forum i w forum opolskim o swastykach na grobach zmarłych ludzi z ludu Romow.
            Tam tez, jak tu, wieje tylko zgroza nienawisci rasowej. Idzcie poczytajcie. To
            tacy sami ludzie jak Wy. Słowo skrochy, wspołczucia i zawstydzenia ze strony
            jednego z uczestnikow skonczylo sie opluciem go. Wiekszosc wyzywyla tych ludzi,
            dokładnie jak Wy - od pasozytów, szczyli, ciawusow, zlodziei.
            Idzcie sobie na strony internetowe mniejszosci - białoruskiej, ukrainskiej. Tam
            dowiecie sie gorzkiej prawdy.
            I nie wmawiajcie we mnie, ze komus powiedzialem, ze jest glupi. A jezeli Ciebie
            to interesuje. W koncu rozmawialismy o "kastracji" - na Uniwersytecie
            Wrocławskim, w katedrze (owczesnej etnografii) powstala praca na temat
            deformacji (rok 1977?), w tym rowniez roznego sposobu obrzezania. Byl to
            doktorat obecnego p. prof. A. Palucha. Przeczytaj. Dowiesz sie ciekawych
            rzeczy.
            I jeszce raz - nie jestem Romem, Cyganem, Zydem, Amiszem czy kimkolwiek innym.
            Jestem wrazliwym czlowiekiem, ktory postanowil zapytac sie Was, jakie macie
            prawo do plucia na tych ludzi? Nikt z Was mi tej odpowiedzi nie udzielił. Kazdy
            pokazal jedynie, dlaczego gardzi Romami. Niektorzy mowili zupełnie nie na
            temat. Czesc zajeła sie moja osobą, zarzucając mi pitolenie. Gosc, ktory to
            napisal - jest w stanie na tematy neutralne pisac do rzeczy. Ale to nie jest
            temat neutralny. To jest temat o tym, jak kazdy z Was postrzega inne kultury,
            niby znane mu, a jednak zupełnie obce. Przemyslcie to. To nic nie kosztuje. W
            wielu krajach za granica podobnie spoglada sie na Polakow. I dla KKlementa -
            mowi sie na nich the Pollack, der Pollacke, el Pollacco. Wszedzie - dziwnym
            trafem sa to okreslenia pejoratywne. I wszedzie spotka sie takich ludzi,
            ktorzy - podobnie do niektórych z Was - nie widza w tym nic zdroznego. Co
            wiecej, powtarzaja, ze przeciez sami na siebie tak mowimy. Niby prawda, a nie
            do konca?
            A to, ze ktos bierza za zone nieletnia dziewczynke (13-15 lat) - nie jest
            pedofilią. Jest tradycją kulturową, ktora obecnie w takich krajach, jak Polska
            nie jest akceptowana (choc, jak ktos bardzo chce - to Watykan da mu zgode!).
            Zegnajcie.
            • Gość: rok_terazniejszy Re: 1410_tenrok IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.02.06, 15:30
              wielu ludzi uważa, że romowie to brudasy itd. - nie szanuję takich ludzi. Ale w
              tej dyskusji - pomijając pomyje - pojawia się wątek, że 13-latka (podobnie, jak
              11- czy 12-) nie jest gotowa do tego (społecznie), żeby rodzić dzieci. Cyganie
              (politycznie poprawnie - Romowie) sami siebie wykluczają ze społeczeństwa.
              Uświadom sobie, że 13-latka, to początek gimnazjum. Co ma zrobić kobieta, która
              ma 15 lat i np. dwójkę (albo i więcej) dzieci? Zgadzam się, że pańostwo nie ma
              żadnej polityki wobec Cyganów. Ale nie mów, że kilkunastoletnia dziewczyna
              wychodząca za kilkunastoletniego chłopaka to jest normalna sytuacja. Poza tym -
              jaki oni wzięli ślub? Chyba tradycyjny, bo w świetle polskiego prawa są małoletni.
            • Gość: Andrzej jeszcze trochę mojej podkorowej nienawiści ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 17:48
              wrażliwy opluty człowieku vel tenrok vel popitolmy
              Nie protestuję przeciwko temu, że nazywasz "tradycją kulturową" branie za żonę
              14-letniej lub 12-letniej dziewczynki (jak pochwalił się prasie przew.
              Stowarzyszenia Romów Polskich, Władysław Kwiatkowski). Panie tenrok, panie
              wrażliwy, ale czy zrozumiesz wreszcie że ta akurat "tradycja" TO WYRZĄDZANIE
              KRZYWDY MŁODEJ OSOBIE, NIE GOTOWEJ EMOCJONALNIE, ANI TEŻ POPRZEZ SWOJĄ - DO TEJ
              CHWILI MNIMALNĄ EDUKACJĘ - DO DOROSŁEGO ŻYCIA?? Piszę, to dużą literą, bo
              któryś kolejny raz przechodzisz nad tym najważniejszym faktem do porządku
              dziennego. Nie odnosisz się do tego, a podobno tak lubisz patrzeć jak rośnie
              twoje dziecko...
              Poza tym jak można traktować cię poważnie, jeśli stale piszesz, że w tym wątku
              forum wyzywamy Romów przez sam fakt że należą do tej grupy etnicznej,
              od: "pasożytów, szczyli, ciawusów, złodziei". Kto z osób próbujących dotrzeć do
              ciebie tak się wyraża o Romach?? Zacytuj. Uwielbiasz oskarżać innych o
              manipulacje, a sam kłamiesz nie bawiąc się w żadne subtelności. Dlatego nie
              traktuję cię jak normalnego rozmówcy, ani nie zwracam się do ciebie z
              grzecznościowym choćby szacunkiem.
              Gdybyś tylko uwielbiał oskarżanie o nieczyste zagrania... ale ty usiłujesz
              wmówić nam że:
              przeciętny Polak nienawidzi przeciętnego Roma, a przeciętny mieszkaniec Europy
              Zachodniej gardzi przeciętnym Polakiem.
              Ręce opadają... Zostań sobie z tym swoim karykaturalnym obrazem świata, masz
              swoje obsesje Don Kichocie... Należysz do osób które potrzebują mieć swojego
              wroga - w twoim przypadku "ksenofobicznego Polaka". I pewnie również
              dowartościowuje to twoją własną zakompleksioną osobę.
              Ja życzę Romom-Cyganom aby żyli wśród reszty społeczeństwa w najlepszej
              harmonii, abyśmy posyłali dzieci do tych samych przedszkoli, szkół i uczelni,
              abyśmy wykonywali te same zawody, odpowiednio do kwalifikacji, abyśmy w życiu
              prywatnym przyjaźnili się, kolegowali, żenili się bądź wychodzili za mąż.
              Ty życz im nadal aby dzieci rodziły dzieci, aby nie mając wykształcenia
              wykonywali niskopłatne prace...

Ale to mnie twoim zdaniem cechuje do nich "podkorowa nienawiść"... :)
              Wmawiasz nam (Polakom) najgorsze cechy. Czy nie powinno się zawsze krytycznej
              oceny świata rozpoczynać od własnej osoby? :)
            • Gość: Magda Re: 1410_tenrok IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.02.06, 20:19
              Nie musze czytac teoretycznych dywagacji na temat roznic kulturowych, bo od
              wielu lat mieszkam wsrod roznych kultur z calego swiata.Zyja tu sobie ludzie
              pokojowo i wzajemnie sie toleruja, choc kazdy dazy do kontaktu ze swoja grupa i
              nie ma tu wyjatkow. Widac taka natura czlowieka. Jak na wrazliwa osobe jestes
              dosyc ostry , zeby nie powiedziec bardzo sfrustrowany. W kraju w ktorym
              mieszkam Romowie nie roznia sie wizualnie od innych ludzi , bo sa tu wszystkie
              rasy swiata. Niezaleznie wiec od roznic w wygladzie wszyscy sa traktowani
              jednakowo, a wiec i prawa ktorym podlegaja tutaj ludzie sa JEDNAKOWE DLA
              WSZYSTKICH. Wyobrazasz sobie wprowadzenie praw kulturowych wszystkich
              zamieszkalych tutaj ludzi?????? Tak wiec nie ma mowy o tzw. malzenstwach w
              wieku wczesno mlodziezowym, o niechodzeniu do szkoly, czy biciu kobiet i dzieci.
      • 1410_tenrok Re: szkoda nerwów na 1410_tenrok, „znafcę&# 14.02.06, 02:34
        Ja nie dokonlem pogromu swoich adwersarzy. Poznalem po raz kolejny pewną gorzka
        prawde na temat swoich wspolobywateli. Ta prawda mnie zainteresowala. Brutalna
        i okrutna. Prawda o nieniwisci rasowej. Prawda o uprzedzeniach. Prawda o brak
        poszanowania kultury innych ludzi. A przekonywac nikogo do swoich racji nie
        chce. Wy macie swoje przekonania - ja mam swoje. Moze kiedys, wyjezdzajac do
        innych krajow, gdzie np. tak nisko powaza sie Polakow, jak tu nisko powaza sie
        lud Romow - zrozumiecie i zastanowicie sie. To wszystko.
        • bischof Re: szkoda nerwów na 1410_tenrok, „znafcę&# 14.02.06, 21:46
          1410_tenrok napisał:

> Ja nie dokonlem pogromu swoich adwersarzy. Poznalem po raz kolejny pewną
          gorzka
          >
          > prawde na temat swoich wspolobywateli. Ta prawda mnie zainteresowala.
          Brutalna
          > i okrutna. Prawda o nieniwisci rasowej. Prawda o uprzedzeniach. Prawda o brak
          > poszanowania kultury innych ludzi. A przekonywac nikogo do swoich racji nie
          > chce. Wy macie swoje przekonania - ja mam swoje. Moze kiedys, wyjezdzajac do
          > innych krajow, gdzie np. tak nisko powaza sie Polakow, jak tu nisko powaza
          sie
          > lud Romow - zrozumiecie i zastanowicie sie. To wszystko.
          >
          Albert Einstein powiedział iż miarą jakości człowieka jest fakt, co on może
          wnieść do społeczeństwa. Zastanów się nad tym , a nie płacz nad swoim losem.
          W kraju gdzie obecnie mieszkam znam kilku cyganów. Jeden z nich jest bardzo
          cenionym specjalistą, jakich mało. Osiągnął to przez swoją pracę i wytrwałość.
          Zawsze gdy go spotkam , uścisnę z przyjemnością jego dłoń.
          To są fakty i dowód na twierdzenie Einsteina, to są święte słowa.
          Zastanów się nad tym . Nie religia i kolor skóry jest tu istotna .
          Mój syn poznał dziewczynę innego wyznania jak on sam jest, ona jest żydówką .
          Dobra i pracowita dziewczyna, i mam nadzieje że z nią on będzie szczęśliwy.
          A nawet gdy by ta dziewczyna była cyganką , nie miał bym nic przeciwko temu
          małżeństwu.
          Ale gdyby dotknął dziewczynę nieletnią , spotkał by się z ostrą krytyką z mojej
          strony.
          Wyplew z siebie te przesądy o rzekomej kulturze cygańskiej, kulturze która w
          efekcie uciska płeć piękną , robiąc z niej niewolnicę.
          • Gość: ffan Re: szkoda nerwów na 1410_tenrok, „znafcę&# IP: *.kom / *.os1.kn.pl 15.02.06, 14:21
            Dziewczynki 13 letnie, małe cyganki są sprzedawane przez swioch ojców,doroslym
            męszczyznom pod przykrywką małżenistwa.Dla mnie jest to pedofilia. W Polsce
            żyją inne nacje narodowościowe,gdzie tradycją jest sprzedarz małoletnich
            dziewczynek - ale tego nie robią bo żyją w naszym kraju i szanują nasze Polskie
            prawo (np Hindusi) tak sam jest w Angli - pedofilia jest karana!!
    • tomek854 Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 16.02.06, 18:43
      Tak a'propos:

12-letnia dziewczynka narodowości romskiej urodziła dziecko w szpitalu w Kowarach (Dolnośląskie). Jeleniogórska policja poszukuje ojca noworodka. Nastoletnia matka wyjaśnia, że nie pamięta, kto jest ojcem dziecka.

Więcej: fakty.interia.pl/news?inf=719128
      • Gość: tradycjamusibyc Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.02.06, 18:50
        Nie mieszać się w sprawy Romów! Skoro rodzi, to może. Ojciec ma albo 9, albo 49 lat.
    • umfana Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 17.02.06, 18:06
      Jesteśmy barbarzyńcami ingerując w kulturę Romów i narzucając im swoje przepisy
      prawne!
      • kklement Niech spadają do Indii i tam ją krzewią. 17.02.06, 19:12
        Tu jest Polska. I europejska mentalność i kultura. I wynikające z niej prawa. I
        albo się je respektuje, albo się stąd wyp...

Tyle w tym temacie.
        • Gość: samspadaj Re: Niech spadają do Indii i tam ją krzewią. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.02.06, 20:06
          czy każdy problem tak dogłębnie analizujesz? Wspólczuję pacjentom.
          • kklement Poczytaj moje posty w tym wątku. Nic więcej ... 17.02.06, 20:10
            ... dodać już nie mogę.

A tu się znajdzie jakiś debil, który znowu wyjeżdża z tym samy: "to jest
            ingerencja w ich kulturę"

Mamy pisać ten wątek od nowa ?
            • Gość: samspadaj Re: Poczytaj moje posty w tym wątku. Nic więcej . IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.02.06, 20:31
              nie wiem, co cię predestynuje do nazywania ludzi debilami - pewnie ty sam.
              jakbyś poczytał swoje posty z psychiatrycznego punktu widzenia, to pewnie
              uleczyłbyś niejednego pacjenta, może nawet siebie.
    • www.wroclawianie.info www.wroclawianie.info 18.02.06, 11:45
      skoro dziennikarz Gazety Wyborczej sam zabierał się za dzieci to jak gazeta
      mogłaby krytykować zboczenia ?
    • arturpio lapy precz od Cyganow ! 20.02.06, 23:03

Odwalcie sie od Cyganow. To Dzieci Boga. Do niczego im wasza "moralnosc" nie
      jest potrzebna!

• Gość: mysz Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 09:01
      Czy wiecie, że Maria matka Chrystusa została matką w wieku 15( 13)lat?. Czy
      kogoś to oburza?
      • tomek854 Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. 23.02.06, 01:22
        Ale po pierwsze to było 2000 lat temu, a po drugie z tego co pamiętam, to on był niepokalanie poczęty ;-)
    • Gość: m "Gazeta Wyborcza" przedstawia fakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 23:01
      i to, ze zamieszcza artykuł wyjaśniający czyjeś zdanie świadczy o niej tylko,
      że jest obiektywna, a nie, że cos popiera
      uwielbiamy oceniać i przyklejac maski i kazdy kto mysli inaczej jest od razu
      zly i zboczony -zalosne polaczki z nas... przykre ale bardzo prawdziwe
      • Gość: Magda Re: "Gazeta Wyborcza" przedstawia fakty IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.02.06, 20:04
        Zalosny polaczek to tylko ty. Reszta to Polacy wyrazajacy tu swoje opinie.
        Mieszkam w kraju gdzie pelno jest ludzi z calego swiata. Romowie czescy ktorzy
        naplywali tu tysiacami nie roznili sie wizualnie od reszty hindusow,
        pakistanow, ktorych jest tu mnostwo i kazdy traktowany tu jest jednakowo. Rowni
        sa wszyscy bez wzgledu na kolor skory, oraz wszyscy podlegaja jednym prawom.
        Nie ma mowy aby dzieci byly na sile wtlaczane w tzw. malzenstwa, albo zeby nie
        chodzily do szkoly. Nie wchodzi rowniez w rachube bicie ich. I nie ma tu
        wyjatkow kulturowych.
    • Gość: margo Re: "Gazeta Wyborcza" popiera pedofilię. IP: 156.17.253.* 24.02.06, 12:40

Ho, ho, alez dyskusja sie rozpetala, tylko warto troche spokojniej i bez
      inwektyw!W koncu to nie Sejm. Problem niewatpliwie istnieje choc z pewnoscia
      nie jest nim "romska pedofilia" - a jak sie chce to rozwiazac, a nie tylko
      pogardlowac sobie, to trzeba sie dwa razy zastanowic nad skutecznym sposobem.
      Polecam Szanownym Dyskutantom wroclawska strone o Romach. Pozdrawiam.PS.
      Pewnie,ze Romowie mowia o sobie "Cyganie" ale...jak rozmawiaja po polsku!
      www.p-rom.info/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka