Dodaj do ulubionych

We Wrocławiu powstaje park Przygody

20.02.06, 13:50
Szybko o tym informują - w dniu rozpoczęcia prac. Czy ktoś może wie, która
część wyspy jest przewidziana pod budowę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Oluszka Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.wroclaw.mm.pl 20.02.06, 18:11
      no właśnie a tak pozatym to niby jakim prawem mają nam zabrać naszą wyspe !! ej
      tak się nie robi :/ zresztą ja już mam wizje jak to będzie wyglądało ;] wg mnie
      nic z tego nie będzie ;] my wyspy nie oddamy ;]
      • Gość: Dorka NIEEEE IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 21.02.06, 10:07
        Ja tam lubiłam z chłopakiem często przyjeżdżać na rowerze bo można było w ciszy
        i spokoju oderwać się od miasta!!
        A teraz jakiś małpi gaj ma być }=[ żenada
        • Gość: Wyspa Opatowicka Następna wrocławska masakra piłą motorową? n/t IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 25.03.06, 10:53
      • Gość: seb Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.magma-net.pl 26.02.06, 13:08
        1.5 mln zlotych mozan by zainwestowac w np. naprawe dróg bo i tak sa w złym
        stanie, a im zachcialo sie budowac malpi park. HAHAHhahahahahahha bez
        przesady... polewam...
    • Gość: fatamorgana Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 20.02.06, 18:12
      no nie.... park przygody.... tam jest swietne miejse na ogniska.... co komu
      przeszkadza kawalek ziemi z drzewami?? nie ma innych miejsc we Wrocławiu na
      park przygody?? musi byc akurat tam, w miejscu gdzie mlodziez z okolicy robi
      ogniska i przez kilka godzin moze sie powyglupiac i poszalec na powietrzu?
      • Gość: Tato a gdzie my będziemy się bawić(za darmo)??? IP: 87.206.249.* 20.02.06, 18:24
        czy za wszystko trzeba płacić? czy już nie mają prawa bytu przestrzenie publiczne?
        czy ktokolwiek zapytał mieszkańców? proponuję akcję protestacyjną!
    • czarnuszka Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody 20.02.06, 18:31
      Pomysł bomba :(

Wyspa Opatowicka jest ostoją ptactwa i różnych gatunków zwierząt, które w
      zaroślach od dawna mają swoje siedliska.
      Poza tym jest to miejsce spokojne, ciche, gdzie można po prostu odpocząć.
      Zrobienie z Wyspy małpiego gaju jest co najmniej dziwaczne. Swoją drogą,
      informowanie o tym w ostatniej chwili, wydaje się być zamierzone, żeby ludzie
      nie mogli nic w tej sprawie zrobić.
      • Gość: fatamorgana Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 20.02.06, 20:26
        ja jestem za akcja protestacyjna!! tak byc nie moze, ze kazdy kawalek ziemi
        zostaje zkomercjalizowany (placic za cos takiego??).... mysle, ze jakby
        mieszkancy Wielkiej Wyspy sie postarali to ocalilibysmy Nasza wyspe!!!
      • Gość: Jurek Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: 156.17.100.* 27.02.06, 11:46
        O tym pomyśle wiadomo już od ponad dwóch lat. Są one popularne na zachodzie.
    • respectt Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody 20.02.06, 20:31
      w pełni popieram akcję protestacyjną !! Jeśli nic się z tym nie zmieni sami to
      zmienimy!!
    • czarnuszka Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody 20.02.06, 21:49
      Akcję popieram. Spróbuję jutro dowiedzieć czegoś bliższego na ten temat. O ile
      ktokolwiek bedzie chciał ze mną rozmawiać.
      • Gość: fatamorgana Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 20.02.06, 21:58
        widze, ze mieszkancy jakos nie sa zadowoleni... to co oni za bradnie napisali,
        ze sa? ja sie tam jutro przejde i zobacze co kombinuja... a jak mi nie dadza
        wejsc to zrobie afere...
    • czarnuszka Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody 20.02.06, 22:30
      Pisali, że zadowoleni są mieszkańcy chyba Opatowic. Może liczą na jakąś drogę?
      Choć w to akurat nie wierzę, bo tam przecież są tereny wodonośne, a MPWiK nie
      odstąpi piędzi ziemi.
      Dojazd przez Biskupin czy Sępolno raczej nie wchodzi w rachubę, bo tu i tak już
      ruch straszliwy.
      A na wyspę, jak złapię kawałek czasu, też się przejdę, choć prognoza jest mało
      zachęcająca - śnieg i zimno...
      • Gość: fatamorgana Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 20.02.06, 23:12
        no ja mieszkam na sepolnie, a i tak z psem na spacer wyjsc musze, wiec kilka
        metrow w ta, czy w ta mi nie robi roznicy....
    • tomek854 Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody 21.02.06, 02:18
      A czy ktoś wie, czy dalej będzie przejscie od Opatowic na Biskupin (śluzą i jazem)? Czy trzeba będzie teraz przez Oławę latać? :P
      • czarnuszka Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody 21.02.06, 08:11
        Nawet nie wiadomo, czy ten małpi gaj zajmie całą wyspę, czy jej kawałek. A jak
        kawałek, to który?
        I dlaczego to się odbywało w takiej wielkiej tajemnicy?
        Jak są tajemnice, to z jakiegoś powodu. Czyli trzeba to wyjaśnić. Im predzej,
        tym lepiej.
        • lingus Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody 21.02.06, 16:30
          4ha to jest kwadrat 200m x 200m. To tylko niewielki kawałek wyspy, ale który?
          Mogliby na przykład zrobić to na miejscu starego amfiteatru i sąsiedniego
          bunkra. Straszny tam syf...
          • Gość: Oluszka Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.wroclaw.mm.pl 21.02.06, 18:06
            hahaha ale tu jest problem ze nam właśnie chodzi o ten kawałek z amfiteatrem ;]
            nie ma lepszego miejsca na ogniska ;]
            • lingus Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody 21.02.06, 19:56
              Wszystkich się nie zadowoli. Przy okazji, czy mogę zgłosić postulat, żeby na
              ogniskach pić piwo z puszek? Kilka razy złapałem tam gumę w rowerze przez
              potłuczone szkło...
              • Gość: Oluszka Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.wroclaw.mm.pl 21.02.06, 20:31
                no masz racje nie wszystkich .... a na ogniskach zwykle pije się piwo w puszkach
                i nie musiało to być szkło akurat po piwie ... jest coś takiego jak wódka,
                nalewki itd ... ;]no ale ok nievermind ... nie chodzi przecież oto ... moim
                zdaniem nic nie wyjdzie z tego co ma tam powstać ... cya ;]
                • Gość: tiramtiram Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.chello.pl 23.02.06, 00:08
                  Podziwiajmy refleks wrocławskiej Wyborczej
                  www.radioram.pl/index.jsp?art=2319
                  cały tydzień myśleli, czy informacja o wyciągniętej jak z kapelusza inwestycji -
                  biletowanym małpim gaju jest na tyle istotna, żeby zawracać nam nią głowę.
                • Gość: fatamorgana Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 23.02.06, 19:22
                  otoz z tego co zauwazylam bedac na wyspie to, ten "wspanialy" park rozrywki ma
                  powastac wlasnie w miejscu amfiteatru... bardzo mi sie ten pomysl nie podoba i
                  jezeli akcja protestacyja, zbieranie podpisow przeciwko juz powstala to ja sie
                  bardzo chetnie podpisze... i zgadzam sie z tym, ze skoro robi sie z czegos
                  tajemnice to z jakiegos powowdu....
                  • Gość: KLW Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.chello.pl 23.02.06, 23:01
                    Witam,

Proponuję na początek stworzyć listę mailingową osób sprzeciwiających się
                    skomercjalizowaniu Wyspy Opatowickiej. Będziemy mogli w ten sposób sprawniej niż
                    tylko za pośrednictwem forum informować się o postępach w tej sprawie.
                    Wszystkich chętnych do uczestniczenia w takiej liście zapraszam do wysłania
                    maila na adres:

klw<małpa>o2<kropka>pl

<małpa> = @
                    <kropka> = .
                    (to wyjaśnienie to tak dla tych szczęśliwców którzy nie dostają jeszcze spamu ;))

Wysłałem wczoraj maila do czterech w sumie osób, których adresy były dostępne na
                    forum.
                    Poniżej zamieszczam jego treść:

[...]

Jak zdążyłem się zorientować, opinie na forum na temat tego projektu są raczej
                    krytyczne. Ja również nie podzielam entuzjazmu decydentów w tej sprawie. Uważam,
                    że jest to przejaw arogancji władz miasta, zarówno w kontekście zawłaszczania
                    przestrzeni publicznej, jaką niewątpliwie jest nasza Wyspa, jak i skandalicznej
                    polityki informacyjnej władz miasta. Dowiadujemy się o całej sprawie, kiedy jak
                    się wydaje, decyzja o realizacji tej inwestycji została już podjęta.

Wyspa Opatowicka jest jednym z niewielu miejsc, jakie pozostały jeszcze we
                    Wrocławiu, w którym w sposób swobodny można zapalić ognisko, napić się piwa i
                    spotkać się w gronie znajomych i przyjaciół, bez narażania się na niepokojenie
                    ze strony policyjnych patroli. Jest to miejsce na tyle odległe od centrum, że
                    nawet głośne imprezy z gitarą i wspólnym śpiewaniem do późnych godzin nocnych
                    nie niepokoją mieszkańców, a jednocześnie leżące na tyle blisko centrum, że
                    można coś tam zorganizować bez przygotowań porównywalnych z tymi do wyprawy
                    Magellana ;) Jeżeli powstanie tam park działający na zasadach komercyjnych,
                    charakter tego miejsca zmieni się nieodwracalnie.

Sam wielokrotnie korzystałem z gościnności Wyspy, i dlatego między innymi zamach
                    na nią ma dla mnie wymiar osobisty. Dlatego nie zamierzam pozwolić, aby ta
                    sprawa przeszła bez echa.

Chcę wyjaśnić tryb podjęcia decyzji o tej inwestycji, jak i przyczyny
                    poinformowania o niej Wrocławian metodą faktów dokonanych.
                    Chcę naświetlić szczegóły związane z projektem "parku przygody" - np., czy
                    zostały spełnione przepisy o ochronie środowiska?
                    Chcę również, żeby informacja o pomyśle władz miasta na Wyspę dotarła do jak
                    najszerszej grupy zainteresowanych - tak, żeby urzędnicy poczuli, że mają komu
                    tłumaczyć się ze swoich decyzji.

Podsumowując - chciałbym, żeby Wyspa zachowała swój dotychczasowy charakter.

Od wczoraj usiłuję wydrzeć szczegóły dotyczące tych decyzji od urzędników. Jak
                    dotąd nie dowiedziałem się wiele więcej ponad to, kto podjął decyzję (Rada
                    Miasta), kto odpowiada za politykę informacyjną miasta (biuro prasowe
                    prezydenta, a jakże;)), oraz że w poniedziałek został została podjęta decyzja o
                    organizacji przetargu (a nie same prace na Wyspie, jak wynikało to z artykułu).

Z uwagi na ograniczony czas własny (praca), nie jestem w stanie poświęcić tej
                    sprawie tyle energii, ile według mnie wymagałaby. Jeżeli ktoś z Was chciałby
                    zaangażować swój czas w obronie Wyspy, proszę o kontakt. Jeżeli ktoś z Was
                    próbował dowiadywać się czegoś o tej sprawie od oficjeli, również proszę o kontakt.

Proszę Was również o możliwe szerokie rozpowszechnianie informacji o planach
                    władz miasta związanych z Wyspą wśród swoich znajomych. Całą ta sprawa, jak
                    każda inna, rozejdzie się po kościach, jeśli nie narobi się przy niej dymu! ;)

[...]
                    Tyle do wczoraj.

Dzisiaj przeszliśmy się z towarzyszką dziewczyną ;) obaczyć co na wyspie. Nie
                    widać żadnych działań w okolicy amfiteatru, natomiast większość drzew od jazu aż
                    do łąki od strony śluzy opatowickiej jest obwiązana foliową taśmą i
                    ponumerowana. Najwyższy zaobserwowany numer na drzewie: 80. Wspomniany pas ma
                    szerokość około 200 metrów. Nie wiem czy to właśnie jest teren pod inwestycję,
                    ale wszystko na to wskazuje. Urzędników nie miałem dzisiaj czasu dręczyć
                    niestety, więc konkretów nie znam.

Jeszcze raz zapraszam do zapisywania się na listę. Namawiam Was też o
                    poświęcenie trochę swojego czasu w obronie wyspy. Konkretnie chodzi mi o osoby,
                    które mogą coś załatwić w godzinach urzędowania władz miasta - przez telefon sam
                    jeden wszystkiego nie obrobię w rozsądnym czasie, a urywanie się z pracy też nie
                    wchodzi w grę. A myślę że powalczyć warto, chociażby dla spokoju własnego sumienia.

Pozdrawiam,
                    KLW.
                    • Gość: do KLW Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.06, 01:01
                      KLW nie ośmieszaj się. O powstaniu tego parku na Wyspie Opatowickiej media
                      informowały juz od kilku miesięcy. To, że ty nie słuchasz radia, nie oglądasz
                      tv, nie czytasz gazet, to już twój problem.
                      • kajsa24 Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody 24.02.06, 11:21
                        A to ciekawe, kolego, co mówisz!
                        Gdzież to się pojawiły wzmiankowane przez Ciebie informacje, ponoć już kilka m-
                        cy temu?
                        Linka podrzuć, albo co...
                      • Gość: fatamorgana Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 24.02.06, 11:22
                        gosciu badz tak mily i zauwaz, ze wszyscy, ktorzy udzielaja sia na tym forum nie
                        wiedzieli o tym wczesniej! ja osobiscie gazety czytam, a jakos nie dowiedzialam
                        sie z nich nic na ten temat!

KLW popieram Twoje dzialania i chetnie sie do nich dolacze, ale jako osoba
                        niepalnoletnie chyba zbyt wiele u wladz miasta nie zdzialam.... jestem jednak w
                        stanie skontaktowac sie z osobami z PTTK oraz z klubu kajakarskiego, ktore mogly
                        by pomoc w tej sprawie.
                        • kajsa24 Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody 24.02.06, 11:49
                          Hm, czekam dalej na info, któreż to media informowały kilka miesięcy temu o
                          inwestycji?
                          Jak na razie, oprócz linka powyżej:
                          www.tur-info.pl/p/ak_id,16799,,park_przygody,wroclaw,wyspa_opatowicka.html

A znajdziemy tam przedruk artykułu z Wyborczej.
                          • Gość: fatamorgana Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 24.02.06, 12:01
                            tez wlasnie jestem bardzo ciekawa gdzie takie informacje sie pojawialy skoror
                            nikt o nich nie slyszal...
                            bardzo prosze drogi gosciu o udostepnienie linkow...
                            • Gość: Ad Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.contium.pl 24.02.06, 12:33
                              Nikt nie słyszał, bo czytać trzeba :>
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=28228113&v=2&s=0
                              A jeśli chodzi o sam pomysł, to jestem zdecydowanie za. W tej chwili na wyspie
                              jest w większości syf, a i w letnie wieczory strach się tam czasem samotnie
                              pojawić. Każda forma uporządkowania się tego terenu wyjdzie mu tylko na lepsze.

Ile osób z tych imprezujących na wyspie pomyślało o tym, żeby po sobie posprzątać?

P.S. Mnie interesuje inna rzecz. Są pomysły zbudowania kładki z wyspy na
                              Opatowice, obok śluzy. Czy ktoś pomyśli o tym, żeby ta kładka nie przeszkadzała
                              np. w żegludze po Odrze? Do tej pory, żeby przepłynąć z centrum na Bajkał (koło
                              Kamieńca) nie trzeba było kłaść masztów, szkoda by było musieć to robić tylko z
                              tego powodu, że komuś nie przyszło do glowy, że mogą tam pływać jakieś żaglówki.
                              • Gość: Martix Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.06, 14:32
                                Popieram i nie rozumiem wypowiadających się malkontentów! Trzeba się cieszyć,że
                                coś takiego tu powstanie,przecież to nie jest coś uciążliwego dla mieszkańców
                                obok.Co innego,gdyby tu chcieli wybudować DISNEY LAND albo HYDDE PARK to już by
                                tu spokoju nie było.Wyspa nic nie straci,będzie bardziej zadbana i popularna bo
                                teraz bajzel i raj dla żulików jest tu spory.Świadczą o tym właśnie śmiecie i
                                potłuczone szkła bo nie wszyscy umieją się zachować.Przecież miejsce na ognisko
                                będzie,park nie będzie na całej wyspie i na wszystko znajdzie się miejsce i dla
                                korzystających z parku i szukających tu ciszy no i również dla gnieżdżących się
                                tu zwierząt.A jak komuś się nie podoba to przecież niedaleko przed Strachocinem
                                jest spory lasek i tam na pewno znajdzie upragniony spokój,również spokojnie
                                jest na Opatowicach gdzie są fajne zagajniki nie należące jeszcze do terenów
                                wodonośnych.Ja o zamiarze organizacji tu parku słyszałem od 2 lat,wtedy gdy
                                powstała kładka koło Jazzu Bartoszowice.Pisano o tym w "GAZECIE WROCŁAWSKIEJ" i
                                nie ma tu mowy o dezinformacji.Te niezadowolenia przeciwników przypominają mi
                                działania mieszkańców Maślic przeciw Obwodnicy Autostradowej których argumenty
                                okazały się nieuzasadnione.Tak u nas jest,gdzie wbijesz łopatę,tam zaraz są
                                krzyki i protesty.Jakby się na nie wszędzie patrzyło to nic by nie powstało.Ja
                                przez wyspę Opatowicką często przebiegam jako biegacz i jeżdżę też czasem przez
                                nią rowerem i wskazuję,że jest tu potrzebna porządna przeprawa na Opatowice w
                                formie kładki,coś takiego ma tu powstać{odpowiednik tej koło Jazzu
                                Bartoszowickiego}.Śluza jest za wąska,niewygodna i niebezpieczna i latem często
                                nieprzejezdna gdy płyną tędy jednostki.Teren na Opatowicach nie jest jeszcze
                                terenem wodonośnym jak wskazuje to któryś z przedmówców,zaczyna się on znacznie
                                dalej.Ta kładka i porządna droga przez wyspę była by też udogodnieniem dla
                                mieszkańców Opatowic by przedostać się na Biskupin na zakupy lub nawet do
                                tramwaju choć to spory kawałek.
                      • Gość: KLW Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.chello.pl 24.02.06, 19:14
                        Ośmieszam się? Kolego/koleżanko, a ile wg Ciebie należy czytać gazet żeby być
                        poinformowanym o tym, co dzieje się w mieście? Nie jestem urzędnikiem, który
                        zaczynałby dzień pracy od przeczytania wszystkiego, co wychodzi drukiem a
                        kończył go kawką. Biuletynu zamówień publicznych też nie czytam do poduszki a
                        sam(a) widzisz, że dla większości ludzi tu piszących - z pewnością
                        zainteresowanych tym, co się w mieście dzieje - całą sprawa jest niemiłą
                        niespodzianką. Sprawdzenie googlem wszystkich informacji na temat tego projektu
                        wyrzuciło raptem kilka stron, najwcześniejszą był wspomniany już biuletyn (z
                        grudnia ub.r.), a artykuł ze Słowa Polskiego, który ktoś na forum dolinkował
                        pochodzi z sierpnia ub.r., kiedy normalni ludzie mają wakacje i biorą urlopy;)

Do Matrixa:
                        1) Tak to u nas jest, że ludzie, którym nie podoba się decyzja władz o
                        czymkolwiek mają prawo protestować. Mnie to odpowiada i nie chciałbym żeby było
                        inaczej. Bo już tak bywało.
                        2) Mogę się założyć, że obok komercyjnego przedsięwzięcia, którym jest planowany
                        park, nie będzie miejsca na własne ogniska i imprezy. Nie w tym kraju, niestety.

Do Ad:
                        1) Ja odwiedzając wyspę zawsze sprzątam po sobie i po innych. To, że niektórzy
                        imprezowicze zostawiają tam czasem syf po sobie, jest chyba sprawą ich kultury
                        osobistej i nie dotyczy tematu. Chociaż to boli, oczywiście... Ale park niczego
                        tu nie zmieni.
                        2) Jeżeli rządzi Tobą strach, to problem tkwi w Tobie. Wielokrotnie bywałem na
                        wyspie i latem, i w nocy, i nic złego mnie nie spotkało. Przeciwnie, zwykle się
                        świetnie bawiłem. Stawianie zasieków i budek strażniczych wokół brzegów wyspy
                        może poprawi Ci samopoczucie, ale tylko na chwilę.

Podsumowując – sprawa nie jest zakończona. Jeszcze raz namawiam do wpisywania
                        się na listę.

Pozdrawiam,
                        KLW
    • Gość: matt Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: 194.187.32.* 25.02.06, 11:14
      no to kolejne pieniadze beda zmarnowane!!! przeciez ten malpi gaj nie przetrwa
      nawet tych wakacji!!!!!to jest pewne!!! na wyspie jestem prawie codziennie
      (oczywiscie od wiosny )super miejsce na ogniska bez pal i innego badziewia ma
      sie zamienic na komercyjna kiche?! o nie!!
    • Gość: Kaka sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:00
      Teraz mówie poważnie. Kto zechce ze mną zbierać podpisy aby tego nie wybudowali
      tam ??? to jest hamstwo, jeszcze 20 zł mam za to płacic???? to jest zodziejstwo,
      całe swoje dzieciństwo tam spędziłam, poznawałam naturę, nowe gatunki zwierząt i
      roślin, to jest cudowne miejsce. I oni tam poprostu chcą to poddać jakiejś
      inwestycji ??? jak jakis kawałek to ma byc to niech jeszcze bedzie, ale toz to
      jest chamstwo nad chamstwami aby płącic zato 20 zł !!!!!!! Rozumiem jeszcze
      dycha ale nie 20 zeta !!! Nie dość, zę kradzież ukochanego miejsca mieszkańców (
      szczególnie) Biskupina, Bartoszowic, i Trestna to jeszcze nie wierzę w to że nic
      nie zostatnie zniszczone. Jesli ktoś chciałby koordynować akcję i mi pomóc w
      zbieranbiu podpisów to niech da znac gg 6052130 lub mail kakciunia@wp.pl
      • emi69 Re: Kaka 26.02.06, 12:03
        Spokojnie. Park nie obejmie całej wyspy tylko jej malą część.
      • Gość: jaś Re: sprzeciw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:11
        dziewczyno ,litości !przypominasz tych z kowar co to wolą za stodołe niż w porcelane
        • Gość: erni Re: Stop Pieniaczom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:18
          Po 1. informacje o Parku Przygody ukazywłay sie już od roku.
          Po 2. wyspa nadal pozostanie otwarta dla każdego. Park powstanie tylko na
          malutkiej jego części.
          Po 3. ogniska będzie sobie można palic tak jak się paliło.
          Po 5. ludzie którzy sa miłośnikami syfu robitych butelek, osranych i osikanych
          ścian tego "amfiteatru" znajdą sobie inne jeszcze lepsze miejsca do libacji w
          miłym otoczeniu.
        • Gość: Kama Re: sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:20
          Rozumiem, niech to obejmie jedynie część tej wyspy, ale z doświadczenie wiem zę
          wiele rzeczy zostanie zniszczone, nie przy samych montazach ale przy tym jak
          ludzie zaczną tam chodzić. A 20 zł to stanowczo za dużo !! Litości można
          powiedziec tym co chcą to zrobić, bo te pieniądze możnaby było zagospodarować o
          wiele lepiej na o wiele pozyteczniejsze cele.
          • Gość: Kama Re: sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:32
            Oczywiście zgadzam się z tym, ze nie jest dobre to jesli ktoś wydala swoje
            potrzeby gdzieś na wyspie i tłucze butelkami. Do imprez nic nie mam, bo wiele z
            nich jest bardzo fajnych ale to są te nieliczne imprezy w których nie biorą
            udział przysłowiowi "brudasy": tylko normalne kulturalne osoby któe potrafia po
            sobie sprzątnąć i zachowywać się w należyty sposob. A co do tego jak ktoś
            znegował amfiteatr, to z tego co ja wiem to amfiteatr nie mozę byc zburzony, a
            to dlatego bo jest pod ochroną :) mój tato ktory ma teraz 60 lat opowiada mi
            jeszcze do tej pory jak tam były rodzinne festyny z watą cukrowoa i balonikami.

Mój sprzeciw bierze sie głownie z tego, zę uważam ze 20 zł to jest stanowczo za
            drogo za zabawę w "małpim gaju" i mam co do tego duzo kontrowersji jeśli chodzi
            o aspekt ekologiczny. NIe chce aby ktoś tutaj myślał ze jesli ktos się
            sprzeciwia to jest z tych ludzi którzy tam sobie imprezują bo taka nie jest
            prawda. Ja sie wychowałam w tym miejscu. A wracając jeszcze do aspektu
            ekologicznego to mogę sie założyc ze o wiele bardziej będzie zaśmiecona wyspa
            opatowicka po tym jak wybudują ten małpi gaj niz teraz :( to jest logiczne,
            więcej ludzi więcej smieci i tak teraz jest juz syf to co dopiero będzie po tym
            jak to wybudują
            • Gość: erni Re: sprzeciw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:47
              Wyspa będzie sprzątana a obiekt chroniony, stąd taka cena biletu. Tak więc
              będzie czyściej i bezpieczniej niz teraz.
              • Gość: Kama Re: sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:52
                a wiesz jaki rejon wyspy ma to zająć??

cos mi sie nie wydaje żeby wyspa była czystsza..;/ ale zobaczymy co czas pokaże,
                fakt jest taki, ze jest to rzecz zbędna, a pieniadze można było o wiele lepiej
                zainwestować. A czy jest niebezpiecznie to ja nie wiem....owszem kiedyś ( jakieś
                7 lat temu) był tam niezły haos ( kiedys nawet slyszalam zę jakies sekty i
                zboczeńcy latali) ale wcale nie jest tam niebezpiecznie. Mieszkam w tych
                okolicach o\d 18 lat
      • Gość: miglanc Re: sprzeciw IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 26.02.06, 18:19
        Gdzie my teraz będziemy klej wąchali,masssssssssssakra :(
    • Gość: smalec:) Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.magma-net.pl 26.02.06, 13:12
      20zl to za drogo. Ludzie z czasem przestana tam chodzic ze wzgledu na cene
      biletu a park przestanie zarabiac na siebie, dlatego wiec jest to nie trafiona
      inwestycja
    • Gość: Tomasz mich kilka zdan IP: *.magma-net.pl 26.02.06, 13:56
      1. o tym ze bedzie ta inwestycja wiadomo od jakies 1,5 roku albo dluzej. Trzeba
      czytac gazety (nie bravogirl) i ogladac tv (nie mtv)
      2. gdzie bedzie tez wiadomo, bo jesli ktos chodzi po wyspie to od kilku
      miesiecy sa zaznaczone drzewa na ktorych ma to wszystko byc (no ale nie moze
      zobaczyc tego ten kto zna tylko sciezke do zasyfialego amfiteatru i na dodatek
      uwaza ze nie ma lepszego miejsca na ognisko.
      3. powierzchnia jaka bedzie zajmowal park przygody to mala czesc wyspy
      4. cena jest podana jako bilet normalny, zapewne dzieci, mlodziez, uczniowie
      studenci beda placic mniej, a to wlasnie ta grupa bedzie z tego glownie
      korzystac.
      5. napewno zrobi sie bezpieczniej, ten kto mowi ze nie jest niebezpiecznie ten
      sie myli. pare osob stracilo zycie na wyspie nie z wlasnej woli
      6. mam nadzieje ze park przygody pociagnie za soba kolejne inwestycje, m.in.
      odbudowe amfiteatru i przystani. Tam kiedys tetnilo zycie (nie tylko
      ogniskowe), trzeba to przywrocic.
      • Gość: KLW Re: mich kilka zdan IP: *.chello.pl 26.02.06, 14:45
        > 1. o tym ze bedzie ta inwestycja wiadomo od jakies 1,5 roku albo dluzej. Trzeba
        > czytac gazety (nie bravogirl) i ogladac tv (nie mtv)

Ad. gazety: patrz mój wcześniejszy wpis. Co do TV: nie oglądam, bo mi się zbiera
        na wymioty.

> 5. napewno zrobi sie bezpieczniej, ten kto mowi ze nie jest niebezpiecznie ten
        > sie myli. pare osob stracilo zycie na wyspie nie z wlasnej woli

Jakieś źródła? Jeżeli myślisz o "sprawie czterech marynarzy" z "czegośtam w
        Breslau", to uprzejmie informuję, że jest to fikcja literacka! ;)

> 6. mam nadzieje ze park przygody pociagnie za soba kolejne inwestycje, m.in.
        > odbudowe amfiteatru i przystani. Tam kiedys tetnilo zycie (nie tylko
        > ogniskowe), trzeba to przywrocic.

Spoko. Mogę jednak się założyć, że ogniska się skończą, kiedy zostanie sprzedany
        pierwszy bilet. Nie ma u nas tradycji "prawa każdego człowieka", jak na przykład
        w krajach skandynawskich, gdzie takie rzeczy spokojnie współistnieją obok
        siebie. Dlatego wyspę należy zostawić w spokoju. Poszukajcie sobie innego
        miejsca na park.

Pozdrawiam,
        KLW

• Gość: Tomasz Re: mich kilka zdan IP: *.magma-net.pl 26.02.06, 15:05
          Nie trzeba ogladac wszystkiego i czytac wszystkiego, ale chociaz to co
          przedstawi co sie dzieje w najblizszym otoczeniu, a nie potem sa glosy ze w
          tajemnicy cos bylo robione.
          Nie mysle o zadnej sprawie marynarzy nawet nie wiem o co chodzi, wiem co innego.
          Nie wiem co myslisz piszac zostawcie, poszukajcie. Ja nie raz bylem na ognisku
          na wyspie i nie tylko. Tez sie dobrze bawilem, ale nie uwazam ze jest to jedyne
          miejsce na tego typu zabawy, a juz napewno nie najlepsze. Wyspa powinna sie
          ozywic, tak jak to bylo dawniej. I jest to bardzo dobre miejsce na Park
          przygody.
          • Gość: KLW Re: mich kilka zdan IP: *.chello.pl 26.02.06, 15:22
            > Nie mysle o zadnej sprawie marynarzy nawet nie wiem o co chodzi, wiem co innego

trzeba czytać :P nadal czekam na źródła.

> miejsce na tego typu zabawy, a juz napewno nie najlepsze. Wyspa powinna sie
            > ozywic, tak jak to bylo dawniej. I jest to bardzo dobre miejsce na Park
            > przygody.

nie dogadamy się.

Pozdrawiam,
            KLW
            • Gość: Tomasz Re: mich kilka zdan IP: *.magma-net.pl 26.02.06, 16:33
              zrodla sa u mnie i wsrod moich znajomych.

A jak chcesz sie dogadac. Ja jestem za tym zeby park byl a Ty nie. Moze młody
              jestes i nie myslisz perspektywicznie. Miasto sie musi rozwijac, kazda nawet
              najmniejsza inwestycja daje miejsca pracy, pociaga za soba nastepne. A wyspa
              juz dawno powinna byc zagospodarowana. Miejsc dzikich mozna szukac poza
              miastem, zreszta przejdziesz przez sluze w strone wojnowa i masz miejsca
              dowoli, a Wyspa jest atrakcyjna i moze stac sie super miejscem dla spedzenia
              wolnego czasu nie tylko dla grupek przy ogniskach, ale wielu wrocławian.
              • fabisze Re: mich kilka zdan 12.03.06, 12:51
                Tak miasto powinno się rozwijać, ale miasto powinno też chronić przyrodę i
                zachować aspekty ekologiczne.Na wyspie żyje wiele ptaków w tym dzięciołyi
                bażanty, zimą są tu sarny, a do tego jest wiele płazów w tym rzekotki drzewne.
                Idz teraz w takim razie na wyspę i przejdz przez łąkę w stronę śluzy. Ciekawe
                czy zauważysz,że na wale ostały się tylko trzy deby. I tak będzie dalej aż w
                końcu nic tu nie bedzie...bo misto musi się rozwijać i wszystko pochłaniać i
                niszczyć.
    • Gość: prot. Park Przygody - super projekt IP: 87.207.159.* 26.02.06, 15:19
      Ten projekt to najlepsze rozwiązanie dla tego miejsca będzie można tam ciekawie
      spędzić czas i się rozruszać. Miejsc spotkań jest dużo więcej, całe niskie łaki
      zostają ogródki działkowe jakieś inne tereny aby miło spędzić czas przy z
      kolegami delektując się piwem lub innymi napojami tak więc takie protesty nie
      mają sensu gdyż stworzenie takiego miejsca zabiera jedynie 1% :-) z 60% ;-),
      miejsc spotkań zresztą cały Wrocław to miejsce spotkań. Proponuje poszukać
      sobie innego miejsca na pewno znajdziecie.
    • Gość: wojtek Re: Ale koszty budowy "skacza" IP: *.mat.univie.ac.at 26.02.06, 15:27
      Wpierw mialo byc "okolo kilkuset tysiecy zlotych", potem 3 miliony, a teraz 1,5
      mln pln (wszystko w przeciagu mniej wiecej pol roku). To tak odnosnie polityki
      informacyjnej :))
      • Gość: KAma odp do Tomasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 16:49
        Czy mogłabym się dowiedzieć o tych przykładach ofiar smiertelnych ?? nie wątpię
        w ofiary smiertelne dotyczące wierzy triangulacyjnej na wojnowie i pewnych
        topoli na których były upozorowane samobójstwa, ale o Wyspie Opatowickiej nie
        słyszałam.....no przynajmniej w ciągu minionych najbliższych 5 lat.

A wracając do aspektu ekologicznego. Projektanci małpiego gaju zapewniają nas w
        tym ze to wszystko będzie ekologiczne, bedzie współgrać z naturą itp. Ciężko
        jest mi w to uwierzyc, dlatego bo z tego co rozmawiałam na spotkaniu członków
        Ligii Ochrony Przyrody z osobami które do nije należą to Wyspa Opatowicka jest
        jednym z nielicznych miejsc w którym można znaleźć duzo gatunków szczególnie
        roślin ale również zwierzat których nie ma w klimacie umiarkowanym. Ale równiez
        znajdują sie na niej gatunki chronione roslin jak i te wymierające. Przykładem
        jest nasz Przebiśnieg, kytóry jest pod scisłą ochroną, a od północnej strony
        wyspy znajdują się dosłownie pola tego kwiatu w czasie przedwiośnia. Drugim
        przykładem jest już wymierajacy gatunek, na którego napotkałam sie robiąc
        zielnik a mianowicie sparteca górska. To wszystko będzie pod ochroną i nie
        zosta\nie zniszczone podczas budowli małpiego gaju ?? Ktoś z Was wie jak to
        wygląda w innych krajach i ma zdjęcia tego ( chodzi mi o linki)) ?? mile
        widziane, bardzo chętnie bym zobaczyła dlatego proszę aby ktoś zamiesćił.

Chciałam dodac, ze nie należę do tych osób które nie chcą aby wyspa była
        zagospodarowana dlatego bo jest to dobre miejsce na bibe. Owszem jest, ale jest
        też parę innych fajnych miejsc chociażby niedalekie brzóski na wojnowie. Bardzo
        bym sie ucieszyła gdyby amfiteatr zostal odremontowany. Ale dalej nie wiemy jaka
        i która cześć wyspy bedzie zagospodarowana.

A ja szczerze mówiąc najbardziej boje sie o zakłocenie środowiska które tam
        jest....o to zę wiele rośślin i zwierząt zostanie zniszczonych i wypłoszonych
        podczas tego gdy malpi gaj będzie budowany i gdy ludzie zaczna do niego
        przychodzić. I cieżko jest mi uwierzyć w to ze wyspa będzie czystsza niż
        teraz.....:( juz jesat i tak wystarczający syf, dzięki tym którzy poprostu nie
        potarfia wziąźć ze sobą na imprezę worka i schowac tam wszelkie kiepy i butelki
        czy puszki, wolą to wszystko potłuc, albo wykopać dół, wrzucić te śmieci i
        zakopac dół. Sama nie jeden raz sprzątałam z chłopakiem z własnej woli okolice
        amfi jak i wojnowa.....boje się tego, ze bedzie jeszcze większy syf a przyroda
        zostanie zniszczona
        • Gość: Wrocławski do KLW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.06, 22:44
          KLW pierdo**** się swoimi zasra****, zarzyganymi puszkami po browarze w swój
          pusty łeb, może wtedy przestaniesz sra* na tym forum. Ten park powstanie, a ty
          wypier***** chlać swoje piwko do śmietnika w twoim zasyfionym domciu. Syfiaro
          jedna. Lubisz syf, podaj swój adres, zwieziemy ci śmieci do twojego domu.
          Puszek też bedziesz miała pod dostatkiem, możesz sobie nawet rozpalić 10 ognisk
          w swoim łóżku, jak to cię kręci i podnieca.
          • Gość: KLW Re: do KLW IP: *.chello.pl 26.02.06, 23:37
            Zapewne pan inwestor? Życzymy wszystkim dzieciom miłej zabawy w pięknym i
            przyjaznym Parku Przygody!

Pozdrawiam serdecznie,
            KLW
          • Gość: KLW Re: do KLW IP: *.chello.pl 26.02.06, 23:57
            aha, i jeszcze jedno, koleżko Wrocławski:

> wypier***** chlać swoje piwko do śmietnika w twoim zasyfionym domciu. Syfiaro
            > jedna. Lubisz syf, podaj swój adres, zwieziemy ci śmieci do twojego domu.

Mój adres będziesz miał podany na zawiadomieniu o popełnieniu przestępstwa,
            zwanego groźbą karalną, które zanoszę na policję jutro z samego rana. Więc jeśli
            chcesz się dalej pogrążać, to zapraszam.

Spokojnych snów,
            KLW
          • Gość: Kama do Wrocławiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 15:46
            ej troche szacunku do siebie samego, portal jest od wymieniania zdań za i
            przeciw budowie placu zabaw. Ale jakoś ludzie potarfia za sobą rozmalnie
            rozmawiać z tego co widzę. A jak Ciebie naerwy ponoszą no lepiej nie pisz w
            takich portalach, bo to nie miejsce na groxby i obrzucanie wyzwiskami kogoś. Żal
            sie robi.....;/ Twój post został zgłoszony modearatorom, nie wiem cczy
            czytałaś/eś regulamin ale jak nie to radzę porzeczutać a jak tak to drugi raz
            alre ze zrozumieniem, bo nie dosć ze przyczyniasz sie do łamania regulaminu to
            jeszcze do łąmania prawa.

Resztę forumowiczów zachęcam do dyskusji, bardzo chetnie słucham zdania za i
            pzreciw, ale nie takiej formie jak pokazał Wrocławianin :) peace
        • Gość: Tomasz Re: odp do Tomasz IP: *.magma-net.pl 27.02.06, 16:25
          chyba nie sadzisz ci podam z nazwiska, tak trudno uwierzyc ze takie rzeczy sie
          tam zdarzyly? tak samo w lesie wojnowskim, osobowickim czy na wyspie
          opatowickiejtakie rzeczy mialy miejsce. Oczywiscie mozna powiedziec ze mozna
          pasc ofiara wychodzac na ulice. Nie mowie ze tam jest straszenie
          niebezpiecznie,ale trzeba sobie zdawac sprawe z pewnych zagrozen.

Jezeli chodzi o to gdzie ten park bedzie to wiadomo, pisalem juz ze sa
          poznaczone drzewa farba, poowijane tasmami. Chyba nie sadzisz ze park przygody
          bedzie na polanie.

nikt przeciez ot tak sobie nie przyjdzie i nie bedzie budowal wyspie bez
          pozwolen, tak to mozna psu bude postawic.Napewno obawy co do zachowania
          przyrody sa, tak jak przy kazdej inwestycji, dlatego dobrze, ze ktos sie tym
          interesuje i bedzie jakas kontrola tego co sie bedzie robic.
          • Gość: Kama Re: odp do Tomasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 16:56
            Oczywiście, wiadomo tak wszędzie jest. I cieszę się ze sie rozumiemy, bo gdy
            przeczytałam powyższe posty pewnej osoby to zal ściska :(

Kontrole napewno będą, chociażby z mojej strony. Wiesz jak to ma wyglądać ??
            Szukalam w necie ale niestety nie znalazłam zadnych zdjęć :(
            • Gość: Tomasz Re: odp do Tomasz IP: *.magma-net.pl 27.02.06, 17:49
              www.trapezpark.pl/?go=foto_aktual
              tylko u nas ma byc na drzewach a nie na palach i w wiekszej skali. We Francji
              sa takie parki, liny pozawieszane sa nad woda, bagnami, wysoko na drzewach,
              zjezdzasz, wspinasz sie po siatkach na linach itp. Sa sciezki dla ludzi o
              mocnych nerwach i wysportowanych, jak i mniej zaawansowanych, a takze dla
              dzieci, zjezdzalnie male siatki rozpiete nisko nad ziemia.
              Ogolnie miejsce na dobra zabawe i zrzucenie paru kilo.
            • Gość: Tomasz Re: odp do Tomasz IP: *.magma-net.pl 27.02.06, 17:56
              na szybko jeszcze www.malpigaj.com.pl/
            • Gość: Tomasz Re: odp do Tomasz IP: *.magma-net.pl 27.02.06, 18:00
              i jeszcze funtour.marlan.pl/
              • Gość: Kama Re: odp do Tomasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 20:37
                dzieki
    • fabisze Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody 12.03.06, 12:45
      Z tego co widać w wypowiedziach na forum nikt nie jest na tak. Po drugie nie
      wiem gdzie i kiedy była robiona ankieta. Mam liczną rodzinę i wielu znajomych
      na Biskupinie i nikt nie brał udziału w żadnej ankiecie.
      Wyspa Opatowicka jest bardzo bogatym i bioróznorodnym teren, a Park rozrywki
      po prostu zniszczy to miejsce. Żyje tu bardzo wiele gatunków ptaków, w tym
      także dzięcioły, które mają duże wyamagania. Tutaj znalazły swoje środowisko
      gdyż jest duzo martwego drewna. Oczywiście budowa Parku rozrywki spowoduje
      powicinanie wszystkich martwych drzew i uporządkowanie lasu a więc nie bedzie
      tutaj już dzięciołow. Do tego na wyspie szczególnie zimą jest tutaj bardzo
      wiele saren - przechodzą po lodzie w poszukiwaniu pożywienia. I tak spacerując
      mozna często zobaczyć ślady saren i poodgryzane gałązki jemioły. Prócz tego
      występuje tu wiele rodzimych gatunków płazów tym rzekotki drzewne. Moim
      zdaniem ta inwestycja jest zupełnie bezsensowna. Zaczną tu przyjeżdzać tłumy
      smarkaczy, później będą iść w głąb wyspy, pić browary i śmiecić. I tak Wyspa
      zginie. A po drugie po co są ścinane topole na wale idącej do śluzy?
      • Gość: KA,ma Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 10:47
        ano więc. Taki jest włąśnie nasz urząd. PIszą kompletne pierdoły "drzeaw miały
        nieucierpieć, miało byc to wszystko zgodne z konstrukcją drzew" tymczasem
        wystarczy sie przejść na wyspę opatpowicka i zoabczyc ile drzew już wycieli.
        Karczowanie....;/
      • Gość: Kama Re: We Wrocławiu powstaje park Przygody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 10:49
        ano racja zapomnialam jeszcze dopisać. JUż wycieli to topole i eby koo śluzy,
        ciekawe po co....:(
        na wyspie opatowicjkiej znajduje sie żółw błotnyktóry jest wpisany na czerwoną
        liste gatunków wymirajacych.Zapewne w niedalekim czasie żółwia w tym miejscu juz
        nie bedze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka