Dodaj do ulubionych

Absolwenci SP 52

IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.03.06, 18:32
Czy ktoś jeszcze pamięta tą szkołę, wchłoniętą przez SP 72? Ja miałem
szczęscie byc jednym z ostatnich roczników tej podstawówki, dopiero jak byłem
w 5 klasie [99/00] te szkoły połączono ze sobą. Muszę jednak przyznać, że
dalej czułem się jak uczeń SP 52, a nie jak uczeń tego nowopowstałego molocha
z 7 równoległymi oddziałami. Pamiętam jak wcześniej w 52 były tylko 2
równoległe odziały, wszyscy się znali, nauczyciel znał każdego ucznia i
panowała zyczliwa atmosfera. Pamiętacie takich nauczycieli jak panie
Forkasiewicz, Solska, Caban, Żmidzińska, Radziejewska czy panowie: Zalewski,
Winniczek i wielu innych. Albo panią świetliczankę, chyba Marysię, którą
pamietam z początków mojej edukacji. Szkołę skonczyłem w 2001 roku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Uzo Re: Absolwenci SP 52 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 23:43
      a Świcarza ktoś pamięta? i p. Matyję z psem Wektorem?! :)
      • Gość: Aga Re: Absolwenci SP 52 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.06, 00:15
        Jestem z rocznika 65, w 1980 połączono radośnie SP 52 i 72, przy czym
        pomieszano dokładnie uczniów klas ósmych. To był eksperyment. W efekcie
        skończyłam SP 72. Pamiętam doskonale p. Matyję, która uczyła mnie przez ostanie
        3 lata podstawówki. Do tej pory uważam Ją za jednego z nielicznych wspaniałych
        nauczycieli, których miałam. Podstawy matematyki pomagają do tej pory, a często
        przypomina mi się system plusów, minusów, stopni czerwonym piórem wpisywanych
        do specjalnego kajecika.
        Świcarza nie pamiętam, może i nie było warto...
        Pozdrawiam wszystkich z rocznika 65
    • Gość: refi Re: Absolwenci SP 52 IP: *.e-wro.net.pl 01.08.06, 11:14
      No ja edukowałam się w S.P 52 ale tylko 3 lata, bo niestety akurat jak zrobili
      72 z dwoch budynkow to szlam do 4 klasy. P.Solska uczyła mnie przyrody w
      4klasie, p.Caban-mialam czasem z nią zastępstwo, p.RadziejewSka uczyła mie
      historii w 4 klasie po czym odeszła, p.Zalewski uczył mnie wf w 3 klasie. Pan
      Winniczek odszedł ale potem mnie uczył w gimnazjum na Jantarowej, i nie wiem
      czy to zbieżność nazwisk, ale p.Żmidzińska również mnie uczyła na Jantarowej-
      chemii. Szkołe skończyłam w 2002r. i bardzo bardzo miło wspominam. Panią
      Marysię również kojarzę :) tyllko czy ie było przypadkiem 2 pań świetliczanek o
      tym samym imieniu? Jedna była niższa i tęższa z tego co pamiętam i była miła, a
      druga wysoka, szczuplejsza, blondynka obydwie dosyc starsze :) A pamięta ktoś
      pana Fedaka? hehe
      • Gość: wrocławianin Re: Absolwenci SP 52 IP: *.wro.vectranet.pl 01.08.06, 11:18
        Jasne że pamiętam Fedaka. Byłem nawet z nim kilka razy w górach w ramach kółka
        turystycznego. Zmidzinska przeszła później do gimnazjum na Jantarowej. A mówiac
        o tej świetliczance miałem na mysli tą niższą i grubszą, bo ta wyższa z tego co
        pamiętam to była straszna jędza, a miała na imie chyba Krysia, ale moge sie
        mylic.
        • Gość: refi Re: Absolwenci SP 52 IP: *.e-wro.net.pl 01.08.06, 15:42
          nooo pani Marysia byla extra :D A ta wyzsza to dobrze pamiętasz :) Pamiętam że
          jak sobie w 1 klasie guza nabiłam to od tej wyzszej najpeirw ochrzan dostalam a
          ta nizsza mnie pocieszała :) No a p. Żmidzinska to mnie wlasnie na Jantarowej
          uczyła.
    • Gość: mysza Re: Absolwenci SP 52 IP: *.kghm.pl 08.11.06, 08:46
      a moze znajdzie sie ktos z rocznika 79? ja jeszcze pamietam pania Borkowska,
      Bassy, Borkowska, Drawska i Krol.pania matyje do dzis wspominam jako
      najlepszego nauczuciela - potrafila bardzo dobrze wszystko wytlumaczc jak
      krowie na rowie i nalozyc wiedze lopata do lba.
      • Gość: w Re: Absolwenci SP 52 IP: *.wro.vectranet.pl 12.11.06, 23:33
        Ja już kiedyś wzywałem absolwentów 52, ale nikt się nie odezwał. Pamiętam Bassy,
        dyrektor Gołębską, Solską, oczywiście św.p. Gromadzką, jeszcze pare osób by się
        przypomniało. Rocznik '80

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka