Dodaj do ulubionych

Pompa na pl. Grunwaldzkim

14.03.06, 22:37
na pl. Grunwaldzkim, przy przejściu dla pieszych stoi urocza, acz zniszczona
pompa. Może warto ją ocalić przy okazji remontu tego miejsca? Wytrzymała
wojnę, szkoda żeby nie przetrzymała remontu i trafiła gdzieś na złom... jak
myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: topofthepops Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 22:44
      Brawo.

Całym sercem popieram !!
      • Gość: josip Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 22:51
        wroclaw.hydral.com.pl/000779,obiekt.html
    • tomek854 Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 15.03.06, 00:02
      Tu chyba będzie według nowego planu jezdnia...
      • Gość: jasnowic Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 00:16
        Pompa trafi do ogródka Słońca Sudetów.
        • sothis666 Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 15.03.06, 23:19
          > Pompa trafi do ogródka Słońca Sudetów.

-a co to jest?
          o pompie prawie zapomnialem, ale pijalem z niej chodzac do podstawowki nr 12 daaaawno temu:)
          sentyment;)
        • diam7 Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 22.03.06, 07:06
          Czy jasnowic może mnie dokształcić, cóż to za persona"Słońce Sudetów"
    • robak_wroc Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 15.03.06, 01:37
      calkiem sympatyczna ta pompa
      foto.wro.com.pl/zoom_image.php?id_phot=148
    • stopapastora Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 15.03.06, 22:35
      Czyżby tak mało osób podzielało móją troskę? Szkoda...
      • mi.chal Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 15.03.06, 22:38
        Dzisiaj ja wykopywali.
        • Gość: kotb Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 23:26
          mi.chal napisał:

> Dzisiaj ja wykopywali.
          >

kto pod kim pompy kopie...

a tak serio, to dzis przechodziłem obok i nawet myslalem,zew ramach remontu
          mozna by było ja przestawic gdzies -zeby pozostał jeden symbol starego:)
      • robak_wroc Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 16.03.06, 01:55
        troska troska, ale popatrz co sie satlo dzisiaj:

foto.wro.com.pl/zoom_image.php?id_phot=191
        foto.wro.com.pl/zoom_image.php?id_phot=192
      • Gość: estetka Re: Pompa w "Gazecie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 22:21
        A ja się martwię, że znowu Gazeta dopuściła do głosu dziennikarza, który pisać
        po polsku nie umie: "Z rozrzewnieniem wspominają czasy, kiedy jako uczniowie
        gasiła ich pragnienie w drodze ze szkoły". Kto kogo gasił? Oj, korepetycje u
        prof. Miodka by się zdały.
    • robak_wroc Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 16.03.06, 21:58
      no i po pompie zostalo juz tylko wspolnienie:
      foto.wro.com.pl/zoom_image.php?id_phot=198
      • Gość: 666 Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 23:24
        mam nadzieję, że trafi w jakieś miłe miejsce, gdzie każdy będzie mógł sobie ją
        obejrzeć. jest po prostu świetna.
        • Gość: emzeta Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.mm.pl 17.03.06, 08:19
          Witam, i donoszę" uprzejmie, żw wczoraj po przeprowadzeniu wywiadu z
          najbardziej zorientowanymi osobami (pomarańczowe kamizelki) okazało się że ZDiK
          pomyślał i planowo zabezpieczył (wykopał) pompę. Na razie prechowywana jest w
          pobliskim budynku Politechniki a po remoncie trafi ? Oby na plac z powrotem.
          • sledzik4 Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 17.03.06, 08:30
            Gość portalu: emzeta napisał(a):
            > ... (wykopał) pompę... <

Jako wykopalisko może warto by ją podarować Muzeum Archeologicznemu. ;)
            • plxpl Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 22.03.06, 09:10
              własnie
              foto.wro.com.pl/zoom_image.php?sort=id&start=18&limit=1&kategoria=&album=&fraza=&#dolne
    • stopapastora Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 17.03.06, 13:23
      A moja zaprzyjaźniona osoba, też podzielająca troskę o pompę, zadzwoniła do
      konserwatora zabytków. Miły pan powiedział, "przekażę osobie, która się tym
      zajmie", cokolwiek to znaczy...
      • robak_wroc Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 17.03.06, 16:26
        obawiam sie ze moze to znaczyc "odpal sie pajac, to tylko stary kawal zeliwa"
        • Gość: xyz Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 23.03.06, 09:50
          Ta tzw "pompa" to zdrój uliczny - określenie fachowe. W związku z nazwą
          politycznie jest poprawna i bez wątpienia wróci na swoje miejsce :).
    • kasia20055 Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 21.03.06, 22:54
      Pamiętam tą pompę - tak to nazywaliśmy - w czasach gdy były częste awarie
      głównego rurociągu w okolicach mostu Grunwaldzkiego. Zawsze było to w zimie i
      cały rejon placu Grunwaldzkiego i Piastowskiej był pozbawiony wody. Wtedy te
      niemieckie pompy dawały wodę doprowadzaną oddzielnym rurociągiem. Ustawiały się
      długie kolejki ludzi z wiadrami. Plastikowe kanistry nie były jeszcze znane.
      Takie punkty czerpania wody były też w innych miejsczh np. przy skrzyżowniu
      Piastowskiej i Sienkiewicza. Nigdy nie zamarzały, a kiedyś odpływ był w
      kształcie granitowej misy zagłębionej w bruku. Używano to też do pojenia koni
      pociągowych.
      • Gość: Mariusz Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.koelner.pl / *.koelner.pl 22.03.06, 10:36
        Jak pamietam, podobna pompa stała dawno temu na ul. Skłodowskiej przy moscie
        Szczytnickim.
    • Gość: Neo[EZN] Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.06, 22:57
      Postawić ją z powrotem na placu - to będzie taki łącznik - nowoczesności z
      przeszłością. Ten hydrant przetrwał wojnę i budowę lotniska na pl.Grunwaldzkim
      a ma nie przetrwać remontu? Po remoncie ma wrócić tam z powrotem, ale już :)
      • Gość: M.Sołtys Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 23:21
        Niech żyje hydrant:).
        • sgtokar Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 21.03.06, 23:41
          Niech żyje! :>
    • Gość: budyn Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.magma-net.pl 22.03.06, 08:53
      sam z tego hydrantu gasiłem pragnienie po upojnej nocy w 1973 roku i woda miała
      dobry smak
    • Gość: newt Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.com / *.mybigcity.net 22.03.06, 17:00
      "Z rozrzewnieniem wspominają czasy, kiedy jako uczniowie gasiła ich pragnienie w
      drodze ze szkoły". Czy ktoś mógłby przetłumaczyć to zdanie na polski?
      • piast9 Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim 22.03.06, 17:36
        Gość portalu: newt napisał(a):

> "Z rozrzewnieniem wspominają czasy, kiedy jako uczniowie gasiła ich pragnienie
        > w drodze ze szkoły". Czy ktoś mógłby przetłumaczyć to zdanie na polski?
        To elementarne, drogi Watsonie.

Pompa wracała sobie ze szkoły. Przed wojną było pomp więcej, stąd liczba mnoga.
        I teraz pompa wspomina sobie stare, dobre czasy.
    • Gość: Fijołek Krzysztof Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 22.03.06, 20:21
      Witam,i podzielam zdania wszystkich forumomowiczów.Jeśli ta pompa zostanie
      zniszczona,a znając nasze władze,to jest to bardzo mozliwe,pomyślę ze w ich
      głowach jest tylko sama słoma i nic więcej.Niby jest to tylko pompa,czy jakoś
      takoś,ale ile lat stała na naszym kochanym grunwaldzie i le lat moze jeszcze
      stać,nie pozwólmy na to bo jest to część kazdego wrocławianina tego prawdziwego
      wrocławianina
      • Gość: Martix Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.06, 21:57
        Przetrwała tyle lat i ocalała od rąk różnych barbarzyńców m.in.lumpów-
        złomiarzy.U mnie na działce Na Niskich Łąkach na pewno nie jeden działkowicz by
        ją chciał.
        • Gość: bresfan Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 17:03
          na Grunwald z nia!!
          • Gość: wrocławianin Re: Pompa na pl. Grunwaldzkim IP: *.finemedia.pl 23.03.06, 17:20
            Powinna znów wrócić na Grunwald ! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka