Gość: ona jakie bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 17:39 po pierwsze ani kobiety i ani dzieci nie zostały ewakułowane przynajmniej z janikowa st.górnika i otoku.. po drugie otok nigdy nie był zalany na siedem metrów.. i wogóle jak można tak zmyślać.. ale tak już jest płytcy ludzie szukają głębokiej sensacji.. w powodzi i nieszczęściu innych.. grtuluję.!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siechnice byłam nad Odra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 19:31 powodz w '97 dotknela i moja miejscowosc. fala okolo 4-7 m ma dzis przyjsc w nocy lub nad ranem. odra juz dawno jest daleko poza korytem swojej rzeki. od wczoraj stan wody okropnie sie podniosl. wszystkie pola sa pozalewane, a do lasu nie ma wstepu. woda płynie z bardzo duza prędkościa i ludzie szturmem uderzaja by kontrolować podnoszący sie stan wody. pod sklepami juz widac worki z piaskiem. obawiają sie wszyscy. w 97 roku rozwalili wały, by uchronic wrocław, niestety nie wyszlo im to. zalało i wrocław. wody przybywa z minuty na minute. OKROPNE PRZEZYCIE !! niby siechnice ma ominąć ale jak plan sie nie powiedzie zaleje i wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: byłam nad Odra IP: 82.160.156.* 01.04.06, 19:50 Dzisiejsze zdjęcia z Oławy - stan na teraz 7.28 m - w 1997r. było tutaj 7.66m www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9jx3bkx86qvxt7bj.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/nue4jifr811hqoca.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6udogyqnb460fpvo.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/h8ieazolhb057l4y.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1n3qzok9n8gwrr0u.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dsckrn6pddn72kds.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/kl55plzs6ozxpo2i.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7kz72nthnj0kb9ob.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/x25egf5hug45obpn.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/vhs8aectl59sy8qf.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b82nwq1a6qwwzak7.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/irf4badl39dxbaky.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ju9yzwoluil3c9tf.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3fvn76dzf5tjigx2.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/n5ubh5pbvhdcgwaw.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dyq5y80pnc4bpnw5.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/jk486g1wlt9ywxgq.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawidu Re: Odra zagraża sześciu wsiom IP: 217.116.100.* 01.04.06, 21:10 jakie jest zagrozenie dla wroclawia???mieszkam na ksiezu malym (kto wie, to wie, co sie dzialo w 1997r. a o tym, co sie dzialo, pisano dopiero PO powidzi)a jestem obecnie daleko od wroclawia. czy ktos moze wie??? dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Odra zagraża sześciu wsiom IP: *.magma-net.pl 01.04.06, 21:33 Park Wschodni jest podtopiony, Łączki miedzy Księżem Małym a Mokrym Dworem są zalane w znacznym stopniu, droga na Mokry też w conajmniej jednym miejscu zalana (autobus 100 jeszcze kursuje). Rzeczka koło strzelnicy WKSu ma duże szanse zalać jej teren. Pierwsze działki koło wałów zalane - troszkę to wygląda jakby wał przesiąkał. Stan Odry ciągle rośnie. Czy jest groźnie oceń sam. Podaj maila to wyślę Ci zdjecia, które dziś zrobiłem z kładki, która łączy Książę z Mokrym Dworem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawidu Re: Odra zagraża sześciu wsiom IP: 217.116.100.* 01.04.06, 21:39 dziekuje... mail to dawidu@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Oława Rakowcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.06, 21:41 Dzisiaj dwa razy kontrolowałem sytuację na odcinku od mostu Na Niskich Łąkach do wysokości Żabiej Ścieżki.Pod wieczór było widać różnicę względem rana,woda płynie jak oszalała i coraz bardziej wlewa się na łąki w stronę motodromu.Zmniejsza się prześwit pod mostami i co gorsza pod tamą.Gdy woda podniesie się jeszcze trochę,napotka na opór tamy i zaleje Niskie Łąki- stadion,działki{moją też},motodrom i dalej domy.Naprawdę niewiele mniej grożnie to wygląda jak przed powodzią w 1997 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawidu Re: Oława Rakowcu IP: 217.116.100.* 01.04.06, 21:47 dzieki za info. z tego,co wiem, rzeczywiscie jest podobnie do sytuacji w 1997r. ale wierze, ze nie bedzie zle. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re:przed chwila wróciłem z wałow- karłowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 21:48 jest duzo wody, jakies góra 30 cm brakuje do zalania cypla na którym stoi krzyż. Ciekawe ze niwiele nasze władze informuja o zagrozeniu.Za to o rocznicy papieskiej mnostwo.Rozumiem ze to wazny temat ale ludzi zagrozonych to mniej akurat interesuje.Oni boja sie o siebie i rodzine.I to własnie jestem w stanie zrozumiec. Ciekawe jak szybko woda sie podnosi i ile sie moze jeszcze podniesc.W tamtych latach nie byłem zalany dzieki innym którzy daleko od nas ochronili wał.Ale Gdyby cos takiego miało by sie znowu stac myślę ze ci na górze zrobia wszystko kosztem ludzi aby centrum ochronic.Wiec sie boje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawidu Re:przed chwila wróciłem z wałow- karłowice IP: 87.207.200.* 01.04.06, 22:13 SWIETA PRAWDA!wladze maja w nosie informowanie.tak,jak w 1997r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re:przed chwila wróciłem z wałow- karłowice IP: *.magma-net.pl 01.04.06, 22:18 dawidu - Fotki poszły na podanego maila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawidu Re:przed chwila wróciłem z wałow- karłowice IP: 87.207.200.* 01.04.06, 22:58 gracias. oraz mala poprawka - 'wladze' nie maja nosa do swoich 'podwladnych', ale wularyzmow nie chcialem uzywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re:przed chwila wróciłem z wałow- karłowice IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.04.06, 11:10 Nie pękaj! Papież klękał i nie pękał :) A tak naprawde, to trochę się poprzelewa ale katastrofy nie będzie - znam się trochę na tym. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawidu Re:przed chwila wróciłem z wałow- karłowice IP: *.chello.pl 02.04.06, 11:22 lolo - a tobie to chyba tak w ogole sie cos przelewa. ale nie jest to raczej olej w glowie. moze sprawdz wanne? trzeba bylo byc na ksiezu malym w lipcu 1997. wtedy moze zrozumialbys zaniepokojenie tu obecnych. ale milej i suchej niedzieli moge tobie zyczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Odra zagraża sześciu wsiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 01:08 jakas godzine temu wrocilam z walow przeciwpowodziowych. W TV nic nie mowia ze Odra wylewa tuz przed Wroclawiem. w Siechnicach Odra zalala caly las i siega juz do polowy walow. Ale o tym fakcie nikt nie raczy zawiadomic, ze istnieje jakies zagrozenie. Tak samo bylo w 1997. Cicho bylo, az nas zaksoczylo i zalalo. Gdzie sa wladze, ktore sie tym zajmuja? Odra przybiera 15 cm/h , ale to oczywiscie tez jest niewazne... Widac dla wladz polskich najwazniejsze sa tylko ich miasta i posiadlosci, a zwykli ludzie, ktorzy dochodza do swojego majatku przez cale zycie sa nikim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawidu Re: Odra zagraża sześciu wsiom IP: *.chello.pl 02.04.06, 07:42 beata - jaka sytuacja w siechnicach??? serdecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Odra zagraża sześciu wsiom IP: *.magma-net.pl 02.04.06, 09:46 Władze przygotowują się do wzięcia udziału w spędzie ku czci (wiadomo kogo) i zrobieniu dobrze masie facetów w czarnych sukienkach. Mieszkańców mają w d..pie. Na media też nie ma co liczyć bo waniejsza jest rocznica. Wieczorem pewnie 99% wiadomości na stronie wrocławskiej gazety.pl będzie z obchodów. Redaktorzy będą sie rozwodzić na temat zmian w społeczeństwie po śmierci JP2. Będą wywiady z lokalnymi politykami, którzy będą opowiadać jak JP2 pomaga im w "robieniu wałków". O powodzi będzie krótka wzmianka - "Wystąpią lokalne podtopienia". Ale gdzie, w jakim stopniu i jak duże to już nikt nie napisze. Brakuje tylko stwierdzenia rodem z północnokoreańskich mediów - przyroda pogrążona jest w smutku po utracie swego najaśniejszego władcy, niebo płacze deszczem, rzeki wylewają się. Dla wszystkich cytat ze strony Centrum Zarządzania Kryzysowego Wojewody Dolnośląskiego: Prawdopodobieństwo wystąpienia powodzi związane jest z rzeką Odrą i jej dorzeczem, której największymi dopływami są: Oława, Ślęza, Widawa, Bystrzyca, Strzegomka. Bardzo duże zagrożenie stanowią również rzeki Bystrzyca Dusznicka w powiecie kłodzkim (Szalejów), rzeka Bóbr w powiecie jeleniogórskim i kamiennogórskim (rzeki górskie charakteryzują się okresowymi gwałtownymi wezbraniami) oraz rzeka Barycz w powiecie Milicz i Góra. Odra w swym górnym i środkowym biegu posiada szereg zabezpieczeń w postaci zbiorników retencyjnych z urządzeniami upustowymi, polderów, kanałów ulgi i wałów przeciwpowodziowych. Istniejący na terenie województwa zbiornik retencyjny w Mietkowie o pojemności blisko 64 mln m3 nie zapewnia skutecznej ochrony przeciwpowodziowej obszarów położonych w środkowym biegu Odry. Przy bardzo wysokim stanie wód Odry (porównywalnym ze stanem z lipca 1997 r.) istnieje realne niebezpieczeństwo tzw. ?cofnięcia? wody z Odry do jej dopływów tj. rzek Widawa, Strzegomka, Jezierzyca i Barycz, co spowodować może wystąpienie powodzi także na terenie gmin Wisznia Mała, Malczyce, Miękinia, Brzeg Dolny, Oborniki Śl., Wołów i Wińsko. Wysoki poziom wody powoduje zagrożenie dla większości budowli hydrotechnicznych (śluzy, jazy) oraz istniejących przepraw drogowych i kolejowych przez Odrę. żródło: www.czkw.wroc.pl/?m=2&s=14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawidu Re: Odra zagraża sześciu wsiom IP: *.chello.pl 02.04.06, 11:09 nic dodac, nic ujac xXx... moze tylko to, ze slonce i cieplo dzisiaj we wroclawiu zostana pewnikiem uznane za kolejny dowod w sprawie cudow Wyzej Wymienionego - z calym szacunkiem dla Niego i z CALA NIECHECIA dla pompy urzedniczo-informacyjnej. ale taki to juz kraj: 'szabelka i czapka z pomponem' jak pisal/ spiewal waglewski. w tym wypadku nie czapka z pomponem, ale inne wiadome nakrycia glowy. ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sępolniak ...a mnie zalewa ...krew ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 08:56 od rana czekam na wiadomości. I co? Większa część poświęcona pieniom żałobnym, hymnom na cześć... itd, a o sytuacji powodziowej króciutko! To skandal! nie moge pisać, bo mnie - jak w tytule! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balcerek Re: ...a mnie zalewa ...krew ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 15:24 Ciebie krew zalewa, a powodzianka Małgorzatka zaciera rączki. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=39490683&a=39555124 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Odra zagraża sześciu wsiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 00:14 "co robi pełnomocnik do spraw Odry" ano bierze kasę...... Odpowiedz Link Zgłoś