Dodaj do ulubionych

Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce d...

27.04.06, 23:31
ciekawe, jakie mają zabezpieczenia przeciwpowodziowe :D

a jakie usypiające kołysanie... wszyscy sąsiedzi od razu by wiedzieli, że
trwają właśnie ekscesy łóżkowe :D
Obserwuj wątek
    • Gość: dardos Wrocławianin chce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 23:48
      po pierwsze to gratuluje człowiekowi, że mu sie chce coś innego zrobic w kwestii
      budowania mieszkania, domu. Juz dawno temu myslalem mieszkaniu na wodzie na
      wzór holenderski, tylko ze u nas zimy jednak sa srogie.
      Ciekawa jest cala kwestia techniczna tego projektu i szkoda ze tak malo zostalo
      na ten temat napisane. Chętnie dowiedział bym sie wiecej szczegółów.
      gratuluje jeszcze raz pomysłu!!
      • Gość: domynawodzie.pl Re: Wrocławianin chce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.06, 01:02
        dziekuje ....szczegóły nie tylko technicznie już niebawem na
        www.domynawodzie.pl prosze tam pozostawić kontakt do siebie, wysle info.

pozdr
        kz
        • Gość: YouzeQ T0 N|E BEDZ|E 1 D0M IP: *.std.tsi.tychy.pl 30.04.06, 09:11
          Konkurencyjny portal miesiąc temu pisał o domu zbudowanym na... pokładzie
          betonowego okrętu
          • Gość: kurA a gdzie krzynka pocztowa? IP: *.cable.mindspring.com 30.04.06, 16:47
            • Gość: westbrompton Re: a gdzie krzynka pocztowa? IP: *.ipt.aol.com 27.02.07, 22:44
              Będą mieli skrytke na poczcie.Tak sądze.
        • Gość: Piotrrr Re: Wrocławianin chce IP: *.krakow.pl 30.04.06, 17:43
          Nie jestem pewien na ile sensowny jest ten pomysl... Problemowe bedzie ogrzewanie, podlaczenie mediow (scieki, woda, jesli projektowany to rowniez gaz), izolacja termiczna domu i w konsekwencji koszty jego uzytkowania...
          Nie bardzo widze jakakolwiek ewidentna przewage "domu na wodzie" wzgledem konstrukcji tradycyjnej (czyt. na ladzie). Dla tych, ktorzy powiedza: "mozna go przemieszczac" - moze taniej kupic lodz... (albo , he, he, barakowoz)
        • Gość: janek Re: Wrocławianin chce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 08:30
          co z tym patio kurcze ni
        • Gość: jojas Re: Wrocławianin chce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 08:31
          ja sie ciesza
    • kielczow2003 3mam kciuki, swietny pomysł z tym domem!!!! 28.04.06, 00:06
      Popieram taki pomysł jak zarobie kase to może także pomyśle o takim rozwiazaniu:)
      • Gość: domynawodzie.pl :).... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.06, 01:03
        dziekuje ....szczegóły nie tylko technicznie już niebawem na
        www.domynawodzie.pl prosze tam pozostawić kontakt do siebie, wysle info.

pozdr
        kz
        • Gość: erni Re: www.domynawodzie.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 22:52
          www.domynawodzie.pl/
          • Gość: marek Nic rewelacyjnego-to tak samo jak na houseboat IP: *.dhcp.mant.nc.charter.com 30.04.06, 14:39
            technika znana juz od dziesiatek lat-zycze temu panu tylko powodzenia zima jak
            woda zamarznie i jak bedzie mieć wilgoć w domu-a na starość to kosci jego
            poczuja jaki gienialny pomysł miał.
      • Gość: Dom na wodzie 1200 zł m2 domu w centrm Warszawy ( Sóldzielnia ) IP: *.chello.pl 29.04.06, 22:35
        dobry pomyysł nawet jak na Warszawę (4000 zł za m2 mieszkania w bloku na
        peryferjach . A mieszkać z 1200 zł m2 domu w centrm Warszawy
        ( Wisła , Port praski etc. przystań w Wawie lub innym mieście w sam raz dk
        nmnie lubię na wakcje mieszkać w innym miejscu niż zimą ) POmysłó prawie za
        darmo ( 1/3 ceny mieszkania w bloku ) w sam raz dla Warsiawiaków i nawet osób
        mniej zamożnych .
        Zbieram chętnych do wsółpracy Wspólna organizacja spraw procedur
        administracyjnych , będzie tańsza. Niniejszym zakładam Spółdzielnię
        Mieszkaniową Dom na Wodzie . kontakr info na e-mail firma-ekipa@wp.pl
        Obiecuję dofinansowanie na począek 4 600 zł bezzwrotnej pożyczki na zakup
        narzędi do budowy domu , umożonej po roku. Pożyczka z funduszy państwowych
        ( dla prawie każdego sprytnej(go) ) Warunkiem jest oficjalny ( urzędowy ) brak
        własnego samodzielnego mieszkania.
      • vratislaviak Re: 3mam kciuki, swietny pomysł z tym domem!!!! 29.04.06, 23:19
        wole szybka łdeczke z zabudową jak miał don dzonson w majami wajs
      • Gość: AMSTERDAM Re: 3mam kciuki, swietny pomysł z tym domem!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 08:06
        To nic nowego , w Amsterdamie to zaszczyt mieszakac w barkach na wodzie czy
        pływajacych domach.
        • oczytelnik Móc - to chcieć!!! 30.04.06, 08:18
          Gratulacje. Podziwiam. Prawdopodobnie, najtrudniej było załatwiać w urzędach.
          Jeszcze raz GRATULUJę.
    • Gość: Kuba Ten to bedzie mial zyly wodne... brrr IP: *.206.112.98.telsat.wroc.pl 28.04.06, 00:44
    • scholastyka_11 Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce 28.04.06, 08:08
      Cieawy tylko, jak ten dom będzie ogrzewany i w jaki sposób będą doprowadzone do
      nie go media... A mieszanie na ścieku, hmmm. To trzeba lubieć...
      • Gość: siupek Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 08:30
        CIEKAWE TEŻ BYM TAK CHCIAŁ!!!
      • Gość: tytus Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 10:22
        Pomysl nie jest nowy, w takim Amsterdamie mozna sobie kupic taki domek ;)
      • Gość: domynawodzie.pl Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.06, 01:07
        wcale nie odkrywam ameryki a cenie sobie komfort. Generalnie wszystkie te
        problemy od ponad 30 lat rozwiązju dziesiatki tysięcy ludzi na świecie. Na
        razie nie ma we Wroc profesjonlanych przyłączy do cumowania. Staram sie
        przekonać miasto do tego, ale pewno zajmie to ze 2-3 lata. Na pokładzie bedą
        zbiorniki na 7000 l wody czystej i drugi zbiornik na fekalia. Wode na tea i tak
        kupuje w sklepie. Ogrzewanie jest dwusystemowe, a kuchenka na duże butle
        gazowe. Nie szczególnie przepadam za gotowaniem i jadam w knajpach wiec z gazem
        nie bedzie raczej problemy.

Reszta tech detali bedzie niebawem na www.domynawodzie.pl Prosze tam zostawić
        info to dam znać .

pozdra
        kz
        • Gość: www Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.06, 10:04
          popieram innosc, ale takie cos sobie zrób, a nie klocek:

www.marcinpanpuch.com/FHL.htm
          mam nadzieje do starego miasta klocka nie wpuszczą
          • Gość: Aqua Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: 195.117.127.* 30.09.07, 13:53
            to wygląda jak statek:D ale tez gosc miał pomysł chyba jakiś
            bogaty bo na biednych to nie stac było by takie luksusy
        • Gość: reumatyzm Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.system.szczecin.pl 30.04.06, 07:39
          a komary?
        • Gość: ja Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 17:39
          Jestem bardzo zainteresowany pomysłem.

Chciałem kiedyś zbudować taki "dom".
          Nawet koszt rzędu 400 tys. zł mnie nie odstraszał.
          Odstraszyły mnie inne rzeczy.

Problemem są ścieki - 7m3/m-c to produkuje każda dbająca o siebie kobieta(np. moja kąpie się tylko raz dziennie).
          Kobieta + mężczyzna to min.10 m3/m-c, dziecko to 2-3m3/m-c od "sztuki"(większe dziewczynki znacznie więcej).
          Mi wyszło, że beczkowóz (ok.12m3) musiałby odbierać ścieki co 3-4 tygodnie.
          O ile dostanie zgodę na wożenie "gówna" po mieście (czyli po centrum Wrocławia, Krakowa,Warszawy itp...)
          Jeśli domów będzie kilkadziesiąt to musi powstać firma odbierająca ścieki z wody (na barkę), można wtedy robić to rzadziej(śmierdzi jak cholera wtedy) i więcej na raz np. co 2 miesiace 20-30 m3 - będzie znacznie taniej.

Problem to także przyłącze do prądu. Drogie bo musi uwzgledniać wahania wody (zabezpieczenie przed wodą) i opłacalne dla minimum kilkudziesięciu jednostek (tyle obsłuży spokojnie jeden transformator).
          Problemem są "gnojki" którzy "dla zabawy" zdejmują cumy z jednostek (jako zawodowy marynarz miałem z takimi przypadkami doświadczenia).

Ogrzewanie to także problem. Gaz w butli (11kg) wystarczy do gotowania na 3-8 tyg. (zależy ile się gotuje), do ogrzewania na max. 2-3 dni. W grę wchodzi moim zdaniem tylko ogrzewanie prądem (naprawdę opłacalne przy dobrej izolacji ścian/dachu/podłogi, jest to łatwe do zrobienia, ale podnosi znacznie koszt domu).

Do tego przepisy - "dom na wodzie" to jednostka pływająca, z napędem czy bez podlega przepisom: przeglądy, nadzór, oświetlenie nawigacyjne (stoi na wodzie, więc niezbędne) i wyposażenie itd. Nawet na koło ratunkowe trzeba mieć atest!

Problem to miejsce do cumowania/nabrzeże.
          To musi dać miasto.
          Obok musi być parking, transformator, miejsce poboru wody i jakieś zabezpieczenie przed żartownisiami (choćby "zdejmowanie cum") bo nieprzypadkowo ludzie zamykają się w strzeżonych osiedlach.
        • Gość: ancymon Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.06, 10:42
          to glupie odkrywanie ameryki przez polakow jest zenujace...w
          holandii cos takiego zwie sie WOONARK i mieszkac bezpiecznie i ciekawie na
          wodzie mozna w na rozne sposoby... TEN WROCLAWIANIN NIE JEST PIERWSZY jakie
          to zreszta ma znaczenie...popieram ten pomysl i przyznaje sie,ze posiadam na
          ten temat niemala wiedze...przeraza mnie poziom dyskusji i elementarnego
          tumanstwa w tym zakresie-te przytyczki o seksie i kolysaniu, o powodzi
          itd..jesli juz prawo unijne obowiazuje na polskich wodach srodladowych to
          uzywanie gazu w butlach do kuchni,lodowki itd. nie jest mozliwe-wyjatek
          stanowia obiekty plywajace podlegajace pod np.sportowe.oczywiscie beda
          konieczne dopuszczenia techniczne jak do kazdych innych obiektow plywajacych-
          wydawwane przez POLSKI REJESTR STATKOW,SUK w Niemczech...itd,itp na okres paru
          lat i potem do odnowienia..zarzad miasta WROCLAW juz oddal kolesiom ciekawe
          miejsce ,w 100% pasujace pod taki projekt-port osobowice-ladne miejsce maj
          harcerze przy gieldzie...? a moze wyspa slodowa?
    • Gość: jasiu 1,2 tys. zł za metr kwadratowy... IP: 195.117.195.* 28.04.06, 09:38
      ...może autor artykułu wykonałby małą pracę i oprócz tekstu reklamującego
      (gratuluję p. Zarębie - niezły pomysł na rekalmę) osoby "Biznesmena Kamila
      Zarembę i Pawła Barczyka - studenta architektury Politechniki Śląskiej"
      spróbował dociec jakie będą koszty utrzymania takiego "DOMU".

Mała pomoc:
      Trzeba na pewno:
      - ogrzać
      - wytworzyć/doprowadzić energię elektryczną,
      - zasilić wodą (pitna + do innych celów,
      - odprowadzić ścieki,
      Oprócz tego chyba jakieś opłaty rzeczne, portowe czy coś co związane jest z
      ruchem drogami śródlądowymi - w tym zakresie nie mam wiedzy aler dziennikarz
      powinien to rozeznać.
      Wnioski - POZIOM DZIENNIKARSTWA JEST ŻENUJĄCO NISKI.

• Gość: dxdxdx ale z Ciebie stara Zrzęda! IP: 62.233.165.* 28.04.06, 10:35
        o jezu Jasiu.

dopierdzielasz sie jak jakiś zrzęda.
        to nie jest fachowy artykuł w magazynie "Moje Mieszkanie", gdzie opisuje sie
        cały projekt łącznie z pokazaniem symulacji komputerowej wnętrz, szczegółami
        konstrukcyjnymi, opisem kosztów tych wszystkich rzeczy o których napisałeś, etc.

to ma być po prostu wzmianka prasowa o pewnej inicjatywie [i taką rolę
        spełniła].

tym bardziej, jeśli już tak nalegasz na te wszystkie szczegóły, że w powyższej
        prasowej wzmiance pisze jak byk: pomysłodawca chce się podzielić szczegółami nt
        budowy z wszystkim, którzy sa tym zainteresowani - jeśli więc jeseteś Jasiu
        zainteresowany, to zgłoś się do Pomysłodawcy budowy domu na wodzie.

I juz przestać być taki super krytyczny - jak masz zły dzień, to walnij sobie
        głową w ścianę, przejdzie Ci [przynajmniej powinno].

• Gość: Lex Re: ale z Ciebie stara Zrzęda! IP: 83.168.90.* 28.04.06, 10:44
          Nie jest prawdą, że to pierwszy w Polsce, w Szczecinie już taki dom jest.
          Zresztą i w Szczecinie i w Ustce takie domy juz produkują.
        • Gość: twoja stara [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 09:44
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: taki jeden Re: 1,2 tys. zł za metr kwadratowy... IP: *.lama.pl 29.04.06, 22:49
        Ogrzewanie i prąd mozna załatwic przy pomocy baterii słonecznych. Z wodą nie
        powinno byc problemów, wystarczy ją dobrze filtrowac. Ścieki po filtracji
        wracają do rzeki. Wody do picia i tak dużo ludzi używa mineralnej ze sklepu.
        • Gość: Warsiowiak Re: 1,2 tys. zł za metr kwadratowy... IP: *.chello.pl 29.04.06, 23:07

Gość portalu: taki jeden napisał(a):
          Wody do picia i tak dużo ludzi używa mineralnej ze sklepu.

Czuję tu zdegustowany smak wody z Wisły dla Warszawiaków ale to by była
          frajda w koncu zrobić z tej masy ścieków ( pod nazwą Wisła ) pożyteczną
          rzecz , teren pod domy w centrum Warszawy . Ciekawe tylko co zaraz na to
          wymyślą tak zwani . Urzędnicy miejscy czy będą super duże , eXtra podatki za
          korzystanie z rzeki , a może zrobią tak jak z parkingami w Warszawce do 18
          płacisz za parkowanie , a potem za darmo do 6 rano. Lubię łowić ryby , czy i za
          to będzie dodatkowy podatek , czy wystarczy mi karta wędkarska. Takich i
          podobnych problemów nasi , wybitnie zdolni urzędnicy wymyślą na pęczki .
        • Gość: Piotrrr Re: 1,2 tys. zł za metr kwadratowy... IP: *.krakow.pl 30.04.06, 17:46
          Baterii slonecznych??? Chyba Ci gorzej.... poszukaj jakie sa koszty zakupu baterii mogacych zaopatrzyc dom w wystarczajaca ilosc energii. Jesli chodzi o biezace zuzycie pradu to koszt baterii bedzie pewnie porownywalny z kosztem budowy domu. Jesli dojdzie zapotrzebowanie pradu na ogrzewanie to zycze powodzenia....
      • Gość: jaś optymista Re: 1,2 tys. zł za metr kwadratowy... IP: *.chello.pl 30.04.06, 00:25
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: jasiu napisał(a):

,,dociec jakie będą koszty utrzymania takiego "DOMU".,,

Zrzędliwy Jasiu domów na wodzie póki co , w Polsce jest jak na lekarstwo.
        Na razie policzyem na podstawie ostaniego rachunki za czynsz , jakie są koszty
        utrzymania mieszkania w donu bloku na peryferjach Warszawy. Blok
        ciągle ,,obsrany,, wokoło , przez domowe pieski i ,,tylko,, 12 zł za m2
        mieszkania miesiecznie.
        Prawie mogę dać sobie wyrwać mi paznokieć z małgo palca lewej nogi z to , że
        powyżej 12 zł za utrzymanie m2 mieszkania domu na wodzie nie będzie więcej
        kosztować niż czynsz w osrany przez psy dbloku w Warszawoe , a podejrzewam , że
        nawet niższe , niż w robotniczej Spółdzieli Mieszkaniowej w Warszawie , i te
        co kwartał powyżki czybszu . To dopiero koszmar Jasiu . Mieszkanie na wodzie
        staje się atrakcyjne ocieplenie domu na wodzie styropianem to żdana
        sztuka i koszty ok. 80 zł za m2 ( sposobem domowym gospodarczym )
        Jeśli to będzie powiedzmy ( ściany i strop ) ok: 500 m2 x 80 zł =40 000 zł za
        barzdzo ciełą lekką izolację termiczną domku na wodzie już z kolorową elwwacją
      • Gość: jaś optymista Re: 1,2 tys. zł za metr kwadratowy... IP: *.chello.pl 30.04.06, 01:43
        Chrzanisz Jasiu jak pijany. Za 12 zł za m2 jest mieskanie w obsranym przez psy
        domowe bloku w Warszawie w robotniczej spółdzielni mieszkaniowej obowiązkowo
        co miesiąc bulisz za ogrzewanie 370 zł nawet w lipcu kiedy napewno grzejniki są
        zimne i ciągle rośną ołaty 1/3 lokatorów bloków , wcale już nie płaci,czynszu
        ta liczba ciągle rośnie co znacznie zwiększa czynsze dl tych co jeszcze jakoś
        płacą
        Bariera absurdu trzeszczy i pęknie niebawem ( mam nadzieję ) .
        Dom na wodzie , z którym można się prznieść w tańszą atrakcyjną przyrodniczo
        okolicę i to tylko za 1200 zł m2 domu , to luksus Jasiu . Nie dla każdego
        możesz zostać , w swym kochanym obsrywanym ciągle od nowa, przez domowe psy
        bloku Jasiu.
      • o_olgin Re: 1,2 tys. zł za metr kwadratowy... 30.04.06, 02:52
        jak zaczniesz budowac taki dom dla siebie to bedziesz sie martwił kosztami jak
        narazie nie twoje zmartwienie ...a dziennikarz jest od pisania o ciekawostkach a
        nie od rozwiązywania problemów . Nie jestem pewien czy zauważyłes , od kilku lat
        w polsce każdy sam płaci za swoje pomysły inne niż powszechne . I może je
        realizować .
    • Gość: Adres Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: 156.17.100.* 28.04.06, 11:24
      A jaki będzie miał adres? ul.Rzeka Odra? :-)
    • orcheystra Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce 28.04.06, 11:36
      >>..> a jakie usypiające kołysanie... wszyscy sąsiedzi od razu by wiedzieli, że
      > trwają właśnie ekscesy łóżkowe :D<<<<<<

no i co z tego?
    • Gość: Mick O'why Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 12:37
      Hm a mi tak przyszło do głowy że to taka zabawa tak fajna jak mieszkanie w
      statku wyciągniętym na ląd, albo w przyczepie kempingowej.
      Ciekawi mnie czy ten dom będzie jednostką pływającą, czy będzie musiał być
      holowany z miejsca na miejsce. (na statku niedostatki lokalowe rekompesowane są
      przez niezależność i możliwośc podróżowania a zwykłym domu "immobilność":)))
      jest rekompensowana przez łazienkę z jacuzzi i ogródek z grillem....)

pomysł pierwszy (jednostka pływająca) ma tę zaletę że budowa takiego obiektu
      nie byłaby chyba obciążona koniecznościa lawirowania miedzy ustawami i
      przepisami.Poprostu byłby to statek z rozbudowaną funkcją bytową.
      jako baza może służyć barka płaskodenna, doda się silnik , ster, lampki
      zieloną i czerwoną na burty a białą na rufę i jazda....
      z obrazka zaś odczytuje że to obiekt z betonu....
      ....może to i pomysł taka całkowita kontrowersja ale w takim układzie
      najbardziej kontrowersyjny byłby domek z cegły ze spadzistym daszkiem,
      okiennicami i pelargoniami w mini ogródku
      można byłoby to wtedy podciągnąć pod przyszłoroczny 10 jubileusz Wielkiej
      Powodzi...
    • Gość: asd Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 28.04.06, 12:49
      ciekawe
    • Gość: RICO Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 13:13
      Ciekawe co zrobi w zimie gdy rzeka zamarza <lol>
      • Gość: Bartek Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.e-wro.net.pl 28.04.06, 13:37
        To będzie letni domek :). Na zime schowa go do garażu :) jak łódź
    • Gość: Ptyś Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 13:40
      Bardzo fajny pomysł. Też bym tak chciał.
      Ale po co ta naciągana motywacja ? Drzewa nie posadził a spłodzić należy syna a
      nie dzieci. Jeżeli więc ten Pan ma córki i nie posadził drzewa to czyste
      pitolenie z tą powinnością mężczyzny :)
      • Gość: kot Facet dostał cynk, że podatek gruntowy ma wzrosnąć IP: *.eranet.pl 28.04.06, 17:28
        Facet dostał cynk, że podatek gruntowy ma wzrosnąć
        i buduje na wodzie.
    • Gość: Ciekawe Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.04.06, 01:34
      Juz to widze, plywajace domy. A gdzie miejsce na zegluge dla statkow? Domy na
      wodzie w jednym miejscu widzialam, hotele na statkach zacumowanych u nabrzezy
      rowniez, ciekawy pomysl trzeba przyznac.
    • Gość: Kuba_Szczecin Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 03:37
      A nam się tu w Szczecinie niedawno skonczyl konkurs "Dom na wodzie" organizowany
      przez Fundacje "Animatica" :D Prosze, prosze... cos sie jednak dobrego dzieje
      poza matactwami politykow...
    • Gość: Eddy Jaworski Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.06, 10:06
      Wniosek: władze Wrocławia spią.
      W Hamburgu - w preciągu pół roku opracowano plan postawienia ok 160 domów
      pływających przy nabrzeżach kanałów miasta. Miasto opracowało plan podłączenia
      mediów (woda, kanalizacja, prąd,) i za dzierżawę 1m.kw. zajmowanej wody
      wyznaczyło cenę 5 Euro na rok. Sprzedaż działek na wodzie jest zaplanowana od
      czerwca 2006. Na liscie zainteresowanych jest juz ponad 500 osób. Domy w
      Hamburgu nie bedą mogły się jednak przemieszczać. Temat znam ponieważ w chwili
      obecnej projektuję taki dom i zastanawiam sie nad wykorzystaniem pływów
      (przypływ, odpływ) do pozyskania energii elektrycznej dla domu pływającego,
      podejmę też w tym kierunku współpracę z kimś mającym doświadczenie lub pomysł.
      Ciekawe strony:
      fhh1.hamburg.de/fhh/bezirke/mitte/wasserwohnen/start.htmwww.brigitte.de\hausboote
    • Gość: trish dom na wodzie.... IP: *.finemedia.pl 29.04.06, 15:39
      ...czemu nie?....świetny pomysł, ale nie wiem na jak długo....przecież
      człowiekowi toważyszy potrzeba przebywania w naturalnym otoczeniu....możliwość
      zrobienia grilla, przyjęcia gości, bezpieczeństwa dzieci....choć pomysł
      oryginalny, uważam ,że bardzo tymczasowy....
    • Gość: ja Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 20:29
      20x8m?
      190 tys. zł?
      optymista!
      byle mazurski jacht to 80-130 tys. zł (8-10 m długości i 3-3,5 szerokości) ze skromnym wyposażeniem, morski tej wielkości 2x tyle (dodatkowe wyposażenie kosztuje więcej)
      • o_olgin Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce 30.04.06, 02:59
        jeśli tak znasz się na budownictwie jak na jachtach to ...lepiej sie nei
        wypowiadaj . Proporcje 3-3,5 m szer. x 8,0 m długości to tratwa nie jacht . i
        nie zapominiaj że w tych 80-90 ,tysiącach sporta częśc to takielunek osprzęt i
        rózne bajery średnio dość potrzebne w przypadku domu na wodzie . No i 50%
        podatek od dóbr luksusowych
        • Gość: ja Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 14:58
          Akurat znam się na proporcjach dla 10m jachtu normalna szerokość to 3,5m, a dla 8m - 3m.
          Własny dom, z cegły kosztuje ok.1800-1900zł/m2. Myslisz, że dom na wodzie wyjdzie taniej?
          Mylisz się? Potrzebne są instalacje które dużo kosztują (w mieszkaniu nie potrzebujesz hydroforu, zbiorników na wodę i ścieki).
          Eksploatacja także będzie droga bo:
          - gaz będzie coraz droższy,
          - ścieki (min.4m3 na osobę/m-c) wiesz ile kosztuje wypompowanie szamba? to się zainteresuj
          - nawet woda w zbiornikach się psuje i powoduje uczulenia od mycia (porozmawiaj z marynarzami to się dowiesz) - też koszty utrzymania tego

Polecam zainteresować się "pływającymi domami" w USA i UE i porównać ich ceny.
          Nigdzie tam nie zastępują normalnych mieszkań - to zabawka dla bogatych ekscentryków.
          Biedota mieszka na takich domach tylko w "trzecim świecie".

Realna cena to min. 400-500 tys. zł za dom o powierzchni mieszkalnej ok. 100 m2, czyli taki 20x8m + koszty utrzymania ok. 10-20% większe niż w normalnym domu/mieszkaniu.

PS.
          Jestem żeglarzem oraz marynarzem (papiery śródlądowe oraz morskie).
      • Gość: qaz Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: 212.160.172.* 29.11.06, 12:56
        w jachcie płacisz za ..... jacht, luksus i takie duperele.
        trochę pływałem i zapewniam Cię, że samemu (co ludkowie robią) można takie
        pływadełko zrobić za 1/2 ceny, myk polega na tym, że bez niklu, bajeru i
        szpanu - czyli tak jak wielu ludków chce mieć dom MIEĆ dom - również
        pływadełko. Firmy, wytwórnie sprzętu kasują (i państwo również w podatku), bo
        wiedzą, że ktoś kto chce mieć jacht ma mieć szmal i tacy ich interesują
    • Gość: robert a co z grzybkami na ścianach? ususzymy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.06, 20:33
    • kuczman Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce 29.04.06, 20:45
      Wcale nie pierwszy w Polsce!
      Niedawno przeciez byl artykul o betonowych statkach budowanych przez niemcow w
      Polsce podczas wojny i jeden taki stoi przycumowany, uzywany jako dom mieszkalny.
      • Gość: KorWit Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.dyndns.org / *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 23:28
        Bez sensacji, wcale nie pierwszy. Od pewnego czasu na Wiśle w okolicy
        Czernichowa, niedaleko Tyńca przed Krakowem (przed bo chodzi o miejsce na
        Wiśle) mieszka sobie w domu na wodzie pewien facet, którego wq..wiło życie w
        mieście. Zbudował pływający dom bez specjalnych zezwoleń i innych duperelli i
        robienia szumu wokół siebie. Władze gminy Czernichów nie bardzo wiedziały jak
        go zameldować, bo prawo budowlane nie przewiduje co zrobić z "substancją
        mieszkalną", która pływa i może zmieniać administracyjną właściwość
        terytorialną. Ale boję się, że przez tego wrocławskiego reklamiarza sprawa
        nabierze rozgłosu i Kaczory (woda w tym wodolejstwo to ich środowisko
        naturalne) niestety coś wykombinują aby upie.....olić jeden z ostatnich
        obszarów wolności Człowieka do mieszkania gdzie chce i w tym w czym chce.
        • Gość: wodniak Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.dyndns.org / *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 23:44
          Zgadza się, był nawet o tym gościu z Czernichowa reportaż w telewizyjnej
          trójce - regionalnej. Bali się, że go porwą wody powodziowe, ale prawdopodobnie
          wszystko jest w porządku bo o gościu cisza.
          A po wojnie na przełomie lat czterdziestych i pięćdziesiątych w zakolu Wisły
          pod Wawelem cumowały galary (nie galery a właśnie wiślane GALARY, takie nie
          mechaniczne, drewniane barki) pamiętam, że kilka z nich było zadaptowanych na
          swojego rodzaju pływające domy.
          Lubię lwowiaków (wrocławianie to to prawie w całości repatrianci również ich
          potomkowie) ale zawsze lubieli fantazjować i koloryzować.
    • Gość: slawek Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.chello.pl 29.04.06, 21:08
      radzłbym zasięgnąć opinii w Holandii. Ponadto czytałem, że koszt takiego domu
      wynosi min. 300000zl. Buduje je ktoś w Ustce właśnie na rynek holemderski.
    • Gość: mk mieszkalem na "peniszy" w Paryzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 21:15
      "Penisz" to barka mieszkalna jakich wiele cumuje na Sekwanie w Paryzu.
      Mialem okazje czas jakis mieszkac na jednej z nich i uwazam, ze jest to bardzo dobre, wygodne
      mieszkanie.
      Penisz na ktorej mieszkalem to byly dwie barki polaczone ze soba rownolegle.
      Nie bylo to mieszkanie ogromne, ale trzy osoby mogly tam zyc bezkolizyjnie i komfortowo.
      Bylo cieplo, lekko kolysalo niekiedy, penisz oparla sie nawet powodzi (bylo troche zajecia z
      odgarnianiem zatrzymujacych sie na kadlubie galezi, butelek, kawalkow styropianu itp. - ale to
      nie byla jakas ciezka praca)
      Zycze panu, ktory zamierza na czyms takim mieszkac we Wroclawiu aby mu sie wszystko
      dobrze udalo.
      Jestem pewien, ze bedzie zadowolony.
      Brawo!!!
    • Gość: apikus Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 21:24
      super powodzenia !!!!!!!!!
    • Gość: remus Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.crowley.pl 29.04.06, 21:32
      Dobre. Nie trzeba mieć działki a można mieć dom.Dziś we Wrocku za dwa dni w
      Szczecinie....
      Niezłe
    • Gość: artur Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.bchsia.telus.net 29.04.06, 21:45
      nic nowego.
      reumatyzm dla zamoznych! niech i oni zasmakuja
    • Gość: jacek Re: Wrocławianin chce wybudować pierwszy w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 21:48
      Po co tyle zachodu o pozwolenia budowlane i opinie strażaków? skoro nie ma
      trwałego powiązania z gruntem, to jest to jednostka pływająca, a nie dom :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka