Dodaj do ulubionych

Nowa nazwa parku Nowowiejskiego

22.05.06, 22:14
kogoś chyba po**ało.

po co to zmieniać?
i jeszcze na coś co ciezko wypowiedziec i nikt o takim gosciu nie slyszal.

wolałbym juz nazwę im. Łukasiewicza (tego od dwóch wrocławskich banków)
Obserwuj wątek
    • Gość: wolf Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego IP: *.180.219.81.magma-net.pl 22.05.06, 22:39
      Chyba Ciebie po**ało nieuku. Odsyłam po wiedzę chociażby do książki "Akta W". Gdybyś miał więcej latek to zapewne znałbyś to nazwisko, a póki co nie zagościło ono jeszcze w gimnazjalnych podręcznikach :P
      • Gość: Kukulka Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.06, 23:20
        Nie mam nic przeciwko Tolpie i jego wielkim zaslugom, ale zmiana nazwy parku,
        ktory zakorzenil sie na dobre w naszych glowach jest bezsensowne. Przyklad: plac
        1 maja, ktory teraz nazwywa sie Jana Pawla II. Ciagle pozostanie place 1 Maja...
        • Gość: Ankh Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:30
          > Przyklad: plac
          >1 maja, ktory teraz nazwywa sie Jana Pawla II. Ciagle pozostanie place 1 Maja...

Masz na myśli Plac Królewski?
        • Gość: aura Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego IP: *.adm.uni.wroc.pl 23.05.06, 07:38
          Też jestem tego zdania wychowałam się w tym parku. Przez pierwsze 12 życia bawił
          się w nim moj syn. Teraz widzę całe moje dzieciństwo, latem po wyjściu ze szkoły
          -traszki w zimie łyżwy. Dla mnie i mojego syna zawsze to będzie park Nowowiejski.
          • robak_wroc Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego 23.05.06, 13:15
            dokladnie tak jka mowisz. ja tam spedzilem jakies 14 lat zycia mieszkajac
            niedaleko na zeromskiego i chodzac na spacery z rodzicami do parku
            nowowiejskiego, jezdzac tam rowerem. tam stawialem pierwsze kroki przy gorce,
            potem pierwszy raz jechalem samodzielnie rowerem bez bocznych kolek. dla mnie to
            jest i bedzie park nowowiejski i juz.
            • anu_anu Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego 23.05.06, 20:24
              Hmmm
              I mówisz też, że coś jest na Placu Dzieżyńskiego?
      • Gość: DM Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.06, 21:15
        Park Leonarda da Vinci-bo to jest na topie.
    • sztuk6mistrz Tetemizm 23.05.06, 01:36
      Nie mam nic przeciwko temu żeby park ten miał imię zasłużonego profesora.
      Natomiast jest czymś prymitywnym stawianie jakichś kamoli z wyrytą inskrypcją.
      Czy my jako naród jesteśmy jakimś koczowniczym plemieniem i stawiamy głazy, żeby
      orientować się w stepie? Stać nas na formę bardziej dekoracyjną. Choć
      pomnikomania jest również irytująca, ale w tej konkretnej propozycji...
    • Gość: Karina Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.05.06, 03:02
      Dlaczego ludzie tak bardzo boja sie zapomnienia? Jakie to w sumie ma znaczenie
      ze na jakims kamyku napisze sie to czy inne nazwisko? W tym parku mnostwo ludzi
      chodzilo z dziecmi na lyzwy i na spacery z pieskami.
      • Gość: TURU Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego IP: 213.76.147.* 23.05.06, 07:56
        A co teraz nie bedą już chodzić jak zmieni się nazwa parku?
        A "kamyk" jest po to aby uczcić ten wielki autorytet naukowy i dla młodych,
        którzy nic nie wiedzą o profesorze.
    • bonczek_hydroforgroup tradycyjnie 23.05.06, 08:13
      Zmieniamy stare nazwy zamiast wybudować, stworzyć coś nowego i nadać imie...
    • Gość: dro Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.06, 08:25
      do miliardera - jestes plytki jak moja lyzeczka do kawy.
      co do pomyslu - fajny - skromny i zarazem trwaly i wyrazisty, a przy okazji nie
      trzeba zmieniac nazw ulic, tabliczek na budynkach, pieczatek, itp. jak to bylo w
      przypadku nieodzalowanego pl. 1-maja.
    • Gość: D22 I tak dla każdego będzie to nadal park Nowowiejski IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 23.05.06, 10:03
      Jak w temacie.
      Ludzie nadal używają starych nazw.
      Moi znajomi nadal mówią "ustwaka pod Lwami na Maja" a nie np. "ustawka pod
      Lwami na Jana Pawła"
      To samo tyczy PKWN.
      • Gość: wiwan Re: I tak dla każdego będzie to nadal park Nowowi IP: *.magma-net.pl 23.05.06, 11:01
        a rozumiem,że grypsują...
        • robak_wroc Re: I tak dla każdego będzie to nadal park Nowowi 23.05.06, 13:19
          ja tez tak mowie jak CI o ktorych tu mowa byla. nie lubie bezsensownych zmian nazw.
          • Gość: wiwan Re: I tak dla każdego będzie to nadal park Nowowi IP: *.magma-net.pl 23.05.06, 22:24
            używasz terminu "ustawka" , "pod lwami" ????
    • Gość: D22 Niedouk IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 23.05.06, 10:09
      Widać że edukacje zakończyłeś na poziomie podstwawówki albo jak kolega wyżej
      napisał jeszcze jesteś w gimnazjum.
      Ja jako studentka Akademi Rolniczej mogę powiedzieć że był to bardzo zasłużony
      człowiek.
      Ale zmienianie nazwy parku jest niepotrzebne.
      Nie mogło by być Park Nowowiejski pod patronatem S.Tołpy??
    • Gość: ja do milardera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 10:46
      miliarder - ale się skompromitowałeś...
      podpisuj się odtąd jakoś inaczej, ponieważ teraz chyba nie tylko ja
      pomyślę: "o, baran znowu coś napisał"... :)

Zgadzam się z pomysłodawcami, prosty kamień (byle nie za wielki) będzie lepszy
      od napuszonych albo kontrowersynie zaprojektowanych pomników. Profesor zasłużył
      na naszą pamięć. Osobiście przywyknę do określenia "park Tołpy" :)
      • Gość: HumeZ Re: park IP: *.magma-net.pl 23.05.06, 12:19
        i co jeszcze zmeinia? niedlugo nie bede wiedzial na jakiej ulicy mieszkam...
    • Gość: Marek Dość już dość ! IP: *.psi.wroc.pl / *.ip.WRO.Korbank.PL 23.05.06, 12:25
      Z całym szacunkiem dla Pana Profesora - proszę innemu "wolnemu" i atrakcyjnemu
      miejscu nadać jego imię, ale nie zmieniać nam bez końca tradycyjnych nazw,
      które nikomu nie przeszkadzają a są już tradycją i pamięcią wszystkich
      Wrocławian. Nie zabierajcie nam parku Nowowiejskiego, bo on pozostanie
      Nowowiejski nawet po zmianie nazwy - ze szkodą dla Pana Profesora Tołpy !

Wszyscy których znam nadal mówią pl.Czerwony, pl. 1-go Maja... Bo te zmiany, w
      przeciwieństwie do zmian związanych z wyzwoleniem spod komunizmu - nie miały
      najmniejszego sensu !
      • bonczek_hydroforgroup Przodowników Pracy 23.05.06, 14:10
        ostatnio zawiózł mnie tam wrocławski taksówkarz hue hue hue, więc i Plac
        Czerwony, 1 Maja i Park Nowowiejski się długo ostanie....
        • Gość: rysiosnajper Re: Przodowników Pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 14:20
          moi drodzy istnieją w tym mieście dwie nowe tendencje mianowicie budowa
          bąbastycznych pomników i zmienianie dawnych nazw na nowe (nie mam na myśli
          zmiany nazwy parku) ja prponuję pujść o krok dalej zmieńmy nazwę Wrocław na
          Wojtyła City ewentualnie Jan Paweł drugigrud - optuję za tą pierwszą nazwą jest
          taka nowoczesna i tak doskonale promuje miasto!
    • Gość: Zenek Wypierd Park Tołpy......OK! IP: *.wroclaw.mm.pl 23.05.06, 14:19
      Akurat popieram w 100% wprowadzenie tej nazwy. Protestuję zwykle przeciw różnym
      niewydarzonym pomysłom naszych włodarzy (choćby brama-szpara III tysiąclecia),
      ale są też i dobre pomysły. Przecież nazwa "Park Nowowiejski" jest w zasadzie
      nijaka, może być w każdym mieście i miasteczku, niczym się nie wyróżnia.
      Profesor Tołpa mieszkał tam w pobliżu przez całe swoje "wrocławskie" życie, tam
      spacerował i jak najbardziej należy mu się od nas wrocławian jakieś uszanowanie
      i pamięć. Przecież my wrocławianie powinniśmy przede wszystkim honorować w taki
      lub podobny sposób tych z nas którzy do sławy miasta przyczynili się znacznie. A
      Profesor był takim z całą pewnością.
      Drodzy malkontenci - szanujmy zieleń i porządek w Parku Tołpy!

PS Jeśli ktoś nie jest w stanie nazywać tego parczku inaczej, niech dalej mówi
      "Park Nowowiejski". Jego dzieci i wnuki będą nazywały go już "Park Tołpy".
    • cierpliwy Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego 23.05.06, 23:12

Uważam, że profesor Tołpa zasłużył na to aby Jego imieniem nazwać plac lub
      ulicę. Uważam jednocześnie, że nieuzasadniona jest niczym zmiana nazwy parku
      Nowowiejskiego. Imieniem Profesora można przecież nazwać ulicę przy, której
      znajduje się Jego instytut.
    • Gość: gość Re: Nowa nazwa parku Nowowiejskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 08:45
      Profesora Tołpę można uhonorować na wiele różnych sposobów!
      Natomiast wszystkie zmiany starych nazw są idiotyczne. Utrwalone są w pamięci
      mieszkanców i w dokumentach. Ich zmiany powodują niepotrzebne koszty i
      zamieszanie w życiu zwykłych obywateli.
      Jeśli jakaś nazwa jest "nie na fali" lub komuś źle się kojarzy - nie należy jej
      zmieniać, tylko zacząć się leczyć! Dotyczy to szczególnie podejmujących takie
      decyzje!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka