Dodaj do ulubionych

Poczta kradnie!!!

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.03, 18:36
To co się dzieje na poczcie w naszym kraju to skandal!!!
Od bardzo dawna podejrzane rzeczy działy sie z większością listów, które
wysyłali do nas nasi przyjaciele z zagranicy. Jeśli tylko list był
bardziej "tłusty", tzn. jeśli były w nim np. zdjęcia to ZAWSZE koperta była
rozerwana i potem sklejona taśmą klejącą.
Niedawno również dostaliśmy od znajomej z Francji bardzo charakterystyczną
kartkę. Była to kartka z serii "artystycznych", nietypowego kształtu.
Naklejony na niej znaczek był dopasowany do całości, z którą tworzył
wspaniałą kompozycję. Tak się przynajmniej domyślam, ponieważ "po drodze"
został w tajemniczy sposób skrzętnie odklejony. Zostało to zrobione bardzo
fachowo, na kartce nie pozostał żaden ślad działania tego filatelisty -
amatora.
Natomiast ostatnie zdarzenie przekroczyło już wszelkie granice. Znajomi z
Niemiec wraz ze świątecznymi życzeniami wysłali w liście pewną sumę pieniędzy
z przeznaczeniem dla naszej nowonarodzonej córeczki. Ten list nigdy do nas
nie dotarł. W rozmowie telefonicznej pytali nas, czy otrzymaliśmy przesyłkę i
naturalnie usłyszeli, że nie. W kolejnym liście napisali co było w środku.
Napisali również, że jest im bardzo przykro. Myśleli, że w Polsce coś się
zmieniło, ale niestety nadal na poczcie pracują tu ludzie, którzy bez żadnych
skrupułów przywłaszczają sobie cudzą własność.
Mnie również jest przykro.
A my chcemy do Europy.....
Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Czy można w jakiś sposób
zlokalizować na jakim etapie zniknął list?
Z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: meg Re: Poczta kradnie!!! IP: *.dyn.optonline.net 21.01.03, 01:23
      Niestety nie wiem jak pomoc bo reklamacja w tym kraju dziala rownie dobrze jak
      poczta. Mialam jednak podobne doswiadczenia. Z ostatnich, z listu od koleznaki
      zostala tylko koperta!!! Bezczelnoscia bylo wyjac list i poscic dalej sama
      koperte!!! Drogie panie na poczcie, bardzo prosimy, po przeczytaniu listu
      wlozyc go z powrotem i przeslac dalej!!! Dziekujemy, wdzieczni uzytkownicy
      poczty.
      • a_o_s Re: Poczta kradnie!!! 21.01.03, 09:33
        nie bede zaprzeczal. zlodziejstwo to zlodziejstwo.
        ale swoja droga glupota nie zna granic... kase przesylac w liscie????
        od tego sa przekazy i przelewy.
        jest takie powiedzenie - "strzezonego pan Bog strzeze".

pozdr
        • ewencja Re: Poczta kradnie!!! 21.01.03, 17:07
          Zgadzam się a_o_s w 100% Ja nie miałąm takich sytuacji, ale więksazość
          przesyłąm w paczkach, lub poleconymi i jest święty spokój, a pieniądze w
          kopercie wysyłane to głupota...
          • Gość: Grzegorz Re: Poczta kradnie!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.03, 20:11
            a_o_s ewencja, proponuję żebyście troszkę się zastanowili zanim zaczniecie
            nazywać coś głupotą. Może przesyłanie pieniędzy w liście nie było zbyt
            rozsądne, ale zauważcie, że wysłali je ludzie , którzy mieszkaja w innym kraju,
            w którym widocznie nie jest to głupotą (zwłaszcza, że nie była to astronomiczna
            suma - 50 euro). Jeśli wszyscy będziemy myśleć tak jak a_o_s i ewencja to życie
            w Polsce zmieni się w koszmar. W takim układzie głupotą jest pozostawienie
            radia w samochodzie, drogiego roweru na ulicy (nawet jeśli jest przypięty) itp.
            Idąc dalej tym tropem niedługo może głupotą będzie wychodzenie wieczorem na
            ulicę. Dziwi mnie, że nie próbujemy zmienić tej rzeczywistości tylko dorabiamy
            sobie ideologię, wg której normalne zachowanie staje się głupotą.
            • Gość: histeryk Re: Poczta kradnie!!! IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 12.02.03, 13:28
              Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> a_o_s ewencja, proponuję żebyście troszkę się zastanowili zanim zaczniecie
              > nazywać coś głupotą. Może przesyłanie pieniędzy w liście nie było zbyt
              > rozsądne, ale zauważcie, że wysłali je ludzie , którzy mieszkaja w innym
              kraju,
              >
              > w którym widocznie nie jest to głupotą (zwłaszcza, że nie była to
              astronomiczna
              >
              > suma - 50 euro). Jeśli wszyscy będziemy myśleć tak jak a_o_s i ewencja to
              życie
              >
              > w Polsce zmieni się w koszmar. W takim układzie głupotą jest pozostawienie
              > radia w samochodzie, drogiego roweru na ulicy (nawet jeśli jest przypięty)
              itp.
              >
              > Idąc dalej tym tropem niedługo może głupotą będzie wychodzenie wieczorem na
              > ulicę. Dziwi mnie, że nie próbujemy zmienić tej rzeczywistości tylko
              dorabiamy
              > sobie ideologię, wg której normalne zachowanie staje się głupotą.
              Z tego co wiem przepisy dotyczące doręczania przesyłek są takie same na całym
              świecie i żadna poczta na świecie nie wypłaca odszkodowania za zaginiony zwykły
              list.Sąsiad ostatnio wysłał list polecony do Argentyny i też nie dotarł.
          • Gość: mAbZ Kradną też listy polecone, gazety... IP: *.tnt1.stk3.swe.da.uu.net 21.01.03, 21:29
            Zdarzyło mi się kiedyś, że polecony "zginął" w POlsce. Był dość gruby, więc
            pewnie jakiemuś złodziejowi się zdawało, że może zawierać pieniądze. Szwedzka
            poczta na takie złodziejstwo "siostrzanej" firmy z Polski rozkłada bezradnie
            ręce. List wyszedł z Malmö i słuch po nim zaginął.

Podobnie jak i szwedzki bank był bezradny, gdy okradł nas polski bankomat.
            Maszyna wydała 320 zł zamiast 500 (dwie 10-tki zamiast dwóch setek).
            Winnych- jak to zwykle w Polsce- nie znaleziono...

Poczta polska ukradła mi też kilkakrotnie wysyłane do mnie gazety.
            Zamawiałem bardzo wiele różnych rzeczy m.in. z USA, Anglii, Niemiec ale jakoś
            tylko w Polsce jest takie złodziejstwo :-(
    • Gość: duzY To nie poczta - IP: *.dtvk.tpnet.pl 21.01.03, 16:27
      to ludzie kradną.
      • Gość: MICHAL TO ZNACZY , ZE MY POLACY JESTESMY ZLODZIEJAMI? IP: *.skane.se 22.01.03, 00:36
        Uczono nas w szkole i w domu, ze to tylko cyganie kradne, zydzi oszukuja.
        My polacy wygralismy druga wojne swiatowa.Jestesmy narodem katolickim.
    • Gość: pafik Re: Poczta kradnie!!! IP: *.wsi.edu.pl 22.01.03, 10:49
      Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia?

Owszem, to moze smiesznie zabrzmiec, ale paczke adresowana do mnie okradziono z browarow. Byly zupelnie nietypowe jak na Wroclaw i wyslane mi w podziece za wyswiadczona przysluge. Chyba nie musze pisac, jak glupio czula sie nadawczyni, gdy sie dowiedziala, ze zamiast piwa doszly do mnie w paczce nadgnite jablka. I tylko z tego powodu mam nadzieje, ze sie zadlawiles na smierc tymi browarami, zlodzieju!
    • Gość: Mara W. Jade Re: Poczta kradnie!!! IP: *.dozamel.ssk.pl 12.02.03, 11:33
      Koresponduję z kilkunastoma osobami i ginie mi kilka, a czasem kilkanaście
      listów rocznie. Ponieważ są to listy zwykłe (przy poleconych bym
      zbankrutowała), nie ma szans udowodnienia złodziejstwa poczcie. Kiedy list jest
      ciut grubszy niż zwykle, prawdopodobieństwo okradzenia go wzrasta drastycznie.
      Nóż mi się w kieszeni otwiera, kiedy sobie przypomnę ile nerwów z tego powodu
      straciłam. Na wszelki wypadek każdy list przed wysłaniem kseruję, żeby chociaż
      treść móc powtórzyć w razie kolejnej kradzieży. Kolejne chamstwo ze strony
      poczty to byle jakie wkładanie kopert do skrzynek. Kopertę A4 wrzucą tak, że
      jest przyciśnięta do ściany i trzeba ją na siłę wyrywać, żeby wyjąć. O
      uszkodzenie przesyłki niełatwo. Drugi przejaw niechlujstwa listonoszy to
      niezaznaczanie na awizo, że list jest za pobraniem. W końcu nie zawsze ma się
      przy sobie odpowiednią ilość pieniędzy. Znając kwotę można się przygotować i
      nie chodzić dwa razy na pocztę tracąc czas w kolejkach.
      Pozdrawiam wszystkich skazanych na usługi poczty polskiej.
    • romanm5 Re: Poczta kradnie!!! 25.01.15, 03:36
      Ponad 50% listów wysłanych z USA do polski (Poczta Rybnik 44-203) nie dociera do adresata.
      Proceder trwa od 17. W końcu dałem za wygrana. Nigdy wiecej nie wyślę listu do polski
    • Gość: prenumerator Re: Poczta kradnie!!! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 25.01.15, 08:01
      Za komuny nagminnie ginęły prenumerowane przeze mnie czasopisma. Teraz nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka