Dodaj do ulubionych

Wrocław, miasto bez symbolu

11.07.06, 02:10
Brama "Zoo"! I - DOKŁADNIE - w zachowanych z pietyzmem stylistyce i formie
tego neonu.
Obserwuj wątek
    • orcheystra Re: Wrocław, miasto bez symbolu 11.07.06, 02:18
      Jesli chodzi o ten konkurs, panie Dutkiewicz, to nie chodzi tu tyle o osoby
      nadsyłające projekty, co bardziej o to, by oceniający je byli choć trochę
      inteligentni (ale, co dość istotne, inteligencją ustalaną nie na podstawie
      tego, że zazwyczaj są oni i w większości wypadków bywają za obdarzonych
      inteligencją uznawani lecz na podstawie kryterium nieco inteligentniejszego).
      • Gość: Chris Ratusz, Hala i Iglica IP: *.hsd1.nj.comcast.net 11.07.06, 03:14
        "Jas i Malgosia", tramwaje i Sepolno.
        • Gość: ok Re: Ratusz, Hala i Iglica IP: 194.146.216.* 11.07.06, 04:45
          one są banalne, zbyt jednoznaczne, - dobrze, gdyby to było bardziej
          dwuznanczne. Dwuznaczność jest zawsze ciekawsza niż ugrzecznione nudziarstwo
          Może trzeba dopiero to stworzyć?
          • Gość: Wrocławski Kibic Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 07:48
            Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląska, najpopularniejszej dyscypliny
            sportowej na świecie, na punkcie której szaleje cały świat. To tylko takie
            skromne marzenie Wrocławskiego Kibica ;)
            • Gość: # Re: Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 10:10
              Nie zrozumiałeś czegoś. Ta promocja nie ma być skierowana do ćwierćmózgów.
              • Gość: kibic Re: Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:15
                ...więc dziwne że bierzesz udział w dyskusji na jej temat...
            • Gość: Jacek Placek Re: Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląsk IP: *.e-wro.net.pl 11.07.06, 17:00
              Gość portalu: Wrocławski Kibic napisał(a):

> Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląska, najpopularniejszej dyscypliny
              > sportowej na świecie, na punkcie której szaleje cały świat. To tylko takie
              > skromne marzenie Wrocławskiego Kibica ;)

„Grecja ma Ateny, Francja wieżę Eiffla a my mamy nasz Śląsk Wrocław, który
              pięknie w piłkę gra!”

Jak na razie niestety symbolem Wrocławia są stadiony, które wyglądają jak widma
              i kupa niespełnionych obietnic odnośnie ich remontów.

Pozdrowienia dla kibiców Śląska!
          • Gość: ktoś Re: Ratusz, Hala i Iglica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 23:44
            te swoja dwuznacznosc wybij sobie z glowy.Wiekszosc ludzi nie polapie sie o co
            w tym sie rozchodzi.ja bym proponowl nie tramwaje-krakow tez ma
            niebieskie,rynek-kazde miasto ze sredniowiecznymi korzweniami w polsce go ma
            lub mialo,ktedra-kosciolow w naszym kraju na peczki poza tym nasz koscol nie ma
            jakiegos niezwyklego elementu jak np mariacki-weitta stossa oltarz,przeczytalem
            o piernikach wroclawskich ale to od czasow powojennych mocno nieaktualne,poza
            tym torunskie,solidarnosc bardziej kojarzy sie z gdanskiem,brama zoo nie
            informuje ze jest z wroclawia
            ALE MAMY:
            -MOST GRUNWALDZKI LUB W OGÓLE MOSTY-kiedys nazywano wrocław wenecja wschodu
            -HALA STULECIA(bo ludowa to takie socrealistyczne,komunistyczne)Z IGLICĄ bo to
            naprawde wyroznia wroclaw a zoo to atrakcja przy okazji
            -DZIELNICA WUWA o ktorej bylo dosc glosno przy okazji sploniecia przedszkola
            zamienionego w meline
            -DWORZEC GLOWNY Z NEONEM NAPRZECIWKO "DOBRY WIECZÓR WE WROCŁAWIU" tylko musimy
            odmienic wizerunek dworca i jego okolicy-paskudne bloki i zapuszczone kamienice
            -UNIWERSYTET,bo robi wrazenie
            -HALA TARGOWA??? CZEMU NIE!!!taki zapasowy dodatkowy
            -STADION OLIMPIJSKI jednak nie powinni go remontowac na mistrostwa bo co z tego
            ze korona zostanie nieruszona jak 80-letnie mury zakryje blacha czy co to jest
            bo jestem laikiem
            -POMYSLY MI SIE WYCZERPALY
            • Gość: KTOŚ Re: Ratusz, Hala i Iglica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 23:49
              MAM POMYSLA(jak mowil śp. ferdek)
              ŚWIEBODZKI-!!!-SWIETNA BRYLA WYJATKOWA ARCHITEKTURA,TYLKO ZAMIENIC TO W MIEJSCE
              PRZYJAZNE LUDZIOM NIE
              SZMATOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • hummer Wrocław miastem rowerów miejskich 11.07.06, 13:35
        Niestety Pani Beato nikt nie chce podchwycić tego tematu. A szkoda.
        • Gość: print Re: Wrocław miastem rowerów miejskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 14:00
          hummer napisał:

> Niestety Pani Beato nikt nie chce podchwycić tego tematu. A szkoda.

Taki poziom czytelników Gazety
          • Gość: atx Re: Wrocław miastem rowerów miejskich IP: *.itq.pl 11.07.06, 14:04
            ...albo taki poziom pomyslu.

Czemu rower mialby byc symbolem Wroclawia? Predzej Pekinu albo Amsterdamu...
            • hummer Dynamizm, młodość, otartość, radość.... 11.07.06, 14:14
              Gość portalu: atx napisał(a):

> ...albo taki poziom pomyslu.
              >
              > Czemu rower mialby byc symbolem Wroclawia? Predzej Pekinu albo Amsterdamu...

Bo rower to otwartość, dynamizm, wolność itd.
            • Gość: e2rd Re: Wrocław miastem rowerów miejskich IP: 193.243.130.* 11.07.06, 15:05
              A dlaczegoby nie? Takie lotnisko przykladowo, nazwa nawiazuje do Torunia :)
    • Gość: Roman Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.mm.pl 11.07.06, 06:07
      Symbolem Wrocławia są dziury,brud,odpadające tynki , walka z ludzmi starymi i
      inwalidami poprzez np.odcięcie ul. Stefczyka części Jackowskiego od sklepów
      przy Olszewskiego.Przejście przez tory tramw. istniało przez 61 lat teraz jest
      parkan przez który mlodzi i sprawni skaczą a starzy ok.1 km. nadkładają
      drogi.Na symbol proponuję wizerunek głupiego decydenta a w tle spoconego
      staruszka opartego o parkan
    • Gość: :) Re: Co za Bzdury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 07:16
      Nie ma w Polsce drugiego takiego miasta które miałoby tak charakterystyczne
      symbole i tak ich wiele zarazem.
      Bez symbolu są jedynie idioci wpisujący się tu na forum.
      • Gość: ?????????????????? PO co wymyślać niePOtrzebne głuPOty ?????????????? IP: *.e-wro.net.pl 11.07.06, 17:50
    • Gość: j8 Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.07.06, 07:37
      Od wielu lat każdemu wrocławianinowi jednoznacznie z Wrocławiem kojarzyła
      Iglica. To skąd nagle poglad, że Wrocław nie ma symbolu ?
      • Gość: Zgred Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.06, 07:46
        Nijak nie mogę pojąć, dlaczego poszukuje się czegoś co istnieje. Ja również
        uważam, że "od zawsze" z Wrocławiem kojarzyła się iglica z Halą ludową w tle
        lub Ratusz (od strony pręgierza z charakterystycznym zegarem. Nie pojmuję też
        jaki problem może mieć nawet uczeń liceum plastycznego z wykorzystaniem tych
        motywów do opracowania jaliegoś logo, czy pamiątki - chociażby w rodzaju
        breloczka. Ci, którzy mieszkają w Paryżu lub chociażby go odwiedzili mają przy
        kluczach do mieszkania lub kluczykach do samochodu Wieżę Eiffla. Dlaczego
        mieszkańcy Wrocławia i ktoś, kto był we Wrocławiu, nie mogą mieć takiego
        gadgetu w formie naszej iglicy ??? Gdy potrzebowałem logo dla swojej firmy,
        które by równocześnie mówiło, iż jest to firma wrocławska, załatwiłem to ze
        znajomym plastykiem "za pół litra" w ciągu jednego dnia. Dlaczego moje miasto,
        szczycące się tak wielu wybitnymi plastykami ma tak przyziemny problem ? - nie
        rozumiem... A jeżeli już, to niech władze wrocławskich szkół/uczelni
        plastycznych dadzą taki temat (opracuj symbol Wrocławia) swoim
        uczniom/studentom do opracowania na początku nowego roku
        szkolnego/akademickiego i po tygodniu sprawa na pewno zostanie załatwiona.
      • Gość: Zgred45 Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.06, 07:51
        Nijak nie mogę pojąć, dlaczego poszukuje się czegoś co istnieje. Ja również
        uważam, że "od zawsze" z Wrocławiem kojarzyła się iglica z Halą ludową w tle
        lub Ratusz (od strony pręgierza z charakterystycznym zegarem. Nie pojmuję też
        jaki problem może mieć nawet uczeń liceum plastycznego z wykorzystaniem tych
        motywów do opracowania jaliegoś logo, czy pamiątki - chociażby w rodzaju
        breloczka. Ci, którzy mieszkają w Paryżu lub chociażby go odwiedzili mają przy
        kluczach do mieszkania lub kluczykach do samochodu Wieżę Eiffla. Dlaczego
        mieszkańcy Wrocławia i ktoś, kto był we Wrocławiu, nie mogą mieć takiego
        gadgetu w formie naszej iglicy ??? Gdy potrzebowałem logo dla swojej firmy,
        które by równocześnie mówiło, iż jest to firma wrocławska, załatwiłem to ze
        znajomym plastykiem "za pół litra" w ciągu jednego dnia. Dlaczego moje miasto,
        szczycące się tak wielu wybitnymi plastykami ma tak przyziemny problem ? - nie
        rozumiem... A jeżeli już, to niech władze wrocławskich szkół/uczelni
        plastycznych dadzą taki temat (opracuj symbol Wrocławia) swoim
        uczniom/studentom do opracowania na początku nowego roku
        szkolnego/akademickiego i po tygodniu sprawa na pewno zostanie załatwiona. Musi
        być postawiony przy tym wąściwie tylko jeden warunek: ten symbol powinien mieć
        formę, pozwalającą go użyć w formie nadruku, lub samodzielnej formy plastycznej
        (figurki, breloka i tp.).
    • Gość: ziomal Niech to będzie figurka Jasia Pawie Oczko ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 07:52
      Niech to będzie figurka Jasia Pawie Oczko! To jest prawdziwy i jedyny symbol
      Wrocławia!
      • xxxll Re: Niech to będzie figurka Jasia Pawie Oczko ! 11.07.06, 07:58
        Kto dzisiaj pamieta. Jeździł tramwajami i "puszczał oczko" do przepięknych
        wrocławianek ....a te się go bały, ale każda (w dchu) chciała by do niej
        to "oczko puścił"
    • Gość: gosc z daleka Re: Polska Cepelia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 07:55
      O tym że Polskie miasta maja problem z promocja wie każdy turysta zwiedzający
      np. Warszawę. Łatwiej tam w sklepach z pamiątkami dostać góralskie ciupagi i
      morskie muszle niż rzekomy symbol tego miasta syrenkę.
    • Gość: faq a mis? ten ze slezy? IP: 194.146.216.* 11.07.06, 08:01
      byl nawet konkurs, powstaly wariacje na temat misia.. i co? i nic nawet nie
      mozna bylo kupic miniaturek :(
    • Gość: zm Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.07.06, 08:04
      Ja proponuję by symbolem Wrocławia była złota hucpa. Może być w formie np.
      pompy wodociągowej. W ten sposób upamiętnionoby to co się stało w MPWiK.
    • map4 Re: Wrocław, miasto bez symbolu 11.07.06, 08:05
      Proponuję miniaturową szparę z ronda na "Powstańców Śl".
    • Gość: Ślązak Proponuję Lwa, to symbol z tradycją i odpowiadają IP: 217.153.131.* 11.07.06, 08:28
      dzisijszsej sytuacji...
    • Gość: winner Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.europe.hp.net 11.07.06, 08:41
      Jestem za dolnośląskim misiem ze Ślęży (juz raz promował nasz region podczas
      Expo) oraz za krasnalami (mamy ich kilka w samym mieście)
      • wari Re: Wrocław, miasto bez symbolu 12.07.06, 09:24
        Gość portalu: winner napisał(a):

> Jestem za dolnośląskim misiem ze Ślęży
        Miś ze Ślęzy nigdy nie był misiem. Ktoś raz palnął, że to miś i tę bzdurę
        opowiadają przewodnicy do dzisiaj.
      • Gość: ALE Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 23:55
        • Gość: ALE Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 00:03
          ALE JEST JEDEN PROBLEM-KRASNALE JAK TO KRASNALE SA MALUTKIE I SLABO WIDOCZNE
          DLATEGO POWINNO ICH BYC CO NAJMNIEJ SZESC RAZY WIECEJ!!!PIEC TO MALO A NALEZY
          JE UMIESCIC NA KAZDEJ ULICY W WIDOCZNYM PUNKCIE-KOWALA Z MINIKUZNIA NA
          KUZNICZEJ,SZEWCA Z BUTAMI PRZED SOBA NA SZEWSKIEJ,KWIACIARZA I SPRZEDAWCE SOLI
          NA PL SOLNYM,STRAZNIKA PRZED WEJSCIEM DO RATUSZA,ŻAKA PRZED UNIWERKIEM,TRAGARZA
          NA NOWYM TARGU I W HALI TARGOWEJ,MOZE NAWET SOKOLNIKA PRZY KLATCE PTAKOW
          DRAPIEZNYCH W ZOO,WSPINACZA NA IGLICY,PODROZNIKA NA SAFARI W ZOO,CZYLI PRZY
          SLONIACH LUB ANTYLOPACH JAKICHS I W WIELU INNYCH MIEJSCACH BO GO TREBA ZOBACZYC
          TEGO NASZEGO KRASNALA
    • Gość: gosć Re: Jak to? Symboli jest sporo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:01
      A iglica? ratusz? Własciwie iglica była nawet za komuny symbolem wrocławia choc
      to spadek po Niemcach. Ale czy to wazne. wazne jest to ze jest specyficzne.
      Krasnal moze być dodatkiem . Ale na pewno iglica i Hala Ludowa. Inny symbol to
      kwiat magnolii(tych drzew jest duzo we Wrocku). Tez ładna symbolika. A
      niebieskie tramwaje ale te stare ? NIe Jaś i Małgosia(tramwaj) Symboli jest duzo
      tylko sie rozegladać wystarczy.
      • Gość: architekt Re: Jak to? Symboli jest sporo IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 11.07.06, 09:13
        Iglica nie jest pozostałością po Niemcach.
      • Gość: mp2 Re: Jak to? Symboli jest sporo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 09:55
        Magnolie kojarzą mi się z Francją ,nie z Wrocławiem.Ale do symboli miasta
        można również zaliczyć piękny ogród Japoński/z magnoliami i
        rodendronami,których tu nie brakuje/.
    • Gość: Konrad Zajmują się głupotami IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.07.06, 09:01
      Wizytówką Wrocławia jest niechęć do czerwonych, przedsiębiorczość i szybki
      rozwój. I niech tak pozostanie. Niczego na siłę. Po jakimś czasie, gdy miasto
      dojżeje, jakiś symbol sam się wypromuje.
      • Gość: m Re: Zajmują się głupotami IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.07.06, 09:22
        proponuję zrobi korek symbolem wrocławia. jakie to wymowne. korek - jako
        naturalny sposób pokonywania odległosci we wrocławiu. Korek - od butelki wina
        jako jedyne lekarstwo na głupote Dudków na górze.
      • Gość: zoolog amator Re: Zajmują się głupotami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:26
        niechęc do czerwonych? a ja ostatnio widziałem jak grali da świdnickiej! to
        należało skopa, tak? durny jesteś jak but. może symbolem wrocławia uczyni jakąś
        chęc a nie kolejną niechęc. a symbol sam się nie wypromuje. zaręczam.
        ale przecież biuro promocji miasta zajmuje się poromocją krasnali i co? jakś
        cicho... można we Wrocławiu kupic krasnala? a ja bym dodał jeszcze tajemniczego
        pana z neonu, który, choc teraz podupadł, przez dziesięciolecia witał
        przyjeżdżających, zwłaszcza wieczorową porą, do miasta. moze mu oczywiście
        towarzyszyc lew z zoo:) i przy okazji można by neon odremontowac... a może
        wrócimy do tego rodzaju reklamy wizualnej (chyba najciekawszej ze wszystkich)i
        wrócimy do neonów? wszyscy od tego odchodzą na rzecz kiczowatych wyświetlaczy,
        a my pokazmy jak szlachetne i wyrafinowane artysytycznie mogą być neony:)
        • Gość: Konrad cham IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.07.06, 09:31
          > niechęc do czerwonych? a ja ostatnio widziałem jak grali da świdnickiej! to
          > należało skopa, tak? durny jesteś jak but.

Z chamskimi ludźmi nie dyskutuję.
          • Gość: bruno Re: cham IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:43
            a to o czerwonych w wykonaniu kolegi to co? czynienie symbolu z nietolerancji,
            to też zahacza o chamstwo. ale ja jestem kulturalny. chętnie podyskutuję.
            • Gość: kibuc Re: cham IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 14:20
              Bierzemy słownik i czytamy: najpierw pozycja "niechęć", następnie "nietolerancja".
          • Gość: # Re: cham IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 10:09
            To w ogóle z kolegami nie rozmawiasz?
    • Gość: Madzik Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 09:23
      Hala Ludowa jest the best
      • Gość: Wyspiarz Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:05
        Tak zgadzam się, HALA LUDOWA , nie HALA STULECIA !!!
    • Gość: cwok Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: 62.233.251.* 11.07.06, 09:24
      symbolem Wroclawia jest iglica na tle hali ludowej,
      albo wschodnia sciana ratusza z charakterystycznym zegarem slonecznym.
      wielu osobom z Wroclawiem kojarzy sie tez kontrowersyjny Poltegor.
    • Gość: msnbetterthan Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:37
      "Kraków promuje smoka i lajkonika, Poznań zarabia na koziołkach, Warszawa
      lansuje syrenkę. Wrocław nie ma nic."
      Ale wymienione miasta się do niego nie umywają.
      _____
      Hostel Wroclaw
    • Gość: Heraldek Wschodnie dziadowstwo symbolem Wroclawia..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:06
      ....gumiaki i onuce....
      • Gość: Jop Re: Wschodnie dziadowstwo symbolem Wroclawia..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 10:33
        ty tak o sobie?
    • Gość: Belerefont Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:29
      Mamy za dużo analfabetów , którzy nawet nie potrafią logicnie myśleć i zapominają iż
      wizytówka Wrocławia jest Ratusz z widokiem zegara !!! Iglica to troche
      abstrakcyjny i regionalny wizerunek. Nie kombinujcie jak łysy koń pod góre.
      • Gość: dsds Poznań górą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:50
        zrozumcie wreszcie drodzy wrocławianie, że żyjecie w mieście, które choć dynamicznie się rozwija, to jednak na bardzo niestałym fundamencie. Miasto-kolos, które wkrótce zapadnie się pod własnym ciężarem i pęknie z przeinwestowania. Brak wam wielowiekowych polskich tradycji, które posiadają takie miasta, jak Poznań, Kraków, czy Warszawa. Ta wasza otwartość i międzynarodowość to oczywiście nic złego, ale brak symbolu, to brak duszy. Dlatego, zależy mi, żeby dopóki tego symbolu nie znajdziecie, to, żebyście się nie chełpili swoim nadprzyrodzonym rozwojem, i nie nazywali się "faktyczną" stolicą Polski - bo to jest śmieszne. Wrocław jest tylko ładnym miastem w południowo-zachodniej polsce - stolicą województwa dolnośląskiego - i niech tak zostanie.
        • Gość: YR Re: Poznań górą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 12:48
          Wrocław jest chyba najbardziej polskim miastem. Jego mieszkańcy są potomkami
          przesiedleńców z Kresów i Galicji Wsch. w zdecydowanej wwiekszości
          przedstawicielami polskiej szlachty i bogatego mieszczaństwa tamtych regionow.
          Wrocław jest kulturowym spadkobiercą Lwowa, może jakiś symbol turystyczny
          łączący oba te miasta?
          • Gość: Spec Re: Poznań górą IP: *.finemedia.pl 11.07.06, 19:10
            Oba miasta laczy Panorama Raclawicka, ktora do Wroclawia zostala przywieziona
            wlasnie z Lwowa. A jezeli chodzi o symbole, to nie prawdziwe sa tezy, ze Wroclaw
            nie ma symboli. To, ze nikt nie sprzedaja figurek to inna sprawa, ale jak sie
            mowi o Hali Ludowej to kazdy wie, ze chodzi o Wroclaw, nawet stary i niszczejacy
            Stadion Olimpijski jest rozpoznawalny w Polsce no i Ostrow Tumski i Uniwerystet,
            to sa symbole. Sa to miejsca rozpoznawalne i to czyni je symbolami. Nie mowie,
            ze nie mamy kreowac nowych symboli, bo pomysl z krasnalami jest dobry, ale moim
            zdaniem za malo rozpowszechnionym. Miasto powinno zainwestowac w ten pomysl.
            Mozna by bylo ponaklejac krasnale na tablicach z nazwami ulic itp. Krasnale
            musza byc widzoczne w miesci i wtedy sie przyjma. Ja narazie widzialem je tylko
            na stronie internetowej i tyle.
        • Gość: DUSZY? Re: Poznań górą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 00:13
          JEZELI TWIERDZISZ ZE WASZ MALENKI RYNEK MA DUSZE ,KLIMAT,CZY JAK ZWAL,TO SIE
          GRUBO MYLISZ.POZA TYM NIE MACIE NIC POZA RYNKIEM(I TAK ZNACZNIEJ MNIEJ
          POWALAJACYM NIZ WROCLAWSKI)I OSTROWEM Z KATEDRA.A U NAS MOZESZ LAZIC I ZAWSZE
          DOJDZIESZ GDZIE INDZIEJ.POZA TYM DOTYCHCZAS LUBILEM POZNAN TYLKO WY JESTESCIE
          WYJATKOWO ZAROZUMIALI,ALE RODZINY SIE NIE WYBIERA(BO POZNANIACY TO NASI BLIZNI)
          A TAK W OGOLE TO BYM WSPOLNIE Z POZNANIEM I GDANSKIEM PRZEPROWADZIL WIELKA
          KAMPANIE NA RZECZ ODLACZENIE SIE OD 4RP ALE JAK WIDZE POZNANIACY TO WYJATKOWO
          POLSKA LUDNOSC,JAK TWIERDZA.NAWET JEZYKA NASZEGO DOBRZE NIE ZNAJA - PYRY,HEHEHE
          ZARTUJE LUBIE POZNAN ALE NIE ZNOSZE TAKICH ZAROZUMIALCOW
    • Gość: breslauer hehehehehehe IP: *.provider.pl 11.07.06, 10:54
      "Trzynaście razy prosiłem plastyków z naszej Akademii Sztuk Pięknych, aby
      wyprodukowali miniaturę ratusza, katedry, pomnika Fredry. Bez odzewu."

nasza asp ma w dużym poważaniu wrocław
      im sie nie chce nic robić ...
    • Gość: atx Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.itq.pl 11.07.06, 10:56
      Ja uwazam, ze krasnoludki sa swietne. Haslo "the meeting place" tez mi sie
      bardzo podoba. Tak wiec nie zgadzam sie z autorka artykulu. Koziolki, syrenki,
      lwy, kotki, misie i inne tego typu stworzenia kojarza mi sie bardziej z
      otwarciem olimpiady lub z promocja w markecie, niz z miastem. Krasnoludki maja
      u nas swoje miejsce, ich obecnosc jest usprawiedliwiona wlasnie Pomaranczowa
      Alternatywa, ktora byla tak niesamowitym i odjechanym ruchem w szarosci PRL, ze
      do dzis fascynuje i pomaga nadawac sprawom odpowiednie proporcje :) Otwarta i
      niebanalna Pomaranczowa Alternatywa idealnie pasuje wg mnie do Wroclawia,
      miasta rowniez niebanalnego. Szkoda ja porzucac dla jakiejs bezplciowej
      maskotki.

"Zanim turyści zrozumieją, na czym polegają związki między Wrocławiem a
      skrzatem w czerwonej czapce (to symbol Pomarańczowej Alternatywy, która w
      latach 80. malowała krasnale na murach), urlop im się kończy."

Mysle, ze problem z krasnoludkiem nie polega - jak sugeruje autorka - na
      krasnoludku jako takim, ale na kiepskiej informacji... Skoro turysci sa
      zostawieni sami sobie, to moze i zrozumieja po tygodniu. Ale jakby np. dostali
      ulotke, to zrozumieja po 2 minutach.
    • Gość: ______Wrocławianin __Symbolem Wrocławia chamstwo a pomnikiem to forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 11:02
      Czytając to forum dochodzę do wniosku, że symbolem Wrocławia jest chamstwo i
      prostactwo a jego pomnikiem forum Gazety Wyborczej.
    • Gość: JasnePełne Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 11:09
      A to bezczelni artyści!!!
      Proponuję miniaturkę prezydenta Dutkiewicza jako symbol obietnic bez pokrycia.
      • Gość: M. Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 12:30
        SYMBOL WROCLAWIA: TOTALNIE ZDEWASTOWANE PARKI, PIACH I PSIE KUPY CHODNIKACH,
        ZNISZCZONE TRAWNIKI PRZEZ SAMOCHODY I PSY,PARALIZ KOMUNIKACYJNY, MASOWE IMPREZY
        Z OGLUSZAJACA MUZYKA, Z WYSZYNKIEM PIWA I PICIEM GO W KAZDYM ZAKATKU MIASTA,
        NIEKONCZACE SIE REMONTY ULIC{ GRODZKA I SZEWSKA} I TOTALNY BRUD!!!! PANIE
        PREZYDENCIE CO PAN NA TO?
        • Gość: kibuc Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 14:23
          A ja proponuję klawiaturę z wyrwanym Caps-Lockiem
          • Gość: M.. Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.06, 12:23
            NIE BADZ TAKI/TAKA MADRY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: ja.behemot Proponuje swastykę ze skrzyżowania ul Czackiego i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 11:35
      Śniadeckich, od 80 lat wisi sobie na transformatorze, czy ktos ja zauwazyl?
      • lumpenproletariackimalkontent Dziurawe drogi i korki symbolem Wrocławia 11.07.06, 11:38
        Bylyby tanie w produkcji
        - korki od wina z herbem wroclawia - jako korki do butelek
        - kawalek betonu z dziura - jako przycisk do papieru
    • Gość: SS Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.crowley.pl 11.07.06, 12:55
      Pręgierz to symbol dla Wrocławia. ;)
      • tomek854 Re: Wrocław, miasto bez symbolu 11.07.06, 14:03
        Krasnal jest fajny.

Porosstawialismy krasnale po miescie, koszulki, billboardy z krasnalem... To
        jest cos. Mozna zrobic wycieczki sladami krasnali, mozna zrobic muzeum
        pomaranczowej alternatywy - wszystko mozna, trzeba tylko chciec.

Ale niech gazeta sobie daruje wymyslanie wlasnych symboli. Juz wymyslaliscie
        kiedys jakies wroclawskie obwarzanki czy cos - syf to byl taki, ze sie tego nie
        dalo zjesc, wiec wcale sie nie dziwie, ze zaraz to padlo.

Trzeba wykorzystac to co mamy, a nie wymyslac cos od zera.

W Glasgow w glownej bibliotece miejskiej w czytelni na polce stoi ksiazka
        "sztuka europy wschodniej drugiej polowy XX wieku". TYLKO POMARAŃCZOWA
        ALTERNATYWA ma w niej osobny rozdzial tylko dla siebie!

A tak na marginesie: warto zadbac o neon 'dobry wieczor we Wroclawiu' na
        przeciwko dworca - to naprawde mile powitanie!
        • Gość: atx Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.itq.pl 11.07.06, 14:14
          Neon jest swietny, a przy okazji jest tez zrodlem legend miejskich... Na poczatku podobno brzmial "Dzien dobry we Wroclawiu", ale musieli go przerobic, bo w nocy bylo to nie na miejscu, a w dzien sie przeciez nie swiecil :)

Z innych neonowych legend - podobno w Katowicach za Gierka wyszykowano na jakims wiezowcu wielki neon "CHWAŁA GÓRNIKOM!". Jak zgasla litera "W", to neon szybko naprawiono. Ale jak zgaslo "CH", to go natychmiast zlikwidowali...
      • Gość: skrzypce1 Re: Wroc?aw, miasto bez symbolu IP: *.lauderhill-fl.gov 11.07.06, 14:06
        OK. Podczas ostatniej wizyty we Wroclawiu w czerwcu obfotografowalem wszystkie
        znane miejsca, tak bardzo zwiazane z miastem, ale...Wlasnie brakowalo mi tego
        jednego elementu - symbolu. Mam pytanie, czy istnieje jakas legenda o
        Wroclawiu, gdzie zwierzeta sa jej czescia, np. dinozaury (hihi)? Czy "lew pod
        napieciem", symbol wroclawskiego ZOO, moglby byc zarazem symbolem miasta? Nie
        sadze. Wroclaw w komentarzach cudzoziemcow to przede wszystkim LADNE KOBIETY a
        pozniej to:
        2. Rynek
        3. Ratusz
        4. Zabytki (generalnie)
        5. Mosty
        6. Hala Ludowa z iglica
        7. Przyjazne miasto
        Jak widac, nikomu z moich rozmowcow, a bylo ich kilkudziesieciu w ostatnich
        kilku latch, ktorzy odwiedzili Wroclaw, nie skojarzylo sie nasze miasto z
        czyms, co by latalo, skakalo, plywalo, ryczalo jak glodny lew, jadlo ludzi
        zywcem (Krakow). Czy mis uszatek ze Slezy bylby dobrym symbolem Wrocalwia? Jest
        to pomysl. Nalezaloby tylko rozreklamowac misia. Np, rozdawac usciski -
        misiaczki na ulicach miasta. Widzisz ladna kobiete i vice versa i od razu
        misiaczek. Mysle, ze Wroclaw bylby na ustach calej Europy.
        • Gość: derbno Re: Wroc?aw, miasto bez symbolu IP: *.magma-net.pl 11.07.06, 14:25
          Nawiązaniem do zmiennej i nieraz burzliwej historii miasta, mógłby stać się
          symbol robotniczego hotelu Hydralu.
          • Gość: posener ale ta dyskusja jest bezsensowna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 14:33
            witam, jestem z Poznania, bardzo często wypowiadam się na forum Gazety Wyborczej, ale poznańskiej i muszę stwierdzić, że tutaj we wrocławskim oddziale tej gazety ludzie wogle nie potrafią konstruktywnie pogadać. Każdy pisze jakieś bzdury i naprawde mało kto jest wstanie napisać coś mądrego. Ta cała dyskusja jest w takim samym stopniu chaotyczna jak cały ten Wasz Wrocław.
            Pozdrawiam
            • Gość: ok Re: ale ta dyskusja jest bezsensowna IP: 194.146.216.* 11.07.06, 14:52
              najlepszy byłeś w tym "pozdrawiam"
            • Gość: Achim Re: ale ta dyskusja jest bezsensowna IP: 213.199.201.* 11.07.06, 18:53
              Widzisz Posener,ten wroclawski luzik to przeciwienstwo nadmuchanej i wrecz
              wsiowej powagi twoich ziomali.Ze idziemy do przodu i wygrywamy z buraczana
              pyrlandia to widac chocby po wypowiedziach zawistnych pyrek,ktorzy
              odwiedzaja??? nasze forum aby cos udowodnic.Udowadniacie ale co?Brak
              elementarnej kultury i zazdrosc ze innym sie powidlo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka