orcheystra 11.07.06, 02:10 Brama "Zoo"! I - DOKŁADNIE - w zachowanych z pietyzmem stylistyce i formie tego neonu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orcheystra Re: Wrocław, miasto bez symbolu 11.07.06, 02:18 Jesli chodzi o ten konkurs, panie Dutkiewicz, to nie chodzi tu tyle o osoby nadsyłające projekty, co bardziej o to, by oceniający je byli choć trochę inteligentni (ale, co dość istotne, inteligencją ustalaną nie na podstawie tego, że zazwyczaj są oni i w większości wypadków bywają za obdarzonych inteligencją uznawani lecz na podstawie kryterium nieco inteligentniejszego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Ratusz, Hala i Iglica IP: *.hsd1.nj.comcast.net 11.07.06, 03:14 "Jas i Malgosia", tramwaje i Sepolno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Ratusz, Hala i Iglica IP: 194.146.216.* 11.07.06, 04:45 one są banalne, zbyt jednoznaczne, - dobrze, gdyby to było bardziej dwuznanczne. Dwuznaczność jest zawsze ciekawsza niż ugrzecznione nudziarstwo Może trzeba dopiero to stworzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławski Kibic Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 07:48 Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląska, najpopularniejszej dyscypliny sportowej na świecie, na punkcie której szaleje cały świat. To tylko takie skromne marzenie Wrocławskiego Kibica ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 10:10 Nie zrozumiałeś czegoś. Ta promocja nie ma być skierowana do ćwierćmózgów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:15 ...więc dziwne że bierzesz udział w dyskusji na jej temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Placek Re: Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląsk IP: *.e-wro.net.pl 11.07.06, 17:00 Gość portalu: Wrocławski Kibic napisał(a): > Symbolem Wrocławia powinni być piłkarze Śląska, najpopularniejszej dyscypliny > sportowej na świecie, na punkcie której szaleje cały świat. To tylko takie > skromne marzenie Wrocławskiego Kibica ;) „Grecja ma Ateny, Francja wieżę Eiffla a my mamy nasz Śląsk Wrocław, który pięknie w piłkę gra!” Jak na razie niestety symbolem Wrocławia są stadiony, które wyglądają jak widma i kupa niespełnionych obietnic odnośnie ich remontów. Pozdrowienia dla kibiców Śląska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Ratusz, Hala i Iglica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 23:44 te swoja dwuznacznosc wybij sobie z glowy.Wiekszosc ludzi nie polapie sie o co w tym sie rozchodzi.ja bym proponowl nie tramwaje-krakow tez ma niebieskie,rynek-kazde miasto ze sredniowiecznymi korzweniami w polsce go ma lub mialo,ktedra-kosciolow w naszym kraju na peczki poza tym nasz koscol nie ma jakiegos niezwyklego elementu jak np mariacki-weitta stossa oltarz,przeczytalem o piernikach wroclawskich ale to od czasow powojennych mocno nieaktualne,poza tym torunskie,solidarnosc bardziej kojarzy sie z gdanskiem,brama zoo nie informuje ze jest z wroclawia ALE MAMY: -MOST GRUNWALDZKI LUB W OGÓLE MOSTY-kiedys nazywano wrocław wenecja wschodu -HALA STULECIA(bo ludowa to takie socrealistyczne,komunistyczne)Z IGLICĄ bo to naprawde wyroznia wroclaw a zoo to atrakcja przy okazji -DZIELNICA WUWA o ktorej bylo dosc glosno przy okazji sploniecia przedszkola zamienionego w meline -DWORZEC GLOWNY Z NEONEM NAPRZECIWKO "DOBRY WIECZÓR WE WROCŁAWIU" tylko musimy odmienic wizerunek dworca i jego okolicy-paskudne bloki i zapuszczone kamienice -UNIWERSYTET,bo robi wrazenie -HALA TARGOWA??? CZEMU NIE!!!taki zapasowy dodatkowy -STADION OLIMPIJSKI jednak nie powinni go remontowac na mistrostwa bo co z tego ze korona zostanie nieruszona jak 80-letnie mury zakryje blacha czy co to jest bo jestem laikiem -POMYSLY MI SIE WYCZERPALY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTOŚ Re: Ratusz, Hala i Iglica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 23:49 MAM POMYSLA(jak mowil śp. ferdek) ŚWIEBODZKI-!!!-SWIETNA BRYLA WYJATKOWA ARCHITEKTURA,TYLKO ZAMIENIC TO W MIEJSCE PRZYJAZNE LUDZIOM NIE SZMATOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Wrocław miastem rowerów miejskich 11.07.06, 13:35 Niestety Pani Beato nikt nie chce podchwycić tego tematu. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: print Re: Wrocław miastem rowerów miejskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 14:00 hummer napisał: > Niestety Pani Beato nikt nie chce podchwycić tego tematu. A szkoda. Taki poziom czytelników Gazety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: Wrocław miastem rowerów miejskich IP: *.itq.pl 11.07.06, 14:04 ...albo taki poziom pomyslu. Czemu rower mialby byc symbolem Wroclawia? Predzej Pekinu albo Amsterdamu... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Dynamizm, młodość, otartość, radość.... 11.07.06, 14:14 Gość portalu: atx napisał(a): > ...albo taki poziom pomyslu. > > Czemu rower mialby byc symbolem Wroclawia? Predzej Pekinu albo Amsterdamu... Bo rower to otwartość, dynamizm, wolność itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e2rd Re: Wrocław miastem rowerów miejskich IP: 193.243.130.* 11.07.06, 15:05 A dlaczegoby nie? Takie lotnisko przykladowo, nazwa nawiazuje do Torunia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.mm.pl 11.07.06, 06:07 Symbolem Wrocławia są dziury,brud,odpadające tynki , walka z ludzmi starymi i inwalidami poprzez np.odcięcie ul. Stefczyka części Jackowskiego od sklepów przy Olszewskiego.Przejście przez tory tramw. istniało przez 61 lat teraz jest parkan przez który mlodzi i sprawni skaczą a starzy ok.1 km. nadkładają drogi.Na symbol proponuję wizerunek głupiego decydenta a w tle spoconego staruszka opartego o parkan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Co za Bzdury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 07:16 Nie ma w Polsce drugiego takiego miasta które miałoby tak charakterystyczne symbole i tak ich wiele zarazem. Bez symbolu są jedynie idioci wpisujący się tu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?????????????????? PO co wymyślać niePOtrzebne głuPOty ?????????????? IP: *.e-wro.net.pl 11.07.06, 17:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j8 Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.07.06, 07:37 Od wielu lat każdemu wrocławianinowi jednoznacznie z Wrocławiem kojarzyła Iglica. To skąd nagle poglad, że Wrocław nie ma symbolu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgred Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.06, 07:46 Nijak nie mogę pojąć, dlaczego poszukuje się czegoś co istnieje. Ja również uważam, że "od zawsze" z Wrocławiem kojarzyła się iglica z Halą ludową w tle lub Ratusz (od strony pręgierza z charakterystycznym zegarem. Nie pojmuję też jaki problem może mieć nawet uczeń liceum plastycznego z wykorzystaniem tych motywów do opracowania jaliegoś logo, czy pamiątki - chociażby w rodzaju breloczka. Ci, którzy mieszkają w Paryżu lub chociażby go odwiedzili mają przy kluczach do mieszkania lub kluczykach do samochodu Wieżę Eiffla. Dlaczego mieszkańcy Wrocławia i ktoś, kto był we Wrocławiu, nie mogą mieć takiego gadgetu w formie naszej iglicy ??? Gdy potrzebowałem logo dla swojej firmy, które by równocześnie mówiło, iż jest to firma wrocławska, załatwiłem to ze znajomym plastykiem "za pół litra" w ciągu jednego dnia. Dlaczego moje miasto, szczycące się tak wielu wybitnymi plastykami ma tak przyziemny problem ? - nie rozumiem... A jeżeli już, to niech władze wrocławskich szkół/uczelni plastycznych dadzą taki temat (opracuj symbol Wrocławia) swoim uczniom/studentom do opracowania na początku nowego roku szkolnego/akademickiego i po tygodniu sprawa na pewno zostanie załatwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgred45 Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.06, 07:51 Nijak nie mogę pojąć, dlaczego poszukuje się czegoś co istnieje. Ja również uważam, że "od zawsze" z Wrocławiem kojarzyła się iglica z Halą ludową w tle lub Ratusz (od strony pręgierza z charakterystycznym zegarem. Nie pojmuję też jaki problem może mieć nawet uczeń liceum plastycznego z wykorzystaniem tych motywów do opracowania jaliegoś logo, czy pamiątki - chociażby w rodzaju breloczka. Ci, którzy mieszkają w Paryżu lub chociażby go odwiedzili mają przy kluczach do mieszkania lub kluczykach do samochodu Wieżę Eiffla. Dlaczego mieszkańcy Wrocławia i ktoś, kto był we Wrocławiu, nie mogą mieć takiego gadgetu w formie naszej iglicy ??? Gdy potrzebowałem logo dla swojej firmy, które by równocześnie mówiło, iż jest to firma wrocławska, załatwiłem to ze znajomym plastykiem "za pół litra" w ciągu jednego dnia. Dlaczego moje miasto, szczycące się tak wielu wybitnymi plastykami ma tak przyziemny problem ? - nie rozumiem... A jeżeli już, to niech władze wrocławskich szkół/uczelni plastycznych dadzą taki temat (opracuj symbol Wrocławia) swoim uczniom/studentom do opracowania na początku nowego roku szkolnego/akademickiego i po tygodniu sprawa na pewno zostanie załatwiona. Musi być postawiony przy tym wąściwie tylko jeden warunek: ten symbol powinien mieć formę, pozwalającą go użyć w formie nadruku, lub samodzielnej formy plastycznej (figurki, breloka i tp.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomal Niech to będzie figurka Jasia Pawie Oczko ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 07:52 Niech to będzie figurka Jasia Pawie Oczko! To jest prawdziwy i jedyny symbol Wrocławia! Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Niech to będzie figurka Jasia Pawie Oczko ! 11.07.06, 07:58 Kto dzisiaj pamieta. Jeździł tramwajami i "puszczał oczko" do przepięknych wrocławianek ....a te się go bały, ale każda (w dchu) chciała by do niej to "oczko puścił" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z daleka Re: Polska Cepelia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 07:55 O tym że Polskie miasta maja problem z promocja wie każdy turysta zwiedzający np. Warszawę. Łatwiej tam w sklepach z pamiątkami dostać góralskie ciupagi i morskie muszle niż rzekomy symbol tego miasta syrenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faq a mis? ten ze slezy? IP: 194.146.216.* 11.07.06, 08:01 byl nawet konkurs, powstaly wariacje na temat misia.. i co? i nic nawet nie mozna bylo kupic miniaturek :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zm Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.07.06, 08:04 Ja proponuję by symbolem Wrocławia była złota hucpa. Może być w formie np. pompy wodociągowej. W ten sposób upamiętnionoby to co się stało w MPWiK. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Wrocław, miasto bez symbolu 11.07.06, 08:05 Proponuję miniaturową szparę z ronda na "Powstańców Śl". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Proponuję Lwa, to symbol z tradycją i odpowiadają IP: 217.153.131.* 11.07.06, 08:28 dzisijszsej sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winner Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.europe.hp.net 11.07.06, 08:41 Jestem za dolnośląskim misiem ze Ślęży (juz raz promował nasz region podczas Expo) oraz za krasnalami (mamy ich kilka w samym mieście) Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Wrocław, miasto bez symbolu 12.07.06, 09:24 Gość portalu: winner napisał(a): > Jestem za dolnośląskim misiem ze Ślęży Miś ze Ślęzy nigdy nie był misiem. Ktoś raz palnął, że to miś i tę bzdurę opowiadają przewodnicy do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALE Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 23:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALE Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 00:03 ALE JEST JEDEN PROBLEM-KRASNALE JAK TO KRASNALE SA MALUTKIE I SLABO WIDOCZNE DLATEGO POWINNO ICH BYC CO NAJMNIEJ SZESC RAZY WIECEJ!!!PIEC TO MALO A NALEZY JE UMIESCIC NA KAZDEJ ULICY W WIDOCZNYM PUNKCIE-KOWALA Z MINIKUZNIA NA KUZNICZEJ,SZEWCA Z BUTAMI PRZED SOBA NA SZEWSKIEJ,KWIACIARZA I SPRZEDAWCE SOLI NA PL SOLNYM,STRAZNIKA PRZED WEJSCIEM DO RATUSZA,ŻAKA PRZED UNIWERKIEM,TRAGARZA NA NOWYM TARGU I W HALI TARGOWEJ,MOZE NAWET SOKOLNIKA PRZY KLATCE PTAKOW DRAPIEZNYCH W ZOO,WSPINACZA NA IGLICY,PODROZNIKA NA SAFARI W ZOO,CZYLI PRZY SLONIACH LUB ANTYLOPACH JAKICHS I W WIELU INNYCH MIEJSCACH BO GO TREBA ZOBACZYC TEGO NASZEGO KRASNALA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: Jak to? Symboli jest sporo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:01 A iglica? ratusz? Własciwie iglica była nawet za komuny symbolem wrocławia choc to spadek po Niemcach. Ale czy to wazne. wazne jest to ze jest specyficzne. Krasnal moze być dodatkiem . Ale na pewno iglica i Hala Ludowa. Inny symbol to kwiat magnolii(tych drzew jest duzo we Wrocku). Tez ładna symbolika. A niebieskie tramwaje ale te stare ? NIe Jaś i Małgosia(tramwaj) Symboli jest duzo tylko sie rozegladać wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Jak to? Symboli jest sporo IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 11.07.06, 09:13 Iglica nie jest pozostałością po Niemcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp2 Re: Jak to? Symboli jest sporo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 09:55 Magnolie kojarzą mi się z Francją ,nie z Wrocławiem.Ale do symboli miasta można również zaliczyć piękny ogród Japoński/z magnoliami i rodendronami,których tu nie brakuje/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Zajmują się głupotami IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.07.06, 09:01 Wizytówką Wrocławia jest niechęć do czerwonych, przedsiębiorczość i szybki rozwój. I niech tak pozostanie. Niczego na siłę. Po jakimś czasie, gdy miasto dojżeje, jakiś symbol sam się wypromuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Zajmują się głupotami IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.07.06, 09:22 proponuję zrobi korek symbolem wrocławia. jakie to wymowne. korek - jako naturalny sposób pokonywania odległosci we wrocławiu. Korek - od butelki wina jako jedyne lekarstwo na głupote Dudków na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoolog amator Re: Zajmują się głupotami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:26 niechęc do czerwonych? a ja ostatnio widziałem jak grali da świdnickiej! to należało skopa, tak? durny jesteś jak but. może symbolem wrocławia uczyni jakąś chęc a nie kolejną niechęc. a symbol sam się nie wypromuje. zaręczam. ale przecież biuro promocji miasta zajmuje się poromocją krasnali i co? jakś cicho... można we Wrocławiu kupic krasnala? a ja bym dodał jeszcze tajemniczego pana z neonu, który, choc teraz podupadł, przez dziesięciolecia witał przyjeżdżających, zwłaszcza wieczorową porą, do miasta. moze mu oczywiście towarzyszyc lew z zoo:) i przy okazji można by neon odremontowac... a może wrócimy do tego rodzaju reklamy wizualnej (chyba najciekawszej ze wszystkich)i wrócimy do neonów? wszyscy od tego odchodzą na rzecz kiczowatych wyświetlaczy, a my pokazmy jak szlachetne i wyrafinowane artysytycznie mogą być neony:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad cham IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.07.06, 09:31 > niechęc do czerwonych? a ja ostatnio widziałem jak grali da świdnickiej! to > należało skopa, tak? durny jesteś jak but. Z chamskimi ludźmi nie dyskutuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: cham IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:43 a to o czerwonych w wykonaniu kolegi to co? czynienie symbolu z nietolerancji, to też zahacza o chamstwo. ale ja jestem kulturalny. chętnie podyskutuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: cham IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 14:20 Bierzemy słownik i czytamy: najpierw pozycja "niechęć", następnie "nietolerancja". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: cham IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 10:09 To w ogóle z kolegami nie rozmawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzik Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 09:23 Hala Ludowa jest the best Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyspiarz Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:05 Tak zgadzam się, HALA LUDOWA , nie HALA STULECIA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwok Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: 62.233.251.* 11.07.06, 09:24 symbolem Wroclawia jest iglica na tle hali ludowej, albo wschodnia sciana ratusza z charakterystycznym zegarem slonecznym. wielu osobom z Wroclawiem kojarzy sie tez kontrowersyjny Poltegor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msnbetterthan Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:37 "Kraków promuje smoka i lajkonika, Poznań zarabia na koziołkach, Warszawa lansuje syrenkę. Wrocław nie ma nic." Ale wymienione miasta się do niego nie umywają. _____ Hostel Wroclaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Wschodnie dziadowstwo symbolem Wroclawia..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:06 ....gumiaki i onuce.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jop Re: Wschodnie dziadowstwo symbolem Wroclawia..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 10:33 ty tak o sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belerefont Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:29 Mamy za dużo analfabetów , którzy nawet nie potrafią logicnie myśleć i zapominają iż wizytówka Wrocławia jest Ratusz z widokiem zegara !!! Iglica to troche abstrakcyjny i regionalny wizerunek. Nie kombinujcie jak łysy koń pod góre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsds Poznań górą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:50 zrozumcie wreszcie drodzy wrocławianie, że żyjecie w mieście, które choć dynamicznie się rozwija, to jednak na bardzo niestałym fundamencie. Miasto-kolos, które wkrótce zapadnie się pod własnym ciężarem i pęknie z przeinwestowania. Brak wam wielowiekowych polskich tradycji, które posiadają takie miasta, jak Poznań, Kraków, czy Warszawa. Ta wasza otwartość i międzynarodowość to oczywiście nic złego, ale brak symbolu, to brak duszy. Dlatego, zależy mi, żeby dopóki tego symbolu nie znajdziecie, to, żebyście się nie chełpili swoim nadprzyrodzonym rozwojem, i nie nazywali się "faktyczną" stolicą Polski - bo to jest śmieszne. Wrocław jest tylko ładnym miastem w południowo-zachodniej polsce - stolicą województwa dolnośląskiego - i niech tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YR Re: Poznań górą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 12:48 Wrocław jest chyba najbardziej polskim miastem. Jego mieszkańcy są potomkami przesiedleńców z Kresów i Galicji Wsch. w zdecydowanej wwiekszości przedstawicielami polskiej szlachty i bogatego mieszczaństwa tamtych regionow. Wrocław jest kulturowym spadkobiercą Lwowa, może jakiś symbol turystyczny łączący oba te miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spec Re: Poznań górą IP: *.finemedia.pl 11.07.06, 19:10 Oba miasta laczy Panorama Raclawicka, ktora do Wroclawia zostala przywieziona wlasnie z Lwowa. A jezeli chodzi o symbole, to nie prawdziwe sa tezy, ze Wroclaw nie ma symboli. To, ze nikt nie sprzedaja figurek to inna sprawa, ale jak sie mowi o Hali Ludowej to kazdy wie, ze chodzi o Wroclaw, nawet stary i niszczejacy Stadion Olimpijski jest rozpoznawalny w Polsce no i Ostrow Tumski i Uniwerystet, to sa symbole. Sa to miejsca rozpoznawalne i to czyni je symbolami. Nie mowie, ze nie mamy kreowac nowych symboli, bo pomysl z krasnalami jest dobry, ale moim zdaniem za malo rozpowszechnionym. Miasto powinno zainwestowac w ten pomysl. Mozna by bylo ponaklejac krasnale na tablicach z nazwami ulic itp. Krasnale musza byc widzoczne w miesci i wtedy sie przyjma. Ja narazie widzialem je tylko na stronie internetowej i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUSZY? Re: Poznań górą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 00:13 JEZELI TWIERDZISZ ZE WASZ MALENKI RYNEK MA DUSZE ,KLIMAT,CZY JAK ZWAL,TO SIE GRUBO MYLISZ.POZA TYM NIE MACIE NIC POZA RYNKIEM(I TAK ZNACZNIEJ MNIEJ POWALAJACYM NIZ WROCLAWSKI)I OSTROWEM Z KATEDRA.A U NAS MOZESZ LAZIC I ZAWSZE DOJDZIESZ GDZIE INDZIEJ.POZA TYM DOTYCHCZAS LUBILEM POZNAN TYLKO WY JESTESCIE WYJATKOWO ZAROZUMIALI,ALE RODZINY SIE NIE WYBIERA(BO POZNANIACY TO NASI BLIZNI) A TAK W OGOLE TO BYM WSPOLNIE Z POZNANIEM I GDANSKIEM PRZEPROWADZIL WIELKA KAMPANIE NA RZECZ ODLACZENIE SIE OD 4RP ALE JAK WIDZE POZNANIACY TO WYJATKOWO POLSKA LUDNOSC,JAK TWIERDZA.NAWET JEZYKA NASZEGO DOBRZE NIE ZNAJA - PYRY,HEHEHE ZARTUJE LUBIE POZNAN ALE NIE ZNOSZE TAKICH ZAROZUMIALCOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer hehehehehehe IP: *.provider.pl 11.07.06, 10:54 "Trzynaście razy prosiłem plastyków z naszej Akademii Sztuk Pięknych, aby wyprodukowali miniaturę ratusza, katedry, pomnika Fredry. Bez odzewu." nasza asp ma w dużym poważaniu wrocław im sie nie chce nic robić ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.itq.pl 11.07.06, 10:56 Ja uwazam, ze krasnoludki sa swietne. Haslo "the meeting place" tez mi sie bardzo podoba. Tak wiec nie zgadzam sie z autorka artykulu. Koziolki, syrenki, lwy, kotki, misie i inne tego typu stworzenia kojarza mi sie bardziej z otwarciem olimpiady lub z promocja w markecie, niz z miastem. Krasnoludki maja u nas swoje miejsce, ich obecnosc jest usprawiedliwiona wlasnie Pomaranczowa Alternatywa, ktora byla tak niesamowitym i odjechanym ruchem w szarosci PRL, ze do dzis fascynuje i pomaga nadawac sprawom odpowiednie proporcje :) Otwarta i niebanalna Pomaranczowa Alternatywa idealnie pasuje wg mnie do Wroclawia, miasta rowniez niebanalnego. Szkoda ja porzucac dla jakiejs bezplciowej maskotki. "Zanim turyści zrozumieją, na czym polegają związki między Wrocławiem a skrzatem w czerwonej czapce (to symbol Pomarańczowej Alternatywy, która w latach 80. malowała krasnale na murach), urlop im się kończy." Mysle, ze problem z krasnoludkiem nie polega - jak sugeruje autorka - na krasnoludku jako takim, ale na kiepskiej informacji... Skoro turysci sa zostawieni sami sobie, to moze i zrozumieja po tygodniu. Ale jakby np. dostali ulotke, to zrozumieja po 2 minutach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ______Wrocławianin __Symbolem Wrocławia chamstwo a pomnikiem to forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 11:02 Czytając to forum dochodzę do wniosku, że symbolem Wrocławia jest chamstwo i prostactwo a jego pomnikiem forum Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasnePełne Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 11:09 A to bezczelni artyści!!! Proponuję miniaturkę prezydenta Dutkiewicza jako symbol obietnic bez pokrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 12:30 SYMBOL WROCLAWIA: TOTALNIE ZDEWASTOWANE PARKI, PIACH I PSIE KUPY CHODNIKACH, ZNISZCZONE TRAWNIKI PRZEZ SAMOCHODY I PSY,PARALIZ KOMUNIKACYJNY, MASOWE IMPREZY Z OGLUSZAJACA MUZYKA, Z WYSZYNKIEM PIWA I PICIEM GO W KAZDYM ZAKATKU MIASTA, NIEKONCZACE SIE REMONTY ULIC{ GRODZKA I SZEWSKA} I TOTALNY BRUD!!!! PANIE PREZYDENCIE CO PAN NA TO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 14:23 A ja proponuję klawiaturę z wyrwanym Caps-Lockiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.. Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.06, 12:23 NIE BADZ TAKI/TAKA MADRY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja.behemot Proponuje swastykę ze skrzyżowania ul Czackiego i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 11:35 Śniadeckich, od 80 lat wisi sobie na transformatorze, czy ktos ja zauwazyl? Odpowiedz Link Zgłoś
lumpenproletariackimalkontent Dziurawe drogi i korki symbolem Wrocławia 11.07.06, 11:38 Bylyby tanie w produkcji - korki od wina z herbem wroclawia - jako korki do butelek - kawalek betonu z dziura - jako przycisk do papieru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SS Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.crowley.pl 11.07.06, 12:55 Pręgierz to symbol dla Wrocławia. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Wrocław, miasto bez symbolu 11.07.06, 14:03 Krasnal jest fajny. Porosstawialismy krasnale po miescie, koszulki, billboardy z krasnalem... To jest cos. Mozna zrobic wycieczki sladami krasnali, mozna zrobic muzeum pomaranczowej alternatywy - wszystko mozna, trzeba tylko chciec. Ale niech gazeta sobie daruje wymyslanie wlasnych symboli. Juz wymyslaliscie kiedys jakies wroclawskie obwarzanki czy cos - syf to byl taki, ze sie tego nie dalo zjesc, wiec wcale sie nie dziwie, ze zaraz to padlo. Trzeba wykorzystac to co mamy, a nie wymyslac cos od zera. W Glasgow w glownej bibliotece miejskiej w czytelni na polce stoi ksiazka "sztuka europy wschodniej drugiej polowy XX wieku". TYLKO POMARAŃCZOWA ALTERNATYWA ma w niej osobny rozdzial tylko dla siebie! A tak na marginesie: warto zadbac o neon 'dobry wieczor we Wroclawiu' na przeciwko dworca - to naprawde mile powitanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: Wrocław, miasto bez symbolu IP: *.itq.pl 11.07.06, 14:14 Neon jest swietny, a przy okazji jest tez zrodlem legend miejskich... Na poczatku podobno brzmial "Dzien dobry we Wroclawiu", ale musieli go przerobic, bo w nocy bylo to nie na miejscu, a w dzien sie przeciez nie swiecil :) Z innych neonowych legend - podobno w Katowicach za Gierka wyszykowano na jakims wiezowcu wielki neon "CHWAŁA GÓRNIKOM!". Jak zgasla litera "W", to neon szybko naprawiono. Ale jak zgaslo "CH", to go natychmiast zlikwidowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzypce1 Re: Wroc?aw, miasto bez symbolu IP: *.lauderhill-fl.gov 11.07.06, 14:06 OK. Podczas ostatniej wizyty we Wroclawiu w czerwcu obfotografowalem wszystkie znane miejsca, tak bardzo zwiazane z miastem, ale...Wlasnie brakowalo mi tego jednego elementu - symbolu. Mam pytanie, czy istnieje jakas legenda o Wroclawiu, gdzie zwierzeta sa jej czescia, np. dinozaury (hihi)? Czy "lew pod napieciem", symbol wroclawskiego ZOO, moglby byc zarazem symbolem miasta? Nie sadze. Wroclaw w komentarzach cudzoziemcow to przede wszystkim LADNE KOBIETY a pozniej to: 2. Rynek 3. Ratusz 4. Zabytki (generalnie) 5. Mosty 6. Hala Ludowa z iglica 7. Przyjazne miasto Jak widac, nikomu z moich rozmowcow, a bylo ich kilkudziesieciu w ostatnich kilku latch, ktorzy odwiedzili Wroclaw, nie skojarzylo sie nasze miasto z czyms, co by latalo, skakalo, plywalo, ryczalo jak glodny lew, jadlo ludzi zywcem (Krakow). Czy mis uszatek ze Slezy bylby dobrym symbolem Wrocalwia? Jest to pomysl. Nalezaloby tylko rozreklamowac misia. Np, rozdawac usciski - misiaczki na ulicach miasta. Widzisz ladna kobiete i vice versa i od razu misiaczek. Mysle, ze Wroclaw bylby na ustach calej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derbno Re: Wroc?aw, miasto bez symbolu IP: *.magma-net.pl 11.07.06, 14:25 Nawiązaniem do zmiennej i nieraz burzliwej historii miasta, mógłby stać się symbol robotniczego hotelu Hydralu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener ale ta dyskusja jest bezsensowna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 14:33 witam, jestem z Poznania, bardzo często wypowiadam się na forum Gazety Wyborczej, ale poznańskiej i muszę stwierdzić, że tutaj we wrocławskim oddziale tej gazety ludzie wogle nie potrafią konstruktywnie pogadać. Każdy pisze jakieś bzdury i naprawde mało kto jest wstanie napisać coś mądrego. Ta cała dyskusja jest w takim samym stopniu chaotyczna jak cały ten Wasz Wrocław. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: ale ta dyskusja jest bezsensowna IP: 194.146.216.* 11.07.06, 14:52 najlepszy byłeś w tym "pozdrawiam" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Achim Re: ale ta dyskusja jest bezsensowna IP: 213.199.201.* 11.07.06, 18:53 Widzisz Posener,ten wroclawski luzik to przeciwienstwo nadmuchanej i wrecz wsiowej powagi twoich ziomali.Ze idziemy do przodu i wygrywamy z buraczana pyrlandia to widac chocby po wypowiedziach zawistnych pyrek,ktorzy odwiedzaja??? nasze forum aby cos udowodnic.Udowadniacie ale co?Brak elementarnej kultury i zazdrosc ze innym sie powidlo Odpowiedz Link Zgłoś