Gość: Krisqu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.01, 18:09 Bo ja slyszac te nazwe zamiast 'Wszystkich Świętych', badz 'Święta Zmarłych' mam bardzo mieszane uczucia. Po co nam nowa zapozyczona 'szopka'??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jajaccek Re: Co sądzimy o 'HALOŁIN'? IP: *.chicago-03-04rs.il.dial-access.att.net 30.10.01, 18:47 Mam to tutaj i dzisiaj.Maski Ben Ladena tez widzialem.Dzieciaki jeszcze nie pukaly i dobrze bo dopiero ide po cukierki.Ogrodki przydomowe przybiera sie :czarownicami,szkieletami, pajeczynami, plastykowymi dyniami.Wszystko sie podswietla i wieczorem calkiem ladnie to wyglada.Ale w Polsce nie widze tego zwyczaju.Ale producenci i importerzy badziewia mieliby interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Re: Co sądzimy o 'HALOŁIN'? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.01, 18:50 Moim zdaniem to jakis szit Ale co zrobic ... takie zycie amerykanizujemy sie na całego, a ze zyski z tego "swięta" są dosc spore należy oczekiwac jego promocji w naszym małym kraiku, a to czy sie ono na dobre przyjmie czy nie zależy wyłącznie od naszego zdrowego rozsądku, w który niestety dość często przychjodzi mi wątpić :~( Hehe sam zacząłem wypowiedz od zapożycznenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
#roberto65 Re: Co sądzimy o 'HALOŁIN'? 30.10.01, 18:56 Amerykańska odmiana Święta Zmarłych i to wszystko. Jakoś do polskiego, tradycyjnego Dnia Wszystkich Świętych już się przyzwyczaiłem i koniec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajaccek Re: Co sądzimy o 'HALOŁIN'? IP: *.chicago-03-04rs.il.dial-access.att.net 30.10.01, 19:08 Tez myslalem, ze to ma zwiazek za Swietem Zmarlych, ale tak nie jest.Swieto Zmarlych-Memorial Day jest dniem wolnym od pracy i wypada na koniec Maja.To ma cos wspolnego z duchami.W TV nadaja filmy typu "Piatek 13-tego" w roznych odmianach.I ogolnie interes sie kreci. Odpowiedz Link Zgłoś
##wera## Re: Co sądzimy o 'HALOŁIN'? 30.10.01, 19:14 Gość portalu: Krisqu napisał(a): > Bo ja slyszac te nazwe zamiast 'Wszystkich Świętych', badz 'Święta Zmarłych' > mam bardzo mieszane uczucia. Po co nam nowa zapozyczona 'szopka'??? Też mam mieszane uczucia, a myślę dokładnie to samo, co o walentynkach. Czyli nic dobrego.Taka moda i już.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FraMauro Re: Co sądzimy o 'HALOŁIN'? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.01, 20:15 Zainteresowanym odstapie dynię , w ktorej posiadane weszlam dosc niechcacy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajaccek Re: Co sądzimy o 'HALOŁIN'? IP: *.chicago-18-19rs.il.dial-access.att.net 30.10.01, 21:13 To juz wole Walentynki (tez interes )bo przjemniejsze sa od przymusowych obchodow W.Rewolucji Pazdziernikowej (co za inters?)czy towarzysza Dziadka Mroza, obcego mi klasowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Co sądzimy o 'HALOŁIN'? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.01, 21:57 Jest to celtyckie święto zbiorów, a Nowy Rok druidów /kapłanów, mędrców, wróżbitów, magów, sędziów i poetów w starożytnej Galii, Brytanii i Irlandii/. Wieczór tańców oraz palenia ognisk i lampionów dla przyświecania duchom przodków schodzących na ziemię. Wigilia wszystkich Świętych /wieczór 31 pażdziernika/. Od ALL Hallow E`en. Czy ma to coś wspólnego z naszym Świętem Zmarłych i Dniem Zadusznym. Chyba niewiele ale jest modne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mauser Re: Co sądzimy o 'HALOŁIN'? IP: *.enh.org 20.01.02, 02:55 Halloween powinno byc zabronione w Polsce. Atmosfera Swieta Zmarlych bardziej mi odpowiada. Poza tym, to ze jestesmy w NATO nie znaczy ze mamy przejmowac WSZYSTKIE Amerykanskie zwyczaje. Jeszcze troche i bedziemy obchodzic swieto Dziekczynienia i Pulaski Day! Odpowiedz Link Zgłoś