maczek1 04.08.06, 12:16 Czy z dwu letnim dzieckiem można iść do teatru lalek na przedstawienie dla dzieci???? Chodzi mi o to czy takie dziecko nie jest za małe na teatr? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika121975 Re: Teatr Lalek 05.08.06, 22:27 Podbijam, bo sami chcielibyśmy się wybrać z naszą dwulatką. Przedstawienie, które wybraliśmy trwa 1.15 więc nie aż tak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Moim zdaniem za wcześnie. 08.08.06, 22:19 Nie chodzi tylko o czas trwania, ale też o to w jakim celu dziecko prowadzisz - aby coś zrozumiało chyba? Zapoznało się z jakąś historią? Z moją córką pierwszy raz poszłam do teatrzyku gdy miała skończona trzy lata. To był "Entliczek Pentliczek" - wierszyki Brzechwy w wykonaniu przemiłych krasnali - być może będą to wznawiać. Uważam, że dwa lata to za wcześnie - dziecko nie jest w stanie skupić uwagi na dłuższy czas, nie nadąży za biegiem akcji. A po cóż innego iść do teatru? :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika121975 Re: Moim zdaniem za wcześnie. 09.08.06, 10:50 dziecko nie jest w stanie skupić uwagi na > dłuższy czas, nie nadąży za biegiem akcji Hm...a bajkę trwającą 1h jakoś ogląda... (wiem, wiem to za dużo jak dla tak małego dziecka) i doskonale wie o co w niej chodzi - wykorzystuje motywy z bajki w późniejszej zabawie... My chyba jednak wybierzemy się na przedstawienie. Najwyżej wcześniej wyjdziemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Moim zdaniem za wcześnie. 09.08.06, 11:08 Hm... ;) Każdy robi jak uważa za słuszne - ja tylko zastanawiam się, czy dwulatek MUSI iść do teatru, oraz w jakim celu - żeby potem można było się pochwalić, że moje dziecko to już w wieku dwóch lat... itd? Jeśli rodzic uzna, że to dobry moment, to niech zaprowadzi dziecko, niech tylko weźmie pod uwagę również inne dzieci - starsze czasem chcą pooglądać w skupieniu, usłyszeć, co często nie jest możliwe dzięki wierceniu się, pytaniom i spacerom maluchów. No ale jesli ktoś musi koniecznie, to oczywiście można iść tylko po to, aby po kwadransie wyjść ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monika121975 Re: Moim zdaniem za wcześnie. 09.08.06, 13:38 Oj...nie musi tylko chce:) A co z tego wyniknie - zobaczymy. Na pewno nie idziemy z zamiarem, aby wyczekać do końca ponad wszelką siłę i możliwości:) Odpowiedz Link Zgłoś
myszka21102004 Re: Teatr Lalek 09.08.06, 14:06 a ja uwazam ze JAK NAJBARDZIEJ> sama bylam z coreczka po raz pierwszy w teatrze na przedstwawieniu dla maluszkow pt "Zimowa opowiesc". Ala miala wtedy - moze kogos tu to zbulwersuje;) - 13 miesiecy i była zachwycona. Na dlugo potem opowiadala na swoj sposob o bałwanku, o tym z kim jechała, ze byly tam pieski itp.Piszczała, klaskała - generalnie SUPER!! I wcale nie chodzilo mi o to zeby sie pochwalic ze "moje dziecko juz bylo" Byli wczesniej nasi znajomi z dziewczynka w identycznym wieku i nam polecili. W polowie przedstawienia byla przerwa, ktora Ala wykorzystała na cwiczenie wspinania sie po schodach:):):) A podczas przedstwienia wpatrywala sie i zywiolowo reagowala. Mysle ze zalezy od dziecka to, czy jest w stanie skupic uwage czy nie - a swoej dziecko najlepiej znaja rodzice:):) JA POLECAM. CO prawda bylam wtedy w Teatrze Dzieci Zagłabia w bylym miejscu mojego zamieszkania -tutejszego teatru jescze nie znamy:):)- ale teatr jest teatrem:)W tym momencie Ala ma 22 miesiace i od tamtej pory bylismy w teatrze kilka razy. Ja mylse ze warto sprobowac - moja Ala byla oczarowana:):) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenack Re: Teatr Lalek 14.08.06, 12:26 Moim zdaniem można. Nawet warto. Trzeba tylko wybrac odpowiednią bajkę. Swoją córkę zabralam na Calineczkę dokladnie w jej drugie urodziny. Mała bawiła się świetnie i jeszcze długo opowiadała o tym przedstawieniu. Na pewno nie przeszkadzała innym dzieciom. Od tego czasu w teatrze byliśmy jeszcze kilka razy. Ala sama sie tego domagała :) A na widowni zawsze było sporo takich małych dzieci. A nawet młodszych. Lepiej iść do teatru niż do kina, przedstawienia zazwyczaj trwają krócej, a po ok. pół godzinie jest przerwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
podulka Re: Teatr Lalek 15.08.06, 18:47 Oczywiście że mozna. Do Wrocławskiego Teatru Lalek chodza mamy z dwulatkami, jest ich całe mnóstwo. Odpowiednia bajka i po krzyku. Czas mija dzieciaczkom bardzo szybko, są zafascynowae, muzyką, kolorem, lalkami, akcją. Aktorzy naprawdę tu są profesjonalistami. A że niektóre coś głosniej powiedza, zaśmieją się , zapłaczą... Co z tego to przedstawienie dla dzieci i nikt nie robi afery z tego powodu że podczas przedstawieninia nie ma ideanej ciszy, dzieci po prostu aktywnie, całym sobą uczestnicza w przedstawieniu. I aktorzy i opiekunie są tego świadomi, bo to własnie jest przedstawienie dla dzieci, nie dla dorosłch. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Teatr Lalek 16.08.06, 22:43 no wlasnie - odpowiednia, KROTKA bajka zawsze mozna sie dowiedzizec w teatrze, jak dlugo trwa bajka i dla dzieci w jakim wieku jest przeznaczona Odpowiedz Link Zgłoś
tania74 Re: Centrum Kultury Wrocław Zachód 17.08.06, 12:05 Proponuję odwiedziny w Centrum Kultury Wrocław Zachód. Raz w miesiącu są tam przedstawiienia teatralne dla dzieci, tanie bilety 6 - 7 PLN (rozchodzą sie w zastraszającym tempie), dzieci w bardzo różnym wieku. Przyjeżdżają tam teatry z innych miast, przedstawienia są więc bardzo różne. Repertuar można sprawdzic na www.ckwz.art.pl Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
hanka304 Re: Teatr Lalek 24.08.06, 23:05 Bardzo się ucieszyłam kiedy zobaczyłam ten temat. Tak się składa że pracuję własnie we Wrocławskim Teatrze Lalek i bardzo często rozmawam telefonicznie z rodzicami, którzy pytają czy warto przyjść z maluchem do teatru. Gramy bajki dla dzieci w różnym wieku (a nawet coś dla widzów dorosłych)i jeśli tylko wybrać odpowiedną bajkę można przyjść śmiało już z trzylatkiem. Dla takich szkrabów mamy piękne, pogodne i kolorowe spektakle "Calineczka" "Och, Emil!" "Konik Garbusek" czy "Czerwony Kapturek". Bywa, że przychodzą rodzice z mniejszymi dziećmi, a to czy pierwsze zetknięcie z teatrem jest pozytywne zależy od dziecka. Niektóre 2-latki świetnie się bawią na bajkach dla starszaków, a inne bywa że się przestraszą. Uważam że to mama wie najlepiej jakie ma dziecko i może wcześniej je przygotować np na to że na poczatku mogą zgasnać światła (choć nie w kazdej bajce). Zapraszam serdecznie do Teatru Lalek. Wizyta w prawdziwym teatrze to dla maluchów wielkie odkrycie, często obserwuę jak dzieci ogromnie to przeżywają, już samo wejście do teatru, obejżenie wystawy lalek i masek, piękny wystrój wnętrz daje dziecku wiele radości i niezapomnianych wspomnień. Teatr to coś więcej niż kino czy bajka w tv to możliwość zetnięcia się ze sceną, grą świetnych aktorów, możliwość nawet żywiołowego reagowania na wydarzenia na scenie. Bywanie w teatrze z dzieckiem to żaden snobizm to wspaniała rozrywka nie tylko dla maluchów (ilez to razy widziałam rodziców świetnie bawiących się na Kapturku...) zapraszam www.teatrlalek.wroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
maczek1 Re: Teatr Lalek 28.08.06, 09:41 Pięknie dziękuję za wszystkie wypowiedzi i odpowiedzi. Zdecydowaliśmy, że pójdziemy z synkiem do teatru:)))) Nasz maluszek chętnie uczestniczy w przesdatwieniach organizowanych przez żłobek, do którego chodzi, zawsze siedzi i patrzy jak zaczarowany. Dziękuję Hanka304 za informację, które przedstawienia są odpowiednie dla maluchów.Zastanawaliśmy się nad "Och Emil!" i teraz wiem, że to jest bajka dla maluchów. Dziękuję!!!! Dam znać po wizycie w teatrze i opowiem wszystkim zainteresowanym jak było Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Teatr Lalek 28.08.06, 22:12 "Och Emil" jest swietny - zrobiony na podstawie powiesci A. Lindrgren "Emil ze Smolandii" - dzieciom na pewno spodobają się nietuzinkowe pomysły Emila :) Dziewczynkom (a i pewnie chlopcom - moim chłopakom sie bardzo podobalo) spodoba się na pewno klasyczny "Kopciuszek" z niesamowitą grą świateł (mi łezka nie raz się w oku zakręciła - powalająca inscenizacja!). Mniej nam się podobał "Szewczyk dratewka" i "Jak Matousz pokonał olbrzyma" (mam nadzieję, że nie poprzekręcałam), przy czym ta druga bajka zdecydowanie dla starszych dzieci - powiedzmy od lat 5. Odpowiedz Link Zgłoś
bjalow Re: Teatr Lalek 01.09.06, 11:07 ja też uważam ze jak najbardziej do teatru z dzieckiem, nawet dwulatkiem, jak sie nie spodoba to nikt na siłę nie trzyma, a to przecież tyle wrażeń dla dziecka! My byliśmy pierwszy raz na "3 świnkach" i "Calineczce" - młoda miała 2 lata i 4 mies, była bardzo zaaferowana, coś tam umiała potem nawet opowiedzieć co widziała, cały spektakl wysiedziała mi grzecznie na kolanach, a byłam przygotowana raczej na latanie po korytarzu, polecam! Ola wie już ze przedstawienie zaczyna sie po 3 dzwonku, ze zwykle jest przerwa, itp. A jeżeli chodzi o to że dziecko moze coś głośno krzyknąć czy coś, to przeciez jest to normalne w teatrze dla dzieci, i sadzę ze aktorzy mają z tego frajdę, jeśli dzieci żywo reagują. Na Calineczce razem z nami były ze 2 grupy przedszkolne - 4 i 5 latki - to się działo :) Niedawno byliśmy na Czerwonym Kapturku na scenie letniej, w parku, przedstawienie fajne, ale niestety warunki takie że nie za wiele się dało zobaczyć, starsze dzieci właziły na scene, stawały i zasłaniały wszystkim z tyłu :( Odpowiedz Link Zgłoś