Dodaj do ulubionych

Endoskopia

09.02.06, 20:14
Obserwuj wątek
    • kasias3000 Re: Endoskopia 09.02.06, 20:22
      Jak juz kilkakrotnie pisalam jestem po 2 poronieniach i po serii badan ktore
      nic nie wykazaly jest nadzieja ze dowiem sie jak byla przyczyna moich ronien(w
      obu przypadkach od 6 tyg) Bylam dzisiaj u kolejnego lekarza ktory tym razem
      naprawde sie mna zajal. Po rutynowym badaniu ginekologicznym zrobil mi USG i
      dal skierowanie do szitala mam sie zglosic zaraz po skonczonej @ własnie na
      endoskopie macicy. Powiedzial ze moge miec mięśniaka lub mala przegrode co w
      obu przypadkach uniemozliwia zagniezdzenie, jezeli oczywiscie zarodek zechce
      sie wlasnie w miejscu ich wystepowania zagniezdzic. Mam pytanie czy ktos mial
      to badanie i moze mi napisac jak to wyglada. Z góry dziekuje za informacje
      • sylwia259 Re: Endoskopia do Kasias3000 04.05.06, 19:04
        Witam , endoskop to urządzenie które jest wprowadzane do narządów wewnetrznych
        i może być przeprowadzony od razu zabieg korygujący wadę macicy , w moim
        przypadku była to histeroskopia ( nie wiem czy to jst to samo) ale teraz przy
        stwierdzeniu że równiez mam wadę ( na karcie info doczytałam sie że jest to
        mięśniak pośluzówkoy a przy tym napisane macica łukowata więc chyba ten
        mięsniak tworzy tą łukowatość- oczywiście to jest moja diagnoza) teraz lekarz
        powiedział mi że przeprowadzi endoskopię żeby skorygować tę wade, przeprowadza
        się to pod znieczuleniem . tyle wiem na ten temat sama chciałabym wiedzieć
        więcej. pytałam lekarza czy nie będą tworzyły sie zrosty ale powiedział mi że
        panuje nad sytuacją i że będzie dobrze . Moje pytanie o te zrosty stąd , że
        czytałam kiedyś artykuł o dziewczynie która po 2 poronieniach miała usunięta
        przegrodę i tworzyły się jej zrosty i dopiero po następnej korekcji został
        podany jej *Intergel* i po kilku miesiącach zaszła w ciąże i urodziła synka.
        Jeśli dowiesz się czegoś wiecej to prosze napisz.Pozdrawiam
      • kasias3000 Re: Endoskopia 05.05.06, 12:19
        Witam,
        Pomyliłam sie ja tez mialam histeroskopie, to chyba przez ten stres pomyliłam
        nazwy. Badanie mialam 1 marca. Byłam w szpitalu 3 dni, zabieg był
        przeprowadzony w znieczuleniu ogólnym. Okazało sie ze nie mam mięśników ani
        przegrody w macicy a niewielke poplipowate wyrośla śluzówki które w czasie tego
        badania zostaly mi usunięte. Został pobrany material do badania
        histpoatologicznego które wykazało Endometritis chronica czyli przewlekłe
        zapalenie błony śluzowej macicy. Po tym zabiegu dostalam serie antybiotyków.Po
        kontrolnej wizycie lekarz stwierdzil ze juz wszystko jest w porzadku, musze
        jeszce czekac na starania bo od poronienia nie minelo jeszcze 6 m-c. Pozdrawiam
        • sylwia259 Re: Endoskopia 05.05.06, 15:12
          ja właśnie będę miała też ten zabieg , czekam tylko na potwierdzenie lekarza
          kiedy mogę iść do szpitala. ja właśnie miałam samo badanie a teraz będzie
          zabieg boje się tego i chciałabym juz mieć to za sobą , a jeśli można wiedzieć
          to skąd jesteś , ja mieszkam 50 km od łodzi ., przez przypadek poszłam do
          lekarza w swoim mieście i stwierdził że cos jest nie tak , podejrzewał
          dwurożność macicy , dopiero po dokładnym usg w łodzi potwierdziły się obawy że
          rzeczywiście coś jest nie tak, boję się cholernie zeby wszystko było w porządku
          ale mam nadzieję że nie jest to jakiś bardzo skomplikowany zabieg i wszystko
          będzie ok , napisałaś że czekasz juz 6 miesiąc od poronienia i chyba bardzo
          dobrze bo jest potrzebny czas na zregenerowanie organizmu i psychiki , ja po
          pirwszym poronieniu zazsłam w kolejną ciążę po pierwszej miesiączce i niestetry
          po 11tc historia się powtórzyła ,( ale oczywiście pani do której chodziłam
          powiedziała mi że to jest odpowiedni czas jak najbardziej ), a później jak
          zadzwoniłam do niej w niedzielę że coś sie ze mną dzieje niedobrego to kazała
          mi leżeć i że nic się nie dzieje groźnego dopiero po 3 telefonie kazała mi
          przyjechać w poniedziałek do szpitala, a ja głupia , zaślepiona zaufaniem do
          niej posłuchałam jej , teraz nie ufam na 100% żadnemu lekarzowi , dlatego mam
          też napady wątpliwości czasami co do tych histeroskopii i tych innych rzeczy.
          Pozdrawiam
          • kasias3000 Re: Endoskopia 05.05.06, 19:02
            Mieszkam w Radomiu. ja tez zaufałam mojej pani ginekolog, po pierwszym
            poronieniu kazała mi odczekac miesiac i próbowac bo tak czesto sie dzieje, po 3
            m-c zaszłam w ciąze i po 6 tygodniach zaczeło sie to samo co poprzednio,
            najpierw ból brzucha a później krwawienie i zabieg w szpitalu. Pani doktor w
            ciagu 1 tyg 3 raz zmieniala zdanie co do mojego stanu. Stwierdzila wczesna
            ciaze i zalecila 2 tyg lezenia oraz przepisala leki, po tym jak zaczelam plamic
            stwierdzila ze to tylko okres mi sie spóźnił,a po badaniu bhcg skierowala mnie
            do szpitala z diagnoza zagrazajacego poronienia, i jak mozna zaufac lekarzowi
            widzisz wiec ze doskonale Cie rozumiem. Po zabiegu poszlam do innej lekarki
            która nawet nie zrobila mi usg i zlecila mi wykonanaie tylko tych badan które
            sama jej zaproponowalam. Wszystkie badania wyszły ok, i pani doktor nie
            widziala sensu dalszego szukania przyczyny. teraz chodze do 3 lekarza który
            zrobil mi usg i własnie zlecil histopatologie.Powiem Ci ze ten zabieg nie boli,
            po nim plamilam kilka dni i nic wiecej zadnych bóli cały zabieg trwał około 20
            min. Moj lekarz kazał mi przyjsc do szpitala zaraz po skończnej @.
            Ja niestet nie znalazłam przyczny moich poronień i tego boje sie najbardziej. A
            ty znalazłas przyczyne? Pozdrawiam i jeżeli chcesz wiedziec wiecej to przesyłam
            link do strony która znalazłam o histeroskopii
            www.jestemchory.pl/chapter.via?id=492
            • sylwia259 Re: Endoskopia 05.05.06, 22:10
              ja zacznę właśnie robić badania mam juz całaa listę badań a tak to mam taką
              cicha nadzieję że przyczyna 1 por było mycie okien i sprzatanie przed Bożym
              Narodzeniem ( nie podejrzewałam stanu odmiennego )wysiłek fiz. totalny bo
              tydzień później w dzięń przed wigilia poroniłam a nastepna to może zbyt szybko
              i organizm byl zbyt wyczerpany , tak też mi powiedział lekarz i drugi też
              stwierdził że tak mogło być bo nawet pytał się mnie o jakies tego typu zajęcia
              a do tego jeszcze byłam przeziębiona jak to zimą a przeziębienie złapałam od
              małego dziecka co mogło być groźne tak mi powiedziała lekarka z zakaźnego .
              dzięki z aten link będę go czytała .
              pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka