Dodaj do ulubionych

Wrocławskie Pomniki

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.03, 23:08
Wrocław przed wojna był miastem pomników.Niestety podczas wojny lub po niej
zostały wytrzebione.Myśle,że warto przywrócic to okreslenie(miasto pomników)
dla Wrocławia.
Jakie waszym zdaniem mogłyby stanąć pomniki?
Ostatnio dużo sie mówi o uczczeniu zmarłych mieszkanców miasta poprzez
budowe wspólnego cmentarza-pomnika.Mysle,ze najwieksze zaniedbania istnieja
w dziedzinie oddania hołdu dawnym mieszkancom naszego miasta,którzy tu
zyli,tworzyli i umierali.Może pomnik,który łączyłby pamiec o obroncach
Breslau i repatriantach?
Pole do popisu jest duże.
Obserwuj wątek
    • Gość: wroclawfan Re: Wrocławskie Pomniki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.03, 13:38
      moze to bedzie brzmialo malo patriotycznie ale najbardziej mi zal we wroclawiu
      tych pomnikow upamietnajacych wlodarzy prus i bohaterow tego kraju.pomnik
      wilhelma, teuentiga i tego przy swidnickiej na wysokosci fosy.to byly ladne
      pomniki.te wspolczesne do mnie nie przemawiaja.moim zdaniem sa paskudne i
      obrazuja jedynie chorobe psychiczna ich tworcy.
      • Gość: Rafis Re: Wrocławskie Pomniki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.03, 16:10
        Gość portalu: wroclawfan napisał(a):

> moze to bedzie brzmialo malo patriotycznie ale najbardziej mi zal we
        wroclawiu
        > tych pomnikow upamietnajacych wlodarzy prus i bohaterow tego kraju.pomnik
        > wilhelma, teuentiga i tego przy swidnickiej na wysokosci fosy.to byly ladne
        > pomniki.te wspolczesne do mnie nie przemawiaja.moim zdaniem sa paskudne i
        > obrazuja jedynie chorobe psychiczna ich tworcy.

Jak to nie patriotycznie? Jestes wrocławianinem więc tamci Prusacy też sa
        Twoimi przodkami heh
        Własnie przypomniało mi się,że mozna odbudowac wrocławskiego Neptuna z Nowego
        Targu.Byłby to pierwszy krok do przywrócenia tej czesci miasta starówce.
        Piękny był pomnik wojny z 1870 roku.
        Przeciwny jestem pomnikowi Bismarcka :)
    • Gość: wroclawfan Re: Wrocławskie Pomniki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.03, 17:01
      dzieki rafis ze wspomniales o neptunie bo zapomnialem dodac do swojej
      wypowiedzi to ze najbardziej z tych utraconych przedwojennych pomikow brak mi
      neptuna i jego bardzo bym pozadal w naszym miescie.przedewszystkim bysmy
      zabrali wylacznosc gdanskowi a poza tym ten pomnik byl ladny z dumna
      wyprostowana postacia mitycznego boga.ach gdyby kiedys nowy targ odzyskal swoj
      wyglad sprzed wojny byloby wspaniale
      • Gość: Rafis Re: Wrocławskie Pomniki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.03, 17:09
        Gość portalu: wroclawfan napisał(a):

> dzieki rafis ze wspomniales o neptunie bo zapomnialem dodac do swojej
        > wypowiedzi to ze najbardziej z tych utraconych przedwojennych pomikow brak
        mi
        > neptuna i jego bardzo bym pozadal w naszym miescie.przedewszystkim bysmy
        > zabrali wylacznosc gdanskowi a poza tym ten pomnik byl ladny z dumna
        > wyprostowana postacia mitycznego boga.ach gdyby kiedys nowy targ odzyskal
        swoj
        > wyglad sprzed wojny byloby wspaniale

Własnie koncze czytac mikrokosmos i jest tam zdjecie owego Neptuna.Prezentuje
        sie znakomicie.Co do Nowego Targu to jewt konieczne jego przebudowanie
        poniewaz jest to bezposrednia droga z rynku na Ostrów a te szare bloki
        komunistyczne sa tak szpetne brrrr Samo pomalowanie dużo by dało ale tu
        konieczna jest jakas zmiana wygladu tych blokó-jakas dobudówka dachu,cos
        zrobic z balkonami itp.
        • Gość: szczek Wyburzyc Nowy Targ i zrekonstruowac. IP: *.proxy.aol.com 02.03.03, 16:09
          • Gość: kotbehemot Re: Wyburzyc Nowy Targ i zrekonstruowac. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.03.03, 16:53
            Jestemabsolutnie ZA przywrocenie pomników ale... pomniki to cos takiego czego
            nie da sie w jednym momencie postawic, wybudowac. Pomniki to czesc historii i
            powstają wraz z historią przez dłuższy okres czasu. Poniewaz Wroclaw
            (nieszczesliwie!) zaraz po wojnie był miastem "tabula rasa", z którego
            bezczelnie wymazano całą historie, pomników nie ma-jako niepoprawne politycznie
            musiały zniknąć.
            W moskwie, która w XX wieku przezywała mnostwo przewrotów powstał specjalny
            park dla pomników z poprzednich epok, które teraz nie były juz poprawne. Stoi
            tam teraz cała rzesza leninów, stalinów, carów etc... Szkoda ze juz za pozno na
            taki pomysł.

PS Nowy Targ wyburzyc, sam podłoże bombę, pod warunkiem ze ktos w zamian
            wysadzi przychodnie na pl.katedralnym:)
            • Gość: Toto Re: Wyburzyc Nowy Targ i zrekonstruowac. IP: *.proxy.aol.com 02.03.03, 21:31
              Czasem wydaje mi sie ze lepiej by bylo gdyby Wroclawia (Starego Miasta) nie
              odbudowywano zaraz po wojnie.Teraz na tych pustych placach moznaby odtworzyc
              historyczna zabudowe.Chociaz patrzac na Plac Dominikanski czy ul.Kazimierza
              wWielkiego to nie wiadomo.
            • wroclawczyk Re: Wyburzyc Nowy Targ i zrekonstruowac. 02.03.03, 21:53
              Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Jestemabsolutnie ZA przywrocenie pomników ale... pomniki to cos takiego
              czego
              > nie da sie w jednym momencie postawic, wybudowac. Pomniki to czesc historii
              i
              > powstają wraz z historią przez dłuższy okres czasu. Poniewaz Wroclaw
              > (nieszczesliwie!) zaraz po wojnie był miastem "tabula rasa", z którego
              > bezczelnie wymazano całą historie, pomników nie ma-jako niepoprawne
              politycznie
              >
              > musiały zniknąć.
              > W moskwie, która w XX wieku przezywała mnostwo przewrotów powstał specjalny
              > park dla pomników z poprzednich epok, które teraz nie były juz poprawne.
              Stoi
              > tam teraz cała rzesza leninów, stalinów, carów etc... Szkoda ze juz za pozno
              na
              >
              > taki pomysł.
              >
              > PS Nowy Targ wyburzyc, sam podłoże bombę, pod warunkiem ze ktos w zamian
              > wysadzi przychodnie na pl.katedralnym:)

No własnie.My tych pomników nie wymyslimy od nowa.One tu były i powinny
              wrócic.To tylko odtworzenie prawidłowego stanu rzeczy.Choc oczywiscie pomnika
              Bismarka nie powinno być.Nadałbym kilku obiektom lub ulicom imiona Niemców
              którzy zasłużyli sie dla rozwoju Wrocławia.
              • Gość: lkjh Re: Wyburzyc Nowy Targ i zrekonstruowac. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.03, 11:41
                wroclawczyk napisał:

>
                > No własnie.My tych pomników nie wymyslimy od nowa.One tu były i powinny
                > wrócic.To tylko odtworzenie prawidłowego stanu rzeczy.Choc oczywiscie pomnika
                > Bismarka nie powinno być.Nadałbym kilku obiektom lub ulicom imiona Niemców
                > którzy zasłużyli sie dla rozwoju Wrocławia.

Mam propozycję wyjedź sobie do Niemiec, zamieszkaj tam - będziesz miał
                niemieckie pomniki, niemieckie nazwy ulic i wogóle!!!!!!!
                Polska dla Polaków :)
                • Gość: Rafis Re: Wyburzyc Nowy Targ i zrekonstruowac. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.03, 16:38
                  Gość portalu: lkjh napisał(a):

> wroclawczyk napisał:
                  >
                  > >
                  > > No własnie.My tych pomników nie wymyslimy od nowa.One tu były i powinny
                  > > wrócic.To tylko odtworzenie prawidłowego stanu rzeczy.Choc oczywiscie pomn
                  > ika
                  > > Bismarka nie powinno być.Nadałbym kilku obiektom lub ulicom imiona Niemców
                  >
                  > > którzy zasłużyli sie dla rozwoju Wrocławia.
                  >
                  > Mam propozycję wyjedź sobie do Niemiec, zamieszkaj tam - będziesz miał
                  > niemieckie pomniki, niemieckie nazwy ulic i wogóle!!!!!!!
                  > Polska dla Polaków :)

To nie Polska,to Śląsk.Gdyby tu była Polska to nie byłoby kamienia na
                  kamieniu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka