Dodaj do ulubionych

tramwaj na Bartoszowice

IP: *.magma-net.pl 08.09.06, 12:01
czy są plany,czy były plany przedłużenia linii tramwajowej na
Bartoszowice ? . i jakie są Wasze nieocenione :-) opinie na temat tego
przedłużenia,likwidacji pętli Biskupin i budowy nowej autobusowo-tramwajowej
pętli Bartoszowice
Obserwuj wątek
    • Gość: perian Re: tramwaj na Bartoszowice IP: *.os1.kn.pl 08.09.06, 16:47
      Plany były, są i będą. Jedna z najtańszych i najbardziej widocznych inwestycji,
      ale nikt się do niej nie śpieszy.
      • Gość: Martix Re: tramwaj na Bartoszowice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.06, 20:22
        Nie jest to priorytetem,ponieważ chodzi tylko o jeden przystanek niedaleko
        obecnej pętli.Priorytetem jest:Kozanów,Gaj,Nowy Dwór i Psie Pole.Wszędzie tam
        trzeba budować całe kilometry torów i tam od najbliższych pętli tramwajowych
        jest daleko.W planie też jest podobnie jak na Bartoszowice przedłużenie trasy
        tramwajowej na Księżu Małym.Powinno się przedłużyć też trasę z Kleciny dalej
        przez osiedle aż na Bielany.
    • Gość: Jan Kowalski Re: tramwaj na Bartoszowice IP: *.wroclaw.mm.pl 08.09.06, 20:33
      Nie wiem czy są takie plany, planowali to w każdym razie Niemcy zostawiając
      wolny pas (naturalne przedłużenie obecnej linii) aż do końca Olszewskiego (nie
      wiem czy wiesz, za Niemców tramwaj na Biskupin dochodził tylko do Spółdzielczej,
      torów dalej nie było).
      Ja bym zrobił coś znacznie lepszego - przedłużył tory aż do obecnej pętli
      tramwajowej na Sepolnie. Obecnie (z trudem) jest to możliwe przez Baciarellego i
      ogródki działkowe, ale pewnie to zabudują i nic z pomysłu. A szkoda, Wielka
      Wyspa mogłaby mieć swoją linie okólną, to naprawdę byłoby przydatne.
      Ale kto w tym mieście myśli o tramwajach, ci co powinni wożą swoje dupska w
      autach :-(
      • svarte_sjel Re: tramwaj na Bartoszowice 08.09.06, 21:37
        Gość portalu: Jan Kowalski napisał(a):
        > wiem czy wiesz, za Niemców tramwaj na Biskupin dochodził tylko do Spółdzielczej

Plany z lat 40. twierdzą co innego...

> ogródki działkowe, ale pewnie to zabudują i nic z pomysłu. A szkoda, Wielka
        > Wyspa mogłaby mieć swoją linie okólną, to naprawdę byłoby przydatne.

I tak ma w planach
        • Gość: Jan Kowalski Re: tramwaj na Bartoszowice IP: *.wroclaw.mm.pl 09.09.06, 12:04
          Tak, na starych planach jest różnie. Na moim z 1940 linia jest do Spółdzielczej
          i w rzeczywistości w maju 1945 dokładnie tak było, nie było pętli, tramwaje tak
          zawracały jak teraz przy Kochanowskiego, a wszystko widzieli z okna na własne
          oczy mój dziadek z babcią (pierwsi osadnicy), bo zamieszkali właśnie tam gdzie
          jest poczta. Ale kiedy przedłużono do Norblina i zbudowano pętlę to nie wiem, a
          dziadkowie już nie żyją i nic nie powiedzą :-(
          O obwodnicy przez 9 maja jakoś ucichło, ale nawet jak mówiono, to nie słyszałem
          o linii tramwajowej.
          A przedłużenie z Biskupina wprost na Wojnów jak piszesz byłoby świetne, też o
          tym myślałem, ale musiałby powstać nowy most koło obecnego jazu i śluzy na
          kanałach, jest tam miejsce na taką realizację i nie byłoby protestów (nie ma
          budynków) - brak tylko planów i kasy :-((
          • svarte_sjel Re: tramwaj na Bartoszowice 09.09.06, 14:42
            Gość portalu: Jan Kowalski napisał(a):
            > O obwodnicy przez 9 maja jakoś ucichło, ale nawet jak mówiono, to nie słyszałem
            > o linii tramwajowej.

Jest zapisana w MPZP.

> A przedłużenie z Biskupina wprost na Wojnów jak piszesz byłoby świetne, też o
            > tym myślałem, ale musiałby powstać nowy most koło obecnego jazu i śluzy na

I był takie kiedyś planowany. W sumie całkiem jeszcze niedawno, dopiero kilka
            lat temu go wykreślono.

> kanałach, jest tam miejsce na taką realizację i nie byłoby protestów (nie ma
            > budynków) - brak tylko planów i kasy :-((

Oj były protesty były, i to jakie.
            Tym mostem nie tylko tramwaj miał jechać, ale i samochody. I to całkiem sporo :^)
    • tram_ktos Re: tramwaj na Bartoszowice 09.09.06, 21:45
      plany pewnie są
      ale brak woli, żeby je zrealizować
    • rw.wro Re: tramwaj na Bartoszowice 14.09.06, 17:40
      w jakimś opracowniu widziałem przedłużenie tramu na wojnów, ale z sępolna
      (dubel 115).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka